• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3273
تعداد نظرات : 339
زمان آخرین مطلب : 4319روز قبل
تغذیه و تناسب اندام
آیا هوش با تغذیه افراد در ارتباط است؟ کدام مواد مغذی و چه غذاهایی در تقویت فعالیت های فکری تأثیر بیشتری دارند؟ آیا تغذیه قبل از بارداری در هوش کودکان نقش دارد؟ چه گیاهان دارویی در تقویت هوش مؤثرند؟ خوردن یا نخوردن صبحانه چه تأثیری بر روی هوش می گذارد؟ آیا استفاده از رژیم های لاغری غلط در کاهش ضریب هوشی موثر است؟ و....
در پاسخ به این سوالات بر آن شدیم تا موضوع این مقاله را به هوش و ارتباط آن با تغذیه اختصاص دهیم.
کارشناسانی که در برداشت آزاد این شماره در خدمتشان هستیم از این قرارند:
- دکتر سید مرتضی صفوی؛ متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دکتر محمدرضا وفا؛ متخصص تغذیه و دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دکتر محمد حسین صالحی سورمقی؛ دکترای تخصصی فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران
دکتر سید مرتضی صفوی؛ متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: «هوش و استعداد رابطه مستقیمی با تغذیه فرد دارند. پس پیگیری رشد کودک در این میان اهمیت خاصی خواهد داشت.
در این رابطه قبلاً دانشمندان به نتیجه خوبی دست یافته اند و آن بررسی و تحلیل رشد کودک بر اساس شاخص های خاصی است که بدان شاخص رشد یا نمودارهای متروپولیتن می گویند که این نمودارها برای هر کشوری بسته به شرایط رشدی کودکان آن کشور طراحی و تدوین شده است.
در کودکان کم وزن به علت عدم تامین حداقل نیازهای غذایی روزانه کودک، اولین شاخص در کاهش وزن و کاهش رشد قد خودنمایی می کند و این بدان معنا است که سطح سلولی بدن به علت عدم دریافت مواد غذایی نتوانسته به رشد و تکثیر خود ادامه دهد. پس می توان گفت مغز نیز که یکی از اجزای بدن است به اندازه کافی رشد نکرده و نتوانسته به ظرفیت های لازم خود دست یابد. البته اگر در دوران رشد کودک خیلی زود به جبران خسارات وارده بپردازیم، جای امید هست که بدن و اندام های آن به ظرفیت های لازم خود برسند و جبران کاستی ها نیز بشود، اما اگر سوء تغذیه برای مدت طولانی ادامه داشته باشد کودک دچار یک سری رخدادهای ناخوشایند خواهد شد که مهم ترین آنها عقب ماندگی ذهنی کودک است و در ادامه ممکن است برون ده قلب نیز کاهش بیابد و در نتیجه ریه ها نیز به خوبی نقش خود را در کاهش تامین اکسیژن سلول ها تامین نکنند.
درجات کمتر خسارت ناشی از سوء تغذیه در زمانی است که شاخص های کاهش وزن و قد خیلی تغییر نمی کنند یا به عبارت دیگر شرایط فیزیکی کودک در حدی نیست که والدین و اطرافیان را به فکر تعقیب موضوع بیندازد و کودک از یک سوء تغذیه مزمن آرام رنج می برد، با دیگر کودکان هم سن خود مقایسه می شود و همان ظرفیت های دیگران نیز از او انتظار می رود در صورتی که او قادر به انجام آن کارها و رسیدن به آن ظرفیت ها نیست. در این شرایط کودک به علت یک سری مشکلات اعم از کم خونی و یا کاهش مختصر بازده ریوی قادر به تحمل شرایط دیگر هم ردیف های خود نیست. مطالب را آنگونه که باید نمی تواند تحلیل کند. در ضبط و یادآوری موضوعات به اندازه دیگران نیست و همه این مشکلات روز به روز زیادتر می شود، چرا که بر مجهولات او افزوده شده بدون آنکه کسی وی را درک کند».
وی افزود: «بخش زیادی از انرژی روزانه ما به مصرف سلول های مغزی می رسد. حال در صورت کاهش انرژی و کمبود آن، بدن نمی تواند همه نیازهای مغز را فراهم کند و این اندام مهم که در سال های اولیه زندگی در حال شکل گیری است، نمی تواند به ظرفیت های لازم خود برسد.
در بیشتر تحقیقات ارتباط تغذیه و هوش مشخص شده و آمارها حاکی از آن است که در صورت نداشتن تغذیه متناسب، کودک نمی تواند به سوالات پاسخ مناسبی بدهد.
شکل گیری سلول های مغزی اگر بر پایه و بنیاد محکمی استوار باشد، در نتیجه تحمل پذیرش ظرفیت های بالا را نیز در خود دارد.
نیاکان ما نیز به نقش تغذیه و هوش اعتقاد داشتند و بر همین اساس در دوران بارداری به مادر باردار سفارش می کردند تا در خوردن غذاهای خود دقت داشته باشد و مواد غذایی که امروز مشخص شده سرشار از ویتامین ها و املاح هستند را به مادر توصیه می کردند، مثلاً خوردن کشمش، مویز، دانه ها و مغزها را به همراه میوه ها موثر می دانستند. از جمله عواملی که در افزایش هوش موثر هستند، می توان به ریز مغذی ها اشاره کرد که از مهم ترین آنها آهن است. آهن در دوران رشد در ساخت بسیاری از ویتامین ها و انجام واکنش ها و حتی به صورت کوآنزیم جهت فعالیت های سلولی نقش خود را ایفا می کند. در صورت کمبود آهن، ایجاد اختلال در تکامل و هماهنگی سیستم عصبی رخ خواهد داد. محققین معتقدند کودکانی که در دوران رشد فقر آهن داشته اند، در بزرگسالی پرخاشگر و زودرنج خواهند بود. اسیدفولیک هم که نقش تشکیل لوله های عصبی را به آن نسبت می دهند، از دیگر عوامل موثر در افزایش هوش می باشد. همچنین در این خصوص باید به ویتامین C اشاره کرد که در افزایش جذب آهن موثر است.
ویتامین D و پروتئین هم از مواردی هستند که در صورت کاهش آنها رشد مغزی دچار اختلال خواهد شد.
از دیگر ریزمغذی ها، باید به روی اشاره شود که در صورت کاهش آن رشد مغزی با مشکل روبه رو خواهد شد. در مناطقی که خاک آن مقدار روی لازم را ندارد، مشاهده شده که کودکان از ضریب هوشی بالایی برخوردار نیستند. از منابع خوب روی می توان به انواع سبزی ها به خصوص سبزی های ریشه ای مثل پیاز و غذاهای دریایی به خصوص ماهی های آب شور اشاره کرد.
از منابع خوب آهن نیز می توان به انواع غذاهای گوشتی، تخم مرغ، حبوبات، خشکبار، میوه های خشک مثل انجیر و هلو، سبزی های با برگ سبز، اسفناج و مغزها اشاره کرد. در صورتی که مواد غذایی گوشتی را در کنار ویتامین C مصرف کنیم، امکان افزایش جذب آهن را فراهم کرده ایم.
از منابع خوب اسیدفولیک هم باید به منابع گوشتی، سبزیجات و مغزها اشاره نمود. در جگر هم می توان به مقدار کافی همه منابع مورد نیاز را یافت».
این متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از رژیم های لاغری غلط در کاهش ضریب هوشی موثر می باشد، گفت: «رژیم های غذایی اگر مبتنی بر اصول رژیم نویسی تنظیم نشده باشند، کفایت لازم را نداشته و می توانند به دلیل فقدان ویتامین ها و املاح مشکل زا بوده و تاثیر نامناسبی بر روی سلامت افراد داشته باشند.
طبعاً اگر رژیم غذایی ارائه شده از ویژگی های لازم برخوردار نباشد و از نظر مواد غذایی موثر بر هوش و حافظه فقیر باشد، می تواند در کاهش ضریب هوشی نیز نقش داشته باشد».
دکتر صفوی افزود: «دو سال اول زندگی، یک دوره طلایی برای کودک محسوب می شود. در این دوره وظیفه سنگینی بر دوش پدر و مادر می باشد که علاوه بر تأثیر بر ضریب هوشی کودک، سلامتی جسمی و روحی او را هم در همین دو سال شکل می دهد.
بر اساس تحقیقات جدیدی که صورت گرفته، ضریب هوشی کودک از زمان بارداری مادر تا سن 2 یا حداکثر 3 سالگی شکل می گیرد و در این میان تغذیه صحیح مادر قبل از بارداری و در طی آن، تغذیه کودک با شیر مادر و تغذیه صحیح کودک تا سن دو سالگی به ترتیب زیر در ضریب هوشی او مؤثر می باشند:
1- کمبود آهن 9 درجه ضریب هوشی را کاهش می دهد.
2- محرومیت از شیر مادر 8 درجه ضریب هوشی را کاهش می دهد.
3- تولد با وزن کم 5 درجه ضریب هوشی را کاهش می دهد.
همه موارد بالا تلفیقی از تغذیه صحیح مادر و کودک می باشند. اگر مادر در دوران بارداری تغذیه کافی و مناسبی نداشته باشد، منجر به تولد کودک با وزن کم خواهد شد.
ضریب هوشی کودک از زمان بارداری مادر تا سن 2 یا حداکثر 3 سالگی شکل می گیرد.
در جهان 2 میلیارد نفر از کمبود آهن رنج می برند. پس لازم است مادران قبل از حاملگی و نیز حین حاملگی با انجام آزمایش لازم از میزان آهن خود مطلع باشند و در صورت نیاز قبل از حاملگی، فقر آهن خود را درمان نمایند.
در قدم بعدی باید توجه شود که کودک با شروع تغذیه تکمیلی، آهن کمکی دریافت کند و چون معمولاً شربت ها و قطره های آهن موجود کمی بد مزه می باشند، مادران به شربت های تجارتی مختلفی روی می آورند، ولی غافل از اینکه هیچکدام از این شربت های خوشمزه معمولاً نیاز کودکشان را تأمین نمی کند. پس مادران عزیز باید سعی کنند با هر ترفندی که شده قطره یا شربت آهن کودک را (حتی شده به زور) به کودک بخورانند و توجه کنند که کاهش یا افزایش 9 درجه ضریب هوشی می تواند زندگی کودک شما را متحول کند.
دادن شیر مادر هم همانطور که ذکر شد، 8 درجه در ضریب هوشی مؤثر می باشد. مادران باید مواظب باشند به آسانی و به دلایل عجیب و غریب کودک خود را از شیر مادر و 8 درجه ضریب هوشی بی بهره نگذارند.
حتی دیده شده نوزادانی که شیرخشک می خورند، در صورتی که شیر خشک را از دست مادر خود بخورند، ضریب هوشی بهتری نسبت به کودکانی دارند که شیرشان را از دست افراد دیگر خورده اند».
وی با بیان اینکه تغذیه مسلما تاثیر چشمگیری بر ضریب هوشی افراد به خصوص کودکان که در حال شکل گیری روحی و مغزی می باشند، دارد، دسته بندی افراد را بر اساس ضریب هوشی آنها به این صورت عنوان نمود:
«ضریب هوشی زیر 75، معمولا افراد عقب افتاده؛
ضریب هوشی بین 75 تا 90، افراد کندآموز؛
ضریب هوشی بین 90 تا 110، افراد معمولی؛
ضریب هوشی بین 110 تا 125، افراد باهوش؛
ضریب هوشی بین 125 تا 135، افراد تیزهوش
و ضریب هوشی بالای 135، افراد نابغه می باشند».
دکتر صفوی در پایان توصیه های زیر برای افزایش هوش بیان نمود: «سرب یکی از پایدارترین و منتشرترین فلزات سنگین محیط زیست است. سرب در صورت تماس و جذب کافی می تواند برای انسان مسمومیت زا باشد. به علت اینکه هیچگونه نفع یا عملکرد ضروری شناخته شده ای در سیستم های حیاتی ندارد، باید افراد را از مواجهه زیاد با سرب حفاظت نمود و عامه مردم را در مورد عادات شخصی آموزش داد تا به این هدف کمک شود.
در سال های اخیر در مورد نقش سرب در اثرگذاری روی رفتار و نمو عصبی کودکان مطالب زیادی نگاشته شده است. سرب به طور واضح قادر به اثرگذاری منفی روی سیستم اعصاب مرکزی در مقادیر بالا می باشد.
همچنین تعدادی از موادغذایی دارای اثر منفی روی هوش تشخیص داده شده اند. این دسته مواد غذایی عبارت اند از انواع شکلات، پفک، بیسکویت، پاستیل های رنگی، نوشابه ها، فرآورده های گوشتی غیر استاندارد و بیش از اندازه و انواع فست فودها که به علت بار آلودگی بالای آنها و همچنین به علت چربی بیش از اندازه ای که در آنها وجود دارد، می توانند زیانبار باشند. اینکه کاهش هوش را به زیاده روی در مصرف این دسته از موادغذایی نسبت می دهند، دور از انتظار نیست، چرا که وقتی با نگاه موشکافانه به این دسته از غذاها نگاه می کنیم، مشخص می شود به علت وجود مواد نگهدارنده و انواع رنگ ها که از طریق خوردن زیاد این دسته از موادغذایی به بدن کودک انتقال می یابند، جذب یک سری از ریزمغذی ها مختل شده یا کاهش می یابد. از طرفی این دسته از موادغذایی بیشتر دارای کالری هستند تا پروتئین و باعث افزایش وزن کودک و افزایش بافت چربی در اطراف اندام های بدن به خصوص رگ ها و مویرگ هایی که وظیفه تامین خون و اکسیژن بافت ها را بر عهده دارند، می شود.
بیشتر این کودکان بخشی از غذای خود را با خوردن این مواد غذایی بی ارزش تامین می کنند و به علت کاهش ریزمغذی ها دچار یک سیکل منفی در اشتها نسبت به دریافت دیگر موادغذایی خواهند شد. بیشتر والدین در هنگام درخواست کودک خود دقت لازم را نداشته و بلافاصله با درخواست کودک موافقت می کنند که دراین خصوص باید دقت و آگاهی لازم صورت پذیرد.
برای کودکی که آماده رفتن به مهدکودک و مدرسه می شود، خوردن صبحانه بسیار اساسی است و مادران عزیز باید به این وعده غذایی اهمیت ویژه ای بدهند.
مصرف صبحانه به کودکان کمک می کند تا فراگیری بهتری داشته باشند. انرژی و مواد مغذی مصرف شده می تواند توجه، میزان و انرژی و تحرک کودک را تحریک کند و باعث افزایش تحرک و حرکات ورزشی و در نهایت نشاط در کودکان شود. کودک صبحانه نخورده در ساعت 9 الی 10 صبح به میزان قابل توجهی دچار افت قند خون می شود. استعداد یادگیری او به ویژه در درس هایی که به تفکر و اندیشه نیاز دارند کاهش می یابد. چنین دانش آموزی ممکن است دچار افت تحصیلی و بیزاری از مدرسه نیز بشود. ژن ها عامل مهمی در تعیین هوش کودک هستند، ولی مطالعات نشان می دهند غذایی که کودک می خورد، نیز تاثیرگذار است.
غلات یک صبحانه سالم برای حفظ انرژی کودک در طول ساعات مدرسه بوده و از اهمیت خاصی برخوردار است. کودکانی که صبحانه می خورند، دارای قابلیت تمرکز بیشتر، حافظه و یادگیری بیشتری هستند. علاوه بر آن می توانند در کلاس های ریاضی بهتر عمل کنند.
تمام صبحانه ها یکسان نیستند. بهتر است از برخی غلات صبحانه با شکر فراوان استفاده نشود.
اگر کودک شما غلات صبحانه ای دوست ندارد، از تخم مرغ استفاده کنید. مصرف تخم مرغ به ایجاد سلول های حافظه کمک می کند.
ماهی های چرب مانند ماهی آزاد، تون و ساردین که منبع غنی اسیدهای چرب امگا-3 هستند، تأثیر بسزایی دارند.
امگا-3 به طور چشمگیری به تقویت سلول های مغز جها افزایش یادگیری و تمرکز کمک می کند. تحقیقات نشان می دهند روغن ماهی می تواند عامل مهمی برای تقویت ضریب هوشی باشد و به مشکلات رفتاری کودکان مانند اختلال کمبود توجه و بیش فعالی کودکان توجه کند.
آووكادو، گردو و بادام نیز منابع مفید دیگری از امگا-3 هستند.
غلات کامل سرشار از ویتامین B هستند و به افزایش عملکرد حافظه کمک می کنند. نان های کامل برخلاف نان سفید انرژی را به آرامی و به صورت یکنواخت در بدن آزاد نموده و به کودکان و افراد بزرگسال کمک می کنند. قند خون منظم و سطح تمرکز و هشیاری بیشتری داشته باشند.
تحقیقات نشان می دهند غذاهای سرشار از آهن مانند گوشت قرمز بدون چربی، میوه های خشک، غلات کامل و حبوبات، میزان انرژی و سطح هشیاری را افزایش می دهند. کودکان تقریبا آهن را به حد کافی دریافت نمی کنند. کمبود آهن می تواند سطح عملکرد شناختی را تا حدی پایین بیاورد که منجر به ضعف در فعالیت های آکادمیک شود.
شما می توانید کمبود آهن را با استفاده از ساندویچ کرده بادام زمینی برای ناهار و استیک همبرگر بدون چربی برای شام رفع نمایید».
دکتر محمدرضا وفا؛ متخصص تغذیه و دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران مهمان دیگر برداشت آزاد این شماره از دنیای تغذیه گفت: «تغذیه صحیح و کافی یعنی دریافت مواد غذایی گوناگون به نحوی که فرد را در حال سلامت و شادابی نگه دارد و او بتواند از حداکثر پتانسیل جسمی و ذهنی خود استفاده نماید. به بیان دیگر اگر در تمام اوقات زندگی (از دوران جنینی تا کهنسالی) مواد مغذی مختلف و مورد نیاز بدن متناسب با نیاز تامین نشوند، احتمال بروز اختلالات ذهنی و هوشی وجود دارد و اگر این اختلالات در دوران های بحرانی رشد و تکامل اتفاق بیفتد، به احتمال فراوان اثرات دائمی بر جای خواهند گذاشت».
وی در خصوص مواد مغذی مفید در تقویت فعالیت های فکری افزود:« تقریبا تمام مواد مغذی به گونه ای در عملکرد ذهنی نقش دارند، اما شاید بتوان بر اساس پژوهش های فراوانی که از دیرباز تاکنون انجام شده، به نقش قابل توجه ید، آهن، روی، ویتامین های A،D،C و سایر ترکیبات آنتی اکسیداتیو و پروتئین کافی در رژیم خوراکی و به ویژه در دوران رشد، اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های گروه B با تاکید بیشتر اشاره کرد، بنابراین تمام غذاهایی که حاوی این موادمغذی هستند بسیار اهمیت دارند و از آنجا که یک غذای خاص و گروه غذایی حاوی تمامی این مواد مغذی نیست، بهترین و مهمترین توصیه این است که تمامی افراد در تمام گروه های سنی سعی کنند تمام گروه های اصلی غذایی در برنامه روزانه آنها وجود داشته باشد».
دکتر وفا افزود: «هرگونه اختلال خوراکی که در تعادل و کفایت تغذیه ای ایجاد شود، علاوه بر جسم و حتی در بسیاری از موارد پیش از اثر گذاری بر جسم، بر روح و ذهن اثر نامطلوب دارد. این مشکلات از اختلال در تمرکز ذهنی، افسردگی و تغییر حالات روحی -روانی شروع می شوند و می توانند حتی بر بهره هوشی اثر بگذارند و نهایتا منجر به ضایعات جدی آناتومیکال در مغز شوند. البته همانطور که پیشتر اشاره شد، زمان وقوع این اختلالات نیز بسیار اهمیت دارد. از طرفی مصرف بیش از حد برخی از خوراکی ها نیز می تواند بر عملکردهای مغزی اثر نامطلوب داشته باشد، مثل فرآورده های تخمیری، خوراکی های بسیار شور و بسیار چرب و الگوی غذایی بسیار بر پروتئین در طولانی مدت. مصرف نوشیدنی های مدر و الکل نیز به دلیل ترکیبات خاص آنها و به دلیل ایجاد کم آبی (دهیدراتاسیون)، به شدت بر عملکرد مغزی اثر سوء دارد».
دکتر محمدحسین صالحی سورمقی؛ دکترای تخصصی فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران نیز در مورد گیاهان موثر در تقویت هوش عنوان نمود: «همه گیاهان از جمله میوه ها و سبزیجات که حاوی انواع ویتامین ها، املاح، قندها، چربی ها و پروتئین ها هستند، برای انسان ضروری می باشند، چون مهم ترین منابع تأمین این مواد گیاهان هستند، ولی درصد مواد موجود در گیاهان متفاوت است. در این میان اصولا دانه های گیاهی و خشکبار از جمله پسته، گردو، فندق، بادام، بادام زمینی، بادام هندی و نخودچی به اضافه دانه هایی از جمله عدس، گندم، لوبیا، باقلا و نخود از میزان بالایی املاح از جمله آهن، روی، منگنز، منیزیوم، کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر و .... برخوردارند و به خصوص این مواد دارای فسفر بالاتری نسبت به گیاهان دیگر می باشند. این فرآورده ها در عملکرد اعصاب، مغز و حافظه نقش اساسی دارند و می توان گفت مصرف آنها می تواند در بهتر نمودن وظایف آنها نقش داشته باشد».
وی افزود: «با توجه به اینکه کودکان در دوران جنینی از خون و پس از تولد از شیر مادر استفاده می کنند، لذا تغذیه مادر در سلامت کودک تأثیر بسزایی دارد. مصرف کلیه فرآورده های گیاهی ذکر شده در بالا در دوران بارداری در حد لازم ضروری می باشد. باید در نظر داشت که همیشه باید حد اعتدال را در همه موارد در نظر گرفت و به خصوص از مواد متنوع استفاده نمود، چون هر گیاه دارای درصد متفاوتی از مواد است که با مصرف تعدادی از آنها همه مواد مورد احتیاج به بدن می رسد. مصرف لبنیات و به خصوص شیر نیز در دوران بارداری و مخصوصا در دوران شیردهی برای تامین مواد مورد احتیاج جنین، کودک و مادر ضروری می باشد».
منبع: نشریه دنیای تغذیه/شماره103.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:29
خواص خوراکی ها

كلیات گیاه شناسی
 

صبر زرد یكی از گیاهانی است كه سابقه ی استفاده از آن به قبل از میلاد می رسد.كلئوپاترا، ملكه ی مصر پوست خود را هر روز با آن ماساژ می داد تا از شر آفتاب مصر در امان باشد و حتی مصریان آن را برای مومیایی مردگان خود بكار می بردند.
صبر زرد فاقد ساقه بوده، ولی برگ های آن دراز و تا ارتفاع سی سانتی متر می رسد.گل های این گیاه به رنگ زرد است كه در انتهای ساقه یی كه از وسط برگ ها خارج می شود می روید.

تركیبات شیمیایی
 

صبر زرد موادی نظیر آلوئین فامودین، آنتراكیون، ایزوباربالوئین و مقداری صمغ در حدود دوازده درصد است.

خواص دارویی
 

صبر زرد از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و شیرابه ی آن به مصرف طبی می رسد.
1)تقویت كننده ی بدن است.
2)یبوست را برطرف و روده ها را تمیز می كند.
3)برای معالجه آسم مفید است.
4)سوء هاضمه را برطرف می كند.
5)در معالجه ی سرع مفید است.
6)اثر ضد كرم دارد.

خواص عرقیات گیاهی
 

-عرق آویشن:گرم، ضد نفخ، ضد تشنج و صرع، مقوی معده و روده، اشتها آور، كشنده ی كرم های معده و پایین آورنده ی چربی خون.
-عرق اترج:گرم، درمان كننده ی اسهال مزمن، از بین برنده ی تهوع و استفراغ، تصفیه ی كننده خون.
-عرق اسطو خودوس:گرم، مقوی اعصاب، معالجه دردهای مفاصل.
-عرق افسنطین:گرم، معالج رعشه و سكته، ضد افسردگی، ضد دلهره و ترس، برطرف كننده ی كابوس.
-عرق بابونه:گرم، آرامش بخش، خواب آور، ضد تشنج، ضد عفونی كننده ی بدن، دافع خون منعقد شده در مثانه.
-عرق بهارنارنج:گرم، مقوی قلب و اعصاب،آرامبخش وخواب آور.
عرق بیدمشک:خنک،تقویت کننده قلب واعصاب ،درمان كم خونی، رفع سرگیجه.
-عرق بومادران:گرم، درمان ضعف عضله، مقوی برای كمر درد، رفع اختلالات قاعدگی، مقوی برای سوء هاضمه و معده.
-عرق رازیانه:گرم، زیاد كننده ی شیر مادران، تقویت كننده غدد اشك، تقویت چشم، قاعده آور.
-عرق سنبل الطیب:گرم، معالج دردهای مفاصل، مقوی مغز و هوش، تسكین دهنده ی ناراحتی های صرع و قلبی
-عرق شیرین بیان:معالج زخم معده، واثنی عشر، مفید برای دستگاه گوارش و امراض ریوی.
-عرق شاتره:خنك، تصفیه كننده ی خون، صفرابر، اشتهاآور، رفع گرمی بدن، رفع سرماخوردگی.
-عرق سیاه دانه:گرم، معالج بیماری های كلیه و مثانه، قاعده آور باد شكن.
-عرق نعناء:گرم، مقوی معده، اشتهاآور، رفع نفخ معده، رفع سردی بدن .
منبع:هفت روز زندگی شماره 94.

دوشنبه 4/2/1391 - 15:27
خواص خوراکی ها
در این فصل كدوها، كه حاوی آنتی اكسیدان هایی بسیار قوی و مؤثر و برای سلامتی مفیدند،قیمت ارزانی دارند.كدوهای زمستانی بر خلاف انواع تابستانی ماندگاری زیادی دارند و تا اواخر پاییز می توان آنها را نگهداری كرد و مهمتر از همه این كه، در حالی كه سرشار از فیبر مبارزه كننده با سرطان روده هستند، كالری (انرژی)كمی دارند.

كدوی مسما
 

این كدو كه از نزدیكان كدو تنبل است مزه شیرینی دارد و سرشار از ویتامین A،B،‍c و بتا كاروتن است.تمام كدوهای زمستانی مقادیر زیادی بتا كاروتن دارند، ولی كدو مسما در این دوره با طالبی و انبه برابری می كند.بتا كاروتن یك آنتی اكسیدان بسیار قوی و همچنین یك ماده ضد احتراق است.این ماده در مبارزه با سرطان بیماری های قلبی و آب مروارید نقش دارد.بتا كاروتن از تركیب شدن كلسترول با اكسیژن جلوگیری كرده و به این ترتیب از به وجود آمدن گرفتگی های منجر به بیماری های قلبی در رگها، پیشگیری میكند.
می توان این كدو را كباب كرده و استفاده كرد.آن را از وسط نصف كنید و میوه داخلی آن را سمت پایین در اجاق بگذارید.ممكن است برش دادن كدو كمی سخت به نظر برسد، ولی به كمك پوستكن های سبزیجات به راحتی می توان این كار را انجام داد.

كدو تنبل
 

كدو تنبل برای بینایی بسیار مفید بوده و سرشار از پتاسیم و بتا كاروتن است.كدو به دلیل دارا بودن لوتین و زیا كسانتین، از آب مروارید و به وجود آمدن لكه در چشم جلوگیری می كند، به این صورت كه رادیكال های آزاد به وجود آمده در محل لنز چشم را خنثی می كند.كدو تنبل مقادیر فراوانی مواد مغذی عمومی مثل آهن، روی و فیبر دارد چون كدو به طور شگفت آوری كم كالری است، برای كاهش وزن نیز مفید است.
دانه های كدو را دور نریزید.آنها سرشار از روی هستند.روی محافظ طبیعی در برابر پوكی استخوان است دانه های كدو نیاز روزانه شما به منیزیم را برطرف می كند، برای سلامتی پروستات مفیدند، التهاب را می كاهند، به كاهش میزان كلسترول كمك می كنند، از تشكیل سنگ كلیه جلوگیری می كنند و...این موارد، فقط چند مورد از خواص آنها هستند.

كدو اسپاگتی
 

كدوی اسپاگتی محافظی قدرتمند است.
این كدوی تخم مرغی شكل، منبع عالی برای كلسیم، منیزیم، ویتامین های c,E،A تحقیقات نشان می دهد كه كلسیم علاوه بر نقش حیاتی در شكل گیری استخوان ها، خطر بروز سرطان رودهء بزرگ را كاهش می دهد، همچنین میزان كلسترول خون را می كاهد كه این عمل از بیماریهای قلبی و سكته جلوگیری می كند.منیزیم، ماده یی معدنی است كه بسیاری از افراد در آن دچار كمبود هستند، فعالیت عصبی، عضلانی قلب را تقویت می كند و در تبدیل قند موجود در خون به انرژی نقش دارد ویتامین C در تولید كلاژن و بهبود بافت های آسیب دیده دخالت دارد، همچنین باعث شادابی و جوانی پوست شده و از به وجود آمدن بیماری های مثل تصلب شریان و بیماری های قلبی ناشی از دیابت جلوگیری می كند.ویتامین E سرعت پیر شدن سلول ها را كاهش می دهد و دفع كننده ی سرطان است.ویتامین A در نرمی و صافی پوست دخالت دارد و خطر ابتلا به سرطان های دهان و شش را كاهش می دهد.كدو اسپاگتی می تواند در كاهش وزن كمك تان كند، چون كربو هیدرات و انرژی كمی دارد.در هنگام خرید به دنبال كدو بزرگتر باشید، چون كدوهای بزرگتر مزه و بافت بهتری دارند.این كدو را می توان در اجاق پخت یا این كه آن را آب پز كرد.

كدو بلوطی
 

رنگ سبز پر رنگ، شیارهای عمیق، از ویژگی های این كدو است.این نوع كدو در بتا كاروتن فقیرتر از انواع دیگر كدوهای زمستانی است، ولی مقادیر فراوانی فیبر رژیمی و پتاسیم دارد و در نسبت های كمتر داای ویتامین Bو‍c ،منیزیم و منگنز است.
به دلیل اینكه این نوع كدو كوچك است، می توان آن را به دو نیم برش داد و پخت.برای پختن این كدو هر قسمت را از طرف برش داده شده رو به پایین در یك ظرف بگذارید، كمی آب اظافه كنید و درپوش ظرف را قرار دهید و آن را بپزید.دانه های این كدو را نیز می توان در اجاق برشته و استفاده كرد.

چند نكته در مورد انتخاب، نگهداری و آماده كردن كدو
 

انتخاب:كدویی را انتخاب كنید كه نسبت به سایزشان وزن بیشتری دارند.همچنین رنگ شان سیر و تاریك است.کدویی با این مشخصات عاری از آفت زدگی است.پوست نرم كدو، بیانگر لین امر است كه كدو آبكی و نامناسب است.
نگهداری:تقریباً تمام كدوهای زمستانی را، صرف نظر از ضخامت پوست شان، می توان در مكانی خنك، خشك و با نور كم، از یك تا سه ماه نگهداری كرد.قطعه های برش داده شده ی كدو را می توان در بسته بندی مناسب تا یك هفته نیز در یخچال نگهداری كرد.
پختن:برای طبخ كردن كدوی زمستانی، ابتدا آن را كاملاً تمیز بشویید، سپس آن را به دو نیمه برش دهید.دانه ها و رشته های بین دانه را از كدو جدا كنید.آن گاه می توانید كدو در اجاق بپزید و بخار پز یا آب پز كنید.كدو را به همان روش که برای آب پز كردن سیب زمینی به كار می برید آب پز كرده و قطعه قطعه كنید.می توانید قطعات پوست كنده كدو را به سوپ، خورش یا سبزی ها اضافه كنید كدوی طبخ شده را با روغن زیتون، سبزی یا ادویه مورد علاقه خودتان تزیین كنید.برای استفاده از دانه های كدو، آنها را در اجاق(فر)یا تابه با مقداری كمی روغن برشته كنید.
منبع:هفت روز زندگی شماره94.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:27
بیماری ها
معده همان عضوی است که در عرض بیست و چهار ساعت هر چه خوردنی باشد (مثل انواع غذاها را با رغبت و انواع داروها را بدون رغبت ) در خود جای می دهد و ذخیره می سازد و پس از هضم اولیه مقدار کمی از آن را جذب و بیشتر آن را به مرور به داخل روده دوازده تخلیه می کند. این معده ی ماست که با انواع غذاهای ناسالم، تند، ترشی، شور، پیش ساخته، نپخته، دودی، سرخ شده ، نفاخ، پرچرب، گازدار، کنسروی، کهنه، سرد و گرم، پرحجم و پرخور مواجه می شود و در واقع باید با همه ی این ها مقابله کند! معده هم چنین باید با فاکتورهای سخت تری مثل استرس روز، زمینه های ارثی و ژنتیکی (سرطان) و رشد میکروب های اختصاصی معده (هلیکوباکتری)، عدم یا کمبود ترشح اسید معده نیز دست و پنجه نرم کند.

بیماری سرطان معده
 

طبق نتیجه ی آمار بررسی شده به فاصله ی دو دهه در مرکز پزشکی لقمان حکیم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سرطان معده، شایع ترین سرطان در بین بیمارانی است که به علت ابتلا به سرطان تحت عمل جراحی قرار گرفته اند. بدون در نظر گرفتن سرطان های پوستی، سرطان های مری و روده ی بزرگ نیز با اختلاف کمی در رده های بعدی قرار دارند.

سرطان معده بیشتر در چه افرادی و در چه سنی بروز پیدا می کند؟
 

در خانم ها سرطان پستان بعد از سرطان معده شایع می باشد. در گذشته سرطان معده در کشورهای غربی جزو سرطان های شایع بوده، ولی در سه تا چهار دهه ی اخیر بخصوص در آمریکا این سرطان کاهش محسوسی پیدا کرده است.

نکته مهم
 

سرطان معده، بیشتر در افراد بالای پنجاه سال شایع است. ولی در کشور ما این سرطان در افراد کمتر از پنجاه سال نیز دیده می شود.

علایم بیماری سرطان معده کدامند؟
 

بی اشتهایی، کاهش تمایل به خوردن غذاهای گوشتی، کم خونی و از همه مهم تر کاهش وزن محسوس و ناخواسته (یعنی بیماری که قبلاً حتی اضافه وزن داشته بدون گرفتن رژیم غذایی و هیچ دردی، وزنش کاهش می یابد) از علایم سرطان معده هستند.
در بعضی از سرطان ها مانند لنفوم معده سیری زودرس وجود دارد، یعنی فرد پس از خوردن چند قاشق غذا سیر می شود. اهمیت این موضوع در کاهش وزن ناخواسته بدون درد اولیه است، یعنی بیمار کاهش وزن دارد، ولی درد معده ندارد و این همان چیزی است که باعث می شود خیلی از بیماران مبتلا به سرطان معده به خاطر نداشتن درد به پزشک مراجعه نکنند و متوجه بیماری خود نشوند، چون در فرهنگ ما عدم داشتن درد به معنای مهم نبودن بیماری است! که این تفکری کاملا اشتباه است.
ظهور درد همراه با کاهش وزن در سرطان معده، معمولا با پیشرفت تومور به خارج معده است و متأسفانه در این دسته از بیماران اگر عمل جراحی صورت گیرد شانس زنده ماندن طولانی مدت پس از عمل برای فرد خیلی کم می شود. در هر حال با ظهور علایم نامبرده، یعنی کم اشتهایی و کاهش وزن ناخواسته بیمار هر چه زودتر باید به پزشک متخصص مربوطه مراجعه کند.

تشخیص این سرطان چگونه است؟
 

در تشخیص سرطان معده، اندوسکوپی یا نمونه برداری جزو مهم ترین معاینات است و انجام سایر معاینات پاراکلینیکی نیز ضرورت دارد.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115
دوشنبه 4/2/1391 - 15:27
سلامت و بهداشت جامعه
تهیه و تنظیم: حسین حیدری




 
باورهای درست و غلط در تمام زمینه ها وجود دارند؛ حرف هایی ظاهراً علمی که در اغلب موارد معلوم نیست برای نخستین بار از زبان کدام دانشمند شنیده شده اند!
از نظر دانش پزشکی این باورها در بسیاری از موارد، نه تنها کمکی به بیمار نمی کنند، بلکه حتی می توانند خطراتی جدی هم برای سلامتی او ایجاد کنند. در این مقاله به 13 باور اشتباه درباره ی چشم اشاره می شود.

1- مطالعه در نور کم به چشم ها آسیب می رساند
 

استفاده از چشم ها در نور کم باعث آسیب به آنها نمی شود. فراموش نکنید از زمانی که همه ی فعالیت های مرتبط با بینایی مانند مطالعه و خیاطی، زیر نور شمع یا چراغ های نفتی یا گازی صورت می گرفت، مدت زیادی نمی گذرد. اگر قرار بود این اتفاق بیفتد سال های قبل همه باید نابینا می شدند! البته شکی نیست که همه ی افراد برای سهولت در مطالعه و جلوگیری از خستگی چشم باید از نور «مناسب» استفاده کنند.

2- عینک زدن (یا نزدن) باعث آسیب به چشم می شود.
 

عینکها به طور معمول جهت بهبود دید به کار می روند. عدم استفاده از عینک یا استفاده از عینک نامناسب باعث آسیب فیزیکی چشم نمی شود. در واقع عینک عاملی برای تقویت یا تضعیف بینایی نیست.

3- استفاده از لنزهای تماسی جلو پیشرفت نزدیک بینی را می گیرد
 

بعضی از افراد بر این باورند که استفاده از لنزهای تماسی به مرور زمان، باعث اصلاح بینایی و در نتیجه عدم نیاز به استفاده از عینک یا لنز خواهد شد. هیچ یافته ی علمی مبنی بر این که استفاده از لنزهای تماسی باعث بهبود ضعف بینایی یا کند شدن روند کاهش بینایی شود، وجود ندارد.

4- نشستن نزدیک تلویزیون در کودکان، نشان دهنده ی ضعیف بودن چشم است
 

کودکان از توانایی انطباق بالاتری نسبت به بزرگسالان برخوردار هستند، در نتیجه معمولا مطالب خواندنی را به چشم شان نزدیک می کند یا نزدیک به تلویزیون می نشینند. هیچ دلیلی مبنی بر این که این عادت باعث آسیب به چشم شود وجود ندارد و معمولا با رشد کودک به فراموشی سپرده می شود.

5- استفاده از تلویزیون و کامپیوتر باعث ضعیف شدن چشم می شود
 

استفاده از کامپیوتر یا سایر دستگاه های تصویری باعث آسیب به چشم نمی شود، هرچند در اثر کار بسیار نزدیک با کامپیوتر یا مطالعات طولانی مدت، به دلیل کاهش پلک زدن و در نتیجه خشک شدن سطح قرینه، خستگی یا ناراحتی چشم رخ می دهد. استراحت گهگاه چشم و نگاه کردن به بالا یا به کنج های اتاق یا به اشیاء دور می تواند از خستگی چشم بکاهد.

6- انحراف چشم اطفال به مرور زمان بهبود می یابد
 

انحراف واقعی چشم در اطفال به مرور زمان بهبود نمی یابد، گر چه در بعضی از کودکان به دلیل پهن بودن پل بینی ممکن است که چشم ها لوچ به نظر برسند که این حالت با رشد کودک کاهش می یابد، اما کودک دچار انحراف واقعی چشم برای جلوگیری از ایجاد دوبینی، تنها از یک چشم استفاده می کند و بنابراین چشم دچار انحراف از بینایی خوبی برخوردار نخواهد شد. تمام کودکان دچار انحراف چشم باید توسط چشم پزشک معاینه شوند.

7- مشکلات چشمی باعث افت یادگیری در کودکان هستند
 

مشکلات خواندن، درک مسایل ریاضی یا سایر مشکلات یادگیری در کودکان، معلولیت های یادگیری نامیده می شوند و هیچ دلیل علمی دال بر این که مشکلات بینایی باعث این اختلالات می شوند یا تمرینات چشمی می توانند این حالت را بهبود بخشند وجود ندارد.مشکلات یادگیری یک اختلال آموزشی است، در نتیجه کودکان دچار آن نیاز به کمک آموزگار یا افراد متخصص در امور تربیتی دارند. البته قبل از انجام هر گونه مشاوره یا اقدام درمانی، کودک باید توسط چشم پزشک جهت اصلاح مشکلات احتمالی بینایی دقیقاً معاینه شود.

8- خوردن هویج باعث بهبود بینایی چشم می شود
 

هویج حاوی مقادیر زیادی از ویتامین A است که برای سلامت بینایی ضروری است، اما مقدار مورد نیاز بدن به ویتامین A خیلی اندک است و بسیاری از مواد غذایی دیگر نیز حاوی این ویتامین هستند.

9- مطالعه متن های ریز به چشم افراد دچار کاهش بینایی آسیب می رساند
 

باورهای غلط بسیاری در این خصوص که افراد دچار کاهش بینایی یا سالمندان دچار کاهش بینایی نباید زیاد از چشم شان استفاده کنند وجود دارد، همچنین این باور نادرست وجود دارد که خواندن متن های ریز باعث تشدید و تسریع کاهش بینایی می شود. در این مورد شاید مقایسه دوربین با چشم انسان بتواند به درک موضوع کمک کند. عکس گرفتن از اشیای بسیار کوچک سبب خراب شدن دوربین نمی شود. پس ما نباید نگران باشیم که از چشمان مان حداکثر استفاده را می بریم!

10- آب مروارید وقتی به وجود می آید که دید نزدیک چشم ضعیف شود
 

گاهی اوقات افراد مسن که قادر به مطالعه ی روزنامه یا مطالب در فاصله های نزدیک نبوده اند، به مرور زمان مجدداً قادر به مطالعه ی مطالب بدون استفاده از عینک می شوند. این حالت به دلیل شروع روند آب مروارید و در نتیجه افزایش قدرت انکساری عدسی و دید نزدیک این افراد است، بنابراین در صورت اصلاح خود به خود نزدیک بینی در یک فرد مسن باید احتمال ایجاد آب مروارید را مطرح کرد.

11- جراحی آب مروارید تنها وقتی باید انجام شود که به طور کامل رسیده باشد
 

آب مروارید یک پرده ایجاد شده در جلو چشم نیست، بلکه حالت ابری و غبارآلود شدن عدسی چشم است. با توجه به روش های جراحی که قبلا وجود داشت، عمل آب مروارید باید تا کامل شدن عارضه به تعویق می افتاد، اما در حال حاضر مختل شدن واضح بینایی را دلیل انجام عمل جراحی می دانند و همین که اختلال بینایی باعث ناتوانی فرد در انجام کارهای روزمره یا مورد علاقه او شود، می تواند تحت عمل جراحی آب مروارید قرار گیرد.

12- پیوند چشم انسان عملی است که در کشورهای پیشرفته انجام می شود
 

در حال حاضر عمل پیوند کامل چشم به دلیل ناتوانی های علمی و عملی موجود غیرممکن است. چشم ها توسط ریسمان های باریکی به نام عصب بینایی به مغز متصل می شوند. هر عصب بینایی حاوی بیش از یک میلیون رشته عصبی بوده و در نتیجه غیر قابل پیوند است، به همین دلیل چشم ها هرگز از جایگاه شان به هنگام جراحی جدا نمی شوند.

13- استفاده از عینک باعث وابسته شدن فرد به آن می شود
 

عینک های طبی جهت اصلاح عدم وضوع بینایی تجویز می شوند، بنابراین به دلیل واضح شدن دید افراد تمایل به استفاده ی بیشتر از آن ها دارند، گرچه این حالت شبیه وابستگی به عینک است، ولی در حقیقت به خاطر تمایل فرد به واضح تر دیدن است.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115

دوشنبه 4/2/1391 - 15:26
آموزش و تحقيقات
تهیه و تنظیم: زهرا حیدری




 
طبق بخشنامه ی شماره ی 1/4176 مورخ 11/ 9/ 82 سازمان پزشکی قانونی کشور، در صورتی که ادامه ی بارداری مادر به مرگ جنین یا مادر منجر شود، درخواست صدور مجوز سقط درمانی (تنها در ادارات کل پزشکی قانونی استان ها) مورد پذیرش قرار می گیرد، البته این امر در صورت دستور مقام قضایی یا درخواست زوجین با معرفی نامه ی پزشک معالج و قبل از ولوج روح (چهار ماهگی) امکان پذیر است.
معرفی نامه ی پزشک باید شامل عکس بیمار (ممهور به مهر پزشک معالج)، مشخصات شناسنامه یی جهت احراز هویت، تشخیص بیماری و روش تشخیص (علایم، نشانه ها و آزمایش های پاراکلینیک) باشد و به پیوست آن، تصویر شناسنامه و مدارک احراز هویت زوجین و نیز نتایج آزمایش های پاراکلینیک (دارای عکس بیمار ممهور به مهر و مشخصات شناسنامه یی) ضمیمه شود. در مورد اندیکاسیون های جنینی، انجام حداقل دو نوبت سونوگرافی و در مورد اندیکاسیون های مادر، انجام حداقل یک نوبیت سونوگرافی برای تعیین سن بارداری به پیوست معرفی نامه پزشک الزامی است.
ارایه ی حداقل دو مشاوره ی تخصصی در تأیید تشخیص بیماری به پیوست معرفی نامه ی پزشک نیز لازم است.

موارد مجاز سقط جنین در بیماری های مادر
 

1- بیماری های قلبی:
 

- هر بیماری دریچه یی که به نارسایی قلبی «فانکشنال» کلاس دو و چهار برسد و غیر قابل برگشت به دو باشد.
- هر نوع مسأله ی حاد قلبی غیر از بیماری عروق «کرونر» (رگ های تغذیه کننده ی قلب) که به نارسایی قلبی فانکشنال کلاس سه و چهار رسیده باشد؛ از قبیل «میوکاردیت» (التهاب دیواره های میانی و خارجی قلب) و «پریکاردیت».
- سابقه ی بیماری « کاردیو میوپاتی دیلاته» در بارداری قبلی.
- نشانگان «مارفان» (یک اختلاف ژنتیکی نادر) در صورتی که قطر آئورت صعودی بیش از پنج سانتی متر باشد.
* «آیزن منگر» که نقص در دیواره های داخلی حفرات قلب است.

2- بیماری های گوارشی:
 

کبد چرب بارداری، واریس مری درجه سه و سابقه ی خونریزی از واریس مری به دنبال افزایش فشار «ورید پورت» هپاتیت خودایمنی غیر قابل کنترل

3- بیماری های داخلی کلیه:
 

نارسایی کلیه، فشار خون غیر قابل کنترل با داروهای مجاز در دوران بارداری.

4- بیماری های ریوی:
 

هر بیماری ریوی اعم از آمفیزم، فیبروز، کیفواسکولیوز و برونشکتازی (این بیماری ها از بیماری های مزمن ریوی هستندکه عملکرد ریه را مختل می کنند) به شرط ایجاد «هیپرتانسیون پولمونز» (فشار خون شریان ریوی بالا می رود و به قلب آسیب می رسد) حتی از نوع خفیف.

5- بیماری های خونی:
 

گوآگولوپاتی هایی (مشکلات انعقادی) که با تجویز هپارین منجر به تشدید بیماری دیگری شوند که جان مادر را تهدید کند. آلفاتالاسمی (به شکل هیدروپس فتالیس)، اختلال ترومبوتیک مثل کمبود پروتئین c و فاکتور پنج لیدن.

6- بیماری های عفونی:
 

ابتلا به ویروس HIV که وارد مرحله ی بیماری ایدز شده باشد.

7- بیماری های مفصلی:
 

- «لوپوس » فعال غیرقابل کنترل با درگیری یک ارگان ماژور.
- «واسکولیت ها» بیماری هایی که علت اصلی آن ها التهاب و درگیری رگ ها باشد.

8- بیماری های جراحی اعصاب:
 

تمامی توده های فضا گیر « CN8» با توجه به نوع و محل آن که شروع درمان در جنین و عدم شروع درمان در مادر باعث خطر جانی شود.

9- بیماری های پوست:
 

«پمفیگوس» و «ولگاریس»، «پسوریازیس» شدید، «ژنرالیزه» و «ملانوم» نوع پیشرفته که باعث خطر جدی جانی برای مادر شود.

10- بیماری های داخلی اعصاب:
 

- صرع مقاوم به درمان.
 

- ام .اس هایی که بیمار، ناتوان و از کار افتاده شده باشد.
- «میاستنی گراو» یک اختلال خودایمنی است که بدن به بافت های خودی حمله می کند. در مراحل پیشرفته، به شرط این که خطر جانی برای مادر داشته باشد.

11- بیماری های جراحی و ارتوپدی:
 

- «استئوژنزیس ایمپرفکتای» مادرزادی (اختلال در تشکیل استخوان ها).
- «دیسپلازی» استخوانی - غضروفی کشنده یا «استیل اپی فیزال» (نوعی اختلال در رشد غضروف و استخوان ها که بسیار کشنده است).
- بیماری «استئوپتروزیس انفانتیل» (فرم بدخیم، بیماری مرتبط با استخوان ها که تراکم آن ها را غیرطبیعی می کند.)

12- بیماری های جراحی کلیه:
 

- «آژنزی» دو طرفه کلیه (عدم تشکیل کلیه ها)
- کلیه «پلی کیستیک» نوع مغلوب (وجود کیست های متعدد در کلیه ها که عملکرد کلیه را مختل می کند)
- دیسپلازی مولتی سیستیک کلیه ها (رشد و تکامل ناکافی کلیه ها به خاطر وجود کیست های متعدد).
- نشانگان «پوتر» (نشانگان نادری که در آن تحلیل کلیه ها، اختلال اسکلتی و فرم خاص ظاهری به فرد می دهد).
- نشانگان «نفروتیک» مادر زادی به شرط ایجاد هیدروپس (اختلال مادرزادی ساختمان کلیوی همراه با درجاتی از ورم مایع در بافت ها).
- اختلال کروموزومی که موجب ضایعات پیشرفته و به ویژه گرفتاری مغز و کلیه شود (مانند نشانگان واکترل).
- «هیدرونفروز» شدید دو طرفه کلیه ها (اتساع و تجمع ادرار در کلیه ها)

موارد سقط در بیماری های جنین
 

* «تریزومی 13»: به خاطر وجود کپی اضافه از کروموزوم 13، هنگام تولد، نوزاد ناهنجاری دارد.
* «تریزومی 18»: کپی اضافه از کروموزوم 18 و عقب ماندگی ذهنی ناشی از آن را شامل می شود.
* «تریزومی 3/ 8/ 16 آنانسفالی»: تشکیل نشدن قسمتی از مغز به خاطر نبود قسمت فوقانی استخوان سر.
*هیدروپس فتالیس» با هر مکانیسم: تجمع مایع در بافت های بدن جنین به هر علت.
* نشانگان فریاد گربه: نقص در کروموزوم پنج که منجر به عقب ماندگی های مختلف می شود و صدای گریه نوزاد شبیه گربه و سر کوچک تر از حد عادی دارد.
* «هولوپروزنسفالی، سیرنگومیلیا»:
به وجود آمدن کیست هایی در نخاع و متسع شدن آن که باعث نقص حس لامسه و حرارت در فرد می شود.
* «کرانیوشیسیس»: شکاف مادرزادی در جمجمه.
* «مننگوانسفالوسل»: بیرون زدگی پرده ی مننژ و ماده ی مغزی از شکاف جمجمه.
* «دیسپلازی تاتاتوفوریک» یا کوتولگی کشنده نوزادی: رشد ناکامل و غیرطبیعی کشنده ی جنین.
* «سیکلوییا» همراه با هولوپروزنسفالی: «نقص تکاملی» که فقط با یک حفره ی چشم یا فقدان بینی همراه است.
* «ایگتیوزیس گراویس» مادرزادی: هر مشکل شدید اختلال پوستی که با خشکی و سفتی پوست مشخص می شود.
* «شیزنسفالی»: داشتن شکاف های اضافی و غیرطبیعی درون ماده ی مغزی.
* «اگزانسفالی»: ناهنجاری رشدی با جمجمه ناکامل.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115

دوشنبه 4/2/1391 - 15:26
بیماری ها
در واقع همه ی افراد فشار خون دارند! خون برای گردش مؤثر در عروق بدن، از نیرو و فشاری برخوردار است که آن را به نقاط مختلف بدن می رساند و وقتی این فشار خون افزایش یابد بیماری تلقی می شود.
افزایش فشار خون می تواند اعضای مختلفی از جمله قلب، عروق خونی، کلیه ها و مغز را تحت تأثیر قرار دهد.
میزانی از فشار خون که بالا در نظر گرفته می شود در منابع مختلف متفاوت است ولی معمولا به فشار خون بیشتر از 140/90 میلی متر جیوه، افزایش فشار خون اطلاق می شود. فشار خون افزایش یافته قاتل خاموش نیز نام دارد، چون گرچه معمولاً بی علامت است، ولی می تواند منجر به حمله ی قلبی و سکته مغزی شود.

فشار خون بالا در چه کسانی دیده می شود؟
 

فشار خون بالا در افراد مسن بسیار شایع است. تقریباً از هر چهار نفر، یکنفر از فشار خون بالا رنج می برد. فشار خون در بیماران جوان تر بین مردان شایع تر است. ولی در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده می شود. به طور کلی با افزایش سن، خطر ابتلا نیز افزایش می یابد.

عوامل مستعدکننده
 

بیشتر مردم از نوعی افزایش خون رنج می برند که علت مشخصی برای آن یافت نشده و به آن افزایش «فشار خون اولیه» گفته می شود.

عوامل مؤثر در فشار خون اولیه:
 

- سن: مطالعات مختلف نشان می دهد که سیر پیشرونده ی افزایش فشار خون با افزایش سن ارتباط دارد.
- ژنتیک: به خوبی اثبات شده است که عوامل ژنتیکی که به ارث می رسند با افزایش فشار خون ارتباط دارند.
- نژاد: سفیدپوستان و نژاد هند و اروپایی بیشتر دچار افزایش فشار خون می شوند.
- عوامل محیطی: مانند چاقی، الکل، نمک زیاد و استرس نیز در این مورد مؤثر هستند.
سایر مبتلایان به فشار خون افزایش یافته علت مشخصی برای بیماری خود دارند. به این نوع، افزایش «فشار خون ثانویه» گفته می شود.

عوامل مؤثر در افزایش فشار خون ثانویه:
 

* بیماری کلیوی: احتباس آب و نمک در بدن، موجب بالا رفتن فشار خون می شود. این افزایش، خود می تواند باعث ایجاد بیماری کلیوی شود یا آن را بدتر کند.
* بیماری های غدد درون ریز: مانند سندروم کوشینگ، هایپرپلازی آدرنال و فئوکروموسایتوما.
* داروها و سموم: افزایش فشار خون می تواند عارضه ی جانبی استروئیدها، الکل، کوکایین، سیکلوسپورین و اریتروپوئیتین باشد. مصرف مواد حاوی تیروزین مانند بعضی از پنیرها در افرادی که از داروهای ضد افسردگی خاصی استفاده می کنند ممکن است منجر به حمله ی افزایش فشار خون در این افراد شود. خطر افزایش فشار خون در زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند. بیشتر است.
* اشکال در سیستم عصبی خودکار و یا سیستم هورمونی کلیه (رتین آنژیوتانسین). فشار بالا در اوایل بارداری ممکن است نشان دهنده ی افزایش فشار خون اولیه باشد. فشار خون بالا، در نیمه ی دوم حاملگی «پرده اکلامپسی» نامیده می شود که معمولاً اگر کنترل شود، پس از زایمان از بین می رود و مشکل جدی ایجاد نمی کند.

علت ایجاد فشار خون بالا چیست؟
 

علل بروز این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است. در بیشتر موارد افزایش مقاومت محیطی عروق مسؤول افزایش فشار خون است که خود علل متفاوتی دارد.

چرا باید فشار خون بالا را کنترل کرد؟
 

فشار خون بالا یک عامل خطر مهم در ایجاد نارسایی قلبی است که می تواند موجب نارسایی کلیه، مشکلات عروق محیطی، تخریب عروق شبکیه چشم، سکته ی مغزی و حمله ی قلبی شود، به همین دلیل پیشگیری و درمان آن بسیار مهم است. اگر میزان فشار خون به سرعت بالا رفته و به حدود 200/13 برسد به آن فشار خون بدخیم گفته می شود که آسیب زیادی ایجاد می کند و موجب مرگ می شود.

فشار خون بالا چگونه تشخیص داده می شود؟
 

* میزان فشار خون: فشار خون در چند نوبت و در شرایط استاندارد اندازه گیری می شود.
* عکس قفسه سینه: ممکن است علایم نارسایی قلبی و بزرگ شدن قلب را نشان دهد.
* آزمایش خون: اوره والکترولیت ها برای عملکرد کلیه و همچنین چربی و قند خون بررسی می شوند.
* آزمایش ادرار: برای یافتن بیماری کلیوی انجام می شود.

فشار خون بالا چگونه درمان می شود؟
 

هدف از درمان رساندن فشار خون به کمتر از 140/90 در افراد معمولی و کمتر از 130/85 در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی یا دیابت است. با این هدف که در دراز مدت خطر عوارض وخیمی که گفته شد کاهش پیدا کند.
برای کمک به کاهش عوارض بهتر است:
* سیگار ترک شود تا آسیب عروقی کمتر شود.
* کاهش وزن به وسیله ی رژیم غذایی یا ورزش انجام شود.
* کاهش مصرف نمک و اجتناب از مصرف غذاهایی که شور تهیه می شوند.
* فعالیت بدنی و ورزش منظم افزایش یابد.
* استرس کاهش یابد.
برای کنترل فشار خون پزشک ممکن است داروهای مختلفی تجویز کند که مکانیسم های متفاوتی دارند. معمولا یک نوع دارو همراه تغییر شیوه ی زندگی به صورتی که گفته شد به کار می رود. اگر به اندازه ی کافی مؤثر نباشد داروهای دیگری اضافه می شود. البته انتخاب دارو به عوامل متعددی از جمله شرایط جسمانی فرد بستگی دارد.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115
دوشنبه 4/2/1391 - 15:25
خواص خوراکی ها
تهیه و تنظیم: جواد صدیق




 

کلیات گیاه شناسی
 

درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است که از آن جا به عربستان سوریه و اسراییل و در اوایل قرن هجدهم به وسیله ی میسیونرهای مذهبی اسپانیایی به کالیفرنیا برده شد و امروزه نیز در ایالات جنوبی آمریکا کشت می شود.
انجیر، درختی با برگ های زرد و پنجه یی سبز رنگ و خاکستری است که بلندی آن تا شش متر می رسد و چون در مقابل سرمای شدید مقاومت ندارد، در مناطق معتدل و گرمسیر کشت می شود.

ترکیبات شیمیایی:
 

انجیر میوه یی مغذی، خوش طعم و دارای مواد قندی، ازته، چربی، مواد معدنی، آمینواسید، آنزیم های مختلف و «کاروتن» است. شیره ی سفیدی که با شکستن شاخه درخت انجیر یا از میوه ی نارس آن خارج می شود بسیار سمی است و اگر بر روی پوست زده شود، سلول ها را از بین برده و می کشد.
در صد گرم انجیر رسیده و تازه مواد زیر موجود است:
انرژی: 80 کالری
پروتئین: 1/5 گرم
کلسیم: 20 گرم
سدیم: 35 میلی گرم
ویتامین(A): واحد(80)
ویتامینB1: میلی گرم 0/2
ویتامین B3: میلی گرم0/7
ویتامین C: میلی گرم 2
مواد قندی: 4 گرم
چربی: 0/5 گرم
فسفر: 55 میلی گرم
پتاسیم: 65 میلی گرم

خواص دارویی:
 

انجیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.
* انجیر تعرق بدن را زیاد می کند.
* ادرارآور است.
* حرارت بدن را کاهش می دهد.
* چاق کننده است و برای آن هایی که می خواهند وزن اضافه کنند یا بیمارانی که دوره ی نقاهت خود را می گذرانند بسیار مفید است.
* انجیر یکی از بهترین میوه ها برای تمیز کردن روده ی بزرگ و رفع یبوست است.
* برای درمان ناراحتی های سینه حدود بیست گرم خرما، عناب، انجیر خشک و مویز را با هم مخلوط و آسیاب کنید. سپس این پودر را با یک لیتر آب بجوشانید تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده می توان به مقدار سه فنجان در روز مصرف کرد.
* جوشانده ی انجیر خشک، درمان کننده ی التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، ذات الجنب، سرخک، مخملک و آبله است.
* جوشانده ی غلیط انجیر خشک، برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است.
* انجیر دستگاه هاضمه را تقویت می کند.
* برای برطرف کردن ورم گلو بسیار مفید است. پنجاه گرم انجیر زرد را در پانصد گرم شیر بریزید و مدت پانزده دقیقه بگذارید، سپس آن را غرغره کنید و مقداری از آن را نیز بنوشید.
* جوشانده ی انجیر خشک در شیر، برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز مؤثر است.
* یکی از داروهای بسیار مؤثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه است.
* انجیر برای آن هایی که قند خون شان پایین می آید و یک باره احساس ضعف می کنند مناسب است. زیرا قند آن به سرعت در روده ی کوچک جذب می شود.
* خوردن انجیر باعث افزایش نیروی جنسی می شود.
* تقویت کننده ی کبد است.
* ضد سرطان است.
* در معالجه ی بیماری های پوستی مؤثر است.

خواص شیره درخت انجیر
 

* شیره ی درخت انجیر طعم تلخ و سوزنده یی دارد.
* مسهل بسیار خوبی است.
* شیره ی درخت انجیر را اگر به مدت چند روز روی زگیل یا میخچه ی پا بگذارید، آن را از بین می برد.
* شیره ی درخت انجیر را با زرده ی تخم مرغ یا روغن مخلوط کنید و روی زخم ها بگذارید. باعث التیام آن ها خواهد شد.
* مالیدن شیره ی درخت انجیر بر روی سر از ریزش مو جلوگیری می کند.

خواص برگ انجیر
 

* برگ پخته ی درخت انجیر، ملین است.
* برگ انجیر برای برطرف کردن درد بواسیر مناسب است.
* برای برطرف کردن ورم و تومورهای مختلف برگ انجیر را روی آن قسمت ها بگذارید.
* برای درمان اسهال های ساده و خونریزی های مختلف از جوشانده ی پوست تازه درخت انجیر استفاده کنید.
* جوشانده ی برگ درخت انجیر شکم درد را برطرف می کند.

مضرات:
 

* انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آن هایی که کبد ضعیف دارند باید انجیر را با گردو بخورند.
* زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115
دوشنبه 4/2/1391 - 15:25
بیماری ها
نویسنده: دکتر غلامرضا دانش طلب




 
(Anorectal abscess)

شرح بیماری
 

«آبسه آنورکتال» از بروز آبسه (تجمع چرک ناشی از عفونت) در ناحیه اطراف مقعد و راست روده به وجود می آید و ممکن است درست در ناحیه ی سوراخ مقعدی یا به طور عمقی تر در جدار راست روده تشکیل شود. این بیماری در مردان و در کسانی که مبتلا به بعضی بیماری های گوارشی هستند بیشتر دیده می شود.

علایم شایع
 

* تورم (در آبسه های سطحی)
* درد به هنگام لمس راست روده
* درد ضربان دار
* تب و دیگر علایم جدی تر در مورد آبسه های عمقی تر
* درد به هنگام اجابت مزاج

علل بیماری
 

باکتری های شایع مثل «استافیلوکوک» و «اشرشیاکولی» شایع ترین علل هستند، البته گاهی عفونت های قارچی نیز باعث بروز این آبسه می شوند.

عوامل تشدیدکننده بیماری
 

* ابتلا به بیماری گوارشی
* تزریق برای درمان بواسیر داخلی
* آسیب ناشی از نوک وسیله ی «تنقیه»
* زخم ناشی از دفع پوسته ی تخم مرغ یا استخوان ماهی
* جسم خارجی
* بواسیر بیرون زده

پیشگیری
 

* با تغذیه مناسب از بروز یبوست جلوگیری کنید.
* از تنقیه خودداری کنید.

عواقب مورد انتظار
 

بهبود آبسه به آهستگی صورت می گیرد و زمان درمان بسته به وسعت آبسه، متفاوت است. اگر عارضه یی اتفاق نیفتد، آبسه در عرض شش ماه کاملاً بهبود می یابد.

عوارض احتمالی
 

* احتمال ایجاد «فیستول» مقعدی
* عود آبسه در صورت عدم درمان علت زمینه ساز

درمان
 

* اصول کلی
* «آبسه آنورکتال» با معاینه ی بالینی تشخیص داده می شود و درمان آن شامل باز کردن آبسه و تخلیه ی آن است.
* حین جراحی از بی حسی موضعی و برای آبسه های عمقی تر در راست روده، معمولا از بیهوشی عمومی استفاده می شود.
* بیمار باید پس از عمل جراحی هر دو الی چهار ساعت و هر بار برای مدت بیست دقیقه در لگن یا وان حمامی که ارتفاع آب گرم در آن پانزده الی بیست سانتی متر است، بنشیند.
* استفاده از صفحه ی گرم کننده، لامپ گرم کننده یا کمپرس گرم برای تخفیف درد مناسب است.
* جلوگیری از بروز یبوست، یعنی در صورت احساس اجابت مزاج از آن خودداری نکنید، حتی اگر درد داشته باشید. یبوست می تواند باعث افزایش فشار روی زخم محل جراحی شود.
* دستورات پزشک را در رابطه با تعویض پانسمان و تمیز نگاه داشتن محل جراحی رعایت کنید.

داروها
 

برای این نوع عفونت ممکن است آنتی بیوتیک یا داروی ضد قارچ و مسهل های نرم کننده مدفوع برای جلوگیری از یبوست تجویز شود.

فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
 

بیمار می تواند پس از جراحی، در زودترین زمان ممکن فعالیت های عادی خود را از سر بگیرد.

رژیم غذایی
 

افزایش میزان «فیبر» در رژیم غذایی می تواند به کاهش خطر بروز یبوست کمک کند.

در چه شرایطی باید به پزشک مراجعه کرد؟
 

اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان علایم آبسه آنورکتال را دارید یا دچار علایم جدید و غیر قابل کنترل شده اید باید به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115

دوشنبه 4/2/1391 - 15:24
سلامت و بهداشت جامعه

1- سیب
 

اکثر متخصصان تغذیه توصیه می کنند حتما در رژیم غذایی خود سیب را بگنجانید. زیرا سیب کالری بسیار پایینی دارد و در عوض فیبر آن بسیار بالاست و جلو گرسنگی را می گیرد. همچنین دشمن کلسترول بد است و میزان قند خون را کاهش می دهد.

2- آواکات
 

پاین میوه یی غنی از اسیدهای چرب مونوی غیراشباع است که سبب کند شدن هضم و پیشگیری از افزایش قند خون بعد از صرف غذا می شود.

3- جو
 

می توانید جو را جایگزین برنج سفید کنید تا میزان قند خون تان بعد از صرف غذا حدود هفتاد درصد کاهش یابد و تا ساعت ها ثابت بماند. فیبرهای حلال جو هضم را کند کرده و سبب جذب تدریجی قند می شوند.

4- سبزیجات
 

فیبر حلال تمامی سبزیجات می تواند قند خون بالا را مهار کند. در ضمن سبزیجات غنی از پروتئین هستند و به راحتی می توان آن ها را جایگزین گوشت قرمز کرد.

5- گوشت گاو
 

می توانید قسمت های کم چرب گوشت گاو را انتخاب کنید و یک چهارم بشقاب تان را در هر وعده ی غذایی به آن اختصاص دهید. رساندن به اندازه ی پروتئین به بدن باعث می شود مدت طولانی تری سیر بمانید و در صورت لاغر شدن حجم بافت ماهیچه یی تان کاهش نیابد. در ضمن مصرف پروتئین به افزایش متابولیسم کمک می کند.

6- میوه های گوشت دار
 

انواع میوه های گوشتی حاوی یک یا چند دانه که به رنگ های قرمز یا بنفش موجود است. مانند انواع انگور حاوی ترکیبی طبیعی به نام «آنتوسیانین» هستند. محققان می گویند این دانه های رنگی می توانند سبب کاهش قند خون شده و در عین حال محرک تولید انسولین در بدن باشند.

7- بروکلی
 

بروکلی غنی از «کروم» بوده که در درازمدت نقشی اساسی و مهم برای تنظیم قند خون دارد.

8- هویج
 

هویج یکی از منابع طبیعی غنی از «بتاکاروتن» است که می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش داده و قند خون راتنظیم کند.

9- گوشت مرغ
 

گوشت سینه ی مرغ در مقایسه با ران یا سایر قسمت ها، چربی کمتری دارد. توصیه ی ما به شما این است که در هر شرایطی به هیچ عنوان پوست مرغ را به خاطر چربی بالایی که دارد نخورید.

10- تخم مرغ
 

مطمئن باشید خوردن یک یا دو عددتخم مرغ در روز کلسترول خون تان را بالا نمی برد ودرعوض ساعت ها شما را سیر نگه می دارد.

11- ماهی
 

یکی از دلایل فوت مبتلایان به دیابت، ابتلا به ناراحتی های قلبی - عروقی است. مصرف یک یا دو بار ماهی در هفته می تواند این احتمال را حداقل چهل درصد کاهش دهد. از سوی دیگر اسیدهای چرب موجود در ماهی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای اصلی ابتلا به ناراحتی های قلبی - عروقی است کاهش می دهد.

12- دانه کتان
 

دانه های کتان غنی از پروتئین، فیبر، چربی های خوب از نوعی که در ماهی موجود است) و منیزیم است. این مواد قند خون را تنظیم کرده و به سلول ها در جذب انسولین کمک می کنند.

13- شیر و ماست
 

این ها مواد غذایی غنی از پروتئین و کلسیم هستند و می توانند به کاهش وزن کمک کنند. از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین می برد.

14- گردو
 

گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و سوخت کندی دارد که به تدریج به قند تبدیل می شود. از سوی دیگر غنی از چربی های مونوی غیر اشباع که برای سلامتی مفید هستند.

15- دانه ها
 

تمامی انواع دانه ها، غنی از چربی های خوب، پروتئین و فیبر هستند که می توانند قندخون را پایین نگه داشته و از ابتلا به ناراحتی های قلبی - عروقی پیشگیری کنند. در ضمن این مواد منبع طبیعی «استرول» هستند که چربی خون را کاهش می دهند.

16- جوی دو سر
 

جوی دو سر، حاوی فیبرهای حلالی است که در آب محلول بوده و یک خمیر را تشکیل می دهد و مصرف آن باعث می شود بین آنزیم های هضم کننده در معده و مولکول های آمیدون غذا در یک سد چسبناک به وجود بیاید. در نتیجه دستگاه گوارش مدت طولانی تری غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدریج وارد خون می شوند.

17- روغن زیتون
 

روغن زیتون «طلا مایع» نامیده می شود. زیرا حاوی ترکیبات ضد التهابی و قوی است که محققان آن را با آسپیرین مقایسه می کنند. افرادی که رژیم مدیترانه یی دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیجات، غلات و گوشت کم چرب می خورند کمتر به دیابت و ناراحتی های قلبی و عروقی دچار می شوند. هر دوی این بیماری ها در پی التهاب در بدن به وجود می آیند. برخلاف کره، چربی خوب روغن زیتون سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین نشده و حتی این مقاومت را کاهش می دهد. روغن زیتون همچنین کندکننده هضم غذا و وارد شدن تدریجی قند به خون است.

18- کره بادام زمینی
 

تحقیقات اخیر نشان می دهد مصرف کره ی بادام زمینی می تواند اشتها را کور کرده و سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود که مواد قندی کم فیبر مصرف می کند. در ضمن کره ی بادام زمینی غنی از چربی های مونوی غیر اشباع است که می تواند قندخون را تنظیم کند.

19- نان سبوس دار
 

مصرف زیاد نان سفید می تواند حساسیت بدن به انسولین را کاهش دهد و سبب افزایش قند خون شود. در صورتی که نان سبوس دار دقیقا برعکس عمل می کند.

20- سیب زمینی شیرین
 

یک سیب زمینی شیرین که در اجاق کبابی شده سی درصد کمتر از سیب زمینی معمولی قند خون را افزایش می دهد. زیرا حاوی فیبر بالا و ریزمغذی هایی است که چهل درصد آن ها از نوع حلال بوده و سبب کاهش کلسترول و کندی هضم غذا می شوند. در ضمن سیب زمینی شیرین غنی از «کاروتنویید» و رنگ دانه های زرد و نارنجی است که به ارگانیسم ها اجازه ی عکس العمل در برابر انسولین را می دهد. سیب زمینی شیرین همچنین غنی از اسید، کوروژنیک» است که این ترکیب گیاهی طبیعی می تواند به کاهش مقاومت در برابر انسولین کمک کند.
منبع: 7 روز زندگی شماره 115
دوشنبه 4/2/1391 - 15:24
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته