• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3273
تعداد نظرات : 339
زمان آخرین مطلب : 4318روز قبل
بهداشت روانی

خبرگزاری فارس: یک آسیب‌شناس اجتماعی گفت: در تابستان نوجوانان شب تا دیروقت به تماشای برنامه‌های تلویزیون یا انجام بازی‌های رایانه‌ای می‌پردازند و تا ظهر می‌خوابند که این امر به مشکلات رفتاری برای آنها می‌انجامد.

خبرگزاری فارس: شب‌بیداری و خوابیدن تا ظهر در تابستان موجب اختلال رفتاری دانش‌آموزان می‌شود

مجید ابهری، آسیب‌شناس اجتماعی و متخصص علوم رفتاری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» با بیان اینکه همزمان با فرارسیدن فصل تابستان غنی‌سازی اوقات فراغت دانش‌آموزان مسئله‌ای است که توجه بسیاری از افراد را به خود جلب می‌کند، اظهار داشت: از نظر جامعه‌شناسی اوقات فراغت زمان استراحت و سرگرمی افرادی است که در زمان‌های معینی به کار و تحصیل مشغول هستند و در یک مقطع زمانی اقدام به رفع خستگی و تمدید قوای جسمی و روانی می‌کنند.

وی با بیان اینکه در کشور برای غنی‌سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان برنامه‌های مناسبی وجود ندارد، ادامه داد: همه ساله با پایان تابستان، آسیب‌های اجتماعی و ناهنجاری‌های رفتاری 20 تا 35 درصد افزایش می‌یابد و نوجوانانی که در خیابان‌ها و کوچه‌ها مشغول سپری کردن اوقات بیکاری هستند، ناهنجاری‌ها را می‌آموزند.

*برنامه‌های اوقات فراغت فقط 15 درصد دانش‌آموزان را پوشش می‌دهد 

این آسیب‌شناس اجتماعی گفت: در کشور ما برای غنی‌سازی اوقات فراغت مشکل بودجه وجود ندارد، میلیاردها بودجه به اوقات فراغت اختصاص می‌یابد اما تمام این برنامه‌ها فقط 15 درصد از دانش‌آموزان را تحت پوشش قرار می‌دهد.

وی اضافه کرد: مشکل اساسی در این زمینه، عدم وجود مدیریت و کارشناسی برنامه اوقات فراغت است؛ پُر کردن آوقات فراغت به این معنا نیست که دانش‌آموزی را  که 9 ماه در مدرسه درس ‌خوانده است، مجدداً به مدرسه بکشانیم زیرا این رفتار موجب دلزدگی و اُفت تحصیلی دانش‌آموزان خواهد شد.

ابهری در خصوص راهکار‌های مدیریت بهتر اوقات فراغت اظهار داشت: والدینی که دارای مشاغل فنی و صنعتی هستند می‌توانند فرزندان خود را جهت آموزش به محل کار خود ببرند، همچنین سازمان‌ آموزش‌های فنی و حرفه‌ای با همکاری وزارت آموزش و پرورش و معاونت پرورشی می‌توانند دوره‌های کوتاه مدت فنی برای پسران و آموزش حرفه‌هایی از قبیل خیاطی، گلدوزی، آشپزی و شیرینی‌پزی برای دختران برگزار کنند.

وی با اشاره به اینکه مشاهده می‌شود که برخی از جوانان قادر به تعویض یک لامپ در منزل خود نیستند بیان کرد: دروس نظری که در حال حاضر در مدارس تدریس می‌شود، در زندگی روزمره کاربرد ندارد البته از لحاظ معنوی نیز تأثیر مثبتی بر دانش‌آموز نمی‌گذارد.  

* ایجاد مشکلات رفتاری با اختلال در خواب و بیداری دانش‌آموزان در تابستان

این متخصص علوم رفتاری با تأکید بر اینکه امکانات رفاهی برای غنی‌سازی اوقات فراغت نوجوانان باید افزایش یابد، گفت: باید با قیمت مناسب، امکان استفاده از مراکز تفریحی برای دانش‌آموزان فراهم شود.

وی اضافه کرد: در تابستان نوجوانان شب هنگام تا دیروقت به تماشای برنامه‌های تلویزیون یا انجام بازی‌های رایانه‌ای می‌پردازند و تا ظهر می‌خوابند که این امر موجب خواهد شد که ساعت‌ مغزشان به هم ریخته و مشکلات رفتاری برای آنها به وجود آید.

دوشنبه 19/4/1391 - 14:33
سلامت و بهداشت جامعه

خبرگزاری فارس: یک متخصص بینایی‌سنجی گفت: نگاه کردن طولانی به صفحات نمایشی سبب آسیب رساندن به چشم می شود که با علائمی مانند سردرد، خستگی چشم، آبریزش،سرخی و درد کره چشم همراه است.

خبرگزاری فارس: نگاه طولانی مدت به صفحات نمایشی به چشم آسیب می‌زند

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی جامعه اپتومتری ایران، ابراهیم جعفر زاده پور گفت: مهم‌ترین عملکرد سیستم بینایی، حس بینایی است و هرگونه اشکال در بینایی نشانگر ضعف در عملکرد این سیستم است.

وی عیوب انکساری را در ردیف شایع‌ترین مشکلات بینایی قرار داد و عنوان کرد: بخشی از مشکلات بینایی نیز ناشی از اختلالات ساختاری و بیماری‌های چشم است، با این حال عیوب انکساری عمده‌ترین علت مراجعه به اپتومتریست‌ها هستند که از جمله آنها می‌توان به دوربینی، نزدیک بینی،پیرچشمی و آستیگماتیسم اشاره کرد.

به گفته دانشیار گروه اپتومتری دانشگاه علوم پزشکی تهران تجویز عینک و عدسی‌های تماسی راهکار مناسبی برای بازگرداندن دیدمناسب برای این دسته از بیماران هستند.

دبیر علمی پنجمین کنگره جامعه اپتومتری با اشاره به آسیب‌های چشمی ناشی از تماشای صفحات نمایش گفت: بخشی از این آسیب‌ها مربوط به پرتوهای ساطع شده از صفحات نمایشی هستند، البته این مشکل در صفحات جدید نمایشی کمتر شده است ولی برای رفع عارضه‌های ناشی از تابش این اشعه‌ها عینک هایی با عنوان "کاهش‌دهنده  گلر" تجویز می‌شوند که می‌توانند سطح روشنایی و درخشندگی را در حد مناسب چشم ایجاد کنند.

جعفرزاده‌پور دومین آسیب احتمالی به چشم را ناشی از نگاه کردن طولانی به صفحات نمایشی دانست و گفت: این مورد سبب بروز اختلال تطابقی یا حرکتی چشم شده و با سردرد، خستگی چشم، آبریزش،سرخی و درد کره چشم همراه است.

این متخصص بینایی‌سنجی با بیان اینکه برخی اشخاص که به مدت طولانی با کامپیوتر سروکار دارند، ممکن است دچار اختلال تطابقی شوند که سرخی چشم بارزترین نشانه آن است گفت: این افراد بدون آنکه استراحت کافی به چشمشان داده باشند و شرایط مناسبی را برای کار خود فراهم کرده باشند، از صفحات نمایشی استفاده می‌کنند. بررسی‌های تطابقی این اختلالات را مشخص می‌کند و استفاده از عینک "پریزماتیک" و تمرینات بینایی در رفع این مشکل تاثیر بسزایی دارد.

بر اساس این گزارش، پنجمین کنگره جامعه اپتومتری ایران 22  و 23 تیر در هتل المپیک تهران برگزار می‌شود.

دوشنبه 19/4/1391 - 14:31
پوست و مو
جام جم آنلاین: هر چیز بهایی دارد، اما بعضی قیمت‌ها برای بعضی چیزها نمی‌ارزد؛ مثلا به نظرتان ارزش دارد كسی سه تا شش ماه گیسوكمند شود و بقیه عمرش را طاس؟ نه! نمی‌ارزد و به همین دلیل است كه باید فكر اكستنشن كردن را از سرتان بیرون كنید.

اكستنشن كه این روزها خیلی از زن‌ها و حتی دختران جوان به آن علاقه‌مند شده‌اند، روشی است كه آرایشگر‌ها آن را برای پرپشت‌تر و ضخیم‌تر نشان دادن موهای سر استفاده می‌كنند.

آرایشگر برای اكستنشن كردن موها، باید مجموعه‌ای از موهای طبیعی یا مصنوعی را به روش‌های مختلف به موهای سر اضافه كند. البته معمولا موهای مورد استفاده در اكستنشن، مصنوعی است و كمتر پیش می‌آید كه از موهای طبیعی برای آن استفاده شود، چون استفاده از این نوع موها برای مشتری‌ها گران تمام می‌شود.

گیسوكمند، پول خرج می‌كند

قیمت اكستنشن در آرایشگاه‌های زنانه علاوه بر این كه بسته به جنس موهای استفاده شده در آن متفاوت است، به تعداد شاخه‌هایی كه در میان موها كار گذاشته می‌شود نیز بستگی دارد و بنابراین اكستنشن ممكن است از صد هزار تا یك میلیون تومان قیمت داشته باشد.

در بیشتر روش‌های اكستنشن، موهای مصنوعی به موی اصلی سر چسبانده یا دور آنها پیچیده می‌شود، اما روش‌هایی نیز وجود دارد كه موهای مصنوعی با گیره‌های مخصوصی به موهای سر متصل می‌شود و قابل جدا كردن است.

اگر اكستنشن باعث شود موها بلندتر و پرپشت‌تر به نظر برسد چرا هیچ پزشك پوستی حاضر نیست اكستنشن را برای بیمارانی كه از كم‌پشتی موها گله دارند، انجام دهد و این جور آدم‌ها برای اكستنشن سراغ آرایشگرها می‌روند؟

گیسو كمند، با خزان گلاویز می‌شود

دكتر امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو، درباره این كه چرا او و همكارانش دل خوشی از اكستنشن ندارند، در گفت‌وگو با جام‌جم تاكید می‌كند: اكستنشن باعث ریزش شدید موها می‌شود و در نهایت ممكن است به طاسی منجر شود.

یكی از علل مهم ریزش موها بستن زیاد آنهاست. این نوع ریزش را تركشن آلوپسیا (ریزش موی كششی) می‌گویند كه در آن، موهای بخش‌هایی از سر كه بیشتر تحت فشار و كشیده شدن بوده‌اند می‌ریزد و بتدریج سر طاس می‌شود. این نوع ریزش موها در زن‌هایی كه همیشه موهایشان را دم اسبی می‌كنند یا محكم می‌بافند بسیار شایع است.

می‌پرسید اینها چه ربطی به اكستنشن كردن موها دارد؟ دكتر احسانی درباره ارتباط تركشن آلوپسیا و اكستنشن می‌گوید: یكی از عوارض اكستنشن هم ریزش موی كششی است، چون در اكستنشن نیز موها بشدت كشیده می‌شود و به همین دلیل پس از مدتی شروع به ریزش می‌كند و گرچه شاید در دفعات اول و دوم موها چندان كم نشود، اما در دفعات بعدی كاهش آنها كاملا مشهود است.

میزان آسیب‌دیدگی موها، بسته به تعداد دفعات اكستنشن كردن و جنس موها متفاوت است. آن طور كه این عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران توضیح می‌دهد: اگر ریشه موها آسیب ببیند ممكن است طاسی همیشگی شود و موها دیگر در نقاطی كه زیاد تحت كشیده‌شدن بوده ‌است رشد نكند و استفاده از نرم‌كننده و دارو به بهبود وضعشان كمكی نكند.

ریزش موها پس از اكستنشن اگرچه چاره‌ای ندارد، این متخصص پیشنهاد می‌كند در صورتی كه موها را اكستنشن كرده‌اید، دست‌كم با مشورت پزشكتان، از مكمل‌های مو مانند آهن، روی و بیوتین استفاده كنید تا شاید ریزش‌شان كمی كمتر شود.

گیسوكمند، میگرن می‌گیرد

دكتر احسانی احتمال تشدید سردردهای میگرنی را پس از اكستنشن در كسانی كه مبتلا به میگرن هستند بعید نمی‌داند و می‌گوید: البته در اكستنشن كشیده شدن موها در حدی نیست كه باعث سردرد شود، اما وقتی كسی سابقه ابتلا به میگرن را دارد، نباید خطر كند.

گیسوكمند، حساس می‌شود

سری قرمز با پوستی ورم كرده و تاول زده كه موهای زیادی روی آن به هم چسبیده است! فكرش هم آدم را می‌ترساند! شما چه می‌دانید چسبی كه با آن موهای مصنوعی را به سرتان چسبانده‌اند از چه جنسی است و آیا به آن حساسیت دارید یا نه؟

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران هشدار می‌دهد كه اگر كسی سابقه حساسیت دارد و اصرار دارد با وجود این همه عوارض، باز هم موهای نازنینش را برای اكستنشن به آرایشگر بسپرد، دست‌كم پس از مشورت با پزشكش، آزمایش حساسیت را بگذراند تا متوجه شود كه نسبت به چسب حساس است یا نه.

دكتر احسانی می‌گوید: مضرات اكستنشن آنقدر زیاد است كه حتی استفاده از كلاه‌گیس با وجود اشكالاتی كه دارد، از آن بهتر است. البته در استفاده از كلاه‌گیس هم باید دقت كرد كه هر از گاه آن را از سر بردارید تا سرتان هوا بخورد و به هیچ وجه در استفاده از كلاه گیس با كسی شریك نشوید.

دوشنبه 19/4/1391 - 14:26
بیماری ها
جام جم آنلاین: تحول دانش پزشكی در سال‌های اخیر، فقط منحصر به دستگاه‌ها و روش‌های نوین نیست. یكی از مهم‌ترین پیشرفت‌ها تشخیص بیماری در مراحلی است كه فرد هنوز از آن باخبر نیست و بیماری چندان وسیع نشده است البته این یك شمشیر دولبه است.

یعنی برخی از بیماری‌های مخفی وقتی توسط علم روز پزشكی تشخیص داده می‌شود، به دلیل استرس و وسواسی كه پزشك و بیمار به خرج می‌دهند، بیش از آن كه برای معالجه آن اقدام شود، باعث به‌هم خوردن سیر طبیعی زندگی فرد خواهد شد. از طرفی، شناسایی برخی از این بیماری‌ها و برخورد صحیح می‌تواند هم كیفیت زندگی بیمار را بالا ببرد و هم طول عمر او را زیاد كند.

چند مثال موضوع را روشن می‌كند: در سال‌های نه‌چندان دور كه روش‌های تشخیصی بیماری‌های تیروئیدی خیلی پیشرفت نكرده بود، پركاری تیروئید زمانی قابل تشخیص بود كه بیمار به لاغری شدید، ضعف شدید عضلات و نارسایی قلبی مبتلا می‌شد.

در مورد چنین بیمارانی، پزشك می‌توانست با همت و تلاش زیاد، تا حدی سیر بیماری را كاهش دهد و از طرفی، تسكینی برای آسیب‌های بیماری فراهم كند. این در حالی بود كه غول بیماری گاهی آنقدر سركش شده بود كه بیمار را از پا درمی‌آورد.

اكنون چنین نشانه‌هایی از بیماری كمتر دیده می‌شود. افراد با شكایت از كم شدن وزن، اضطراب بی‌دلیل و تپش قلب به پزشك مراجعه می‌كنند.

معمولا در قدم اول، بعد از معاینه تیروئید و قلب برایشان آزمایش‌های تیروئید تجویز می‌شود كه می‌تواند بیماری پركاری تیروئید را در مراحل اولیه شناسایی كند و به درمانش بینجامد.

اكنون دانش پزشكی از این هم فراتر رفته و گاهی بدون این كه بیمار شكایتی داشته باشد، می‌توان وجود یك بیماری مخفی را كشف و مهار كرد.

برای نمونه وقتی خانمی قصد باردار‌شدن دارد می‌توان با آزمایش تیروئید، وجود كم‌كاری مخفی تیروئید را تشخیص داد و به درمان او مبادرت كرد تا در حین بارداری، جنین از هورمون كافی تیروئید برخوردار باشد.

اكنون به بحث اول برمی‌گردیم؛ لبه دیگر شمشیر. فرض كنیم یك مادر باردار در حین حاملگی متوجه كم‌كاری مخفی تیروئید شود.

اگر او به اشتباه تصور كند كودكش حتما دچار نقص ذهنی یا جسمی خواهد شد، اضطراب ناشی از آزمایش می‌تواند بیش از كم‌كاری ملایم تیروئید به او و جنین آسیب برساند.

گاهی حتی مادران و متاسفانه پزشكان، به این اضطراب دامن می‌زنند و حتی وقتی مادر در حال درمان با داروست، این كابوس او را آزار می‌دهد كه نكند كودك آینده‌اش مشكلی داشته باشد.

در این شرایط پزشك می‌تواند با چنین جملاتی حقیقت را برای مادر توضیح دهد: «به یاد داشته باش كه تنها درصد كمی از مادرانی كه كم‌كاری مخفی تیروئید دارند، نوزادشان نیز دچار مشكل می‌شود».

دكتر رضا كریمی - متخصص بیماری‌های داخلی

دوشنبه 19/4/1391 - 14:25
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: چند هفته‌ای می‌شود كه پدربزرگ خیلی زود حرف‌هایی را كه می‌زند فراموش می‌كند و یادش می‌رود وسایلش را كجا گذاشته است؛ دائم از دیگران سراغ كلیدهایش را می‌گیرد و كمدش را در جستجوی پول‌هایش زیرورو می‌كند. مادربزرگ نگران است و می‌گوید آلزایمر گرفته است. بعضی‌ها می‌پرسند آیا این مشكلات واقعاً نشانه آلزایمر است یا پیری موجب بروز چنین حالاتی شده؟ اگر آلزایمر دارد، چه كار باید كرد؟

متخصصان می‌گویند حدود صد نوع دمانس (اختلال حافظه) شناسایی شده كه آلزایمر از همه آنها شایع‌تر است و همین مساله نشان می‌دهد هر اختلال حافظه‌ای آلزایمر نیست.

دكتر مریم نوروزیان، متخصص بیماری‌های مغز و اعصاب در گفت‌وگو با جام‌جم دمانس را چنین تعریف می‌كند: دمانس یا خردسودگی به شرایطی اطلاق می‌شود كه بر اثر آن طی روندی آهسته و تدریجی، قوای عالی مغز دچار آسیب شده و از بین می‌‌رود بنابراین وقتی صحبت از دمانس می‌شود حتماً باید اختلال حافظه را در نظر داشت.

به گفته این پزشك متخصص، حافظه بخش بسیار مهمی از قوای عالی مغز را تشكیل می‌دهد، اما به غیر از آن اعمال دیگری مانند یادگیری، تفكر، استدلال، زبان، قضاوت و برنامه‌ریزی نیز از جمله قوای عالی مغز است كه همه این اعمال وجه تمایز انسان با سایر موجودات به‌حساب می‌آید.

آلزایمر، شایع‌ترین نوع دمانس

این روزها بیشتر افراد، چه پیر باشند و چه جوان، به محض فراموش كردن هر نكته و موضوعی آن را به آلزایمر ربط می‌دهند و نگران می‌شوند؛ در حالی كه پزشكان متخصص می‌گویند آلزایمر در اكثر موارد بیماری سنین سالمندی است كه تنها پزشك متخصص می‌تواند آن را تشخیص دهد.

دكتر نوروزیان نیز با اشاره به این‌كه آلزایمر شایع‌ترین نوع دمانس است، تاكید می‌كند: همه موارد دمانس را نباید به بیماری آلزایمر مربوط دانست؛ در واقع بیماری آلزایمر فقط شامل حدود 50 تا 70 درصد این موارد می‌شود.

به گفته وی، آلزایمر در سنین سالمندی و پس از 65 سالگی روی می‌دهد و چنانچه فردی در سنین پایین‌تر با این مشكلات روبه‌رو شود یا ناشی از انواع دیگر اختلالات غیر از آلزایمر مانند دمانس‌های عروقی است یا آلزایمر زودرس بوده كه البته این مورد بسیار كم و نادر است.

این دانشیار دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به دمانس‌های عروقی چنین توضیح می‌دهد: پس از آلزایمر، شایع‌ترین نوع دمانس مربوط به دمانس عروقی است و با توجه به این‌كه می‌توان از بروز آن پیشگیری كرد، بسیار مهم است كه مردم نیز اطلاعات كافی در این مورد داشته باشند. دمانس‌های عروقی به علت تنگی عروق قلب، افزایش فشارخون، كلسترول بالا، بیماری قند، چاقی و وزن زیاد، كم تحركی و افسردگی طولانی‌مدت روی می‌دهد و میان افراد بی‌سواد نیز شایع‌تر است.

با توجه به این‌كه بیشتر افراد هر نوع اختلال حافظه‌ را به اشتباه آلزایمر می‌نامند، بهتر است نكاتی را در این مورد بدانیم.

دكتر نوروزیان نیز در این باره یادآور می‌شود: چنانچه فردی مانند گذشته بخوبی و مستقل از عهده كارها و مسوولیت‌های زندگی‌اش بر‌آید، نمی‌توان به آلزایمر شك كرد. در مقابل كسی كه به این بیماری مبتلا می‌شود، بتدریج سایر افراد در خانواده و اجتماع متوجه مشكل او خواهندشد.

تمركز و تكرار، شیوه‌هایی برای مقابله با فراموشی

چرا اینقدر فراموشكار شده‌ام؟ چرا در این سن و سال همه كارهایم را فراموش می‌كنم؟ من كه در دوران كودكی با یك‌بار خواندن مطلبی آن را حفظ می‌شدم، چرا امروز نمی‌توانم چیزی را به خاطر بسپارم؟ و... . شاید شما هم این سوال‌ها را بارها از خودتان پرسیده باشید و ندانید علت این همه حواس‌پرتی چیست.

دكتر نوروزیان در این باره توضیح می‌دهد: مغز ما برای این‌كه موردی را به خاطر بسپارد، اول باید آن را بدرستی ثبت كند. این مرحله بسیار مهم است، چراكه اگر مطلبی بدرستی به مغز سپرده شود، مغز سالم آن را به خاطر خواهد سپرد.

با این توضیح شاید شما هم متوجه علت بسیاری از فراموشكاری‌هایتان شده‌ باشید؛ خیلی‌ها چندین كار مختلف را همزمان انجام می‌دهند و هنگامی كه ورودی‌های مغز افزایش می‌یابد، تمركز آن روی داده‌ای خاص كمتر شده و مرحله ثبت بخوبی انجام نمی‌شود.

دكتر نوروزیان می‌افزاید: پس از مرحله ثبت، مغز برای مدتی اطلاعات را در جایی به نام حافظه كوتاه‌مدت نگه ‌می‌دارد و سپس براساس اهمیتی كه فرد برای آن اطلاعات قائل است، موارد می‌تواند وارد حافظه بلندمدت شده یا نشود. مرحله بعد نیز تكرار است و هرچه این تكرار بیشتر باشد، جایگاه مطلب عمیق‌تر می‌شود.

وی با اشاره به این‌كه زندگی امروزی نیازمند به خاطر سپردن اطلاعات بیشتری در مقایسه با زندگی‌های ساده گذشته است، می‌گوید: با توجه به این موضوع، مردم نیز شكایت بیشتری دارند، ولی همه ما باید انتظارات غیرواقعی را نیز بشناسیم و بدانیم سرعت پردازش حافظه با افزایش سن كند می‌شود، ولی در صورت سلامت، عمق توانایی‌اش كاهش نخواهد یافت.

دكتر نوروزیان تاكید می‌كند: بزرگسالان باید تلاش كنند و خودشان را با شرایط جدید وفق دهند و حتی اگر برایشان سخت است، بتدریج نكات جدید مربوط به زندگی این دوران را بیاموزند؛ مواردی مانند استفاده از تلفن همراه و كامپیوتر از جمله كارهایی است كه برخی بزرگسالان از آن اجتناب می‌كنند، در حالی كه همراهی با این‌گونه پیشرفت‌های ساده به پویایی مغز كمك می‌كند.

خانواده‌ها هم دقت كنند

بدون شك اختلال حافظه در دوران سالمندی یكی از سخت‌ترین و البته مهم‌ترین شرایطی است كه افراد زیادی را درگیر می‌كند. اینجاست كه اگر خانواده‌ها ندانند چطور باید با این موضوع روبه‌رو شوند، مستاصل شده و نمی‌توانند از عهده كارها بربیایند.

دكتر نوروزیان ضمن تاكید بر این‌كه اختلال حافظه در سالمندان باید جدی گرفته شود، می‌گوید: حتماً در چنین شرایطی باید به پزشك مراجعه كنید تا او با بررسی‌ها و معاینات دقیق و موردنیاز، علت اصلی اختلال را یافته و درمان مناسب را آغاز كند. به عنوان مثال یكی از موارد مهمی كه می‌تواند موجب اختلال حافظه در دوران سالمندی شود، افسردگی است؛ چراكه سالمند افسرده علاقه‌ای به شنیدن و تمركز بر موضوعات ندارد و در نتیجه مرحله ثبت اطلاعات بخوبی انجام نمی‌شود.

این پزشك متخصص می‌افزاید: اختلال حافظه در سنین پس از 65 سالگی روی می‌دهد، پس از 75 سالگی بسیار بیشتر می‌شود و در 85 سالگی به بعد نیز 47 درصد افراد دچار دمانس هستند.

دكتر نوروزیان ضمن تاكید بر مراجعه بموقع به پزشك می‌گوید: زمانی كه اختلال حافظه پیشرفت می‌كند و به‌عنوان مثال فرد نمی‌داند پول‌هایش را كجا گذاشته، سیستم‌های هذیانی شروع شده و فرد تصور می‌كند كسی پولش را دزدیده است. این مورد درباره سالمندانی كه از ابتدا شكاك و بدبین بوده‌اند، شدیدتر است. افراد مبتلا به آلزایمر ممكن است صحنه‌های تلویزیون را هم واقعی بدانند.

به گفته وی، وقتی حافظه با مشكل روبه‌رو می‌شود، رفتار هم آسیب می‌بیند؛ بیمار بی‌قرار شده و فكر می‌كند در خانه‌اش نیست، تصور می‌كند دخترش خواهر اوست و به دنبال مادرش می‌گردد كه سال‌ها پیش فوت شده است. حتی هذیان آلزایمر ممكن است به این شكل بروز كند كه بیمار فكر كند همسرش به او وفادار نیست.

دكتر نوروزیان به خانواده این بیماران چنین توصیه می‌كند: در مراحل اولیه باید به پزشك مراجعه كنید تا با استفاده از داروهای مناسب، روند بیماری كند شود؛ نكته مهمی كه باید حتماً مورد توجه قرار گیرد این است كه سالمندان در مقایسه با جوانان به داروها خیلی حساس‌تر هستند. بنابراین مقدار مصرف دارو حتماً باید طبق نظر پزشك تعیین شود.

به گفته وی، اعضای خانواده نباید در مورد فراموشی‌ بیمار خیلی با او بحث و مجادله كنند و حتی گاهی بهتر است طوری نشان دهند كه اصلاً اتفاق مهمی نیفتاده است. همچنین وقتی او وارد گفتمان هذیانی می‌شود، به جای بحث كردن باید از بیمار حمایت كنند و به او آرامش دهند.

دوشنبه 19/4/1391 - 14:24
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: نتایج تحقیقات جدید ایستگاه فضایی بین‌المللی، سرنخ‌هایی مبنی بر این‌كه چرا سیستم ایمنی بدن فضانوردان در فضا بخوبی كار نمی‌كند، ارائه كرده است. امكان دارد نتایج این تحقیق فوایدی برای افراد سالمند روی زمین داشته باشد.

فضانوردان در فضا در نتیجه تطابق با شرایط بی‌وزنی فشارهای زیادی را تجربه می‌كنند. سال‌هاست كه دانشمندان می‌دانند سیستم ایمنی بدن انسان در فضا بدرستی كار نمی‌كند و تلاش برای یافتن علت این موضوع، نیرو محركه‌ای برای انجام تحقیقات فضایی محسوب می‌شود.

بتازگی محققان دانشگاه ترامو ـ كه مركز تحقیقات مغزی اروپا محسوب می‌شود ـ به همراه محققان بنیاد سانتا لوسیا آنزیم مخصوصی به نام-5 LOX را كشف كرده‌اند كه در شرایط بی‌وزنی بیشتر فعال می‌شود.

این سلول تا حدی تنظیم‌كننده متوسط عمر سلول‌های بدن انسان است. بسیاری سلول‌های بدن انسان تقسیم شده و دوباره تولید می‌شود اما تعداد دفعات تكرار آنها محدود است.

آیا ممكن است یك تغییر در فعالیت آنزیم 5- LOX بر سلامت فضانوردان در فضا تاثیرگذار باشد؟

برای یافتن پاسخ این پرسش لازم بود محققان فرضیه‌شان را در محلی بدون وجود نیروی جاذبه مانند ایستگاه فضایی بین‌المللی آزمایش كنند.

به این منظور نمونه خونی دو فرد سالم به ایستگاه مداری (فضایی) فرستاده شد. یك نمونه به مدت دو روز در معرض شرایط بی‌وزنی قرار گرفت و نمونه دیگر داخل سانتریفیوژ كوچكی كه شرایط جاذبه‌ای زمین را شبیه‌سازی می‌كرد، قرار گرفت سپس هر دو نمونه فریز (منجمد) شده و برای تجزیه تحلیل‌های بیشتر به زمین فرستاده شد.

همان‌طور كه پیش‌بینی می‌شد فعالیت آنزیم 5 -LOX در نمونه خونی كه در شرایط بی‌وزنی قرار داشت، بیش از نمونه قرار گرفته در سانتریفیوژ و نمونه‌های خونی نگهداری شده روی زمین بود.

پروفسور مائورو ماكارونه از دانشگاه ترامو می‌گوید: در حال حاضر آنزیم هدفی را در اختیار داریم كه می‌تواند نقش مهمی در تضعیف سیستم‌های ایمنی بدن ما ایفا كند. از طرفی می‌دانیم كه با داروهای موجود می‌توان مانع از فعالیت آنزیم 5 -LOXشد. پس می‌توان نتیجه‌گیری كرد با استفاده از این یافته‌ها، ارتقای سلامت انسان به واقعیت نزدیك‌تر ‌شود.

البته تا رسیدن به هدف مذكور تحقیقات روی آنزیم 5 -LOX و تركیبات مربوطه ادامه خواهد یافت. به همین دلیل بتازگی تیمی متشكل از 30 نفر كه برای پیگیری این آزمایش به فضا رفته بودند به زمین بازگشتند.

در این سفر دانشمندان به دنبال تغییرات دیگری در سلول‌ها می‌گشتند تا سازوكار‌های زیربنایی این موضوع را به طور كامل درك كنند.

محدود كردن فعالیت بیولوژیك سیگنال‌های سلول مانند سیگنال‌هایی كه توسط 5- LOX كنترل می‌شوند ممكن است حتی باعث كند شدن بخش‌هایی از فرآیند پیری شود.

این یافته‌ها با جوامع علمی،بویژه محققانی كه به مطالعه افرادی با واكنش ایمنی تقلیل یافته می‌پردازند، به اشتراك گذاشته شده است.

محققان معتقدند شانس‌هایی وجود دارد كه افراد مسن و سالخورده بتوانند از مزایای تحقیقات در این زمینه بهره‌مند شوند و فرآیند پیر شدن آنها به تاخیر افتد.

دوشنبه 19/4/1391 - 14:23
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: عرق‌كردن به‌خودی خود نه‌تنها بد نیست، بلكه دارای فواید بسیار است كه از جمله می‌توان به دفع مواد سمی از بدن، تثبیت دمای بدن تا ۳۷ درجه، مرطوب نگه داشتن پوست و... اشاره كرد.

اما همه این فواید یك‌طرف، بوی بد ناشی از عرق بویژه در فصل تابستان هم یك‌طرف. هرچند خود عرق بوی بدی ندارد، اما در نتیجه فعالیت باكتری‌های روی پوست، بوی تند و زننده‌ای به وجود می‌آید كه نه‌تنها برای اطرافیان، بلكه برای خود شخص هم آزاردهنده است.

فعالیت جسمی زیاد، بیماری‌های عفونی، استعمال دخانیات، مصرف برخی داروها، استرس و اضطراب، خوردن غذاهایی با طعم تند و تلخ مانند سیر، زیره و... سبب می‌شود كه بوی عرق بعضی افراد تندتر شود.

بوی عرق به میزان هورمون تستوسترون هم بستگی دارد. در كودكان به دلیل پایین بودن مقدار تستوسترون، عرق بدن بوی بدی ندارد، ولی با شروع دوره بلوغ و با افزایش مقدار این هورمون، بوی بد عرق هم بیشتر می‌شود.

یكی از راه‌های پیشگیری از بوی بد عرق استفاده از مواد ضدعرق و خوشبوكننده‌هاست. ضدعرق‌ها و خوشبو‌كننده‌ها با هم تفاوت دارند، اما بیشتر مردم این دو را به جای یكدیگر استفاده می‌كنند.

یك ماده ضدعرق با تاثیر بر فیزیولوژی بدن و با بستن غدد ترشحی عرق مانع تعریق می‌شود، اما یك ماده خوشبوكننده یا دئودورانت هیچ تاثیری بر میزان تعریق بدن ندارد و فقط دارای یك اثر كاملا سطحی بوده و وظیفه‌اش پوشاندن و كاهش بوی عرق است.

این مواد با استفاده از اسانس یا یك ماده ضد باكتری با از بین بردن باكتری‌های تجزیه‌كننده عرق از بدبو شدن آن جلوگیری می‌كند. یك ماده ضدعرق ممكن است یك دئودورانت باشد، اما یك دئودورانت فاقد خاصیت ضدعرقی است.

به یاد داشته باشید كه بهترین زمان استفاده از ضدعرق‌ها بعد از دوش گرفتن است. البته قبل از استفاده حتما پوست را خشك كنید، چرا كه رطوبت اثر ضدعرق را كم می‌كند.

استفاده بی‌رویه از ضدعرق‌ها چندان هم بی‌خطر نیست و می‌تواند عوارضی از قبیل حساسیت و التهابات پوستی همراه با سوزش، خارش و قرمزی پوست را به دنبال داشته باشد حتی برخی گزارش‌ها ـ‌ هرچند كه هنوز به طور قطعی تایید نشده ـ خبر از سرطان‌زا بودن این محصولات می‌دهد.

این را هم بدانید كه استفاده از این فرآورده‌ها برای دوره قبل از بلوغ توصیه نمی‌شود، چرا كه ممكن است در كودكان اختلالات هورمونی ایجاد كند.

اما بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به چنین عوارض شناخته شده یا نشده‌ای جایگزینی این محصولات با گیاهان دارویی و تركیبات طبیعی است كه هفته آینده آنها را معرفی خواهیم كرد.

وحید کیانپور - کارشناس ارشد گیاهان و مواد اولیه دارویی

دوشنبه 19/4/1391 - 14:23
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: شاید بیشتر مردم روغن كرچك را به عنوان ملین و مسهلی كه قبل از انجام رادیوگرافی یا آمادگی شكمی، قبل از عمل جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌شناسند.

اما جالب است بدانید كه این روغن گیاهی علاوه بر كاربردهای درمانی در ساخت لغزاننده‌های درجه یك، جوهر ماشین تایپ، چاپگر‌ها و رنگ‌كردن پارچه‌ها، شمع‌ها، موم‌ها، جلادهنده‌ها و كاربن‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روغن كرچك در دستگاه گوارش جذب بسیار كمی دارد و بخش عمده آن در روده باقی می‌ماند و با اثر تحریكی روی عضلات لوله گوارش و جمع‌شدن آب در فضای داخلی روده باعث تشكیل مدفوع آبكی شده و اجابت‌مزاج را تسهیل می‌كند. از آنجا كه روغن كرچك بوی نامطبوعی دارد، انواع خوش‌طعم و كپسول آن نیز در داروخانه‌ها موجود است.

خواص درمانی

برای روغن كرچك علاوه بر خاصیت مسهلی و ملینی، خواص بسیار زیاد دیگری ذكر شده است كه از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره كرد:

ـ‌ روغن كرچك خاصیت ضدباكتریایی، ضدویروسی و ضدقارچ دارد و روی غده تیموس و بافت‌های لنفاوی تاثیر می‌گذارد و باعث كاهش تورم غدد لنفی می‌شود.

ـ ‌عده‌ای معتقدند این روغن به علت داشتن خاصیت ضدعفونی كنندگی‌اش می‌تواند در درمان زخم‌های پوستی و از بین‌بردن قارچ‌های دور ناخن انگشتان دست و پا مفید باشد.

ـ‌ اگر روغن كرچك را در فصل سرما پس از دوش گرفتن به پوست بدن بمالید، افزون بر جلوگیری از خشكی پوست از ایجاد لكه‌های سفید روی بدن جلوگیری می‌كند و اگر به موهای سرتان بمالید و بگذارید به مدت یك ساعت بماند، جلای خاصی به موهای خشك شما می‌دهد. ‌ بعضی می‌گویند اگر روزی دوبار هر بار 15 دقیقه روغن كرچك را به زگیل بمالید، بعد از مدتی زگیل‌ها از بین می‌رود.

ـ‌ مصرف موضعی روغن كرچك در درمان بیماری‌های رماتیسمی، آرتروز، نقرس و ناراحتی‌های مفصلی مفید است.

ـ افرادی كه مژه‌ها و ابروهای خیلی نازك دارند، برای پركردن آن می‌توانند قبل از خواب، روغن كرچك بمالند.

عوارض جانبی

ـ از عوارض جانبی روغن كرچك اسهال و درد شكم است.

ـ‌ دانه‌های گیاه كرچك دارای 2.8 تا سه درصد مواد سمی ‌است كه خوردن 2.5 تا 20 دانه آن ممكن است باعث مرگ انسان شود.

موارد منع مصرف

روغن كرچك در بیماری‌های التهابی حاد روده، انسداد روده، آپاندیست و دردهای شكمی با منشأ ناشناخته نباید مصرف شود. همچنین مصرف آن در دوران بارداری، شیردهی و در اطفال زیر 12 سال نیز توصیه نمی‌شود.

دكتر هادی منوری - دكترای داروسازی

دوشنبه 19/4/1391 - 14:22
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: عرق پا به تنهایی بوی چندان نامطبوعی ندارد؛ مشكل وقتی است كه باكتری‌ها و قارچ‌های روی پوست پا شروع به شنا در حوضچه طبیعی حاصل از عرق كرده، برای ایجاد واكنش‌های شیمیایی به یكدیگر بفرما می‌زنند.

افرادی كه این حوضچه‌های طبیعی را در پاهای خود فراهم می‌آورند، معمولا خود متوجه بوی آن نمی‌شوند و درد با درمان اینجاست!.

دیگران در محذوریت‌های ادبی، تعارفی و... به جای تذكر و یادآوری، آدم را بی‌مبالات و كثیف دانسته، به مرورِ نسبت‌های موجود در شجره افراد در ذهنشان روی می‌آورند! برای حفظ آبروی خود و شجره خود به انجام این اعمال و مناسك روی آورید:

پوشیدن جوراب نخی، عرق و ورق مرده پوست را، همراه با باكتری و قارچ یكجا جذب می‌كند و تا حدودی مانع نشر بو می‌شود.

به محض دست دادن فرصت، پاهایتان را با آب خنك و صابون بشویید. آب خالی بی‌فایده است، زیرا استخر و جكوزی بهتری برای شنای باكتری‌ها فراهم می‌آورد اما صابون اگر معمولی باشد، كافی است.

هنگام شست‌وشو، لای انگشتان پا را نیز با آب و صابون بشویید. پس از شست‌وشو، حتما پاها و بویژه لای انگشتانتان را خشك كنید. از پوشیدن كفش در حال خیسی پا پرهیز كنید.

این كار سبب تسریع و تشدید بو می‌شود. كفش‌های مناسب بپوشید. كفش‌های كتانی و ساخته شده از چرم طبیعی به سبب انتقال بهتر هوا، برای جلوگیری از تعرق پا و تشدید بو بهتر است.

كفش‌هایی از جنس پلاستیك و لاستیك نیز به سبب نگه داشتن حرارت و افزایش تعریق، از بدترین كفش‌ها محسوب می‌شود. دو یا سه بار در هفته كفی كفشتان را درآورید و پس از شست‌وشو، آن را در معرض هوا و آفتاب قرار دهید. اگر كفی را با جنس موكت تعویض كنید، بهتر است.

از پودرهای رفع بوی پا استفاده كنید كه انواع آن در بازار موجود است. پودر زاج نیز خاصیت بوگیر دارد. اسپری‌های ضدعرق و ضدعفونی‌كننده نیز مناسب است.

در صورت در دسترس نبودن هیچ یك از اینها، هر شب كمی جوش شیرین را درون كفش خود بپاشید. وجدان داشته باشید و از درآوردن كفش‌هایتان در محلی كه دیگران حضور دارند، مثل دفتر، اداره، خودروهای مسافربر و... خودداری كنید!(جام جم)

دوشنبه 19/4/1391 - 14:21
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: هیچ مادری نیست كه لذت و حس غریب و بی‌جایگزین در آغوش گرفتن طفل و شیر دادن به او را درك نكرده باشد؛ موجود زنده‌ای كه حیات و سلامتش به وجود مادر وابسته است.

از سوی دیگر همه مادران چه غریزی و چه علمی از خواص شیر برای فرزندانشان آگاه هستند. با این حال گاهی ممكن است مشكلاتی برای مادر پیش آید كه او را مجبور كند شیر دادن را قطع كرده و به فكر راه دیگری برای تغذیه نوزادش بیفتد.

یكی از این دست مشكلات كه مادران شیرده ممكن است با آن روبه‌رو شوند، ماستیت یا التهاب سینه است؛ با بروز این عارضه، بسیاری از مادران تصور می‌كنند شیردهی باید قطع شود و تا پایان درمان نباید به فرزندشان شیر دهند، این در حالی است كه متخصصان تاكید می‌كنند هنگام بروز ماستیت شیردهی را قطع نكنید و كودك را از این منبع غذایی بی‌نظیر محروم نسازید و فقط زمانی كه آبسه ایجاد می‌شود باید شیر را دوشیده و آن را دور بریزید.

دكتر الهه ثناگو، جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان با اشاره به این‌كه حدود 30 درصد خانم‌ها ممكن است با این مشكل روبه‌رو شوند به جام‌جم می‌گوید: ماستیت به معنای عفونت و التهاب بافت سینه است كه در اغلب موارد حدود 3 تا 4 هفته پس از زایمان روی می‌دهد.

دلیل این اتفاق چیست؟

با این‌كه نزدیك به یك‌سوم مادرانی كه به فرزندشان شیر می‌دهند ممكن است با این مشكل روبه‌رو شوند، ولی خیلی از آنها علت اصلی بروز آن را نمی‌دانند. به همین دلیل شاید ندانسته با قطع شیردهی یا در پیش گرفتن رفتارهایی اشتباه، شرایط را نه تنها بهتر نكرده، بلكه مشكلات بیشتری نیز برای خود و فرزندشان ایجاد كنند.

دكتر ثناگو در این باره با اشاره به علل ایجاد ماستیت توضیح می‌دهد: ورود میكروب از دهان و حلق نوزاد به سینه مادر علت اصلی ایجاد ماستیت است. مادران باید به این نكته توجه كنند كه در اوایل دوران شیردهی، احتمال ایجاد خراش و شقاق نوك سینه به علت عدم شیردهی مناسب و صحیح، زیاد است و به همین دلیل مادر نیز بیشتر مستعد روبه‌رو شدن با این مشكل خواهد بود، بخصوص در شرایطی كه دهان كودك دچار قارچ نیز باشد.

به گفته وی، در دهان و حلق كودك میكروب‌هایی وجود دارد كه آنها هم می‌تواند سبب بروز ماستیت شود؛ پس به خاطر داشته باشیم وجود قارچ برای بروز این مشكل الزامی نیست.

چه زمانی به ماستیت شك كنیم؟

ماستیت چه علائمی دارد و چطور باید متوجه شد كه مادر با این مشكل روبه‌رو شده است؟ این مهم‌ترین سوال و دغدغه مادران شیرده است؛ در واقع آنها می‌خواهند با شناخت علائم بروز ماستیت، بموقع آن را درمان كرده و این دوره را با كمترین مشكل به پایان برسانند.

دكتر ثناگو در پاسخ به این سوال می‌گوید: علائم این مشكل به صورت قرمزی و بزرگ شدن بافت سینه بروز می‌كند كه در اغلب موارد نیز یكطرفه است. علاوه بر این موارد، درد شدید سینه و تب نیز از دیگر نشانه‌هایی است كه در اثر این مشكل مادران را درگیر خواهد كرد. به گفته این پزشك متخصص زنان و زایمان، علائم ماستیت طیف گسترده‌ای دارد، به این معنا كه می‌تواند خفیف یا بسیار شدید و حتی ناتوان‌‌كننده باشد. در 10 درصد موارد نیز چرك و عفونت در بخشی از بافت سینه جمع شده و به آبسه تبدیل می‌شود.

شیردهی را ادامه دهید

اگر چنین مشكلی برای مادر ایجاد شود، حتماً باید به پزشك مراجعه كرده و با مشورت او به درمان اقدام كند. البته بسیاری از مادران به اشتباه تصور می‌كنند در صورت بروز ماستیت نباید به نوزاد شیر دهند. آنها معمولاً با تصور این‌كه شیردهی در این دوران می‌تواند موجب انتقال عفونت به نوزاد شود، روند شیردهی را قطع می‌كنند، در حالی كه این شیوه به هیچ وجه مورد تایید متخصصان نیست.

دكتر ثناگو نیز با تاكید بر این‌كه در این دوران شیردهی حتماً باید ادامه یابد، توضیح می‌دهد: در صورت بروز ماستیت حتماً باید به پزشك مراجعه كنید و طبق نظر او برای درمان از آنتی‌بیوتیك‌های خوراكی یا وریدی كمك بگیرید. ولی نكته مهمی كه نباید فراموش شود، ادامه شیردهی در این دوران است. وی با اشاره به این كه به طور معمول نوزاد سینه‌ای را كه مشكل دارد، قبول نمی‌كند، می‌گوید: اگر به دلیل بزرگ و سفت شدن سینه، نوزاد حاضر نمی‌شود از سینه بیمار تغذیه كند، مادر حتماً باید شیر آن سینه را بدوشد و آن را تخلیه كند؛ از این شیر هم می‌توان برای تغذیه نوزاد استفاده كرد و هم می‌شود آن را دور ریخت.

به گفته این پزشك متخصص، مادران باید بدانند شیردهی موجب تسریع بهبودی این بیماری می‌شود و در صورتی كه شیر در سینه جمع شود، نه تنها كمكی به درمان نمی‌كند، بلكه می‌تواند احتمال بروز آبسه را افزایش دهد. البته باید توجه داشت هنگام بروز آبسه، حتماً باید شیر مادر دوشیده شده و دور ریخته شود؛ به این معنی كه در این شرایط، نوزاد نباید از شیر مادر استفاده كند.

دكتر ثناگو با اشاره به اهمیت ادامه سیر درمان تاكید می‌كند: پس از شروع درمان و با گذشت حدود دو تا سه روز، علائم ماستیت نیز بهبود خواهد یافت، ولی توصیه می‌شود خانم‌ها حتماً طول درمان و مصرف دارو را كه حدود دو هفته ادامه می‌یابد كاملاً رعایت كنند.

به گفته وی، در صورتی كه مادران پاسخ مناسبی به درمان ندهند، احتمال وجود آبسه وجود دارد كه این مورد هم با معاینه پزشكی یا سونوگرافی سینه تشخیص داده می‌شود.

این پزشك متخصص در مورد درمان آبسه نیز می‌گوید: با این‌كه ماستیت را بخصوص زمانی كه علائم خفیف باشد، می‌توان سرپایی درمان كرد، ولی در مورد آبسه حتماً لازم است فرد در بیمارستان بستری شود. به گفته دكتر ثناگو، ماستیت در دوران شیردهی خطری برای مادر و نوزاد ایجاد نمی‌كند و با درمان‌های مناسب بهبود یافته و عارضه‌ای نیز برجای نمی‌گذارد.

شیردهی صحیح، بهترین راه جلوگیری از ماستیت

اگر می‌خواهید هیچ وقت با این مشكل روبه‌رو نشوید، بهتر است شیوه‌های پیشگیری از بروز آن را نیز بشناسید و بدانید چطور می‌توان احتمال روبه‌رو شدن با ماستیت در دوران شیردهی را كاهش داد. دكتر ثناگو ضمن بیان این‌كه شیردهی صحیح یكی از شیوه‌های پیشگیری از بروز این مشكل است، می‌گوید: آموزش صحیح شیردهی در بدو تولد نوزاد و جلوگیری از ایجاد شقاق و درمان آن می‌تواند احتمال بروز ماستیت را كاهش دهد.

دوشنبه 19/4/1391 - 14:20
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته