• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 153
تعداد نظرات : 594
زمان آخرین مطلب : 5694روز قبل
بیماری ها
ضرورت مصرف کلسیم و ویتامین D

 

ضرورت توجه به کلسیم:

 کلسیم یکی از عناصر ضروری مورد نیاز بدن است که بیشترین میزان را در مقایسه با سایر عناصر در بدن دارا است. بدن یک فرد بزرگسال حدود 1200 میلی گرم کلسیم دارد؛ حدود 99 درصد آن در اسکلت استخوانی و 1 درصد آن در مایعات بدن توزیع شده است که هر دو شکل آن از نظر نقشی که به عهده دارند بسیار حایز اهمیت هستند.

    تأمین نیاز کلسیم بدن در افراد سالم علاوه بر موادغذایی مورد استفاده به شدت تحت تأثیر عوامل جوی و موقعیت جغرافیایی است. به نظر می رسد تأمین کلسیم در فصل زمستان از این نظر مهم است که اولاً تحت شرایط جوی، تابش مستقیم و شدت نور آفتاب کاهش می یابد؛ ثانیاً با توجه به سرمای فصل، میــزان پوشش افراد کاملتر می شود و از رسیدن نور آفتاب به پوست جلوگیری می کند و ثالثاً به دلیل کاهش تحرک و فعالیت ، میزان دفع کلسیم افزایش می یابد. رابعاً تنوع مواد غذایی در فصل زمستان در سبد کالایی خانوار نیز کاهش می یابد. به همین دلیل انتظار می رود که از ذخایر کلسیم موجود در بدن به تدریج با کاهش جذب کلسیم، در طول فصل زمستان کاسته شود و عوارض کمبود آن در اواخر فصل زمستان و یا در فصل بهار بروز نماید.


    نقش کلسیم:

 بیشترین میزان کلسیم در استخوانها قرار دارد بنابـــــراین نقش کلسیم در استخوان سازی بخصوص در سنین کودکی، نوجوانی و بلوغ کاملاً اساسی است. استخوانها نه تنها به عنوان محافظ فیزیکی بدن به شمــــــار می روند بلکه به عنوان ذخیره عظیمی از کلسیم نیز محســــوب می شوند که در شرایط کمبود در دورة کوتاه مــــدت ، می توانند کلسیم مورد نیاز سایر بافتها را تأمین نمایند.

    میزان کلسیم در سایر بافتها نیز اگر چه بسیار کم است، اما وجود آن در سلولها برای فعالیت و حیات سلولی و نهایتاً عملکرد بافتها کاملاً ضروری است . کلسیم در انتقال پیامها در بین و داخل سلولها و در رشد و تمایز سلولی نقش انکار ناپذیری دارد؛ بعلاوه کلسیم در انعقاد خون نیز مؤثر است.
    به واسطه اهمیت کلسیــم در بافت هـــــای مختلف بدن ، مکانیسم هایی در بدن وجود دارند، که غلظت کلسیم را در خــــــون ثابت نگه می دارند. بنابراین در شرایط کمبود لبنی کلسیم، میزان کلسیم خون نمی تواند فاکتور مناسبی برای کمبود آن تلقی گردد و حتی در اوایل مراحل تغذیه ای بد و نامطلوب نیز ممکن است علایم بالینی ناشی از کمبود کلسیم آشکار و واضح نباشد.


    نقش ویتامین
D :

 ویتامین D از جمله موادی است که در افزایش جذب کلسیم از کلیه و خصوصاً روده نقش مؤثری دارد و در واقع بخش اعظمی از مکانیسمهای جبرانی که قادر به جذب کلسیم غذاست در حضـــور ویتامین D انجــــــام می گیرد. در حقیقت ویتامین D مانند یک هورمون عمل می کند و رابطه مستقیمی میان آن و جذب کلسیم از روده وجود دارد. از آنجایی که منابع غذایی مورد استفاده ازنظر ویتامین D فقیر هستند، لذا بخش اعظمی از ویتامین D مورد نیاز بدن ما می تواند از طریق پیش ساز اولیه آن و با استفاده از نور خورشید در پوست بدن ساخته شود.

    بنابـــــراین چنانکـــه ملاحظه می شود ساخته شدن ویتامین D در ارتباط با میزان و شدت رسیدن نور مستقیم خورشید به پوست بدن است. بدیهی است میزان ساخته شدن ویتامین D با فرا رسیدن زمستان به علت کاهش شدت نور خورشید از یک سو و از سوی دیگر در معرض قرار نگرفتن پوست بدن ، کاهش می یابد و سبب بروز عوارض ناشی از کمبود ویتامین D و کلسیم می گردد. این عوارض حتی بـــــا افزایش ناخوشی های مکرر و بیماریهای فصلی بخصوص در افراد دچار سؤتغذیه و همچنین کاهش فعالیت و تحرک، تشدید می گردد. که قطعاً در گروههای در معرض خطر از جمله مادران شیرده و باردار، جوانان، نوجوانان و کودکان، ایجاد عوارض از حساسیت بالایی برخوردار است.


    عوارض ناشی از کمبود کلسیم و ویتامین
D

    از جمله علایم واضح قابل مشاهده در کمبود کلسیم و ویتامین D ، تغییراتی است که در اسکلت استخوانی و سیستم های ارتباطی سلولی ایجاد می شود. راشیتیسم کودکان، استئومالاسی و یا نرم شدن استخوانها در بزرگسالان، تأخیر رشد طولی و عرضی استخوانها، بسته نشدن و یا مستحکم نشدن غضروفها از جمله عوارض استخوانی هستند که نهایتاً منجر به تأخیر رشد فیزیکی استخوانها می گردد. بعلاوه استئوپروز و یا پوکی استخوانها که غالباً در زنان مسن بوجـــود می آید نیز در ارتباط با مصرف منابع غذایی سرشار از کلسیم و میزان فعالیت افراد در سنین جوانی و پایین تر است.

    پایین آمدن کلسیم در استخوانها نیز سبب اختلال در فعالیت سلولی می شود، به طوری که در اعصاب حرکتی با افزایش تحریک پذیری، موجب بروز انقباضاتی به نام تتانی ( فلج شدید و دایم ) در دستها و پاها می شود. به علاوه کاهش کلسیم در سلولهای دیگر نیز سبب تأخیر در رشد و تکامل و همچنین پایین آمدن توانایی بافتها می گردد.

    منابع غذایی و میزان توصیه:

همچنان که قبلاً گفته شد منابع غذایی با منشأ غیر دریایی مورد استفاده ، منابع بسیار فقیری از ویتامین D هستند. با این وجود لبنیات و سایر فرآورده های آن از جمله غنی تــرین منابع کلسیم محسوب می شوند. کلسیم در سایر موادغذایی از جمله غلات و حبوبات به میزان قابل ملاحظه ای وجود دارد. اگر چه میزان نیاز در گروههای سنی و در شرایط مختلف متفاوت است اما به طور کلی میزان توصیه شده در روز 3-2 لیوان شیر و یا ماست و یا سایر فرآورده های آنهاست

    بنابراین به نظر می رسد با توجه به الگوی غذایی موجود در خانوارهای ایرانی، مصرف این مقدار از موادغذایی حاوی کلسیم بخصوص در فصل زمستان و بهار الزامی باشد و گروههای در معرض خطر در خانواده از حساسیت بالایی برخوردار باشند.

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که:

    1 ـ با توجه به نقش کلسیم، تأمین آن برای تمام افراد خانواده مهم و ضروری است.

    2 ـ تأمین کلسیم مورد نیاز از طریق موادغذایی در فصل زمستان و بهار اهمیت بیشتری دارد.

    3 ـ تأمین کلسیم در گروه کودکان ، نوجوانان و زنان از طریق سبد کالایی خانوار از اهمیت و اولویت بالایی برخوردار است.

    4 ـ تا حد امکان سعی گردد تحرک و فعالیت در فصل زمستا ن محدود نگردد.

شنبه 1/10/1386 - 17:48
دانستنی های علمی

شیعیان : اسعدالله ایامکم

مسلیمن ، سپید جامه بر تن کنید که عید اضحی آمد

موسم گلفشانی نسیم بهار ، بارش رحمت رحمانی ، ریزش آیه های سبحانی ، یک جهان جلوه تماشایی

آری ، عید جانان ، عید سعید قربان فرا رسید

عاشقان عیدتان مبارک

جمعه 30/9/1386 - 14:55
محبت و عاطفه

دركم این بود همه عمر كه تركم نكنی ...
شاد از شادی یكدیگر و زار از غم هم
...
ناگهان .. صبح یك روز زمستانی سرد
...
ترك من كردی و گفتی كه تو دركم نكنی
...
آخرین حرف من این بود به هنگام وداع
...
می روی گرچه به یك باره ولی
...
... سایه مرحمت از عاشق خود كم نكنی
. . .
سالها همدم هم ....

 

جمعه 30/9/1386 - 14:30
محبت و عاطفه

من ز بیداد تو هرگز نکنم ناله و درد
داد از آنکس که چنین چهره زیبا به تو داد
سوختم سوختم از هجر به فریادم رس
پیش از آن روز که از خانه ام آید فریاد
توبه کردم که دگر دل به کسی نسپارم
اگر از حلقه گیسوی تو گردد آزاد
غافلی در شب هجران تو چون می سوزم
آنچنان مست که پروانه ز من گیرد یاد

جمعه 30/9/1386 - 14:26
محبت و عاطفه
 

 

 

 

گفتی که امشب اومدم بهت بگم باید برم
گفتی می خوام بهت بگم همین روزا مسافرم
باید برم برای تو فقط یه حرف ساده بود
کاشکی میدیدی قلب من به زیر پات افتاده بود
سفر همیشه قصه رفتنه و دلتنگیه
به من نگو جدایی هم قسمتی از زندگیه
همیشه یک نفر میره آدم و تنها میزاره
میره یه دنیا خاطره پشت سرش جا میزاره
جمعه 30/9/1386 - 14:19
محبت و عاطفه
  ای آفتاب به شب مبتلا خداحافظ

غریب واره دیر آشنا خداحافظ


به قله ات نرسانید بخت کوتاهم


بلند پایه بالا بلا خداحافظ


تو ابتدای خوش ماجرای من بودی

ای انتهای بد ماجرا خداحافظ

به بسترت نرسیدند کوزه های عطش


سراب تفته چشمه نما خداحافظ


میان ماندن و رفتن درنگ می کشدم


بگو سلام بگویم و یا خداحافظ


قبول می کنم از چشمهای معصومت


که بی گناه ترینی ولی خداحافظ


اگر چه با تو سرشتند سرنوشت مرا


ولی برای همیشه تو را خداحافظ
جمعه 30/9/1386 - 14:16
محبت و عاطفه

به چشمان تو سوگند ای گل زیبا ما را هر چند سزاوار حریم خود ندانی باز هم دوستت دارم...
ما را صد بار هم از خود برانی دوستت دارم...
به زندان جنایت هم کشانی دوستت دارم...
ما را لا یق بدانی یا ندانی دوستت دارم

جمعه 30/9/1386 - 14:6
محبت و عاطفه
در فراسوی زمان خیمه شب بازی دهر با همه تلخی و شیرینی خود

می گذرد،عشق ها می میرند، رنگ ها رنگ دگر می گیرند .

بهاران ز پس هم سپری می گردند و فقط خاطره هاست که چه شیرین

و چه تلخ دست ناخورده به جای می ماند.

پس تو ای عزیزتر از جان

چنان زندگی کن که لایق توست تا در آینده افسوس عذاب آور وجدان

را حس نکنی
جمعه 30/9/1386 - 13:52
بیماری ها

شیر یک عنصر حیاتی برای زندگی انسان است که در ساختمان هورمون‌های تیروئیدی (3T ، 5T) وجود دارد. این هورمون‌ها در متابولیسم پایه و متابولیسم انرژی و نیز در تکامل جسمی و ذهنی فرد تأثیر بسزایی دارند. بدن یک انسان بالغ و سالم  15تا20 میلیگرم ید دارد که حدود 70تا80 درصد آن در غده تیروئید است. ید به خصوص در اوایل دوران کودکی، بلوغ، بارداری و شیردهی به دلیل افزایش نیاز فیزیولوژیک بدن بیشتر مورد نیاز است و دریافت مقدار کافی آن اهمیت حیاتی دارد.

ید موجود در غذا، به سرعت در روده جذب شده و به غده تیروئید می‌رود. تعداد مورد نیاز حدود 150 کیلوگرم در روز است. غده تیروئید توانایی ذخیره سازی ید را دارد و در نتیجه میزان ید موجود در این غده ارتباط مستقیمی با مقدار جذب و مصرف ید دارد. زمانی که مقدار دریافت ید کم‌تر از حداقل نیاز (75-50 میکروگرم در روز) باشد، ترشح هورمون‌های غده هیپوفیز مانند تیروتروپین افزایش یافته، به دنبال آن غده تیروئید فعالیت بیشتری پیدا می‌کند تا حداکثر ید برداشت شود که این فعالیت شدید تیروئید باعث بزرگ شدن غده تیروئید شده و در اصطلاح به آن بیماری گواتر ساده می‌گویند. در چنین وضعی حتی ممکن است موجودی ید در غده تیروئید به یک میلیگرم یا کم‌تر برسد در حالی که در حالت طبیعی‌اش این مقدار حدود 10 تا 12میلیگرم است. گواتر معمولاً در سن بلوغ آشکار می‌شود و زنان بیش از مردان به آن مبتلا می‌شوند. لازم به ذکر است که اگر به هر علتی غیراز کمبود ید، غده تیروئید بزرگ شود، به این بیماری گواترسمی می‌گویند. سازمان بهداشت جهانی

 (who) تقسیم‌بندی زیر را برای شدت گواتر ساده اعلام کرده است:

1. اگر هیچ نوع گواتر حس کردنی و قابل مشاهده وجود نداشته باشد به آن گواتر درجه صفر گفته می‌شود.

2. اگر توده‌ای در گردن مشاهده شود که قابل حس کردن است به آن گواتر درجه یک می‌گویند. این توده هنگامی که گردن در حالت عادی قرار می‌گیرد به سمت بالا حرکت می‌کند به گونه‌ای که گویا بلعیده می‌شود و تغییر و تورم حتی هنگامی که تیروئید بزرگ شده باشد نیز ممکن است ایجاد شود.

3. در گواتر درجه دو تورمی در گردن به هنگامی که گردن در حالت نرمال است دیده می‌شود و شامل یک تیروئید ورم کرده به هنگام حس کردن گردن است.

گواتر حداقل اختلالی است که در اثر کمبود ید به وجود می‌آید. فرد مبتلا به گواتر زود خسته می‌شود و فعالیت کم‌تری نسبت به افراد طبیعی دارد. در دوران بارداری در صورتی که جنین به مقدار کافی ید دریافت نکند مغز در حال رشد اوقادر نخواهد بود شبکه تراکمی از ارتباطات سلول‌های مغزی ایجاد کند و توانایی ذهنی او کاهش می‌یابد. در مناطقی که با کمبود شدید یُد مواجه هستند، کودکان از عقب‌ماندگی شدید ذهنی رنج می‌برند و حتی در مناطقی که کمبود ید، شدت زیادی نداشته باشد کودکان نیز دچار کاهش قدرت یادگیری تا حدود 10 تا 15درصد می‌شوند؛ گرچه این افت کاملاً نامشهود است. قابل توجه اینکه اکثر اختلالات ناشی از کمبود ید، دایمی و غیرقابل برگشت است و حتی کمبود ید در حیوانات اهلی ودام‌ها نیز باعث سقط جنین و نازایی شده و صدمات اقتصادی زیادی به بار می‌آورد.

 افراد طبیعی نیز در مناطق گواتر خیز در مقایسه با افراد مناطق غیر گواترخیز دارای میزان بروز بالاتر: کری، کندی رفلکس‌هانشانه‌های کم‌کاری غده تیروئید توانایی کم‌تر در یادگیری و تعداد بیشتر بچه‌های مرده به دنیا آمده و بچه‌های ناقص‌الخلقه هستند. نتایج تحقیقات و بررسی‌های فراوان نشان می‌دهد اختلالات ناشی از کمبود یُد، اصلی‌ترین عامل پیشگیری معلولیت‌های ذهنی در جهان است.

یُد به طور عمده در خاک یافت می‌شود ولی خاک بسیاری از مناطق جهان دارای مقادیر کافی از این ماده مغذی و ضروری نیست. بنابراین محصولات کشاورزی و فرآورده‌های دامی این مناطق دچار کمبود ید هستند و در نتیجه رژیم غذایی انسان‌هایی که به این منابع وابسته‌اند نیز به مقدار کافی ید نخواهند داشت. ید در ابتدای پیدایش زمین در خاک به مقدار فراوان وجودداشته است، لیکن مقادیر زیادی از ید خاک تحت تأثیر یخ‌زدن، باران و برف شسته شده و توسط باد، رودخانه‌ها و سیلاب‌ها وارد دریا شده است.

ید در لایه‌های عمیق زمین و در نفت و گاز طبیعی نیز وجود دارد. بنابراین آبی که از لایه‌های درونی زمین به سطح آورده می‌شود منبع خوبی از ید است و هر چه خاک سطح زمین عمر بیشتری داشته باشد یُد آن کم‌تر است زیرا احتمال شسته‌شدن آن توسط برف و باران بیشتر می‌شود. در نتیجه در مناطق کوهستانی زمین، مانند: هیمالیا، آلپ، آند و کوه‌های چین احتمال کمبود ید بیشتر است. البته کمبود ید در دره‌هایی که سیل دیده‌اند نیز مشاهده می‌شود. بنابراین کاملاً روشن است که غذاهای دریایی منبع اصلی ید هستند و آب‌های شیرین مقدار  کمی یُد دارند و در نتیجه ماهی‌های آب شیرین مانند قزل‌آلا و کپور رودخانه‌ای ید چندانی به بدن نمی‌رسانند.

 به منظور مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود یُد بایستی مقادیر ناچیزی از این عنصر را به رژیم غذایی روزانه اضافه کرد.

یک روش کم‌هزینه که به بهترین شکل هم انجام می‌شود یُددار کردن نمک مصرفی انسان و دام است که این روش به عنوان بهترین روش یُدرسانی در بسیاری از کشورهای جهان به کار می‌رود. بنابراین لازم است به مصرف نمک یددار تصفیه شده  در برنامه غذایی روزانه تأکید شده و توجه شود که هر چند برای پیشگیری از بیماری‌های قلب وعروق و افزایش فشار خون، مصرف کم نمک توصیه می‌شود، اما همان مقدار کم باید از نمک یددار باشد تا ید مورد نیاز بدن را تأمین کند و از اختلالات ناشی از کمبود ید پیشگیری شود. گفتنی است: نمک تصفیه شده، نمکی است کاملاً بهداشتی که ناخالصی‌های آن در مراحل فرآیند کریستالیزاسیون دوباره حذف شده است. ناخالصی‌های نمک به طور معمول به دو صورت محلول و نامحلول وجوددارد. شن ماسه یا خاک که هنگام استخراج وارد نمک می‌شوند از ناخالصی‌های نامحلول و املاحی مانند: کلسیم، منیزیم، سولفات و فلزات سنگینی مانند: سرب وجیوه از ناخالصی‌های محلول در نمک محسوب می‌شوند. وجود این ناخالصی‌ها می‌تواند منجربه بروز ناراحتی‌های گوارشی کلیوی، کبدی و حتی ممانعت در جذب آهن شود. به همین دلیل به مصرف نمک تصفیه شده و از نوع یُددار توصیه می‌شود. نمک‌های تصفیه شده یُددار، به دلیل خلوص بالا، میزان ید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ می‌کنند.

باید توجه داشت که نمک‌های یُددار نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید و یا رطوبت قرار گیرند زیرا ید خود را از دست می دهند. بهتر است نمک یددار را در ظرف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه‌ای رنگی با سرپوش محکم نگه‌داری کرد. توجه به تاریخ مصرف، پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قید عبارت تصفیه شده، بر روی بسته‌بندی آن ضروری است.

مرضیه مقیمی، کارشناس تغذیه         

  

جمعه 30/9/1386 - 13:47
محبت و عاطفه

دست به جان نمی رسد تا به تو برفشانمش

                              بر که توان نهاد دل تا ز تو  واستانمش

قوت شرح عشق تو نیست زبان خامه را

                              گرد در امید تو چند به سر توانمش

آه دریغ و آب چشم گر چه موافق منند

                              آتش عشق آنچنان نیست که وافشانمش

هر که بپرسد ای فلان حال دلت چگونه است

                              خون شد و دم به دم از مژه می چکانمش

عمر من است زلف تو بو که دراز بینمش

                              جان من است لعل تو بو که به لب رسانمش

لذت وقتهای خوش قدر نداشت پیش من

                             گر پس ازین دمی چنان یابم قدر دانمش

نیست زمام کار دل در کف اختیار من

                             گرنه اجل فرا رسد زین همه وارهانمش

جمعه 23/9/1386 - 11:9
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته