• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 343
تعداد نظرات : 8
زمان آخرین مطلب : 3545روز قبل
دانستنی های علمی
اخبار،سرگرمی,آشپزی,مد,روانشناسی,اینترنت

راهنمای سفر,گردشگری,تور گردشگری,لیدر

راهنما همراه گروه سفر می‌کند و رابط میان مسافران و شرکت برگزارکننده تور است. راهنما مسافران را هنگام دشواری‌های شخصی کمک می‌کند و بر انجام درست برنامه و کارها نظارت دارد و حساب و کتاب هزینه را از آغاز تا پایان نگاه می‌دارد.

یک تور لیدر هر اندازه توان انجام کارهای بیشتری را داشته باشد، ارجمندتر خواهد بود. تور لیدر باید همواره آمادگی رویارویی با موارد اضطراری را همانند کارهای روزمره خود داشته باشد.

وظایف او مانند سرکرده پیشاهنگان، فرمانده سربازان یا مدیر اداره است. بسته به توانمندی و کار‌آزمودگی، یک سرپرست گروه می‌تواند بخشی یا همه وظایف راهنمای محلی را خود عهده‌دار شود. اگر او با محل آشنا باشد، می‌تواند برای توضیح دادن دیدنی‌ها با راهنمای محلی همکاری کند. داد و ستد، نقطه‌نظرها، داستان‌ها، لطیفه‌ها و ترانه‌ها آمیزه‌ای خوشایند را پدید می‌آورد.

پیش از عهده‌دار‌شدن سرپرستی تور راهنما باید برای تبلیغ تور و مسافرگیری تلاش کند. راهنمای حرفه‌ای یا همراه تور شاید چندان کاری با گرفتن مسافر برای تور ندارد. راهنمایان گاهگاهی هم می‌توانند مسافران را به‌دنبال خود بکشانند.

یک شرکت تور یا یک دفتر مسافرتی روی نام و اعتبارات چنین کسی حساب باز می‌کند؛ این اعتبار و نام‌آوری می‌تواند برآمده از پیشینه دیگر او یا به‌طور مشخص در نتیجه برداشت‌های مسافران از مهارت‌های مدیریتی یا شخصیتی آنان باشد که بر سر زبان‌ها افتاده است. اطلاعات کافی، اخلاق خوب، خوش وبش با مسافران، ایجاد روحیه در آنان و کارهای دیگر می‌تواند در جذب مسافر موثر باشد.

بدیهی است هرکس برای نخستین‌بار جایی را ببیند، با آن آشنایی ندارد، اما برای کسی که از پیش به آنجا رفته این یک برتری بی‌چون و چراست. یک راهنما با داشتن شناخت از منطقه می‌تواند با تسلط بیشتری سخن بگوید، درباره جاذبه‌ها، امکانات محل، شمار روزهای سفر بهتر اظهار نظر کند و مشکلات احتمالی را از پیش دریابد. با داشتن این شناخت راهنما می‌تواند زمان‌های بهتری را برای گشتگاه‌ها برگزیند تا گروه گرفتار شلوغی نشوند یا آنان را به رستوران‌های خوب و سرشناس ببرد.


دانستن زبان محل یکی از ویژگی‌های مهم راهنمایان سفر است. داشتن یک چنین توانایی (بویژه برای تورهای خارجی) از نیازهای حرفه‌ای ماست. اما بیشتر راهنمایان گهگاهی نیازی به دادن توضیحات ندارند و به این دلیل در جاهای دیدنی سرانجام به اینجا می‌رسند که کار را کاملا به دست راهنمای محلی بسپارند؛ با این همه دانش کاربردی زبان بخشی از ابزار کار حتی برای آماتورهاست. نه‌تنها دانستن زبان‌هایی همچون انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی می‌تواند سودمند باشد بلکه در موقعیت‌های ویژه دانستن زبان اشاره‌ای نیز کارایی خواهد داشت.

راهنمای تور در پذیرفتن مسئولیت‌های پزشکی نیز باید بسیار هوشیار باشد. مهارت‌هایی چون دادن تنفس مصنوعی، نجات‌غریق و کمک‌های نخستین پیشرفته کمک بسیار باارزشی در رهبری تور است. داشتن توانایی در این زمینه‌ها برای جهانگردان مایه آسایش بسیار خواهد بود. جدا از دیگر ویژگی‌ها، یک راهنمای تور باید توانایی رهبری را داشته باشد، یعنی بتواند بر مردم مدیریت کند و بتواند تصمیم بگیرد این کار به درد کسانی که دارای شخصیتی دودل، بی‌ثبات، ترسو و کمرو هستند، نمی‌خورد.

 منبع: جام جم
سه شنبه 23/2/1393 - 8:13
تست های هوش و روان شناسی و سرگرمی
 

معمای سخت, معماهای کبریتی, معما و تست هوش

شانزده چوب کبریت داریم که تشکیل پنج مربع هم اندازه داده اند شما باید با جا به جا کردن فقط دو چوب کبریت از بین شانزده چوب کبریت موجود این پنج مربعی که در حال حاضر وجود دارند به چهار مربع تبدیل شوند .


مواردی را که باید در این چیستان و معما رعایت کنید :
دو تا چوب کبریت نمی توانند تشکیل یک ضلع مشترک را دهند .
مربع ها باید هم انداه باشند .
فقط دو چوب کبریت را می توانید جا به جا کنید .
شکل هندسی دیگری مانند مستطیل یا مثلث به وجود نیاید .

↓↓↓↓
↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

↓↓↓↓

پاسخ معمای اول چوب کبریت ها

پاسخ این چیستان یا معما هم خیلی سخت نیست ، خیلی راحت !!!

 

معمای سخت, معماهای کبریتی, معما و تست هوش

 

منبع:hoosheparsi.ir

سه شنبه 23/2/1393 - 8:12
اطلاعات دارویی و پزشکی


دکترقائم مقامی جراح سرطان‌های زنان در مورد این‌که چه سرطانی در دستگاه تناسلی زنان از همه شایع‌تر است گفت: در کشورهای مختلف آمارهای متفاوتی را ارائه می‌دهند، اما به طور کلی دردنیا سرطان دهانهٔ رحم پس از سرطان پستان شایع‌ترین سرطان در زنان محسوب می‌شود و این بیماری در کشورهای درحال توسعه که غربالگری سرطان دهانهٔ رحم به خوبی انجام نمی‌شود بیشتر است.

 

علل ایجاد کنندهٔ سرطان دهانهٔ رحم
دکتر قائم مقامی پیرامون علل ایجادکنندهٔ سرطان دهانهٔ رحم با تاکید بر این نکته که این بیماری در حقیقت یک بیماری مقاربتی است که در اثر انتقال ویروسی به نام پاپیلومای انسانی ایجاد می‌شود اظهار داشت: این ویروس وارد بدن بیش از پنجاه درصد خانم‌هایی می‌شود که روابط جنسی دارند و در اکثر مواقع این ویروس نظیر بیماری‌های ویروسی سرخک یا سرخجه از بدن پاک می‌شود.

 

در تعداد محدودی ممکن است این ویروس جای پای خود را باقی بگذارد به گونه‌ای که باعث تغییرات سلولی در مخاط دهانهٔ رحم و در برخی مواقع در واژن یا مقعد شده و ضایعات پیش‌سرطانی ایجاد کند و چنان‌چه این ضایعات پیش‌سرطانی در مرحلهٔ مناسب با تست غربالگری (پاپ اسمیر) شناخته نشود ممکن است به سرطان گردن رحم، واژن یا مقعد منجر شود. وی تصریح کرد؛ پیشرفت ضایعات این بیماری ممکن است چیزی حدود ده سال به طول بیانجامد به گونه‌ای که تغییرات سلولی مرحلهٔ اول پس از گذشت چهار یا پنج ماه از ورود ویروس به بدن ایجاد شود، پس از حدود شش سال به درجهٔ دوم و تا حدود ده سال به سرطان واقعی برسد.


به اعتقاد دکتر قائم مقامی، سرطان گردن رحم مانند سرطان تخمدان، پستان، جسم رحم یا روده، جنبهٔ ارثی ندارداما به هر حال، زمینهٔ سرطان ممکن است در برخی خانواده‌ها وجود داشته باشد.
وی ضمن تاکید بر این نکته که عامل اصلی این بیماری ویروس پاپیلومای انسانی است، فاکتورهای دیگری را هم برای ابتلا به این بیماری مهم دانست؛ موارد مهمی نظیر تعدد ازدواج در زن یا در همسر او؛ اگر یک زن شریک‌های جنسی متعددی داشته باشد یا همسر او شریک‌های جنسی متعددی داشته باشد ممکن است انواع پرخطر این ویروس‌ها به بدن وارد شود، سن کم ازدواج، سن کم شروع فعالیت جنسی، سن پایین حاملگی، تعدد زایمان، اعتیاد زن یا همسر او به سیگار، حتی در معرض دود سیگار بودن هم درصد ابتلا به سرطان گردن رحم را افزایش می‌دهد.

 

وی در ادامه تصریح کرد که این ویروس ممکن است حتی در اثر زناشویی کامل هم منتقل نشود بلکه از طریق تماس پوست افراد هم صورت بگیرد. بنابراین استفاده از وسایل جلوگیری در رابطهٔ جنسی نظیر کاندوم حتما اثر پیشگیری‌کننده ندارند.


راه‌های پیشگیری
با توجه به مواردی که به آن اشاره شد دکتر قائم مقامی توصیه کرد برای پیشگیری از این سرطان، خانم‌ها تست غربالگری پاپ اسمیر را از سن ۲۱ سال به بالا انجام دهند که در حال حاضر و در دستورالعمل جدید، فواصل انجام این تست از سالی یک بار به سه سال یک بار تغییر پیدا کرده است چراکه انجام این آزمایش به صورت هر سه سال یک بار‌‌ همان ارزش آزمایش سالانه را دارد از سوی دیگر در هزینه‌ها هم صرفه‌جویی می‌شود.


این جراح زنان و زایمان گفت؛ از سن سی سال به بالا اگر همراه تست پاپ‌اسمیر تست ویروس HPV هم انجام شود به این دلیل که این تست از دقت بیشتری برخوردار است، می‌توان فاصلهٔ انجام تست پاپ‌اسمیر را به پنج سال یک بار تغییر داد. اما برای افراد زیر ۲۰ سال این تست ویروس‌شناسی توصیه نمی‌شود به این دلیل که ممکن است این ویروس در بدن خیلی از خانم‌های جوان باشد که باعث نگرانی آن‌ها شود؛ این ویروس عفونت گذرایی ایجاد می‌کند که ما انتظار داریم در زیر ۳۰ سال خود به خود پاک شود.


وی افزود؛ در افراد بالای۳۰ سال اگر تست HPVمثبت باشد باید بررسی‌های دقیق‌تری انجام شود که مشخص شود آیا ویروسی که وارد بدن شده مشکلی ایجاد کرده یا خیر و اگر تغییرات سلولی و بافتی ایجاد شده باشد نمونه‌گیری انجام می‌شود و بر اساس نتایج نمونه‌گیری، بیمار تحت درمان لایه‌برداری دهانهٔ رحم قرار می‌گیرد تا از وقوع سرطان گردنهٔ رحم جلوگیری شود. وی با اشاره به این نکته که پیشگیری با روش پاپ‌اسمیر پیشگیری ثانویه است اظهار داشت؛ پیشگیری ثانویه تشخیص بیماری در مراحل زودرس است. خوشبختانه سرطان گردنهٔ رحم پیشگیری اولیه هم دارد که توسط تزریق واکسن انجام می‌شود.

 

از زمانی‌که در اواخر سال ۱۹۸۰ تشخیص داده شد که عامل این بیماری نوعی ویروس است، از پوستهٔ این ویروس آنتی‌ژن‌هایی ساختند که به عنوان واکسن مورد استفاده قرار گرفت و امروزه واکسن پیشگیری از سرطان دهانهٔ رحم در دنیا وجود دارد. این واکسن به دو صورت چهارگانه و دو گانه است. واکسن چهارگانه برای پیشگیری از ویروس‌های عامل و ایجادکنندهٔ سرطان دهانهٔ رحم و زگیل تناسلی و ویروس‌های چهارگانه است که در ۳ دوز تزریق می‌شود؛ واکسن اول درمرحله‌ای که واکسن در اختیار بیمار قرار می‌گیرد، واکسن دوم، دو ماه بعد و واکسن سوم، چهار ماه پس از واکسن دوم و به این طریق، جدول واکسن در حدود شش ماه تمام می‌شود.


دکتر قائم مقامی تاکید کرد که دختر‌ها بین ۹ تا ۲۶ سالگی این واکسن را ترزیق کنند به این دلیل که هرچه سن کمتر باشد اثر ایمنی‌بخشی واکسن بیشتر است. خانم‌هایی هم که در سنین بالاتری هستند و روابط جنسیشان هنوز شروع نشده، می‌توانند این واکسن را تزریق کنند اما درسن بالا‌تر ساختن آنتی‌بادی نسبت به سنین پایین‌تر، کمتر پیش می‌آید.


علائم سرطان دهانهٔ رحم
به گفتهٔ دکتر قائم مقامی سرطان دهانهٔ رحم در مراحل اولیه علامتی ندارد و معمولا با پاپ‌اسمیر غیرطبیعی تشخیص داده می‌شود اما اگر کسی تحت غربالگری انجام نگیرد و تست پاپ‌اسمیر را انجام ندهد و بیماری پیشرفت کند ممکن است با علائمی نظیر افزایش ترشحات غیر طبیعی که معمولا رقیق و آبکی و گاهی خون‌آلود هستند، خونریزی‌های بین دو عادت، خونریزی‌های پس از نزدیکی و... مواجه شود.

 

اگر بیمار باز هم به پزشک مراجعه نکند به این دلیل که انتشار تومور درون لگن به طور موضعی پیشرفت می‌کند، ممکن است فشار روی مجاری ادراری، بسته شدن مجاری ادراری و حالت اورمی (افزایش اورهٔ بدن) را در پی داشته باشد و یا خونریزی‌های شدیدی ایجاد کند و احیانا روی عصب سیاتیک فشار ایجاد کرده و باعث درد شود که به پای بیمار سرایت می‌کند و این علائم در مراحل پیشرفتهٔ بیماری ایجاد می‌شوند.


روش‌های درمان
به اعتقاد دکتر قائم مقامی اگر بیماری در مراحل اولیه توسط تست پاپ‌ اسمیر تشخیص داده شود می‌توان از طریق لایه‌برداری دهانهٔ رحم این بیماری را درمان کرد بدون این‌که اثری در باروری فرد ایجاد کند. اما اگر بیماری در مراحل سرطان تشخیص داده شود با تکه‌برداری با میکروسکوپ یا بدون آن می‌توان این بیماری را درمان کرد.
وی افزود؛ اگر بیماری موضعی باشد و به احشاء مجاور انتشار پیدا نکرده باشد، ممکن است با عمل جراحی، رحم برداشته شود و اگر سن بیمار بالا باشد با رادیو‌تراپی درمان شود اما در مراحل پیشرفته معمولا» جراحی جایگاهی ندارد و حتمن باید از رادیوتراپی و شیمی‌درمانی برای درمان بیمار استفاده کرد.
منبع :jarahaniran.com

سه شنبه 23/2/1393 - 8:11
تغذیه و تناسب اندام
 

کلسترول خون, رژیم‌ غذایی, تغذیه سالم

تغذیه خوب برای زندگی خوب
نگاهی به اطرافتان بیندازید؛ تقریبا هرکسی را می‌بینید یا رژیم‌ غذایی خاصی را رعایت می‌کند یا خسته از امتحان کردن انواع رژیم‌ها به‌دنبال راه‌های میانبر دیگری برای کاهش وزن است. شما جزو کدام گروه هستید؟ آیا مفهوم دقیق رژیم غذایی را می‌دانید؟ همیشه رژیم غذایی به معنی رعایت یک نوع برنامه غذایی خاص نیست؛ بلکه گاهی به معنی داشتن برنامه غذایی منظم و رعایت اصولی خاص برای حفظ سلامت بیشتر با تغذیه مناسب است.

 

1- دومین فنجان را بنوشید: طبق مطالعات «مجله بین‌المللی تغذیه آمریکا»، نوشیدن دو فنجان چای یا قهوه موجب کاهش خطر ابتلا به دیابت می‌شود. بنابراین نوشیدن چای و قهوه را از برنامه غذایی‌تان حذف نکنید و صبح را با یک فنجان از این نوشیدنی‌ها شروع کنید.

 

2- از قابلمه بخورید: دیس غذا را سر سفره نیاورید! اگر هرکدام از اعضای خانواده غذا را مستقیم از قابلمه در بشقاب ریخته و میل کند، 35 درصد کمتر از وقتی که غذا را از دیس می‌کشد، غذا می‌خورد. بنابراین برای کاهش وزن، بهتر است خیلی شیک نباشید و غذا را داخل دیس نکشید.

 

3- فکر کنید: پیش از نوشیدن، فکر کنید. به طور میانگین هر شخص روزانه 400 کالری انرژی از انواع نوشیدنی‌ها دریافت می‌کند. بیشتر نوشیدنی‌های صنعتی مانند نوشابه‌ها و آبمیوه‌ها قند فراوانی دارند؛ به همین سبب بهتر است آنها را با چای سبز و دیگر نوشیدنی‌های طبیعی جایگزین کنید تا ببینید در طول یک سال چه مقدار از وزنتان کم خواهد شد.

 

4- چی بخوریم؟ نهار چی خوردم؟ این سوال مهمی است که باید جواب خوبی برای آن پیدا کنیم! پژوهشگران انگلیسی معتقدند اگر پیش از آغاز صرف وعده‌های غذایی به آنچه در وعده قبلی خورده‌ایم، فکر کنیم و از خود بپرسیم، چقدر از وعده قبلی را خوردم؟ چقدر کالری دریافت کردم؟ و در یک جمله به وعده قبلی غذا دقت کنیم، میل به خوردن تا 30 درصد کاهش می‌یابد.

 

5- پروتئین فراموش نشود: پروتئین‌ها بهترین ترکیب‌های غذایی برای افزایش سوخت و ساز و کاهش اشتها هستند. علاوه بر این‌که کمک می‌کنند در وعده‌های بعدی، حجم کمتری میل کنید.

 

6- دانه‌ها را فراموش نکنید: مصرف دانه‌های غلات و حبوبات باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان و حمله قلبی و مغزی می‌شود. علاوه براین‌که فیبر موجود در این خوراکی‌ها باعث پر شدن حجم معده و جلوگیری از پرخوری می‌شود.

 

7- رابطه ماهی و ذهن: مصرف هفته‌ای یک تا دو بار ماهی باعث عملکرد بهتر مغز می‌شود. اسید چرب موجود در ماهی یا همان امگا 3، مانع ابتلا به مشکلات مغزی مانند آلزایمر می‌شود.

 

8- از اینترنت کمک بگیریم: اگر عضو وبسایتی علمی باشید که پیام‌های بهداشت، سلامت و رژیم‌غذایی برایتان ارسال می‌کند، در پیگیری و توجه به رژیمتان راسخ‌تر می‌شوید.

 

کلسترول خون, رژیم‌ غذایی, تغذیه سالم

 

9- نسبت‌ها را جدی بگیرید: پژوهشگران دانشگاه پنسیلوانیا اعلام کردند اگر هر روز تلاش کنیم یک‌چهارم خوراکی‌هایی را که می‌خوریم، کاهش دهیم، گام بزرگی برای کاهش وزن خود برداشته‌ایم. این کار بسیار ساده اما مهم است. مهم‌تر این‌که این کار بتدریج انجام شده و آسیبی به سلامت بدن نیز وارد نمی‌شود.

 

10- تلویزیون را خاموش کنید: پژوهشگران دانشگاه ماساچوست پس از بررسی شرایط افراد مبتلا به اضافه وزن اعلام کردند، افرادی که هنگام غذا خوردن، تلویزیون می‌بینند، به‌طور متوسط 288 کالری بیشتر انرژی دریافت می‌کنند.

 

11- قاشق و چنگال را رها کن: هنگام جویدن غذا، قاشق و چنگال را داخل بشقاب بگذارید و آهسته و شمرده بجوید. این کار کمک می‌کند دو هورمون مربوط به احساس سیری بهتر ترشح شده و پرخوری نکنید.

 

12- نان، سیری، خوش‌اندامی: اگر برای صبحانه از نان چاودار به جای نان گندم استفاده کنید، میزان مواد معدنی و فیبر دریافتی افزایش می‌یابد. از طرفی میزان قند خون افزایش یافته و تا ظهر احساس سیری کرده، به همین دلیل پرخوری نخواهید کرد.

 

13- سبزی‌ها و میوه‌ها: دیگر احتیاجی به یادآوری خواص فراوان آنها نیست، تنها کافیست همیشه به یادشان باشید! میوه‌ها و سبزی‌ها منبع انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند.

 

14- سبز بنوشید: چای سبز کمک می‌کند اسکلت استخوانی استحکام پیدا کند. این مساله مانع شکستگی استخوان در سنین بالاتر می‌شود.

 

15- خوب بخوابید: هشت ساعت خواب به بازیابی انرژی کمک خواهد کرد. اگر کمتر یا بیش از این مقدار بخوابید، میزان ترشح هورمون رشد مختل شده و همین موضوع باعث ایجاد اختلال در رشد و افزایش وزن می‌شود.

 

16- 2 لیوان شیر: روزانه دو لیوان شیر بنوشید. به این ترتیب خطر ابتلا به ناراحتی‌های قلبی تا 16 درصد کاهش می‌یابد.

 

17- روی بخورید: مصرف روزانه 15 میلی‌گرم روی، سلول‌های ایمنی را تحریک می‌کند. بنابراین پروتئین بیشتری در بدن ساخته شده و عفونت‌های باکتریایی کاهش می‌یابد.

 

کلسترول خون, رژیم‌ غذایی, تغذیه سالم

 

18- غذای مورد علاقه‌تان را میل کنید: اگر خوردن یک همبرگر با 500 کالری به اندازه یک چیزبرگر با هزار کالری خوشحالتان می‌کند، انتخاب هوشمندانه‌ای انجام دهید. خوراکی مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید و برای جبران کالری اضافی در خوردن خوراکی‌های دیگر ملاحظه کنید. بخورید و بیاشامید، اما زیاده‌روی نکنید!

 

19- غذای چهل‌تکه: غذاهایی را انتخاب کنید که با افزودنی‌های کمتری درست شده و بیشتر به شکل طبیعی‌شان نزدیک باشد. به این ترتیب، ترکیب‌های غیرضروری و بیماری‌زای کمتری وارد بدن شده و سلامت‌تان را تهدید نمی‌کند.

 

20- پاپ کورن: در تحقیقاتی که پژوهشگران آلمانی در سال 2013 میلادی روی 5000 نفر انجام دادند، مشخص شد کسانی که به‌عنوان میان‌وعده، پاپ‌کورن کم‌نمک و کم‌روغن می‌خورند، در وعده غذایی پس از آن کالری کمتری دریافت می‌کنند.

 

21- گردو، رقیب پاپ‌کورن: گردو نه تنها موجب افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می‌شود، بلکه مصرف آن به‌دلیل فیبری که دارد به کاهش وزن نیز کمک می‌کند.

 

22- باز هم صبحانه: اگر صبحانه، تخم‌مرغ میل کنید، پروتئین بیشتری به بدنتان می‌رسد و خوش‌اندام می‌مانید. تخم‌مرغ غذای کاملی است.
منبع:jamejamonline.ir

سه شنبه 23/2/1393 - 8:9
قرآن

بر آنیم تا در این مجال، قطعاتی کوتاه و بلند از کتاب وحی را با نگاهی گزیده به انعکاس آن در ادبیات پارسی، پیشکش طالبان حق و جوینگان حقیقت کنیم.
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
آیات 51 -52 سوره نمل
وَمَکرُواْ مَکراً وَمَکرْنَا مَکراً وَهُمْ لاَ یشْعُرُونَ (50) فَانظُرْ کیفَ کانَ عَقِبَةُ مَکرِهِمْ اءَنَّا دَمَّرْنَهُمْ وَقَوْمَهُمْ اءَجْمَعِینَ (51)
و (آن نه گروه مفسد) دست به تدبیر بزرگی زدند و ما نیز به تدبیر بزرگی دست زدیم، ولی آن‌ها نمی‌فهمیدند. (50) پس بنگر که پایان تدبیر آنان (و شبیخون به صالح و کسانش) به کجا انجامید، ما آنان و قومشان همگی را هلاک کردیم. (51)

* هلاکت قوم ثمود با چند تعبیر در قرآن آمده است:
الف: زلزله. (فاخذتهم الرَّجفة)(اعراف، 78)
ب: صاعقه. (فاخذتهم الصاعقة)(ذاریات، 44)
ج: صیحه. (و اَخَذ الّذین ظلموا الصَیحة)(هود، 67)
البتّه هیچ مانعی ندارد که هر سه عذاب، در یک زمان واقع شده باشد.

* یکی از نمونه‌های مکر الهی، همان مهلت و نعمت دادن به گناهکاران است، تا آنان سرگرم شوند و همین که پیمانه‌ی آنان پر شد، ناگهان به قهر الهی گرفتار شوند.
* کیفرهای الهی، با جُرم انسان متناسب است. (مکروا مکرنا)
* کسانی که علیه اولیای خدا توطئه می‌کنند، طرف آن‌ها خداست. (مکروا مکرا و مکرنا مکرا)
* در برابر نقشه‌های کفّار شما نیز باید اهل تدبیر و نقشه باشید. (مکروا مکرا و مکرنا مکرا)
* خداوند تدبیر مردم را می‌داند، امّا مردم تدبیر او را نمی‌دانند. (وهم لایشعرون)
* چوب خدا صدا ندارد. (مکرنا... و هم لایشعرون)
* تاریخ، بر قانون و سنّت معینی استوار است و دقّت در آن، برای دوران‌های دیگر سودمند است. (فانظر کیف کان عاقبة مکرهم)

* سنّت الهی بر پیروزی حقّ بنا نهاده شده است. (فانظر کیف کان عاقبة مکرهم)
* زود قضاوت نکنید؛ از توفیقاتی که به خاطر مکر، نصیب بعضی‌ها می‌شود، فریب نخورید، بلکه به عاقبت آنان توجّه کنید. (عاقبة مکرهم)
* آماده باش دشمنان برای ارتکاب جنایت، سبب قهر الهی است، گرچه آنان به اهداف پلید خود نرسند. (دشمنان، هم قسم شدند تا پیامبر را بکشند و در کمین هم نشستند، ولی حضرت را نکشتند، لکن خودشان هلاک شدند). (دمّرناهم)
* پیروی از مفسدان، عقوبت دارد. (دمّرناهم و قومهم)
سه شنبه 23/2/1393 - 8:6
تبریک و تسلیت

پدر جان ، باش و با بودنت باعث بودن من باش . روزت مبارک . از صمیم قلب دوستت دارم . . .


تبریک به کسی که نمی دانم از بزرگی اش بگویم یا مردانگی، سخاوت، سکوت، مهربانی
و... بسیار سخت است ... پدرم روزت مبارک . . .

..................................

کاش کسی یاد معلم ها می داد:
اول مهر شغل پدر‌ها را نپرسند؛ وقتی هنوز احترام به همه‌ی شغل ها را و افتخار به همه‌ی پدر‌ها را یاد دانش آموزانشان نداده‌اند!
حالا قصه ی چشمان یتیمی که نم می‌خورد، بماند......

....................................

 

بابا جون ، میدونم خیلی عذابت میدم ولی جوونیه و هزار جور شیطنت ، شما به بزرگیه خودت ببخش و بدون که از تموم وجودم دوستت دارم

…………………………….

بــــــابــــــــای خوب من!
شب های بی قراری با غروب دلواپسی،
هر شب از راه می رسند.
من دلتنگ تر از همیشه زمان
به پشت پنجره می آیم
تا تو را در آسمان
به نظاره بنشینم

روزت مبارک پدر عزیزم

………………………………………

اگه یه مرد تو این دوره زمونه باشه اونم تویی روزت مبارک . .

………………………………………

روز پدر رو به بابای خوب دست و دلبازم تبریک میگم!

( هم اکنون نیازمند یاری سبز شما می باشیم )

………………………………………

آفتاب مهربانی ،سایه ی تو بر سر من ،ای که در پای تو پیچید ،ساقه ی نیلوفر من. پدرم تو آفتاب زندگی ام هستی . آفتابی که امید وارم هیچگاه غروب نکند.

روز پدر مبارک

………………………………………

سرم را نه ظلم می تواند خم کند ،
نه مرگ ،
نه ترس ،
سرم فقط برای بوسیدن دست های تو خم می شود پدرم

………………………………………

به یمن لطف تو بختم بلند خواهد شد
سرم به خاک رهت ارجمند خواهد شد
لبی که زمزمه درد می کند شب و روز
به یمن روی تو پر نوشخند خواهد شد
پدرم روزت مبارک

………………………………………

پیامک های طنز

 

………………………………………


پدر ای وجودم از تو / قدرت و توان گرفته
ای که از دم نفسهات / هستی من جان گرفته
روز پدر مبارک

………………………………………

وظیفه خودم میدونم که روز پدر را به :
پدر ژپتو
پدر پسر شجاع
پدر خوانده
پدر سوخته
پدرام اینا
پدر شعر پارسی
بابا لنگ دراز
باباطاهر عریان
باباقوری
نه بابا!
بیشین بینم بابا
ابوظبی
ابولهول
علی بابا
آق بابا
لیدی بابا
بابا نوئل
و در نهایت به پدرسلامتی و پدر و مادرکسی که در هیچ مکانی آشغال نریزد تبریک بگم !

………………………………………

از نظر یک زن "بی عیب ترین” مرد دنیا پدرشه،
"زن ذلیل ترین” مرد دنیا برادرشه،
"خوش تیپ ترین” مرد دنیا پسرشه،
"مظلوم ترین” مرد دنیا پدر شوهرشه،
"قدر نشناس ترین” مرد دنیا دامادشه،
"خوشبخت ترین” مرد دنیا شوهر خواهرشه،
و "بدترین”،”بی ریخت ترین”،”بی عاطفه ترین "
” بداخلاق ترین” مرد دنیا شوهرشه !

………………………………………
پدر چیست : موجودی است که نیمه شبها از خواب برخواسته و کولر را خاموش میکند !
روزش مبارک !
………………………………………
خبرفوری:
به علت کمبود مرد واقعی امسال روز مرد مجدد روز زن اعلام میشود!
………………………………………
هشدار!!
اگر متوجه مهربانی ناگهانی:
گل خریدن، ظرف شستن و … از جانب شوهر خود شدید فریب نخورید
آنها در کمین کادوی روز مرد نشسته اند.
(انجمن زنان زبل)

………………………………………

بزودی مردان چینی باتوقع ناچیز،کم اشتها،زبان کوتاه،کارکرد ۲۴ساعته
بدون مادروخواهروقوم وخویش،باعمری اندک،وارد کشور میشوند !

………………………………………
به علت گرانی ، بانک مرکزی به مناسبت روز مرد
کارتهای آفرین ، صدآفرین ، هزارو سیصد آفرین ، همسر خوب ونازنین چاپ کرد !
سه شنبه 23/2/1393 - 8:5
اهل بیت

مناقب و فضایل امیرالمؤمنین، امام علی(ع) قابل شمارش نیست. روایت ازخودگذشتگی ها، فداکاری ها و خدمات بی مانند آن امام همام، در کلام وحی، سخنان رسول خدا(ص) و سایر معصومان(ع) ماندگار و جاودانه شده است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،  ابن ابی الحدید معتزلی، شارح نهج البلاغه، در این باره گفته است:«... وساعده على ذلک فصحاء العرب کافة لم یبلغوا إلى معشار مانطق به الرسول الصادق صلوات ا... علیه وآله فی أمره»؛ اگر تمام سخنوران تراز اول عرب جمع شوند، حتی قادر نیستند یک دهم آنچه را رسول خدا(ص) درباره مناقب و فضایل امیر المؤمنین(ع) فرموده اند، بگویند. حقیقت آن است که برای شناخت فضایل، مناقب و ویژگی های امیرمومنان(ع) نیازمند نگاهی ژرف بینانه هستیم.

 به همین دلیل، شناخت فضایل بی مانند امام علی(ع) از طریق سخنان همسر بزرگوارشان، دختر گرامی رسول خدا(ص)، حضرت فاطمه زهرا(س) در سازگاری تام و تمام با عقل و نقل است. بررسی فضایل امیرالمؤمنین(ع) در کلام حضرت زهرا(س)، موضوع گفت وگوی خراسان با آیت ا... سیداحمد حسینی خراسانی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است، که در پی می آید.

حضرت فاطمه زهرا(س) در خطبه مشهور فدکیه، ضمن دفاع از مقام و شخصیت والای امیرالمؤمنین(ع)، به برخی از فضایل و ویژگی های آن حضرت اشاره کرده اند. فرازهای این خطبه مشهور کدام بخش از فضایل امام علی(ع) را برای مخاطبان حضرت زهرا(س) در هر عصر و دوره ای یادآوری می کند؟

حضرت فاطمه زهرا(س) در خطبه فدکیه، که در مسجد النبی(ص) ایراد شد، با زیباترین کلمات، فضایل و مناقب امیرالمؤمنین(ع) را بیان کردند. متأسفانه این کلمات نورانی و گهربار کمتر مورد توجه محققان قرار گرفته  است. بررسی فرازهای خطبه فدکیه حضرت فاطمه(س) نشان می دهد که بخش مهمی از بیانات این بانوی بزرگوار، در آن هنگامه، به تشریح ویژگی ها و فضایل امام علی(ع) اختصاص یافته است.

 حضرت زهرا(س) در این خطبه حدود دوازده فضیلت برجسته امیرالمؤمنین(ع) را ذکر کرده اند. نخستین فضیلت مورد اشاره ایشان، فضیلتی بی مانند است که تنها امیر المؤمنین(ع) از آن برخوردار بوده اند. این فضیلت بی مانند و منحصر به فرد، برادری رسول خدا(ص) است؛ افتخاری که امیر مؤمنان(ع) نیز بارها به آن مباهات کرده اند.

 امام علی(ع) با وجود دارا بودن فضایل و ویژگی های برجسته و منحصر به فرد فراوان، بر موضوع برادری رسول خدا(ص) بیش از همه تأکید می کردند. دومین ویژگی مورد اشاره حضرت زهرا(س) شجاعت و دلاوری امیرالمؤمنین(ع) است. ایشان می فرمایند: در سخت ترین شرایط، که هیچ سرداری حاضر به خطرپذیری نبود، امیرالمؤمنین(ع) هراسی به دل راه نمی دادند و در راه خدا پیکار می کردند. این از امتیازات ویژه امام علی(ع) است که پس از رسول خدا(ص)، در شجاعت و دلاوری مثل و مانندی نداشتند.

حضرت فاطمه(س) می فرمایند:« اَوْ نَجَمَ قَرْنُ الشَّیْطانِ، اَوْ فَغَرَتْ فاغِرَةٌ مِنَ الْمُشْرِکینَ، قَذَفَ اَخاهُ فی لَهَواتِها، فَلا یَنْکَفِی حَتَّى یَطَأَ جِناحَها بِأَخْمَصِهِ، وَ یَخْمِدَ لَهَبَها بِسَیْفِهِ؛ هرگاه که شیطانی سر برآورد یا اژدهایى از مشرکین دهان بازکرد، پیامبر برادرش را در کام آن افکند و او تا زمانى که سرآنان را به زمین نمى کوفت و آتش آنها را به آب شمشیرش خاموش نمى کرد، باز نمى گشت.» این از ویژگی های امیرمؤمنان، امام علی(ع) است که هیچ گاه از زیر بار مسئولیتی که پیامبراکرم(ص) برعهده ایشان می گذاشتند، شانه خالی نمی کردند.

افزون بر این، آن حضرت در تمامی میدان های جهاد در راه خدا پرچم فتح و ظفر را برافراشتند و بدون پیروزی نزد رسول خدا(ص) بازنگشتند. حضرت زهرا(س) در این باره ادامه می دهند:« مَکْدُوداً فی ذاتِ ا...» امام علی(ع) خود را در راه خدای متعال به رنج و سختی می انداختند و از مصیبت هایی که گاه در این راه پیش می آمد، باکی نداشتند؛ «مُجْتَهِداً فی اَمْرِ ا...» ایشان برای اجرای فرمان الهی، از هیچ کوشش و تلاشی فروگذار نمی کردند و تمام توان و قدرتشان در راه مقدس رسول ا...(ص) صرف می شد. حضرت فاطمه(س) در بیان فضایل امیرمؤمنان(ع)، همچنین نزدیک بودن ایشان به پیامبراکرم(ص) را مورد تأکید قرار می دهند:« قَریباً مِنْ رَسُول ِا...»؛ امیرالمؤمنین(ع) در تمامی لحظات، در جنگ، در تبلیغ و در سفر، بیش از هر کسی به رسول خدا(ص) نزدیک بودند.

 آن حضرت امین ترین فرد نزد پیامبراکرم(ص) بودند. «سَیِّداً فی اَوْلِیاءِ ا...، مُشَمِّراً ناصِحاً مُجِدّاً کادِحاً، لا تَأْخُذُهُ فِی ا... لَوْمَةَ لائِمٍ»، حضرت زهرا(س)، امام علی(ع) را سرور تمام اولیای الهی معرفی می کنند و می فرمایند: امیرالمؤمنین(ع) همواره کمر به خدمت در راه خدا بسته و برای بندگان خدا و امت اسلامی، نصیحت کننده ای خیرخواه و مهربان بودند که در این مسیر دشوار از طعنه ها و سرزنش سرزنش کنندگان نمی هراسیدند. امام علی(ع) در راه خدا از صلابت و قاطعیت بی مانندی برخوردار بودند. آن حضرت برای اجرای فرمان های الهی، با کسی رو در بایستی و تعارف نداشتند. این ها فضایل و ویژگی هایی است که توسط حضرت زهرا(س) در خطبه فدکیه بیان شده است.

ظاهراً حضرت فاطمه(س) در خطبه ای که برای زنان مهاجر و انصار در منزلشان ایراد کرده اند نیز، به بخشی از فضایل منحصر به فرد امام علی(ع) اشاره می کنند.

یکی از مهم ترین سخنرانی های حضرت فاطمه(س) پس از رحلت پیامبرخدا(ص) همین سخنرانی است. آن حضرت در این خطبه غراء نیز بارها درباره فضایل و ویژگی های امیرالمؤمنین(ع) سخن گفته اند. از جمله می فرمایند:«رَواسِی الرِّسالَةِ وَ قَواعِدِ النُّبُوَّةِ وَ الدِّلالَةِ، وَ مَهْبِطِ الرُّوحِ الْاَمینِ»، تعبیر ایشان این است که امیرالمؤمنین(ع) در دفاع از حریم رسالت و صیانت از نبوت، همچون کوهی استوار بودند. آن حضرت کسی هستند که، به فرموده رسول خدا(ص)، بر آنچه ایشان می دیدند و می شنیدند، بینا و شنوا بودند.

 پیامبر گرامی اسلام(ص) خطاب به امام علی(ع) می فرمایند:«انَّکَ تَسْمَعُ مَا أَسْمَعُ وَ تَرَی مَا أَرَی إِلَّا أَنَّکَ لَسْتَ بِنَبِیٍّ» این از ویژگی های بارز امام علی (ع) است که کمتر به آن اشاره می شود. پیامبرخدا(ص) خطاب به آن حضرت فرموده اند:«تو هرآنچه را من می شنوم، می شنوی و هر چیزی که من می بینم، مشاهده می کنی، جز اینکه تو پیامبر نیستی». منظور این است که امام علی(ع) شاهد و ناظر نزول وحی بر پیامبراکرم(ص) بودند؛ پیام الهی را می شنیدند و با تمام وجود حس می کردند. وجود مقدس حضرت فاطمه(س) در این خطبه همچنین می فرمایند:« نَکیرَ سَیْفِهِ، وَ قِلَّةَ مُبالاتِهِ لِحَتْفِهِ، وَ شِدَّةَ وَ طْأَتِهِ، وَ نَکالَ وَقْعَتِهِ، وَ تَنَمُّرَهُ فی ذاتِ ا... »

 از فضایل بی مانند امیرالمؤمنین(ع) این بود که شمشیر برّان آن حضرت برای عدالت بلند می شد و فرود می آمد؛ شمشیر مقدسی که جز برای اجرای عدالت و حاکمیت توحید، از نیام بیرون کشیده نشد؛ شمشیری که امین وحی در وصف آن ندای «لا سیف الا ذوالفقار» را سر داد.

بانوی دو عالم، حضرت فاطمه زهرا(س)، امام علی(ع) را بی باک ترین انسان نسبت به شهادت معرفی می کنند. امیرمؤمنان(ع) هیچ گاه از شهادت نهراسیدند. ایشان در هیچ جبهه ای به دشمن پشت نکردند. دوست و دشمن، مسلمان و غیر مسلمان، به این فضیلت برجسته و بزرگ امام علی(ع) معترفند. به تعبیر حضرت زهرا(س)، امیرمؤمنان(ع) در مقابله با دشمنان و ستمگران برخوردی قاطعانه داشتند. ضربات به غایت توفنده و کوبنده آن حضرت، فرصت هر نوع عکس العملی را از دشمن می گرفت.

 امام علی(ع) در میدان جهاد فوق العاده هوشیار و تیزبین بودند. ایشان در هیچ شرایطی فریب دشمن را نمی خوردند. امام علی(ع) در منصب مدیریت و اداره جامعه نیز، آنچنان هوشیارانه و با ذکاوت عمل می کردند، که دشمن مجالی برای نفوذ و سوءاستفاده از شرایط پیدا نمی کرد. این مختصری از فضایل پرشماری است که دختر گرامی پیامبراکرم(ص)، حضرت زهرا(س) درباره امیرمؤمنان(ع)، در بیانات و خطبه هایشان، مطرح فرموده اند.
سه شنبه 23/2/1393 - 8:4
عقاید و احکام

یكى از برجسته ترین آثار سید رضى كتاب شریف نهج البلاغه است؛ كتابى كه هر گوهرشناسى را به اعتراف به جایگاه بلند و برجسته آن واداشته و سرهاى همه آنان را به تواضع در برابر این كتاب فرود آورده است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، یكى از برجسته ترین آثار سید رضى كتاب شریف نهج البلاغه است؛ كتابى كه هر گوهرشناسى را به اعتراف به جایگاه بلند و برجسته آن واداشته و سرهاى همه آنان را به تواضع در برابر این كتاب فرود آورده است.

حنّا الفاخورى نویسنده تاریخ ادبیات عرب مى نویسد:

(كتاب نهج البلاغه یك ثروت عظیم فكرى و ادبى است. این كتاب پیوسته مردمان را به عمل به شعائر دینى و پیروى از تعالیم قرآن مجید و استوار ساختن كارهاى نیك و خوش فرجام فرامى خواند و آنان را به پیش رفتن در طریق فضائل برمى انگیزد. نهج البلاغه دین را با مسایل اجتماعى و سیاسى درآمیخته و البته دین را پایه و اساس آن دو دیگر قرار داده و خواهان جامعه اى است كه بر سخن عدل و مساوات و حریّت استوار شده باشد. در این كتاب عدل را جایگاهى وسیع است و امام آن را از مقتضیات اصلى زندگى و نگهبان آن قرار داده است... در نهج البلاغه در كنار این تعالیم آراء گوناگونى در فلسفه مابعدالطبیعه و فقه و معلومات بسیار تاریخى نیز آمده و مجموعه این مزایاست كه نهج البلاغه را در عالم ادب و دین و اجتماع به مقامى بلند رسانده است).

شیخ محمد عبده مفتى اسبق مصر و شارح نهج البلاغه در وصف این كتاب مى گوید:

(معتقدم بحق سخن على علیه السّلام بعد از قرآن كریم و كلام نبوى فصیحترین و بلیغترین و پرمعناترین و جامعترین سخنان است).

شارح بزرگ نهج البلاغه ابن ابى الحدید مى گوید:

(یك سطر از نهج البلاغه برابر با هزار سطر كلام ابن نباته یعنى همان خطیب بلندآوازه اى است كه همگان بر یگانه بودن او در عصر خود و در فن خطابت اتفاق نظر دارند).

سیر تألیف نهج البلاغه

سید رضى در مقدمه خود بر نهج البلاغه چنین مى نویسد:

(زمانى كه هنوز دوران طراوت آغازین زندگى را سپرى مى كردم تألیف كتابى را درباره خصائص ائمه آغازیدم كه روایتهاى زیباى رسیده از آنان و گوهرهاى نهان در گفتار ایشان را در برداشته باشد.)

پس از آن كه خصائص گفتار امیرمؤمنان علیه السّلام را به پایان رساندم، رویدادهاى روزگار مرا از پى گرفتن كار و به كرانه رساندن این اثر بازداشت.

از دیگر سوى در آنچه تا این زمان تألیف كرده ابواب و فصولى مشخص ساخته و در پایان آنها فصلى آورده بودم كه مواعظ و حكم و امثال و آداب منقول از امیرمؤمنان علیه السّلام را دربرداشت. در این زمان گروهى از دوستان زیباییها و برجستگیهاى این بخش را پسندیدند و درخشندگیهاى این كلمات خوشایند، اعجاب آنان را برانگیخت. اینان از من خواستند تألیف كتابى را بیاغازم كه همه انواع كلام امیرمؤمنان علیه السّلام و همه شاخسار شجره خجسته گفتار او را اعم از خطبه و نامه و ادب و موعظه دربرگیرد. البته روشن است این گونه مجموعه اى چونان گفتارهاى پردرخشش دینى و دنیوى را در خود جاى مى دهد كه نه در هیچ كلامى دیگر گرد هم آمده و نه در كتابى فراهم گشته است؛ چه امیرمؤمنان علیه السّلام جویبار هماره جارى فصاحت و خاستگاه و زادگاه بلاغت بود و گوهرهاى نهفته بلاغت در كلام او رخ نمود، سخنورى قانون خود را از او گرفت، همه سخنوران گام در جاى گامهاى او نهادند و همه اندرزگویان و واعظان سخن سراى از كلام او كمك جستند، با این همه او پیش افتاده و اینان نرسیده اند و وامانده اند؛ چرا كه كلام او نشانى از علم الهى و بویى از گفتار پیامبر خدا صلّى الله علیه و آله دارد.

به هر روى من خواسته این دوستان را برآوردم و با امید و آگاهى به سود بسیار و نام ماندگار و پاداش پربارى كه در این كار است تألیف آن را آغازیدم، بدان هدف كه در كنار همه شایستگیهاى امیر مؤمنان علیه السّلام از جایگاه بلند او در این میدان نیز پرده برگشایم و روشن سازم كه چگونه او در میان همه پیشینیان بزرگ كه اندكى از كلام آنان براى ما نقل مى شود و به ما مى رسد به چكاد بلاغت و سخنورى رسیده و كلام او دریایى ژرف و ناشناخته كرانه و گوهرى یگانه است.

دیدم كلام امیرمؤمنان بر گرد سه محور است: نخست خطبه ها و فرمانها؛ دوم نامه ها و منشورها؛ و سوم حكمت ها و موعظه ها. پس به توفیق خداوند بر آن شدم كه نخست خطبه هاى برجسته را برگزینم، پس نامه هاى برگزیده و پس از آن حكمت هاى برگزیده را بیاورم، و براى هر یك از این سه، فصلى جداگانه قرار دهم.

گاه در اثناى این گزیده ها عبارتى دوباره آمده یا مضمونى تكرار شده؛ و عذرى كه در این كار است آن كه كلام او به روایتهایى با اختلاف بسیار به ما رسیده است و از همین روى گاه در جایى كلامى از آن حضرت به روایتى نقل شده و سپس در جایى دیگر به روایتى دیگر نقل شده و در كتاب گنجانیده شده است؛ به روایتى كه یا چیزى افزون بر روایت نخست و یا عبارتى پسندیده تر از آن دارد، و از همین روى اقتضاى حال تكرار آن است تا هم وجهى كه آن كلام بدان سبب گزینش شده تقویت شود و هم هیچ گوهرى از این گوهرهاى گرانبها از دست نرود. گاه نیز مؤلف نسبت به آنچه در جایى دیگر از كتاب گزینش كرده بعیدالعهد شده و از همین روى همه یا بخشى از آن را از روى سهو یا فراموشى و نه از سر عمد و قصد تكرار كرده است.

با این همه مدّعى نیستم كه همه جنبه هاى كلام او را فرایافته و هیچ از آن فروگذار نكرده ام و هیچ از دستم نرفته و یا از ذهنم دور نمانده است. بلكه دور نمى دانم كه آنچه به من نرسیده فراتر از چیزى باشد كه به من رسیده و آنچه بدان چنگ یافته ام افزونتر از چیزى باشد كه فراچنگ نیاورده ام.

به هر روى ، بر من است كه تلاش خویش بر طبق اخلاص نهم و تا جایى كه در توان هست بكوشم، و خداوند خود راه فراروى نهد و راهنمایى بگمارد»
 
ترتیب و چینش نهج البلاغه

آن سان كه از مقدمه سید رضى نیز نقل كردیم وى نهج البلاغه را در سه بخش فراهم چیده است:

الف: خطبه ها:

نخستین و گسترده ترین بخش نهج البلاغه همین بخش است كه 241 خطبه را در خود جاى مى دهد. در خطبه ها به موضوعات گوناگونى برمى خوریم، از فلسفه و الهیات و مباحث مربوط به صفات الهى و جبر و اختیار گرفته تا مسایل فقهى شرعى ، از بیان عبرتهاى تاریخى گرفته تا مسایل اجتماعى ، از پدیدارشناسى گرفته تا توصیه هاى ژرف و دقیق اخلاقى ، و از توبیخ یا نقد گرفته تا حماسه آوریهاى ادبى و توصیه هاى نظامى .

در این میان برخى از خطبه ها نامورترند كه از آن جمله است: خطبه «شقشقیّه» كه سومین خطبه است، خطبه (اشباح) كه در ترتیب صبحى صالح خطبه شماره 91 و در ترتیب فیض الاسلام خطبه شماره 90 است، خطبه «قاصعه »كه در ترتیب صبحى صالح به شماره 191 و در ترتیب فیض الاسلام 233 آمده است، خطبه «متّقین» كه در ترتیب صبحى صالح به شماره 193 و در ترتیب فیض الاسلام به شماره 184 آمده است.

ب: نامه ها:

در این بخش 79 نامه آمده كه از نامه هاى بلند تا نامه هاى بسیار كوتاه دو یا چند جمله اى مى توان در آن دید.

در نامه ها توصیه هاى گوناگونى در زمینه هاى مختلف آیین حكومتى اسلام، نظام مالى و بویژه نظام زكات، مسایل جنگ، بازخواست از كارگزاران، و توصیه هاى اخلاقى وجود دارد. نامه امام به «مالك اشتر» از مشهورترین نامه هاست كه در ترتیب صبحى صالح به شماره 53 و در ترتیب فیض الاسلام نیز به همین شماره آمده است.

ج: حكمت ها یا كلمات قصار:

در این بخش به 480 عبارت برمى خوریم كه نام حكمت یا كلمات قصار بر آنها نهاده اند. در این بخش صبغه اخلاقى بیش از هر چیز دیگر نمودار است و توصیه هایى كوتاه در زمینه هاى گوناگون آداب اجتماعى و اخلاقى و همانند آن را در برگرفته است.

در میان این كلمات قصار بخشى متمایز از دیگر بخش ها وجود دارد كه سید رضى آن را تحت نام «احادیث كوتاهى كه نیازمند تفسیر است» آورده است. این بخش در ترتیب صبحى صالح میان حكمت 260 و 261 جاى گرفته و 9 حدیث را در برمى گیرد. در ترتیب فیض الاسلام نیز میان حكمت 252 و 253 قرار گرفته و همین 9 حدیت را در برگرفته است.
سه شنبه 23/2/1393 - 8:3
خانواده
کارنامه والدین در فصل امتحانات

در ایام پایانی سال تحصیلی و نزدیک شدن به روزهای امتحان، والدین به عنوان افرادی که تأثیر زیادی در آرامش فرزندان و کاهش خستگی آن‌ها و حضور با آمادگی کامل در جلسات امتحان داشته باشند باید نکات روانشناسی مهمی را مد نظر بگیرند.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، اواخر اردیبهشت و اوایل تا اواسط خرداد برای دانش‌آموزان یادآور امتحانات پایان سال و نتیجه یک سال تحصیل است. بسیاری از والدین که کسب نمرات بالا را تنها نشانه موفقیت فرزندان می‌دانند در این روزها با محدود کردن بسیاری از تفریحات و برنامه‌های خانوادگی توجه شان را به امتحانات فرزند معطوف کرده و با محدود کردن او تصور می‌کنند همه شرایط را برای کسب بهترین نمره و موفقیت او فراهم کرده‌اند. اما با اعلام نتایج امتحانات کاخ آرزوهای والدین خراب می‌شود.

در ایام پایانی سال تحصیلی و نزدیک شدن به روزهای امتحان، والدین به عنوان افرادی که تأثیر زیادی در آرامش فرزندان و کاهش خستگی آن‌ها و حضور با آمادگی کامل در جلسات امتحان داشته باشند باید نکات روانشناسی مهمی را مد نظر بگیرند.

دکتر محمدرضا کرامتی- استاد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران- با تأکید بر این‌که  والدین نباید روی نمرات درسی و بخصوص نمرات پایان سال تأکید زیادی داشته باشند می‌گوید: «نمره ملاک خوبی برای سنجش معلومات کودک نیست مهم یادگیری او است.

خوشبختانه در چند سال گذشته با حذف نمرات از پایه ابتدایی و جایگزینی آن با ارزشیابی توصیفی گام مهمی در کاهش استرس دانش‌آموزان برای امتحانات برداشته شده است.
ë محبت های بی قید و شرط

نکته بعدی که والدین باید به آن توجه داشته باشند محبت کردن بدون قید و شرط به فرزندان است. یعنی این‌که آن‌ها باید در هر شرایطی عشق و محبت خود را به فرزندان ابراز کنند. نباید این عشق و محبت مشروط به کسب نمرات خوب در امتحانات باشد. متأسفانه بسیاری از والدین زمانی که فرزندشان نمرات عالی کسب می‌کند محبت و علاقه زیادی به او نشان می‌دهند و همین امر باعث می‌شود کودک در زمان امتحانات نگران از دست دادن محبت والدین شود و تصور کند در صورتی که نتواند نمره‌ای عالی کسب کند محبت پدر و مادر را از دست خواهد داد.» مترجم کتاب «5 زبان عشق در تربیت کودکان» با اعتقاد به این‌که  برای عشق ورزیدن به فرزندانمان باید آن‌ها را بخوبی بشناسیم و بر اساس آن، زبان عشق را پیدا کنیم و حرف بزنیم می‌گوید: « وعده دادن یکی از رفتارهایی است که والدین در فصل امتحانات به فرزند می‌دهند و تصورشان این است که با این کار انگیزه او را در کسب نمرات عالی بیشتر خواهند کرد درحالی که این کار استرس زیادی به فرزند وارد می کند. برخی والدین هم متأسفانه علاوه بر وعده دادن به آن عمل نمی کنند و این شدت آسیب‌پذیری دانش‌آموز را بیشتر می‌کند.»

بیاموزیم که بچه‌ها باید در حال زندگی کنند نه در گذشته و نه در آینده. نتیجه زندگی در آینده نگرانی است و زندگی در گذشته نیز افسوس به همراه دارد؛ باید به بچه‌ها بیاموزیم انجام کارهای خود را به تعویق نیندازند و هیچ وقت درس خواندن را به شب‌های قبل از امتحان موکول نکنند. خواندن یک کتاب در شب امتحان علاوه بر خستگی مفرط قدرت یادگیری را کاهش می‌دهد و دانش‌آموز فقط به حفظ کردن درس بسنده می‌کند.

دکتر جمشید بیگدلی- روانشناس بالینی نحوه برنامه‌ریزی برای دانش‌آموزان در فصل امتحانات و همچنین نوع عملکرد والدین در این فصل را با چند فاکتور مهم مرتبط می‌داند و می‌گوید:‌ «نخستین فاکتور سن است. یعنی این‌که نوع رفتار والدین باید متناسب با سن  کودک باشد. برای دانش‌آموز مقطع تحصیلی ابتدایی نباید در درس و کسب نمره و همچنین فعالیت‌های ورزشی سختگیری کرد. هدف از تحصیل باید یادگیری باشد و نباید از همان ابتدای تحصیل کسب نمره بالا را شرط موفقیت دانست. همچنین باید جنسیت را نیز در نظر گرفت و در نوع برخورد با فرزندان دختر و پسر باید ظرافت‌های رفتاری بیشتری به کار برد و در نوع گفتار باید دقت داشت. باید شخصیت فرزند را به خوبی شناخت و از دخالت غیرهوشمندانه پرهیز کرد. این دخالت‌ها روند مطالعه او را مختل می‌کند. والدین باید بدانند رقابت گاهی تخریب‌کننده است و این ما هستیم که گاهی به این رقابت‌ها دامن می‌زنیم. باید به فرزند گوشزد کرد تلاش او است که اهمیت دارد و هر نتیجه‌ای که به‌دست بیاید چیزی از ارزش کار او کم نمی‌کند.>

آماده سازی خانه

وی درباره آماده کردن محیط خانه برای امتحانات پایان سال می‌گوید:‌ «آماده کردن محیط خانه برای فصل امتحانات اهمیت دارد. نوجوانان زیادی برای مشاوره به من مراجعه می‌کنند و از رفت و آمدها و مهمانی‌های والدین در روزهای پایانی سال تحصیلی گلایه دارند. والدین آن‌ها توجهی به این‌که زمان امتحانات باید مهمانی‌ها را کم کنند ندارند. والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که آن‌ها نقشی اساسی در موفقیت فرزند در فصل امتحانات دارند. باید با کاهش دفعات مهمانی از کسانی که می‌خواهند برای مهمانی به خانه آن‌ها بیایند خواهش کنند تا آن را به زمان دیگری موکول کنند. در این ایام باید با فرزندمان همراهی کنیم و به تغذیه و خواب  او نیز توجه ویژه‌ای داشت. همچنین والدین باید ارتباط سازنده‌ای با مدرسه داشته باشند و از برنامه امتحانات او آگاهی پیدا کنند و نیز با آگاهی از برنامه امتحانی برنامه‌ریزی مناسبی برای او انجام دهند.»
اما دنیای اینترنت و بازی‌های رایانه‌ای یکی از مهمترین موانع تمرکز دانش‌آموزان بر دروس است.

دکتر محمدرضا کرامتی در این ارتباط می‌گوید:‌ «تحقیقات نشان داده است به هر میزان که دانش‌آموز در ایام امتحانات با اینترنت و بازی‌های کامپیوتری کمتر سر وکار داشته باشد موفقیت بیشتری در درس و امتحانات کسب می‌کند. نکته دیگری که والدین باید آن را به فرزندشان بیاموزند تأکید بر اولویت‌ها است، یعنی این‌که فرزندان باید فعالیت‌های روزانه خود را اولویت بندی کنند. با این کار فرزندان برنامه‌ریزی در زندگی را آموزش می‌بینند و برای آینده تحصیلی و زندگی شان برنامه‌ریزی می‌کنند.

نقش اولیاء مدرسه

در کنار خانواده، مربیان و معلمان نیز نقش زیادی در آماده‌سازی دانش‌آموز برای فصل امتحانات و کاهش استرس‌های آن‌ها دارند. نخستین و مهمترین کاری که معلمان و مربیان باید مدنظر داشته باشند این است که نباید بچه‌ها را با هم مقایسه کنند. دهه‌های قبل این روش برای ترغیب دانش‌آموزان در مدارس معمول بود و بسیاری از ما خاطرات خوبی از این نوع رفتار نداریم و بررسی‌های روانشناسی نشان می‌دهد این شیوه تربیتی نامناسب‌ترین روش است و رقابت به هرشکلی برای آن‌ها مخرب است. باید روی افزایش قدرت یادگیری دانش‌آموز تأکید کنیم تا بازخوردهای مناسبی بگیریم.»

دکتر بیگدلی نیز با تأکید بر حساس بودن روحیه دانش‌آموزان مقاطع تحصیلی بعد از دوران ابتدایی می‌گوید: « در مقاطع مختلف تحصیلی فرزندان والدین باید مراقب رفتار خود باشند. نوجوانان از روحیه بسیار حساسی برخوردارند، بطوری که اگر در زمینه تحصیل آن‌ها سختگیری کنیم باعث می‌شود که از درس زده شده و با تصور این‌که می‌توانند با کار کردن آینده بهتری برای خود دست و پا کنند درس و مدرسه را رها می‌کنند.

 در روزهای امتحان که والدین شاهد تلاش بیشتری از سوی دانش‌آموز هستند باید بپذیرند که شرایط با چند ماه قبل تفاوت کرده است و در ابتدا باید توکل کردن را به فرزندان یاد داد. پس از آن باید به آن‌ها آموخت هر درس، روش مطالعه خاصی دارد و برای پیدا کردن آن می‌توان از مشاوران تحصیلی و معلمان کمک گرفت. مشکل بسیاری از دانش‌آموزان این است که با روش صحیح مطالعه کتاب‌های درسی آشنایی ندارند و نمی‌توانند برای خواندن کتاب درسی و نحوه استراحت بین ساعت‌های مطالعه برنامه‌ریزی داشته باشند.»

درس خواندن در رأس هرم فکری ما قرار دارد، اما باید در آن تنوع نیز وجود داشته باشد و در کنار آن درس، تفریح  و ورزش هم باشد. یادمان باشد درس همه چیز نیست و یاد بگیریم که تلاش مهم است. بسیاری از والدین فرزندشان را در روز کنکور همراهی می‌کنند و متأسفانه با گفتن این جمله که امروز روز مهمی برای تو و ما است عملاً به او استرس وارد می‌کنند. این دانش‌آموز با این استرس در جلسه کنکور حاضر می‌شود و تصور می‌کند اگر قبول نشود زندگی خود و خانواده‌اش را نابود خواهد کرد. والدین باید با آرامش دادن به فرزند به او اطمینان دهند با تلاش زیادی که کرده و زحماتی که آن‌ها شاهد آن بوده‌اند حتماً در امتحان موفق خواهد شد.

والدین باید بدانند فرزندان ابزاری برای رسیدن به آرزوهای ازدست رفته شان نیستند و اصرار و سخت گیری های آن‌ها اضطراب بچه‌ها را بیشتر می‌کند.
سه شنبه 23/2/1393 - 8:1
عقاید و احکام

حمد مى نمایم كسى را كه منّت او بزرگست ، و نعمت او فراوانست ، و رحمت او پیشى گرفته است بر غضب او، و علامات قدرت او تمام است ، و مشیت او فرو گرفته تمام موجودات را، و حجّت و برهان او همه جا رسیده ، و حكم او به عدل پیوسته .
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، چنین روایت شده كه وقتى اصحاب پیغمبر ـ صلّى اللّه علیه و آله ـ با یكدیگر مذاكره مى نمودند كه كدام یك از حروف هجا در كلام زیادتر استعمال مى شود، بالاخره رأى همه بر آن قرار گرفت كه الف زیادتر در كلام مى باشد.

ناگاه حضرت امیر المؤمنین ـ علیه آلاف التحیة و الثناء ـ وارد گردید و بدون آن كه قبلاً فكر كند و ترتیب كلماتى دهد كه در آن الف نباشد. این خطبه مفصّل را بیان فرمود كه هیچ الف در آن نیست و آن خطبه این است :(1)

حَمدتُ من عَظُمتْ مِنَّتُه ، و سَبغتْ نِعمته ُ، و سَبقتْ رَحمتُه ، و تَمّتْ كَلِمته ُ، و نَفذتْ مَشیتُه ، و بَلَغَتْ حُجّتُه ، جو عَدلتْ قَضیتُه .

حمد مى نمایم كسى را كه منّت او بزرگست ، و نعمت او فراوانست ، و رحمت او پیشى گرفته است بر غضب او، و علامات قدرت او تمام است ، و مشیت او فرو گرفته تمام موجودات را، و حجّت و برهان او همه جا رسیده ، و حكم او به عدل پیوسته .

حَمِدْتُ حَمْدَ مُقرٍّ بِربوبیته ، مُتَخَضِّعٍ لِعبودیتِه ، متنصّل من خَطیئتِه ِ، معترف بتوحیده ، جمستعیذ من وعیده ج مؤمّل من ربّه مغفرةً تُنجیهِ یوم َیشْغَلُ عن فصیلتِه و بَنیه .

خدا را حمد و ستایش مى نمایم ; ستایش كسى كه اقرار و اعتراف كننده است به پروردگارى او، و ذلیل مى باشد براى بندگى او، و از گناهان خود معذرت مى خواهد، و به یگانگى او اعتراف مى نماید، و پناه گیرنده به اوست از وعده هاى عذاب آخرت ، و از پروردگارش امیدوار مى باشد آمرزش و مغفرتى كه او را نجات دهد در روزى كه شخص را از خویشان و پسرانش باز مى دارد.

و نستعینُهُ و نسترشدُهُ و نُؤْمُنُ به و نتوكَّلُ علیه ، و شهدْتُ له بضمیر مُخلصٍ موقِن ٍ، و فَرَّدْتُه تفریدَ مُؤمنٍ مُتقن ، و وَحَّدتُه توحیدَ عبدٍ مُذعِن ٍ، لیس له شریكٌفى مُلكِه ِ، و لم یكن له ولى ٌّ فى صُنعِه ، جَلَّ عن مشیرٍ و وزیرٍ، و جتنزّه ج عن جمثل وج نظیر. عَلِمَ فستر، و بَطَن فخبرَ، و مَلَك فقهرَ، و عُصى َ فَغَفرَ، جو عُبِدَفَشَكرج و جحَكَمَ فَعَدل َج و تَكَرَّمَ و تَفَضَّل َ، لَم ْیزَلْ و لایزُول ، جوج (لیس كَمِثلِه شى ءٌ) جو هو قَبْلَ كلِّ شى ءج و بَعدَ كُل ّشَى ء.

و از او طلب یارى و ارشاد مى نمایم ، و به او ایمان آورده ام ، و بر او اتّكال و اطمینان داریم ، و به وحدانیت او شهادت مى دهیم به یقین قلبى كه خالص مى باشد از شكّ و ریب ، و یكتا و منفرد مى دانم خدا را، و به یكتایى او ایمان و یقین دارم ، و به وحدت و به یگانگى او اعتراف مى نمایم ; اعتراف بنده اى كه بند اطاعت در گردن نهاده ، براى كسى كه شریكى در ملك او نیست و براى او دوستى نیست كه كمك كند او را در خلقت ، خداى تعالى بزرگست ، و اجلّ از این است كه در كار خود با كسى مشورت نماید، و براى او وزیر و مثل و مانندى نیست ، و او منزّه و مبرّا مى باشد، و همهء چیزها رامى داند و پنهان مى دارد، و از پنهان خبر مى دهد، و مالك تمام موجودات مى باشد و بر آنها غالب است ، مخالفت امر او مى نمایند و مى آمرزد ومى بخشد، و چون عبادت كنند او را قبول فرماید، و حكم او به عدل مى باشد، و همیشه بسیار اكرام و تفضّل فرموده بر مخلوقات خود و همیشه خواهدفرمود، و مثل او چیزى نیست ، و خداى تعالى پیش از هر چیزى بوده و بعد از هر چیزى خواهدبود.

رَبٌّ متفرّدٌ بعزّتِه ، متملّكٌ بقُوّتِه ِ، متقدِّسٌ بِعُلوِّه ، مُتكبّرٌ بِسموِّه ِ، لیس یدرِكهُ بصرٌ، و لم یحِطْ به نظرٌ، قوى ٌّ منیع ٌ، بصیرٌ سمیع ، جعلى ّ حكیم  ، رؤوفٌ رحیم ،عزیزعلیم .

یگانه است پروردگار به عزّت خود، و (مالك هر چیزى است )، و تمكّن بر هر كارى دارد به قوّت خود، و منزّه است از صفات ممكنات به واسطه ءبرترى و علوّ خود، متكبّر است به جلالت شأن خود. نمى بیند او را هیچ چشمى ، و احاطه نمى كند به او هیچ قلبى ، و خداى تعالى صاحب قوّت ومقهور نشونده است ، و بینا و شنوا و بلندمرتبه و درست كار است ، رؤوف و مهربان و غالب و دانا مى باشد.

عَجَزَ عن وصفِه من یصُفه ُ، و ضلَّ عن نَعْتِه من یعْرفُه ، قَرُبَ فبعُدَ، و بَعُدفقرُب .

وصف كنندگان عاجزند وصف نمایند او را، عارفین و كسانى كه مى شناسند او را پى نبردند به صفات او، جزیرا كه داراى صفات متضادّه مى باشدج مثل این كه هم نزدیك است و هم دور، و هم دور است و هم نزدیك .

یجیبُ دعوةَ من یدعُوه ، و یرْزقُ عبدهُ و یحبُوه ُ، ذو لطفٍ خَفى ّ، و بطشٍ قَوِى ّ، و رحمةٍ مُوسَعَةٍ، و عقوبةٍ مُوجِعةٍ; رحمتُهُ جَنَّةٌ عریضةٌ مونَقَةٌ، و عقوبته جحیم ٌمؤصدة موبُقةٌ.

اجابت مى فرماید دعاى كسى را كه بخواند او را، و به بندگانش روزى مى دهد، و به آنها عطا و بخشش مى نماید، و صاحب لطف و بخشش پنهان است ،و سخت گیرندهء با قوّت مى باشد، و داراى رحمت واسعه و عقوبت دردناك است ، و رحمت او بهشت بسیار وسیع خوب است ، و مجازات او جهنّم بسیارسخت محیط دردناك مى باشد.

و شهِدْتُ بِبَعْث محمّدٍ جعبدِهِ وج رسولِه و صَفیه ، و حبیبِه و خَلیلِه ، بَعَثه فى خَیرِ عَصرٍ، وَ جفى ج حینِ فَترةٍ و كُفرٍ، رحمةً لِعبیدِه ، و منّةًلِمزیدِه ، خَتَم به نُبوّتَه ، و قَوّى بِه حُجّتَه ، فَوَعَظَ و نَصح َ، و بَلَّغَ و كَدَح َ، رؤوفٌ بِكلّ مؤمن ٍ، رحیمٌ جولى ٌج سخى ٌّ، زكى ٌّ رضى ٌّ، عَلیهِ رحمةٌ و تَسلیم ٌ، و بركةٌجو تعظیم ٌج و تكریم ٌ، مِن ربٍّ غفورٍ رحیم ٍ، قَریبٍ مُجیب ٍ.

شهادت مى دهم به این كه محمّد، رسول خداى تعالى و بندهء او و دوست برگزیدهء او مى باشد، و خداى تعالى مبعوث گردانید او را به پیغمبرى دربهترین زمان ها و در زمان منقطع بودن مردم از پیغمبران و در زمان كفر جو انقطاع زمان حضرت عیسى ـ علیه السلام ـج ، تا آن كه رحمت و منّت باشدبراى بندگانش ، و خداى تعالى به وجود او ختم نمود نبوّت و رسالت را، و به او قوى فرمود حجّت و برهان خود را، و آن بزرگوار مردم را موعظه ونصیحت نمود و رسالت خود را به همه جا رسانید، و كوشش بلیغ فرمود در تبلیغ رسالت، رؤوف و مهربان بود به تمام مؤمنین ، جمهربان وج دوست و سخى و پاكیزه و پسندیده بود. سلام و رحمت و بركت جبلندمرتبگى وج كرامت از پروردگار آمرزندهء مهربان بر او باد.

وَصیتُكُمْ مَعْشَرَ مَنْ حَضَرَنى ! بِوصیة رَبِّكُم ، وَ ذَكَّرْتُكُم بِسنّةِ نَبیكم ، فَعلیكم بِرَهبةٍ تَسْكُنْ قُلوبَكُم ، و خَشْیةٍ تُذْرى دُموعَكم ، وَ تَقیةٍ تُنْجیكم قَبلَ یوم ِیبلیكم ، و یذْهِلكم ، یومَ یفوزُ فیه مَن ثَقُل وَزنُ حَسَنَتِه و خَفَّ وَزنُ سَیئتِه;

اى كسانى كه حاضر مى باشید نزد من ! توصیه مى كنم شما را به چیزى كه خداوند تعالى توصیه فرموده است شما را به آن ، و آن این است كه تقوا را پیشه ءخود قرار دهید، و شما را متذكّر مى گردانم به سنّت و طریقهء پیغمبر ـ صلّى اللّه علیه و آله ـ شما، و بر شما باد به ترس از خداوند كه ساكن كند قلب شما رااز این كه خیال نافرمانى او را كنید، و بر شما باد به خوفى از هیبت و بزرگى خداوند تعالى كه جارى سازد اشك شما را. و بر شما باد به پرهیزكارى وتقوایى كه نجات دهد شما را از روزى كه پوسیده كند شما را، و روزى كه هول آن روز باز دارد شما را از هر چیزى ، و روزى كه فایز مى گردد در آن روزكسى كه وزن حسنات او سنگین باشد و وزن گناهان او سبك باشد.

وَلْتَكُن مَسألتُكُم مَسألةِ ذُلٍّ و خُضوع ٍ، و شُكرٍ و خُشوع ٍ، و توبةٍ و نُزوع ٍ، و نَدَمٍ و رُجوع ٍ،

و سؤال كنید از خداوند متعال در حالت ذلّت و مسكنت و شكر و ترس و توبه و بازداشتن خود را از نافرمانى حق تعالى و پشیمانى از گناهان و بازگشت به سوى خداى تعالى ـ جلّ ذكره .

وَلْیغْتَنِم كُلُّ مُغتنِمٍ منكم صِحّتَهَ قبلَ سَقَمِه ، و شَیبَتَه قبلَ هَرَمِه ، وَ سَعَتَه قبلَ عَدَمِه ، و خَلوتَه قبلَ شُغُلِه ، و حَضَرَه قبلَ سَفَرِه ، قبل جهوج یكبرُ و یهرَمُ و جیمرَض ُج ویسقُم ، وَ یمَلُّه طبیبُه ، و یعرِض عنه حبیبُه ، جو یتغیرُ عَقلُه ج ، و ینقطِع عمرُه . ثمّ قیل َ: هو مَوْعُوكٌ و جِسمُه مَنهوكٌ.

و باید صحّت خود را غنیمت شمارد هر یك از شما پیش از آن كه مریض شود، و جوانى خود را غنیمت بداند پیش از آن كه پیر شود، و مال خود را غنیمت شمارد پیش از آن كه فقیر شود، و خلوت و فراغت خود را غنیمت شمارد پیش از آن كه مشغول شود، و در وطن بودن خود را غنیمت شمارد پیش از آن كه مبتلا به سفر شود جیعنى این پنج چیز را غنیمت شمارد كه از آنها توشه براى آخرت برداردج . پیش از آن كه پیر شود و مریض گردد و طبیب از معالجه ءوى مأیوس و ملول گردد و اعراض كنند از او دوستان او و عقل او تغییر كند و عمر او تمام شود و گفته شود كه مرض او مزمن و سخت شده و بدن اوناتوان و لاغر گشته جبراى آخرت خود توشه بردارد .

ثم ّ جَدَّ فى نزع شدیدٍ، و حَضَرَه كلُّ قریبٍ و بعیدٍ، فَشَخصَ بِبصرِه و طَمحَ بنظرِه ، و رَشَحَ جبینُه، و سَكنَ حنینُه ، و جَذبت نفسُه ، و نكبت عِرسُه ، وحُفِر رَمسُه ، و یتِمَ منه ولدُه ، و تَفرَّق عنه عددُه ، و قُسِمَ جمعُه ، و ذَهبَ بصرُه و سمعُه ، جو كفن ج و مُدِّدَ جو وجه ج و جُرِّدَ، و عُرِّى َ و غُسّل َ و نُشِّفَ و سُجِّى َ،و بُسِطَ له وهیى ء، و نُشِرَ علیه كفنُه ، و شُدَّ مِنه ذَقَنُه ، و قُمِّصَ و عُمِّمَ جو لف ج و وُدِّعَ و سُلِّم َ، و حُمِلَ فوقَ سریر، و صُلِّى علیه بِتكبیرٍ، و نُقِلَ من دورمُزَحرقةٍ ، و قُصور مشیدةٍ، و حُجُرٍ مُنَضدة، فجعل فى ضریحٍ ملحود، ضَیقٍ موصود ، بلبنٍ مَنضودٍ، مُسَقَّفٍ بِجُلْمُودٍ، و هیلَ علیه حَفَره ، و حُثى علیه مَدَرُه .

پس از آن واقع مى گردد در تلخى جان كندن ، آن وقت هر كسى از دور و نزدیك حاضر مى گردد نزد او، و مژگان و پلك چشم خود را به بالا اندازد و ازهول او راست مى ایستد به بالا، و عرق مرگ در پیشانى وى ظاهر مى گردد، و نالهء او كم مى شود، و نفس او گرفته مى شود، و زن و عیال او در ماتم وعزاى او مى نشینند، جو قبر او كنده مى شودج ، و اولاد او یتیم مى شوند، و مردم از دور او متفرّق مى شوند، و جمعیت او مبدّل به تفرقه مى گردد، و چشم وگوش او از كار مى ایستد، و او را به قبله مى كشند.

 و بعد از آن كه كار او به اتمام رسید او را برهنه مى نمایند و غسل مى دهند و بدن او رامى خشكانند، و جروج به قبله مى كشانند، و كفن را پهن مى كنند و او را كفن مى نمایند، و نخ او را مى بندند، و پیراهن كفن را به بدن او مى كنند، و عمامه به سرش مى پیچند، و پارچهء سرتاسرى روى آن مى بندند، و اولاد و اهلش با او سلام وداع مى نمایند، و او را بالاى تختهء تابوت مى گذارند، و ازغسالخانه بیرون مى آورند، و بر او نماز مى خوانند.

و خارج مى گردانند او را از خانه هایى كه زینت داده بود و قصرهاى عالیهء بلندى كه بنا كرده بود و اتاق هاى تو در تو كه مهیا نموده بود، و مى گذارنداو را در لحد قبرى تنگ ، و روى لحد را با خشت محكم مى بندند، و در بالاى او سنگى مى گذارند، و گودال قبر او را از خاك و ریگ پرمى نمایند.

فتَحقّقَ حَذَرُه ، و نُسِى خَبرُه ، و رَجَعَ عنه ولیه جو صفیه ج و ندیمُه و نسیبُه جو حمیمُه ج ، و تَبَدَّلَ به قرینُه و حبیبُه جو صفیه و ندیمُه ج ، فَهُوَ حَشْوُ قبرٍ، و رهین ُقَفْرٍ، یسْعى فى جسمه دودُ قبرِه ، و یسیل صدیوُه من منخره ، یسحقُ ثوبُه جوج لحمُه ، و ینَشِّفُ دمَه ، و یرق عظمه حتّى یومِ حشرِه .

پس محقّق مى گردد ترس او، و فراموش مى شود خبر او. بعد از آن كسان وى او را تنها مى گذارند و از او مى گریزند، (و كم كم اسم او فراموش مى شود)، و نزد دوست و همدم خبر وى محو مى گردد، و دوست و رفیق و ندیم او مبدّل مى شوند. پس او میان قبر بى كس ماند، و مى خورند بدن او جراج كرم هاى قبرش ، و از سوراخ بینى او خون و كثافت جارى گردد، و مى پوسد كفن او، و گوشت بدنش مى ریزد، و خون او خشك مى گردد، و استخوان اوپوسیده مى گردد تا وقتى كه قیامت برپا شود.

فینْشَرُ من قبرِه ، و ینفُخ فى صورٍ، و یدعى لحشرٍ و نُشورٍ، فَثَمَّ بُعْثِرَت قُبورٌ، و حُصِّلَتْ صُدورٌ، و جِى ء بِكلِّ نبى ٍّ و صدّیق و شهید، و قصد للفصل بعبده خبیرٌ بصیرٌ.

آن وقت به امر حق تعالى اجزاى بدن او در قبر جمع مى شود، و در صور نفخه دمیده مى شود، و مردگان زنده مى گردند، و آنها را حاضر مى گردانند درصحراى محشر، جقبرها شكافته مى شودج و ظاهر مى گردد آنچه در باطن آنها پنهان بوده ، و در روز محشر مى آورند تمام انبیا و اولیا و شهداى (سخنران و گوینده ) را، و پروردگار عالم بینندهء توانا به تنهایى حكم فرما مى شود در كار بندگان خود.

فَكَمْ مِنْ زَفْرةٍ تُضْنیه ، و حَسرَةٍ تُنْضیه ، فى موقِفٍ مَهُولٍ جعظیم ٍج ، و مَشْهَدٍ جلیلٍ ججسیم ٍج ، بینَ یدَى ملكٍ كریم ٍ، بِكلِّ صغیرجةٍج و كبیرجةٍج علیم ٌ.

و چه بسیار در آن روز كه نفس در سینه حبس مى گردد و سنگین مى نماید صاحبش را، و چه بسیار حسرت و ندامت ها كه گوشت شخص را آب مى نماید،و مى ایستد در یك ایستگاه با هول بزرگى در مقابل پادشاه كریم بزرگ شأنى كه بر هر گناه كوچك و بزرگ بندگان خود عالم و داناست .

فحینئذ یلجِمُه عَرَقُه ، و یحْقِره قَلَقُه ، عَبْرَتُه غیرُ مَرحومةٍ، و صَرْخَتُه غَیرُ مَسْمُوعةٍ، و حُجَّتُه غیرُ مقبولةٍ، جو تَؤلُ صحیفتُه ج ، جوج تَبینَ جریدته ، و جنَطَقَ كلُّ عضوٍمنه  بسوءِ عملِه ، فشَهِدَتْ عینُه بِنَظرِه ، و یدُه ببطْشِه ، و رِجْلُه بِخَطْوِه ، و جَلدُه بِمسِّه ، و فَرجُه بِلَمْسِه ، جو یهَدِّدُهُ مُنكرٌ و نكیرٌ، و كُشِف عنه بصیرٌج .

در آن وقت از هیبت و بزرگى پروردگار و ترس از غضب او و شرمندگى و پشیمانى از لغزش هاى خود عرق سر تا پاى او جراج فرو مى گیرد. پست وبیچاره مى كند او را، و سخت مى شود قلق و اضطراب او، ولى افسوس كه در آن وقت كسى به گریه و بیچارگى او رحم نمى كند و به نالهء او گوش نمى دهد و حجّت و دلیل او را قبول نمى كند.

و بر مى گردانند نامهء اعمال او را به سوى او، و گناهان او هویدا مى گردد، و هر یك از اعضاى وى گویا مى شوند و شهادت مى دهند به اعمال بدى كه ازآنها صادر گشته . چشم شهادت مى دهد به آنچه كه دیده ، دست شهادت مى دهد به آنچه كرده از انواع ظلم و ستم ، پا شهادت مى دهد به حركاتى كه از وى ناشى شده ، پوست بدن او شهادت مى دهد به آنچه او به آنها رسیده ، فرج شهادت مى دهد به آنچه لمس كرده ، و منكر و نكیر سخت او را مى ترسانند، آن وقت چشم بصیرت او باز مى شود و عالم مى گردد به قبایح اعمال خود.

فسُلْسِلَ جَیدُه ، و غُلَّتْ یدُه ، و سیقَ یسحب وحدُه ، فَوَرَدَ جهنَّمَ بكَرْبٍ شدیدٍ، و ظَلَّ یعَذِّبُ فى جحیم ٍ، و یسْقى شَربةً من حمیم ٍ، تَشْوى وجهَه ، و تَسْلَخُ جِلْدَه ،یضْرِبُه زِبْنیته بِمقْمَعٍ من حدیدٍ، جوج یعودُ جِلدُه بعدَ نُضْجِه بِجلد جدیدٍ، یستغیثُ فَتُعرِضُ عنه خَزَنَةُ جهنّم َ، و یسْتَصْرِخُ فَیلْبَثُ حُقَبَةً یندم .

پس از آن زنجیر در گردن او مى گذارند و دست هاى او را غل مى كنند و با سختى و تنهایى او را مى كشند. پس وارد جهنّم مى شود با غم و غصّهء سخت ، وهمیشه در جهنّم معذّب مى باشد، و هرگاه تشنه شود او را سیراب مى نمایند از آب گرمى كه صورت او را بریان مى كند و پوست بدن او را مى كند، و باگرز آهنین ملائكه اى كه موكّل به جهنّم هستند مى زنند او را، و مبدّل مى شود پوست بدن او به پوست تازهء بعد از سوختن (تا آن كه به خوبى طعم عذاب را بچشد)، و هرچند به دربان جهنّم التماس و استغاثه مى نماید به فریادش نمى رسد و از وى روى مى گرداند و او فریاد مى كند. پس درنگ مى كند درجهنّم مدت هشتاد سال  (از سال هاى آخرت كه یك روزش پنجاه هزار سال دنیاست ).

نَعوذُ بربٍّ قدیرٍ من شرِّ كُلِّ مصیرٍ، وَ نَسْأَلُه عفوَ من رَضِى عنه ، و مَغْفِرةَ مَنْ قَبِل َ مِنه ، فهُوَ ولى ُّ مَسأَلَتى ، و مُنجِحُ طَلِبتى .

پناه مى برم به پروردگار قادر از شرّ روزى كه بر مى گردیم به سوى او، و مسألت مى نمایم از او كه عفو و بخشش نماید بر ما مثل بخشش نمودنش به كسى كه آمرزیده است او را و از وى خشنود مى باشد، زیرا كه اوست برآورندهء حاجات و مطالب من .

فَمَنْ زُحْزِحَ عن تعذیبِ رَبِّه سَكَن فى جنّتِه بِقُربِه ، و خُلِّدَ فى قُصورٍ مُشَیدَةٍ، و مُكنَ من حور عینٍ و حَفَدَةٍ، و طیفَ علیهِ بِكئوُس ٍ، و سكن حظیرةالفردوس ، و تَقَلَّبَ فى نعیم ٍ، و سُقِى من تَسْنیم ٍ، و شَرِبَ من عینٍ سلسبیل ٍ، ممزُوجةٍ بزنجبیل ٍ، مَختومَةٍ بِمسكٍ و عنبرٍ ، مُستدیمٍ للحُبُورِ ،مُستَشعرٍ للسُّرورِ ، جوج یشرَبُ من خُمور، فى روضٍ جمُشرق ٍج مُغدق ٍ، لیس یصَدَّعُ مَنْ شَرِبه ، و لیس ینْزِف ُ.

كسى كه نجات یابد از عذاب پروردگار ساكن مى گردد در بهشتى كه محلّ قرب پروردگار است ، و قرار مى گیرد در قصرهاى بسیار بلند زینت شده ، وفرمان فرما مى شود بر حور العین و خادم هاى بهشتى ، و پى در پى ظرف هاى شربت نزد او حاضر مى نمایند، و در بهشت در مقام بلند و پاكیزه ساكن مى شود، و زندگى مى كند در نعمت هاى بهشتى ، و به او مى نوشانند از تسنیم معطّر بهشتى .

و از چشمهء سلسبیل ـ كه مخلوط گشته به زنجبیل و مهر شده به مشك و عنبر ـ سیراب مى گردد، و همیشه در نعمت هاى بهشتى با حور و غلمان جاودان خواهد بود، و متنعّم در خوشى و لذّتى مى باشد كه انتها ندارد، و از مشروبات پاكیزهء خوشگوار بهشتى مى آشامد، و در باغى كه نورانى و با صفا وجویبار زیاد دارد مى خرامد، و با آن كه شراب بهشتى مى آشامد دردسر نمى بیند و مست نمى گردد و عقل او هم زایل نمى شود.

هذه منزلةُ مَنْ خَشِى رَبَّه ، و حَذَّرَ نفسَه جمعصیته ، و تلكَ عُقوبَةُ مَنْ عُصِى مشیئته ، و سَوَّلَتْ له نَفْسُه مَعْصِیةَ مُبْدیه ِ .

و این نعمت ها براى كسى مى باشد كه از پروردگار خود بترسد و بترساند نفس خود را از معاصى و نافرمانى حق تعالى ، و عذاب هاى جهنّم براى كسى مى باشد كه فریفتهء نفس خود گردد و مرتكب نافرمانى ایجادكنندهء خودش شود و مخالفت امر او را نماید.
و این كه جزاى معصیت كار جهنّم است و سزاى عبادت كننده بهشت مى باشد مطلبى است حق و حكمى است از روى عدالت جیعنى خداى متعال از روى عدالت در قیامت هر صاحب حقّى را به حقّ خود مى رساند .

ذلكَ قولٌ فصل ٌ، و حُكْمٌ عَدل ٌ، و خَیرُ قَصَصٍ قُص َّ، وَ وَعظٍ جبه نُص َّ، (تنزیلٌ مِن حَكیمٍ حمیدٍ) ، نَزَلَ بِه رُوحُ قُدُسٍ مبین ٍ، على نبى ّ مهتدٍ مكین ٍ،صَلَّتْ علیه رُسُلٌ سَفَرَةٌ، مُكَرَّمونَ بَرَرَةٌ، عُذْتُ بِربٍّ رحیمٍ مِن شرِّ كلِّ رجیم ٍ.

و این بیانات بهترین بیاناتى است كه گفته شده ، و بهترین موعظه هایى است كه از خدا و رسول ـ صلّى اللّه علیه و آله ـ به آنها تصریح شده ، و اینهاهمانست كه خداى حكیم در قرآن كریم به توسّط جبرئیل بر پیغمبر ـ صلّى اللّه علیه و آله ـ هدایت كنندهء ثابت قدم خود نازل فرموده . ملائكهء مكرمین طلب رحمت مى كنند بر آن پیغمبر ـ صلّى اللّه علیه و آله ، و پناه مى گیریم به پروردگار رحیم از شرّ هر شیطان رانده شده .

فَلْیتَضَرَّعْ مُتَضَرِّعُكُم ، وَ لْیبْتَهِلْ مُبْتَهِلُكُم ، وَ نَسْتَغْفِر جرب ُّج كلِّ مَربوبٍ لى ولَكم .

و باید تضرّع و زارى نمایید نزد حق تعالى و به او پناه ببرید و (توبه كنید) و از خداى تربیت كنندهء مخلوقات طلب آمرزش مى نمایم براى خودم و براى شما، و بس است مرا پروردگارم .

پى نوشت
:

1ـ این ترجمه برگرفته از كتاب مخزن اللئالى ، نوشتهء بانو مجتهده امین ، صص 125ـ 137مى باشد.( متن حاضر ترجمه بانو مجتهده امین می باشد) متن حاضر بر اساس شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید و كنز العمّال بازبینى ، و بر اساس ترجمه تنقیح شده است (حوزهء اصفهان ).
 
سه شنبه 23/2/1393 - 8:0
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته