• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1275روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


پزشکان از درک بیماری دختربچه‌ای اظهار عجز کرده‌اند که قادر به راه رفتن یا صحبت کردن نیست و همچنین باید از طریق لوله غذا بخورد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از سلامت آنلاین، «کتی رنفرو»، کودکی ۹ ساله که مبتلا به بیماری بسیار نادری شده است پزشکان را در این فکر فرو برده که چگونه باید شرایط او را رفع یا حداقل تحت کنترل قرار دهند. آنها می‌گویند مشکل وی به قدری نادر است که احتمالا باید پس از ابتلای این دختربچه نامی برای ناهنجاری او انتخاب کرد.

کتی، سری به طور غیر طبیعی بزرگ دارد که ابتدا تصور می‌شد ناشی از اختلال رشدی به نام megalencephaly باشد. این اختلال باعث رشد فراتر از حد مغز می‌شود اما متخصصان پزشکی بزودی مجبور شدند این تصور ذهنی خود را تغییر دهند چراکه بیماری وی باعث شده بود او قادر به راه رفتن و یا صحبت کردن هم نباشد و از طرفی دیگر، تنها راه تغذیه او از طریق گذاشتن تیوپ و لوله‌ای به سمت معده بود.

 

این دختربچه همچنین اغلب مواقع دچار تشنج می‌شد که او را از انجام عمل جراحی مغز در ۹ ماهگی ناگزیر ساخته بود.

«آنجی» مادر این دختربچه اهل فلوریدای امریکا با اشاره به این‌که هنوز پزشکان نتوانسته‌اند مشکل فرزندش را پیدا کنند اظهار داشت که وقتی در شش‌ماهگی او را حامله بوده، پزشکان به وی گفته‌اند فرزندش احتمالا دچار مگالنسفالی (megalencephaly) خواهد شد. با این حال، به گفته وی، آنها اکنون ادعا می‌کنند که نمی‌دانند چه چیز آنان را درباره وی به اشتباه انداخته و چنین تشخیصی داده‌اند و در صورت کشف بیماری وی، نام بیماری پس از تشخیص بیماری این دختر ۹ ساله مشخص خواهد شد.

پس از تولد کتی، خانواده او به سراغ متخصص ژنتیک اطفال و اختلالات مغزی، دکتر «رمان یوسپف» رفتند که او هم از شناسایی وضعیت کتی عاجز بود اما اطلاعات دقیق‌تری تا آن زمان به خانواده ارائه داد.

 

این کودک خردسال تاکنون بارها تحت عمل‌های جراحی قرار گرفته و در مدرسه‌ای مخصوص کودکان دارای معلولیت حضور می‌یابد. با این حال، او می‌تواند با رایانه کار کند و به تعامل با دانش‌آموزان کلاس با کمک معلم محبوب خود نیز علاقه نشان می‌دهد.

دوشنبه 13/6/1396 - 11:57
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 


این روزها در فضای مجازی گاهی اطلاعیه‌هایی منتشر می‌شود از این که کودکی به علت ابتلا به نوعی بیماری صعب‌العلاج خون به پیوند مغزاستخوان نیاز پیدا کرده است. در ادامه از افرادی با نوع گروه خونی خاصی دعوت می‌شود با والدین او تماس بگیرند و داوطلب اهدای مغزاستخوان شوند.
 
صرف نظر از درست یا نادرست بودن این شیوه فراخوان اهدا، بیایید ببینیم چه زمانی می‌توانیم به بیماران نیازمند اهدای مغزاستخوان کمک کنیم و آیا در جریان این کمک آسیبی برای ما اهداکنندگان وجود دارد؟

برای پاسخ به این پرسش‌ها با دکتر اسدالله موسوی، فوق‌تخصص خون و سرطان‌های بالغین و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران گفت‌وگو کرده‌ایم تا با ظرایف دنیای پیوند مغزاستخوان بیشتر آشنا شویم.

چه وقت پیوند مغز استخوان مورد نیاز است؟

پزشکان در مورد بیماری‌های متنوعی ممکن است پیوند مغزاستخوان را برای بیماران صعب‌العلاج تجویز کنند. این بیماران معمولا بیماری‌های بدخیم خونی یا بیماری‌های غیربدخیم خونی دارند. از بیماری‌های بدخیم به سرطان‌های خون حاد و مزمن می‌توان اشاره کرد. همین‌طور بیماری‌هایی مثل بیماری میلوم متعدد که مغزاستخوان را گرفتار می‌کند، بدون این‌که بر خون اثری بگذارد. همین‌طور انواع بیماری‌های لنفوم که به درمان‌های اولیه پاسخ نداده‌اند یا این‌که عود می‌کنند و در این حالت ممکن است با پیوند مغزاستخوان درمان شوند.

از بیماری‌های خوش‌خیم می‌توان به انواع بیماری‌های تالاسمی که نیاز به تزریق مکرر خون دارند، اشاره کرد و همین‌طور بیماری‌های نقص ایمنی در اطفال که ممکن است به پیوند مغز استخوان نیاز پیدا کنند.

شیمی‌درمانی یا پیوند مغزاستخوان؟

بیماری‌های سرطانی یا بدخیم خونی پیش از آن که به پیوند مغز استخوان نیاز پیدا کنند، در غالب موارد همچون سرطان خون حاد به شیمی‌درمانی اولیه نیاز دارند.

وقتی بیماران شیمی‌درمانی می‌شوند، پاسخ به شیمی‌درمانی به بهبود وضعیت‌شان منجر می‌شود و کم‌خونی، کمبود پلاکت و همین‌طور خونریزی‌های ناشی از کمبود پلاکت و اختلال گلبول‌های سفید که می‌تواند باعث عفونت در بیماران شود از بین می‌رود.

معمولا بهبود و از بین رفتن علائم و مشکلات مغز استخوان و تولید سلول‌های خونی در درمان با شیمی‌درمانی موقت است. در بعضی از انواع بیماری‌های سرطانی خون به درمان‌های تکمیلی نیاز داریم که این درمان‌ها شامل شیمی‌درمانی‌های تحکیمی و همین‌طور شیمی‌درمانی‌های نگه‌دارنده بیمار و همین‌طور در تحکیم پاسخ به درمان اولیه از پیوند مغز استخوان برای بیماران استفاده می‌شود.

درصد موفقیت این پیوندها

این موضوع به نوع بیماری، سن بیمار، نوع پیوند مغز استخوان و همین‌طور مرحله بیماری در بهبود اولیه یا در عود و بهبودهای بعدی پیوند شونده متفاوت خواهد بود. بنابراین فاکتور تعیین‌کننده این است که پزشکان معالج بیماری‌های خونی و سرطان‌های خون، بموقع بیمارانشان را برای انجام این عمل به مراکز پیوند مغز استخوان ارجاع دهند.

شرایط اهداکنندگان

بهترین اهداکنندگان مغز استخوان، برادران و خواهران مشابه از نظر سازگاری نسجی با بیمار هستند و اولویت با اینهاست. برای اثبات این موضوع باید آزمایش‌های مربوط انجام شود. بعد از اینها اهداکنندگان خویشاوند ـ که متخصصان ایمونولوژی تشخیص می‌دهند احتمالا در خانواده فرد بیمار وجود دارد ـ اهداکنندگان مناسبی می‌توانند باشد.

در مرحله بعد، اهداکنندگان غیرخویشاوند که بانک‌های سازگاری نسجی یا HLA که در کشور ما و کشورهای مختلف وجود دارد و از طریق جست‌وجو می‌توانند اهداکننده مناسب را معرفی کنند، راهکار بعدی خواهد بود.

این نوع پیوند چگونه انجام می‌شود؟

اصطلاح پیوند مغز استخوان از حدود نیم‌قرن پیش در عرصه پزشکی نوین مطرح شده است. برای پیوند بیماران مبتلا به سرطان خون و همین‌طور بیماری‌های غیربدخیم، مثل انواع تالاسمی‌ها و بیماری آنمی آپلاستیک (که در جریان آن مغز استخوان بدون نشانه‌ای از بدخیمی دچار کم‌کاری شدید می‌شود و می‌تواند به فوت بیمار بینجامد) انتقال سلول‌های مغز استخوان فرد دهنده سالم به بیمار گیرنده با یک رژیم درمانی آماده‌سازی (کاندیشنینگ) شکل گرفت.

اما امروزه بیشتر پیوندهای بیماران سرطان خون از خون اهداکنندگان سالم انجام می‌شود. به این معنی که اهداکنندگان زیر دستگاهی (شبیه دیالیز) برای جداسازی سلول‌های مورد نیاز قرار می‌گیرند و سلول‌ها با دستگاه در کیسه‌ای خاص جمع‌آوری و سپس از طریق رگ به بیمار گیرنده پیوند تزریق می‌شود.

در واقع، سلول‌ها از طریق رگ و گردش در جریان خون در مغز استخوان می‌نشینند و آنجا شروع به فعالیت کرده و مغز استخوان ناسالم و معیوب را با سلول‌های سالم جایگزین می‌کنند.

روش‌های پیوند مغز استخوان

این روش‌ها شامل پیوند از مغز استخوان و پیوند از خون (که امروزه این روش رایج‌تر است) و دیگری پیوند سلول‌های بند ناف نوزادی است که سلول‌هایش جدا و نگهداری می‌شود و برای بیماران کم سن و سال می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. نوعی پیوند نیمه‌سازگار هم وجود دارد که امروزه در حال توسعه است. این نوع پیوند معمولا از افراد خانواده، بویژه مادر و پدر برای فرزندان و برعکس انجام می‌شود.

برای اهداکننده خطری وجود دارد؟

پیوند مغز استخوان برای اهداکننده خطری ندارد. تنها خطر این کار بیهوشی مختصر در اتاق عمل است تا مغز استخوان دریافت و به بیمار گیرنده تزریق شود. در روش پیوند سلول‌های مغزاستخوان از طریق خون، وقتی اهداکننده زیر دستگاه قرار می‌گیرد، از یک دست خون وارد دستگاه می‌شود و از سوی دیگر خون وارد بدن بیمار گیرنده می‌شود. متخصصان نسبت به این که دستگاه چه نوع سلول خونی را جداسازی کند، آن را تنظیم می‌کنند.

اهدای پلاکت در برخی بیماران

بیمار بعد از این که شیمی‌درمانی آماده‌سازی را تجربه می‌کند، در مرحله‌ای که پیوند انجام می‌شود تا هنگامی که سلول‌های پیوند در مغز استخوان فعالیت خون‌سازی را از سر بگیرند، به اهداکنندگان پلاکت نیاز دارد. ترجیح می‌دهیم اینها تعداد کمی از افراد باشند و ترجیحا همگروه خونی با بیمار باشند. معمولا بهتر است این اهداکنندگان غیرخویشاوند باشند و نباید بیماری شناخته شده عفونی داشته باشند، سن بالا نداشته باشند، شمارش پلاکت‌های خونشان مناسب باشد تا بتوان در هر نوبت از آنها پلاکت استخراج کرد.

درمان با پیوند مغز استخوان چقدر قطعی است؟

معمولا پیوند مغز استخوان به دو صورت آلوژنیک (از دهنده دیگری به بیمار) و اتولوگ (از خود بیمار به خودش) انجام می‌شود. پیوند اتولوگ وقتی انجام می‌شود که شیمی‌درمانی با دوز بالا، آسیب برگشت‌ناپذیری به بیمار وارد می‌کند. در این حالت سلول مغز استخوان بیمار را که قبلا جمع‌آوری کرده‌ایم به خودش برمی‌گردانیم تا در مغز استخوان لانه‌گزینی کند و دوباره خون‌سازی از سر گرفته شود. احتمال برگشت بیماری در پیوند اتولوگ بیشتر و در آلوژنیک کمتر است. برگشت بیماری به مرحله بیماری و عوامل بسیاری مربوط است که در درصد کمی از بیماران مشاهده می‌شود.

وضع کشور ما در این حوزه

خوشبختانه مراکز متعددی برای پیوند مغز استخوان در کشور ما وجود دارد که از امکانات نسبتا خوبی برخوردارند. قدیمی‌ترین آنها مرکز تحقیقات خون، سرطان و سلول‌های بنیادی، واقع در بیمارستان شریعتی و وابسته به دانشگاه تهران است که امکانات قابل توجه و مکفی برای درمان بیماران دارد. جای خوشبختی است که مردم ما بیماران نیازمند پیوند مغز استخوان را بخوبی حمایت می‌کنند و در سال‌های اخیر داوطلبان قابل توجهی برای اهدای پیوند مغز استخوان برای ثبت‌نام و تعیین HLA یا سازگاری بافتی به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند. این باعث امیدواری است و سبب می‌شود نیاز کشور برای تأمین مغز استخوان از کشورهای دیگر به کمترین مقدار ممکن برسد.

دوشنبه 13/6/1396 - 11:54
سلامت و بهداشت جامعه


رسیدن به سن بلوغ و ایجاد تغییراتی که یک دختر را آماده ورود به دوره جوانی می‌کند، یک مرحله مهم و حساس در زندگی است و تغییراتی که در این دوره ایجاد می‌شود گاهی برای دختران و مادران ایجاد اضطراب می‌کند.
 
البته این واقعیت که سن بلوغ اجتماعی انسان‌ها به نسبت دهه‌های قبل بیشتر شده، انکارناپذیر است.

امروزه کمتر خانواده‌ای حاضر می‌شود دختر 15 ساله‌اش ازدواج کند، در حالی که حدود 50 سال قبل بسیاری از دختران در این سن کاملا آمادگی ازدواج داشتند.

بر همین اساس در چند سال اخیر بسیاری از والدین اگر دخترشان در 10 تا12سالگی دچار علائم بلوغ شود، نگران هستند و تصور می‌کنند در جامعه امروز یک دختر در این سن آمادگی وقوع چنین تغییراتی را ندارد.

از طرفی داروهایی که امروزه برای توقف بلوغ به بازار آمده و متاسفانه بی‌رویه توسط برخی همکاران تجویز می‌شود، موجب شده آنان تقاضای روزافزونی از همکاران فوق‌تخصص غدد برای ایجاد وقفه در بلوغ دلبندشان داشته باشند.

بهتر است ابتدا به این سوال بپردازیم که بلوغ چیست و چه نشانه‌هایی دارد و به صورت طبیعی در دختران در چه سنی شروع می‌شود.

پاسخ این است: بلوغ مجموعه‌ای از فرآیندهای مغزی و هورمونی را شامل می‌شود که طی آن یک کودک دچار تغییرات جسمی و روحی می‌شود و به دوران نوجوانی پای می‌گذارد. در یک دختر طبیعی این تغییرات عموما در 9 تا 11 سالگی شروع می‌شود. البته در برخی افراد به صورت طبیعی در هشت سالگی و درگروهی حتی تا 13 سالگی این تغییرات آغاز می‌شوند. دقت کنید فقط وقتی شروع بلوغ قبل از هشت سالگی باشد به آن بلوغ زودرس می‌گوییم.

در دختران معمولا اولین نشانه بلوغ، بزرگ شدن پستان‌هاست که ابتدا به صورت یک برآمدگی کوچک خود را نشان می‌دهند. این اتفاق در نژاد ایرانی به طور متوسط در حدود ده سالگی رخ می‌دهد و پس از آن رشد موهای زیر بغل و زهار شروع می‌شود. وقوع اولین خونریزی ماهانه معمولا آخرین نشانه شروع بلوغ است که به طور متوسط دو سال بعد از شروع رشد پستان‌ها رخ می‌دهد و در نژاد ما حدود 12 سالگی است.

در مورد رشد قدی که نگرانی مهم والدین است نیز باید دانست تا یکی دو سال بعد از شروع عادت ماهانه درجاتی از رشد قدی ادامه می‌یابد که البته در هر کودکی با دیگری متفاوت است و برای اطمینان می‌توان زیر نظر پزشک آن را بررسی کرد.

نشانه‌ها و علل بلوغ زودرس چیست؟ آیا اگر بلوغ در زمان عادی ایجاد شود ما می‌توانیم با دارو بلوغ در دختران را به تاخیر بیندازیم؟

دوشنبه 13/6/1396 - 11:52
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


اگر بینی با جراحی پلاستیک بیش از اندازه کوچک شود شاید طی یکی دو سال پس از جراحی، مشکلی پیش نیاید؛ اما در آینده به دلیل تنگی‌هایی که در دریچه بینی ایجاد می‌شود، گرفتگی شدید بینی ایجاد می‌شود و فرد نمی‌تواند تنفس خوبی داشته باشد.
 
دکتر بابک ساعدی، متخصص راینولوژی با بیان مطالب فوق به جام‌جم افزود: 50 درصد مقاومت راه هوایی از بینی و در واقع نیمی از عمل تنفس از طریق این عضو صورت می‌پذیرد. کوچک شدن اندازه بینی مشکلات زیادی برای فرد به همراه دارد.

همچنین با افزایش سن، قابلیت الاستیسیته پوست کاهش پیدا می‌کند و نوک بینی و عضلات قابلیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهند، در نتیجه زمانی که مسن می‌شویم تغییرات در بینی مان ایجاد شده و اگر در جوانی جراحی بینی عروسکی کرده باشیم برایمان دردسرساز می‌شود.

این متخصص ادامه داد: نتیجه جراحی بینی‌های عروسکی در آینده، یک نمای فوق‌العاده زشت و نازیبا برای فرد بوده که به هیچ عنوان قابل تحمل نیست.

در صورتی که فرد بخواهد بینی عروسکی خود را که دچار آسیب شده دوباره عمل کند، نمی‌توانیم برای عمل مجدد او از بینی خود فرد و نسوج او استفاده کنیم و مجبور خواهیم بود از غضروف گوش، غلاف عضله گیجگاهی یا از دنده فرد استفاده کنیم.

این فلوشیپ جراحی در ارتباط با بزرگ کردن بیش از اندازه لب از طریق تزریق ژل گفت: تزریق بیش از اندازه ژل در لب علاوه بر نمای غیرعادی که ایجاد می‌کند گاهی از موارد نیز ممکن است کارکرد طبیعی عضلات لب را دچار اختلال کند همچنین این مساله می‌تواند سبب عفونت لب شود.

دکتر ساعدی تاکید کرد: البته در موارد نادرتر اگر تزریق ژل در لب با تکنیک درست صورت نگیرد باعث بسته شدن عروق لب و سیاه شدن بخشی از لب و از دست دادن این عضو از بدن می‌شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد برجسته کردن گونه نیز افزود: تزریق پروتز غیرمعمول که با صورت فرد تناسب نداشته باشد مشکل‌آفرین است که یکی از آنها جابه‌جایی پروتز است، زیرا اگر جسم خارجی را با فشار وارد صورت کنیم سبب جابه‌جایی آن می‌شود. اگر پروتز خیلی بزرگ برای گونه استفاده شود نیز علاوه بر نمای غیرعادی سبب ایجاد فضا زیر پروتز و تجمع مایع می‌شود و فرد را مستعد عفونت و آبسه می‌کند.

دوشنبه 13/6/1396 - 11:50
سلامت و بهداشت جامعه

 

برای داشتن کنترل بهتر بر سلامت از این اعداد آگاهی داشته باشید.
 
نیاز روزانه به کالری

معمولا زنان برای داشتن سلامت مناسب، روزانه به 2000 و مردان به حدود 2550 کالری نیاز دارند. از این میزان، بهتر است 300 تا 400 کالری از وعده صبحانه، 500 تا 600 کالری از وعده ناهار و 600 تا 700 کالری از وعده شام تامین شود. دو سه میان وعده نیز هرکدام می‌توانند حاوی صد تا 200 کالری انرژی باشند.

دور کمر

برای دانستن میزان تاثیرگذاری وزن بر سلامت قلب، اندازه‌گیری دور کمر یکی از بهترین راه‌هاست. تجمع چربی‌ها در شکم ریسک حملات قلبی، مقاومت به انسولین و سندرم متابولیک را افزایش می‌دهد. برای زنان، خطرات سلامت با افزایش اندازه دور کمر از حدود 89 سانتی‌متر و در مردان با افزایش بیشتر از 101 سانتی‌متر افزایش می‌یابد.

کلسترول‌های LDL و HDL

نه‌تنها دانستن مجموع کلسترول خون اهمیت دارد بلکه بهتر است سطح کلسترول بد، LDL و سطح کلسترول خوب، HDL را نیز بدانیم. مجموع کلسترول بهتر است پایین‌تر از 5.2 میلی مول بر لیتر باشد. میزان مطلوب کلسترول LDL، پایین‌تر از 3.5 میلی مول بر لیتر و کلسترول HDL، 1.3 میلی مول بر لیتر یا بالاتر است.

فشار خون

فشار خون یا نیرویی که خون به دیواره سرخرگ‌‌ها وارد می‌کند به طور طبیعی در طول روز افزایش یا کاهش می‌یابد. اگر وقتی فشار خون بالا می‌رود همچنان بالا باقی بماند، خطراتی مانند تصلب شرایین، بیماری‌های قلبی و سکته را درپی دارد.

فشار خون 90.140 میلی‌متر جیوه یا بیشتر، بالا درنظر گرفته می‌شود و فشار خون بین 80.120 و 89.139 نیز فرد را در خطر فشار خون بالا قرارمی دهد.

تری‌ گلیسیرید

تری‌گلیسیریدها ـ شکلی از چربی‌ها که می‌توانند در سلول‌ها ذخیره شوند ـ از چربی‌ها و کربوهیدرات‌هایی که مصرف می‌کنیم، ساخته می‌شوند. بالا بودن میزان این چربی در جریان خون با بیماری‌های عروق کرونر بویژه در زنان مرتبط است. سطح طبیعی تری‌گلیسیریدها در خون، کمتر از 1.7 ‌میلی‌مول بر لیتر است.

ضربان قلب صبحگاهی

کنترل ضربان قلب در حالت استراحت به عنوان نخستین کار هنگام صبح، به آگاهی از سلامت قلب کمک می‌کند. ضربان قلب حالت استراحت به طور طبیعی بین 60 تا 90 بار در دقیقه است. کسانی که ورزش می‌کنند به دلیل داشتن ماهیچه‌های قلب سالم‌تر ضربان قلب پایین‌تری دارند، اما اگر ورزش نمی‌کنید و ضربان قلب‌تان پایین است، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

دوشنبه 13/6/1396 - 11:48
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


در دوران بارداری، جنین بسیاری از ذخایر بدن مادر را مصرف می کند و اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه نامناسبی داشته باشد، به مرور قوایش تحلیل می رود.
 
به گزارش جام جم آنلاین از مهر، دوره‌ شیردهی دوره‌ای است که مادر باید تغذیه‌ سالم و مناسبی داشته باشد.

اگر رژیم غذایی نامناسب باشد بدن مجبور می‌شود که مواد مغذی لازم برای نوزاد را از ذخایر بدن مادر برداشت کند. محققان مصرف مواد خوراکی زیر را به مادران شیرده توصیه می کنند.

ماهی

ماهی های چرب مانند ماهی قزل آلا، غذای عالی برای دوره شیردهی هستند، زیرا حاوی نوعی چربی به نام DHA است که برای رشد سیستم عصبی کودک ضروری است.

همچنین مصرف ماهی های چرب می تواند به بهبود خلق و خوی تازه مادر کمک کنند. این مسئله بخصوص پس از زایمان، که ۱۰ تا ۱۵ درصد زنان می توانند دچار افسردگی پس از زایمان شوند، حائز اهمیت است.

با این حال، کارشناسان توصیه می کنند زنان در طول شیردهی به اندازه مناسب از این ماهی مصرف کنند، زیرا ماهی می تواند مقادیر زیادی جیوه داشته باشد و از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود.

برخی از ماهی ها مانند ماهی تن و شمشیرماهی دارای مقادیر بالاتری جیوه نسبت به سایر ماهی ها هستند، بنابراین بهتر است از مصرف آنها اجتناب شود.

تخم مرغ

اگر ماهی دوست ندارید، می توانید DHA را از تخم مرغ های غنی شده با DHA دریافت کنید. تخم مرغ های امگا ۳ توسط مرغ های تولید می شوند که با رژیم غذایی حاوی دانه کتان تغذیه شده اند.

هنگامی که جوجه ها کتان را هضم می کنند، برخی از اجزاء به شکل DHA تجزیه می شوند و سپس به زرده منتقل می شوند. از اینرو فقط خوردن سفیده تخم مرغ احتمالا اثر مشابهی نخواهد داشت.

سبزیجات برگ سبز و لوبیا

اگرچه اسید فولیک برای زنان در دوران بارداری بسیار مهم است زیرا می تواند از بروز نقایص مادرزادی پیشگیری کند، اما در دوره شیردهی هم مهم است چراکه می تواند به تشکیل سلول های جدید در زنان کمک کند.

زنان می توانند با مصرف سبزیجات برگ سبز، مانند اسفناج یا لوبیا، اسید فولیک را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

شیر

اگرچه گفته «برای تولید شیر، شیر بنوشید» ممکن است کاملا درست نباشد، اما شیر منبع عالی کلسیم است و مادران شیرده بسیار به آن نیاز دارند.

به گفته محققان، زنان هنگام شیردهی بین ۳ تا ۵ درصد از تراکم استخوان خود از دست می دهند، زیرا بیشتر کلسیم بدن صرف کمک به رشد نوزاد می شود. اگرچه این کاهش تراکم استخوان در زنان بهبود خواهد یافت، اما افزودن کلسیم به رژیم غذایی ممکن است به روند بازسازی کمک کند.

آب

مادران شیرده در مقایسه با اکثر زنان در معرض ریسک کم آبی قرار دارند. تولید شیر ممکن است موجب بی آبی شدید زنان شود، و عدم نوشیدن آب کافی می تواند باعث شود که شیر کافی در زنان تولید نشود. درحالیکه زنان مجبور نیستند آب زیادی بنوشند، زیرا آبمیوه و شیر نیز توانایی آبرسانی خوبی دارند، اما کارشناسان توصیه می کنند که مادران شیرده در مورد نوشیدنی های کافئین دار محتاط باشند، زیرا می تواند بر خواب نوزاد تاثیر بگذارد.

دوشنبه 13/6/1396 - 11:46
سلامت و بهداشت جامعه

 


منظور از اختلالات خلقی چیست؟ اختلالات خلقی مجموعه‌ای از اختلالات روانپزشکی هستند که تابلو یا علامت اصلی آنها روحیات و خلقیات فرد است که می‌تواند این علامت‌ها رو به پایین و افسردگی باشد یا به سمت علائم مانیا (شیدایی)، خلق‌های بالا یا ترکیبی از اینها باشد.
 
به گزارش جام جم ،در واقع فرد وقتی این علائم را پیدا می‌کند بیماری و اختلالش جزو اختلالات خلقی است که به خودی خود، انواع و اقسام دارد.

اختلالات خلقی آیا ممکن است در طرز تفکر و عملکرد فردی و اجتماعی فرد نیز تاثیر بگذارد؟

هرچند مشخصه اصلی اختلالات خلقی، تغییراتی در خلق و خوست، اما می‌تواند عوارض و تغییراتی را نیز در مورد تفکر فرد ایجاد کند؛ مثلا افرادی که علائم افسردگی پیدا می‌کنند اصولا نسبت به دنیا بدبین و ناامید می‌شوند. تغییرات روحیه و خلق و خو حتی می‌تواند موجب تغییرات حرکتی شود و کندی در حرکت یا حرف زدن را به دنبال داشته باشد .

حتی ممکن است شخص به دنبال اختلالات خلقی، بی‌قرار شود و علائم بیش‌فعالی نشان دهد‌. از طرفی اختلالات خلقی علائم حیاتی دارند، مثلا تغییراتی که در خواب فرد یا اشتها ایجاد می‌کنند که بسته به نوع اختلالات خلقی می‌تواند متفاوت باشد. هر اتفاقی که در اختلالات خلقی می‌افتد یک مشخصه واحد دارد و آن این که عوارضش به شکل تغییراتی در عملکردهای شغلی، اجتماعی، تحصیلی یا خانوادگی بروز می‌یابد. پس وقتی ما به فردی می‌گوییم دچار اختلالات خلقی شده است که تغییرات عملکردی در حوزه‌های مختلف دارد و خلق و خویش تغییر کرده است.

آیا همیشه تغییرات خلقی را می‌توان نوعی اختلال مغزی تلقی کرد؟

خلق بالا یا خلق پایین بخشی از طبیعت انسان است و همه ما درجاتی از افسردگی، خشم و... را تجربه می‌کنیم و این طبیعی است، اما گاهی تغییرات خلقی، حالت بیمارگونه به خود می‌گیرد که در آن صورت اختلال محسوب می‌شود و نیاز به تشخیص و درمان دارد.

یکی از علائم بیمارگونه اختلالات خلقی می‌تواند این باشد که حالت افسردگی یا هرگونه تغییر خلق و خو برای مدت طولانی وجود دارد و شدیدتر از همیشه است و فقط یک افسردگی ساده نیست. بعلاوه معمولا اختلالات جدی با علائم حیاتی و حرکتی همراه هستند.

چه زمانی اختلالات خلقی ناشی از یک عامل بیرونی مثل مصرف الکل ناشی می‌شود؟

اختلالات خلقی در بسیاری از مواقع، از عوامل غیر مغزی نشأت می‌گیرد. یعنی عامل دیگری وجود دارد که می‌تواند یک اختلال را تولید یا تقلید کند؛ مثل بروز علائم افسردگی در افراد کم خون یا افرادی که مشکل تیروئیدی دارند.

پس اگر در فردی تشخیص می‌دهیم یک اختلال خلقی اتفاق افتاده است باید متوجه باشیم شاید یک عامل بیرونی یا جسمی غیر مغزی در بروز آن نقش داشته باشد. یکی از مهم‌ترین این عوامل، مصرف الکل و مواد مخدر است. وقتی الکل به میزان زیاد یا به مدت طولانی مصرف شود، خلق و خوی فرد را تغییر می‌دهد.

الکل به چه صورت می‌تواند باعث ایجاد اختلالات خلقی شود؟

با این که الکل بظاهر علائم هیجانی ایجاد می‌کند، اما مکانیسم واقعی الکل این است که این ماده درواقع سرکوب کننده سیستم مغزی است. یعنی نه‌تنها مغز را تحریک نمی‌کند، بلکه بشدت سرکوب می‌کند. در واقع، دلیل رفتارهای فردی که الکل مصرف می‌کند این است که الکل قسمت‌ هایی از مغز را سرکوب می‌کند، در نتیجه فرد قدرت مهار، کنترل و عقلانیتش را از دست می‌دهد و خلق و خویش بتدریج تغییر می‌کند. یعنی ممکن است فرد وارد یک فاز عمیق افسردگی شود. به همین دلیل، فردی که الکل را ترک می‌کند بعد از درمان، دیگر افسرده نیست.

يکشنبه 12/6/1396 - 16:18
سلامت و بهداشت جامعه


این کانال که به صورت خلاقانه توسط جمعی از متخصصین وظیفه شناس اداره می شود، در تمام مدت شبانه روز با ایجاد امکان ارتباطی دو سویه به مسایل و مشکلات خانواده ها در حوزه پزشکی، روانشناسی، تغذیه و مذهبی پاسخ می دهد. ضمن اینکه مطالب ارزشمندی در زمینه مدیریت نیز در این کانال ارایه می شود.
 
به گزارش جام جم آنلاین از ستاد اجرایی راز شاد زیستن، دکتر علیرضا مخبر دزفولی مدیریت کانال راز شاد زیستن دانش آموخته دکترای حرفه ای پزشکی و دکترای تخصصی روانشناسی است که آخرین تالیفش به نام «چگونه عاشق بمانیم» در عرض کمتر از یک سال 7 بار تجدید چاپ شده است. وی مهمترین دلیل حضور خود و همکارانش در فضای مجازی را برداشتن گامی موثر و غیرشعاری در پیشگیری از آسیب های اجتماعی خصوصا طلاق، توجه به دغدغه های مقام معظم رهبری در این خصوص و نیز تمرکز ویژه بر حوزه سلامت جسمی و روحی ایرانیان دانست.

دکتر مخبر دزفولی معتقد است با بهره گیری از فضای مجازی می توان نهضتی ایجاد کرد و با فرهنگ سازی مناسب، سبک زندگی را به جاده سلامت جسمی و روحی مردم برگرداند.

مصاحبه خبرنگار ما با مدیر کانال راز شاد زیستن را ملاحظه فرمایید:

شما به عنوان مبدع اصلی کانال راز شاد زیستن، سوابق تحصیلی و تجربی خود را بیان کنید.

اینجانب دانش آموخته دکترای حرفه ای پزشکی و دکترای تخصصی روانشناسی هستم و تقریبا تمام رزومه ی من در حوزه فرهنگی است. ریاست شورای فرهنگی دانشگاههای خوزستان، معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز، منتخب دو دوره به عنوان معاون فرهنگی و اجتماعی برگزیده اول دانشگاههای کشور، انتخاب به عنوان نویسنده برتر استان خوزستان در هفته ملی هنر انقلاب، دبیری کمیته همبستگی و هویت ملی وزارت علوم، محقق مورد تقدیر کنگره بین المللی روانشناسی خانواده، مولف کتاب های پرفروش نمی از دریا و چگونه عاشق بمانیم و نویسنده ی بیش از سیصد مقاله ی فرهنگی در سایت ها و روزنامه های معتبر کشور و ... بخشی از این رزومه است. ملاحظه می فرمایید که دغدغه اصلی من فرهنگی است.

تاکنون چقدر در اجرای این طرح موفقیت کسب کرده اید؟

کانال راز شاد زیستن، کانال نوپایی است و از عمر آن کمتر از یکماه می گذرد ولی باوجود کانال های متعدد تلگرامی موفقیت کانال راز شاد زیستن قابل توجه بوده است.

پاسخگویی به درخواست ها و مسایل مطرح شده در این کانال برای تان از چه اهمیتی برخوردار است؟

چهار خصوصیت مهم، این کانال را از کانال های دیگر متمایز می کند. اول اینکه نویسندگان آن همگی از چهره های دانشگاهی و متخصص هستند. دوم اینکه اکثر مطالب منتشر شده تولیدی و تدوین شده توسط فرهیختگان و نخبگان علمی کشور می باشد. سوم اینکه ارتباط در این کانال دو سویه است و به مسایل و مشکلات اعضا توسط متخصصین مربوطه پاسخ داده می شود که به جهت فرهنگ سازی برای سلامت روحی و جسمی ایرانیان حرکت جدیدی است. چهارم اینکه در این کانال هیچ خبر یا مطلب استرس زایی درج نخواهد شد.

آیا وقت گذاشتن برای بیماران مجازی، ویزیت بیماران حضوری را با چالش روبرو نمی کند؟

به هیچ وجه. هیچگاه فضای مجازی نمی تواند جایگزینی برای مراجعه حضوری مردم به متخصصین دلسوز رشته های مختلف باشد ولی اتفاقا می توان از این فضا برای پیشگیری از بیماری های روحی و جسمی استفاده کرد و در صورت بروز بیماری هم آنها را به سمت تخصص های مربوطه هدایت و از سرگشتگی مردم جلوگیری و اتفاقا اهمیت مراجعه حضوری به متخصصین مرتبط را به آنها گوشزد کرد.

متخصصانی که در این فعالیت فرهنگی شما را یاری می دهند از چه رده علمی برخوردار هستند؟

عمده عزیزانی که تاکنون به عنوان نویسنده با کانال راز شاد زیستن همکاری دارند دارای مدرک دکتری و یا ارشد رشته های مختلف دانشگاهی هستند که طبیعتا با گسترش اعضای کانال انشاء الله بر تعداد آنها افزوده خواهد شد. بخش مذهبی کانال را هم یکی از روحانیون بسیار خوش فکر و فاضل اداره می کند.

برای درخواست کنندگان ایرانی خارج از کشور جهت اخذ مشاوره تدابیری اندیشیده شده است؟

در پاسخگویی به سوالاتی که برای ادمین کانال ارسال می شود تفاوتی بین هموطنان عزیز ساکن در ایران و خارج از ایران وجود ندارد ولی چنان چه اطلاعات مفصل تری را خواستار باشند امکان مشاوره ی تلفنی برای همه ی اعضا وجود دارد البته در این خصوص باتوجه به محدودیت زمان متخصصین مربوطه و حقیقتا مجاهدت فرهنگی که در اختصاص وقت پاسخگویی به سوالات ارسالی اعضای کانال همین الان دارند، باید با برنامه ریزی جلو رفت.

در صورت ارسال پیام پس از چه مدت زمان نسبت به ارایه ی پاسخ اقدام خواهد شد و بیشترین مشاوره گیرندگان متقاضی مشاوره در چه حوزه ای از سلامت هستند؟

سوالات تا کنون در کوتاه ترین زمان ممکن متناسب با حوزه ی مرتبط با سلامت پاسخ داده شده اند. ولی اگر تعداد اعضا و به تبع ان تعداد سوال بیشتر شود برای افزایش سرعت پاسخ دهی چاره اندیشی خواهد شد و به صورت دسته بندی پاسخ ها ارایه می شود. بیشترین سوالات تاکنون به ترتیب در حوزه روانشناسی (حل و فصل مشاجرات زناشویی، فرزندپروری، اضطراب و ...)، مسایل پزشکی، تغذیه و مذهبی بوده است.

برای عضویت در کانال راز شاد زیستن می توانید به آدرس زیر مراجعه کنید.

https://t.me/joinchat/AAAAAEM51gCWOxsGCgW8-Q

يکشنبه 12/6/1396 - 16:17
سلامت و بهداشت جامعه


خوردن سركه قبل از خواب محققان می‌گویند نوشیدن مقدار كمی سركه قبل از خواب، می‌تواند برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مفید باشد. به گزارش رویترز، در مطالعه محققان در دانشگاه آریزونا معلوم شده است میزان قند خون ناشتای افراد دیابتی، وقتی شب قبل از مقدار كمی سركه استفاده كرده‌اند، در حد طبیعی قرار دارد

 

محققان می‌گویند نوشیدن مقدار كمی سركه قبل از خواب، می‌تواند برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مفید باشد.

به گزارش رویترز، در مطالعه محققان در دانشگاه آریزونا معلوم شده است میزان قند خون ناشتای افراد دیابتی، وقتی شب قبل از مقدار كمی سركه استفاده كرده‌اند، در حد طبیعی قرار گرفته است. قند خون این افراد، با آزمایش‌های قبلی‌شان، در شرایط كاملا مشابه، مقایسه شده است.
به گفته این محققان، سركه می‌تواند با حفظ مقادیر موردنیاز بدن، سطح قند خون را تا حد طبیعی پایین بیاورد.

البته آنها تأكید كرده‌اند، فعلا نمی‌توان از سركه به‌عنوان درمان جایگزین خانگی دیابت استفاده كرد، ضمن این كه بیماران باید مراقب باشند كه به بهانه استفاده از این نوع خوراكی‌های مؤثر در كنترل میزان قند خون، از رژیم غذایی‌شان و نیز داروهایی كه باید استفاده كنند، غافل نشوند.

نتایج این مطالعه در شماره نوامبر نشریه «مراقبت از دیابت» چاپ شده است.

يکشنبه 12/6/1396 - 13:7
سلامت و بهداشت جامعه


این روزها بسیاری از تبلیغات تلویزیونی و ماهواره‌ای به محصولات پوست و مو اختصاص دارد؛ بویژه محصولات رشد مو که حسابی هم پرطرفدارند بنابراین طبیعی است که بازار شایعات هم در این بین حسابی داغ باشد.
 
این هفته به مهم‌ترین باورهای درست و غلط درباره رشد موها می‌پردازیم.

ریزش مو در موهای چرب بیشتر است

در تمام پوست بدن غدد چربی وجود دارد. این غدد وظیفه ترشح چربی پوست را به عهده دارند. چربی باعث انعطاف ‏پذیری و مقاومت بیشتر موها در مقابل آسیب‌های محیطی می‌شود.

ترشح این چربی بعد از بلوغ بیشتر و بتدریج با افزایش سن (بعد از 40 سالگی) کاهش می‌یابد. چرب بودن پوست سر برای اغلب مردم ناخوشایند است. وقتی مو چرب می‌شود به کف سر می‌چسبد و کثیف به نظر می‌رسد.

در بعضی افراد چربی زیاد پوست سر و ریزش‌مو ممکن است همزمان وجود داشته باشد و به همین دلیل تصور کنند چربی زیاد باعث ریزش‌موهایشان شده است در حالی که این‌طور نیست. چربی زیاد مو باعث ریزش‌مو نمی‌شود، هر چند آزاردهنده است.

برای حل این مشکل باید از شامپوهای مخصوص موهای چرب استفاده کرد. این شامپوها قدرت پاک‌کنندگی زیادی دارند و می‌توانند چربی اضافی را تمیز کنن

هرچند حجم بالایی از محصولات فقط جنبه تبلیغاتی دارند، اما به کمک متخصصان پوست و مو می‌توان از محلول‌ها و شامپوهایی استفاده کرد که البته در طولانی‌مدت جلوی ریزش مو را می‌گیرند و به رویش موهای جدید منجر می‌شوند و ماینوکسیدیل یکی از شاخص‌ترین آنهاست.

برای پرپشت‌ شدن ابروها هم می‌توان از ماینوکسیدیل استفاده کرد.گاهی ابروها به دلایل مختلف می‌ریزد یا کم‌پشت می‌شود. بعد از ریزش ابروها، رشد دوباره آنها معمولا هشت تا ده هفته طول می‌کشد، ولی قبل از هر درمانی باید مطمئن شد ریزش ابروها به دلیل بیماری‌ نیست. اگر ابروها بشدت بریزد، حتما باید برای بررسی علت ریزش به پزشک مراجعه کرد.

بعد از معاینه ممکن است آزمایش‌هایی برای بررسی کارکرد تیروئید یا بررسی کم‏خونی یا میزان آهن‌خون لازم باشد. اگر بیمار به بیماری عمومی یا مزمن دیگری مبتلا نباشد، می‌توان روزی دو بار چند قطره از محلول ماینوکسیدیل 2 درصد روی ابروها استفاده کرد. این درمان را حداقل باید دو تا سه ماه ادامه داد.

برخلاف تصور عموم، استفاده موضعی از روغن بادام، دنبلان، میوه‌ نارگیل و مغزهای خوراکی مانند گردو، فندق و زرده تخم‏مرغ و زدن آنها روی ابروها هیچ‌ اثری در رشد یا پرپشتی آنها ندارد.

موهای سر بیش از حد معمول رشد نمی‌کند

میزان رشد مو یا بلندی و طول هر تار مو به عوامل مختلفی مانند سابقه فامیلی و ژنتیک فرد بستگی دارد. البته شست‌وشوی منظم، تغذیه مناسب، استفاده نکردن از رنگ مو، سشوار یا اتوی مو، شانه کردن با شانه چوبی، گیس کردن موها به دسته‏ های نسبتا قطور، پرهیز از کشش مو بخصوص در قسمت جلویی و هنگام بستن مو، مصرف بعضی مکمل‏ها، ویتامین‏ها و... نیز در رشد موها و پیشگیری از آسیب‌دیدن آنها موثرند. نکته دیگر این‌که رشد موها معمولا در فصول بهار و تابستان بیشتر از سایر فصل‌هاست.

 


آیا می‌خواهید بدانید چگونه می‌توانید تا صد سالگی عمر کنید؟ پاسخ، احتمالا به دانستن نوع تغذیه مناسب در سال‌های آینده زندگی بشر بستگی دارد.
 
هرچند راه حل تضمینی وجود ندارد، اما قطعا برخی ویژگی‌ها میان چنین انسان‌هایی در سراسر جهان مشترکند؛ ویژگی‌هایی که ریسک ابتلا به بیماری‌ها را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود زندگی سالمی را تجربه کنیم.

این عادت‌های سالم شامل داشتن سبک زندگی پرتحرک، استرس کم و استراحت زیاد، داشتن حس تعلق به خانواده، جامعه یا یک مجموعه عقیدتی، معاشرت با افرادی با دیدگاه مثبت به زندگی و البته داشتن تغذیه مناسب است.

مصرف مواد غذایی گیاهی فراوان شامل میوه و سبزیجات، دانه‌ها، آجیل‌ها و ماده غذایی دیگری که معمولا در رژیم‌های غذایی سالم نادیده گرفته می‌شود و آن لوبیاست!

چرا لوبیا؟

تحقیقاتی که در American Journal of Clinical Nutrition منتشرشد، نشان داد لوبیاها در سلامت و داشتن عمر طولانی نقش مهمی دارند.

لوبیاها پروتئین‌های گیاهی و کربوهیدرات‌های پیچیده را در یک مجموعه گرد هم می‌آورند. لوبیاها همچنین با داشتن فیبر فراوان، فیتونوترینت‌ها و خانواده ویتامین‌های B به تامین انرژی بدن کمک و آهن، منیزیم، پتاسیم، روی و دیگر مواد معدنی را برای بدن تامین می‌کنند.

بر اساس تحقیق انجام شده، مصرف منظم این ماده غذایی به تنظیم وزن و فشار خون، کاهش ریسک دیابت، بیماری‌های قلبی و مشکلات گوارشی مانند یبوست کمک می‌کند.

همچنین نشان داده شده است مصرف مکرر لوبیا در کاهش کلسترول خون نقش دارد و سلامت مغز و تامین انرژی با دوام را تضمین می‌کند.

هنگام مصرف لوبیاها، زودتر احساس سیری می‌کنیم و افزایش تدریجی قند خون هنگام هضم لوبیا باعث می‌شود دیرتر احساس گرسنگی کنیم. همه اینها یعنی لوبیا کمک می‌کند سال‌های عمر بیشتر و باکیفیت‌تری پیش رو داشته باشیم.

چقدر مصرف کنیم؟

محققان می‌گویند مسن‌ترین‌های جهان، لوبیاها را روزانه یا دست‌کم چند بار در هفته مصرف می‌کنند. مطالعات متعددی نشان می‌دهد مصرف لوبیاها سه بار در هفته یا بیشتر، فواید متعددی دارد. اما خبر خوب این است که در هر مقطع از زندگی که باشید می‌توانید از این فواید بهره‌مند شوید. بهتر است بیشتر روزها به اندازه نیم فنجان لوبیا مصرف کنید. مصرف لوبیای تازه، خشک، منجمد یا کنسروی تفاوتی ندارد.

يکشنبه 12/6/1396 - 11:38
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته