• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3798روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک متخصص جراحی کلیه گفت:‌ در تعداد قابل توجهی از بیماران، سنگ‌سازی کلیه ارثی است و علت خاصی را برای تشکیل آن پیدا نمی‌کنیم.

خبرگزاری فارس: سنگ‌سازی کلیه در برخی افراد ارثی است

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از وزارت بهداشت، محسن حسامی متخصص جراحی کلیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت: تعریق زیاد با فعالیت فیزیکی در آب و هوای گرم و ننوشیدن مایعات کافی باعث تغلیظ ادرار و رسوب کریستال های موجود در ادرار و تشکیل سنگ می شود.

 

وی گفت: در صورت وجود غلظتهای بالا از مواد غیر قابل حل در ادرار و ننوشیدن مایعات کافی و تغلیظ ادرار خطرتشکیل سنگ افزایش می‌یابد.

 

وی اظهارداشت: به صورت طبیعی محصولات زاید فرایندهای شیمیایی بدن از طریق ادرار دفع می شوند .

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا با بیان اینکه ادرار محتوی فرایندهای زاید مانند کلسیم، اگزالات، اسید اوریک و فسفات در مواردی داخل کلیه رسوب کرده و تبدیل به سنگ می‌شوند، اظهارداشت: مکانیزم تشکیل سنگ مانند تشکیل مواد است (با اضافه کردن شکر داخل آب وقتی که کریستالهای (بلور) شکر به حد فوق اشباع برسند رسوب داده ونبات تشکیل می‌شود.

 

به گفته وی کمبود ترکیبات شیمیایی داخل ادرار مانند سیترات و منیزیم که به صورت طبیعی از به هم چسبیدن کریستالها جلوگیری می‌کنند باعث تشکیل سنگ می‌شود.

 

حسامی با اشاره به اینکه فرایند تشکیل سنگ چند سال طول می‌کشد، اظهارداشت: سنگهای کلیه در اکثر موارد کوچک بوده و با جداشدن از کلیه وارد حالب (میزنای ) می‌شود. در این حالت است که بیمار با سابقه دفع سنگ یا بدون سابقه قبلی دچاردرد ناگهانی پهلو همراه با تهوع ونفخ شکم می‌شود.

 

وی بیان کرد: سنگهای ریز کمتر از ۵ میلی متر در اکثر موارد با تجویز دارو و دستورات داده شده توسط متخصص کلیه ومجاری ادرار دفع می شود. سنگهای بزرگتر از هفت میلی مترعمدتا داخل کلیه و میزنای باقی مانده و باعث صدمه به بافت کلیه (در صورت عدم تشخیص به موقع و یا عدم پیگیری بیمار ) یا از کار افتادن کلیه می‌شود.

 

حسامی گفت: بیماریهای کلیوی، دفع زیاد اگزالات موجود در (آجیل، مرکبات، گوجه فرنگی و توت فرنگی) و سیستین موجود در (تخم مرغ) باعث تشکیل سنگ از طفولیت می شود براساس آنکه کدام فرآورده ی زائد داخل ادرار به صورت کریستال (بلور) درآید انواع متفاوتی از سنگ کلیه وجود دارد.

 

وی با بیان اینکه اکثر سنگهای کلیه از نمک های اگزالات کلسیم ساخته شده‌اند، گفت: درصورت پرکاری غده پاراتیروئید (که هورمون تولید شده توسط آن باعث جذب کلسیم از روده ها می گردد و برای عملکرد طبیعی استخوان ها لازم است) میزان کلسیم خون افزایش یافته و دفع آن از طریق کلیه‌ها باعث ایجاد سنگهای متعدد محتوی کلسیم در هر دو کلیه می‌شود.

 

وی با اشاره به اینکه درصد کمی از سنگها حاوی اسید اوریک (که در نتیجه سوخت و ساز مواد پروتئینی مانند: گوشت قرمز، دل و جگر و قلوه و کله پاچه می‌شوند) هستند، اظهار داشت: عفونتهای طولانی مدت ادرار و فرایندهای قلیایی شدن ادرار باعث تشکیل سنگهای بزرگ کلیه (سنگ شاخ گوزنی ) می‌شود که متأسفانه به علت بزرگی سنگ و خارج نشدن آن از کلیه و رد شدن ادرار از کنار آن بدون علائم بوده و زمانی تشخیص داده می‌شود که باعث صدمه جبران ناپذیر و در مواردی از بین رفتن بافت کلیه شده‌اند.

 

این متخصص افزود: جهت جلوگیری از عود مجدد سنگ باید بیماری زمینه‌ای را درمان کرد. به بیمار توصیه می‌شود که روزانه 2 تا 3 لیتر مایعات بنوشد و در مواردی رژیم غذایی خاص را مصرف کند.

 

وی گفت: در تعداد قابل توجهی از بیماران سنگ سازی ارثی بوده و علت خاصی را برای تشکیل آن پیدا نخواهیم کرد بیش از نیمی از افرادی که برای سنگ کلیه درمان می شوند بعد از 5 سال دوباره آن را بروز می‌دهند. مصرف مایعات زیاد شرط اول درمان انواع سنگها و جلوگیری از تشکیل آن است مراجعه به موقع برای بررسی و درمان لازم به ندرت باعث آسیب دائمی به کلیه می‌شود.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:8
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک متخصص داخلی گفت: درمان خودسرانه دیابت بازی با جان بیمار است.

خبرگزاری فارس: درمان خودسرانه دیابت بازی با جان بیمار است

به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان، احمد مهدی‌پور پیش از ظهر  امروز در همایش دیابت در ارتباط با مبحث درمان در دیابت اظهار داشت: دیابت از جمله بیماری‌هایی است که دیر تشخیص داده می‌شود و درمان خودسرانه آن شوخی کردن با جان بیمار است.

وی بیان داشت: از زمان تشخیص بیماری دیابت تا بروز عوارض آن در افراد متفاوت است و به رعایت فرد و کنترل قند خون وی بستگی دارد.

مهدی‌پور افزود: مصرف خودسرانه مواد غذایی، داروها و کم و زیاد کردن دستورات پزشک در روند بیماری تاثیر زیادی دارد و عوارض جبران‌ناپذیری را ممکن می‌سازد.

وی تصریح کرد: اصل درمان دیابت بر اساس رژیم غذایی و فعالیت بدنی است که فعالیت بدنی نیز به تناسب سن و وضعیت جسمی بیمار متفاوت است.

مهدی‌پور با اشاره به تفکرات و تجویزهای غلط افراد متعدد در مورد بیماری دیابت گفت: بعضا بیماران داروهای تجویزی را به دلیل عوارضی که برای آن عنوان شده است، مصرف نمی‌کنند در صورتی که پزشک به تمام این موارد آگاه است.

این متخصص داخلی عنوان کرد: خط اول درمان دیابت داروهای خوراکی است، اما زمانی که بیماری پیشرفت می‌کند و سلول‌های بدن دیگر قادر به تولید انسولین نباشند، پزشک ناچار به تجویز تزریق انسولین می‌شود.

مهدی‌پور اظهار داشت: تفکر نادرستی‌ از تزریق انسولین در بین افراد دیابتی وجود دارد که موجب نابینایی و بیماری کلیوی می‌شود در صورتی که اصلا چنین چیزی صحت ندارد.

وی بیان داشت: عوارض بیماری دیابت شناخته شده است و شامل چشم، کلیه، قلب و عروق می‌شود، اما هیچ کدام به تزریق انسولین ارتباطی ندارد.

مهدی‌پور افزود: عارضه اصلی شناخته شده برای انسولین، افت قند خون است که به دلیل تزریق نادرست و یا تغذیه نامناسب به وجود می‌آید.

وی با اشاره به انواع انسولین تصریح کرد: انسولین‌های قلمی نوع جدید مزایای بهتری دارند و پزشک بر اساس سن، عوارض بیماری، میزان قند خون و مرحله بیماری آن را تجویز می‌کند.

مهدی‌پور خاطر نشان کرد: درمان خودسرانه فرد و دریافت اطلاعات از افراد ناآگاه یا یک بیمار دیابتی دیگر به هیچ عنوان نباید صورت گیرد، زیرا با جان بیمار بازی می‌کند.

سه شنبه 28/8/1392 - 15:6
معرفی کتاب و بازی های آموزشی

مسئولان مجمع جهانی اهل‌بیت طرح نگارش ۱۴ کتاب در مورد چهارده معصوم برای استفاده‌ عموم مردم را در سال ۱۳۷۵ به سید منذر حکیم پیشنهاد بدهند. این‌گونه و در پاسخ به این نیاز، گروهی از محققان با محوریت آقای حکیم در سال ۱۳۷۶ این تحقیق را شروع کردند.

خبرگزاری فارس: «پیشوایان هدایت»؛ پیشنهادی برای مطالعه سیره اهل بیت(ع)

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از khamenei.ir ،‌ زندگى پیغمبر را میلى‌مترى باید مطالعه کرد. هر لحظه‌ى این زندگى یک حادثه است، یک درس است، یک جلوه‌ى عظیم انسانى است؛ تمام این ۲۳ سال همین‌جور است. جوان‌هاى ما بروند تاریخ زندگى پیغمبر را از منابع محکم و مستند بخوانند و ببینند چه اتفاقى افتاده است.» (بیانات در دیدار مسئولان نظام به مناسبت مبعث حضرت رسول اعظم صلوات‌الله‌علیه‌و‌آله، ۱۳۸۷/۰۵/۰۹)

 

اگر معلم باشید و در کلاس درس یا حتی اگر خواننده‌ی حرفه‌ای کتاب‌های دینی باشید و در یک جمع خانوادگی از شما بپرسند کتابی با موضوع زندگی امام جواد، امام هادی یا امام عسکری علیهم‌السلام معرفی کنید، کار سختی پیش‌ رو خواهید داشت. اگرچه ممکن ‌است «منتهی‌الآمال» مرحوم شیخ عباس قمی یا «زندگانی چهارده معصوم» مرحوم عمادزاده به ذهنتان برسد، اما در معرفی این‌ کتاب‌ها باید به مخاطب یادآوری کنید که تنها بخشی از آن‌ها به هر معصوم اختصاص دارد. ضمن آن‌که احتمالاً باید تبصره‌ها و توضیحاتی نیز در مورد نثر کتاب و برخی مطالب آن برای مخاطب خود داشته‌ باشید.

 

مسئولان مجمع جهانی اهل‌بیت علیهم‌السلام دقیقاً به همین خلأ فکر می‌کردند که باعث شد طرح نگارش ۱۴ کتاب در مورد چهارده معصوم برای استفاده‌ی عموم مردم را در سال ۱۳۷۵ به حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سید منذر حکیم که سابقه‌ی روشنی در تحقیق و نگارش تاریخ اسلام داشت پیشنهاد بدهند. این‌گونه و در پاسخ به این نیاز، گروهی از محققان با محوریت آقای حکیم در سال ۱۳۷۶ این تحقیق را شروع کردند. مسئولان مجمع اصرار داشتند که کار در مدت کوتاهی انجام شود و علی‌رغم مشکلات تألیف گروهی چنین کاری، نخستین چاپ این مجموعه به زبان عربی با نام «موسوعة أعلام الهدایة» در سال ۱۳۸۱ منتشر شد. ترجمه‌ی فارسی آن نیز با نام «پیشوایان هدایت» نخستین‌بار در سال ۱۳۸۵ به بازار عرضه شد.

 

در جست‌وجوی انسان ۲۵۰ ساله

 

هر جلد از نسخه‌ی عربی «أعلام الهدایة» بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ صفحه و ترجمه‌ی فارسی آن بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ صفحه حجم دارد. این هم یکی از ایده‌های اولیه‌ی تألیف این کار بوده ‌که برای هر کدام از ائمه یک حجم مطلب ارائه شود و همه‌ی مجلدات در ظاهری یکسان عرضه گردد تا برای مخاطب این‌ تداعی بشود که اهل‌بیت علیهم‌السلام نور واحدند و اگر هرکدام ایشان جای دیگری بودند، رفتار یکسانی داشتند. همان انسانی که به تعبیر رهبر انقلاب، گویی ۲۵۰ سال عمر کرده ‌است: «کلّهم نور واحد. هرکدام از این‌ها که یک حرفى زدند، این حرف در حقیقت از زبان آن دیگران هم هست. هرکدام از این‌ها که یک کارى انجام دادند، این در حقیقت کار آن دیگران هم هست. یک انسانى که ۲۵۰ سال گویى عمر کرده است. تمام کارهاى ائمه در طول این ۲۵۰ سال، کار یک انسان با یک هدف، با یک نیت و با تاکتیک‌هاى مختلف است.»۱

 

گفتن این‌که تاریخ ۲۵۰ ساله‌ی اهل بیت علیهم‌السلام حکایت درخشش نوری واحد است، به زبان،  ساده است اما نشان‌دادن آن با جزئیات و در قالب بیش از چهار هزار صفحه کتاب و ذیل سرفصل‌های مختلف و با بهره‌گیری از منابع متعدد، کار دشواری است که مجموعه‌ی ۱۴ جلدی اعلام‌الهدایة از عهده‌ی آن برآمده است.

 

آشنایی با هر معصوم در سه سطح

در هر جلد، ابتدا خلاصه‌ای چند صفحه‌ای از تاریخ زندگی هر معصوم و مهم‌ترین فراز و فرودهای تاریخی زندگی ایشان ارائه می‌شود. پس از آن، مخاطب در سه سطح مختلف که از اجمال به ‌تفصیل می‌رود، فهم عمیق‌تری از زندگی و سیره‌ی آن امام و شرایط تاریخی آن مقطع پیدا می‌کند. کتاب زمینه‌ی تاریخی دارد و پرداختن به مباحث کلامی یا فقهی و حدیثی متناسب با هر معصوم باعث نمی‌شود خط کلی خود را گم کند.

 

کتاب وارد موشکافی‌های تاریخی خارج از حوصله‌ی مخاطب عام نمی‌شود و از نقل‌های شاذ و روایت‌های غلو‌آمیز می‌پرهیزد. در واقع مسئولان مجمع و گروه مؤلفان نیم‌نگاهی هم به مخاطبان غیر شیعه ‌داشته‌اند. علاوه بر آن، أعلام‌الهدایة سعی کرده‌ زندگی اهل ‌بیت علیهم‌السلام را به گونه‌ای عقلانی روایت کند تا مخاطبان دانشگاهی که در معرض نظریات جدید علوم انسانی هستند نیز در مواجهه با آن دچار تعارض و ابهام نشوند.

 

کتاب‌هایی در دسترس مخاطبان

 

مجمع جهانی اهل بیت علیهم‌السلام این کتاب‌ها را با قابلیت دسترسی آزاد برای مخاطبان در پایگاه اطلاع‌رسانی خود قرار داده است. حجت‌الاسلام حکیم در این خصوص می‌گوید: «وقتی این کار آماده شد، فراتر از کتاب، یعنی در قالب نرم‌افزار و سی‌دی  در مناسبت‌هایی مانند ایام حج، در هزاران نسخه توزیع می‌شد و فایلش را هم به‌صورت آزاد در اختیار گذاشتیم، به شرط این‌که کسی که استفاده می‌کند، خودش دوباره توزیع کند. به هر کسی می‌دادیم، می‌گفت مزدش چیست؟ می‌گفتیم مزدش این است که به یک نفر دیگر برسانی این کتاب را. لذا در یک مدت کوتاهی در بیش از ۵۰ سایت این کتاب قرار داده ‌شد.‌»

 

ترجمه‌ی دوره‌ی کامل أعلام‌الهدایة یا تعدادی از مجلدات آن به زبان‌های ترکی استانبولی، اردو و مالایی نیز منتشر شده است و ترجمه به زبان‌های انگلیسی، فرانسه، ترکی آذری، نروژی و بوسنیایی در حال انجام است.

 

حجت‌الاسلام حکیم کیست؟

 

حجت‌الاسلام سید منذر حکیم متولد ۱۳۳۲ شمسی در کربلاست که او را در حوزه به‌واسطه‌ی کارهایش در زمینه‌ی تفسیر قرآن کریم و تاریخ اسلام می‌شناسند. ایشان که هم‌اکنون به عنوان مدیر کل پژوهش در مجمع جهانی اهل‌بیت علیهم‌السلام مشغول فعالیت است، دارای قلمی فخیم و ادیبانه در نگارش به زبان عربی معاصر است. از تألیفات او، غیر از مجموعه‌ی چهارجلدی «تاریخ اسلام»، به کتاب «النظریة الإجتماعیة فی فکر الشهید السید محمدباقر الصدر» (جامعه‌شناسی قرآنی) می‌توان اشاره‌ کرد. حجت‌الاسلام‌ و‌المسلمین سید منذر حکیم چنان‌که خود بیان می‌کند در تألیف مجموعه‌ی أعلام‌الهدایة نیز از کتاب «اهل ‌بیت علیهم‌السلام؛ تنوع ادوار و وحدت هدف» شهید سید محمدباقر صدر متأثر است.۲ او در مقدمه‌ی جلد اول «پیشوایان هدایت» این نگاه خود را چنین توضیح می‌دهد: «قرآن در بیان سرگذشت پیامبران گاهی متکی به تحقیق و بررسی است و گاهی متکی به استدلال. در مقام تجزیه و تحلیل و نتیجه‌گیری، شیوه‌ای علمی دارد و آن‌گاه که به نحو کلی زندگی پیامبران را ارائه می‌دهد، به خطوط اصلی -که آنان را در یک صف و یک سنگر و یک خط، یعنی خط کلی اسلام قرار می‌دهد- اشاره می‌کند. همان‌گونه که خدای متعال فرمود: إنّ الدّینَ عِند اللهِ الإسلام؛ دین در نزد خدا اسلام است.»۳

 

حرف آخر

مطالعه‌ی این دوره، هم برای مخاطبان عمومی مفید است و هم برای کسانی که مباحث تاریخ اسلام و زندگی اهل ‌بیت علیهم‌السلام را تخصصی‌تر دنبال می‌کنند. چه جوانان دبیرستانی و دانشگاهی که می‌خواهند بیشتر از زندگی اهل‌بیت علیهم‌السلام بدانند و چه منبری‌ها و اساتید دانشگاه که می‌خواهند در زمینه‌ی زندگی پیامبر و ائمه علیهم‌السلام مطالبی را به مخاطبان خود عرضه کنند، می‌توانند از این مجموعه استفاده کنند؛ به‌خصوص از مجلدات مربوط به ائمه‌ای که آثار تحقیقی مختص به آنان در بازار کتاب وجود ندارد یا کمتر است.

 

پی‌نوشت‌ها:

۱. بیانات در خطبه‌های نماز جمعه، تهران، ۱۳۶۴/۰۱/۲۳

۲. رجوع کنید به مقاله‌ی «موسوعة اعلام الهدایه»، در شماره‌ی ۴۲ نشریه‌ی رسالةالثقلین، مجمع جهانی اهل بیت علیهم‌السلام

۳. پیشوایان هدایت، ج ۱، صص ۲۱ و 22

سه شنبه 28/8/1392 - 15:4
اطلاعات دارویی و پزشکی

گرچه عوارضی چون درد معده،‌ نفخ و سنگینی سردل نشانه سوءهاضمه یا یکی از مشکلات گوارشی شایع است، اما در مواردی نیز همین نشانه‌های به ظاهر کم خطر می‌تواند خبر از ابتلا به چهارمین سرطان شایع در دنیا یعنی سرطان معده بدهد؛ سرطانی که بیشتر مردان بالای 40 سال را هدف قرار می‌دهد.

اما چرا سرطان معده بیشتر مردان را گرفتار می کند؟ دکتر محمدجعفر فره وش، فوق تخصص گوارش در پاسخ می گوید: جدا از اثرات ناشی از مصرف بالای سیگار در مردان که در بروز این بیماری نقش دارد، بررسی ها نشان می دهد هورمون های زنانه تا حدی شخص را در برابر این بیماری محافظت می کند که بدن مردان فاقد این هورمون هاست. به همین دلیل تاکید می کنیم مردان در سنین بالای 40 یا 45 سال بروز علائم سوءهاضمه مانند درد، نفخ، سنگینی سردل، تهوع، استفراغ و مدفوع خونی را جدی بگیرند؛ چرا که احتمال دارد این علائم، هشداری درباره سرطان معده باشد.

بیماری خطرناک و بدون نشانه

چرا متخصصان بر خطرناک بودن سرطان معده با وجود پیشرفت های قابل توجه در روش های درمانی سرطان تاکید می کنند؟ این تاکید از آن روست که این بیماری اغلب بدون نشانه است و معمولا نشانه هایی دارد که به دیگر بیماری های گوارشی بویژه سوءهاضمه شبیه است. این ویژگی سبب می شود سرطان معده در بیشتر موارد دیر تشخیص داده شود؛ یعنی در مرحله ای که به بافت های مجاور چون ریه، کبد یا جاهای دیگر دست اندازی کرده است.

دکتر فره وش در گفت وگو با جام جم با اشاره به این که سرطان معده می تواند از طریق دیواره خود معده به بافت ها و اعضای مجاور راه یابد و نیز از طریق غدد عروق لنفاوی گسترش یابد، می گوید: متاسفانه این بیماری در مراحل پیشرفته می تواند از طریق خون، سایر اندام و اعضا را درگیر کند که در چنین شرایطی نجات جان بیمار حتی با وجود بهره گیری از روش های درمانی چون جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی برای مدت طولانی و بیش از پنج سال ممکن نخواهد بود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران می افزاید: واقعیت آن است که در مراحل ابتدایی سرطان معده علائم چندانی دیده نشده و این بیماری در این مرحله بسختی تشخیص داده می شود، اما نباید فراموش کرد این سرطان از آن دسته سرطان هایی است که طی چند سال و به آرامی رشد می کند. یعنی قبل از این که سرطان به معنای واقعی ایجاد شود، تغییراتی در لایه های معده ایجاد می شود و عوارضی شبیه به سوءهاضمه را بروز می دهد که پیگیری و ریشه یابی علت آن از طریق آندوسکوپی می تواند به تشخیص احتمالی سرطان معده و شروع مراحل درمانی موثر کمک کند.

نشانه هایی که نباید دست کم بگیرید

متخصصان گوارش تاکید می کنند سرطان معده می تواند علائمی چون کاهش اشتها بویژه نسبت به گوشت، کاهش وزن، کم خونی، ضعف، خستگی، نفخ شکم و سوزش سردل را به همراه داشته باشد.

دکتر فره وش نیز با اشاره به بروز درد های دائم در قسمت های بالای شکم در مراحل پیشرفته بیماری می گوید: آروغ زدن، استفراغ خونی، احساس پری معده، حتی پس از خوردن مقادیر اندک غذا، مدفوع سیاه، تهوع و استفراغ، درد بالای شکم ، سوزش سردل و علائم شبیه به زخم معده را هرگز نباید کم اهمیت تلقی کرد.حتی در برخی موارد آزمایش خونی که برای بررسی علت کم خونی داده می شود نیز به تشخیص سرطان معده منتهی می شود.

وجود سابقه ژنتیکی هوشیارتان کند

دکتر فره وش به نکته بسیار مهمی برای تشخیص زودهنگام سرطان معده اشاره می کند: گرچه احتمال بروز این بیماری از طریق ژنتیک فقط 10 درصد است، اما ضروری است که در صورت بروز این بیماری در یکی از اقوام درجه اول، مردان دیگر خانواده ده سال زودتر از سنی که وی مبتلا به بیماری شده است تحت بررسی های سالانه از طریق آندوسکوپی و اگر لازم شد رادیولوژی، سی .تی.اسکن و ام .آر.آی قرار بگیرند.

مقابله با عوامل سرطان معده

گرچه فقط 2 درصد افراد مبتلا به میکروب هلیکوباکترپیلوری (نوعی باکتری با قدرت سازگاری بسیار بالا که می تواند در معده زنده بماند، رشد کند و سبب اختلالات گوارشی متعدد، عفونت، زخم و التهاب معده شود) به سرطان معده مبتلا می شوند، اما لازم است افرادی که دچار درد معده می شوند از طریق آزمایش خون، آلوده شدن به این میکروب دستگاه گوارشی را بررسی کنند و در صورت آلودگی از طریق درمان های میکروبی و آنتی بیوتیکی تحت درمان قرار بگیرند. دکتر فره وش نیز در این باره می گوید: از آنجا که میکروب هلیکوباکترپیلوری ارتباط نزدیکی با بهداشت مواد غذایی دارد، لازم است غذاهایی که بیرون از یخچال نگه داشته می شود، مصرف نشود. به بیان دیگر رعایت موارد بهداشتی، موارد عفونت به این باکتری را کاهش می یابد.

با ترشی و شوری خداحافظی کنید

خوب است بدانید که خودداری از مصرف غذاهای با نیتریت بالا به اشکال مختلف اعم از مایع یا جامد، به عنوان عاملی موثر در پیشگیری از سرطان معده به تائید متخصصان گوارش رسیده است. دکتر فره وش با اشاره به تاثیر نیتریت موجود در مواد غذایی در بروز سرطان معده می افزاید: نیتریت یکی از مواد نگهدارنده است که در بسیاری از فست فود ها به کار گرفته می شود. پس باید تا حد امکان از مصرف فست فود، همچنین مصرف غذاهای دودی، نمک سودشده و انواع ترشی و شوری خودداری کرد. فراموش نکنید که مصرف غذاهای شور و ترشیجات، خطر ابتلا به سرطان معده را بشدت افزایش می دهد. همچنین استفاده از کودهای شیمیایی نیترات و اوره بشدت بر سلامت مواد غذایی از حیث بیماریزایی اثر می گذارد که این مساله از سوی وزارت بهداشت باید مورد تاکید و پیگیری قرار بگیرد.

چه کنیم تا سرطان معده نگیریم؟

متخصصان گوارش برای پیشگیری از ابتلا به سرطان معده بر موارد زیر تاکید دارند:

ـ از کشیدن سیگار خودداری کنید.

ـ رژیم های غذایی شامل غذاهای دودی، گوشتی و نمک سود را کمتر مصرف کنید.

ـ به علائم سوءهاضمه که بیش از چند روز طول بکشد، توجه کنید.

ـ رژیم غذایی مغذی و متعادل داشته باشید، بویژه از مصرف میوه و سبزیجات تازه که حاوی ویتامین های A، E و C است، غافل نشوید.

ـ در صورت وجود سابقه ژنتیکی در خانواده درجه اول، آزمایش های سالانه غربالگری را که از سوی پزشک توصیه می شود، انجام دهید.

ـ گوشت قرمز را بیش از اندازه مصرف نکنید و مصرف نمک و غذاهای سرخ کرده را بسیار محدود کنید.

ـ مصرف پیاز و سیر را که در کاهش خطر سرطان معده کمک می کند، فراموش نکنید.

جام جم

دوشنبه 27/8/1392 - 15:1
بیماری ها

ایرنا: دیابت که لقب بیماری خاموش را به خود اختصاص داده، شایع ترین بیماری مزمن، غیرواگیر و خطرناک است که طبق آمارهای منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در هر 6 ثانیه جان یک نفر را در جهان می گیرد.

دیابت زمانی بروز می کند که لوزالمعده (پانکراس) توانایی تولید انسولین کافی را نداشته باشد و یا نتواند از انسولین ترشح شده به دلیل عدم توانایی تحمل قند خون استفاده کند.

انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ترشح می‏شود و سلول‏ های بدن را قادر می ‏سازد تا قند خون را دریافت و به انرژی تبدیل کند. اختلال در تولید یا عملکرد انسولین سبب افزایش قندخون و در نهایت آسیب رساندن به بدن و ناتوانی اعضا و بافت‏ های مختلف می ‏شود.

درحال حاضر طبق آمار سازمان بهداشت جهانی 346 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت هستند که از این تعداد در هر 6 ثانیه یک نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست می دهد و 2 نفر به مبتلایان به این بیماری افزوده می شود. 

این سازمان پیش بینی کرده است که تا سال 2025 میلادی تعداد مبتلایان به دیابت در جهان به 380میلیون نفر خواهد رسید. 

همچنین طبق همین آمار بیش از 80 درصد مرگ ‏های ناشی از بیماری دیابت، در کشورهای فقیر و کمتر توسعه یافته اتفاق می‏ افتد.

در کشور ما نیز دیابت از شیوع بالایی برخوردار است به گونه ای که به گفته ˈزهره الهیانˈ عضو فراکسیون سازمان های مردم نهاد مجلس شورای اسلامی، 20 درصد از افراد جامعه ایران به دیابت مبتلا هستند. 

به گفته وی، میزان شیوع این بیماری در بین بزرگسالان بیشتر است و بین 14 تا 23 درصد افراد بالای 30 سال در کشور به دیابت مبتلا هستند. 

دیابت یک بیماری پیشرونده است به گونه ای که عوارض این بیماری درصورت عدم توجه کافی به کنترل آن می تواند به ناتوانی کامل کلیه ها در تصفیه خون و نیازمند شدن بیمار به انجام روزانه دیالیز با دستگاه های مربوطه منجر شود.

در کشور ما نیز تعداد زیادی از بیماران دیابتی نیازمند انجام دیالیز هستند به طوری که به گفته دکتر ˈمحمدرضا گنجیˈ رییس انجمن نفرولوژی ایران 24 هزار بیمار دیالیزی در کشور هستند که سال گذشته حدود 5 هزار و 500 بیمار جدید دیالیزی به جمع این بیماران افزوده شده است.



** انواع دیابت

دیابت به دو نوع 1 و 2 دسته بندی شده است؛ دیابت نوع 1 در اثر کمبود و یا نبود انسولین بوجود می‏ آید بنابراین افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید انسولین دریافت کنند. این نوع دیابت که به آن دیابت جوانی نیز می‏گویند بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می‏شود.

دیابت نوع 2 در اثر اختلال کار انسولین بوجود می‏آید و بیشتر در بالغین دیده می‏شود. افراد مبتلا به این نوع از دیابت اغلب می‏توانند بیماری خود را از طریق ورزش و رژیم غذایی مناسب کنترل کنند، هرچند در بسیاری از مواقع داروهای خوراکی و گاهی انسولین نیز لازم می ‏شود. گفته می شود که 90 درصد بیماران دیابتی در جهان مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.

نوع دیگری از دیابت نیز وجود دارد که به آن دیابت حاملگی گفته می شود، این نوع دیابت بطور ناگهانی در زمان بارداری بروز می‏ کند و طبق آمارها بین 2 تا 7 درصد از زنان باردار در جهان به این نوع از دیابت مبتلا می ‏شوند.



** علایم و عوارض دیابت

دیابت یک بیماری چند وجهی است و علایم و عوارض متعددی دارد؛ پر ادراری، پر نوشی، ایجاد زخم های بی دلیل در پاها و سایر اندام تحتانی، تاری دید، سقط مکرر بدون علت در زنان باردار، تولد نوزاد مرده و ایجاد بی حسی در انگشت ها ازجمله علایم این بیماری است. 

اما به طور کلی این علایم در مراحل پیشرفته بیماری بروز می کند و در مراحل اولیه بیماران دیابتی هیچ علامت واضحی را در خود احساس نمی ‏کنند و به همین دلیل آن را بیماری خاموش نامیده اند. 

این بیماری بر دستگاه های مختلف بدن تاثیرات مخرب دارد که ازجمله آن می توان از تاثیر بر سیستم های قلبی عروقی، ادراری و کلیه ها، اعصاب و چشم ها نام برد. 

دیابت بر روی قلب و رگ ‏های خون رسان تاثیر بدن می‏ گذارد و سبب بروز عوارضی مانند حمله ها و سکته های قلبی می‏ شود. دیابت می‏ تواند سبب نارسایی و یا تخریب کامل کلیه ها شود که در این حالت بیمار به دیالیز و یا پیوند کلیه نیاز پیدا خواهد کرد.

قندخون بالا بر اثر ابتلا به بیماری دیابت می‏ تواند عملکرد رشته ‏های عصبی را مختل کند و با کاهش حس لامسه باعث ایجاد زخم و در نهایت قطع پا یا اندام تحتانی شود. همچنین دیابت بر چشم ها آسیب های مخرب و جبران ناپذیری دارد که ازجمله آن می توان به آسیب به شبکیه چشم و بروز نابینایی اشاره کرد. 



** افراد پرخطر

خطر ابتلا به دیابت در افراد چاق یا دارای اضافه وزن به ویژه در افراد دارای

- چاقی دور شکم

افراد کم تحرک، افراد دارای سابقه دیابت در یکی از اعضای درجه یک خانواده مانند پدر، مادر، خواهر یا برادر، افرادی که تغذیه نامناسب دارند و با توجه به فعالیت بدنی خود بیش از اندازه از غذاهای شیرین و چرب استفاده می کنند و زنان باردار بیشتر از سایر افراد جامعه درمعرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارند. 

پزشکان توصیه می کنند که برای تشخیص زودهنگام و پیشگیری از عوارض دیابت تمام افراد جامعه به ویژه افراد پرخطر به طور سالانه آزمایش های تعیین میزان قندخون را انجام دهند. 

همچنین پیروی از یک رژیم غذایی مناسب، انجام فعالیت های فیزیکی منظم، حفظ وزن بدن در حد طبیعی و استاندارد، اجتناب از مصرف دخانیات به عنوان راه های پیشگیری از ابتلا به دیابت عنوان شده است. 

دوشنبه 27/8/1392 - 15:0
آموزش و تحقيقات

بر اساس یافته‌های سازمان بهداشت دهان و دندان در فرانسه، دو نوبت مسواک زدن در شبانه روز کافی است.

206.jpg

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خراسان، برخلاف توصیه دندانپزشکان مبنی بر ضرورت مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی، سازمان بهداشت دهان و دندان در فرانسه (UFSBD) اعلام کرد: دو نوبت مسواک زدن در شبانه روز کافی است.

 

به گفته متخصصان، زندگی مدرن امروزی فرصتی برای مسواک زدن پس از وعده نهار باقی نمی‌گذارد و از هر چهار فرانسوی تنها یک نفر سه بار در روز مسواک می زند.

 

مسواک زدن کامل دندان‌ها در نوبت شب و صبح برای حفظ سلامت دهان و دندان کافی است، چرا که پلاک‌های دندانی هر 12 ساعت یک بار تشکیل می‌شوند.

دوشنبه 27/8/1392 - 14:58
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک دندانپزشک گفت: برهنه شدن ریشه دندان‌ها، حساس شدن دندان و افزایش لقی به جرم‌گیری دندان نسبت داده می‌شود اما در واقع اینها عوارضی هستند که وجود جرم آنها را بر جا گذاشته و جرم‌گیری با کنار زدن پرده‌ای آنها را آشکارتر می‌سازد.

خبرگزاری فارس: جرم دندان، لقی را به دنبال دارد

مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: تجمع مواد غذایی اطراف دندان و وجود بزاق به عنوان منبع مواد معدنی می‌تواند بر اثر گذشت زمان موجب سخت شدن این مواد و تبدیل به جرم شود.

این دندانپزشک گفت: وجود جرم می‌تواند در نهایت به التهاب لثه، تخریب لثه و استخوان و بیماری لثه و لقی دندان منجر شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: شایع‌ترین محل تشکیل جرم در کنار مجاری غدد بزاقی یعنی پشت دندان‌های فک پایین در قسمت جلو و بیرون دندان‌های فک بالا در قسمت عقب دهان می‌شود.

فاطمی ادامه داد: گاهی نیز برخی لکه‌های رنگی ناشی از چای و قهوه نیز در این سطوح تشکیل می‌شود که حجمی ندارد و جرم هم محسوب نمی‌شود اما بقای آنها می‌تواند دهان را مستعد به تشکیل و تجمع جرم کند که بهتر است این لکه‌های رنگی با بروساژ حذف شوند.

این دندانپزشک اظهار داشت: روش ایده‌آل در این عارضه مانند دیگر درمان‌های دندانپزشکی، پیشگیری و حذف این مواد غذایی و پلاک میکروبی روی دندان‌ها به واسطه مسواک، خمیر دندان و نخ دندان است.

فاطمی ادامه داد: اگر به دلایلی چون مسواک زدن نادرست یا دسترسی مشکل به این نواحی دندانی، جرم به وجود آید چاره‌ای جز حذف آن نیست.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی افزود: در بیمارانی که بیماری پیشرفته لثه دارند نیز جرم دندان مشاهده می‌شود.

این دندانپزشک تصریح کرد: در بسیاری از موارد عوارضی مانند برهنه شدن ریشه دندان‌ها، حساس شدن دندان و افزایش لقی به جرم‌گیری نسبت داده می‌شود اما در واقع اینها عوارضی هستند که وجود جرم آنها را بر جا گذاشته و جرم‌گیری با کنار زدن پرده‌ای آنها را آشکارتر می‌سازد.

فاطمی با بیان این مطلب که ایده‌آل آن است که جرم و پلاک میکروبی تشکیل نشود گفت: هر گونه جرم باید در اسرع وقت از محیط دهان حذف شود.

این دندانپزشک بیان داشت: ممکن است فردی هیچ وقت نیازی به جرم‌گیری دندان در معاینات ادواری پیدا نکند اما برخی افراد به دلایلی چون ترکیب بزاق، پایین بودن بهداشت دهان یا شکل دندان - که تمیز کردن و دسترسی به آنها را محدود می‌سازد- ممکن است در فواصل کوتاه نیاز به جرم‌گیری دندان داشته باشد.

فاطمی افزود: در افراد مستعد به بیماری لثه با توجه به آنکه اصلی‌ترین عامل تخریب لثه وجود جرم و پلاک میکروبی است به توصیه دندانپزشک ممکن است جرم‌گیری و تمیز کردن دندان در فواصل کوتاهی چون هر ۳ ماه یکبار الزامی شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی ادامه داد: جرم‌گیری کامل مستلزم برداشتن جرم‌های زیر و بالای لثه است که متعاقب آن باید بروساژ جهت صیقلی کردن این سطوح و کاهش احتمال گیر مواد غذایی انجام شود که این کار ممکن است توسط دستگاه، دست یا استفاده توأم از هر دو روش در مطب دندانپزشکی انجام شود.

دوشنبه 27/8/1392 - 14:57
بهداشت روانی

دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران گفت: ‌افراد منزوی دچار نوعی ترس اجتماعی هستند که از قضاوت دیگران نسبت به خودشان ناشی می‌شود و حضور در جمع موجب آزارشان می‌شود.

خبرگزاری فارس: افراد منزوی از قضاوت دیگران می‌ترسند

مهرداد کاظم‌زاده عطوفی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، گفت: انزوا دوری گزیدن از موقعیت‌های اجتماعی است. افراد منزوی ترجیح می‌دهند در موقعیت‌هایی که افراد دیگر حضور دارند، قرار نگیرند.

وی افزود: تشخیص این ناهنجاری سخت است چرا که دلایل انزوا متفاوت است.

* افراد منزوی اعتماد به نفس پائینی دارند

دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران تصریح کرد: فرد منزوی دارای الگوی شخصیتی اجتنابی است که موجب دوری گزیدن از موقعیت‌های اجتماعی می‌شود. این افراد معمولاً اعتماد به نفس پائینی دارند.

وی ادامه داد: افراد منزوی به مرور دچار اختلال شخصیت اسکیزوئید می‌شوند که عدم احساس امنیت ویژگی بارز این گروه است.

این متخصص بهداشت روانی گفت: روانشناس بالینی و روانپزشک مرجع قابل اعتماد برای تشخیص ناهنجاری انزوا و اختلال‌هایی که در پی آن ایجاد می‌شود هستند. و درتشخیص باید به الگوی پایدار اجتنابی یعنی زمینه‌های رشد شخصیت توجه کرد.

* انزوای بیشتر از یک هفته نگران کننده است

عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مدت زمان ابتلا به انزوا را در تشخیص این ناهنجاری مهم دانست و گفت: اگر فردی کمتر از یک هفته از موقعیت‌های اجتماعی دوری کند منزوی محسوب نمی‌شود. اما وجود علائم بیشتر از یک هفته و به طور ناگهانی حائز اهمیت است.

کاظم‌زاده عطوفی تصریح کرد: انزوا در مبتلایان به افسردگی دیده می‌شود. این افراد به دلیل خلق پائین قادر به مراودات اجتماعی نیستند و حضور در جمع موجب آزارشان می‌شود.

* افراد منزوی از قضاوت دیگران می‌ترسند

وی ادامه داد: افراد منزوی دچار نوعی ترس اجتماعی هستند که از قضاوت دیگران نسبت به خودشان ناشی می‌شود.

کاظم‌‌زاده عطوفی با اشاره به عوامل فرهنگی در بروز انزوا گفت: برخی خانواده‌های کم جمعیت به دلیل معاشرت این الگوی رفتاری را به فرزندانشان می‌آموزند.

* حضور در مراسم‌های مذهبی و ملی مانع انزوا می‌شود

وی افزود: در جامعه اسلامی ایران، حضور در جمع موجب نشاط می‌شود. مثلاً افراد در مراسم عزاداری امام حسین(ع) با شور و اشتیاق زیادی حاضر می‌شوند که نشان از اجتماعی بودن مردم ایران و علاقه به نشاط در حوزه‌های جمعی و گروهی است.

دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی با هشدار درباره انزوا به عنوان مقدمه اسکیزوفرنی که نوعی اختلال روانپریش است ادامه داد: حضور در مراسم‌های مذهبی و ملی موجب عدم انزوا اختلالات روانپریش مانند اسکیزوفرنی می‌شوند.

وی خاطر نشان کرد: انزوا طیف گسترده‌ای را در بر می‌گیرد که از انزوای معمولی، پایدار، افسردگی، ترس اجتماعی، اختلالات شخصیت و روانپریش تشکیل می‌شود.

دوشنبه 27/8/1392 - 14:56
اطلاعات دارویی و پزشکی

فوق تخصص چشم‌پزشکی کودکان گفت: 3 سالگی سن طلایی کشف تنبلی چشم است زیرا در بیش از 80 درصد کودکان سه ساله بعد از آشکار شدن تنبلی چشم، احتمال درمان وجود دارد.

خبرگزاری فارس: سه سالگی سن طلایی کشف تنبلی چشم

فرامرز انوری در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: شناسایی کودکانی که به تنبلی چشم مبتلا هستند اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که هر چه زودتر تنبلی چشم آشکار شود درمان آن موفق‌تر خواهد بود. 

فوق تخصص چشم‌پزشکی کودکان گفت: هر ساله در چنین روزهایی غربالگری تنبلی چشم برای کودکان سنین 3 تا 6 سال در مهد کودک‌ها و مراکز بهزیستی انجام می‌شود و این کار بسیار پسندیده‌ای است چرا که از هر 10 کودکی که معاینه می‌شود. 3 یا 5 مورد مشکوک به تنبلی چشم کشف می‌شود که در مراجعات بعدی و معاینات تخصصی‌تر می‌توان کودکان مبتلا به تنبلی چشم را شناسایی و درمان کرد.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: 3 سالگی سن طلایی کشف تنبلی چشم است چرا که در بیش از 80 درصد کودکان سه ساله بعد از آشکار شدن تنبلی چشم در این سن، احتمال خوب شدن چشم وجود دارد و می‌توان با بستن چشم سالم، چشم معیوب را به تدریج درمان کرد.

انوری ادامه داد: هر چه سن کودک بالا رود احتمال درمان قطعی و بهبود تنبلی چشم پایین‌تر می‌رود به طور مثال کودک 9 ساله 10 درصد امکان دارد تنبلی چشمش درمان شود.

فوق تخصص چشم‌پزشکی کودکان به اهمیت تشخیص زودرس تنبلی چشم اشاره داشت و گفت: در صورت تنبلی چشم، فرد با کاهش دید، انحراف چشم و عدم دید سه‌بُعدی مواجه است و بعدها در فعالیت‌های اجتماعی عملاً یک میدان بینایی را از دست داده و دچار معلولیت می‌شود.

دوشنبه 27/8/1392 - 14:55
بهداشت روانی

عضو انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران با بیان شیوع نسبتاً بالای افسردگی پس از زایمان، بیان احساسات را عامل تسهیل‌کننده در کنار سایر درمان‌های این اختلال عنوان کرد.

خبرگزاری فارس: پذیرش افسردگی پس از زایمان، گام اول برای درمان است

حمید پورشریفی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، گفت: افسردگی پس از زایمان اختلال نسبتاً شایعی است و به طور متوسط از هر 10 زن یک نفر دچار آن می‌شود.

وی افزود: این حالت را باید با تغییراتی که در خلق و خوی فرد پس از زایمان ایجاد می‌شود متمایز کرد.

پورشریفی اظهار داشت: افسردگی پس از زایمان با احساس بی‌ارزشی و ناامیدی نسبت به آینده و افکاری که آسیب رساندن به خودر ا در پی دارد همراه است.

وی افزود: افسردگی پس از زایمان ممکن است تا یک ماه بعد از زایمان و گاهی 6 ماه بعد از وضع حمل اتفاق بیفتد.

عضو انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران گفت: زنانی که پیش از بارداری سابقه افسردگی دارند یا در طول حاملگی دچار افسردگی می‌شوند، مستعد افسردگی پس از زایمان هستند.

وی افزود: زندگی پرفشار و حمایتهای اجتماعی ضعیف عوامل دیگر ابتلا به افسردگی پس از زایمان هستند.

* سن پایین مادران موجب افسردگی پس از زایمان می‌شود

عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ادامه داد: نوع ارتباط با همسر و حمایتهای او اهمیت ویژه‌ای در درمان اختلال پس از زایمان دارد.

پورشریفی تصریح کرد: پذیرفتن افسردگی پس از زایمان به عنوان نوعی اختلال، گام اصلی در درمان آن است.

وی افزود: متأسفانه برخی این عارضه را به عنوان اختلال نمی‌پذیرند و این درمان را مشکل‌تر می‌کند.

* بیان احساسات در درمان افسردگی پس از زایمان مؤثر است

این متخصص بهداشت روانی مداخلات درمانی را شامل دارو درمانی و درمان‌های روانشناختی عنوان کرد و اظهار داشت: روانپزشک و روانشناس مرجع اصلی برای تشخیص و اقدامات درمانی هستند.

وی خاطرنشان ساخت: بیان احساسات در کنار مداخلات درمانی، راهکار مناسبی برای از بین بردن این اختلال است اما نباید فراموش کرد که بیان احساسات تنها تسهیل کننده است و جایگزین درمان نیست.

دوشنبه 27/8/1392 - 14:52
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته