• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : پژوهشي پيرامون جمع و تدوين قرآن كريم د رعصر رسول اكرم (ص)
نويسنده : محمود عرب شيرازپو
سال : 1377
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران, مركزي
موضوع : چکيده : اين پايان نامه با هدف اثبات اين مطلب كه قرآن در عهد رسول خدا (ص) جمع و تدوين شده علي (ع) عهده دار آن بوده و ساير صحابه صرفاً مصاحفي شخصي فراهم كرده بودند, تدوين شده است. عنوان فصلهاي اين پژوهش عبارتند از: ديدگاه علماي اسلامي در مورد جمع قرآن, نظرات موافق و مخالف د رخصوص تدوين قرآن درعصر نبوي و نقد آنها, جمع و تدوين قرآن توسط ابوبكر و مصحف حضرت علي (ع).
عنوان : پژوهشي پيرامون نزول قرآن بر هفت حرف
نويسنده : سيد رضا مودب
سال : 1377
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : مباحث اين پايان نامه كه در شش فصل تدوين شده است, عبارتند از: عدم وجود حديث سبعه احرف در زمان پيامبر اسلام (ص), حديث سبعه احرف و چگونگي پيداييش و پيامدهاي آن, بررسي و نقد برخي از ديدگاه هاي اهل سنت و خاورشناسان در باره حديث سبعه احرف, قرائات و سبعه احرف, سخن امام صادق (ع) درمورد نزول قرآن بر يك حرف و منزلت احرف سبعه نزد علماي شيعه. در اين پژوهش تاكيد شده است كه قرآن بر يك حرف نازل شده و حديث مورد بحث مجعول است.
عنوان : پژوهشي در جمع و تدوين قرآن
نويسنده : محمد رضا ماهرويي
سال : 1377
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده ي شيرازي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه در سه فصل تنظيم شده است. د رفصل اول نظريات علماي علوم قرآن درباره ي جمع و تدوين قرآن آمده و در فصل دوم دلايل و شواهد جمع قرآن در زمان پيامبر اكرم (ص) ذكر و دلايل مخالف آن رد شده است و فصل سوم به بررسي جمع قرآن توسط حضرت علي (ع) و نيز جمع قرآن به وسيله ي زيد بن ثابت به امر خلفا اختصاص دارد.
عنوان : تأثير قرآن بر حكمت متعاليه
نويسنده : محمد شادكام
سال : 1377
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : صدرالمتأهلين شيرازي با بهره مندي از نبوغ و ابتكار خويش سه طريق برهان عقلي, شهود قلبي و وحي قرآني را چنان شايسته با هم تركيب نمود كه مشربي يگانه در تحقيق فلسفي به نام (حكمت متعاليه) بنيان نهاد. اين پايان نامه ي ميزان تأثير قرآن كريم بر نظريات فلسفي ملاصدرا را در سه فصل با عناوين ذيل بررسي كرده است: معرفي ملاصدرا و مكتب فلسفي او, الهيات بالمعني الأعم, الهيات بالمعني الاخص.
عنوان : تأويل قرآن در مثنوي
نويسنده : رضا روحاني
سال : 1377
استاد : محمد رضا كدكني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه سعي شده مباني مولانا در تأويل آيات قرآن و نيز مواردي كه در ابيات او جنبه ي تأويلي دارد, بررسي شوند. مباحث پژوهش در دو بخش تدوين شده اند؛ در بخش اول ضمن بحث پيرامون ديدگاه مولانا درباره ي مقام قرآن معناي تأويل در فرهنگ اسلامي و فرهنگ غربي بيان شده است. در بخش دوم موارد و ماخذ تأويل در مثنوي بررسي شده اند. اين پژوهش آيات تأويل شده در مثنوي استخراج و بيان مولانا با تأويلات چند تفسير عرفاني مقايسه شده است. همچنين شرحي به ابيات مربوط نوشته شده است.
عنوان : تبليغ در قرآن
نويسنده : محمدرضا عامريان
سال : 1377
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : اين پايان نامه در سه فصل با عناوين ذيل تدوين شده است: تعريف تبليغ و انواع تبليغها, اصول تبليغ, ويژگي هاي مبلغ. در اين پژوهش بر اين باور شده است كه تبليغات قرآن برخلاف تبليغات الحادي بر ارزش هاي والاي اخلاقي تكيه دارد و غرض آن, اقناع وجدان ها و بيداري فطرتهاست.
عنوان : تحقيق در نسخه هاي خطي (تراجم الالفاظ و اللغات القرآنيه)
نويسنده : جميل جعفري
سال : 1377
استاد : رضائي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : كتاب تراجم الالفاظ و اللغات القرآنيه در شرح الفاظ قرآن كريم و متعالق به قرن هفتم هجري به زبان فارسي است. در اين پايان نامه بر اساس مفردات راغب اصفهاني و وجوه القرآن حبيش تفليسي تصحيح و بررسي شده است.
عنوان : تحليلي بر معاني و مصاديق فتنه در قرآن و نهج البلاغه
نويسنده : حاجيه حيدري
سال : 1377
استاد : عبدالله محمدي اصفهاني
دانشگاه : دانشكده اصول دين قم
موضوع : چکيده : پژوهش حاضر در پنج بخش تدوين شده است . در بخش اول واژه فتنه و در بخش دوم چگونگي پيدايش فتنه در جامعه و آثار آن بررسي شده است. در اين بخش ابزار، آثار و قربانيان فتنه معرفي گرديده است. بخش سوم به بررسي مصاديق فتنه از ديدگاه قرآن و بخش چهارم به معرفي مصاديق فتنه از منظر نهج البلاغه اختصاص دارد. بخش پنجم درباره راههاي پيشگيري از وقوع فتنه و مقابله با آن است.
عنوان : تدبر در قرآن و حديث
نويسنده : شجاع جوان پرست
سال : 1377
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه آيات و احاديثي كه راجع به تدبر و تعقل مطلبي دارند، بررسي شده‌اند. نتيجه‌اي كه پژوهشگر از تحقيق خود بدست آورده ، اين است كه عقل و انديشه در نزد خداي تعالي و معصومين از اهميت فراواني برخوردار است .
عنوان : ترجمه و تحقيق امر به معروف و نهي از منكر از كتاب (فقه القرآن) قطب راوندي
نويسنده : صديقه بيگم شجاعي
سال : 1377
استاد : گرگاني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه بخش امر به معروف و نهي از منكر كتاب فقه القرآن به فارسي ترجمه و با استفاده از تفاسير و روايات معصومين (ع) بررسي شده است . مباحث اين بخش عبارتند از : تعريف امر به معروف و نهي از منكر ، امرو به معروف و نهي از منكر از ديدگاه قرآن، اهميت امر به معروف نهي از منكر در اسلام، شرايط وجوب امر به معروف و نهي از منكر ، مراتب امر به معروف و نهي از منكر،‌وظايف آمرين به معروف و ناهين از منكر.
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب (تاريخ فكره اعجاز القرآن) (قرن 14)
نويسنده : زهرا نيكخواه دلوئي
سال : 1377
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران شمال
موضوع : چکيده : موضوع اين بخش از كتاب مورد تحقيق وجوه اعجاز قرآن از ديدگاه متفكران قرن چهاردهم است . در اين قرآن به اعجاز علمي قرآن توجه شده و از آياتي سخن به ميان آمده كه دانش جديد بشر به علميت آن وقوف يافته است.
عنوان : ترجمه و تحقيق پيرامون علوم قرآن د رمقدمه ي تفسير البرهان
نويسنده : قاسم شريفيان
سال : 1377
استاد : قاسم فائز
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : چکيده : در مقدمه برخي از تفاسير پاره‌اي از علوم قرآن مورد بحث قرار گرفته‌اند . مقدمه تفسير البرهان تأليف سيد هاشم بحراني و مقدمه تفسير قمي از آن جمله است . در اين پايان‌نامه پس از شرح مختصري از مباحث علوم قرآن مثل تفسير و معاني مختلف آن، حجيت ظواهر قرآن، تاريخ تفسير و روشهاي تفسيري. به معرفي شرح حال بحراني و مشايخ و شاگردان و آثار او پرداخته شده است؛ سپس مقدمه تفسير البرهان ترجمه شده و در پايان مباحثي در علوم قرآن از مقدمه تفسير علي بن ابراهيم قمي چون ناسخ و منسوخ و محكم و متشابه آورده شده است.
عنوان : كتب آسماني در قرآن كريم با توجه به تفسير « الميزان»
نويسنده : سلمان محمد عليان
سال : 1376
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي وحد كرج
موضوع : در اين پايان‌نامه، كتاب نوح، زبور داود، تورات موسي و انجيل عيسي بررسي شده و بيشتر حجم آن به بررسي قرآن در آيات اختصاص يافته است در خصوص قرآن موضوعات ذيل مطرح شده‌اند: تحدي قرآن و مباحثي در اينكه قرآن، ذكر، قول رسول كريم، نور، مهيمن، قول فصل، كتاب هدايت و رحمت، بدون كجي و غير مفتري. قول ثقيل، عزيز و كريم است.
عنوان : مبدأشناسي در قرآن
نويسنده : عباس سهراب پور نزائي
سال : 1376
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد
موضوع : در اين پايان‌نامه به شناخت خداوند از ديدگاه قرآن پرداخته شده است. عناوين آن عبارتند از: خدايي كه قرآن معرفي مي‌كند، دلائل اثبات وجود خدا در قرآن، توحيد ذات، توحيد صفات، توحيد افعالي، توحيد عبادي، بررسي يكي از آيات قرآن كه در آناز سه گونه توحيد الوهيت، ربوبيت و عبوديت ياد شده است.
عنوان : متقين در قرآن به لحاظ صرف و لغت و نحو و بلاغت و ترجمه
نويسنده : حمداله جعفر پور
سال : 1376
استاد : تبرائيان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست آيات مربوط به متقين و اوصاف آنها به ترتيب سوره‌هاي قرآن استخراج شده، سپس موارد لغوي و صرفي و همچنين اعراب و ترجمه آيات ذكر گرديده است و در پايان نكات بلاغي آيات با بهره‌گيري از كتب مهم بلاغي مثل مختصر المعاني و جواهر البلاغه توضيح داده شده‌اند.
عنوان : مخاصمان انبياء ،‌ اهداف و روشهاي مبارزه آنان عليه پيامبران
نويسنده : داود رستمي
سال : 1376
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه اهداف و روشهاي مبارزه مخاصمان پيامبران مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات بحث شده است. معني لغوي احبار، بلعم با عورا نمونه‌اي از احبا و رهبان، سامري عالم و منافق كفر در اصطلاح قرآن، نمرود نمونه عيني مستكبرين،‌معني اصطلاح مترفين، مفهوم شرك در قرآن، گرانجاني در مقابل انبياء، تهديد به رجم كردن پيامبر، به يمن خواندن پيامبران الهي، تكذيب رسولان الهي، نسبت گمراهي به انبياء الهي، و نسبت سفاهت به پيروان انبياء.
عنوان : مديريت در قرآن و سنت
نويسنده : عليرضا سويزي
سال : 1376
استاد : محسن جابري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : نويسنده در اين پايان‌نامه فارغ از رشته تحصيلي خود به تحقيق مديريت در ايات و روايات پرداخته است . مباحث اين پژوهش در هفت فصل با عناوين ذيل تنظيم شده‌اند: تعريف و تاريخچه مديريت، ضرورت مديريت و رهبري از نظر قرآن و حديث، تفاوت حكومت اسلامي با غير اسلامي، صفات مديران مسلمان، وظايف مديران مسلمان، معيارها و آفتهاي مديريت و رهبري، اصول مديريت اسلامي و ابزارهاي مؤثر در آن.
عنوان : معرفي و بررسي ترجمه‌هاي كامل فارسي قرآن كريم در قرن حاضر در ايران
نويسنده : جعفر هوشمند سروستاني
سال : 1376
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : دانشگاه شيراز
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : ترجمه و نقش آن در زندگي بشر، شرايط ترجمه و مترجم، مراحم ترجمه، سابقه ترجمه در ايران، ترجمه‌پذير بودن يا نبودن قران، تفاوت ترجمه و تفسير، ترجمه‌هاي فارسي قرآن و امانت در آنها، تقسيم‌بندي تاريخي آنها، فهرست مشروحي از ترجمه‌هاي كهن فارسي، معرفي و بررسي ترجمه‌هاي قرآن كريم در قرن اخير. در اين پايان‌نامه 29 ترجمه كامل فارسي معرفي و بررسي شده‌اند.
عنوان : مقايسه دو ترجمه قرآن مجيد ( ترجمه پانزده جزء اول مكارم شيرازي و فولادوند)
نويسنده : محمد حسن زارع خفر
سال : 1376
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : دانشگاه شيراز
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست، كلمات و عباراتي كه ترجمه آنها در دو ترجمه قرآن ـ يكي از آيت‌الله مكارم شيرازي و ديگري از محمد مهدي فولادوند ـ باهم اختلاف داشته، بررسي، سپس مورد نقد واقع و ترجمه صحيح آورده شده است. نويسنده دو ترجمه مورد تحقيق را در خور بازنگري و اصلاح يافته است.
عنوان : ملائكه در قرآن و حديث
نويسنده : حسين قربان
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه ملائكه از ديدگاه قرآن و حديث بررسي شده و از اين موضوعات بحث شده است: ريشه لغت ملك، تفاوت ملك با انسان و جن،‌اصناف ملائكه، اوصاف فرشتگان الهي، تعداد و مكان ملائكه الهي، شبهات مربوط به ملائكه در قرآن، ممثل شدن ملائكه الهي، عصمت ملائكه الهي، ملائكه بزرگ الهي ،‌روح و ملائكه الهي.
عنوان : موارد صرفي و نحوي و لغوي يكصد و سه آيه از سوره اعراف
نويسنده : سيد احمد موسي
سال : 1376
استاد : محمود شكيب
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات 104 الي 206 سوره اعراف از لحاظ لغوي، صرفي، نحوي و بلاغي بررسي و نكات آن بيان شده است . ترتيب مطالب آن بدين قرار است كه نخست ترجمه آيات، سپس شرح لغات دشوار، و بعد تجزيه و تركيب آيات و در پايان نكات بلاغي آمده است.
عنوان : نبوت از ديدگاه عقل و نقل
نويسنده : محمد كمالي
سال : 1376
استاد : سيد هاشم گلستاني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد نجف‌آباد
موضوع : اهم موضوعات اين پايان‌نامه به قرار ذيل است: معناي رسول و نبي از ديدگاه قرآن، اقسام نبوت، اهداف بعثت انبياء چون اقامه قسط و عدل، تذكر به فطريات و مستقلات عقلي و رفع اختلافات ، ادله اثبات نبوت پيامبر اسلام (ص).
عنوان : نظر علماي شيعه در رابطه با برخي از مسائل علوم قرآني
نويسنده : خديجه ناطق
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه سه موضوع علوم قرآني در سه بخش بررسي شده‌اند: در بخش اول با عنوان ناسخ و منسوخ قرآن از موضوعاتي چون وقوع نسخ و فلسفه وجودي آن و اشكالات وارده بر آن، اقسام نسخ، آيات ناسخ و منسوخ و ادله آن، بداء و ادله وقوع آن و شبهات مربوط بدان بحث شده است. در بخش دوم تحت عنوان محكم و متشابه قرآن، از تعريف آن دو، راسخان در علم و عالمان به متشابهات و حكمت وجود آيات متشابه سخن به ميان آمده است. در بخش سوم اعجاز قرآن مورد بحث قرار گرفته و در آن واژه اعجاز:، حقيقت اعجاز و رابطه آن با قانون عليت بررسي شده است.
عنوان : نفس از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : خديجه نيزاري
سال : 1376
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار فصل تدوين شده است: فصل اول درباره معاني لغوي و اصطلاحي نفس و فصل دوم در زمينه نفس در قران است . در اين فصل از موضوعات نفس لوامه، نفس مطمئنه، نفس اماره، نفس ملهمه، بقاء نفس، تزكيه نفس، كرامت نفس و جز آن بحث شده است. در فصل سوم نفس از نظر احاديث ائمه (ع) بررسي شده و از موضوعاتي مانند شناخت نفس، ارزش نفس و رابطه نفس با تن سخن به ميان آمده است. فصل چهارم به بررسي نفس از منظر فلسفه و عرفان اختصاص دارد و شامل مباحثي چون غير مادي بودن نفس،‌ادراك نفس، تجرد و بقاي نفس و سير و سلوك نفس است.
عنوان : نفس از ديدگاه ملاصدرا و مطابقت آن با قرآن
نويسنده : محرمعلي احمدي
سال : 1376
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در سه بخش تدوين شده‌اند . بخش اول با عنوان نفس از ديدگاه قرآن به بررسي واژه نفس و روح، اثبات تجرد روح و نفس، نحوه وجود نفس، مرگ و خواب از ديدگاه قرآن و روايات ملاصدرا حاوي مباحثي چون تعريف نفس، حقيقت نفس، حدوث نفس و جز ان از نظر ملاصدرا است . در بخش سوم ديدگاه قرآن و نظر ملاصدرا در خصوص نفس مقايسه شده و مباحثي مانند سير تكامل انسان، تفاوت نفوس، نحوه وجود نفس و جز آن در دو ديدگاه مذكور بررسي شده است.
عنوان : نكات صرفي،‌نحوي و بلاغي قرآن و احاديث مربوط به فضائل اهل بيت ? در تفسير ميبدي ( جلدهاي 9 و 10)
نويسنده : جواد آسيابي حقي
سال : 1376
استاد : عبدالامير سليم
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تبريز
موضوع : در اين تحقيق نكات صرفي، نحوي و بلاغي آيات و احاديث مربوط به فضائل اهل بيت ? از جلدهاي نهم و دهم تفسير كشف الاسرار و عدة‌الابرار ميبدي استخراج و ارائه شده است. اين بخش از تفسير ميبدي 67 سوره از شوري تا پايان قرآن را در بردارد . در خاتمه اين تحقيق فهرستي درباره معاني حروف و مفردات و فهرستي ديگر در زمينه نكات صرفي، نحوي و بلاغي تهيه شده است.
عنوان : نيايش از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : فاطمه نظري
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : مباحث اين پايان‌نام عبارتند از: ابعاد جسماني و روحاني انسان از ديدگاه قرآن، فطرت آدمي مبدأ نيايش، نيايش موجودات هستي و برهانهاي نقلي و عقلي بر آن، عبادت عاليترين جلوه نيايش و آثار مترتب بر آن، دعا گوهر عبادت، آداب دعا و شرايط و موانع استجابت آن، آثار معنوي و مادي دعا، مضامين ادعيه ائمه (ع) و دعاي چند تن از پيامبران.
عنوان : واژه كتاب، مشتقات و معادلهاي آن در قرآن كريم
نويسنده : نير اعظم علي‌پور منزه
سال : 1376
استاد : سيد مرتضي آيت‌الله زاده شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه درباره وجوه معاني واژه كتاب و مشتقات و معادلهاي آن در آيات قرآن است و مطالب آن در سه بخش تدوين يافته است . بخش اول در خصوص معناي لغوي و اصطلاحي كتاب و بخش دوم پيرامون معاني واژه كتاب و مشتقات آن است. در اين بخش هفده معنا براي كتاب ياد شده است؛ نظير قرآن ، كتاب آسماني، لوح محفوظ، نامه اعمال و ...... بخش سوم به معادلهاي كتاب در قرآن كريم اختصاص دارد.
عنوان : وجوه خطابات قرآن
نويسنده : فاطمه كرميان
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر هشت فصل با مباحث ذيل است: واژه خطاب ودر لغت و اصطلاح و آيات قرآن، عموميت خطابات قرآن، انواع خطابهاي قرآني. اسلوب خطاب از نظر علم بلاغت، خطابات قرآني مصدر به ياء نداء ، خطابات تعجيزي قرآن نظير خطابات در آيات تحدي، خطابات عتاب‌آميز به پيامبران در قرآن و خطابات خداوند به موجودات ديگر.
عنوان : هدايت در قرآن كريم
نويسنده : شكوه نيلي احمد آبادي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از : مفهوم هدايت در آيات، هدايت مخلوقات اعم از جمادات و نباتات، مراتب هدايت، اقسام هدايت، نقش فطرت در هدايت، رابطه توحيد با فطرت، نقش ولايت در هدايت، هدايت انسانها و دو نظريه جبر و تفويض ، گمراهان، وسايل هدايت، صفات مهتدين و تأثير هدايت در زندگي دنيوي و اخروي بشر.
عنوان : اعتدال و ميانه‌روي از ديدگاه قرآن كريم
نويسنده : منصور قاسمي
سال : 1376
استاد : مرتضي ايرواني نجفي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : در پايان‌نامه حاضر پس از تعريف عدل و معاني لغوي آن مباحثي در چهار فصل به اين پرح آمده است : فصل اول، اعتدال در امور نفسي شامل موضوعات : ايمان و اعتقاد، انواع ايمان، اعتدال در اخلاق، مفهوم حد وسط و مصاديق آن، مفهوم مستقيم و استقامت در قرآن،‌اعتدال در گفتار، قول معروف، قول كريم، قول لين، اعتدال در راه رفتن، اعتدال در مجالست و همنشيني، ملاك‌هاي دوستي از نظر قرآن مجيد، اعتدال در انفاق، اقتصاد و ميانه‌روي در عبادت؛ فصل دوم، اعتدال و ميانه‌روي در عبادت؛ در امور اقتصادي: پرهيز از دنيا در اينه آيات و روايات، دنياي پسنديده در آينه آيات و روايات ، تفصيل و تحليل مسأله و توجيه آيات، اعتدال در معشيت، آداب ضيافت در قران و حديث، تعريف پوشش و رعايت اعتدال در مسكن؛ فصل سوم، اسراف و تبذير و پيامدهاي آن، اسراف از ديدگاه قران؛ فصل چهارم، بهترين نمونه در اعتدال و ميانه‌روي، سيره و سنن پيامبر(ص)، آداب دعا و قرائت قرآن.
عنوان : انسان از ديدگاه عقل و عرفان و قرآن كريم
نويسنده : داريوش تلوري
سال : 1376
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پژوهش انسان از نظر قرآن كريم و فلسفه و عرفان طي چهار فصل با اين عناوين بررسي و تدوين شده است: بخش اول، انسان كامل از ديدگاه قرآن؛ بخش دوم، انسان كامل از ديدگاه عرفا؛ بخش سوم، انسان كامل از ديدگاه عقل؛ بخش چهارم، نظري اجمالي و مقايسه‌اي به انسان كامل از ديدگاه قرآن، عرفا و برهان.
عنوان : بررسي مترادفات در قرآن كريم
نويسنده : صديقه اسماعيلي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : در هر زباني هر لفظي براي چيز معيني و معناي مشخصي وضع شده و بر معناي خاصي دلالت دارد. آنچه به عنوان مترادف تلقي مي‌شود يا در اصل دو وضع مختلف داشته‌اند يا از زباني مشتق شده‌اند؛ مانند: كلمات، أقسم و حالَفَ و يا اينكه صفاتي هستند كه جايگزين اسم شده‌اند؛ مانند: سيف و صارم و مُهنّد ؛ بنابراين اينكه ترادف الفاظ خصوصاً در قرآن كريم وجود دارد،‌مورد ترديد است.ميان الفاظ قريب‌المعني و به ظاهر مترادف، مانند كلمات (جاء،‌اتي، و الاجر و الثواب) فروق معنايي دقيقي وجود دارد كه اهل فن و علماي لغت آن را بدرستي باز گفته‌اند. بررسي لغات مترادف قرآن كريم و رفع شبهه وجود ترادف در قرآن كريم موضوعي است كه در اين پايان‌نامه به آن پرداخته شده است.
عنوان : بررسي نكات صرفي، نحوي و بلاغي آيات مربوط به انفاق و احسان در قرآن كريم
نويسنده : رضا صباحي
سال : 1376
استاد : سيد امير محممود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه به بررسي آياتي از قرآن پرداخته كه در آنها واژه انفاق يا احسان به كار رفته است. نويسنده آن آيات را از لحاظ صرفي، نحوي و بلاغي توضيح داده است. مطالب آن در دو بخش آمده است. در بخش اول آيات مربوط به انفاق و در بخش دوم آيات مربوط به احسان شرح شده‌اند.
عنوان : ترجمه و تحقيق آيات مربوط به شاهد و شهادت در قضا
نويسنده : عبدالرضا كارمزدي
سال : 1376
استاد : رضا سيفي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پژوهش موضوع شهادت را در قرآن و حقوق به طور تطبيقي بررسي كرده است و مطالب آن در دوازده فصل با اين عناوين تدوين شده است: وجوب و كيفيت تحمل شهادت، وجوب اداي شهادت، حرمت كتمان شهادت، حرمت قلب شهادت (شهادت دروغ)،‌سوگند در شهادت، خصوصيات شاهد، تفصيل حقوق (بواسطه شهادت شهود از حيث تعداد و جنسيت)، موارد پذيرفتن شهادت و شروط شاهد زن، شهادت فرع (شهادت بر شهادت)، استفاضه و حقوق ثابت شدني بوسيله آن، اختلاف شهود در شهادت، رجوع شهود از شهادت.
عنوان : جبر و اختيار از ديدگاه قرآن و سنت، فلسفه و كلام و عرفان
نويسنده : محمد مهدي گرجيان عربي
سال : 1376
استاد : غلامحسين ابراهيمي ديناني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات
موضوع : اين تحقيق در يك مقدمه و پانزده فصل با اين موضوعات تنظيم و تدوين شده است: تاريخچه و علت بحث، آراي مستشرقين در زمينه جبر و اختيار در اسلام، بيان شبهات مربوط به جبر و اختيار و پاسخ به آن، نظريه كسب و نقد آن، آزادي و اختيار از منظر اگزيستانسياليسم، بررسي اجمالي جبر اجتماعي، بررسي جبر تاريخي، جبر و اختيار و وجدان و اخلاق، بررسي مسأله در آيات و روايات، امر بين‌الامرين، رابطه جبر و اختيار با قضا و قدر، بررسي جبر و اختيار از منظر فلاسفه و متكلمين، علم الهي و مسأله جبر و اختيار، ماهيت اختيار در فلسفه غرب، اراده خدا و مسأله جبر و اختيار.
عنوان : حجيت ظواهر كتاب و سنت از ديدگاه اصوليون و اخباريون
نويسنده : رحيم وكيل‌زاده ديزجي
سال : 1376
استاد : حسين كريم
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پژوهش شامل چهار فصل است: در فصل اول تعريف لغوي و اصطلاحي حجت و حجيت و تبيين حجيت ظواهر آمده است؛ در فصل دوم، امكان حجيت ظواهر بررسي شده است؛ در فصل سوم پيامدهاي اعتقاد به عدم حجيت ظواهر ياد شده است و در فصل چهارم حجيت ظواهر كتاب و سنت به اثبات رسيده است.
عنوان : دعا در قرآن و عرفان
نويسنده : محسن منصوري
سال : 1376
استاد : علي شيخ‌الاسلامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات
موضوع : برخي از مهمترين مباحث اين پايان‌نامه به اين شرح است: تعريف دعا در لغت و اصطلاح از ديدگاه قرآن و سنت، اهميت دعا در كتاب و سنت و اهل نظر و عرفان (اولياء الله)، دعا از نظر عقل و فطرت، همخواني دعا با فطرت و عقل، ديدگاه آيات و احاديث درباره دعا، آداب و آيين و شرايط ذكر و دعا، سفارش در بسيار دعا كردن و شرايط داعي و اسباب و زمينه‌هاي اجابت، عادت دعا كردن (ادب مع الله) و سرّ استجابت دعا، دعا از ديدگاه فصوص الحكم ابن عربي، آداب شب زنده‌دار.
عنوان : سنائي و قرآن
نويسنده : جوانشير ويسي
سال : 1376
استاد : مصطفي خرم‌دل
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد سنندج
موضوع : در اين تحقيق نخست از موضوعاتي چون مثل و تمثيل، تلميح، اقتباس ، ارسال مثل و فرق ميان تلميح و اقتباس بحث شده ، سپس ابياتي از سنائي كه در آنها آيات قرآن به كار رفته يا به آياتي از قرآن اشاره دارد، شرح شده است . شمار ابيات بررسي شده، 671 بيت است.
عنوان : سير تحول تفسير از عصر نزول تا تابعين
نويسنده : جواد پاك
سال : 1376
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : پايان‌نامه حاضر در سه فصل سامان و نگارش يافته است: فصل اول، تفسير در عهد پيامبر (ص)،‌تعريف لغوي و اصطلاحي تفسير و تأويل، پيامبر اكرم (ص) و تفسير قرآن؛ فصل دوم،‌تفسير در عهد صحابه : تاريخچه تفسير د عهد صحابه ، معروفي صحابه مشهور در تفسير ؛ فصل سوم، تفسير در عهد تابعين: تاريخچه تفسير و عهد تابعين، مدرسه مكه و معرفي شاگردان مشور آن مدرسه مدينه و معرفي شاگردان مشهور آن، مدرسه عراق و معرفي شاگردان مشهور آن.
عنوان : سؤال و جواب در قرآن
نويسنده : محمد رضا آرامش
سال : 1376
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : تحقيق حاضر در پنج فصل به بررسي شيوه سؤال و جواب در قرآن كريم پرداخته است: فصل اول، توحيد: سؤال و جواب در باب رازقيت و مالكيت و محيي و مميت بودن خداوند، در باب خواندن خدا به ام الله يا رحمن ...؛ فصل دوم، نبوت: سؤال و جواب خداوند با فرشتگان در باب خلقت آدم(ع)، داستان ذبح گاو بني‌اسرائيل، ... ؛ فصل سوم، معاد: ذبح ابراهيم چهار پرنده را و احياي آنها بوسيله خدا، پرسش از هنگام وقوع قيامت و پاسخ بدان، ...؛ فصل چهارم، احكام: سؤال و جواب پيرامون عادات ماهانه زنان، سؤال در باب شراب، قمار و انفاق، سؤال در باب ايتام، پرسش و پاسخ در باب هلالهاي ماه، ...؛ فصل پنجم، اخلاق: داستان حضرت سليمان(ع) و بلقيس، در عهد بستن خدا با انسان به عدم پرستش شيطان و پرستش خداوند و اينكه فقط اين صراط مستقيم است. درباره كساني كه به سوي خدا دعوت مي‌كنند. در نهي از غيبت كردن و تشبيه آن به خوردن كوشت مرده برادر ...
عنوان : عرتهاي تاريخي در قرآن
نويسنده : عليرضا طاهري
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پژوهش در شش فصل تنظيم و نگارش شده است: فصل اول، واژه عبرت: ريشه و معناي واژه عبرت، عبرت و واژه‌هاي مشابه آن در قرآن، كاربرد انواع عبرتها در قرآن؛ فصل دوم، عبرتها و درسهاي پنج داستان: آدم،‌فرزندان آدم، نوح، ابراهيم و لوط؛ فصل سوم، عبرتها و درسهاي هفت داستان : يعقوب و يوسف، يونس، ايوب، صالح، هود،‌داوود و سليمان؛ فصل چهارم، عبرتها و درسهاي هفت داستان ديگر: موسي، گاو بني‌اسرائيل، عبد صالح(خضر) و موسي، قارون، شعيب، زكريا و يحيي،‌مريم و عيسي؛ فصل پنجم، عبرتها و درسهاي داستانهاي اصحاب در قرآن: اصحاب كهف،‌اصحاب سبت، اصحاب الجنه،‌اصحاب القريه، اصحاب فيل؛ فصل ششم، عبرتها و درسهاي داستانهاي ديگر؛ قوم سبأ ،‌ذوراقرنين و سد، طالوت و جالوت، لقمان ، كسي كه بر دهكده‌اي گذر كرد، كسي كه خدا آياتش را به او نشان داد.
عنوان : عهد الست در اسلام(قرآن، حديث، عرفان و شعر)
نويسنده : منصوره دلگشا مقدم فومني
سال : 1376
استاد : اسماعيل حاكمي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات
موضوع : مباحث اصلي پايان‌نامه حاضر در دو بخش تدوين شده است: بخش اول با عنوان مفهوم عهد الست حاوي اين موضوعات است: عهد الهي در قرآن، تعريف لغوي و اصطلاحي عهد الست، عهد الست در روايات، عهد الست در تفاسير، عهد الست و محبت، مواثيق و عهود نزد صوفيه، ميثاق با كليه مخلوقات، موطن ذر و عهود و مواثيق، عهد الست و فطرت،‌سر يادآوري عهد الست، وفا به عهد الست، و سماع و عهد الست. در بخش دوم با نام الست، و سماع و عهد الست. در بخش دوم با نام الست در آينه آثار پنج تن از شاعران و عارفان، موضوع عهد الست در اشعار عطار، مولوي، عراقي، شبستري و حافظ بررسي شده است.
عنوان : فرق و مذاهب اسلامي در كشف الاسرار و عدة الابرار و احاديث مربوط به فضايل اهل بيت عصمت(ع)‌از نظر ميبدي در مجلدات 6 الي 10
نويسنده : غلامحسين فرشباف زيرك‌كار
سال : 1376
استاد : عبدالامير سليم
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تبريز
موضوع : در اين پژوهش نخست احاديث مربوط به فضايل اهل بيت (ع) از مجلدات 6 تا 10 تفسير ميبدي استخراج شده و سپس ديدگاههاي او در زمينه فقه، كلام و تاريخ فرقه‌ها و مذاهب اسلامي بررسي و گزارش شده است.
عنوان : ميزان تأثير آواي قرآن كريم بر اضطراب بيماران قبل از عمل جراحي قلب در بيمارستانهاي منتخب تهران سال 1376
نويسنده : منصوره تجويدي
سال : 1376
استاد : عيسي محمدي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : اين پژوهش تحقيقي نيمه تجري است كه به منظور بررسي ميزان تأثير آواي قرآن كريم بر اضطراب بيماران قبل از عمل جراحي قلب صورت گرفته است . ابزار مورد استفاده در پژوهش سياهه حالت، رگه اضطرابي برگر، پرسشنامه اطلاعات فردي، چك ليست ثبت علايم حياتي، برگه ثبت تعداد دفعات و مدت زمان گوش كردن به آواي قرآن كريم است. تعداد 80 نفر از بيماران با توجه به مشخصات نمونه انتخاب شدند. از اين تعداد 50 نفر در گروه آزمون تحت تأثير متغير مستقل (گوش كردن به آواي قرآن9 از بعد از ظهر روز قبل از عمل جراحي تا صبح روز عمل قرار گرفتند و اين گروه مي‌توانستند . در اين مدت زمان حداقل دو بار و هر بار 15 دقيقه به آواي قرآن كريم گوش كنند و 30 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند كه تحت تأثير مداخله پژوهشگر نبوده و تنها از مراقبتهاي معمولي بخش جراحي استفاده مي‌كردنند. اضطراب دو گروه بعد از ظهر روز قبل از عمل و صبح روز عمل با پرسشنامه چك و ليست ثبت علايم حياتي سنجيده شد و در پايان نمونه گيري ميزان كاهش اضطراب گروه آزمون و شاهد مقايسه شد. در تجزيه و تحليل يافته‌هاي آزمون نشان داد كه كاهش ميزان اضطراب در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد بيشتر است. همچنين ميزان كاهش اضطراب با متغير سن در گروه آزمون رابطه معني‌داري نشان داد. در نهايت پژوهشگر نتيجه گرفت كه مداخله پژوهش يعني گوش كردن به آواي قرآن كريم به عنوان يك مراقبت قبل از عمل جراحي قلب سبب كاهش اضطراب روز جراحي مي‌شود.
عنوان : بررسي نظم و سور از ديدگاه طبرسي در پنج جزء آخر قرآن مجيد
نويسنده : عاطفه زرسازان خراساني
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين تحقيق مشتمل بر سه بخش با اين عنوان‌هاست: بخش اول ، ترتيب آيات و سوره قرآن كريم: مناسبت آيات و سوره‌ها،‌مفهوم مناسبت، ترتيب و تنسيق آيات در سوره‌هاي قرآن، ترتيب سوره‌هاي قرآن، ادله‌ي اجتهادي بودن ترتيب موجود سوره‌هاي قرآن، ادله‌ي توقيفي بودن ترتيب موجود سوره‌هاي قرآن؛ بخش دوم ، شامل بررسي نظم سور پنج جزء آخر قرآن؛ بخش سوم، بررسي نظم آيات . در اين بخش آياتي مورد بحث قرار گرفته است كه طبرسي ذيل عنوان « النظم» در اين پنج جزء آورده است.
عنوان : تحقيق و تصحيح كتاب «كنز التفاسير»
نويسنده : ناصر نيستاني
سال : 1376
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين رساله تفسير « كنز التفاسير» ، اثر علي بن جعفر استرآبادي از علماي قرن سيزدهم تصحيح و تحقيق شده است. در آغاز مقدمه‌اي در شرح حال مؤلف آمده است. اثر تحقيق شده به واقع نوعي غريب‌القرآن است كه به ترتيب الفبايي و بر اساس شكل موجود كلمات در قرآن به شرح لغات غريب قرآن پرداخته است.
عنوان : ترجمه و تحقيق «الاتجاهات المنحرفة في تفسير القرآن الكريم دوافعها و دفعها »
نويسنده : معصومه مستوفي
سال : 1376
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين پژوهش در ترجمه و تحقيق يكي از آثار دكتر محمد حسين ذهبي و شامل يك مقدمه و سه فصل با اين مباحث است: مقدمه : معناي لغوي و اصطلاحي تفسير، كلمه‌ي تفسير در قرآن و حديث، معناي لغوي و اصطلاحي تأويل، تفاوت ميان تفسير و تأويل، استعمال تأويل در قرآن و روايات؛ فصل اول، سرگذشت تفسير في دو مرحله : مرحله‌ي روايت : تفسير پيامبر اكرم(ص) ، تفسير در عصر صحابه، مشخصات تفسير در عهد صحابه، منابع صحابيان در تفسير قرآن كريم،‌اميرالمؤمنين علي(ع) باب علم نبي، عبدالله بن عباس(ت 68 ق) ،‌زيد بن ثابت ضحاك انصاري (ت 40 ق) ، جابربن عبدالله انصاري، مفسران معروف مكه و مدينه در دوره‌ي‌ تابعين ،‌مدرسه‌ي تفسير قرآن در عراق ، مرحله‌ي تدوين ، قول ارجح درباره‌ي اولين مدون تفسير؛ بخش دوم،‌مبدأ ظهور گرايش‌هاي انحرافي (باطنيان ، محيي‌الدين بن عربي، موضع معتزله در تفسير قرآن،‌اهم كتب تفسير معتزله ،‌تفسير مورخان و داستان سرايان،‌الكشف و البيان عن تفسيرالقرآن تثعلبي،‌عامل مهم ضعف تفسير مأثور ،‌شخصيت‌هايي كه در ورود اسرائيليات به تفسير مؤثر بوده‌اند: عبدالله بن سلام(ت 42 ق)، كعب الاخبار(ت 32 ق) ،‌وهب بن منبه(ت 110 ق) ، ابن عباس ناقل اسرائيليات ، رفع اتهام از ابن عباس، تفسير برخي از صاحبان مذاهب نحوي؛ بخش سوم، تحقيقي درباره‌ي تفسير شيعه امامي: پيدايش شيعه، اقليت شيعه جداي ازمسلمين چرا؟ ، موضع شيعه در تفسير قرآن كريم، فهم ظواهر آيات قرآن، مصادر تبيين ظواهر آيات، سنت، عترت ، احاديث صحابه، روش پيامبر و اهل بيت(ع) در تفسير قرآن،‌فهم عقل يا تدبر در عمق قرآن، فهم معنوي و بواطن قرآن كريم.
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از كتاب «فكرة اعجاز القرآن» تعيم الحمصي(ص 91ـ155، قرن 6 و 7 و 8).
نويسنده : سودابه نفري
سال : 1376
استاد : آذرنوش آذرتاش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : بخشي از اين كتاب كه در اين پايان‌نامه ترجمه و تحقيق شده، شامل ديدگاه‌هاي غزالي و قاضي و عياض و زمخشري، ابن عطيه، طبرسي، ابن رشد، فخررازي، سكاكس، ابن عربي،‌امدي، طوسي، حازم قرطاجني، بيضاوي، زملكاني،‌ابن تيميه،‌خطيب قزويني،ابن جزي كلبي، يحيي بن حمزه علوي،‌اصفهاني، ابن قيم جوزيه، ابن كثير، شاطبي و زركشي در زمينه‌ي اعجاز قرآن كريم است.
عنوان : ترجمه و نقد و بررسي باب اول تا سوم از كتاب «مع الانبيا في القرآن كريم »
نويسنده : فاطمه امامي ميبدي
سال : 1376
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده‌ شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : در اين پايان‌نامه باب اول و دوم از كتاب « مع الانبيا في القرآن الكريم» تأليف عفيف عبدالفاتح طباره ترجمه و نقد و بررسي شده و موضوعات آن به اين شرح است: باب اول ، داستان‌هاي پيامبران (ع) ، شيوه‌ي داستان‌هاي پيامبران(ع)، سبك داستان انبيا(ع)، تفاوت قرآن با تورات و داستان‌اي قرآن؛ باب دوم، آدم و ادريس(ع): فصل اول، خلقت آدم(ع) و تكريم او: پيدايش آدم(ع)، منزلت آدم(ع)، تكريم آدم(ع)،‌سجده‌ي ملائكه و امتناع ابليس ؛ فصل دوم، آدم توسط ابليس: طرد شيطان از بهشت، آفرينش حوا، فريب آدم توسط ابليس، خطاي آدم، عفو آدم و اخراج او از بهشت،‌بهشتي كه خداوند آدم را د رآن ساكن كرد؛ فصل سوم، پندها و عبرت‌ها : تكريم انسان ، سرانجام كبر و خوادخواهي ، دعوت به تعالي روح، آدم نخستين ساكن زمين نيست ، طبيعت ابليس و شياطين، شيطان بر مؤمن سلطه‌اي ندارد ، توبه شيطان را دور مي‌كند؛ فصل چهارم، داستان هابيل و قابيل: قصه‌ي هابيل و قابيل؛ فصل پنجم ، نبوت ادريس(ع).
  • تعداد رکورد ها : 1568