• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1289روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

درد سنگ کلیه ابتدا در ناحیه پهلوها و پشت، درست پایین دنده ها ظاهر مى شود

 

خاطره یک درد شدید و ناتوان کننده، چیزی است که نگرانی دایمی از تکرار این وضعیت را در ذهن بیمارانی که یک بار به مصیبت سنگ کلیه گرفتار شده اند؛ زنده نگه می دارد. امّا نباید نگران باشید؛ با روشهای ساده درمانی طبّ سنّتی، هم درد به راحتی درمان می شود و هم عامل ایجاد درد، یعنی سنگ کلیه.

 

انواع سنگ کلیه

۱- سنگ های کلسیمی: حدود ۸۰-۷۵ درصد سنگ های کلیوی را تشکیل می دهند و به طور عمده از جنس اگزلات کلسیم – و با شیوع کمتر از جنس فسفات کلسیم – هستند.

 

۲- سنگ های شاخ گوزنی یا Struvite: که معمولاً در زمینه عفونت های مزمن کلیوی به وجود می آیند.

 

۳- سنگ های اسید اوریکی.

 

۴- سنگ های سیستئینی.

 

عوامل زمینه ساز سنگ کلیه

۱- کمی تحرّک: به ویژه در بی حرکتی های شدید مثل بیماران بستری، بیماران دچار ضایعات نخاعی و … باعث افزایش برداشت کلسیم از استخوان ها می شود. این مسأله از سویی باعث تحلیل تدریجی استخوان ها و بروز پوکی استخوان می شود و از سوی دیگر، کلسیم اضافه ای که به این ترتیب وارد خون می شود؛ سطح کلسیم ادرار را افزایش داده زمینه را برای تشکیل سنگ های کلیوی فراهم می کند.

 

۲- مشکلات تغذیه ای:

۱- ۲- مصرف غذاهایی که دفع ادراری اگزلات را زیاد می کنند: آجیل های بوداده، انواع شکلات، چای، نوشابه های کولا، اسفناج، بادام زمینی و ….

 

۲- ۲- مصرف زیاد نمک: که باعث افزایش دفع ادراری کلسیم می شود.

 

۳- ۲- مصرف زیاد پروتئین های حیوانی(انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ): این موادّ غذایی، دفع کلسیم، اگزلات و اسید اوریک را افزایش می دهند و احتمال تشکیل هر دو نوع سنگ کلسیمی و اسید اوریکی را زیاد می کنند.

 

۴- ۲- مصرف کم فیبر: یا به زبان ساده همان غذاهای گیاهی؛ چرا که مصرف زیاد میوه و سبزیجات، کاهش خطر تشکیل سنگ های کلیوی را به دنبال دارد.

 

۳- کم شدن حجم ادرار: به دلیل فعّالیت های سنگین و تعریق زیاد، روزه داری و ….

 

۴ – مصرف الکل: که در ادامه توضیح مبسوطی در مورد آن خواهیم داد.

 

۵- یبوست: که بدون تردید از مهمترین دلایل شیوع سنگ های کلیوی است که متأسّفانه تقریباً هیچ گاه به آن توجّهی نمی شود.

 

۶- عفونت های مزمن کلیوی: که چنان که گفتیم زمینه را برای تشکیل سنگ های شاخ گوزنی فراهم می آورند.

 

۷ – سایر علل: مثل پرکاری تیروئید، بعضی بیماری های نادر ژنتیکی و ….

 

 

تشخیص سنگ کلیه با آزمایش ادرار، عکس ساده شکم یا سونوگرافی انجام می شود

 

علایم سنگ های کلیوی

بیماران مبتلا به سنگ هاى کلیه معمولاً با دوره هاى درد شدید، پیچشى و متناوب که هر چند دقیقه یک بار مى گیرد و ول مى کند، مراجعه مى کنند. درد معمولاً ابتدا در ناحیه پهلوها و پشت، درست پایین دنده ها، ظاهر مى شود که به تدریج به کشاله ران و ناحیه تناسلى انتشار مى یابد و با دفع سنگ، درد بیمار متوقف مى شود. بیماران به دلیل فعالیت دستگاه عصبى خودمختار (سمپاتیک) پوست سرد، تعریق و حالت تهوع دارند.

 

اکثر بیماران خون در ادرار دارند که ممکن است میکروسکوپى باشد و تنها با آزمایش ادرار مشخص شود یا کاملاً ادرار، کدر یا تیره به نظر آید. این علایم به دلیل ایجاد انسداد در مسیر خروج ادرار به وجود می آیند. بنابراین تا وقتی که سنگ، مسیر ادراری را به طور نسبی یا کامل دچار انسداد نکند؛ می تواند بدون علامت باشد و این به آن معناست که ممکن است بسیاری از ما سنگ کلیه داشته باشیم ولی از آن بی خبر باشیم.

 

همچنین ممکن است سنگ های کلیوی به صورت دوره ای به وجود بیایند؛ حلّ و دفع شوند و سنگ های جدیدی تشکیل شوند بدون آنکه شخص از آنها اطّلاعی داشته باشد. در این گونه موارد شخص ممکن است گهگاه احساس سنگینی، گزگز یا دردهای خفیف کلیوی داشته باشد.

 

شیوع سنگ کلیه

بیشترین شیوع سنگ کلیه در گروه سنى ۱۸ تا ۴۵ سال دیده مى شود. معمولاً بزرگسالان بالاى ۳۰ سال از هر دو جنس (زن و مرد) مبتلا مى شوند اما  شیوع سنگ کلیه در مردان ۵ تا ۱۰ برابر بالاتر است. میزان بروز سنگ هاى کلیوى در کشورهاى توسعه یافته بیشتر است که به دلیل مصرف زیاد پروتئین همراه با رژیم غذایى کم فیبر است. چهل درصد بیماران مبتلا به اولین حمله سنگ کلیه در عرض ۲ تا ۳ سال دچار یک حمله مجدد مى شوند و ۷۵ درصد مبتلایان نیز در عرض ۷ تا ۱۰ سال دچار عود مى شوند.

 

تشخیص و درمان در طبّ کلاسیک

تشخیص سنگ کلیه عمدتاً براساس علایم بالینی، آزمایش ادرار، عکس ساده شکم یا سونوگرافی انجام می شود.

درمان هم شامل تجویز داروهایی برای کاهش درد، شل کردن عضلات حالب(برای حرکت سریعتر سنگ)، تجویز داروهای حل کننده سنگ، سنگ شکن و نهایتاً جرّاحی است.

 

نکته های پیشگیرانه و درمانی بر اساس رویکرد طبّ سنّتی

اگر چه سنگ های کلیه، انواع مختلف و بالطبع روشهای گوناگونی برای پیشگیری و درمان دارند؛ ولی نکات ذیل را به عنوان نکاتی عمومی، ساده و قابل اجرا در ۳ بخش ذکر می کنیم.

 

الف – کنترل درد: شاید برای بیماری که دچار سنگ کلیه است هیچ چیزی مهمتر از کنترل درد شدیدش نباشد؛ دردی که گاه به مسکّن های تزریقی مخدّر مانند مورفین نیز به خوبی پاسخ نمی دهد؛ امّا طبّ سنّتی برای این مشکل راه حل های ساده ای دارد:

 

الف – الف- بادکش گذاری: بادکش گذاری اثری فوق العاده در رفع اسپاسم عضلات حالب دارد و تقریباً بلافاصله درد را تسکین می دهد؛ در واقع، بادکش گذاری با شل کردن عضلات صاف حالب، درد را کاهش داده باعث تسهیل حرکت و دفع سنگ خواهد شد. برای این کار موضع حداکثر درد را با یک روغن مناسب چرب کرده در همان ناحیه بادکش بگذارید و تا رفع کامل درد(معمولاً ۱۵-۱۰ دقیقه) آن را برندارید. طبیعی است که با این کار ممکن است پس از مدتی درد را در نقطه ای پائین تر از نقطه قبلی احساس کنید که علت آن حرکت سنگ است. به موازات تغییر محل درد، جای بادکش ها را عوض می کنید تا وقتی که سنگ داخل مثانه شود و درد از بین برود.

 

اگر درد بیمار در ناحیه ای وسیع پخش است؛ در کلّ ناحیه درد بادکش بگذارید. اگر درد بیمار در جاهایی مثل بیضه یا کشاله ران احساس می شود و طبیعتاً نمی توانید محلّ اصلی سنگ را پیدا کنید؛ مسیری از روی کلیه تا روی مثانه را بادکش گذاری کنید. این مسیر از کلیه شروع می شود؛ ۲۰-۱۵ سانتی متر به سمت پایین حرکت می کند و سپس با گذشتن از پهلوی بیمار با مسیری مورّب به سمت مثانه(قسمت بالای ناحیه تناسلی) می رسد. این نحوه بادکش گذاری تقریباً شکست درمانی ندارد.

 

پس از مدیریت اورژانسی درد و در طول درمان دارویی، بادکش گذاری روزانه (روزی یک بار به مدّت ۲۰-۱۵ دقیقه) روی کلیه مبتلا باعث افزایش خون رسانی کلیه و تسریع در حل شدن سایر سنگ ها و جلوگیری از تشکیل سایر سنگ ها خواهد شد.

 

الف- ب- سایر روش ها: در صورتی که به هر دلیل قادر به بادکش گذاری نیستید؛ می توانید یک عدد آجر(ترجیحاً آب ندیده) را داغ کرده لای حوله پیچیده روی موضع درد بگذارید و تا حدّ تحمّل، آن را برندارید. این کار اگر چه تأثیر بادکش را ندارد؛ امّا به ویژه در کنترل دردهای خفیف تر مؤثّر است.

 

 

گرم نگه داشتن کلیه ها از اصول مهمّ درمانی سنگ کلیه در طبّ قدیم است

 

 

ب – نکته های پیشگیرانه و بهداشتی در درمان سنگ کلیه:

۱- دستورات تغذیه ای:

- هر قدر غذا را بیشتر بجوید احتمال پیدایش سنگهای کلیوی را کاهش می دهید.

 

- از مصرف غذاهایی که مخالف طبع شما هستند یا به زبان ساده به شما نمی سازند؛ بپرهیزید.

 

- پرخوری یکی از عوامل پیدایش این سنگهاست از این عامل تخریب جسم و روح فاصله بگیرید.

 

- هرگونه ضعف در کارکرد معده؛ می تواند سبب ساز بروز این سنگها باشد؛ بنابراین اگر دچار نفخ، درد یا سوزش معده، ترش کردن، سنگینی معده بعد از غذا و مانند آن هستید؛ نسبت به درمان آن اقدام کنید.

 

- مصرف پروتئین های حیوانی(انواع گوشت، تخم مرغ و لبنیات) را به حدّاقل مورد نیاز کاهش دهید. در مورد مصرف گوشت های مانده و کهنه(از جمله گوشت های یخی و فریزری، سوسیس، کالباس، همبرگر و …)، ماهی شور و پاچه، دقّت بیشتری کنید.

 

- مصرف این موادّ غذایی را نیز حتّی المقدور کاهش دهید یا قطع کنید: انواع شیرینی مصنوعی و شیرینی های قنّادی، قهوه، چای، انواع شکلات و کاکائو، انواع نوشابه ها، بادام زمینی، اسفناج، آجیل های بوداده و …

 

- مصرف نمک را تعدیل کنید و ترجیحاً به جای نمک های تصفیه شده از نمک دریا یا معدنی استفاده کنید.

 

- در شهرهایی که آب سنگینی دارند؛ از آب جوشیده و یا در صورت امکان از آب چشمه یا قنات استفاده کنید.

 

- مصرف انواع میوه و سبزی را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.

 

- درمان سنگ کلیه بدون اقدام برای درمان یبوست بیمار، کاری است عبث و بی نتیجه. بسیاری از مواقع، تنها با درمان یبوست، سنگ کلیه بیمار هم درمان می شود.

 

- شاید یک معیار ساده برای درک این که آب بدن کافی است یا خیر آن است که به رنگ ادرار توجّه کنیم؛ اگر رنگ ادرار به سمت زرد پررنگ میل کرد یا بوی آن تند شد؛ احتمالاً نیاز به مصرف آب بیشتری دارید؛ امّا این مسأله هرگز به آن معنا نیست که آب درمانی به شیوه رایج(گاهی تا ۱۳ لیوان آب در روز) را به عنوان درمان سنگ کلیه توصیه کنیم؛ چرا که این کار، سنگ کلیه و بیمار، هر دو را با هم نابود می کند. بنابراین میزان مصرف آب را بر اساس درخواست عاقلانه بدن – یعنی همان احساس تشنگی – تنظیم کنید.

 

۲- سایر توصیه ها:

- فعّالیت سنگین و تعریق بیش از حد، زمینه ساز تشکیل سنگ کلیوی است؛ امّا بی حرکتی عاملی خطرناکتر است؛ لذا سعی کنید فعّالیت مناسب روزانه خود را حفظ کنید. تجربه نشان می دهد که انجام روزانه ورزش هایی مانند طناب زدن، به دفع بهتر سنگ کلیه کمک می کند.

 

- گرم نگه داشتن کلیه ها از اصول مهمّ درمانی سنگ کلیه – و بسیاری دیگر از بیماری های کلیه – در طبّ قدیم است. بستن شال به ویژه در فصول سرد سال بر روی کلیه ها را به خصوص به کسانی که دچار عود مکرّر سنگ کلیه هستند؛ توصیه می کنیم. ماساژ کلیه ها با روغن های مناسب – زیتون، کنجد، سیاهدانه، بادام تلخ، هسته قیسی و … – هم تأثیر شایانی در درمان سنگ کلیه دارد. اثر اصلی این دو کار، افزایش جریان خون کلیوی و کارکرد بهتر آن است.

 

- حجامت: حجامت و به ویژه حجامت کلیه ها از درمانهای مناسب برای دفع سنگهای کلیوی است. گاه بلافاصله پس از حجامت، دفع سنگ آغاز می شود. بنابراین و به ویژه در کسانی که علایم سنگینی و غلظت خون دارند؛ نباید از انجام حجامت غافل شد.

 

کلیه سنگ ساز

بیمارانی هستند که مکرّرا دچار سنگ کلیه می شوند. طبّ کلاسیک به این بیماران القا می کند که ایراد از کلیه شماست و این حالت تا آخر عمر با شما خواهد بود. امّا واقعیت این نیست؛ بلکه اکثر این افراد را کسانی تشکیل می دهند که اقدامات درمانی متعدّدی انجام می دهند؛ امّا از انجام کارهای پیشگیرانه غافلند. به همه این بیماران توصیه می کنم که اقدامات پیشگیرانه ذکر شده در این مقاله(به ویژه اقدامات مربوط به اصلاح تغذیه و کارکرد دستگاه گوارش) را جدّی بگیرند تا کم کم تهمت سنگ ساز بودن از ساحت کلیه آنها پاک شود.

 

در افراد معدودی به علّت عدم توانایی کلیه برای دفع موادّ محلول در آب منطقه سکونت، این مشکل تکرار می شود که به این افراد توصیه می کنیم که میزان حدّاقلّی از دارو(مثلاً روزی نصف استکان عرق خارشتر) را مصرف کنند. البته بهتر است هر چند وقت یک بار دارو برای مدّتی قطع شود یا آن که به تناوب از داروهای مختلف استفاده شود تا عوارض مصرف طولانی دارو بر بدن به حدّاقل برسد.

شنبه 11/9/1396 - 16:55
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

اگر رفلاکس با علائمی همچون گیر کردن لقمه در مری، کاهش وزن و استفراغ خونی همراه باشد، می‌تواند خطرناک باشد و نیاز به پیگیری جدی دارد .
 
به گزارش جام‌جم آنلاین، دکتر همایون زجاجی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: دفعات رفلاکس در برخی افراد بسیار زیاد است که مشکل آنها حساس‌تر است و باید مورد بررسی قرار گیرد. همچنین20 تا 25 درصد مردم، گاه دچار علائم رفلاکس هستند و 10 درصد افراد هر روز دچار این مشکل می‌شوند.

وی تاکید کرد: افرادی که دچار رفلاکس هستند، گاه به علائمی همچون سرفه و گرفتگی صدا دچار می‌شوند که این مسائل می‌تواند برایشان آزاردهنده باشد. رفلاکس به تنهایی ممکن است خطرناک نباشد، ولی درمان نشدن آن در مدت طولانی، عوارضی برای فرد به همراه خواهد داشت. در صورت درمان نشدن رفلاکس، مخاط مری دچار آسیب شده، به مرور برای فرد زخم مری و التهاب مری ایجاد خواهد کرد. در برخی افراد نیز می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به سرطان تحتانی مری شود.

این فوق‌تخصص گوارش و کبد خاطرنشان کرد: برطرف کردن اضافه وزن، مصرف نکردن غذاهای چرب و محرک همچون فلفل و ادویه و انواع سس و نوشابه در درمان رفلاکس بسیار مؤثر است. همچنین توصیه می‌شود افراد میان شام خوردن و خواب حداقل دو ساعت فاصله بگذارند تا علائم رفلاکس تشدید نشود.

شنبه 11/9/1396 - 14:29
سلامت و بهداشت جامعه

اخیرا اختلاف بین انجمن روماتولوژی با سازمان غذا و دارو در خصوص حذف داروی "تری‌پاراتاید" از پوشش بیمه ، رسانه ای شده است. صحبت های رئیس انجمن روماتولوژی در مقایسه با توضیحات رئیس سازمان غذا و دارو در این خصوص بسیار متفاوت است چرا که انجمن بر حیاتی بودن دارو برای بیماران اصرار دارد و اما سازمان غذا و دارو تاکید دارد داروهایی مشابه با اثربخشی همانند "تری‌پاراتاید" در کشور موجود است.
 
دکتر کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد:سازمان غذا و دارو با توضیحاتی که رئیس انجمن روماتولوژی ایران در رابطه با هزینه-اثر بخش و حیاتی بودن داروی "تری‌پاراتاید" ارائه داد، در مقایسه با هزینه-اثربخشی که توسط گروه های اقتصاد دارویی یکی از دانشگاه ها با همکاری انجمن روماتولوژی برای شرکت سازنده تدوین شده ، تناسبی پیدا نکرد.

وی در ادامه افزود: مطلبی که رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص داروی "تری‌پاراتاید" بیماران پوکی استخوان مطرح کرد، موضع سازمان غذا و دارو است. سازمان غذا و دارو بعد از بررسی دقیق مطالعه هزینه-اثربخشی که شرکت سازنده ارائه کرده و با توجه به نتایج همان مطالعه داروی مذکور برای ایران در سطح هزینه فعلی، هزینه-اثربخش ندارد. این موضوع کاملا علمی‌ست و مبتنی بر رویکرد هزینه-اثربخشی در حوزه مدیریت و علم اقتصاد دارو و سلامت هست. لذا لازم به ذکر است گفته شود این موضوع این طور نیست که در ابتدا تنها توسط سازمان غذا و دارو انجام شده باشد.

جهانپور متذکر شد: گزارش مطالعه هزینه-اثر بخشی را شرکت سازنده ارائه می دهد. هزینه-اثربخشی برای داروی "تری‌پاراتاید" و امثال آن با توجه با اطلاعاتی که خودشان ارائه کردند این دارو در سطح هزینه فعلی، هزینه-اثربخشی ندارد.

به گفته وی، اصرار این موضوع و اطلاق واژه "حیاتی" برای این دارویی که بر سر هزینه-اثربخشی آن حداقل اختلاف است واقعا جای تعجب دارد و سوالی که در اینجا برای ما بوجود آمده این است که چگونه در ایران طبق مدارک ارائه شده توسط شرکت سازنده دارو مبنی بر این موضوع که سطح هزینه-اثربخشی آن 2 جی دی پی(2 برابرهزینه سرانه) است، می تواند اثربخش باشد؟

به گفته جهان پور، واژه حیاتی بودن داروی "تری‌پاراتاید" برای بیماران پوکی استخوان درست نیست. هچنین این دارو از نظر هزینه‌ اثربخشی تفاوتی با داروهای مشابه اش ندارد و به همین دلیل از پوشش بیمه‌ای خارج شده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار داشت: سازمان غذا و دارو هیچ دخالتی در حوزه بیمه بودن یا نبودن داروها ندارد، آنچه که این سازمان در کمیته اقتصاد دارو بررسی می کند، هزینه-اثربخشی هر دارو توسط مدارک ارائه شده شرکت های سازنده است، به هرحال این دارو(تری‌پاراتاید) برای هزینه فعلی برای نظام سلامت کشور هزینه-اثربخش نیست.

جهانپور تاکید کرد: امروز موضع سازمان غذا و دارو برای حفظ منابع عمومی و منافع ملی و تخصیص منابع کشور است. اگر دارویی هزینه-اثربخشی پایین داشته باشد و بخصوص در حوزه داروهایی که به نوعی موازی هستند به عبارتی برای درمان داروهای مشابه دیگری با اثر گذاری همانند آن نیز موجود باشد، قطعا آن ها از نظر سازمان غذا و دارو هزینه-اثربخش نبودنشان در نظام سلامت اعلام خواهد شد.

وی گفت: مطالعه اولیه هزینه-اثربخشی شرکت های سازنده و یا وارد کننده به سازمان غذا و دارو اعلام می کنند و ما تنها آن را نقد و بررسی کرده و نتیجه نهایی را ملاک قضاوت قرار می دهیم. در رابطه با همین دارو نیز نتیجه فراتر از هزینه-اثربخشی فعلی در کشور است.

به گفته سخنگوی سازمان غذا و دارو، هرگز اینگونه نیست که ملاک هزینه-اثربخشی دارو تنها برای کشور های فقیر باشد.

جهانپور در رابطه با بیمارانی که از این دارو استفاده می کردند، گفت: با توجه به این که داروهای مشابه با اثربخشی نزدیک به این دارو در کشور موجود است، با مشورت پزشک مربوطه داروی دیگری را جایگزین کنند.

شنبه 11/9/1396 - 14:28
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

نمی‌دانید چرا همیشه احساس خستگی می‌کنید؟ ضربان قلب‌تان نامنظم است؟ در سرتان احساس سبکی می‌کنید و مدام سردرد دارید؟ دست‌ها و پاهایتان چه در زمستان و چه تابستان سرد است؟ این موارد ممکن است گاهی ناشی از کم‌خونی باشد.
 
کم‌خونی (آنمی) یکی از رایج‌ترین اختلالات خونی است که میان خانم‌ها در سنین باروری و افراد مسن شایع است و در مناطق شمالی کشور به دلیل وجود یک نوع انگل که به انگل خونخوار معروف است، شیوع دارد و گاهی ناشی از فقر آهن است.

حال ببینیم کم‌خونی چیست؟ با ساخته نشدن سلول‌های جدید قرمز خون، فرد دچار کم‌خونی می‌شود، کم‌خونی انواع مختلف دارد.

از علل ایجادکننده کم‌خونی کمبودهای تغذیه‌ای، خونریزی، ناهنجار‌ی‌های ژنتیک، بیماری‌های مزمن یا مسمومیت‌های دارویی است البته یکی از اصلی‌ترین علل کم‌خونی در ایران، انتخاب رژیم غذایی نادرست و تغذیه غیراصولی است.

دکتر سیدرضا میرجعفری، متخصص داخلی و دکتر محمدحسن ابوالحسنی متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی در این باره با جام‌جم به گفت‌وگو نشسته‌اند.

دکتر میرجعفری: کم‌خونی در کمین این افراد!

وقتی تعداد گلبول‌های قرمز سالم شما برای رساندن اکسیژن از ریه‌ها به بافت‌های بدن کافی نباشد، فرد مبتلا به کم‌خونی می‌شود.

کم‌خونی در کمین زنان و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن گوارشی، روماتیسمی، عفونی، کلیوی و... است. حاملگی و از دست دادن خون طی عادت‌های ماهانه مکرر باعث می‌شود زنان بیشتر به کم‌خونی مبتلا شوند. همچنین مبتلایان به بیماری‌های مزمن داخلی به دلیل سوءتغذیه و فقر آهن، ویتامین‌های اسید فولیک و B12 و همچنین کاهش توانایی ساخت گلبول‌های قرمز سالم در مغز استخوان بیشتر به کم‌خونی دچار می‌شوند.

روش تشخیص کم‌خونی

با انجام آزمایش CBC و مشاهده کاهش مقدار هموگلوبین می‌توان کم‌خونی را تشخیص داد. در صورت اثبات وجود کم‌خونی، برای تشخیص علت کم‌خونی آزمایش‌های تکمیلی انجام می‌شود.

محققان می‌گویند، احتمال ابتلا به آنمی (اختلال کم‌خونی) در افراد مسن، افرادی که در رژیم غذایی خود آهن مصرف نمی‌کنند، افرادی که تمرینات ورزشی سنگین انجام می‌دهند، زنان در زمان عادت ماهانه و دوران بارداری و افراد مبتلا به بیماری‌های حاد و مزمن شامل بیماری‌های خود ایمنی، کبد، تیروئید و التهاب روده بیش از دیگران است. حال آن که کم‌خونی یا آنمی، علائم و نشانه‌هایی دارد که آشنایی با آن می‌تواند افراد را از مشکلات و عوارض کم‌خونی نجات دهد.

منابع غذایی مفید در درمان کم‌خونی

علل کم‌خونی، متعدد و متنوع است و تنها با مراجعه به پزشک وانجام آزمایش‌های مورد نیاز، علت و نوع درمان کم‌خونی مشخص می‌شود. مصرف غذاهای غنی از آهن مثل گوشت قرمز، جگر، ماهی، عدس، سویا، باقلا، میوه‌های خشک و سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند از کم‌خونی و فقر آهن پیشگیری می‌کنند.

تخم‌مرغ، جگر، لبنیات، اسفناج و موز حاوی فولات و ویتامین B12 زیادی هستند. مصرف خودسرانه قرص آهن یا اصرار بیهوده برای تجویز آمپول‌های به اصطلاح خونساز حاوی ویتامین، اغلب بی‌فایده است و در پاره‌ای موارد می‌تواند
موجب مسمومیت شود.

دکتر ابوالحسنی: فولیک اسید، ویتامینی برای تولید سلول‌های قرمز خون

مصرف ویتامین 12 B می‌تواند در درمان کم‌خونی موثر باشد. افرادی که دارای کم‌خونی فقر آهن هستند، لازم است مواد غذایی حیوانی نظیر گوشت گاو، بره، و ساردین بخورند.

مواد غذایی غنی از اسید فولیک می‌توانند در درمان کم‌خونی موثر باشند. رژیم غذایی حاوی اسیدفولیک در درمان کم‌خونی موثر است، چراکه بدن در حالت عادی نمی‌تواند مقدار زیادی از این ویتامین را ذخیره کند.
درواقع فولیک اسید ویتامینی است که برای تولید سلول‌های قرمز خون و اجزای تشکیل‌دهنده هموگلوبین ضرورت دارد.

مبتلایان به کم‌خونی و فقر آهن در رژیم غذایی‌شان موادی چون چای، قهوه، نوشابه و مواد غذایی غنی از کلسیم همچون شیر و لبنیات مصرف نکنند.

رژیم درمانی مناسب برای کم‌خونی و فقر آهن

مصرف برخی مواد غذایی می‌تواند در فرآیند جذب آهن اختلال ایجاد کند. از خوردن چای، قهوه، نوشابه و مواد غذایی غنی از کلسیم همچون شیر و لبنیات همراه مواد غنی از آهن خودداری کنید. افراد مبتلا به کم‌خونی نباید مواد غذایی غنی از اگزالیک اسید مصرف کنند. همچنین کم‌خونی ممکن است به دلیل فقر مواد مغذی همچون مس، پروتئین، انرژی، ویتامین 6 B و ویتامین E باشد. لازم است فرد با مصرف وعده‌های غذایی مغذی از عوارض کم‌خونی پیشگیری کند.

شنبه 11/9/1396 - 14:27
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

زرشک که در گروه میوه‌ها قرار گرفته، انواع مختلفی دارد. دو گونه زرشک پلویی و زرشک آبی در ایران معروف است.
 
زرشک پلویی دو نوع دانه اناری و پفکی دارد که از مرغوب‌ترین انواع زرشک بی‌دانه هستند و در ایران و سایر نقاط جهان شناخته شده‌اند.

زرشک آبگیری یا سیاه، نوعی زرشک آبی است که برای تهیه آب زرشک کاربرد دارد و نسبت به زرشک‌های دانه اناری و پفکی از نظر مرغوبیت در درجه پایین‌تری قرار دارد، ولی خواص درمانی و تغذیه‌ای یکسانی دارد و متخصصان طب ایرانی و نوین مصرف آن را توصیه کرده‌اند.

در حال حاضر، زرشک پفکی به عنوان مرغوب‌ترین نوع زرشک در ایران شناخته شده و مقادیر بسیاری از آن به کشور‌های دیگر صادر می‌شود. زرشک دانه اناری اغلب طعم و بویی شبیه خاک دارد، اما به دلیل کیفیت رنگی و مزه ملسی که دارد، برای تزئین غذا استفاده می‌شود.

آنچه باید بدانید

از دیدگاه طب ایرانی، زرشک طبع سرد و خشکی دارد.

یکی از بهترین ترکیبات موجود در زرشک ویتامین B فراوان آن است که می‌تواند عوارض عصبی و حتی پرخاشگری را بهبود بخشد.

مهم‌ترین خاصیت زرشک، ویتامین C آن است که می‌تواند مقاومت بدن را در برابر بیماری‌ها بویژه بیماری‌های عفونی و سرماخوردگی بالا ببرد.

نوع بی‌دانه زرشک پلویی که بیشتر در نواحی خراسان می‌روید، به عنوان یک میوه تقویت‌کننده کبد، قلب، معده و تصفیه‌کننده خون به صورت پخته همراه برنج به صورت زرشک پلو مصرف می‌شود.

متخصصان طب ایرانی مصرف زرشک را به خانم‌هایی که دوره یائسگی آنها نزدیک است و آنهایی که اختلالات رحمی دارند،‌ توصیه کرده‌اند.

براساس یافته‌های پژوهشی، زرشک آبی باعث فعال شدن کانال کلسیم در قلب شده و با تنظیم ریتم قلب به بهبود نارسایی قلبی کمک می‌کند.

گزارش شده است، بربرین یکی از ترکیبات موجود در زرشک، کلسترول را با سازوکاری متفاوت از سازوکار داروهای استاتینی کاهش می‌دهد و چنانچه استاتین و عصاره زرشک با هم استفاده شوند، سطح کلسترول بهتر کنترل می‌شود.

بربرین موجود در زرشک، عملکردی شبیه متفورمین (داروی کاهنده قند خون) دارد. گزارش شده در بیماران دیابتی نوع 2، حساسیت به انسولین با این ترکیب افزایش یافته است.

به گفته محققان، عصاره آبی زرشک میزان فشار خون بیماران مبتلا به فشار خون متوسط را با انبساط رگ‌ها کاهش می‌دهد و با فعالیت فیتوشیمیایی و آنتی‌اکسیدانی بالا باعث کاهش وزن بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی می‌شود و می‌تواند به بهبود علائم و اختلالات بیماری کبد چرب کمک کند.

التهاب ازجمله عوارض شایع بسیاری از بیماری‌هاست که موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. به گفته پژوهشگران، عصاره زرشک علاوه بر اثر ضدالتهابی در التهابات حاد و مزمن، خاصیت ضددرد هم دارد.

اثر بازدارندگی عصاره زرشک بر رشد سلول‌های سرطانی سینه و ریه گزارش شده که این عصاره می‌تواند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شود و فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن نیز می‌تواند نقش مهمی در کشتن سلول‌های سرطانی و حفاظت از سلول‌های نرمال داشته باشد.

زرشک عوارضی هم دارد و چون بسیار سرد، قابض و نفاخ است، برای مبتلایان قولنج روده، معده و کلیه و مزاج‌های سرد محدودیت مصرف دارد.

شنبه 11/9/1396 - 14:18
سلامت و بهداشت جامعه

اغلب زائرانی که به کشورهای با اقلیم خشک و بیابانی همچون عربستان و عراق و سوریه سفر کرده‌اند در معرض ریزگردها بوده و تقریبا با این پدیده آشنایی دارند.
 
متاسفانه چند سالی است پدیده ریزگردها به سطح وسیعی از ایران نیز گسترش یافته است. ریزگردها از ترکیب ذرات ریز گرد و غبار با آلاینده‌های شهری به وجود می‌آیند که از نظر اندازه متفاوت و دارای ذرات درشت غیرقابل تنفس و ذرات ریز قابل تنفس هستند.

ذرات درشت گرد و غبار حداکثر می‌توانند به داخل بینی، دهان و حلق راه پیدا کنند، اما ذرات ریز می‌توانند به اعماق بیشتر و نواحی حساس مجرای تنفسی و ریه نفوذ کنند.

ذرات موجود در پدیده گرد و غبار اغلب از نوع درشت و غیرقابل تنفس هستند و سلامت را به طور جدی تهدید نمی‌کنند، اما می‌توانند در افرادی که سابقه بیماری‌های تنفسی مانند آسم و آمفیزم دارند، مشکلاتی ایجاد کنند.

از نشانه‌های واضح مواجهه با گرد و غبار، تحریک چشم‌ها و راه‌های هوایی فوقانی است. از آثار سریع و کوتاه‌مدت ریزگردها، اختلال در ضربان قلب و حملات قلبی و تنفسی در افراد مستعد و از آثار درازمدت آن، ورود ذرات چند میکرونی گرد و غبار به دستگاه تنفسی و خون و ایجاد رسوب و التهاب است که سبب بروز تنگی و تصلب عروق می‌شود.

چه باید کرد؟

تا حد امکان در روزهای آلوده به سفرهای غیرضروری نروید و از منزل خارج نشوید و درها و پنجره‌ها را ببندید.

در فضاهای آلوده به مدت کوتاه‌تری تردد کنید و نفس عمیق نکشید و ورزش و نرمش و پیاده‌روی نکنید. فعالیت بدنی باعث افزایش ضربان قلب و فعالیت دستگاه تنفسی و در نتیجه افزایش ورود هوای آلوده به ریه‌ها می‌شود.

به طور مداوم مجرای بینی را به کمک سرم‌ شست‌وشو بشویید.

در صورت خروج از منزل از ماسک‌های استاندارد و مخصوص گرد و غبار استفاده کنید. این ماسک‌ها انواع مختلفی دارند و باید از داروخانه و مراکز مجاز تهیه شوند.

ماسک‌های معمولی و دستمال کاغذی چون منافذ باز و بزرگی دارند، آلاینده‌ها را از خود عبور می‌دهند و قادر به جلوگیری از ورود ریزگردها به مجرای تنفسی نیستند و بدتر این که فرد با این تصور که این پوشش‌ها جلوی ورود ریزگردها را می‌گیرند، نفس‌های عمیق‌تری می‌کشند.

ماسک‌های معمولی برای جلوگیری از ورود گرد و غبار هنگام گردگیری خانه مناسب است.

ماسک باید به طور کامل،‌ جلوی دهان و بینی را بپوشاند و هر دو ساعت عوض شود، زیرا در صورت عدم تعویض خود منبع آلودگی می‌شود.

ماسک‌های مخصوص گرد و غبار،‌ اغلب جلوی ورود آلاینده‌های گازی هوا مانند منواکسیدکربن را نمی‌گیرند.

چون استفاده از ماسک باعث گرم‌شدن سیستم تنفسی و ناراحتی فرد در تنفس مطلوب می‌شود، استفاده از آن برای اغلب بیماران آسمی و تنفسی و بیماران قلبی سخت است. پس این بیماران بهتر است تا زمان رفع کامل آلودگی از خانه یا از محیط‌های با تهویه مطبوع خارج نشوند.

مصرف میوه‌های رنگی و شیر و سایر لبنیات را در اولویت مصرف قرار دهید.

هنگام رانندگی در گرد و غبار پنجره‌ها را ببندید و تهویه مطبوع خودرو را روشن کنید و در حالتی قرار دهید که هوای بیرون وارد نشود.

دریچه‌های کولر، یکی از راه‌های ورود ریزگردها به خانه است. پس دریچه‌ها را ببندید و روی آنها یک کاغذ یا مقوا بچسبانید تا مانع ورود گرد و خاک به خانه شود.

شنبه 11/9/1396 - 14:17
سلامت و بهداشت جامعه

داروی 60 هزارتومانی یک شبه 600 هزار تومان شد
در پی حذف این دارو از پوشش بیمه‌، رییس سازمان غذا و دارو توضیحاتی را مبنی بر آن که این دارو اثربخشی مناسبی نسبت به هزینه‌های بالایش ندارد ارائه داد و دلیل حذف این دارو از پوشش بیمه را همین موضوع دانست. اما رئیس انجمن روماتولوژی ایران داروی "تری‌پاراتاید" را یکی از داروهای حیاتی بیماران معرفی می کند و به شدت اظهار نظر رئیس سازمان غذا و دارو را مورد انتقاد قرار می دهد.
 
دکتر احمدرضا جمشیدی، رئیس انجمن روماتولوژی ایران در گفت‌و‌گو با جام جم آنلاین درباره حذف داروی تری‌پاراتاید از لیست بیمه‌ها گفت: افرادی که بر این عقیده هستند این دارو اثربخشی مناسبی ندارد مسلما در این کار تخصصی نداشته و حتی مطالعه در خصوص انجام نداده اند. مطالعه ای که در دانشگاه شهید بهشتی در رابطه با این دارو انجام گرفته است ، ثابت شده این دارو هزینه - اثربخش دارد منتهی دوستان ما در معاونت غذا و دارو و سازمان های بیمه گر یک عاملی را استناد می کنند، که بر اساس یک جی دی پی(تولید ناخالص داخلی) این دارو هزینه - اثر بخش نیست!

وی در ادامه افزود: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است داروهایی که زیر (3 جی دی پی)قیمتشان باشد داروهای هزینه - اثربخش هستند، 1 جی دی پی برای کشور های فقیر است. بر اساس این اظهار نظر تمام داروهای ضد سرطان، هزینه - اثر بخش نیستند بنابراین ما باید بیماران سرطانی را رها کنیم؟

جمشیدی خاطرنشان کرد: این دارو نیز همین حالت را دارد، این دارو یک داروی منحصر به فرد است که فقط در پوکی استخوان های بسیار شدید که با شکستگی مهره ها همراه باشد، مورد استفاده قرار می گیرد . بر خلاف توضیحات سازمان غذا و دارو در این نوع از بیماران ما هیچ گزینه دیگری جز استفاده از این دارو نداریم. به عبارتی دیگر بیماری که طی پوکی استخوان مهره هایشان شکسته است برای درمان هیچ گزینه دارویی جز تری‌پاراتاید ندارد.

رئیس انجمن روماتولوژی ایران متذکر شد: تری‌پاراتاید هیچ مشابه دارویی در داخل کشور ندارد که جایگزین آن شود به عبارتی کل داروهای پوکی استخوان موجود به غیر از این دارو تراکم استخوان را در طول مدت زمان طولانی بالا(5 الی 10 سال) می آورند اما این دارو طی 2 سال تراکم استخوان بیمار را بطور قابل ملاحظه ای بالا می برد لذا با اینکه به دلیل تکنولوژی بالایی که دارد داروی پرهزینه بوده اما مهم تر از آن، این است که این دارو دارای دوره درمان بسیار مناسبی است.

وی بر حیاتی بودن این دارو تاکید کرد و گفت: تنها داروی حیاتی برای بیماران پوکی استخوان این داروست، هم اکنون بیماران بلاتکلیف هستند. 7000 بیمار که این دارو را دریافت می کردند حال وسط درمان دارویشان قطع شده و داروی 60 هزار تومانی یکباره به 600 هزار تومان تغییر پیدا کرده است.

جمشیدی گفت: آیا سازمان غذا و دارو متولی سلامت مردم است؟ چرا که ما انتظار داشتیم این سازمان به سازمان های بیمه گر فشار وارد کند که این دارو را دوباره باز گردانند نه این که خود مدعی این قضیه شوند.

این متخصص در پایان اشاره کرد: تمام داروهایی که در درمان پوکی استخوان بکار گرفته می شوند مهار کننده سلول های استخوان خوار هستند این مهار باعث می شود در طول سال ها تراکم استخوان بازگردد اما تنها دارویی محرک استخوان سازی است همین داروی تری‌پاراتاید ست و بازهم تاکید می کنم هیچ مشابه دیگری در کشور موجود نیست. بیمارانی که دارای پوکی استخوان شدید هستند معولا از وضعیت مالی مناسبی برخودار نیستند و توان پرداخت هزینه گزاف این دارو را ندارند بنابراین بدون حمایت، از این دارو محروم شده و زندگیشان رو به نابودی کشیده می شود.

شنبه 11/9/1396 - 14:16
سلامت و بهداشت جامعه

یکی از بیماری‌های شایع این فصل آنفلوانزا و سرماخوردگی است. طب سنتی برای پیشگیری و درمان این بیماری‌های تنفسی راهکارهایی ارائه داده است که با هم می‌خوانیم.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تبیان، ویروس آنفلوانزا یک بیماری عفونی است و راه سرایت و انتشار آن طبیعتاً مستقیم است، یعنی وقتی کسی سرفه یا عطسه می‌کند می‌تواند تا چندین متر عامل بیماری را انتقال دهد. هرساله در این فصل شیوع آنفلوانزا را داریم طبیعتاً وقتی کسی نفس‌هایش را آرام‌تر بکشد و بلند حرف نزد و در جمع‌ها کمتر شرکت کند احتمال واگیر آن کمتر خواهد بود.
شست و شوی مرتب دست‌ها با آب و صابون به دلیل این که می‌تواند عامل بیماری را از بین ببرد بسیار کمک کننده است.
صبح‌ها ما بین ساعت ده تا یازده زمانی که هوا مساعدتر است پنجره‌ها را باز کنیم، اسپند دود کنیم چرا که میکروب کش بسیار قوی و ضدعفونی خوبی است.

اولین و مهم‌ترین توصیه جهت تقویت بدن در شرایط ضعف و بیماری این است که سعی شود بیمار استراحت کافی داشته باشد، محل استراحت مبتلایان به این بیماری باید گرم و به دور از هرگونه رطوبت اضافی باشد؛ صبح و شب، پشت ساق پا با روغن زیتون خوب ماساژ داده شود و بادکش گرم و خشک گذاشته شود.

بایدهای تغذیه‌ای در مبتلایان به سرماخوردگی و آنفلوانزا

دم‌کرده آویشن خواص درمانی بالایی دارد؛ بدین صورت که اگر سیاه‌دانه و آویشن به قسمت مساوی با 3 برابر عسل طبیعی مخلوط شود، صبح، ظهر و شب یک قاشق مرباخوری از این معجون، همراه با کمی آب میل شود، به درمان این بیماری بسیار کمک می‌کند.

برای درمان آنفلوانزا، بیمار صبح و شب از بخور اسطوخودوس، اکالیپتوس و مرزنجوش استفاده کند و بیماران سعی کنند، تا پایان درمان بیماری برای جلوگیری از انتقال آن به دیگران موارد بهداشتی که در ادامه ذکر می‌شود را رعایت کنند.

ویتامین ث دارای ارزش بالایی است، ویتامینی که می‌تواند در لیموترش، جعفری، آب نارنج و یا در هر چیزی که کمی‌ترش باشد مقدار بیشتری یافت می‌شود.

در خصوص مصرف نوع غذا برای بیماران سرماخورده و یا دارای بیماری آنفلوانزا باید گفت که بهتر است از سوپ‌های رقیقی که در آن جعفری به همراه چند قطره لیموترش ریخته شده استفاده شود.

نمک ضد عفونی کننده و ضد التهاب است اما بهتر است که به جای آن که روی لیموترش مصرف شود به طور جداگانه آب نمک رقیق صبح و عصر غرغره شود؛ در صورتی که احساس گلو درد داشته باشید بسیار کمک کننده خواهد بود.

در نهایت این که موضوع مهم که در سرماخوردگی‌هایی که ممکن است منجر به آنفلوانزا شود این است که فرد باید استراحت کند خود را گرم نگه دارد و سوپ‌های گرم استفاده کند و بخور دهد ضمن این که مصرف بادرنجبویه، نعنا، بابونه، بادیون، شیرین بیان و دارچین به دلیل این که گرمای بدن را بالا می‌برد و مقاومت را در برابر بیماری آنفلوانزا افزایش می‌دهد پیشنهاد می‌شود.

دیگر توصیه‌ها

شستشوی مجرای بینی و گلو با آب نمک رقیق یا سرم نمکی، هر 8 ساعت یک‌بار، امری ضروری در بهبودی آنفلوانزا است اگر تب بر بدن عارض شد و بالا رفت بیمار پاشویه شود؛ مقداری آب سیب به او بدهید و اگر هرگاه تب قطع شد، مصرف آب سیب را متوقف کنید.

زمانی که تب خیلی بالا نیست، فقط پاشویه کافی است، اما اگر تب خیلی بالا بود، آب خیار بخورانید و تنقیه نمایید و نیز در صورتی که بیمار دچار ضعف و بی‌حالی شد، در جهت تقویت اعضای قلب و مغز مقداری گلاب را بر روی صورت او بمالید.

استفاده از روغن بنفشه و ریختن چند قطره در بینی بسیار مؤثر خواهد بود و باعث خواهد شد عوامل قارچی و عفونی کمتر از طریق بینی جذب شوند همچنین سعی کنیم ناخن‌ها را کوتاه نگه داریم چرا که در زیر ناخن‌ها ممکن است عامل بیماری تجمع کند.


مصرف داروهایی که ضدعفونی کننده به صورت بخور مثل بخور آویشن، اکالیپتوس، باعث خواهد شد که بتوانند به عوامل باکتریایی نزدیک‌تر شوند و آن‌ها را فروکش کنند تا در هوا کمتر پخش شوند.

بهتر است شب هنگام حمام نسبتاً داغ که باعث تعریق شود گرفت چرا که یکی از راه‌های خروج تمام مواد زائد و بیماری زا از بدن تعریق است و آرامش بدن را به دنبال خواهد داشت البته اگر هوای خانه گرم است استحمام شبانه بیشتر توصیه می‌شود.

باید دانست هوای خانه حداکثر بیست و پنج درجه باشد چرا که در گرما عوامل بیماری بیشتر رشد خواهند کرد، گرمای زیاد خانه به خودی خود منفی است و توصیه نمی‌شود همان گونه که هوای سردخانه باعث بیماری خواهد شد.

گرم نگه داشتن کف پاها و سر بسیار توصیه می‌شود، گرفتن رژیم سیب خام نیز بسیار کمک کننده است هر عصر حداقل یک یا دو سیب مصرف شود، اگر دچار یبوست هستید سیب را با پوست و اگر این مشکل را ندارید بدون پوست مصرف کنید.

تب‌های بیش از سه روز نشانه‌ی آنفلوانزا است و باید کاری کرد که سیستم ایمنی بدن افزایش یابد ضمن این که مصرف آنتی بیوتیک ها به عنوان یک درمان بیماری باکتریایی و نه ویروسی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

کسی که آنفلوانزا دارد ترجیحاً نباید از استامینوفن برای کاهش درد و تب استفاده کند اما برای کم کردن تب از گل بنفشه و ختمی به صورت موضعی و خوراکی می‌توان استفاده کرد.

نبایدهای غذایی در سرماخوردگی و آنفلوانزا

پرهیزهای غذایی و عدم مصرف غذاهای چرب مانند: سرخ‌کردنی‌ها، کله‌پاچه، گوشت گاو، کنسروجات و... می‌تواند در جلوگیری از تشدید بیماری آنفلوانزا مؤثر باشد.

شنبه 11/9/1396 - 14:13
سلامت و بهداشت جامعه

 


یک متخصص طب ایرانی گفت: شربت عسل و آبلیموی شیرین برای رفع سرماخوردگی توصیه می‌شود اما باید توجه کنیم بیمار باید از مصرف غذاها و دمنوش‌های ترش در زمان سرماخوردگی پرهیز کند زیرا این موضوع باعث تشدید عفونت بدن خواهد شد.

 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فارس، نعمت‌الله مسعودی متخصص طب ایرانی، در خصوص ابتلا به بیماری سرماخوردگی در فصل پاییز و زمستان توضیح داد: بیماری‌های سرد ازجمله بیماری‌های سرماخوردگی و مجاری تنفسی با شروع فصل پاییز و زمستان در جامعه شیوع پیدا می‌کند.

وی گفت:‌ لازم است به این نکته توجه کنیم که زمانی که به بیماری سرماخوردگی مبتلا می‌شویم نباید بلافاصله مصرف مرکباتی مانند پرتقال و لیموشیرین را شروع کنیم، زیرا این موضوع باعث تشدید سرماخوردگی و عفونت بدن می‌شود.

این متخصص طب ایرانی توصیه کرد: در فصل زمستان بهتر است از استفاده میوه‌های آبدار پرهیز شود، همچنین برخی افراد با عناوینی نظیر رژیم پرتقال و یا لیموشرین اقدام به خوددرمانی می‌کنند که زیاده‌روی در مصرف این دو میوه نیز باعث می‌شود بدن در مواجهه با سرماخوردگی ضعیف عمل کند.

مسعودی بابیان اینکه جابه‌جا شدن از مکان گرم به فضای سرد باعث بروز سرماخوردگی خواهد شد، گفت: در ابتدای ابتلا به سرماخوردگی بهترین گزینه استراحت است، همچنین در ابتدای بروز این بیماری مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها هم توصیه نمی‌شود.

وی بابیان اینکه سوپ سبزیجات می‌تواند در بهبود این بیماری نقش به سزایی داشته باشد، افزود: بهتر است در این غذا از گوشت و چربی استفاده نشود. همچنین در صورت کم شدن اشتهای افراد توصیه می‌شود از مصرف مکمل‌های اشتهاآور پرهیز کند.

این متخصص طب ایرانی در خصوص روش‌های پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی استفاده از شال‌گردن، پوشش سر و همچنین پوشش داخل گوش‌ها می‌تواند به کاهش ابتلا به سرماخوردگی کمک کند.

مسعودی در پایان در خصوص دمنوش‌های مفید برای رفع این بیماری توضیح داد: دمنوش به‌لیمو، گل‌گاوزبان، پونه و آویشن می‌توانند به برطرف شدن این بیماری و کم شدن عفونت کمک کند، همچنین شربت عسل و آبلیموی شیرین توصیه می‌شود اما باید توجه کنیم بیمار باید از مصرف غذاها و دمنوش‌های ترش در زمان سرماخوردگی پرهیز کند زیرا این موضوع باعث تشدید عفونت بدن خواهد شد.

شنبه 11/9/1396 - 14:11
سلامت و بهداشت جامعه



کارشناس بهداشت مواد غذایی گفت: شهروندان خطرات استفاده بی‌رویه از نمک طعام را جدی بگیرند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تسنیم، حسین عبدالعزیزی با بیان اینکه میزان مصرف نمک طعام 6 تا 18 گرم است، افزود: مصرف بیش از این میزان نمک طعام باعث افزایش فشار خون و بیماری قلبی می‌شود.

وی تصریح کرد: کارشناسان معتقدند که مصرف بی‌رویه نمک مهمترین عامل میگرن (سردرد عصبی) است.

کارشناس بهداشت مواد غذایی در ادامه اذعان کرد: نمک همچنین باعث آب‌جمع‌شدگی در بدن، از دست دادن پتاسیم و تورم در پاها می‌شود.

عبدالعزیزی گفت: پتاسیم برای جذب و استفاده پروتئین در بدن ضروری است.

وی متذکر شد: چنانچه شهروندان بخواهند میزان نمک خود را کاهش دهند می‌بایست از نوشیدن کوشاب (ماء الشعیر)، استفاده از منوسدیم گلوتامات، جوش شیرین، پودر پخت‌وپز و از خوردن گوشت‌هایی همچون ژامبون، سوسیس، غذاهای کنسروشده و یا یخ‌زده پرهیز کنند.

عبدالعزیزی در پایان خاطرنشان کرد: آشامیدنی‌های رژیمی ممکن است کم‌کالری باشند اما حاوی نمک هستند.
 

 

شنبه 11/9/1396 - 14:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته