• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3820روز قبل
بهداشت روانی

کارشناس اداره سلامت روان وزارت بهداشت گفت: سالمندان مبتلا به بیماری‌های مزمن جسمی و یا بیماری‌های صعب العلاج به دلیل وضعیت دشوار و ناکام کننده بیماری خود دچار اختلالات و مشکلات روانی متعددی می شوند که اضطراب و افسردگی از شایع‌ترین آنهاست.

دکتر رئوفه قیومی متخصص اعصاب و روان در گفت‌وگو با خبرنگار «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، گفت: نزول تدریجی عملکرد برخی از دستگاههای بدن نظیر قلبی عروقی، تنفسی، ادراری، تناسلی، غددی، و ایمنی از مشخصه‌های اصلی پیر شدن است چرا که پیرشدن به معنای پیر شدن سلول‌ها است.

 

وی ادامه داد: هر سلول دوره عمر مشخص دارد و عوامل ژنتیک و محیط در آن موثرند، کلید اصلی سلامت روان در سالمندان، سلامت جسم در این افراد است، سلامت جسم و روان در سالمندان روابطه‌ای دو سویه است و افراد با مشکلات و بیماریهای جسمی نظیر دیابت، بیماری قلبی، فشار خون، آرتروز و نظایر آن در معرض اختلالات روانپزشکی بیشتری هستند.

 

این روانپزشک با بیان این که جسم و روان دو جنبه مختلف از وجود انسان هستند، افزود: این دو جنبه تاثیرمداوم بر یکدیگر دارند و وضعیت یکی از آنها می تواند تعیین کننده وضع دیگری باشد. بیماری‌های جسمی توانایی جسمانی و عملکرد را دچار اختلال می‌کند و برای بیمار وضعیت ناامیدکننده‌ای بوجود می آورد که منجر به کاهش اعتماد به نفس و امید در او خواهد شد.

 

قیومی ادامه داد: از آنجا که بیمار در مدت بیماری جسمی خود نمی‌تواند کارآیی‌های همیشگی جسمانی خود را داشته باشد و بسیاری از فعالیتهایش محدود می‌شود این وضعیت او را دچار اضطراب، خشم و افسردگی کرده و وی را با فشار روحی و بحران روانی مواجه می سازد.

 

وی افزود: در این شرایط، فرد از نظر روانی آسیب پذیر شده و ابتلا به اختلال روانی دور ازانتظار نیست به عنوان مثال بیمار مبتلا به سرطان به دلیل علائم ناتوان کننده بیماری، ممکن است توان سازگاری با شرایط این بیماری و امید به زندگی خود را از دست داده و دچار افسردگی شدید شود.

 

 

بیماریهای جسمی مزمن؛ زمینه ساز اختلالات روانی در سالمندان

 

 

این کارشناس اداره سلامت روان در رابطه با بیماری‌های جسمی که اختلالات روانی را به دنبال دارند، گفت: از جمله مهمترین بیماری‌های جسمی مزمن درسالمندان که می‌تواند زمینه ساز بروز اختلالات روانی شوند، می توان به سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی، اختلالات ریوی، نارسائی‌های مزمن کلیه، دیالیز، بیماریهای مزمن استخوانی و مفصل (آرتروز، روماتیسم) اشاره کرد.

 

رئوفی ادامه داد: سالمندان مبتلا به بیماریهای مزمن جسمی و صعب العلاج به دلیل وضعیت دشوار و ناکام کننده بیماری دچار اختلالات و مشکلات روانی متعددی می شوند که ازجمله مهمترین و شایع‌ترین آنها ، اضطراب و افسردگی است.

 

وی در ادامه بیان کرد: احساس خشم، سوگ و فقدان، احساس گناه، فکر به خودکشی یا اقدام به آن نیز از دیگر مشکلات روانی است که سالمندان مبتلا به بیماری‌های مزمن به آن گرفتار هستند.

 

این روانپزشک اظهار کرد: اضطراب، احساس تنهایی، انزوا و طرد شدگی، اختلال در خواب، اشتها، تکلم و کارکرد هوشی و اعتیاد از سایر مشکلات روانی است که افراد مبتلا به بیماری در سنین سالمندی دچار آن می‌شوند.

 

این متخصص با اشاره به احتمال بروز اختلال شناختی و اختلال جنسی در سالمندان گفت: تغییر شخصیت، انکار بیماری، احساس عدم کنترل بدن و شرایط بیماری نیز بخش دیگری از مشکلات روانی آنان است.

 

این روانپزشک به برای جلوگیری از اختلالات روانی، سالمندان را به استراحت کافی توصیه کرد و افزود: سالمندان باید به اندازه کافی استراحت کنند زیرا خواب و استراحت کافی به آنها کمک می‌کند تا ذهنی آرام داشته باشند. حدود 7 تا 8 ساعت در شبانه‌روز باید بخوابند و علاوه بر خواب شبانه، خواب نیمروزی نیز به مدت 30 تا 40 دقیقه برای تمدد اعصاب و افزایش انرژی به آنها کمک می‌کند.

 

وی ادامه داد: ورزش باعث کاهش بیماری‌های مزمن مانند تصلب‌ شرایین، فشارخون و چربی خون می‌شود. فعالیت بدنی منظم و ملایم روزانه نظیر پیاده‌روی به مدت 30 دقیقه در روز سلامت قلب و عروق، استحکام استخوان‌ها، عملکرد تنفسی مناسب و در نهایت احساس کلی آرامش جسمی و روانی را برای آنها به همراه دارد.

 

رئوفی با شاره به اهمیت فعالیت ذهنی در سالمندی گفت: سالمندان باید ذهنشان را با حل کردن انواع جدول‌ها و معماها درگیر کنند و همچنین می‌توانند اطلاعات عمومی خود را با خواندن کتاب‌های متعدد افزایش دهند.

 

وی با بیان این که با افزایش سن در سالمندان جسم پیر می‌شود اما ذهن تا هر زمان که بخواهند جوان خواهد ماند، افزود: داشتن عمری طولانی در صورتی محقق می‌شود که فرد سرشار از شادابی، خوش طبعی وروابط اجتماعی محکم باشد. شوخ طبعی و قدرت کنار آمدن با مشکلات و تغییرات به شما کمک می کند از پس هر مشکلی بر آیید.

 

این روانپزشک در ادامه عنوان کرد: سلامت روان در سالمندی بستگی به چگونگی مواجهه با تغییرات بدن در این دوران دارد و این بدان معنا نیست که افراد مسن هیچ بیماری یا مشکلی را تجربه نمی کنند بلکه منظور آن است که کنترل ودرمان به موقع علایم و بیماری‌ها منجر به افزایش کیفیت زندگی خواهد شد.

 

این کارشناس اداره سلامت روان در پایان تاکید کرد: سالمندی بیماری نیست، بلکه مرحله‌ای از چرخه زندگی است و مسائل خاص خود را دارد.

دوشنبه 6/8/1392 - 21:9
آموزش و تحقيقات
نتایج مطالعات جدید نشان می دهد که شستن دستها پس از شکست می تواند موجب خوشبینی شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، پژوهشگران که تاثیر تمیز بودن فیزیکی را پس از شکست مورد بررسی قرار داده اند می گویند شستن دستها چگونگی تفکر، قضاوت و تصمیم گیری ما را تحت تاثیر قرار می دهد.

این محققان دریافتند که افراد مورد بررسی که دستهایشان را پس از انجام کاری می شستند خوشبین تر از آنهایی بودند که دستهایشان را نمی شستند، اما این پاکیزگی فیزیکی، عملکرد آینده آنها در همین حوزه کاری را تضعیف می کرد.

در این مطالعه دانش پژوهان دانشگاه کولون در آلمان 98 نفر را در سه گروه مورد بررسی قرار دادند.

در بخش نخست این آزمایش، شرکت کنندگان از دو گروه مجبور بودند یک کار غیر ممکن را به انجام برسانند. گروهی که پس از شکست دست هایشان را شستند و همچنین گروهی که دستهایشان را نمی شستند خوش بین بودند که اجرای دوباره کاری که از آنها خواسته شده بود را با عملکرد بهتری به انجام برسانند.

با این حال خوش بینی برای عملکرد آینده بهتر در گروهی که دستهایشان را می شستند، بسیار بیشتر بود.

اگر چه اعتقاد رایج بر این است که خوش بینی بیشتر به عملکرد بهتر منجر می شود اما یافته های محققان آلمانی عکس این موضوع را اثبات کرد چرا که افرادی که دستهایشان را نمی شستند به طور قابل توجهی عملکرد بهتری نسبت به افرادی که دستهایشان را می شستند، داشتند.

به گفته پژوهشگران از این تحقیقات می توان این گونه نتیجه گیری کرد که در حالی که تمیز بودن فیزیکی پس از شکست می تواند احساسات منفی را از بین ببرد اما اشتیاق برای تلاش بیشتر در یک موقعیت آزمونی جدید را به منظور احیای درک شایستگی فرد، کاهش می دهد.

نتایج این تحقیقات نشریه Social Psychological and Personality Science  منتشر شده است.

يکشنبه 5/8/1392 - 1:31
آموزش و تحقيقات

در یک مطالعه جدید آشکار شد کودکانی که سابقه ضربه مغزی و یا دیگر آسیب‌ها و صدمات وارد شده به سر را دارند، بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی هستند.

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، متخصصان با استفاده از اطلاعات یک مطالعه حوزه سلامت در آمریکا دریافتند کودکان و نوجوانانی که دچار ضربه مغزی شده‌اند بیش از سایر همسالان خود با خطر ابتلا به افسردگی مواجه هستند.

 

«کیت ییاتس»، متخصص اعصاب کودکان که در این مطالعه شرکت نداشته می‌گوید: هرچند یافته‌های این بررسی تایید نمی‌کند که وارد شدن ضربه به سر کودکان عامل ابتلا به افسردگی است اما آزمایش‌ها وجود ارتباط بین ضربه مغزی و بروز افسردگی در افراد بزرگسال را تایید می‌کنند.

 

ییاتس همچنین اظهار داشت: در حالی که جدیدترین مطالعات رابطه علت و معلولی را تایید نمی‌کنند اما ارتباط بین این دو فاکتور را در کودکان تایید کرده‌اند. همچنین هنوز مشخص نیست که علت رابطه بین این دو عامل چیست.

 

به گفته ییاتس، با توجه به نتایج این مطالعه پزشکان باید زمان معاینه کودکی که دچار ضربه مغزی شده او را به لحاظ مشکلات رفتاری و روانی از جمله افسردگی و اضطراب نیز تحت معاینه و آزمایش قرار دهند.

 

«متیو ویلی»، محقق ارشد این مطالعه نیز گفت: یافته‌های این تحقیق به متخصصان کودک نیز کمک می‌کند که نسبت به تاثیر آسیب‌های مغزی بر احتمال بروز افسردگی در کودکان مطلع باشند و هنگام معاینات خود این فاکتور مهم را نیز مدنظر قرار دهند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از هلث‌دی‌نیوز، در این مطالعه نزدیک به 82 هزار کودک و نوجوان زیر 18 سال مورد بررسی قرار گرفتند که تعدادی از آنان سابقه ضربه و صدمات مغزی داشتند و مشخص شد که نرخ ابتلا به افسردگی در این کودکان حدود 4 درصد بیشتر بوده است.

يکشنبه 5/8/1392 - 1:30
بهداشت روانی

جام جم آنلاین: بیماری‌های روانی در برخی موارد می‌تواند زمینه‌ساز جرم شود و به همین دلیل شناخت آنها در پیشگیری از جرایم حائز اهمیت است.

یکی از این بیماری ها، اسکیزوفرنی است. بیماران اسکیزوفرن را مردم اغلب، دیوانه، مجنون، خطرناک و غیرقابل کنترل می دانند، اما این نشان​دهنده ناآگاهی آنان از ماهیت این بیماری است؛ البته معنی اسکیزو یعنی شکاف و فرنو به معنی ذهن است، اما منظور کسی که این نام را وضع کرد (اوژن بلولر) این بود که کارکردهای روان شناختی خاصی در بیماران اسکیزوفرنیک از هم جدا شده نه این که دو شخصیت متناوب در آنها وجود دارد، اما این نامگذاری تاثیر منفی در دیدگاه مردم نسبت به این بیماری ایجاد کرد.

 

اسکیزوفرنی، اختلال در تفکر است و به شکل توهم، هذیان و ارزیابی غلط در تماس با واقعیت، تفکر را تحت تاثیر قرار می دهد. هذیان یعنی اعتقادات غلطی که در برابر هرگونه استدلال مقاومت می کنند و با وجود شواهدی که معمولا برای ابطال آنها کافی است، ادامه می یابد. توهم، برداشت های حسی غلطی است که حتی در غیاب محرک های بیرونی که معمولا این گونه برداشت ها را برمی انگیزد، احساس واقعیت قوی و الزام آوری دارد. در اسکیزوفرنی توهمات شنیداری معمول است و صداها، فرد را اداره می کند. مثلا دو یا چند صدا درباره بیمار با یکدیگر صحبت می کنند؛ البته توهمات می توانند دیداری نیز باشند یا اندام های حسی دیگر نظیر چشایی و بویایی را به میان بکشند.تا به امروز تحقیقات انجام شده درباره علل اسکیزوفرنی بر چهار عامل اصلی تمرکز کرده است: 1 ـ عوامل ژنتیک 2 ـ شیمی اعصاب 3 ـ خانواده 4 ـ جامعه.

 

عوامل ژنتیک: تحقیقات نشان می دهد هماهنگی زیادی بین احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی در میان فرزندان و والدین وجود دارد. این احتمال، 46 درصد است، اما پرسش این است که آیا این ابتلا به خاطر گروه ژنی مشترک است یا ممکن است والدین بیمار، والدین وحشتناکی باشند و با رفتارهای خود قادر به ایجاد اسکیزوفرنی در فرزندان خود باشند.

شیمی اعصاب: این اعتقاد وجود دارد که مواد شیمیایی خاصی در مغز یافت می شود که انتقال دهنده های عصبی نام دارد و نحوه کارکرد این مواد شیمیایی و چگونگی افزایش یا کاهش مقدار آنها، رفتار را تحت تاثیر قرار می دهد. این مواد شیمیایی احتمالا در ایجاد اسکیزوفرنی موثر هستند.

خانواده اسکیزوفرن زا: بجز ژنتیک و شیمی اعصاب، خانواده وجامعه نیز به آسیب پذیری فرد در ابتلا به اسکیزوفرنی کمک می کنند؛ شاید وراثت به ما بگوید فردی مستعد مشکلات توجه، تفکر یا هذیان خواهد بود، اما وراثت تضمین نمی کند که یک گرایش قطعی خواهد بود یا نه؟ خانواده به احتمال زیاد در ایجاد اسکیزوفرنی نقش دارد؛ البته مشخص کردن دقیق ماهیت دخالت آن، دشوار است. خانواده هایی را که پیدایش اسکیزوفرنی را در یک یا چند عضو پرورش می دهند خانواده اسکیزوفرن زا می نامند؛ این خانواده ها ممکن است در نحوه بر قراری ارتباط و از نظر ساختار خانواده آشفته باشند. پژوهشگران معتقد هستند والدین بیماران اسیکزوفرنی ادراک کودکان خود را به دو صورت منحرف می کنند؛ اول با واداشتن آنها به تردید درباره احساسات، ادراکات و تجربیات شان (تربیت گیج کننده) و دیگر با قرار دادن آنها در حالت وابستگی مضاعف و منحرف کردن واقعیت کودک به صورت کلامی و غیرکلامی.

رابعه موحد

روان شناس

يکشنبه 5/8/1392 - 1:29
كودك

می‌گویند استفاده از مکمل‌های آهن برای نوزادان و شیرخواران ضروری است، اما بعضی‌ به بهانه‌های مختلف این موضوع مهم را نادیده می‌گیرند.

عده ای تغییر رنگ دندان های کودک را بهانه کرده و قطره آهن را از برنامه حذف می کنند و برخی هم می گویند بچه ها راحت قطره آهن را نمی خورند. گروه دیگری هم هستند که فکر می کنند فرزندشان مشکلی ندارد که از قطره آهن استفاده کنند. از نظر چنین افرادی، رنگ پریدگی تنها نشانه کم خونی است و تا زمانی که خودشان آن را تشخیص ندهند، حاضر نخواهند شد از مکمل آهن استفاده کنند. اینها همه در حالی است که کم خونی تغذیه ای از شایع ترین انواع کم خونی ها به حساب می آید و شاخص ترین کم خونی ها در این گروه هم کم خونی فقر آهن است.

کم خونی از چه سنی بروز می کند؟

وقتی درباره کم خونی کودکان صحبت می شود، خیلی به فکر می افتند و می خواهند از بروز این مشکل پیشگیری یا آن را درمان کنند. برای همین هم پرسش های مختلفی به ذهنشان می رسد. در این میان، یکی از اولین پرسش هایی که برای بیشتر پدر و مادرها پیش می آید، سنی است که کم خونی می تواند بروز کند. بعضی فکر می کنند حتما باید چند ماهی از تولد نوزاد بگذرد تا کم خونی پیش بیاید، اما دکتر غلامرضا باهوش، فوق تخصص خون، انکولوژی و پیوند سلول های بنیادی خون ساز کودکان به جام جم می گوید: کم خونی کودکان به طور کلی از همان روز اول پس از تولد هم می تواند وجود داشته باشد. البته باید این نکته را در نظر داشته باشیم که کم خونی یک نشانه است و نه بیماری. به این معنی که کم خونی به صورت ثانویه و در اثر بیماری اصلی بروز می کند.

کم خونی انواع متفاوتی دارد

کم خونی کودکان انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها به دلایل خاصی ایجاد می شود. دکتر باهوش با اشاره به این موضوع می گوید: اگر در زمان تولد کم خونی وجود داشته باشد، بیشتر به دلیل تخریب گلبول های قرمز است که چنین مشکلی پیش می آید و تخریب گلبول های قرمز هم علل متفاوتی دارد.

این متخصص کودکان و نوزادان می افزاید: با افزایش سن و زمانی که کودک از دوران نوزادی خارج می شود و به سمت دوره شیرخوارگی پیش می رود، کم خونی ها هم به سمت اختلالات ناشی از تولید هموگلوبین خواهد رفت. این نوع کم خونی معمولا ارثی بوده و شاخص ترین آنها هم تالاسمی است.

بعد از این سنین، کم خونی های دیگری بروز می کند و کم خونی های تغذیه ای بیشتر نمایان می شود. بارزترین این نوع کم خونی ها هم فقر آهن است و به همین دلیل برای شیرخواران چهار تا شش ماهه مصرف آهن به عنوان مکمل شروع می شود و تا پایان دو سالگی هم ادامه می یابد.

این استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان این مطلب می افزاید: البته انواع دیگری از کم خونی های تغذیه ای هم وجود دارد که برای بروز آنها سن کودک باید کمی بیشتر باشد. کمبودهای ویتامین B12 و اسید فولیک از مشکلاتی است که در این دسته قرار می گیرد. در سنین شیرخوارگی کم خونی های نادرتری هم وجود دارد که ناشی از کم کاری یا نبود رده پیش ساز گلبول قرمز در مغز استخوان است و معمولا در سنین یک تا سه ماهگی خودش را نشان می دهد و موارد گذرای آن نیز در سنین شش ماهگی تا یک سال بروز می کند.

وی یادآور می شود: به طور کلی، شایع ترین انواع کم خونی در کودکان کم خونی های تغذیه ای است و به دلیل وضع نژادی، جغرافیایی و شرایط ازدواج در کشور ما، تالاسمی هم از کم خونی های شایع محسوب می شود.

رنگ پریدگی آخرین نشانه است

اگر قرار باشد از بروز کم خونی های تغذیه ای پیشگیری کنیم، لازم است نشانه های آن را هم بشناسیم. خیلی ها رنگ پریدگی را اولین و تنها نشانه ای می دانند که ناشی از کم خونی است در حالی که به گفته دکتر باهوش، در کم خونی و بخصوص انواع تغذیه ای آن، رنگ پریدگی جزو نشانه های آخر است.

وی درباره نشانه های کم خونی های تغذیه ای می افزاید: این نوع کم خونی با نشانه هایی مانند رنگ پریدگی، کاهش اشتها، بیقراری و تحریک پذیری، گوشه گیری، کاهش تحرک و سرانجام علائم قلبی و تنفسی نمایان می شود.

این استادیار دانشگاه خاطرنشان می کند: معمولا علائمی غیر از رنگ پریدگی و بخصوص علائم عصبی مانند تحریک پذیری، زودرنجی، گوشه گیری و تغییر خلق و خوی کودک است که به عنوان اولین نشانه های ناشی از کم خونی های تغذیه ای بروز می کند.

نحوه مصرف قطره آهن مهم است

وقتی کم خونی تغذیه ای از انواع شایع کم خونی های کودکان به حساب می آید، مشخص است که به کمک تغذیه صحیح هم می توان از بروز آن پیشگیری کرد. دکتر باهوش ضمن بیان این مطلب توضیح می دهد: برای شیرخواران استفاده از مکمل آهن و قطره های مولتی ویتامین که حاوی ویتامین B12 و اسید فولیک است، می تواند بسیار موثر باشد.

البته استفاده از مکمل های آهن هم اصول خاصی دارد که اگر مصرف شان براساس آن صورت نگیرد، چندان فایده ای هم نخواهد داشت. این متخصص کودکان و نوزادان در این باره یادآور می شود: آهن را نباید همراه با غذا به کودک بدهید؛ بنابراین زمانی که معده کودک خالی است و حدود یک ساعت قبل از تغذیه شیرخوار با هر ماده غذایی، بخصوص لبنیات و شیر مادر باید قطره آهن را به او بخورانید.

متاسفانه بسیاری از خانواده ها این موضوع را نمی دانند و به همین دلیل قطره آهن را همراه غذا یا در زمانی نزدیک به آن می دهند و همین مساله مانع جذب آهن می شود.

وی می افزاید: اگر شیر مادر برای تغذیه شیرخوار کافی نیست یا به هر دلیل دیگری ترجیح می دهید از شیرخشک استفاده کنید، خوب است از شیرخشک های غنی شده با آهن کمک بگیرید که بسیار موثر خواهد بود. در بعضی کشورها، با توجه به اهمیت آهن نان های غنی شده با آهن یا دیگر مواد غذایی غنی شده هم وجود دارد.

دکتر باهوش توصیه می کند مصرف قطره آهن را تا پایان دو سالگی ادامه دهید و پس از آن نیز براساس شرایط کودک و نظر پزشک در این باره تصمیم گیری کنید. این فوق تخصص خون و انکولوژی می گوید: اگر کودک تغذیه خوب و مناسبی داشته باشد و هر روز از گوشت قرمز استفاده کند و در رژیم غذایی اش به مقدار کافی حبوبات داشته باشد معمولا مشکلی در این زمینه نخواهد داشت ، ولی در صورتی که خانواده نمی تواند گوشت کافی به فرزندش برساند یا رسیدگی خوبی ندارد، براساس نظر پزشک باید پس از دو سالگی هم قطره آهن را استفاده کنید.

وی یادآور می شود: مصرف سبزی ها و مواد غذایی حاوی فولات هم نکته مهم دیگری است که باید در نظر بگیرید. بنابراین توصیه می شود رژیم کودک شامل انواع مواد غذایی مورد نیاز مانند لبنیات، حبوبات، سبزیجات، میوه ها و غلات باشد.

تغییر رنگ دندان ها؛ قطره آهن مقصر نیست

کم نیستند پدر و مادرهایی که از ترس تغییر رنگ دندان کودک مصرف قطره آهن را قطع می کنند. شاید این کار از نظر شما عجیب و غیرمنطقی باشد، اما متاسفانه بعضی چنین طرز فکر و رفتاری دارند. در حالی که دکتر باهوش می گوید: براساس نظر همکاران دندانپزشک، بیشتر تغییر رنگ دندان ها به دلیل مصرف شیر است. این موضوع بخصوص در مورد بچه هایی که از شب تا صبح از شیر مادر استفاده می کنند، بیشتر به چشم می آید و به دلیل تماس شیر با دندان و باقی ماندن آن داخل دهان کودک، رنگ دندان ها تغییر می کند و والدین به اشتباه این تغییر رنگ را ناشی از قطره آهن می دانند.

این متخصص کودکان و نوزادان با تاکید بر اهمیت مصرف قطره آهن، خاطرنشان می کند: خانواده ها به هیچ عنوان نباید مصرف مکمل آهن را قطع کنند. از طرف دیگر، قطره آهن باید تا حد امکان در قسمت یک سوم انتهایی زبان کودک چکانده و پس از آن هم یک قاشق یا یک استکان آب به او داده شود. پس از آن هم به کمک تکه ای پنبه که با آب ولرم خیس شده است، سطح دندان های کودک را پاک کنید.

نیلوفر اسعدی بیگی / جام جم

يکشنبه 5/8/1392 - 1:26
شهدا و دفاع مقدس

در این تصویر سردار شهید مهدی باکری، فرزندان سرداران شهید حمید باکری و محمدابراهیم همت را در آغوش گرفته است.

خبرگزاری فارس: فرمانده لشکر خوبان در میان فرزندان شهدا+عکس

گروه «حماسه و مقاومت» خبرگزاری فارس- تصویر زیر مربوط به عکس یادگاری است که سردار شهید مهدی باکری(فرمانده لشکر عاشورا) با فرزندان سرداران شهید حمید باکری و محمد ابراهیم همت گرفته است.

تاریخ دقیق این عکس معلوم نیست اما اسامی بچه‌هایی که در این تصویر حضور دارند عبارتند از (سمت چپ): آسیه باکری(فرزند شهید حمید باکری)، مصطفی همت(فرزند شهیدمحمد ابراهیم همت)، مهدی همت (فرزند شهید محمد ابراهیم همت) و سجاد باکری(فرزند شهید حمید باکری)

يکشنبه 5/8/1392 - 1:24
پوست و مو

یک متخصص پوست گفت: بخور دادن به تغییرات موقت در وضعیت ظاهر پوست و شفاف کردن آن کمک می‌کند و بیشتر به افرادی که پوست خشکی دارند توصیه می شود.

دکتر عبدالرضا عرفانی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، با بیان اینکه یکی از راه های پاک کردن پوست، بخور دادن آن است، اظهار کرد: به وسیله بخور منافذ پوست باز شده و آماده تغذیه از انواع ماسک‌ها می‌شود.

 

وی با بیان اینکه بخور دادن برای پوست مفید است، افزود: باز شدن منافذ پوست، نفوذ و جذب بهتر کرم‌ها و رطوبت رسان‌ها و هم‌چنین تسریع جریان خون از جمله فواید بخور دادن است.

 

این متخصص پوست با اشاره به اینکه بخور را می‌توان یک بار در هفته انجام داد و پس از آن از ماسک‌ها استفاده کرد، گفت: در مواقعی که احساس می‌کنیم پوست نیازمند آب رسانی است می‌توان بخور داد.

 

عرفانی با اشاره به اینکه افرادی که پوست خشک دارند بلافاصله بعد از بخور باید از مرطوب کننده‌ها استفاده کنند، خاطرنشان کرد: در صورت عدم استفاده از مرطوب کننده‌ها پس از بخور، خشکی پوست افزایش می‌یابد.

 

وی افزود: پس بخور دادن به دلیل اینکه پوست پاک‌سازی می‌شود بسیار شاداب به نظر می‌رسد زیرا بخار آب سلول‌های خشک پوست را آب رسانی می‌کند و پوست به صورت موقت شاداب می‌شود.

 

این متخصص پوست با اشاره به اینکه رطوبت کم در پوست‌های خشک موجب سریع‌تر چروک شدن آن می‌شود، اضافه کرد: توصیه می‌شود برای به تعویق انداختن ایجاد چروک‌های پوستی از روش‌های آب درمانی مانند بخور دادن استفاده شود.

 

عرفانی خاطرنشان کرد: منافذ پوست افرادی که پوست چرب دارند در اثر آب رسانی بسته می‌شود در نتیجه جوش و ضایعات عفونی با بخور دادن در این افراد تشدید می‌شود.

 

وی با بیان اینکه حتی افرادی که مداوم با بخار سرکار دارند در معرض جوش و آکنه قرار می‌گیرند، اضافه کرد: برای نمونه در آشپزها به علت اینکه به صورت مداوم در معرض بخار هستند جوش و آکنه بیشتر مشاهده می‌شود، البته به شرطی که پوست این افراد چرب باشد.

 

این متخصص پوست با اشاره به اینکه بخور دادن به عنوان یک روش درمانی شناخته شده و مطمئن برای پوست به اثبات نرسیده است، تصریح کرد: بخور دادن برای تغییرات موقت در وضعیت ظاهری پوست و شفاف کردن پوست مفید است و بیشتر به افرادی که پوست خشکی دارند توصیه می‌شود.

يکشنبه 5/8/1392 - 1:22
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص تغذیه مصرف منابع غذایی حیوانی را برای تامین روی مورد نیاز بدن مناسب‌تر دانست و گفت: جذب روی از منابع غذایی حیوانی به مراتب بیشتر از منابع گیاهی است.

دکتر احمد درستی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: "روی" در ساخته شدن مواد هسته سلول‌ها (اسیدهای نوکلئیک) و پروتئین‌های بدن نقش مهمی داشته و کمبود آن منجر به کاهش ساخت بسیاری از آنزیم‌ها و هورمون‌های ضروری بدن شده و سیستم ایمنی لطمه می‌بیند.

 

وی ادامه داد: در اثر عدم تولید پروتئین کافی در بدن، رشد سلول‌ها دچار لطمه جدی شده و بهبود و التیام زخم‌ها دچار وقفه می‌شود.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه عنوان کرد: کمبود روی به یاد گیری و حافظه نیز لطمه جدی وارد می آورد.

 

درستی کاهش اشتها، کاهش رشد، کاهش حس چشایی، کاهش حس بویایی، تاخیر در التیام زخم را از علائم کمبود روی در بدن عنوان کرد و افزود: ضعف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به بیماری‌ها به ویژه اسهال و عفونت‌های حاد تنفسی نیز از علائم کمبود روی در بدن است.

 

وی افزود: کمبود ید، کوتاهی قد و تأخیر بلوغ، آلوپسی، اسهال مزمن و بروز بیماری‌های پوستی و مخاطی در اثر کمبود شدید روی به وجود می‌آید.

 

این متخصص تغذیه در ادامه منابع غذایی تامین روی را شامل گوشت قرمز، گوشت سفید و تخم مرغ دانست و افزود: بادام زمینی، کره بادام زمینی و دیگر مغز دانه‌ها در کنار حبوبات و غلات بویژه وقتی با سبوس مصرف شوند نیز می‌تواند روی مورد نیاز بدن را تامین کند.

 

وی ادامه داد: مصرف منابع غذایی حیوانی را برای تامین روی مورد نیاز بدن بهتر است چرا که جذب روی از منابع غذایی حیوانی به مراتب بیشتر از منابع گیاهی است.

 

درستی در ادامه گفت: سبزی‌های سبز تیره، زرد و نارنجی نیز از منابع غذایی دیگری است که دارای مقدار زیادی روی است.

يکشنبه 5/8/1392 - 1:20
آموزش و تحقيقات

فوق تخصص آسم و آلرژی گفت: قلیان کشیدن مشکلات ریوی متعددی برای افراد به وجود می آورد که برونشیت مزمن ریه یکی از مهمترین و شایع ترین این مشکلات است و هیچ درمان قطعی ندارد.

متاسفانه استفاده از قلیان امروزه در جامعه ما رواج زیادی یافته است؛ معمولا والدین در مورد سیگار کشیدن فرزندان خود واکنش نشان می دهند ولی نسبت به قلیان چندان حساسیتی ندارند و گاهی می شود که افراد یک خانواده از مادر و پدر تا فرزندان همگی در رستوران های سنتی به قلیان کشیدن مبادرت می ورزند.

اینکه قلیان بی ضررتر از سیگار است و اعتیاد نمی آورد، تصور غلطی است که به عنوان یک باور عمومی در بین مردم جاافتاده است.

این در حالی است که طبق مطالعات انجام شده، اثرات مخرب قلیان به مراتب شدیدتر و عمیق تر از سیگار است.

دکتر ˈنجم الدین کلانتریˈ در مورد اثرات مخرب قلیان به خبرنگار ایرنا توضیح داد: برونشیت مزمن و سرطان ریه یکی از شایع ترین اثرات مخرب قلیان بر روی سلامت افراد جامعه است.

وی گفت: افرادی که مبتلا به برونشیت مزمن ریه می شوند اگرچه سرطان نگرفته اند ولی مشکلات آنها کمتر از سرطان نیست؛ عملکرد ریه افراد مبتلا به برونشیت مزمن ریه حتی در صورت درمان و ترک قلیان و سیگار، دیگر به حالت اول و طبیعی خود بازنمی گردد.

کلانتری تاکید کرد : برونشیت مزمن ریه درمان قطعی ندارد و با ترک مصرف این دسته از مواد و انجام درمان های پزشکی تنها می توان جلوی پیشرفت و وخیم تر شدن بیماری را گرفت.

وی ادامه داد: عفونت مکرر ریه، سرفه های خلط دار، خونریزی ریوی، تنگی نفس، کاهش وزن و تب های دوره ای ازجمله مشکلات افراد مبتلا به برونشیت مزمن ریه است.

کلانتری گفت: تنگی نفس در اوایل بیماری تنها در زمان فعالیت فرد مبتلا رخ می دهد ولی در ادامه روند بیماری از آنجایی که ریه عملکرد طبیعی خود را از دست می دهد، حتی در زمان خواب و استراحت نیز بروز می کند به گونه ای که افراد مبتلا همیشه باید یک کپسول اکسیژن همراه خود داشته باشند.

فوق تخصص آسم و آلرژی گفت: برونشیت مزمن ریه به نسبت میزان و مدت زمان مصرف سیگار و قلیان شدت و ضعف دارد؛ افراد که دچار نارسایی ریه می شوند، در نهایت به خاطر مشکلات ریوی جان خود را از دست می دهند.

کلانتری افزود: مصرف سیگار و قلیان به هر اندازه و مقداری منجر به بروز بیماری های مختلف ریوی می شود. گاهی در موارد شدید با جراحی، بخشی از ریه برداشته و یا در مواردی که ریه از بین رفته است، پیوند ریه انجام می شود.

وی گفت : علاوه بر مشکلات ریوی، افرادی که قلیان و سیگار می کشند با خطر پوکی استخوان، شکستگی استخوان و سرطان های دهان و حنجره نیز روبه رو هستند.
يکشنبه 5/8/1392 - 1:19
آموزش و تحقيقات
محققان بیش از 4 هزار توالی افزاینده شناسایی کرده اند که در میزان سازی دقیق بیان ژنهای شکل گیری صورت و جمجمه ما فعال هستند این تحقیقات می تواند به تشخیص و درمان نقصهای ظاهری بدو تولد کمک کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، براساس نتایج تحقیقات جدیدی که توسط دانشمندان دپارتمان انرژی آزمایشگاه ملی لارنس برکلی انجام شده افزاینده های ژنی که توالی دی ان ای را اجرا می کنند عاملان اصلی در شکل گیری جمجمه و صورت محسوب می شود و صورت انسان از نظر ژنتیکی منحصر به فرد است.

اکسل ویسل متخصص ژنتیک در بخش ژنومیک آزمایشگاه برکلی و محقق اصلی این تحقیق گفت: نتایج تحقیقات ما نشان می دهد که احتمالا هزاران افزاینده در ژنوم انسان وجود دارد که تا حدی در شکل صورت و جمجمه ما موثر است. ما هنوز نمی دانیم که همه این افزاینده ها چه کاری انجام می دهند اما می دانیم که آنها نقش مهمی در شکل گیری صورت و جمجمه دارند.

اگرچه بخش کوچکی از نقصهای ژنتیکی چون شکاف کام که عامل آسیب شناسی شکل صورت و جمجمه هستند تاکنون شناسایی شده است اما عامل ژنتیکی تنوع عادی صورت و جمجمه تاکنون به خوبی درک نشده است.

تحقیقاتی که پیشتر توسط ویسل و همکارانش انجام شده که طی آن نقشه افزاینده ژن در قلب، مغز و سایر سیستمهای اعضای بدن شناسایی شده نشان می دهد که افزاینده های ژنی می توانند اهداف خود را درمیان فواصل صدها هزار جفت باز تنظیم کنند. ویسل و یک گروه بین المللی از محققان برای درک این که آیا افزاینده های ژن می توانند همان تأثیر را بر شکل گیری صورت و جمجه داشته باشد یا خیر، موشهای تراریخته را بررسی کردند.

جفت باز در زیست شناسی مولکولی و ژنتیک، به دو نوکلئوتید با ترکیبات مکمل مخالف روی رشته‌های آران‌ای (RNA) و دی‌ان‌ای (DNA)، که با پیوند هیدروژنی به هم متصل شده ‏اند، اطلاق می‏ شود.

محققان بیش از 4 هزار کاندیدای توالی افزاینده شناسایی کرده اند که در میزان سازی دقیق بیان ژنهایی فعال هستند که در شکل گیری جمجمه و صورت نقش دارند و نقشه ژنومی این افزاینده ها را با تعیین محل آنها در ژنوم موش شناسایی کرده اند. محققان همچنین فعالیت 200 نوع از این افزاینده های ژنی را به طور جزئی به دست آورده اند.

براساس اظهارات ویسل نتایج این تحقیقات فرصتی را برای متخصصان ژنتیک فراهم آورده تا به جهش به ویژه در افزاینده هایی که نقش مهمی در نقصهای بدو تولد دارند توجه دقیقتری داشته باشند، این امر به نوع خود می تواند رویکردهای تشخیصی و درمانی را ارتقا دهد.

نتایج این تحقیقات در مجله ساینس منتشر شده است.

يکشنبه 5/8/1392 - 1:17
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته