• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1861
تعداد نظرات : 478
زمان آخرین مطلب : 4788روز قبل
دانستنی های علمی
زندگی نامه ی آیت الله فاضل لنکرانی

 


آیت‌الله‌العظمی "محمد فاضل موحدی لنكرانی" در سال ‪ ۱۳۱۰‬خورشیدی دیده به جهان گشود.


پدر ایشان از اساتید حوزه علمیه قم و از مهاجرین قفقاز بود كه سال‌ها در مشهد مقدس و حوزه علمیه زنجان به تحصیل و تدریس اشتغال داشت. یك سال پس از تاسیس حوزه علمیه قم وارد این حوزه شد.


تحصیلات ابتدایی:
................


آیت الله‌العظمی محمد فاضل لنكرانی پس از اتمام دوره تحصیلات ابتدایی، از ادامه تحصیل در مدارس جدید چشم پوشیدند و با عشق وعلاقه به جامعه طلاب علوم دینی پیوستند. ایشان از همان آغاز طلبگی ارتباط علمی و معنوی با آیت‌الله سیدمصطفی خمینی فرزند ارشد امام خمینی (ره ) پیدا كردند كه در ادامه راه كمك بسیاری به ایشان بود.


تحصیلات عالی:
.............


آیت الله‌العظمی فاضل لنكرانی در نوزده سالگی خواندن درس خارج فقه را آغاز كردند. ایشان در محضر درس آیت الله‌العظمی بروجردی حاضر می‌شدند. آیت الله‌العظمی فاضل لنكرانی هر درسی را كه در محضر آیت الله‌العظمی بروجردی مطرح می‌شد، همان روز به زبان عربی می‌نوشت.


یكی از پرشورترین شاگردان امام خمینی (ره) ، آیت الله‌العظمی فاضل لنكرانی بودند.


ایشان آن روزها ضمن حضور در درس مرحوم آیت الله بروجردی ، در جلسات فیض بخش امام امت (ره) شركت می‌كردند و بدین‌سان یك دروه اصول كامل از مباحث الفاظ و مباحث عقلیه را در محضر امام خمینی (ره) گذراندند كه حدود هفت سال به طول انجامید.


همچنین امام خمینی (ره) در كنار درس اصول ، یك دروه درس فقه از كتاب طهارت آغاز كردند كه از همان نخستین روز، آیت الله‌العظمی فاضل لنكرانی در آن جلسات شركت كردند. ایشان درس فقه امام راحل را با دقت ، هوشیاری و تیزبینی خاص خود ضبط و ثبت می‌كردند . حاصل این نوشته‌ها چند جلد كتاب شد.


این‌گونه این استاد برجسته حوزه علمیه قم عمر پر ثمرش را در راه تحصیل علم و تدریس آموخته‌ها و اندوخته‌های خود گذرانده‌اند. ایشان دركنار درس‌های فقه و اصول، چند سال از عمر خود را در درس‌های فلسفه و حكمت گذراند. در این رشته استاد ایشان، مرحوم علامه طباطبائی بود.


ایت الله‌العظمی فاضل لنكرانی به سرعت به درجه اجتهاد رسیدند . پس از آن همه تحصیل علوم و معارف اسلامی، بویژه پس از یازده سال تعلیم پیوسته در محضر آیت الله‌العظمی بروجردی و ‪ ۹‬سال شركت در جلسات درس‌های امام خمینی (ره)، وقتی هنوز جوانی ‪ ۳۰‬ساله بود، دیگر به تقلید نیاز نداشت.


آیت الله‌العظمی فاضل لنكرانی در كنار این فعالیت‌های علمی، در مبارزات سیاسی نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) شركت فعال داشت و به عنوان عضو برجسته جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، بارها دستگیر و در زندان رژیم سفاك پهلوی شكنجه و سرانجام به بندر لنگه و مناطق كویری یزد تبعید شد.


سوابق تدریس:
.............


ایشان در نخستین سال‌های جوانی خود، همواره تحصیل و تدریس را به موازات یكدیگر انجام می‌دادند. آیت الله‌العظمی فاضل لنكرانی ده‌ها سال به تدریس خارج اشتغال داشتند.


تالیفات:
..........


نهایه التقریر فی مباحث الصلوه(در مقدمات)
نهایه التقریر فی مباحث الصلوه(الجزء الاول)
نهایه التقریر فی مباحث الصلوه(الجزء الثانی)
تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله (كتاب الاجتهاد)
تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله (كتاب الطهاره و المیاه) تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریرالوسیله (كتاب احكام الوضوء و التخلی) تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله (كتاب النجاسات)
تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله، (كتاب الاجاره)
تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله (كتاب الصلوه)
تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله (كتاب الحدود)
تفصیل الشریعه فی شرح كتاب تحریر الوسیله (كتاب الحج، الجزء الثانی) تفصیل الشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (كتاب الحج، الجزء الثانی) تفصیل الشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (الكتاب الحج، الجزء الثالث) تفصیل الشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (كتاب الحج، الجزء الرابع) تفصیل الشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (كتاب الحج، الجزء الخامس) تفصیل الشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (كتاب الطلاق و المیراث)
تفصیل ااشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (كتاب النكاح)
تفصیل الشریعه فی كتاب تحریر الوسیله (كتاب القضاء و الشهادات) احكام الحج
تبیان الاصول
الاحكام الواضحه
رساله توضیح المسائل
الحواشی علی العروه الوثقی
حاشیه بر كتاب طهاره مصباح الفقیه مرحوم محقق همدانی
مناسك حج
مدخل التفسیر
چهره‌های درخشان در آیه تطهیر
ائمه اطهار یا پاسداران وحی در قرآن كریم

پنج شنبه 17/2/1388 - 15:30
دعا و زیارت
روایت اهل سنت  در باره نحوه شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)

                 

 طبری مورخ بزرگ و مورد اعتماد اهل سنت در تاریخ خود می نویسد : " عمر بن خطاب به سوی منزل علی { علیه السلام } آمد در حالیکه طلحه و زبیر و عده ای از مهاجرین در خانه بودند پس عمر گفت : " به خدا قسم بر سرتان آتش می ریزم مگر اینکه برای بیعت خارج شوید پس زبیر در حالی که شمشیرش را برهنه کرده بود از خانه به سوی او دوید که پایش لغزید و شمشیر از دستش افتاد . پس بر او حمله برده و شمشیر را از او گرفتند . " (ابن ابی شیبه استاد بخاری از بزرگترین علمای اهل سنت ( متوفای سال ۲۳۵ ه . ق) در کتاب ( المصنف ) چنین آورده است : " زید ابن اسلم از پدرش اسلم غلام عمر نقل می کند : وقتی مردم با ابوبکر بیعت کردند علی ( علیه السلام ) و زبیر به نزد فاطمه { سلام الله علیها } دختر پیامبر رفت و آمد می کردند و با آن حضرت درباره کار خویش ( بیعت نکردن باابوبکر  ) گفتگو می نمودند . چون این خبر به گوش عمر بن خطاب رسید از خانه خارج شد و بر فاطمه { سلام الله علیها } وارد گردید و گفت : " ای دختر رسول خدا ! به خدا قسم کسی نزد ما از پدرت محبوبتر و بعد او کسی از تو نزد ما محبوبتر نیست . ولی به خدا قسم این مانع از من نمی شود که اگر اینها نزد تو جمع شوند دستور دهم که خانه تو را بر سر آنها بسوزانند " (                           

می آید تا خانه بانوی دو عالم را بسوزاند !!

 

 

بلاذری از قدیمی ترین مورخان اهل سنت ( متوفای سال ۲۲۴ ه . ق ) در کتاب { أنساب الأشراف } چنین می نگارد :

 

" ابوبکر به دنبال علی فرستاد تا از او بیعت بگیرند ولی او بیعت نکرد . پس عمر در حالی که فتیله ای آتشین در دست داشت آمد پس فاطمه در آستانه در با او برخورد نمود و فرمود : " ای پسر خطاب ! می خواهی در خانه مرا به آتش بکشی ؟ " گفت : آری . "(۳)آری ! او آمده تا خانه علی و فاطمه ( علیهما السلام ) را به کام آتش بسپارد . همان خانه ای که پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم ) درباره اش در جواب ابوبکر فرمودند این خانه از برترین خانه های انبیاست . این همان خانه است که رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم ) شش ماه پی در پی بر آستانش به احترام می ایستادند و این آیه را تلاوت می فرمودند : { إنما یرید الله لیذهب عنکم الرجس أهل البیت و یطهرکم تطهیرا } و او آمده تا آن را بر سر بهترین زنان جهانیان و سیده بانوان اهل بهشت به آتش بکشد . آمده تا انسیه حورا را به آتش بسوزاند . حکایت را از زبان عالم دیگر سنی ابن عبد ربه ( متوفای سال ۳۲۸ ه . ق ) در کتاب " العقد الفرید " بشنوید : " علی { علیه السلام } و عباس و زبیر در خانه فاطمه { علیها السلام } نشستند تا اینکه ابوبکر به دنبال آنها فرستاد تا از خانه فاطمه { علیها السلام } ( برای بیعت (خارج شوند و به عمر گفت : " اگر نخواستند خارج شوند آنها را بکش ! " پس عمر با پاره ای از آتش آمد تا خانه را بر سرشان به آتش کشد پس فاطمه { علیها السلام } با او روبه رو گشت و فرمود : " ای پسر خطاب ! آمده ای خانه ما را بسوزانی ؟ گفت :

بله مگر اینکه شما نیز از در بیعتی که امت وارد شدند وارد شوید و بیعت نمایید "(۴)

بله درست می بینید این عالمی سنی است که نزدیک به صدر اسلام می زیسته و اوست که از زبان ابوبکر روایت می کند و این ابوبکر مدعی جانشینی پیامبر خداست که بر فراز منبر رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم ) تکیه زده و دستور می دهد تا تنها یادگارش حضرت فاطمه ( سلام الله علیها ) و یگانه برادرش حضرت امیر المؤمنین ( علیه السلام ) را بکشند ! فاطمه ای که پیامبر او را می بوسید و می بوئید و از او بوی بهشت استشمام می کرد ، اکنون ابوبکر دستور  کشتنش را می دهد و عمر به سوزاندن کاشانه اش اقدام می کند !!و این فریاد فاطمه ( سلام الله علیها ) در آستانه در که علمای اهل سنت روایتش می کنند : " یا أبت ! یا رسول الله ! ماذا لقینا بعدک من ابن الخطاب و ابن أبی قحافه"۵ )) { پدر جان ! بعد از شما از فرزند خطاب و پسر ابی قحافه ( عمر و ابوبکر ) چه جورها کشیدیم! }این فریاد پر از درد و آه همان فاطمه ای ست که پیامبر خدا در حقش فرمودند : " إنما فاطمة بضعة منی فمن أغضبها فقد أغضبنی " { همانا فاطمه پاره تن من است پس هر کس او را بیازارد و به خشم آورد مرا خشمگین ساخته است} و این کتاب الهی است که آزاردهندگان پیامبر را رد دنیا و آخرت لعنت می کند .

 (1) تاریخ طبری ج ۳ ص ۱۰۱ ذکر الاخبار الوارده چاپ مؤسسه عز الدین بیروت . (2)ابن ابی شیبه ، المصنف ، ج ۷ ص ۴۳۲ ح ۳۷۰۴۵ باب ما جاء فی خلافة ابوبکر چاپ دار التاج بیروت .(3) بلاذری، أنساب الاشراف ج۲ ص ۲۶۸ باب امر السقیفه چاپ دار الفکر بیروت .(4) ابن عبد ربه العقد الفرید ج ۵ ص ۱۳ الذین تخلفوا عن بیعة ابوبکر چاپ دار الکتب العلمیه بیروت .

(5) از کتب اهل سنت : ترجمه الامام علی عبد الفتاح عبد المقصود : ج ۱ ص ۳۲۸ ـ الامامة و السیاسه : ج ۱ ص ۱۳ .

پنج شنبه 17/2/1388 - 15:25
دعا و زیارت

شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)

شهادت حضرت فاطمه الزهرا (س)

شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) بر هموطنان عزیز تسلیت باد.

پنج شنبه 17/2/1388 - 15:22
دانستنی های علمی

یکی از بزرگترین مرزبانان حماسه جاوید و خدمتگزاران مکتب اهل بیت (ع ) و شاخص ترین دانشمندان جهان اسلام که عمر خود را در راه خدمت به فقه و حدیث شیعه و پاسداری از فرهنگ مهدویت صرف کرد , ابوجعفر محمدبن علی بن بابویه قمی ملقب به « شیخ صدوق » است که صف اول محدثین و علمای اثناعشر جای دارد و به عنوان یکی از ارکان فقه شیعه به شمار می رود. 

پس از گذشت 10 قرن از وفات این محدث بزرگ , برکات آثار و خدماتش باعث شده تا 15 اردیبهشت را به عنوان روز بزرگداشت شیخ صدوق نامگذاری کنند. نگاهی گذرا داریم به زندگانی پربرکت صاحب یکی از بزرگترین کتب معارفی شیعه بیندازیم و درباره خدمات وی به آستان مقدس امام زمان (عج ) خوشه ای برچینیم .
شیخ صدوق رحمت الله علیه یکی از برجسته ترین چهره های درخشان علم و فضیلت است که نزدیک به عصر زندگانی ائمه علیهم السلام می زیست و با جمع آوری روایات اهل البیت (ع ) و تالیف دهها کتاب نفیس و گرانبها , خدمات ارزنده و کم نظیری به اسلام و تشیع نمود. 

تالیفات فراوان و متنوع وی در علوم مختلف اسلامی , هر کدام گوهری تابناک و گنجینه ای پایان ناپذیر است که با گذشت بیش از یکهزار سال از تاریخ تالیف آن , به جای فرسودگی و بی رونقی , روز به روز بر قدر و قیمت و ارزش و اعتبار آن افزوده شده و جایگاهی بس رفیع و والایافته و بر صدر کتابخانه ها , سینه فقها و دانشمندان و بال فرشتگان قرار گرفته است . 

آشنایی با زندگانی چنین شخصیتی که زحمات طاقت فرسا و خدمات بی وقفه اش , حیات معارف تشیع و احکام شریعت نبوی را بیمه کرد , می تواند برای ملت ما بویژه نسل جوان , آگاهی بخش , امیدآفرین و زندگی ساز باشد. 

زندگینامه شیخ صدوق 

محمدبن علی بن حسین بن بابویه قمی مشهور به « شیخ صدوق » در سالهای 306 یا 307 هجری قمری در خاندان علم و تقوی در شهر مذهبی قم دیده به جهان گشود. پدر بزرگوارش علی بن حسین بن موسی بن بابویه از علما و فقهای بزرگ زمان خود بود.
گرچه در آن روزگار , عالمان و محدثان بسیاری در قم می زیسته اند ولی پرچم هدایت و مرجعیت بر دوش این عالم عابد و محدث زاهد یعنی علی بن بابویه (پدر شیخ صدوق ) بوده است . او دکه ای کوچک در بازار قم داشت و از طریق کسب و کار و در نهایت زهد و عفاف , امرار معاش می نمود و در ساعاتی دیگر از روز در منزل خود به تدریس و تبلیغ احکام و نقل روایات می پرداخت . 

جلالت شان و منزلت این عالم ربانی تا بدان پایه رسید که امام حسن عسگری (ع ) طی نامه ای , او را با لقب « شیخ » , « فقیه » و « معتمد » مورد خطاب قرار داده و توفیقات او را برای کسب رضای پروردگار درخواست کرد. 

در این نامه امام حسن عسگری (ع ) دعا می فرمایند که خداوند در نسل علی بن بابویه , اولاد صالح قرار دهد. 

امام معصوم خطاب به این فقیه می نویسند : « اما بعد اوصیک یا شیخی و معتمدی و فقیهی اباالحسن علی بن الحسین القمی و فقک الله لمرضاته و جعل من صلبک اولادالصالحین برحمته ... »
« ای فقیه مورد اعتماد من علی بن الحسین قمی که خداوند ترا به کارهای مورد رضایتش توفیق دهد و از نسل تو اولاد صالح بیافریند... » 

عمر بابرکت علی بن بابویه از پنجاه می گذشت و او هنوز فرزندی نداشت , لذا نامه ای را از طریق حسین بن روح نوبختی (سومین نایب خاص امام زمان علیه السلام ) برای حضرت ولی عصر(عج ) فرستاد و از

 
”  گرچه در آن روزگار , عالمان و محدثان بسیاری در قم می زیسته اند ولی پرچم هدایت و مرجعیت بر دوش این عالم عابد و محدث زاهد یعنی علی بن بابویه (پدر شیخ صدوق ) بوده است ....  “
 
ایشان درخواست نمود تا ایشان از خدا بخواهد که خداوند فرزندی صالح و فقیهی خدمتگزار به او عطا نماید. پس از چندی , درخواست او اجابت شد و خداوند به او , « محمد » را عطا کرد که در تاریخ , « شیخ صدوق » نام گرفت . 

شیخ صدوق روزگار طفولیت و سنین جوانی را در دامان علم و فضیلت و تقوای خانوادگی اش سپری کرد و تحت تعلیم و تربیت پدر قرار گرفت , به گونه ای که به لحاظ تیزهوشی و حافظه فوق العاده قوی در مدتی کوتاه به قله های بلندی از کمالات انسانی دست یافت و توانست در کمتر از بیست سالگی , هزاران حدیث با سلسله سند آنها را حفظ نماید و از همه مهمتر به آنها عمل نماید.
یکی از حوادث مهم دوران زندگی شیخ صدوق , روی کارآمدن سلسله ایرانی نژاد و شیعه مذهب « آل بویه » بود که بر بخش بزرگی از ایران , عراق و جزیره العرب تا مرزهای شمالی شام فرمان می راندند. وی در این هنگام از قم به ری آمده و به درخواست « رکن الدوله دیلمی » در آنجا رحل اقامت گزید. به نظر می رسد علت اصلی این دعوت و عزیمت , خلایی بوده که پس از هجرت شیخ کلینی از ری به بغداد و سپس رحلت او پیش آمده بود و در حقیقت , وجود شیخ صدوق در ری می توانست منشا برکات فراوان باشد. 

آثار علمی صدوق 

عصر صدوق را باید « عصر احیا تنقیح حدیث » نامید زیرا پس از رحلت پیامبر اسلام , بازار جعل حدیث رونق گرفت و کارخانه حدیث سازی خلفا بکار افتاد و کسانی پیدا شدند که بطور حرفه ای , احادیثی را جعل و به پیامبر و ائمه نسبت می دادند. 

از این رو محدث بزرگوار « کلینی » که از « کلین » به « ری » هجرت کرده بود , در آنجا کتاب شریف کافی ـ اولین کتاب از مجموعه چهارگانه کتب روایی و حدیثی شیعه ـ را نگاشت و حرکت علمی جدیدی را در مکتب حدیث نگاری اهل بیت علیهم السلام بنیانگذاری نمود که پس از او , « شیخ صدوق » بنای مستحکم ضبط و نشر حدیث را بر آن بنیاد نهاد. 

شیخ صدوق در راه جمع آوری احادیث , از بلخ تا بخارا , از کوفه تا بغداد , از مشهد تا نیشابور , و از آنجا تا مکه و مدینه سفر کرد و مشکلات فراوانی را به جان خرید و با کوله باری از احادیث پیامبر و اهل بیت (ع ) به ری بازگشت . رفته رفته به یةمن دعای حضرت امام حسن عسگری (ع ) و حضرت ولی عصر(عج ) , برکت وجود شیخ صدوق در جهان اسلام فراگیر و شهرتش عالمگیر شد و همه دانشوران در برابر عظمت و گستردگی دانش او خضوع کردند و از شعاع وجودی او بهره مند شدند. 

هرچند که بیشترین فرصت و زحمت وی صرف جمع آوری , تدوین و تبویب احادیث گذشت , اما او را نمی توان تنها یک محدث یا فقیه نامید بلکه نظر به گوناگونی تالیفات او و سخنان عالمان دینی در حق وی , پی به دامنه دانش بیکران او خواهیم برد. 

جمع آوری و تدوین حدیث با توجه به موقعیت زمانی (قرن چهارم ) و کمبود امکانات نگارشی و تحقیقی در آن عصر , حاکی از تلاش طاقت فرسای اوست که امروز انجام چنین امر بزرگی با وجود امکانات زیاد , حتی از توان یک گروه علمی هم خارج است . 

صدوق با کار ابتکاری خود در تنظیم آثار معصومین (ع ) , چشمه ساری را جاری ساخت که نسلهای آینده توانستند از جویبار روان و زلال آن , نیازهای علمی و دینی بشریت را مرتفع سازند.
این عالم بزرگ و محدث کبیر , تالیفات ذیقیمت و بسیاری از خود برجا گذاشته که پرداختن به آنها , کتابنامه مستقلی را می طلبد. 

شیخ طوسی در کتاب « الفهرست » , نوشته های صدوق را نزدیک به 300 کتاب عنوان کرده است . 

کتابهای شیخ , همه در نهایت نیکویی , استحکام و حسن سلیقه و شیوایی است . 

ابتکار وی در انتخاب موضوعات زنده
 
”  عصر صدوق را باید « عصر احیا تنقیح حدیث » نامید زیرا پس از رحلت پیامبر اسلام , بازار جعل حدیث رونق گرفت و کارخانه حدیث سازی خلفا بکار افتاد و کسانی پیدا شدند که بطور حرفه ای , احادیثی را جعل و به پیامبر و ائمه نسبت می دادند. ...  “
 
و متنوع و مطالب موردنیاز جامعه , کم نظیر است . این دانشمند بزرگ هم در زمینه فقه و احکام دین کتاب نوشته (المقنع ) و هم فلسفه احکام و علت تشریح آنها را بیان کرده (علل الشرایع ) و هم وظایف عملی مسلمین را تبیین نموده (دعائم الاسلام فی معرفه الحلال والحرام ) و هم مسائل عقیدتی و فکری را به بهترین وجه تشریح کرده (التوحید) و هم در اثبات ولایت و وصایت امیرالمومنین علی علیه السلام کتاب نوشته (اثبات الوصیه , اثبات النص علی الائمه ) و هم تاریخ زندگانی ائمه را به رشته تحریر درآورده (عیون اخبارالرضا) هم کامل ترین و مستدل ترین کتاب را درباره اثبات وجود امام زمان (عج ) و دلایل غیبت به نام « کمال الدین و تمام النعمه » تالیف کرده است . درباره این کتاب همین بس که شیخ صدوق هنگامی که در مکه بود , امام زمان (عج ) را درخواب مشاهده می کنند که به او فرمود « کتابی در غیبت ما تصنیف کن و عمر معمرین را در آن بنویس » . و پس از آن , شیخ این کتاب را تالیف کرد. 

شیخ صدوق کتابهایی نیز در زمینه شعر نگاشته (تفسیر قصیده فی اهل البیت ) و یا در زمینه سخنان حکمت آمیز و حوادث تاریخی و احکام فقهی کتاب نوشته (خصال ) و هم با درک نیاز شدید جامعه و احساس خلا در زمینه احکام الهی و فقه ائمه معصومین (ع ) اقدام به تصنیف یکی از بزرگترین جوامع روایی و دومین کتاب از کتب اربعه نمود (من لایحضره الفقیه ) 

غروب خورشید 

شیخ صدوق سرانجام پس از عمری تلاش و تحقیق در سنگر پاسداری از حریم تشیع و فقه اهل البیت (ع ) در سال 381 هـ . ق در 75 سالگی دعوت پروردگار خویش را لبیک گفت و در شهر ری , در جوار رحمت بی منتهای او جا گرفت . 

این محل سپس به نام « ابن بابویه » به یکی از قبرستانهای کهن و دیرین منطقه ری تبدیل شد که افراد وصیت می کردند , پیکرشان در کنار این عالم بزرگ که حق بزرگ وی به اسلام و مسلمین غیرقابل انکار است , دفن شوند. این آرامگاه در طول تاریخ , همواره زیارتگاه مسلمانان بوده و قبر منورش محل استجابت دعای مومنان گردیده است . 

گرچه در طول تاریخ , این آرامگاه همواره مورد احترام شیعیان بوده ولی حادثه ای که در سال 1238 هـ . ق اتفاق افتاد , عظمت و اعتبار صدوق را در نزد زائران حرمش بیشتر معلوم کرد و ارادت آنان را نسبت به وی دوچندان کرد. 

صاحب « روضات الجنات » نقل می کند که در زمان فتحعلی شاه , در سال 1238 هـ . ق باران زیادی بارید که بر اثر آن , اطراف مزار شریف شیخ صدوق فروکش کرد و شکافی در کنار آن پدید آمد. مومنان در پی اصلاح برآمدند و هنگام تعمیر به سردابی که جسد شیخ در آن مدفون بود , رسیدند. وقتی که وارد سرداب شدند , جسد را سالم یافتند که آثار رنگ حنا هنوز بر ناخنهای وی باقی بود. این خبر به سرعت در تهران پیچید تا آنکه فتحعلی شاه قاجار نیز از آن مطلع گشت و دستور داد تا سرداب را نپوشانند تا او شخصا جسد را ببیند. شاه و همراهان وی در محل حاضر شدند و به همراه جمعی از بزرگان و علما به سرداب وارد شدند و همگی جسد را سالم مشاهده کردند. آنگاه دستور دادند تا سرداب را بپوشانند و پس از آن دستور تعمیر و تجدید بنای بقعه را صادر کرد. 

چند نمونه حدیثی 

ضمن گرامیداشت روز بزرگداشت شیخ صدوق بی مناسبت نیست به ذکر چند حدیث از کتب شریف آن فقیه حدیث شناس , اکتفا می کنیم : 

1 ـ کمال الدین 290,2 :
امام پنجم علیه السلام فرمودند : « گویا یاران حضرت مهدی (عج ) را می بینم که همه چیز و همه کس در اطاعت آنانند , حتی حیوانات وحشی , زمین و پرندگان آسمان , تا آنجا که گوشه ای از زمین بر گوشه ای دیگر افتخار می کند که امروز یکی از یاران قائم (عج ) برروی من پای گذاشته است ! » 

2 ـ کمال الدین 162,2 :
امام عصر علیه السلام فرمودند :
« برای تعجیل فرج من بسیار دعا کنید که گشایش امور شما در آن است . » 

3 ـ عیون الاخبار 59,2 :
رسول اکرم (ص ) فرمودند :
« قیامت برپا نشود تا قائم برحق ما , قیام کند و این قیام زمانی که خداوند اذن دهد صورت می گیرد. هر که از او (عج ) پیروی کند نجات یابد و هر که تخلف از وی نماید , نابود شود.

 

سه شنبه 15/2/1388 - 15:45
دانستنی های علمی

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی تهران: همایش روز جهانی ماما جهت بزرگداشت مقام مامایی باحضور ماماهای برگزیده مركز بهداشت و درمان جنوب تهران برگزار میشود.


 

به گزارش روابط عمومی مركز بهداشت و درمان جنوب تهران همایش روز جهانی ماما جهت بزرگداشت مقام مامایی با هماهنگی معاونت سلامت دانشگاه در سالن اجتماعات شهرداری منطقه 9 تهران  در چهاردهم اردیبهشت برگزار می شود .
بنا به این گزارش ، ماما های برگزیده مركز بهداشت و درمان جنوب تهران نیز در این همایش حضور خواهند یافت و از ایشان تقدیر خواهد شد.

 

 

ن

دوشنبه 14/2/1388 - 21:46
دانستنی های علمی
بیمارستان های امام - بمناسبت روز جهانی ماما ریاست و مدیریت مركز آموزشی درمانی امام خمینی (� :

 

به مناسبت روز جهانی ماما ، رئیس مركز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ساری و مدیر مركز با ماماهای این مركز دیدار و این روز حجسته را به آنان تبریك گفتند. در این دیدار كه از بخش­های اورژانس مامایی، زایشگاه و آی­وی­اف صورت گرفت. آقای دكتر جان­بابائی ضمن تبریك این روز حجسته نقش ماماها را حمایت كننده مادران دانست و از آنها به خاطر ایفای این نقش مهم تشكر و قدردانی كرد. آقای دكتر سازگار مدیریت مركز نیز در این مراسم به سؤالاتی كه توسط ماماها مطرح شد پاسخ دادند. در پایان رئیس و مدیر مركز به همراه هیأت همراه در نماز جماعت كه در نمازخانه مركز برگزار گردید شركت كردند.

دوشنبه 14/2/1388 - 21:43
دانستنی های علمی

ابوجعفر محمد بن علی ابن بابویه قمی ملقب به شیخ صدوق از پیشتازان علم حدیث و از مردان نامی جهان اسلام در سال 305 ه.ق چون ستاره ای در آسمان روایت و فقاهت در شهر مقدس قم طلوع كرد. ولادت این عالم فقیه با آغاز نیابت حسین بن روح سومین نائب خاص امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) هم زمان بوده است.

 شیخ صدوق


پدر بزرگوار شیخ صدوق علی بن الحسین بن بابویه قمی، از فقهای بزرگ اسلام و در زمان امام حسن عسگری (ع) و امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) می زیسته و مورد احترام آن امامان بوده است. در نامه ای كه امام حسن عسگری (ع) به علی بن بابویه نوشته وی را با كلماتی چون: شیخ معتمد و فقیه من خطاب كرده است. پدر شیخ صدوق در قم بدنیا آمد و زندگی را آنجا گذراند و در همان شهر نیز وفات كرده است. پدر شیخ صدوق در ایام زندگی پر بركت خویش نزدیك دویست جلد كتاب تألیف كرده است.

دعای ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه):
عمر با بركت علی بن باویه پدر شیخ صدوق از پنجاه می گذشت و هنوز فرزندی نداشت و بسیار دوست می داشت كه خداوند به او فرزند صالحی عنایت كند، از این رو به حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه) متوسل شده طی نامه ای به وسیله حسین بن روح كه یكی از نمایندگان خاص امام زمان بود تقاضای دعا كرد تا آن حضرت از خداوند، فرزند صالحی برای او بخواهد. ولی عصر (عج) دعا كرده و برای ابن بابویه نوشتند: «برای تو از خداوند خواستیم دو پسر روزیت شود كه اهل خیر و بركت باشند.» پس از دعای امام زمان بود كه ابن بابویه صاحب فرزندی شد كه نامش را محمد نامید و بعدها عالمی بزرگ و فقیه ای نام آور شد. او همان شیخ صدوق است.

دوران كودكی:
شیخ صدوق دوران كودكی و آغاز جوانی را در دامان علم و فضیلت و تقوای پدر بزرگوارش علی بن بابویه سپری كرد. صدوق در محضر پدر، علوم و معارف را همراه با تربیت های عملی و اخلاقی فرا گرفت. پدری كه در اوج علم و فقاهت و شهرت، زندگی خود و فرزندانش را از راه مغازه ای كوچك در بازار قم و در نهایت زهد و قناعت می گذرانید. شیخ صدوق بیش از بیست سال از دوران پر بركت حیات پدر را درك كرد و در سن 22 یا 23 سالگی بود كه دست روزگار دامان پر مهر محبت پدر را از او گرفت!

نبوغ ذاتی:
خانواده اصیل و اهل علم شیخ صدوق و پرورش یافتن در دامان پدری فقیه و وارسته از یك سو، و نیزهوشی، ذكاوت، حافظه فوق العاده قوی و استعداد ذاتی او از سوی دیگر موجب گردید در مدتی كوتاه به قله های بلندی از كمالات انسانی دست یابد و در كمتر از بیست سالگی هزاران حدیث و روایت با راویان آن ها را به حافظه بسپارد. استاد صدوق محمد بن علی الاسود درباره حافظه و اشتیاق وافر شیخ صدوق به آموختن می فرمود: «این میل و اشتیاق به علم و دانش كه در صدوق وجود دارد مایه شگفتی نیست زیرا او به دعای امام زمان متولد شده است.» خود شیخ صدوق بارها می فرمود: « من به دعای صاحب الامر متولد شده ام».

استادان شیخ صدوق:
شاید بتوان گفت یكی از عوامل مؤثر در موفقیت صدوق استادان بسیار زیادی است كه دیده و از خرمن علوم آن ها خوشه ها برگرفته است. او ابتدا از محضر پدر خود علی بن بابویه درس آموخت و افزون بر آن در مجالس و محافل درسی بزرگان علم و ادب حاضر می شد، به گونه ای كه بعضی از علما گفته اند: تعداد استادان صدوق از دویست نفر متجاوز است. از جمله بزرگانی كه صدوق از محضر آنها بهره برده می توان به ابوجعفر محمد بن یعقوب كُلینی نویسنده متاب گرانمایه اصول كافی اشاره كرد.

كلینی و صدوق:
پس از مرحوم كلینی نویسنده كتاب ارزشمند اصول كافی، صدوق از بزرگترین محدثان عصر خود به شمار می آید كه علاوه بر ضبط و نقل حدیث، در علوم دیگر نیز تبحر داشته و تألیفات بسیاری از خود به جای گذاشته است. صدوق سالها از محضر كلینی استفاده نموده و به شنیدن و جمع آوری احادیث ائمه (ع) مشغول بوده است؛ اما بر خلاف شخصیت علمی كلینی كه بیشتر از جهت جمع آوری، بررسی و نقل حدیث مشهور است، شیخ صدوق در سه زمینه روایت، مباحث كلام و فقه برحسته و ممتاز بوده است.


شاگردان شیخ صدوق:
صدوق، به خوبی دریافته بود كه بهترین شیوه برای حفظ و حراست از سخنان پیشوایان دین كه در هر زمان ممكن است مورد تعرض و دستبرد قرار گیرد، انتقال به سینه دلسوختگان مكتب اهل بیت می باشد؛ از همین رو با پرورش شاگردان و طالبان دانش، به نگهداری و صیانت از این میراث گران بها پرداخت. از میان مهم ترین شاگردان وی می تواند به دانشمند بلند آوازه، محمد بن نُعمان معروف به شیخ مفید نام برد كه خدمات بسیاری به جهان اسلام ارائه كرد، و آثار به جای مانده از وی حكایت از وسعت معلومات او دارد.

آثار شیخ صدوق:
شیخ صدوق این عالم بزرگ و محدث گران قدر تألیفات با ارزش بسیاری از خود به جا گذاشت. شیخ طوسی در این باره می نویسد: « او سیصد كتاب تألیف كرده است» كتاب های شیخ صدوق همه در نهایت نیكویی و استحكام و در زمینه های متنوعی نوشته شده اند، كه این خود نشانگر قدرت علمی و آشنایی گسترده او با علوم اسلامی است. برخی از مهمترین آثار ایشان عبارتند از:
1ـ من لا یحضره الفقیه (دومین كتاب از چهار كتاب روایی معتبر شیعه در زمینه احكام الهی و فقه)
2ـ علل الشرایع (درباره فلسفه احكام و علت تشریع آن ها است)
3ـ كمال الدین و تمام النعمه (درباره اثبات وجود امام زمان و غیبت طولانی آن حضرت از نظر عقلی و نقلی)
4ـ الخصال
5ـ الامالی
6ـ عیون اخبار الرضا و. .....

ابتكارات علمی:
فقها و بزرگان مسلمان، شیخ صدوق را بیشتر با لقب رئیس المحدثین شناخته اند؛ زیرا او در شناخت احادیث، آگاه و در حفظ منابع و جمع آوری آن ها تلاش فراوان می كرده است. شیخ صدوق احادیث را به تناسب موضوعات مختلف دسته بندی و برای هر موضوع، باب جداگانه ای باز می كرد، مانند كتاب من لایحضره الفقیه یا عیون اخبار الرضا یا كتاب های دیگر صدوق كه وی در هر یك از آن ها طبق اختلاف موضوعات و مزایا، باب های جداگانه ای گشوده است.


چهار كتاب معتبر شیعه:
برای آشنایی با اسلام ناب محمدی (ص) و شناخت حقایق قرآن ناگزیر به شناخت سنت پیامبر (ص) و اخبار و احادیث امامان معصوم هستیم، از سویی نیز وجود دروغگویان و حدیث سازان و درهم آمیختگی احادیث صحیح و جعلی، این شناخت دقیق را برای مردم مشكل می سازد؛ از این رو سه تن از بزرگان شیعه، كمر همت بسته و اقدام به جمع آوری و نوشتن چهار كتاب روایی ارزشمند كردند. این كتاب ها معروف به «كتب اربعه» و مؤلفان آن ها را «محمد بن ثلاث» می نامند؛ زیرا اسامی هر سه محمد و كنیه هر سه ابو جعفر بوده است.
1ـ اصول كافی، تألیف ابو جعفر محمد بن یعقوب كلینی، دارای 16199 حدیث؛
2ـ من لایحضره الفقیه تألیف ابوجعفر محمد بن علی بن بابویه قمی ملقب به شیخ صدوق شامل 5963 حدیث؛
3ـ تهذیب، تألیف ابوجعفر محمد بن الحسن معروف به شیخ طوسی دارای 13590 حدیث و استبصار كه این كتاب نیز تألیف شیخ طوسی است و 5511 حدیث دارد.

عصر حدیث:
عصر صدوق را باید عصر حدیث نامید دوره ای كه با حركت علمی كُلینی آغاز و با تلاش های پیگیر و بی وقفه صدوق ادامه یافت. شیخ كُلینی با این حركت علمی جدید، مكتب حدیث نگاری اهل بیت (ع) را آغاز كرد و دیگران از جمله شیخ صدوق بنای مستحكم ضبط و نشر حدیث را بر آن بنیان نهادند. صدوق برای ادامه راهی كه كُلینی در آن قدم نهاده بود سفرهای علمی بسیاری انجام داد و كوشش های بی شماری كرد.

صداقت در گفتار و روایت:
از مسایلی كه در علم رجال و شناخت راویان حدیث مطرح و سبب پذیرش حدیث محدثان می شود تصریح دانشمندان این رشته علمی به اطمینان و صداقت راوی است. عالمان دینی چنان اعتمادی بر شیخ صدوق داشته اند كه تعبیر به این كه ایشان مورد اطمینان است توهین به او گفته اند. شیخ صدوق را صدوق نامیده اند زیرا در نقل حدیث از ائمه (ع) خصوصاً امام صادق و امام باقر (ع) از راه صواب خارج نشده و در فهم آنها به خطا نرفته است.
در كتب فقه و حدیث شیخ صدوق و پدر بزرگوار ایشان علی بن بابویه را صدوقین می گویند اما هرگاه شیخ صدوق گفته می شود منظور پسر محمد بن علی بن بابویه است نه پدر.

شیخ صدوق و غیبت صغری:
یكی از رویدادهای بسیار مهم سیاسی و اجتماعی زمان شیخ صدوق كه آثار و عواقب آن دامن گیر بشریت گردید، قطع رابطه ظاهری امت اسلام با امام مسلمانان و فاصله افتادن بین مردم و رهبر معصومشان بود. پس از شهادت امام حسن عسگری در سال 260 ه. غیبت صغرای امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) آغاز گشت و تا سال 329 ه. ادامه داشت در طی این مدت افرادی بین آن حضرت و مردم به عنوان نائبان خاص رابطان امام با مردم بودند. نواب امام در طول غیبت صغری چهار نفر بودند كه از سوی امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) به این سمت منصوب می شدند. شیخ صدوق در اوائل نیابت سومین نائب، حسین بن روح در حدود سال 305 دیده به جهان گشود؛ بنابراین تا سن 23 سالگی در زمان غیبت صغری می زیسته و دوران نیابت 2 نفر از نواب خاص امام زمان را درك كرده است كه این خود از عوامل بسیار موثر در پیشرفت و تكامل علمی و خصوصاً معنوی صدوق بوده و توانسته خود را به بلندترین قله های نورانی علم و معنویت برساند.

شیخ صدوق از دیدگاه علما و بزرگان:
همه علما و فقها بزرگ اسلام با دیده احترام و تعظیم به شیخ صدوق نگریسته اند. عدالت او را تأیید كرده و مقام شامخ او را با عباراتی بلند تصدیق كرده اند. از آن جمله شیخ طوسی در كتاب الفهرست می نویسد: «شیخ صدوق دانشمندی جلیل القدر و حافظ احادیث بود و در علماء قم از نظر حفظ احادیث و كثرت معلومات مانندی نداشت.»
سید بن طاووس می فرماید:«شیخ صدوق كسی است كه همه بر علم و عدالت او اتفاق نظر دارند و علامه مجلسی در توصیف صدوق می فرماید:«شیخ صدوق از بزرگترین علمای گذشته است».

هجرت به شهر ری:
شیخ صدوق از كسانی است كه برای جمع آوری احادیث امامان معصوم (ع) به مسافرت های بسیار رفته است در این سفرها از استادان بزرگی استفاده كرده و خود نیز به تدریس و بحث می پرداخته است. صدوق برخی از كتاب های خود را در این سفرها تألیف كرده است. از جمله سفرهای شیخ صدوق سفر به شهرهای بخارا، نیشابور، طوس، اصفهان و بغداد بوده است.
صدوق سرانجام به دعوت صاحب بن عباد نخست وزیر دولت آل بویه در زمان ركن الدوله دیلمی و مردم شهر ری، به آن شهر آمده، تشكیل حوزه و كلاس درس داد و به تدریس فقه و احادیث اهل بیت (ع) مشغول گردید.

وفات شیخ صدوق:
سرانجام شیخ صدوق این عالم بزرگوار پس از گذشت هفتاد و چند سال از عمر شریف و پر بركتش در سال 1381 ه.ق دعوت حق را لبیك گفت و در شهر ری دیده از جهان فرو بست. پیكر پاكش در میان غم و اندوه مردمان در نزدیكی مرقد مطهر حضرت عبدالعظیم مدفون گردید.
امروزه آرامگاهش به نام ابن بابویه در شهر ری مشهور و قبر منورش زیارتگاه مسلمانان و محل استجابت دعای مؤمنان است.


 مقبره شیخ صدوق در شهرری


كرامتی از شیخ صدوق پی از نهصد سال:
در عهد حكومت فتحعلی شاه قاجار در حدود سال 1238 ه. مرقد شریف صدوق كه در اراضی ری قرار دارد به دلیل بارندگی های زیاد خراب شده و رخنه ای در آن پیدا می شود، برای تعمیر مرقد اطرافش را می كندند تا به سردابی كه مدفن شیخ صدوق بود برخورد می كنند ناگهان بدن شریف صدوق را كاملاً سالم آنچنان كه گویا تازه از حمام آمده باشد مشاهده می كنند و اثر خضاب را در انگشتان شریفش می بینند. 20 نفر از بزرگانی كه خود شاهد این كرامت بوده اند می توان به میرزا ابوالحسن جلوه، حضرت آیت الله ملا محمد رستم آبادی و مرحوم والد حضرت آیت الله مرعشی نجفی حاج سید محمود مرعشی نام برد.
آری این چنین است سرانجام عاشقان و دلدادگان كوی حضرت دوست كه كه مس وجود خود را با كیمیای محبت او به طلا مبدل ساختند.
روحش شاد، یادش گرامی و راهش پررهرو.

دوشنبه 14/2/1388 - 15:21
دانستنی های علمی

انتشار كتابخانه اینترنتی شیخ صدوق (ره) در سایت تبیان

 

مؤسسه فرهنگی- اطلاع رسانی تبیان وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی به مناسبت سالروز گرامیداشت مقام علمی شیخ صدوق (ره) كتابخانه اینترنتی آثار وی را منتشر كرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی، این كتابخانه شامل آثار، ابن‌بابویه قمی (صدوق اول) نوشته محمدحسن امانی، كتاب‌شناسی ترجمه آثار حدیثی شیخ صدوق (ره) به فارسی، نوشته باقری بیدهندی و نسخه‌های خطی ترجمه‌های فارسی آثار شیخ صدوق (ره) نوشته علی صدرای است.

در این كتابخانه‌ به صورت كاملاً تحقیقی ارائه شده است جزئیات تمام آثار شیخ صدوق (ره) همراه با ویژگی‌های مهم هر كتاب وی در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

گفتنی است، علاقه‌مندان برای مشاهده این كتابخانه می‌توانند به آدرس اینترنتی www. Tebyan. Net مراجعه كنند.

 

دوشنبه 14/2/1388 - 15:9
دانستنی های علمی

همه ایرانی ها تختی را می شناسند و حتما شنیده اند که مقبره اش جایی است در شهر ری به نام ابن بابویه. اما کمتر کسی می داند که ابن بابویه همان شیخ صدوق است که در شهرری جایی نزدیک حرم عبدالعظیم دفن شده است. نزدیک 200سال پیش در زمان فتحعلی شاه قاجار به خاطر باران زیادی که امده بود مقبره ابن بابویه اسیب دیدهمین شد که برای تعمیر مقبره اطرافش را کندند تا به سردابی که محل دفن شیخ صدوق بود رسیدند و انجا بدن شیخ صدوق را دیدند که بعد از گذشت حدود 900سال کاملا سالم مانده بود.

محمدبن علی بن بابویه در عصر غیبت صغری همزمان با حسین بن روح نوبختی سومین نایب امام زمان در قم متولد شد.پدرش علی بن بابویه مرد عالمی بود که دکان کوچکی در شهر داشت و از همان خرج زندگی اش را در می اورد.پدر شیخ سالها بچه دار نمی شد همین بود که نامه ای به امام زمان نوشت که برای بچه دار شدنش دعا کنند. امام هم در جواب نامه فرموده بودندما برای تو دعا کردیم و به زودی خدا دو پسر خوب به تو خواهد داد.شیخ در همان اوایل جوانی راهی سفر شد تا از این و ان حدیث بشنود و درس بگیرد.به دعوت رکنالدوله دیلمی یکی از حکام ال بویه به ری رفت.چند سال بعد راهی مشهد مرو و نیشابور شد و دوباره به ری برگشت بعد راهی بغداد و کوفه شد و از انجا برای سفر حج به سمت مکه رفت.شیخ صدوق تا سالهای اخر عمر خود همچنان در سفر بود وبا این همه در این سفرها نزدیک به 300 کتاب نوشت وشاگردان زیادی هم تربیت کرد . معروفترین کتاب شیخ ,کتاب "من لا یحضر الفقیه " است که یکی از 4 کتاب اصلی شیعه است .این کتاب نزدیک به 6 هزار حدیث دارد که سند همه آنها را شیخ صدوق بررسی کرده و با اطمینان کامل به دردرستی آنها ,در کتابش آورده است.غیر از کتابهای شیخ , بیشتر شاگردان شیخ هم جزء علمای برجسته زمان خود بوده اند ; از شیخ مفید و مرتضی علم الهدی گرفته تا علی بن احمد نجاشی ...

دوشنبه 14/2/1388 - 15:5
دانستنی های علمی

اگربشود چه شودددددددددددددددددد


ثبت نام طرح دوچرخه سواری رایگان مخصوص آقایان آغاز شد
شهرداری منطقه8تهران همانگونه که اعلام شدطرح استفاده رایگان دوچرخه سواری به مدت دوساعت روزانه راآغازنموده است اینجانب ازچند سال قبل درموردجایگزین شدن دوچرخه به جای اتومبیل شخصی جهت ایاب ذهاب شهروندان چندین ایده وپیشنهادارائه نموده بودم شاید این کارمقدمه ای باشدتاموضوع دوچرخه سواری دربین اقشارملت طبیعی وخوشآیندگرددچه بسا که درسالهای آینده شاهداین واقعه مفیدباشیم ودرخیابانهامشاهده دوچرخه سوارانی راکه برای رفت وبرگشتن ازمحل کارشان ازاین وسیله مفیداستفاده می کنندنظاره گرباشیم ودرمورداینکه شهرداری برای استفاده خواهران نیزاستفاده رایگان ازدوچرخه رابه زودی آغاز کندنیزتقاضای راه اندازی این امکان سودزاراداریم اینهم تصویراینجانب که درهنگام ثبت نام ازدوستی درخواست کردم که دکمه دوربین رابفشارداین تصویرمربوط است به اطراف مترودانشگاه علم وصنعت دردشت تاآینده ای نزدیک شما رابه ایزدمتعال می سپارم حق نگه دارتان
چهارشنبه 19/1/1388 - 22:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته