• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2939
تعداد نظرات : 639
زمان آخرین مطلب : 3435روز قبل
بیماری ها
دلایل پنهان سردردها
سردرد از آن مشكلات مربوط به سلامت است كه پیر و جوان نمی‌شناسد و همه اعضای خانواده را هر از چندگاهی درگیر می‌كند، بر همین اساس لازم است عوامل سردرد‌ها را بشناسیم تا بتوانیم از ابتلا به آنها پیشگیری كنیم یا بدانیم كه چگونه می‌شود برخی سردردها را درمان كرد.

 

اكثر مردم می‌دانند كه سرماخوردگی‌، استرس و فشار كاری زیاد می‌توانند موجب بروز سردرد شوند، اما عوامل دیگری نیز می‌توانند باعث سردرد شوند.

پزشكان می‌گویند 5 عامل جالب و تاثیرگذار وجود دارند كه می‌توانند عامل بروز سردردهای جدی و آزاردهنده باشند، در حالی كه ممكن است شما هرگز تصور هم نكنید این عوامل باعث سردردتان شده‌اند.

یكی از این عوامل موثر دندان‌درد است. اگر به هنگام برخاستن از خواب دچار سردردهای صبحگاهی می‌شوید ممكن است علت آن مشكلات دندانی‌ باشد. كسانی كه در خواب دندان‌قروچه می‌كنند، یعنی دندان‌های خود را روی هم می‌سایند تقریبا 3 برابر بیشتر از دیگران دچار سردرد می‌شوند. در بسیاری از افراد چون دندان‌قروچه هنگام خواب رخ می‌دهد، فرد معمولا از آن بی‌اطلاع است.اگر دندان‌قروچه به طور مداوم اتفاق بیفتد حتی می‌تواند موجب بروز درد و كشیدگی در ماهیچه‌های صورت و گردن شده و در نتیجه احتمال سردرد تشدید می‌شود.

سایر نشانه‌ها و علائم دندان‌قروچه شامل درد آرواره‌ها در هنگام صبح، درد صورت و گردن، از بین رفتن مینای دندان‌ها و حساس و آسیب‌پذیر شدن دندان‌ها بر اثر آسیب‌دیدگی ریشه‌های آنها در داخل لثه‌ها هستند.

وقتی خواب سردرد می‌آورد

به گفته متخصصان، یكی دیگر از فاكتورهای بروز سردرد، خواب زیاد و بی‌موقع در تعطیلات آخر هفته است. كسانی كه در تمام روزهای هفته كار می‌كنند و به دلیل شغل خود ساعت مشخصی از خواب بیدار می‌شوند، اگر روز تعطیل آخر هفته دیر از خواب بیدار شوند دچار سردرد صبحگاهی می‌شوند.

به گزارش ایسنا، علت بروز این سردرد به این خاطر است كه هورمون استرس كه در خون در حال گردش است وقتی بدن ناگهان در حالت استراحت قرار می‌گیرد، افت شدید پیدا می‌كند. این وضعیت موجب آزاد شدن سریع انتقال‌دهنده‌های عصبی می‌شود. این انتقال‌دهنده‌ها، پیام‌رسان‌های شیمیایی مغزی هستند كه باعث می‌شوند عروق خونی به سرعت منقبض شوند و این حالت موجب بروز سردرد می‌شود.

بنابراین سعی كنید به جای این‌كه منتظر استراحت آخر هفته بمانید به نوعی خود را در بین ساعات كاری روزانه به یك فعالیت ورزشی یا آرام‌سازی نیز مشغول كنید. همچنین خواب خود را محدود كنید، به طوری كه بیش از 8 ساعت نخوابید. خواب زیاد قطعا موجب سردرد می‌شود.

رایانه، دوست پر دردسر شما

عامل سوم سردرد رایانه شماست. وقتی به شكل نادرست و غیرسالم پشت رایانه می‌نشینید روی عضلات بالای گردن، كمر و شانه‌ها تاثیر نامطلوبی می‌گذارد و این تغییرات موجب بروز سردرد می‌شود.

بنابراین توصیه می‌شود كه از نشستن در ساعات طولانی‌مدت به شكل خمیده یا با سر خم شده به طرف جلو در پشت میز رایانه پرهیز كنید، بعلاوه نگاه مستقیم به صفحه رایانه به این معنی است كه چشم‌ها باید در یك فاصله كوتاه متمركز شوند و این امر باعث می‌شود ماهیچه‌های چشم ما بیشتر تلاش كنند و كشیدگی عضلات چشمی نیز می‌توانند موجب سردرد شوند.

حسن جعفری، فیزیوتراپیست در این خصوص می‌گوید: قرار گرفتن طولانی‌مدت پشت میز كار و به صورت ثابت منجر به سردردهای با منشأ گردنی می‌شود.به گفته او، سردردهایی با منشأ گردنی عموما بر اثر نارسایی و عارضه در مفاصل یا عضلات گردن ایجاد می‌شود كه علت آن شامل ایجاد ضربه یا تروما و صدمات در ناحیه گردن، انجام حركات سریع و ناگهانی در گردن مانند حركت ناگهانی در هنگام ترمز كردن در اتومبیل و همچنین بلند كردن اجسام سنگین و ایجاد فشار یكطرفه در عضلات و مفاصل گردن است.

وقتی به شكل نادرست و غیرسالم پشت رایانه می‌نشینید روی عضلات بالای گردن، كمر و شانه‌ها تاثیر نامطلوبی می‌گذارد و این تغییرات موجب بروز سردرد می‌شود

جعفری در زمینه كیفیت این سردردها به فارس می‌گوید: این نوع سردردها عموما به صورت مبهم و یكطرفه و بیشتر از ناحیه پشت سر شروع شده و به پهلوها و ناحیه پیشانی سر كشیده می‌شود.

او ادامه می‌دهد: آنچه امروز با آن بیشتر مواجه هستیم، بی‌تحركی و انجام فعالیت‌هایی مانند نوشتن، كار با كامپیوتر یا مطالعه است كه بیشتر پشت میز انجام می‌شود، كه در این حالت فرد در مدت زمان طولانی در یك وضعیت ثابت قرار دارد و پس از آن با انجام یك حركت سریع و ایجاد فشار سنگین باعث ایجاد درد در ناحیه سر و گردن می‌شود.

جعفری نحوه غلط خوابیدن و همچنین نشستن روی صندلی، استفاده از بالش نامناسب زیر سر و بلند كردن بار و اجسام سنگین در یك سمت بدن را از دیگر علت‌های ایجاد این نوع سردرد عنوان می‌كند و می‌گوید: در صورت مشاهده چنین سردردهایی بیماران ‌باید با مراجعه به پزشك متخصص و تشخیص صحیح، اقدام به ایجاد تغییر در نحوه زندگی و داشتن استراحت كافی در حین انجام كارهای ثابت و در فواصل زمانی منظم و همچنین انجام برنامه‌های فیزیوتراپی، به درمان بیماری خود بپردازند.

عطر خوش، عطر سردرد!

عامل چهارم و پنهانی كه می‌تواند در شما موجب ایجاد سردرد شود، عطرتان است. عطرها به گونه‌ای تولید می‌شوند كه بتوانند مغز را تحریك كنند.

عطر وقتی در تماس با هوا قرار می‌گیرد تبخیر می‌شود و مواد شیمیایی مذكور در بین سلول‌های عصبی فعال در بینی قرار می‌گیرند تا سیگنال‌هایی را به مغز بفرستند. متاسفانه در برخی افراد این سیگنال‌ها به قدری قوی هستند كه می‌توانند موجب سردرد یا میگرن شوند. شامپوها، صابون‌ها و برخی مواد شوینده نیز می‌توانند تاثیر مشابه داشته باشند.

یكی از راه‌های مقابله با بوهای آزاردهنده استفاده از دستگاه مناسب تهویه هواست. راهكار موثر دیگر نیز آغشته كردن پیشانی با یك قطره كوچك روغن نعناع است كه مثل یك داروی مسكن برای كاهش سردرد اثر می‌گذارد.

از قدیم گفته‌اند وای به روزی كه بگندد نمك، حالا عامل پنجم در بروز سردردها‌ چنین ضرب‌المثلی را تداعی می‌كند. جالب است بدانید كه داروهای مسكن هم خودشان عامل سردرد هستند. هرچند این داروها برای تسكین سردرد استفاده می‌شوند، اما اگر زیاد استفاده شوند می‌توانند عاملی در ایجاد سردردها باشند. مصرف بی‌رویه مسكن‌ها مثل ایبوپروفن، آسپرین و كدئین می‌تواند موجب بروز سردردهای دوره‌ای شود. اگر با مصرف زیاد مسكن‌ها دچار سردرد می‌شوید حتما موضوع را با پزشك خود در میان بگذارید و راه‌حل مناسب را از وی بجویید.

با این تفاسیر حالا كه با عوامل مختلف سردرد آشنا شده‌اید، حتما می‌توانید پیشگیری لازم را انجام دهید. علاوه بر این، توصیه‌های ساده‌ای نیز برای پیشگیری از سردرد وجود دارد. به گزارش ایسنا، متخصصان در این خصوص توصیه می‌كنند در صورتی كه دچار سردرد شدید، یك كیسه یخ را در پشت گردن، بالای گردن، روی پیشانی و شقیقه‌ها قرار دهید.

همچنین دوش آب‌گرم بگیرید یا پاهای خود را درون آب گرم قرار دهید. می‌توانید از ماساژ استفاده كنید تا تنش آزاد شود و انرژی در سراسر بدنتان حركت كند.

ورزش بویژه‌ یوگا برای پیشگیری یا درمان سردرد و كاهش استرس بسیار موثر است. همچنین خوردن سیب، دارچین یا لیمو در كاهش سردرد موثر است. هنگام سردرد از مصرف غذاهای فرآوری شده بویژه‌ قند و نمك نیز پرهیز كنید.

مریم روزبهانی

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:21
كودك
تربیت کودک هماهنگی اعضای خانواده را می طلبد
پله پله تا آسمان تربیت
«تو مقصر نیستی پدر و مادرت یادت ندادند»، «تربیت خانوادگی تو همین طوره»، «شما خانوادگی همین طور رفتار می‌كنید»، «مادرت هم از همین رفتار پدرت دق كرد، توهم به پدرت رفتی»و بالاخره این كه «اگه پدرت یكی توی گوشت زده بود الان این طور رفتار نمی‌كردی» اشتباه نكنید موضوع این گزارش، اختلافات زناشویی نیست، هرچند همه عبارات بالا هنگام مشاجرات خانوادگی به زبان رانده می‌شود، اما مركز ثقل تمام عبارات، باور تربیت خانوادگی بر رفتار افراد حتی در سنین بزرگسالی است.

 

همه ما خواسته یا ناخواسته تحت تاثیر شیوه‌های تربیتی خانوده‌ای هستیم كه در آن رشد كرده‌ایم و دوران كودكی را درآن جمع گذرانده‌ایم. این تاثیر تا لحظه مرگ، ما را همراهی می‌كند و بر تربیت فرزندان ما هم تاثیرگذار است، اما در بسیاری از موارد، خانواده‌ها در تربیت فرزندانشان اشتباهات فاحشی مرتكب می‌شوند كه این اشتباهات می‌تواند بر شیوه‌های تعامل ما با همسر، خانواده او، همكاران و همكلاسی‌ها و حتی سایر اعضای جامعه غلبه كند.

«حس می‌كنم همه با من دشمن‌اند، هیچ كس دركم نمی‌كند، توانایی‌های مرا باور ندارند، مسخره‌ام می‌كنند، حتی همسرم؛ درست است كه 7ماهه بیكارم، ولی مدرك لیسانس دارم، نمی‌توانم هركاری را انجام بدهم، نمی‌توانم با هر حقوقی كار كنم، رئیس اداره به من می‌گوید، زیاد با تلفن حرف می‌زنم، به من می‌گوید پروژه را با تیمی كه او تعیین كرده اجرا كنم، او نمی‌خواهد مرا باور كند و...»

دكتر صابره كلامی، مشاور خانواده درباره یكی از پرونده‌هایش می‌گوید و اضافه می‌كند: برخی افراد نمی‌دانند آنچه در سنین بزرگسالی مرتكب می‌شوند، ناخودآگاه انعكاس شیوه تربیتی است كه از كودكی برآنان اعمال شده یا نوع رفتار والدینی است كه در اولین مراحل جامعه‌پذیری برآنان تاثیر می‌گذارد و رفتارشان را شكل می‌دهد حتی مدرسه وجمع دوستان وگروه‌های كوچك اطراف ما می‌تواند منشا كج‌رفتاری‌های ما در دوران بزرگسالی باشد.

استقلال؛ اصل تربیتی كودك

پدر و مادر ایرانی در بیشتر خانواده‌ها وابستگی كودك به والدین را نكته مثبت تربیتی می‌دانند، از اشتباهات فاحش تربیتی آنان این است كه آویزان بودن كودك به خود را نشانه علاقه كودك به آنان تلقی می‌كنند، به همین دلیل كودك را مستحق محبت بی‌چون و چرای خود می‌دانند.

«یك لحظه از من دور نمیشه، بغل هیچ‌كس نمیره حتی پدرش، واقعا پسرم مامانیه!» گفت‌وگوهای اینچنینی معمولا از سوی برخی مادران مباهات می‌شود، در حالی كه از نگاه كارشناسان و روان‌شناسان، ادامه این وابستگی به ضرر كودكان است. آنان تاكید می‌كنند كه برای حفظ استقلال كودك، او را آماده كنید كه ساعاتی از روز را بدون شما سپری كند، با افراد دیگری غیر از شما مدتی از روز را بگذراند؛ این افراد می‌توانند پدر، خواهر، برادر بزرگ‌تر‌، مادربزرگ یا معلم مهدكودك باشند.

 

‌ در تنبیه، پدر و مادر با هم اقدام نكنند، اگر یكی طفل را تنبیه كرد، دیگری به عنوان پشتوانه روحی او باقی بماند

«برای من روز اول مدرسه بدترین روز زندگی‌ام بود چون مجبور شدم از مادرم جدا شوم، فكر می‌كردم او مرا می‌گذارد و می‌رود، آنقدر وابستگی‌ام به مادرم زیاد بود كه تا كلاس چهارم به زور مرا به مدرسه می‌فرستادند و بقیه همكلاسی‌هایم مسخره‌ام می‌كردند. وقتی درسم تمام شد و دانشگاه شهرستان قبول شدم، همین حس دوباره سراغم آمد، از دوری و زندگی بدون مادرم هراس داشتم به همین خاطر بهترین شانس ادامه تحصیل‌ام را از دست دادم.»

كارشناسان برای رسیدن والدین به استقلال كودكان به آنان رعایت مراحلی را توصیه می‌كنند: 1‌‌ـ‌ كودك را در همان مراحل اولیه زندگی، اجتماعی بار آورید. بازی‌های مدت‌دار زیادی با او انجام دهید. اگر حوصله بازی و سرگرمی با كودكان را ندارید، همراه پرستار كودك یا مادربزرگ یا هر زن مورد اعتماد دیگر، او را هر چند وقت برای ناهار، بازی و گردش به بیرون از منزل بفرستید.2ـ كودك را تشویق كنید و اجازه دهید با خانواده، دوستان و همسایه‌ها رفت و آمد داشته باشد. 3ـ اتاق امنی برای كودك مهیا كنید و اجازه دهید در اتاق خود سینه‌خیز برود، بازی كند و كتاب بخواند، به بیرون منزل برای پیاده‌روی رفته دوباره نزد شما بازگردد به او بگویید كه شما در همین دور و بر هستید، حتی اگر امكان دارد فوری در دسترس كودك نباشید.4 ـ اجازه ندهید دلواپسی و اضطراب شما در جدایی از كودك به او اثر كند، چرا كه او برای رشد و نمو خود، نیاز به استقلال دارد. 5ـ بگذارید كودك خودش غذا بخورد والدین برای خواب نیمروز باید كودك را بخوابانند، سپس جای خواب او را تغییر دهید. هر چه كودك بین افراد خانواده و فامیل بخصوص اقوام مادری بیشتر باشد، اضطراب از جدایی او كمتر می‌شود.

«كودك غذا می‌خورد، 2 سالش گذشته اما همچنان قاشق پر از غذا را روی لباسش برمی‌گرداند،چون همیشه مادر قاشق را در دهان كودك گذاشته و او هنوز نمی‌تواند درست قاشق را در دست بگیرد،چه اشكالی دارد كه دستمالی به دستش بدهید و زمانی صرف كنید تا یاد بگیرد دهانش را پاك كند، متاسفانه مادران و پدران امروزی آنقدر كه برای تهیه بهترین غذاها برای كودكانشان زمان صرف می‌كنند، تمایلی به صرف وقت برای آموزش كودك خود ندارند و با این بهانه كه خانه را كثیف می‌كند یا كم غذا می‌خورد، از دادن اراده به كودك برای غذا خوردن طفره می‌روند.»

برای تشویق كودك به غذا خوردن، از ظرف غذای مخصوص كودكان استفاده كنید. اگر كودك شما در مرحله‌ای از رشد (سال اول زندگی) است كه از بازی‌های دهانی لذت می‌برد (مثل فوت كردن، قلقل كردن، صدا درآوردن و گاز گرفتن) 5 دقیقه قبل از خوردن غذا به او اجازه انجام این بازی‌ها را بدهید. این كار موجب حساس و فعال شدن ناحیه دهان كودك می‌شود. از تغذیه اجباری كودك خودداری كنید. گاهی اوقات به نظر می‌رسد مادران هنگام بی‌اشتهایی كودك نسبت به مساله رشد و نمو كودك حساس می‌شوند. آنان در مورد نقش مادری خود، احساس ناتوانی می‌كنند و در نتیجه سطح اضطراب آنان بالا می‌رود و قادر به تغییر درست علائم بی‌اشتهایی در كودكشان نیستند و هنگام غذا دادن به كودك وقتی با امتناع كودك از غذا خوردن مواجه می‌شوند، احساس ناكامی می‌كنند.

محبت بی‌حد، سختگیری بی‌مرز

رعایت نكردن حد و مرز تنبیه وتشویق هم از اشتباهات فاحش تربیتی است؛ به طوری كه خیلی از والدین در این زمینه دچار خطایی می‌شوند كه ناهنجاری رفتاری را در كودكشان تثبیت می‌كند. «صدای شكستن ظرف‌های چینی از آشپزخانه بلند می‌شود، مادر فریاد می‌زند خیلی عصبانی است، به كودك نهیب می‌زند، بد و بیراه می‌گوید، كودك بغض می‌كند با گریه از آشپزخانه بیرون می‌آید، پدر سر می‌رسد با دیدن این صحنه، او هم با مادر همراه می‌شود گوش كودك را می‌پیچاند، حال كودك جیغ می‌كشد و...»

«صدای شكستن ظرف‌های چینی از آشپزخانه بلند می‌شود، مادر فریاد می‌زند خیلی عصبانی است، به كودك نهیب می‌زند، بد و بیراه می‌گوید، كودك بغض می‌كند با گریه از آشپزخانه بیرون می‌آید، پدر سر می‌رسد با دیدن صحنه، بر سر مادر فریاد می‌كشد كه چرا كودك را آزار می‌دهد، حالا دعوای كودك و مادر به دعوا و فریاد پدر و مادر برسرهم تبدیل شده، كودك می‌ماند كه جانب كدام را بگیرد؟»

شیوه عاطفی، بهترین و موفق‌ترین شیوه‌های تربیتی است. كودك باید با مفهوم جملاتی از قبیل «دوست دارم و دوست ندارم» والدین آشنا شود و آثار مطلوب و نامطلوب آن را دریابد. تخلفات كودك باید با چهره ناراضی والدین روبه‌رو شود و از برخورد مربیان خود، راه و روش صحیح و مورد نظر آنها را پیدا كند. او باید همیشه مورد مهرورزی و خوشرفتاری والدین قرار گیرد تا نصیحت‌های آنها را مانند تابلویی‌ مقابل خود تجسم كند.

گاه پیش می‌آید كه رفتار خلاف كودك با پند و اندرز اصلاح نمی‌شود و در شیوه رفتاری خود تغییری نمی‌دهد. در این صورت، والدین با استفاده از روش‌های مناسب با توجه به نوع و زمان جرم به بازداشتن و تنبیه بدنی او با شرایطی اقدام كنند. مربی اگر ناچار از تنبیه بدنی شد، كافی است ضربه‌ای به باسن یا پشت دست كودك بزند و در مواردی كه تخلفش بزرگ‌تر و سنگین‌تر باشد تنبیه شدیدتری را اعمال كند.

دكتر محسن بهشتی‌‌پور، روان‌شناس به والدین توصیه می‌كند:

1ـ در تنبیه، پدر و مادر با هم اقدام نكنند، اگر یكی طفل را تنبیه كرد، دیگری به عنوان پشتوانه روحی او باقی بماند.

۲ـ پیش از تنبیه باید ریشه تخلف را كشف و سپس به رفع آن اقدام كرد.

۳ـ تنبیه به عنوان آخرین ابزار تربیتی مورد استفاده قرار گیرد.

۴ـ باید عمل كودك را تنبیه كرد، نه شخصیت و تمام وجود او را.

۵ـ تنبیه با جرم و خطای كودك متناسب باشد.

۶ـ تنبیه چند جانبه نباشد؛ یعنی به این صورت نباشد كه طفل هم كتك بخورد، هم سرزنش شود و هم مورد تمسخر قرار گیرد.

بیشتر والدین در برخورد با خطاهای كودكان، آنها را تنبیه نمی كنند، اما بیش از آن، كودكانشان را مورد سرزنش‌ قرار می دهند كه این شیوه موجب گستاخی كودك در برابر والدین خود می‌شود و زمینه اصلاح او را از بین می‌برد. در تربیت، از ملامت به عنوان یك وسیله اصلاحی
حساب شده می‌توان استفاده كرد.

سرزنش‌ها لازم نیست كه به صورت غلیظ و همراه با خشونت باشد، بلكه ممكن است به صورت سؤالاتی از كودك باشد كه او را وادار به اندیشیدن در رفتار خود‌ كند. برای مثال می توان به دور از عصبانیت با جملاتی از قبیل: آیا در خطاهای خود فكر آبروی خودت و ما را نكردی؟ آیا نمی‌خواهی در رفتار و گفتارت تغییری ایجاد كنی؟ و... او را متوجه خطایش كرد.

مربیانی كه برای تربیت كودكان با ابزار سرزنش جلو می روند و او را به خاطر كوچك‌ترین لغزش و بدون در نظر گرفتن نوع جرم و سن كودك، مورد سرزنش قرار می دهند، بزرگ‌ترین اشتباه را مرتكب می‌شوند.

افراط در سرزنش، كودك را لجباز و ناامید بار می‌آورد؛ به طوری كه او خود را قابل اصلاح نمی‌داند و بتدریج تعادل روانی خود را از دست می‌دهد و برای خود آینده‌ای تاریك تصور می‌كند، از این رو برای آرام كردن خویش، به خرابكاری، فریبكاری، سیگار، فرار از خانه و مدرسه روی می‌آورد و گرفتار ناآرامی عصبی می‌شود.

‌ مسوولیت‌پذیری را در كودكان از سنین پایین و كارهای ساده آغاز كنید، مثلا اجازه بدهید كودك‌ خودش شیشه شیرش را نگاه دارد

اما تشویق بیش از حد هم می‌تواند آسیب‌های تربیتی به همراه داشته باشد. دكتر بهشتی‌پور ‌ درباره نحوه تشویق كودكان در مقاله‌ای توضیح می‌دهد: تشویق، خستگی و ناامیدی را از كودك دور می‌سازد و او را نسبت به هدف و راهی كه انتخاب كرده است، امیدوار می‌سازد.

كودك با تحسین و تشویق، در صدد اصلاح ناسازگاری‌ها و نقاط منفی اخلاقی خود برمی‌آید و بسیاری از شیوه‌های غلط رفتاری خود را اصلاح می‌كند.

تحسین رفتار و گفتار كودك باعث می‌شود كه بر سر دو راهی‌ها سرگردان نشود و در كاری كه انجام می‌دهد، كوشاتر و جدی‌تر باشد. هنگام تشویق، كودك باید بفهمد كه به چه جهت مورد تحسین قرار گرفته است. همچنین تشویق باید هر چند وقت یك‌بار و در برابر كارهای برجسته كودك باشد، نه به صورت همیشگی و برای هر كاری؛ زیرا در این صورت، تشویق تأثیر خود را از دست خواهد داد. تشویق نباید از حد اعتدال تجاوز كند، زیرا ممكن است كودك را به خودبینی و خودستایی گرفتار كند.

خودت رختخوابت را مرتب كن

«وقتی از رختخواب بلند می‌شود، دست به هیچی نمی‌زند، جوراب وشلوارش به گوشه‌ای پرتاب شده، كفش‌هایش خاكی و كثیف در گوشه‌ای دیگر است.» از علیرضا نوجوان 15 ساله‌ای می‌گوییم كه به خاطر تك‌فرزند بودن هنوز یاد نگرفته كارهای شخصی‌اش را انجام دهد. می‌گوید پدرش هم كارهای شخصی‌اش را به مادر خانواده واگذار كرده است. پدر خانواده هم دست به سیاه و سفید نمی‌زند، مریم فاتح، مادر علیرضا توضیح می‌دهد: «شوهرم در خانواده‌ای تربیت شده كه مردان در خانه هیچ كاری نمی‌كنند، او و برادرانش به خاطر تلقین مادر و پدرشان یاد گرفته‌اند كه مرد فقط از آن كار بیرون از خانه است و حتی نباید یك فنجان چای بریزد، همین نگاه به پسر نوجوانمان هم منتقل شده و او به تقلید از پدرش، هیچ مسوولیتی را نمی‌پذیرد.»

مسوولیت‌دهی به كودك را باید از كارهای بسیار ساده و ابتدایی آغاز كرد؛ به عنوان نمونه، شیشه شیر را برای خوردن، خودش نگه دارد. چون فرد در ۶ سال اول زندگی به قدری هوشیار و حساس است كه هر حرف و عملی را از سوی افراد به خاطر سپرده و در زندگی آینده‌اش به كار خواهد برد. كودك به دلایلی مانند غذا، پوشاك و... به والدین خود وابستگی زیادی دارد، بنابراین آنها را الگوی كارهای خود قرار می‌دهد و از آنها تقلید می‌كند و بسیاری از عادت‌ها، گفتار و كردار (پوشیدن لباس آنان و روشی كه در گفت و شنود دارند) را تكرار می‌كند. برای ایجاد مسوولیت‌پذیری در كودك و نوجوان باید وظیفه‌ای به آنان واگذار كرد تا آن را تجربه كرده و اشتباه‌های خود را در حین آن متوجه شوند و باید خاطرنشان كرد بیشترین میزان اعتماد به نفس در نوجوانان و جوانانی دیده می‌شود كه والدین آنها توجه و علاقه‌مندی بیشتری به عقاید و فعالیت‌های فرزندانشان نشان داده و آنها را تشویق كرده تا رفتاری استقلال‌طلبانه داشته باشند و در امور زندگی خانوادگی فعالانه شركت كنند.

یكی از روش‌های موثر آموزش مسوولیت‌پذیری كودكان، واگذار كردن كارهای روزمره به آنهاست. این كارها باید مناسب سن كودكان باشد. هرچه بچه‌ها بزرگ‌تر می‌شوند، این مسوولیت‌ها می‌تواند پیچیده‌تر و سخت‌تر شود. سپردن این كارها و فعالیت‌ها باید متنوع باشد تا مهارت‌های مختلف به آنها آموزش داده شود. از طریق انجام كارهای روزمره و خودكار مسوولیت‌پذیری بچه‌ها افزایش می‌یابد و علاوه بر این، این اقدامات باعث دور نگه داشتن بچه‌ها از بازی‌های رایانه‌ای، استفاده افراطی از تلویزیون و به تبع آن، افزایش فعالیت‌های بدنی بچه‌ها می‌شود. یك روش مناسب دیگر برای افزایش مسوولیت‌پذیری در كودكان سپردن مسوولیت و نگهداری حیوانات اهلی (مانند پرندگان، خرگوش، ماهی و...) یا گیاهان است. از طرف دیگر، اجازه دهید كودكانتان تاوان و پیامد بی‌مسوولیتی‌شان را بپردازند. برای مثال اگر كودك شما دفتر تكالیف خود را گم كرد یا اسباب‌بازی‌اش را شكست، بلافاصله نوع جدید و بهتر آن را در اختیار او قرار ندهید.

شیوه‌های تربیتی را نو كنیم

دكتر كلامی، درباره شیوه‌های كهنه تربیتی در برخی خانواده‌ها می‌گوید: متاسفانه بسیاری از والدین از شیوه‌های نادرست تربیتی گذشته استفاده می‌كنند، با این ادعا كه خود آنان با همان شیوه تربیت شده‌اند.

به گفته او، پدری چندی قبل به من مراجعه كرد كه كودكش از ناهنجاری رفتاری رنج می‌برد واز او حرف‌شنوی ندارد. پسر 12ساله این آقا بیش فعال نبود، اما چون با پدرش لجبازی می‌كرد، دست به كارهای مخالف میل او می‌زد. من ساعت‌ها با این پدر صحبت كردم و به این نتیجه رسیدم كه او جز تهیه خوراك و پوشاك، درباره چگونگی رفتار با نوجوانش چیزی نمی‌داند، چون خودش كتك‌خورده، معتقد به تنبیه بدنی است وچون فرزندش را دوست دارد در جایی كه باید قاطع باشد، بیش از حد اغماض می‌كند، به نظر من، خود این پدر بیش از فرزندش دچار ناهنجاری رفتاری است.

برخی روان‌شناسان به نو شدن شیوه‌های تربیتی معتقدند و برخی دیگر از الگوگیری گذشتگان می‌گویند، مهم این است كه والدین بدانند دادن استقلال به كودك از یك‌سو و مسوولیت‌خواهی از او سنگ بنای شخصیت كودك در سنین بزرگسالی است. یكی از وبلاگ‌ها در مطلبی اختلاف شیوه تربیتی كودك در غرب و شرق را به رخ می‌كشد وهرچند بیشتر اغراق است و جنبه طنز دارد، اما به سادگی نمی‌توان از آن گذشت.

‌‌ـ‌ بچه غربی سرفه می‌كند. مادر یك دستمال درمی‌آورد و به بچه می‌دهد.

بچه شرقی شدید سرفه می كند. مادر به او می‌گوید: «نكن». بعد هم بچه را دعوا می‌كند.

‌‌ـ‌‌ بچه غربی غر می‌زند و نمی‌خواهد از مغازه بیرون برود.

پدر دست به ترفندی می‌زند و به او می‌گوید كه راه خروج را بلد نیست و از بچه می‌خواهد خروجی را نشانش بدهد. بچه دوان دوان به طرف در می‌رود و خوشحال است. احساس می‌كند كار مهمی انجام می‌دهد.

بچه شرقی نمی‌خواهد از مغازه بیرون برود. او را به زور و كشان‌كشان بیرون می‌برند یا قربان صدقه‌اش می‌‌روند وبه او وعده شكلات و بستنی می‌دهند. بچه رشوه را قبول می‌كند. همچنان غر می‌زند و از مغازه خارج می‌شود. مشغول چانه‌زدن بر سر تعداد بستنی است.

‌‌ـ‌ بچه غربی بستنی می‌خورد. مادر به او دستمال می‌دهد تا دهانش را پاك كند.

بچه شرقی بستنی می‌خورد. مادر دور دهانش را پاك می‌كند.

‌‌ـ در مطب دكتر، حوصله بچه غربی سر رفته است. مادر از كیفش كاغذ و مداد رنگی بیرون می‌آورد. بچه مشغول می‌شود.

در مطب دكتر حوصله بچه شرقی هم سر رفته است. مادر كاغذ و مداد رنگی ندارد. یك صورتحساب از كیفش درمی‌آورد. یك خودكار ته كیفش پیدا می‌كند. بچه حوصله نقاشی ندارد. از جایش بلند می‌شود تا دور اتاق چرخی بزند. مادر مثل گرامافونی كه سوزنش گیر كرده باشد بدون توقف می‌گوید «نرو، نكن، نگو، دست نزن، بیا، حرف نزن، آروم باش، ول كن، به پدرت می‌گم‌ها و...».

تربیت اصل اساسی فرزندآوری است. خیلی‌ها اول بچه‌دار می‌شوند و در میانه راه به یاد تربیت او می‌افتند، تصور خیلی‌ها هنوز این است كه لباس و خوراك كودك از هرچیزی مهم‌تر است. برخی‌ها برنامه‌ای برای تربیت ندارند و دچار افراط و تفریط می‌شوند؛ محبت بیجا یا سختگیری نابجا؛ برخی والدین هنوز باور ندارند بخشی از آینده رفتاری كودكشان در دست آنهاست.

كتایون مصری

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:20
ریزه کاری های خانه داری
كلم بروكلی سبزی ضدسرطان
یكی از سبزیجات بسیار مفید و پرخاصیت كه این روزها بیشتر از قبل مورد استفاده قرار می‌گیرد، كلم بروكلی است. مصرف این نوع كلم برای پیشگیری از بروز بیماری‌های مختلفی مانند انواع سرطان، بیماری‌های قلبی، آلزایمر و التهاب مفاصل مفید است. همچنین به افراد دیابتی توصیه می‌شود از كلم بروكلی بیشتر استفاده كنند. علاوه بر اینها یكی از نكات مثبت در رابطه با این سبزی میزان فراوان و قابل توجه فیبر و كلسیم موجود در آن است.

كلم بروكلی را می‌توان هم به صورت خام و هم پخته مصرف كرد؛ بروكلی خام را می‌توانید همراه و در كنار غذاها و همچنین داخل سالادها استفاده كنید. علاوه بر این، كلم بروكلی برای پخت انواع سوپ و غذاها هم مناسب است.

زیبا و مفید

كلم بروكلی در كنار تمام خواصی كه دارد، به دلیل ظاهر زیبا و رنگ خوبش می‌تواند تزئین مناسبی برای غذاهای شما باشد و رنگ و شكلی لذت‌بخش به سفره شما ببخشد. البته باید هنگام مصرف به شستشوی این سبزی پرخاصیت هم دقت كنید، چون كاری به نسبت مشكل است؛ برای این كار باید كلم‌ها را داخل آب سرد بریزید؛ آن قدر كه آب روی آنها را بپوشاند. كلم‌ها چند ساعت باید در این وضعیت باقی بمانند. همچنین می‌توانید مقدار كمی سركه نیز به آب اضافه كنید تا حشرات و جانورهای داخل كلم را از بین ببرد.

بعضی از افراد فقط گل كلم را مصرف می‌كنند و ساقه سفت آن را دور می‌اندازند؛ اما حیف است ساقه‌های این سبزی مفید را مصرف نكنید. به جای این كار باید ساقه‌های كلم بروكلی را خرد یا رنده كنید و در سوپ بریزید.

بهترین كلم را انتخاب كنید

هنگام خرید كلم بروكلی دقت كنید آنهایی را بردارید (البته اگر جناب سبزی فروش اجازه دهد) كه سفت و سبز باشد.

بنابراین اگر كلمی را به رنگ زرد و همچنین نرم می‌بینید، آن را برندارید. همچنین اگر سبزی سر كلم‌ها كمی به رنگ بنفش بزند، نشان از مرغوبیت آن دارد.

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:20
آشپزی و شیرینی پزی

خورش‌كلم بروكلی

مواد لازم: كلم بروكلی: 300 گرم، گوشت چرخ‌كرده: 300 گرم، پیاز متوسط: 2 عدد، رب گوجه‌فرنگی: یك و نیم قاشق غذاخوری، فلفل دلمه‌ای رنگی: یك عدد، نخودفرنگی پخته: یك پیمانه،‌ دارچین: یك قاشق‌چایخوری، نمك، فلفل قرمز، زردچوبه و روغن سرخ‌كردنی: به میزان لازم.

طرز تهیه: پیازها را پوست بكنید، خلالی خرد كنید و در روغن كمی تفت دهید. سپس گوشت چرخ‌كرده را به پیازهای سرخ شده اضافه كنید و بگذارید آب گوشت كشیده و گوشت كمی سرخ شود. سپس رب گوجه‌فرنگی را ‌همراه با نمك، فلفل قرمز و زردچوبه به بقیه مواد اضافه كنید و مقدار یك لیوان آب داخل مواد بریزید. فلفل دلمه‌ای‌های رنگی را نگینی خرد كنید و به همراه نخودفرنگی پخته شده به مواد اضافه نمایید. كلم بروكلی‌ها را ریز كنید و با دارچین داخل مواد بریزید. حالا بگذارید غذا آرام بجوشد و بپزد. 

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:20
آشپزی و شیرینی پزی

شامی

مواد لازم: گوشت چرخ‌كرده: 200 گرم، پیاز متوسط: 2 عدد، آرد: 3 قاشق غذا‌خوری، تخم‌مرغ: 2 عدد، تره، جعفری، گشنیز: 100 گرم،‌ نمك، فلفل و روغن سرخ‌كردنی: به میزان لازم.

طرز تهیه: پیازها را پوست بكنید و ریز رنده كنید. سپس گوشت چرخ‌كرده، نمك، فلفل و آرد را هم به پیازها اضافه كنید. حالا سبزی‌ها را كه از قبل شسته و خرد كرده‌اید، همراه با تخم‌مرغ‌ها به بقیه مواد اضافه كنید، خوب به‌هم بزنید و ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا كند. در این مرحله باید مقداری روغن داخل قابلمه بریزید، شعله گاز را كم كنید و بگذارید روغن كمی داغ شود. حالا مقداری از مواد شامی را به اندازه یك نارنگی بردارید، كف دستتان صاف كنید و در روغن داغ بریزید. وقتی یك طرف شامی‌ها سرخ شد، آن را برگردانید تا طرف دیگر هم سرخ و غذا آماده شود.

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:19
آشپزی و شیرینی پزی
آش آلو
مواد لازم: برنج: یك پیمانه، لپه: نصف پیمانه، سبزی آش: یك كیلو، پیاز متوسط: 3 عدد،‌ گوشت چرخ‌كرده: 300 گرم، آلو: 200 گرم، نمك، فلفل و روغن سرخ‌كردنی: به میزان لازم.

 

طرز تهیه: ابتدا پیازها را خلالی خرد كرده و‌ در روغن سرخ كنید و بگذارید طلایی شود. حالا لپه‌ها را هم بشویید و همراه با مقداری آب به پیازها اضافه كنید و بگذارید لپه نیم‌پز شود. در این مرحله برنج را هم بشویید و همراه آلوهای شسته‌شده به سایر مواد اضافه كنید. گوشت چرخ‌كرده را با مقداری نمك مالش دهید، به صورت كوفته ریز دربیاورید و به مواد در حال جوش اضافه كنید. بعد از این كه برنج و لپه پخته شد، سبزی‌ها را كه از قبل تمیز شسته و خرد كرده‌اید نیز به دیگر مواد آش اضافه كنید و بگذارید آش بپزد تا جا بیفتد. حالا نمك و فلفل آش را هم اضافه كنید و در مرحله آخر آن را بچشید؛ اگر ترش بود می‌توانید مقدار كمی شكر به آن اضافه كنید.

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:19
تغذیه و تناسب اندام
غذای سالم بخوریم
یكی از هنرهای خانم‌های خانه‌دار تهیه و پخت غذاهای لذیذ و البته مفید و پرخاصیت است؛ وقتی ظهر و شب، اعضای خانواده دور هم جمع می‌شوند و سر سفره می‌نشینند، دوست دارند غذایی خوش‌طعم كه دستپخت خانم خانه است، میل كنند و لذت ببرند.

 

البته دستپخت خانم‌ها متفاوت است و هركس غذا را به شیوه‌ای خاص خودش می‌پزد و جالب این‌كه معمولا اعضای خانواده طعم غذای خانه خودشان را بیشتر از بقیه دوست دارند. اما نكته مهمی كه شاید برخی خانم‌ها گاهی فراموش كنند، نگهداری مناسب مواد غذایی و غذاهاست؛ 3 وعده غذایی كه هر روز در خانه مصرف می‌شود، نه تنها باید خوشمزه باشد، بلكه از نظر سلامت افراد خانواده نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

در كنار همه اینها لازم به گفتن نیست كه مصرف غذاهای ناسالم باعث بروز بیماری‌های مختلف می‌شود؛ بیماری‌هایی نظیر یك دل‌درد ساده تا اسهال و استفراغ. اشتباه نكنید؛ ابتلا به این بیماری‌ها فقط مخصوص غذاهای رستوران‌ها نیست و بسیاری از افراد ممكن است پس از خوردن غذایی نامناسب در خانه با این وضعیت روبه‌رو شوند. بنابراین مشخص است خانم‌های خانه‌دار تا چه حد باید به فكر سلامت غذایی باشند كه در خانه تهیه و مصرف می‌شود.

نكاتی برای خرید مواد اولیه

قبل از خرید مواد غذایی حتما به تاریخ تولید و انقضای محصول دقت كنید تا پس از طبخ غذا مشكلی برای خانواده شما ایجاد نشود. همچنین حواستان باشد لازم است برخی مواد غذایی مانند شیر، پنیر، سس، تخم‌مرغ و... در یخچال نگهداری شود. بنابراین اگر فروشنده این مواد را در محیط فروشگاه و در درجه حرارت معمولی قرار داده است، از خریدن آنها اجتناب كنید.

مورد دیگری كه باید هنگام خرید در نظر داشته باشید، سلامت مواد كنسروشده است؛ بسته فلزی كنسروها به‌هیچ‌وجه نباید كج، له شده یا دارای سوراخ باشد. همچنین به در كنسرو هم دقت كنید كه بادكرده و متورم نباشد.

شاید بهترین كار خرید از فروشگاه‌های معتبری است كه به آنها اعتماد دارید و می‌دانید مواد غذایی‌ای كه در آنها به فروش می‌رسد استاندارد و سالم است.

هنگام خرید اقلامی مانند مرغ، گوشت و ماهی هم حتما از تازه بودن آنها اطمینان حاصل كنید و پس از خریداری آنها را در نایلون یا ظرف‌های دربسته قرار دهید. یكی از نكات مهمی كه باید مورد توجه قرار گیرد، جدا كردن مواد غذایی خام و آماده مصرف در سبد خرید است؛ به همین دلیل گوشت و مرغ نباید كنار اجناس دیگر قرار گیرد.

پس از خرید هم باید سریع آنها را جابه‌جا كنید و هریك را در مكان مخصوص خودش قرار دهید؛ به این ترتیب هم فضای آشپزخانه به‌هم‌ریخته و شلوغ نشده و هم سلامت مواد غذایی حفظ می‌شود.

مثلا مواد غذایی فاسدشدنی به هیچ‌وجه نباید مدت زمان زیادی بیرون از یخچال بماند و حداكثر 3 ساعت بعد از خرید باید داخل یخچال قرار گیرد.

گوشت و مرغ و ماهی را هم باید در فریزر بگذارید؛ مگر زمانی كه می خواهید آنها را همان روز مصرف كنید؛ در چنین شرایطی می‌توانید آنها را چند ساعتی داخل یخچال نگهداری كنید.

باید و نبایدهای پخت غذا

خانم‌های خانه‌دار همگی می‌دانند غذاها را چطور باید پخت و آماده كرد. با این حال بد نیست با دقت بیشتری به نكات ظریف مربوط به پخت غذا دقت كنید تا هیچ مشكلی برای شما و اعضای خانواده ایجاد نشود.

حتما قبل از پخت غذا دست‌هایتان را با آب و صابون بشویید و از نظافت و تمیزی وسایل و لوازم تهیه غذا هم غافل نشوید. اگر لازم است مواد غذایی را روی تخته خرد و آماده كنید. بهتر است 2 تخته متفاوت داشته باشید؛ یك تخته مخصوص سبزیجات و دیگری مخصوص گوشت و مرغ و ماهی. شاید این كار به نظر شما ضرورتی نداشته باشد، اما مطمئن باشید به این صورت انتقال آلودگی كمتر می‌شود.

هنگام پخت غذا نیز آن را در دمایی مناسب آماده كنید و از پخت كامل تمام مواد غذایی مطمئن شوید. هیچ‌وقت نباید غذا را در دمای خیلی كم نگه دارید تا گرم بماند، چون این كار باعث فاسد شدن و در نتیجه بروز بیماری می‌شود.

مكان مناسب برای نگهداری غذا

بعد از این‌كه غذا پخته و آماده شد، باید آن را در مكانی مناسب نگهداری كنید؛ به همین دلیل توصیه می‌شود غذا به هیچ وجه به مدت طولانی در فضای اتاق و آشپزخانه قرار نگیرد. بعضی خانواده‌ها عادت دارند پس از صرف غذا، سفره را باز بگذارند تا هریك از اعضای خانواده در هر ساعتی كه از راه برسد، غذایش را میل كند. اما این كار باعث فاسد شدن غذا و مسمومیت افراد می‌شود. بعضی هم غذا را روی شوفاژ و بخاری می‌گذارند تا گرم بماند و نیازی به گرم كردن دوباره نداشته باشد. اما این روش هم باعث فساد مواد غذایی است.

در چنین شرایطی بهترین كار این است كه باقیمانده غذا را داخل یخچال نگه دارید و اگر می‌خواهید مدت بیشتری آن را نگهداری كنید، درون فریزر بگذارید. اما حواستان باشد غذایی كه از فریزر خارج می‌شود، نباید بیشتر از یك بار گرم شود.

مرضیه عالمی

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:18
ازدواج و همسرداری
ویژگی‌های مرد خوب
وقتی حرف از مرد خوب می‌زنیم خیلی‌ها نمی‌دانند یک مرد خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد. برخلاف تصور، مرد خوب کسی نیست که فقط اهل اعتیاد و رفیق‌بازی و خیانت نباشد و درآمد خوبی داشته باشد، بلکه هزار نکته باریک‌‌تر زمو اینجاست.

مشاوران خانواده توصیه می‌کنند برای این‌که مرد خوبی برای همسرتان باشید باید گرفتاری‏های روزانه و مشکلات روزانه سبب نشود با چهره‌ای درهم پذیرای همسرتان باشید (یا اصلا پذیرای وی نباشید!)

دیگر این‌که علاوه بر خرید چیزهایی که در منزل نیاز است، گاهی چیزی را برای همسرتان هدیه ببرید حتی اگر مناسبتی نداشته باشد.

برای این‌که مرد خوبی باشید به همسر خود به شکل یک خدمه نگاه نکنید او همسر شماست. اگر نقصانی در کارها و خانه‌داری مشاهده می‌کنید در موقعیتی مناسب وقتی که خسته نیست با محبت و خوشرویی آن را تذکر دهید و اگر استطاعت دارید و می‌بینید همسرتان به تنهایی از عهده امور منزل بر نمی‌آید، برایش هر چند وقت یک بار یک خدمتکار بگیرید.

این‌که مرتب بودن خانه دوستان و آشنایان و اقوام خودتان را به رخ او بکشید، در او انگیزه ایجاد نمی‌کند.اگر می‌خواهید همسرتان شما را صدچندان دوست داشته باشد، به خانواده اش احترام بگذارید و برای دعوت آنان پیشقدم شوید.

به همسر خود احترام بگذارید و در مقابل دیگران این احترام را بیشتر نشان دهید.

سعی نکنید ثابت کنید همه کاره و جنس برتر هستید، سعی کنید هر‌دو در زندگی برنده باشید.

برای محبت‌کردن لحظه‌ای را از دست ندهید و در محافل دوستانه و خانوادگی، او را تنها نگذارید.

هیچ چیز مثل مشارکت در کارهای خانه، شما را به مردی مهربان و دوست‌داشتنی بدل نمی‌کند.

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:18
ازدواج و همسرداری
زندگی را به‌کام خانواده تلخ نکنید
محمدآقا دلش نمی‌خواهد خانمش موهایش را رنگ کند. مریم‌خانم بنده خدا سفیدی موهایش زیاد شده و در 30 سالگی می‌توانی رشته‌های سفید مو را که دسته دسته روی سرش روییده از دور هم ببینی. او هم مثل هر زن دیگری دلش می‌خواهد تنوع را تجربه کند و زیباتر باشد، اما محمدآقا دوست ندارد او موهایش را کوتاه کند یا حتی در اندازه متوسط آن را مرتب کند.

 

محمدآقا دوست ندارد مریم‌خانم کفش پاشنه‌دار بپوشد و در خانه دامن به تن کند. او دوست ندارد همسرش از عطر استفاده کند.

علاوه بر این او به طور متغیر هر از چند گاهی یکی از غذاهای مریم‌خانم را دوست ندارد و وقتی غذای همسرش توی ذوقش بزند زنگ می‌زند تا برایش به طور اختصاصی چلوکباب بیاورند!

دوست ندارم‌های محمدآقا خیلی زیاد است و مریم‌خانم بنده خدا کاری نمی‌کند جز کنار آمدن.

اما وقتی مریم‌خانم به او می‌گوید‌: من دوست ندارم وقتی به خانه می‌آیی با دست و روی نشسته و جورابی که بو می‌دهد سر سفره بنشینی، او می‌گوید‌: همینه که هست. وقتی مریم‌خانم می‌گوید دلم می‌خواهد ریشت را بزنی و از افتر شیو استفاده کنی، می‌گوید‌: من که بچه قرتی نیستم.

وقتی مریم‌خانم می‌گوید‌: دوست دارم حد اقل هفته‌ای 2 بار دوش بگیری و نظافت شخصی‌ات را رعایت کنی، می‌گوید‌: نظافت شخصی من به تو چه ربطی دارد؟

به نظر شما پذیرش دائمی‌ درخواست‌های محمدآقا از سوی مریم‌خانم و سر باز زدن دائمی‌ محمدآقا از خواسته‌های منطقی و بحق مریم‌خانم درست است؟ آیا به این طرز رفتار می‌گویند سازگاری یا نام دیگری دارد؟از دید مشاوران خانواده این‌که مرد یا زن دائما خود را با رفتارها و انتظارات همسر، چه غلط و چه صحیح، سازش و تطبیق دهد با وضعیت سازگاری مثبت و صبر و بردباری كه لازمه هر زندگی جمعی و گروهی است تفاوت دارد.

مریم‌خانم می‌گوید‌: اگر من تسلیم خواسته‌های محمدآقا نشوم، او جار و جنجال راه می‌اندازد و دست به خشونت و تهدید می‌زند. کودک 4 ساله ما شاهد این ماجرا‌هاست و معمولا می‌ترسد و گریه می‌کند. همسرم از وقتی فهمیده است من‌ بیشتر ملاحظه‌اش می‌کنم، بدتر هم شده است.

تسلیم‌شدن در مقابل بدخلقی‌ها و خواسته‌های رنگ وارنگ هرچند موقتا تنش‌های بین همسران را كاهش می‌دهد ولی راه صحیح حل مشكلات نیست. خصوصا وقتی پای کودکی هم در میان باشد این رفتار توسط او تکرار خواهد شد.

همه‌اش تقصیر تو‌ست

مجتبی و نسیم وقتی با هم بحث می‌کنند، نسیم بلافاصله دنبال مقصر می‌گردد. عرضه و توانایی او را زیر سوال می‌برد و او را محکوم می‌کند که از وقتی با هم ازدواج کرده‌اند، هر گز نتوانسته است میان دوستانش سر بلند کند.

او شکست‌ها، ناکامی‌ها و تمامی ‌مشکلات خود را به همسرش و دیگران نسبت می‌دهد و طوری برخورد می‌کند انگار خود در این میان فقط تماشاچی بوده است.

اگر روابط افراد خانواده نسبت به یكدیگر توأم با تحقیر و سرزنش و رفتارهای تند و خشن و اهانت‌آمیز باشد، آن خانواده هرگز همدلی را تجربه نمی‌کند.

دیگران همیشه آن طور که ما توقع داشته‌ایم، نیستند و باید به آنها اجازه دهیم که شبیه خودشان باشند.

انسان جایزالخطاست و اگر یکی از افراد خانواده اشتباهی مرتکب شد، نباید با اشتباه تمسخر، بدخلقی و تحقیر و سرزنش این خطا را با خطاهای بیشتری جبران کرد.ادامه‌ چنین روندی از درگیری و جار و جنجال در خانه یک روال معمول می‌سازد.

آقا بالاسر

امروزه سن ازدواج بالا رفته است و مردم وقتی ازدواج می‌کنند که کاملا در مرحله بلوغ و تکامل عقلی و ذهنی به سر می‌برند. بنابراین همسر بودن به معنی آقا‌بالاسر بودن یا خانم ناظم بودن نیست.

این در حالی است که بسیاری از افراد از زن و مرد دوست دارند در خانه نقش حسابرس، بازجو، ناظم و مدیر مستبد را بازی کنند.

ریحانه مکالمه‌اش را با همسرش این‌گونه آغاز می‌کند‌: باز که توی راه نان نخریدی، لابد قبض‌ها را هم پرداخت نکرده‌ای. تعمیرات سقف را هم که دوباره یادت رفته است.

لابد به مادرم هم زنگ نزده‌ای تولدش را تبریک بگویی، چرا همه‌اش من باید همه چیز را به تو یادآوری کنم. حمید هم بهترین چیزی که به ذهنش می‌رسد تا به همسرش بگوید این است‌: بیا بشین تعریف کن ببینم پولی را که صبح به تو دادم چطور خرج کردی. ولخرجی که نکرده‌ای. ها؟ برای بچه شلوار خریدی یا باز اول از همه رفتی چیزهایی که خودت دوست‌داشتی خریدی.

به مدرسه بچه‌ها سر زدی؟ حق شارژ همسایه‌ها را جمع کردی؟

چقدر به تو بگویم وقتی آشپزی می‌کنی تا یک ساعت بعدش هود را روشن بگذار. گاهی هم دستی روی در و دیوار می‌کشد ببیند گرد و خاکی به جا مانده یا نه که اگر به جا مانده باشد، معمولا با تحکم می‌گوید: خانه مثل صاحب‌مرده‌ها شده. بگذار زنگ بزنم زن همسایه بیاید خانه ما را هم تمیز کند. او فراموش کرده است که در خانه همسر است نه کارفرما و کارهای خانه هرچقدر که مربوط به زن است، به او هم مربوط است و اگر مودتی نباشد زن نسبت به آنها وظیفه‌ای ندارد و هر کاری که می‌کند از سر لطف است.

اگر زن و شوهر بخواهند به طور مستمر چنین رفتاری داشته باشند، وضعیت روانی و عاطفی توأم با فقدان احساس مشترك و همدلی در خانه به وجود می‌آید كه نتیجه‌اش آن است كه زن یا شوهر نتواند همسر خود را محرم و نقطه اتكای امن خویش بداند و چه بسا گوشه‌ها و خلوت‌های خاص برای خود ایجاد كند كه مغایر با همدلی و وحدت روحیه مورد نیاز خانواده است.

جنگ متلک‌ها

جنگ سرد مختص ابرقدرت‌ها نیست. این جنگ در خانه هم می‌تواند رخ دهد. وقتی که حسین از ندا می‌پرسد شلوار مرا ندیدی و او به جای این‌که با یک کلمه جواب دهد، بلی یا نه می‌گوید‌: توجیب بنده است!

و وقتی می‌خواهد بگوید تو خسیس و بی‌کفایت هستی، می‌گوید‌: خوش به حال خواهرم که هر ماه یک‌رنگ لباس می‌خرد و هر سال یک دست سرویس طلا و جواهر جدید، مردم شانس دارند، قطعا حس خوشی به همسرش دست نمی‌دهد. بیهوده نیست که او هم هر از چندی تلافی می‌کند مثلا وقتی غذا خوشمزه است می‌گوید‌: خدا پدر این مرغه را بیامرزد که چه جوجه خوشمزه‌ای پرورش داده بود!

یا اگر می‌خواهد بگوید چیزی خوب نیست، آن را با کنایه و متلک می‌گوید‌‌: نمی‌دانم خدا زن را چرا آفرید نه می‌تواند خرج خودش را در آورد نه جز حرام کردن خرجی ای که دیگران در می‌آور‌ند، کار دیگری از دستش بر می‌آید!

متلک‌گویی نوعی رابطه غلط کلامی ‌است که اغلب با مقابله به مثل ادامه می‌یابد و به درگیری منجر می‌شود. در تمام این موقعیت‌ها زوجین نمی‌توانند خواسته‌ها و انتظارات خود را با اطمینان و خیال‌آسوده بیان كنند و ترس از عكس‌العمل تند یا مقاومت یكدیگر دارند. لذا در قالب كنایات و اشاره‌ها، خواسته‌ها و توقعات سركوب شده را مطرح می‌كنند.

همه این ‌ ارتباطات و تعامل‌ها، شما و همسرتان را از هم دور می‌کند و بزودی می‌تواند کانون زندگی مشترک شما را از هم بپاشد.

بهترین کار این است که به شیوه‌های ارتباطی درست در خانواده متوسل شوید.

ماندانا ملاعلی

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:17
بیماری ها
شما چگونه دردهایتان را تسكین می‌دهید؟
یك درد و هزار‌درمان
پدربزرگ دستش را می‌گذارد روی زانو و می‌گوید یا علی و بلند می​شود.

مادر بزرگ هر قدم كه بر‌می‌دارد ناله می‌كند و چند قدم یك بار می‌گوید: ای خدا... او نیز می‌خواهد دردش را با نام خدا تسكین دهد.

 

خانم همسایه روزی چند قرص مسكّن می‌خورد كه سردردهایش را تحمل كند و خیلی از سالمندان دیگر نیز برای بهبود درد خود روش‌های دیگری را انتخاب می‌كنند، اما با درد چه باید كرد؟ باید مسكن خورد یا باید ریشه درد را از بین برد؟

یك زندگی دردناك

درد یكی از مشكلات مهم و شایع در افراد سالمند است كه حدود 50 درصد این افراد را درگیر می‌كند.

درد‌های مزمن در سالمندان بیشتر از افراد جوان است. حدود 20 درصد سالمندانی كه به بیمارستان‌ها مراجعه كرده‌اند از درد‌هایی‌ با شدت متوسط و زیاد شكایت داشته‌اند.

سالمندان اغلب دچار دردهای مزمن غیربدخیم هستند. تحقیقی كه سال 2002 در این خصوص انجام گرفت، نشان داد از 1000 نفر بیمار سالمند مورد بررسی حدود 33 درصد از دردهای ناتوان‌كننده‌ای رنج برده و اظهارمی‌كردند كه دردشان آنچنان شدید است كه آرزوی مرگ می‌كنند. متاسفانه به دلایل متعدد درصد بسیار كمی از درد‌های این گروه سنی تحت درمان قرار می‌گیرد. باورهایی كه درد را جزو لاینفك و اجتناب‌ناپذیر سالمندی می‌دانند، ترس از اعتیاد و دیدگاه برخی از كاركنان بهداشتی كه می‌پندارند دوزهای كمتری از مسكّن‌ها در سالمندان مورد مصرف دارد؛ همه و همه باعث كم‌توجهی به درمان دردهای سالمندی شده است.

درد‌های مربوط به آرتروز، زونا، تنگی كانال نخاعی، درد‌های سرطانی، درد‌های مربوط به رشته‌های عصبی محیطی ناشی از دیابت و دردهای بسیار دیگری كه از بیماری‌های گوناگون ناشی می‌شود سالمندان را در خود مچاله می‌كند.

یك درد، هزار درد جدید برای شما ایجاد می‌كند. مشكلاتی چون افسردگی، اضطراب، بی‌خوابی، كم‌اشتهایی و كم‌تحركی از آن جمله‌اند.

اطلاعات علمی جمع‌آوری شده نشان می‌دهند كه اقدام سریع و شروع زودهنگام درمان درد، كیفیت زندگی سالمندان را ارتقاء داده و باعث حفظ عملكرد و كارایی فرد می‌شود. انجمن پزشكی درد آمریكا هشدار می‌دهد: «بررسی و كنترل موثر درد، باید در هفته‌ها و ماه‌های شروع درد انجام پذیرد تا از درد پیشرونده‌ای كه با مرگ ومیر و هزینه‌های مالی گزاف همراه است، پیشگیری شود.»

گرچه سالمندان نسبت به جوانان آستانه درد بالاتری دارند اما دردهای جسمی بیشتری را تجربه می‌كنند. گاه مصرف چند دارو همراه با مسكّن كه تجویز دكتر‌های گوناگون است برای آنان مشكلات جبران‌ناپذیری ایجاد می‌كند، اما غیر از دارو راه‌های دیگری هم هست.

تسكین درد با ورزش

پدربزرگ هر وقت كه درد دارد به استخر می‌رود. او یك دوره آب‌درمانی گذرانده است. همان ورزش‌ها را برای خودش انجام می‌دهد بعدش هم می‌رود سونا كه می‌گوید استخوان‌هایم نرم می‌شود. او هر وقت از شنا برمی‌گردد سرحال است و تا مدتی درد ندارد.

بسیاری از درد‌های عضلانی و مفصلی در سالمندان، به‌وسیله ورزش‌های طبی بسیار ساده، تخفیف می‌یابد و بیمار می‌تواند داروی مسكن كمتری مصرف كند.

بسیاری از دردهای سالمندان ناشی از مشكلات استخوان‌ها، مفاصل و عضلات است كه با ورزش قابل پیشگیری و تسكین است.

حركات كششی به نرم‌شدن بافت‌ها، ماهیچه‌ها و تاندون‌ها كمك می‌كند. همچنین فشار وارد بر مفصل‌ها را كاهش داده و جریان خون و مواد مغذی را در بدن بهبود می‌بخشد، اما بدون این حركات، سفتی عضلات، محدودیت حركت و درد افزایش می‌یابد.

فعالیت فیزیكی از اجزای درمان آرتروز زانو است و درد زانو را كاهش می‌دهد، اما در واقع تعداد كمی از افراد برای درمان از ورزش و فعالیت بدنی استفاده می‌كنند. بیماران باید برای افزایش فعالیت بدنی تشویق شوند، شروع به ورزش كردن كنند و میزان فعالیت فیزیكی خود را افزایش دهند.

همه می‌دانند كه حركت كردن برای مفاصل مفید است. چیزی كه افراد را نگران می‌كند این است كه فعالیت فیزیكی موجب ایجاد درد مفاصل و در عوض استراحت موجب كاهش درد می‌شود. اگر آموزش كافی و اطلاع‌رسانی درست به بیماران صورت نگیرد ممكن است افراد تصور كنند كه با انجام حركات ورزشی، مفصل‌هایشان آسیب بیشتری می‌بیند و در نتیجه فعالیت بدنی را كاهش می‌دهند.

در صورتی كه آن چه باعث آسیب‌دیدگی بیشتر مفاصل می‌شود نداشتن تحرك و فعالیت بدنی است كه موجب ضعف عضلات، پوكی استخوان و خشكی مفاصل می‌شود.

برای این منظور استفاده از حركات كششی یوگا در كاهش و پیشگیری از درد بسیار موثر است.

موسیقی و كاهش درد

موسیقی درمانی می‌تواند در زمینه تقویت كاركرد جسمی و روحی سالمندان مؤثر واقع شود. به عنوان مثال موسیقی همراه با تمرینات و ورزش‌های روزانه، می‌تواند احساس دردی را كه غالبا توأم با این ورزش‌هاست از ذهن دور كرده یا انگیزه و محرك لازم را برای شركت در انجام این قبیل ورزش‌ها و فعالیت‌های حركتی فراهم كند. دست زدن نشاط‌انگیز و موسیقی ریتمیك می‌تواند ورم مفاصل انگشتان را كم كند، اعتماد به نفس او را افزایش داده و انرژی مثبت را در این‌گونه افراد تقویت كند. مهم است به خاطر بسپاریم كه موسیقی مورد علاقه سالمندان مانند دیگر اقشار مردم، دامنه وسیعی دارد. علاقه آنها متناسب با سنشان تغییر می‌كند. معمولا افراد مسن به آهنگ‌های معروفی كه در دوران جوانی حوالی‌18 تا 25 سالگی گوش می‌دادند، علاقه نشان می‌دهند.

البته موسیقی تنها ساز و آواز نیست بلكه موسیقی، طبیعت برترین درمان است.

دعا درمانی

طی قرن‌ها، دعا همواره به عنوان راهی برای رهایی انسان از رنج‌ها و كاهش استرس ناشی از بیماری‌ها و رویدادهای ناگوار به كار می‌رود. مذهب و دعا به بیماران كمك می‌كند تا آنها بتوانند از خودشان مراقبت كنند و نیز بتوانند بخوبی با بیماری‌ها و رویدادهای پراسترس زندگی مقابله كنند. محققان زیادی در این مورد تحقیق كرده‌اند. الكساندر و همكاران (1994) هم دریافتند كه براساس مطالعات همه‌گیرشناسی، كسانی كه به دعا می‌پردازند، به طور معناداری كمتر بیمار، بستری و ویزیت سرپایی می‌شوند و هزینه درمانی كمتری را متحمل می‌شوند. آنها بر نقش دعا در مدیریت درد تأكید كرده​اند. به طور كلی در زمینه نقش دعا و تأثیر آن از سال 2000 میلادی تاكنون این جهتگیری در مقالات پژوهشی مطرح است كه معنویت و ورود آن به فرآیند درمان، نقش تسهیل‌كننده و كمك كننده به پیشرفت درمان‌های جسمانی و روانی دارد.

درمان‌های دیگر

امروز درمان‌های وسیعی چون خنده‌درمانی، كار درمانی، طب سوزنی، مدیتیشن و خود آرام‌سازی، هیپنوتراپی و بسیاری از علوم و تجربیات بشر به كمك سالمندان آمده‌اند تا آنان را تسكین دهند، اما اغلب این درمان‌ها هزینه‌بر است و به اندازه كافی برای همه در دسترس نیست.

سموم را از بدن خود دور كنید

این روزهای سرد زمستانی آلودگی هوا همه را گرفتار كرده است. در این میان سالمندان و كودكان بیشتر صدمه می‌بینند.

در این شماره قصد داریم بعضی از خوراكی‌هایی را كه به پاكسازی بدن كمك می‌كنند به شما معرفی كنیم تا سلامتی خود را بیش از پیش حفظ كنید.

نكته اول این‌كه از مواد كاملا طبیعی و فاقد نگهدارنده استفاده كنید. رنگ‌ها و نگهدارنده‌ها شما را مسموم می‌كنند. در عوض میوه‌ها و سبزی‌ها‌ به پاكسازی بدن شما‌ كمك می‌كنند. از میان میوه‌ها آنها كه نارنجی پررنگ و قرمز هستند و از سبزی‌ها آنها كه برگ پهن و تیره دارند مثل كاهو و اسفناج سموم بیشتری را دفع می‌كنند.

از ادویه‌ها نیز می‌توانید برای پاکسازی بدن استفاده كنید؛ زیره، رازیانه، ترخون و نعناع نیز سموم را دفع می‌كنند.

كاسنی هرچند تلخ است، ولی اثرات مفیدی دارد!تمام مركباتی كه در این فصل به وفور یافت می‌شود و كدو حلوایی از بهترین‌ها هستند. در ضمن فراموش نكنید به غذایتان در روز 3 گرم زرچوبه بزنید.

ماندانا ملا علی

چهارشنبه 21/4/1391 - 15:17
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته