• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 88
تعداد نظرات : 14
زمان آخرین مطلب : 4617روز قبل
شخصیت ها و بزرگان
عبدالحسین نوایی در سال 1302ه.ش تهران متولد گردید . وی بعد از گذراندن دورة دانشسرا ، در رشتة حقوق ادامه تحصیل داده و از دانشگاه سوربن فرانسه فارغ التحصیل گردید . نوایی پس از آن به كار تدریس در مدارس و دانشگاههای كشور پرداخت . او كار تحقیق و پژوهش را با دومطلب آغاز نمود ، اول مسائل مربوط به مشروطیت و دیگری در رابطه با بابیگری . نوایی آثار بسیار با ارزشمندی از خود بجای نهاده است كه مورد استفاده بسیاری از محققان وپژوهشگران می باشد . وی هم اكنون به دلیل كهولت سن از كار تدریس در دانشگاه دست كشیده اما منزل ایشان همواره پذیرای دانشجویان می باشد.
گروه : علوم انسانی
رشته : تاریخ
گرایش : ایران دوره اسلامی
تحصیلات رسمی و حرفه ای : عبدالحسین نوایی تحصیلات خود رادر مدارس ابتدایی (تمدن ) و (ابن سینا) آغاز نمود .وی در دورة متوسطه در به مدرسه شرف تحصیل كرد و پس از گذرندان این دوره ، علیرغم میل باطنی خود به دانشسرای عالی رفت ،دكتر نوایی دراین مورد می نویسد : برخلاف میلم به دانشسرا رفتم چون علاقه به این حرفه نداشتم و تمایل داشتم كه دیپلمات شوم. دكتر نوایی پس از دوره دانشسرا ی عالی ،تحصیلات خود را درد انشكده حقوق پی گر فت اما به دلایلی از ادامه تحصیل در رشته حقوق باز ماند .البته وی یك سا ل بعد دوربار ه در رشته حقوق شركت نمود وتوانست شاگرد دوم شود .نوایی به لحاظ اینكه ناگزیر بود یكی از دورشته را نتخاب نماید وبا توجه به اینكه یكسال از دوره دانشسرا را نیز گذرانده بود،لذا در همین رشته ادامه تحصیل داد،او سپس به فرانسه رفته و توانست دوره دكترا را از دانشگاه سوربن اخذ نماید.
خاطرات و وقایع تحصیل : عبدالحسین نوایی بعد از دوره دانشسرا ی عالی به دانشكده حقوق رفت ، اما وی نتوانست از این دانشكده فارغ التحصیل شود و به نحوی از ادامه تحصیل باز ماند،علت این امر را نوایی چنین بیان می كند : ماجرا از این قرار بود كه در امتحانات دیپلم یك نفر از روی برگه امتحانی من رونویسی كرده بود ودر آن زمان تصحیح اوراق امتحانات نهایی به عهده استادان دانشگاه بود و مرحوم دكتر شفق دیده بود كه دو برگه كاملا شبیه یكدیگر است ،لذا هر دو نفر به جرم تقلب از ادامه تحصیل محروم كردند،مدتی طول كشید تا توانستم ثابت كنم كه ورقه اصلی متعلق به من است و همین تاخیر باعث شد تامن از ادامه تحصیل محروم شوم.
فعالیتهای ضمن تحصیل : عبدالحسین نوایی دركنار تحصیلا ت تكمیلی خود در فرانسه به كار معلمی نیز پرداخت و ، چون این مسؤلیت را پذیرفته بود با جدیت مطالعه می نمود،اینكار دو دلیل داشت اول آنكه تحصیلا ت خود را دانشگاه كا فی نمی دانست و آنرا مقدمه ای می دانست برای ادامه تحصیل دوم نمی خواست به مانند بعضی از معلمین از كم سوادی و بی توجهیش گله نماید:او می گوید :در هر صورت چشم را بر بسیاری از لذات مادی زندگی بستم و تمام وقتم راصرف آموختن كردم مثلا موقعی كه در پاریس بودم ،با توجه به اینكه در آنجا هوادیر روشن می شود ساعت نه صبح غذای مختصری می خورد م كه هم صبحانه بود و هم ناهار و ازساعت ده در كتابخانه ملی پاریس مطالعه می كردم تاساعت پنج بعداز ظهر كه آنجا تعطیل می شد .هر چند در آن وقت خیلی ها به این كار من می خندیدند ، اما من به هیچ وجه احساس غبن نمی كردم چون آثاری كه الان شما ملاحظه می فرمایید ، غالبا حاصل مطالعات و تلا شهای همان دوران است .
استادان و مربیان : از استادانی كه عبدالحسین نوایی به عنوان یك الگو یا د می كند،عباس اقبال بود باز می گردد نوایی وی را از جمله كسانی می داند كه در او انگیزه تاریخنگاری را بوجود آورد و این مسئله به زمانی كه نوایی در مجله یادگار با وی همكار شد . از استادان نوایی شخصیتهای برجسته ای همچون :بدیع الزمان فروزانفر ،بهار ،بهمنیار و میرزا عبدالعظیم خان قریب می توان نام برد .
وقایع میانسالی : در سال 1346 عبدالحسین نوایی مطالبی در مورد دانشگاهها وعدم پذیرش افراد جوان به عنوان استاد منتشر كرد ، این مسئله باعث شددانشجویان دست به شكایات متعددی بزنند با اعتراض دانشجویان مدیریت دانشگاههای تهران و شهرستانها تغییراتی نمود و از آن جمله دانشگاه تبریز كه هوشنگ منتصری به سمت ریاست آنجا رسیدوی روسای دانشكده ها را كه عملا از ورودهرگونه استادجدیدی سرباز زده بودند ، اخراج كردو دانشكده ادبیات را به دكتر نوایی سپرد.در سال1351درهنگام خدمت در سازمان كتابهای درسی یعنی به دلیل رعایت نكردن دستورات شاه در مورد مبارزه با گرانی ، متهم واز كا ر بركنار شد . اما پس از مدتی به بابلسر رفته وسمت معاونت مدسه عالی بابلسر راقبول كرد نوایی پس از مدتی خدمت در این مدرسه به دلیل روش میان دو رییس مدرسه یعنی دكتر فاروقی پیش آمد ، از سمت خوداستعفا داد ، اما دیری نگذشت به سبب بوجود آمدن حوادثی به سمت ریاست این مدرسه منصوب شد . او علت این امر را چنین بیان می كند : دانشجویان ، رییس مدرسه با بلسر را به علت رفتار ناشا یست كتك زدند وحتی خواستند از پنجره طبقه سوم به پایین پرت كنند ، كه مدتی در بیمارستان بستری شد .پس از بركناری وی وزارت علوم را به ریاست مدرسه گماشت . انتصاب دكتر نوایی به سمت ریاست مدرسه عالی با بلسر مصارف بو د با تحركات مردم و دانشجویان برعلیه رژیم شاه نوایی می گوید : تا آنجا كه من متوجه شدم سخن از انقلاب و تحولی عظیم در میان است و نه یك اعتراض و شكایت ،دانشكده ها به هم ریخته بود و كلاسهای تعطیل شد ه بود و من كه هرگز نمی خواستم با دانشجویان مقابله بكنم بلكه آنان را محق می دانستم از خدمت استعفا كردم و به تهران بازگشتم . در سال 1349 ش ، دكتر نوایی جایزه بهترین كتاب سال به جهت تصحیح و تعلیق كتا ب احسن و التواریخ را دریافت داشت و در سال 1364 ش،موفق به دریافت جایزه بهترین كتاب سال جهت تصحیح و تعلیق كتاب احسن التواریخ را دریافت داشت و در سال 1364 ش . موفق به دریافت جایزه بهترین كتاب سال به خاطر تالیف كتاب اسنادتاریخی ایران از 1038 تا 1105 ه.ق شد .
مشاغل و سمتهای مورد تصدی : در سال 1346 ه.ش با تغییر مدیریت دانشگاهها ،دكتر هوشنگ ریاست دانشگاه تبریز را به عهده گرفت و مسئولیت دانشكده ادبیات را به دكتر نوایی سپرد . نوایی یكی دوسال پس از بازگشت از تبریز مدیر كل تشكیلات و روشهای آموزش و پرورش شد : از فعالیتها ی او دراین سمت ، بررسی سازمان كل وزارت آموزش و پرورش و تقسیم تهران به 17 ناحیه بود . در سال 1351 ه.ش به سازمان كتابهای درسی منتقل گزدیدو تا مرداد سال 1354 ه.ش دراین سمت باقی ماند،اما به دستور شا ه از كار بركنار شد و بعد از چند ماه بیكار ماندن به وزارت علوم رفته با دعوت دكتر فاروقی رئیس مدرسه عالی بابلسر ، در منصب معاونت این مدرسه شروع به كار كرد ، اما طولی نكشید به سبب اختلاف عقید ه با دكتر فاروقی استعفا داد . نوایی پس از استعفا از مدرسه عالی بابلسر از وزارت آموزش و پرورش درخواست شغل و یا باز نشستگی او موافقت شد . هنوز مدتی از بازنشستگی دكتر نوایی نگذشته بود كه وی به سمت ریاست مدرسه عالی منصوب گشت اما وی درطی تحولات كشور در سال 1357 ه.ش از شغل خود ا ستعفا كرده كه با بازنشستگی به تهران بازگشت .
فعالیتهای آموزشی : عبدالحسین نوایی علاوه بر تالیف و خلق آثار متعدد ، در دانشگاهها و موسسات علمی مختلف به تدریس پرداخته است كه از آن جمله اند : دانشگاه تهران و مركز اسناد در سطح لیسانس ،دانشگا هها ی تربیت مدرس ، شهید بهشتی ، الزهرا ،و پژوهشگاه فرهنگ و مركز اسنادرسمی ، دانشگاههای آزاد واحدشهر ری و ابهر در سطح فوق لیسانس و دكتر ی در سال 64-1363 بخش دكتری تاریخ در دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد گردیدو دكتر نوایی از همان سال تا سال 1376 عضو ثابت و هیات علمی آن بود ه و همانطور كه خود می گوید ، اولین دانشجوی فارغ التحصیل رشته تاریخ شاگر د وی بود ه است .نوایی همچنین در محدوده همكاری حوزه و دانشگاه یك دوره درسی با هفت تن از طلاب در رشته كه در سطح فوق لیسانس بودند . از دیگر فعالیتهای آموزشی دكتر نوایی نظارت بررساله های تحصیلی فوق لیسانس و دكترا بود ،او در دانشكده های ادبیات شهید بهشتی ،تربیت مدرس و الزهرا به عنوان استادراهنما ،مشاور و ممتحن شركت می نمود.نوایی تا پایان سال 1378 ه.ش به كارتدریس پرداخت ، اما پس از بیماری ممتد از رفتن به كلاس خودداری نمود به همین خاطر دانشجویان به منزل وی می روند و از دانش فراوان او بهره می برند.
سایر فعالیتها و برنامه های روزمره : عبدالحسین نوایی در كنار كار تدریس و تالیف و پژوهشهای علمی ،در مجامع علمی ،سمینارها و سخنرانی های متعدد شركت نمود كه بعضی ازآنها در خارج از كشور بوده است ،از این تعداد می توان ، مهمترین آن را به شرح زیر بیان داشت : 1- سال 1353 ش ، سفر به پاكستان برای ایراد چند سخنرانی د ر سمت ریاست كتابهای درسی . 2- سال 1353 ش. سفربه تركیه ،سوئد ، انگلستان و فرانسه در سمت ریاست كتابهای درسی و بازدید از مراكز فرهنگی . 3- سال 1374 ش ،سفر به تركیه و سخنرانی درباره جنگ اوزون حسن با سلطان محمد فا تح در سمینار مربوط به فتح قسطنطنیه 4- سال 1375 ش،شركت در سمینار تیمور در مشهد وارائه مجموعه مقالاتی تحت عناوینی چون كثرت منابع تاریخ تیموری «ورد» كتابهایی چون منم تیمور «جهانگشا و توزوك » . 5- سال 1375 ش، سفر به ازبكستان وسخنرانی در سمینار بزرگداشت تیمور .
آرا و گرایشهای خاص : عبدالحسین نوایی در زمینه اتكا خود به تاریخنگاری ، بخش اعظم فعالیت خودرا در دوره قاجاریه متمركز نمود : او تحقیقا ت و پژوهشهای خودر ا در دو زمینه آغاز نمود ، اول مطالب مربوط به مسایل مشروطیت و دیگری در رابطه با بیگری است . چنانكه خود می گوید : « من قاجاریه را به آن بدی نمی بینم كه دیگران می بینند . افراد را در زمان خودشان و با معیارهای زمان خودشان باید مورد قضاوت قرار داد . والا با مسائل یك قرن یا دو قرن بعدنمی شود افرادی را كه دو قرن ـ سه قرن پیش از ما بوده اند ، داوری كرد .من قاجاریه را بدون اینكه بخواهم ادعا كنم مردان بزرگ و یا نام آوری بوده اند ، افراد وخائن و نادرستی نمی دانم ، اما می توانم ادعا كنم كه در این دوره غیر از دو یا سه نفر ، واقعا خائن یعنی كسی كه آمده و به كشورش خیانت كرده ، بیشتر نداریم ، بقیه ، كسانی هستند كه خواسته اند این مملكت را حفظ كنند ، اما ممكن است به علت جهل و بی اطلاعی و عقب ماندگی از دانش اروپا ،مسائل سیاسی اروپا و روابط بین دول ، اشتباهاتی كرده باشند . اما آنان هرگز قصد خیانت نداشتند . شاید در آن زمان به درستی به نقش استعمار و مطامع قدرتهای اروپایی پی نبرده بودند،و شاید به اندازه لازم آگاهی نداشتند چون شناخت استعمار منوط است به دانستن مفاهیم و اصطلاحات علوم سیاسی ، شناخت روابط بین الملل ،شناخت مسائل اقتصادی ، شناخت اینكه كارخانه اروپا ییان باید با موادخام ارزان بگردد ، این مسا ئل را نمی دانستند ،كجا در س خوانده بودند كه بدانند؟ اطلاعی نداشتند . »
چگونگی عرضه آثار : عبدالحسین نوایی تالیفات خود را با همكاری مراكز فرهنگی و موسسات انتشارات گوناگونی به چاپ رسانده است . او دعوت موسسات و واحد های فرهنگی كه مولود انقلاب اسلامی بودند را سواره با شوق و رغبت پذیرفت . از موسساتی كه او با آنها همكاری نمود عبارتند از :كتابخانه ملی :همكاری در كمیته علمی احیا میراث مكتوب دكترنوایی : از سال 1373 بنا به دعوت رییس وقت آقای جواهری همكاری خود را با موسسه تاریخ معاصرآغاز كرد . دكترنوایی : در مهرماه سال 1373 بنا به دعوت رییس وقت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی شروع به كار كرد .اودر این دو طرح را اجرا نمود،1- مجموعه شرح حال بزرگان علم و ادب 2- تدوین مجموعه اعلام تاریخی .سازمان سمت : ست در واقع حروف اول سازمان مطالعه و تدوین كتب است ، و ظیفه آن تهیه كتاب های درسی برای سطح لیسانس می باشد .دكتر نوایی سه چهار سال به عنوان رییس گروه تاریخ دراین سازمان خدمت كرد . اداره اسناد نهاد ریاست جمهوری دكتر نوایی : دراین واحد بركار محققان جوان نظارت دارند و آنان را در خواندن اسنادی كه نوعا با خط شكسته یا قلم سیاق است یاری می نما یند.ـ سازمان اسناد ملی :همكاری دكتر نوایی با این نهاد تنها در سطح تالیف كتاب بوده است .



--------------------------------------------------------------------------------
آثار :
1 آیین
2 اسطوره اهل حق
3 اسناد عبدالوهاب خان آصف الدوله در خراسان
4 اسناد مربوط به نایب حسین كاشی
5 اسناد و مكا تبات سیاسی ایران از 1308 تا 1105 ه ق
6 اسناد و مكاتبات تاریخی از تیمور تا شاه اسماعیل
7 اطلاعات ماهیانه
8 ایران و جهان
9 با ستا نشناسی و تاریخ
10 بررسی های تاریخی
11 پست تهران
12 تاریخ آل مظفر
13 تاریخ روابط فرهنگی ایران
14 تاریخ عضدی
15 تاریخ گزید ه
16 تالیف محمد تقی
17 تكمله ا لاخبار
18 جغرافیای تاریخی و تاریخ مفصل كرمانشاهان و باختران
19 حدیقه ا لشعرا
20 حكیم و به اهتمام جمشید كیانفر و محمد علی صوتی
21 خاطرات عباس میرزا ملك آرا
22 خبرنامه سمینار بین المللی نهضت مشروطیت
23 دولتهای ایران از مشروطیت تا او لتیماتو م
24 دیوان محتشم كاشانی
25 رو زنامه باختر
26 روابط سیاسی و اقتصادی ایران در دوره صفویه
27 روزنامه آژنگ
28 روزنامه اصفهان
29 روزنامه امید
30 روزنامه بهرام
31 زیو ر آل داود
32 سیرو سیاحت
33 شا ه اسماعیل صفوی
34 شا ه تهماسب
35 شا ه عباس
36 شرح حال رجال حبیب السیر
37 صدف
38 فتح تهران
39 فتنه باب
40 فصل نامه تاریخ معاصر ایران
41 فصل نامه تحقیقات تاریخی گنجینه اسناد
42 فهرس التواریخ
43 كریم خان زند
44 گزید ه فرمانهای موجود در كتابخانه ملی
45 گوهر
46 ما هنامه فرهنگ
47 ماهنامه ادبستان
48 متون تاریخی به زبان فارسی
49 مجله توشه
50 مجله فردوسی
51 مجله كیها ن فرهنگی
52 مجله یارگار
53 مجله یغما
54 مجموعه اسناد نابینایان كاشان
55 مراه البلدان
56 مراه الوقایع مظفری و یا د داشتهای ملك المورخین سپهر
57 مطلع سعدین
58 مطلع سعدین و مجمع بحرین
59 مظفرالدین شاه
60 مقاله دوره مجله یادگار
61 مقدمه بر جغرافیای تاریخی شهرهای ایران
62 مقدمه بركتا بهایی چون گنج دانش
63 مهد علیا
64 مهر
65 نادر و جانشینا نش همراه با نامه های سلطنتی و اسناد سیاسی و اداری
66 نامه های خان احمد خان گیلانی
67 نشریه وزارت امور خارجه
68 وجه تسمیه شهرهای ایران
شنبه 16/7/1390 - 9:58
شخصیت ها و بزرگان
هرودوت، (زاده ۴۸۴ - مرگ ۴۲۵ پیش از میلاد) نخستین تاریخ‌نگار یونانی زبان است که آثارش تا زمان ما باقی مانده‌است. هرودوت از مردم هالیکارناس، شهر یونانی نشینآسیای صغیر بود و چون در آن هنگام این شهر بخشی از حکومت ایران به شمار می‌رفت، مورخ مذکور را تبعه ایران ذکر کرده‌اند. گرچه او را پدر مورخین خوانده‌اند ولی در واقع نخستین مورخ نبوده، زیرا قبل از او دانشمندان دیگر یونانی‌ها مانند هکاتئوس مطالبی نوشته‌اند که به ما نرسیده و ظن قوی می‌رود که هرودوت و مورخین قرون بعد از این نوشته‌ها، بدون ذکر نام مؤلف، استفاده کرده‌اند.
هرودوت سفرهای متعدد در ممالک مشرق زمین کرده و تحقیقات خود را راجع به احوال و تاریخ این کشورها نوشته‌است.
آثار هرودوت
نوشته‌های او شامل نه کتاب است و از این‌جهت آن را «تاریخ در نه کتاب» می نامند و هر یک از کتاب‌های او به نام یکی از ارباب انواع یونان کهن است. بعضی از محققان تقسیم و نام‌گذاری آثار هرودوت را از قرون بعد می‌دانند و معتقدند که تألیفات او در ابتدا تقسیماتی نداشته‌است.
سبک نگارش هرودوت
هرودوت زمان وقوع حوادث تاریخی را در بعضی از گزارش‌ها، درهم و ناهماهنگ نوشته‌است، در موارد زیادی داستان‌گویی جای تاریخ را گرفته، علاوه براین‌ها گویی روح اسطوره‌پرستی یونانی هم در آثار هرودوت جایگاه ویژه‌ای داشته‌است. نوشته‌های هرودوت درباره بابل و آسور هم آشفته و افسانه‌آمیز است. وی کاهنان مصر و بابل را مأخذ تحقیقات خویش معرفی کرده‌است. با این‌وجود کتاب‌هایش در معرفی اوضاع و احوال مشرق‌زمین در عهد باستان قابل‌توجه‌است.
نظرات مورخان و مشاهیر در باره هرودوت
هرودوت در زمان خود نویسنده بسیار معروفی بود، گفته می‌شود که نوشته‌های خود را در زمان بازیهای المپیک در آتن می‌خوانده‌است. دانشمندان قرون بعد عقاید متفاوتی در باره آثار او داشته‌اند، اما رویهمرفته بیشتر محققین او را مورخی می‌دانند که سعی بر نوشتن حقیقت داشته‌است.
اوسویوس، وقایع‌نگار معتبر قرن سوم میلادی ضمن گفتگو درباره سالهای ۴۴۵ و ۴۴۶ پیش از میلاد، می‌گوید: هرودوت کتاب خود را در ملأ عام در آتنخواند و به افتخار بزرگی نایل شد.
پلوتارک اشاره می‌کند که هرودوت مورد توجه مردم آتن بوده و آنها در برابر ستایش شهر آتن، ده تالان به او داده‌اند.
ارسطو او را افسانه‌گوی، ولی خوش‌بیان و دارای قدرت نویسندگی دانسته‌است و به اشتباهات هرودوت در علوم طبیعی اشاره کرده‌است.
توسیدید که تاریخ جنگ‌های پلوپونزی را نوشته‌است. می‌گوید: هرودوت نثرنویسی بود که به حقیقت نویسی علاقه نداشت.
کتزیاس، پزشک دربار داریوش دوم و اردشیر دوم مواردی از نوشته‌های او را درباره کورش بزرگ، کمبوجیه، داریوش و خشایارشا تکذیب کرده‌است.
ژوزف فلاویوس مورخ یهود و مان تُن مورخ مصری هم معتقد به اشتباه در روایات او هستند. سیسرون سخنور نامدار رومی او را پدر تاریخ نامیده ولی در عین‌حال به افسانه‌گویی او اشاره کرده‌است. دیودور سیسیلیهم به افسانه هائی که هرودوت وارد تاریخ مصر کرده، اشاره دارد.
استرابون جغرافیدان نامدار می‌نویسد: به شعرای قدیم مانند هومر و هزیود بیشتر می‌توان اعتماد داشت تا به هرودوت و مورخین دیگر عهد قدیم.
اما تاریخ‌دانان متأخر معتقدند که با وجود افسانه‌گویی از حقیقت زیاد دور و به آن بی‌توجه نبوده‌است و سرانجام درباره هرودوت باید گفت که بیشتر کشفیات راجع به ایران قدیم مطالب نوشته‌های او را تأیید می‌کند همچنین باید گفت بسیاری از گفته‌های او در مورد ایرانیان غلط است و ناشی از یونانی بودن و حس ملی گرایی اوست.
شنبه 16/7/1390 - 9:55
دانستنی های علمی
معمولا پیدایش روابط نامشروع و انحراف جنسى در نوجوان در اثر علّتهاى زیر به وجود مى آید:
1 ـ مساعد نبودن شرایط خانوادگى و محیط زندگى.
2 ـ رعایت نكردن حریم بین زن و مرد.
3 ـ عدم توجه والدین به احكام دینى زناشویى درباره یكدیگر.
4 ـ بى توجهى در مجالستها و همنشینى با افراد بى بندوبار و لاابالى و خانواده هاى منحرف فامیل.
5 ـ برنامه نداشتن در اوقات فراغت و بیكار بودن.
6 ـ رفت و آمد در محیطهاى آلوده و چشم چرانى.
7 ـ گـوش دادن بـه گـفـتـگـوهـاى افراد منحرف و آلوده درباره مسائل جنسى و كسب اطلاع نادرست و نامناسب و نداشتن آگاهى صحیح به مسائل بلوغ.
8 ـ نارساییهاى ذهنى و عدم كسب موفقیتهاى تحصیلى و درسى.
9 ـ خیال پردازیهاى انحراف آمیز در هنگام تنهایى و خلوت گزینى.
10 ـ تحریكهاى جنسى از طریق عكسها و تصویرها.
11 ـ ضعف ایمان و نداشتن تربیت صحیح دینى.
12 ـ همنشینى با دوست و رفیق منحرف.
همه اینها مى تواند زمینه هاى بروز انحرافات جنسى در نوجوان را فراهم سازد.اگـر بـخـواهیم همه این عوامل را در یك كلام، خلاصه كنیم، باید بگوییم كه رعایت نكردن راه و روش زنـدگـى و سـنـتـهـاى اسلامى در محیط خانوادگى و اجتماعى، چه در زمان كار و یا در ایـام فـراغـت، مـوجـبـات پـدید آمدن این انحرافات را فراهم خواهدساخت و همین طور اگر در ریشه هاى پیدایش انحرافات جنسى از قبیل روابط نامشروع بین دختر و پسر، همجنس گرایى تحقیق نماییم، مى بینیم كه هر خانواده اى كه دستورهاى اسلامى، بخصوص حریم بین زن و مرد و دختر و پسر، را رعایت نكرده باشد، به نوعى از انواع انحراف جنسى مبتلا گردیده است.
شنبه 16/7/1390 - 9:54
ازدواج و همسرداری
مقدمه
ازدواج از مهمترین وسرنوشت ساز ترین مراحل زندگی هر انسانی است که باعث بقاءنسل بشری می باشد.این امر مهم درفرهنگ ها وملت های مختلف،آداب ورسوم متفاوتی دارد اما مشترکات زیادی را دراین امر مقدس بین جوامع مختلف می توان یافت.اهمیت این مرحله از زندگی بشری انسان رابه تحقیق وتکاپوی بیشتری در مورد آن به جهت تقویت پایه های آن وبالا بردن سطح کیفی آن واداشته است.درسالهای اخیرکتاب های زیادی دراین باره تالیف وترجمه شده است که درآنها معمولا مسائل پیش از ازدواج ،روابط همسران بعد از ازدواج،تفاوت های جسمی وروحی زن ومرد،مسائل جنسی ومسائل قانونی وفقهی ازدواج مورد بررسی قرار گرفته است.کثرت این تالیفات وترجمه ها سبب شده تا افرادی که در پی مطلب خاصی هستنددچار سر درگمی شده ویا کثرت مطالب که معمولا هم تکراری هستند ذهن خوانندگان را مشوش کند.درمواردی نیز ترجمه کتاب واحدی توسط مترجمان مختلف به مشکل فوق می افزاید.بنابراین بجاست تا در این زمینه یک تحقیق کتاب شناسی صورت گرفته وکتاب هایی را که پیرامون بحث ازدواج تالیف یا ترجمه شده است را معرفی نماید.دراین تحقیق مختصر حدود160کتاب بررسی شده واز میان آنها 124 کتاب معرفی می شود که ابتدا شناسنامه کتاب ودر ادامه سرفصلها وعناوین آنها بیان خواهدشد.لازم به ذکر است که ترتیب ذکر کتابها براساس حروف الف با می باشد.
کتاب شناسی
1- عنوان: احکام روابط زن و شوهر (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام) پرسش های دانشجویی، نویسنده: سید مجتبی حسینی،دفتر نشر معارف،چاپ اول پائیز 88، شابک : 5-223-531-964-978 / 144صفحه، مقدمه + همسرداری(5 پرسش) + حقوق زن و شوهر(4 پرسش) + حقوق زن(20 پرسش) +مسکن زن (9 پرسش) + مهریه(25 پرسش) + شیربها و جهیزیه(5 پرسش) + حقوق مرد(27 پرسش) + تمکین( 8 پرسش) + تصرفات زن(9 پرسش) + آمیزش زناشویی(21 پرسش) + غسل و جنابت(19 پرسش) + کنترل جمعیت و سقط جنین(16 پرسش) + دانستنیها(3 پرسش) + کلید واژه + کتاب نامه .
2- عنوان: اخلاق زن و شوهر و تنظیم خانواده، نویسنده: احمد صادقی اردستانی، انتشارات حافظ نوین، چهارم 1379، 440 صفحه، شابک : 2-58-6180-964 ، چند تذکر+پیشگفتار + فصل1) مرزهای اطاعت زن از شوهر،فصل2) نوجوانان در برابر پدران و مادران،فصل3) همجنس گرایی هیولای «ایدز» و فرد پاشی خانواده، فصل4) اندازه گیری درآمد و مخارج زندگی،فصل5) تنظیم خانواده و توازن جمعیت،فصل6) تنظیم خانواده و نظریه های مخالف و موافق،فصل7) ارزیابی دلائل شرعی و فنی (تنظیم خانواده)،فصل8) عوامل آشفتگی بنیان خانواده، فصل9) با خواب و رؤیا چه برخوردی کنیم،فصل10) نگهداری حیوانات در خانواده، فصل11) احترام ،و پرستاری سالمندان،فصل12)اسمهای خوب ، برای کودکان .
3- عنوان: افزایش صمیمیت در ازدواج (راهنمای علمی مشاوران)، نویسنده: دنیس باگاروزی، مترجمان: دکتر سید حمید آتش پور و دکتر عذرا اعتمادی، انتشارات: دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان، چاپ اول 1385، شابک: 3-8-95173-964، 91صفحه ، فصل1)صمیمیت:ابعادنیازاساسی انسان،فصل2)صمیمیت:یک فرآیند پویاوتعاملی،فصل3)پرسش نامه بررسی نیازهای صمیمیت ،فصل4)ملاحظات مربوط به ارزیابی،فصل 5)تمرین و روش های افزایش صمیمیت،فصل6)مهارت های افزایش صمیمیت،فصل7)ملاحظات ویژه مربوط به صمیمیت جنسی،فصل8)ملاحظات نهایی
4- عنوان: الفبای زندگی (آشنایی با اصول و عوامل تحکیم خانواده)، نویسنده: جواد محدثی، بوستان کتاب قم(انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، چاپ دوم 1382، شابک: 2-415-371-964 ، 95صفحه،پیشگفتار +10 فصل،فصل1) نهاد خانواده و سازندگی های ازدواج،فصل2) سلامت خانواده،فصل3) داور خانوادگی فصل4) موازنه ی دخل و خرج، فصل5) حقوق و وظایف دو جانبه،فصل6) شورای خانوادگی،فصل7) حرمت و حریم بزرگترها،فصل8) فرزندان و حق تربیت،فصل9) آشتی میان دو نسل،فصل10) خانواده ها و حقوق فرهنگی
5- عنوان: اولین سال ازدواج، نویسنده: دکتر تام مگ گیتس، مترجم: آذر کارآگاه، مؤسسه انتشارات تلاش، چاپ دهم 1381، شابک:4-47-7550-964، قطع جیبی ،247 صفحه ،مقدمه ،فصل1) آنچه این کتاب به شما خواهد آموخت، فصل2)‌پیرامون آشنایی و افکار و عقاید فصل3) پیرامون برقراری تماس، فصل4) ‌پیرامون مشکلات و اختلافات،فصل5) ماه عسل،فصل6)روابط جنسی،فصل7) بچه داری و.
6- عنوان: ارتباط زن و شوهر در خانواده متعادل (چگونه بهداشت روان را بر خانواده حاکم نماییم)، نویسنده: فاطمه قاضی، انتشارات گلستان ادب ، چاپ اول تابستان 83 ، شابک: 5-71-7515-964، 208صفحه،مقدمه+7 فصل+منابع ،فصل1)بهداشت ونیازهای روان فصل2) نقش ازدواج و تشکیل خانواده در بهداشت روان ،فصل3) نقش الگویی قرآن در ایجاد بهداشت روانی خانواده ، فصل4) بهداشت روانی و پیشگیری اولیه در دوران کودکی،فصل5) بهداشت روانی در دوران بلوغ و میانسالی و پیری،فصل6) سلامتی در بینش اسلامی، فصل7)درمان و راه های مبارزه با غم و اندوه از نظر اسلام .
7- عنوان: ازدواج (حل مشکلات زناشویی)، نویسنده: دکتر ماهیار آذر، انتشارات: قطره، 1385، شابک: 2-665-341-964-978، 92 صفحه
یادداشت ناشر + مقدمه مؤلف + 33 نکته در 33 قسمت .
8- عنوان: ازدواج آسمانی (پیرامون ازدواج علی و زهرا) نویسنده: مهدی گرجی،انتشارات: پیام عترت، اصفهان، چاپ چهارم 1385، شابک: 4-26-5636-964، 144 صفحه ..مقدمه + انسان و ازدواج + طرح ازدواج + هدف ادواج + الگوی ازدواج + سخنی با جوانان + بخش اول : حکایت ازدواجی آسمانی، فصل 1) پیوند مقدس و آسمانی، فصل2) خواستگاری، فصل3) مهریه زهرا ،فصل4) مراسم عقد،فصل5) جهیزیه یا وسایل ضروری،فصل6) عروسی صالحان،فصل7) آداب همسرداری،فصل8) پیامها و نکته ها، بخش دوم : چهل حدیث زیبا از فضائل علی و زهرا .
9- عنوان: ازدواج بدون طلاق، نویسنده:محمدرضا رنجبر،انتشارات:آوای نور، تهران،1379،شابک:1-86-6063-964،120 صفحه مقدمه+فصل1) بلوغ، فصل2) اطلاعات،فصل3) انگیزه،فصل4)‌چطور باید ازدواج کرد، فصل5)‌ چه کسی با چه کسی می تواند ازدواج کند .
10- عنوان: ازدواج پایدار ، نویسندگان: علیرضا جعفری و معصومه سامانی، انتشارات: دانژه، چاپ اول، 1388 ،شابک: 6-86-5070-600-978،88 صفحه،کتاب حاضر اولین بار با عنوان نکات اساسی برای شروع ازدواج شاد، در سال 1385 توسط انتشارات در دانش منتشر شده است .مقدمه مترجمان + پیش گفتار + مقدمه نویسنده+فصل1) چگونه عاشق بمانیم ؟،فصل2) چطور با همسر خود ارتباط برقرار کنیم ؟ ،فصل3) چگونه از عهده ی مشکلات و لحظات دشوار زندگی مشترک برآییم، فصل4) چطور به عنوان یک همسربا مسائل مالی در زندگی مشترک برخورد کنیم ،فصل5) چگونه تا پایان عمر با هم شادمانه زندگی کنیم؟
11- عنوان: ازدواج در اسلام، نویسنده: علی مشکینی، مترجم: احمد جنتی، شماره ثبت 74/(53/6/10 )، همچنین در سال 59 با ویرایش جدید به چاپ رسید ، مقدمه + 31 مسئله + وظایف شوهر + وظایف زن نسبت به شوهر + بچه داری + خاتمه .
12- عنوان: ازدواج مکتب انسان سازی (مبسوطی از رساله دکترا اولین دانشگاه و آخرین پیامبر)، نویسنده: شهید دکتر رضا پاک نژاد، 3 جلد در یک مجلد، 800 صفحه، چاپ اسفند 68 ،جلد1 پیرامون: (بلوغ جنسی، سن ازدواج، خواستگاری، تعدد زوجات، قبل از رفتن به حجله)،جلد 2: (از عقد تا زفاف)،جلد 3 : (تولد) .
13- عنوان: ازدواج موفق، نویسنده: عباس رحیمی، نشر جمال، قم ، چاپ سوم 1386، 176 صفحه، شابک 9-34-8654-964-978 مقدمه + 6 فصل ،فصل1) ازدواج و ویژگی های ازدواج موفق ، فصل2) وظایف زن و شوهر در برابر یکدیگر، فصل3)وظایف شوهر یا حقوق زن فصل4)حقوق شوهر یا وظایف زن، فصل5) آداب و مراسم عقد و عروسی، فصل6) فرزندان گل های باغ ازدواج .
14- عنوان: ازدواج موقت نیاز امروز، نویسنده: عباس عباس زاده، نشر شاکر، چاپ اول 1378، شابک: X-5-91736-964، 230 صفحه ،مقدمه + بخش1) ازدواج موقت حلال است یا حرام؟بخش2) انواع ازدواج و مقایسه اجمالی آنها بخش3) ارکان ازدواج موقت ، ایرادها و اشکالات + خاتمه و نتیجه گیری + منابع و مآخذ .
15- عنوان: ازدواج آداب زناشویی(برگزیده از حلیه المتقین)، نویسنده: محمد باقر بن محمد تقی مجلسی ، انتشارات: فراگفت،قم ،چاپ سوم1383، شابک: -x9-93315-964، 128 صفحه،1) فضیلت ازدواج و نهی از رهبانیت ، 2)انواع زنان و صفات ایشان،3) آداب نکاح و تصمیم بر آن 4) آداب زفاف و مجامعت،5 ) وصایای 24 گانه پیامبر (ص) به علی (ع) و آداب مجامعت ، 6) آداب نماز و دعا در شب زفاف و در وقت مقاربت زنان ،7) بیان حق زن و شوهر بر یکدیگر و احکام ایشان 8) بیان دعاهای طلب فرزند و فضیلت آن،9)احکام ایام حمل و آداب روز ولادت و نام نهادن طفل 10) عقیقه کردن و سر تراشیدن و آداب هر یک،11) ختنه کردن پسران و دختران و سوراخ کردن گوش ایشان و آداب هر یک، 12) آداب شیر دادن و تربیت کردن فرزندان و رعایت ایشان،13) بیان حق پدر و مادر بر فرزند و وجوب رعایت حرمت ایشان،14) استفاده از بوی خوش و تقویت قوای جنسی ، گل بوییدن و روغن مالیدن،15) در آداب حمام رفتن .
16- عنوان: ازدواج و روابط زن و مرد (ج 2 و 1)، نویسنده: سید محمد نجفی یزدی، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ ششم تابستان 83 ، 360 صفحه ، شابک ج1 :8-117-470- 964 ، شابک ج 2 : 6-118-47-964 .ج1: مقدمه + 10 فصل : فصل1)فضیلت ازدواج در اسلام،فصل2) خواستگاری و هدف ازدواج فصل3) انتخاب همسر،فصل4) مهریه و مسائل آن فصل5) مراسم ازدواج، فصل6) زفاف و آداب آن،فصل7) آمیزش جنسی ،فصل8 ) خود نمایی و شهوترانی حرام،فصل9) بارداری و شیردادن فصل10)فرزند و تربیت او .ج2: اهمیت اخلاق در خانواده ، مقدمه + 3 فصل : فصل1) آیین همسرداری، فصل2) اخلاق در خانواده، فصل3)محرم و نامحرم .
17- عنوان: ازدواج و روش زن داری در اسلام(مسبوطی از رساله دکترا به نام اولین دانشگاه و آخرین پیامبر)، نویسنده: شهید دکتر سید رضا پاک نژاد، انتشارات: نشر اقتصاد اسلامی،فروردین 60، 190 صفحه، این کتاب حاوی 29 مطلب متفاوت است که بدون فصل بندی خاص بیان شده است.
18- عنوان: ازدواجهای فامیلی و بیماریهای ژنتیکی کودکان، نویسندگان: علی اصغر سروری، انتشارات: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1374، 496 صفحه، در شش فصل پیرامون: مسائل ژنتیک، جهش ها، انواع تشعشعات و اثر آن ها، بیماریهای مادرزادی، ازدواج های فامیلی، تحقیقات انجام شده، استفاده از مهندسی ژنتیک قبل از ازدواج .
19- عنوان: انتخاب عاقلانه زندگی عاشقانه، نویسنده: دکتر مسعود غفاری، نشر یادآوران، تهران، چاپ پنجم اسفند 1383 ، 184 صفحه ، شابک: 6-23-5824-964 ،سخنی با خوانندگان + فصل1) بچه ها محصول ما و ما مسئول آنها فصل2) خانواده استاندارد فصل3) ازدواج و پیش نیازها فصل4) انسان و انرژی های مورد نیاز ، فصل5) نیازهای روانی فصل6) چگونگی نیل به تفاهم ، فصل7) بچه های خوشبخت محصول خانواده های خوشبختند فصل8) ویژگی های خانواده خوشبخت،فصل9) الگوهای پیگیری رشد، فصل10) بهداشت روانی فصل11) نقش خانواده در رفتار فردی،فصل12) ساختار عاطفی خانواده فصل13) ساختار رفتاری خانواده،فصل14) ساختار تاریخی – اجتماعی خانواده، فصل15) سخن پایانی فصل16) منابع .
20- عنوان: انتخاب همسر، نویسنده:ابراهیم امینی، شرکت چاپ و نشر بین الملل، چاپ دهم بهار 84، شابک: x-095-304-964، 268 صفحه
سخن ناشر+پیشگفتار + فصل1) ازدواج،فصل2) فوائد ازدواج،فصل3) موقع ازدواج،فصل4) موانع ازدواج،فصل5) از جوانی استفاده کنید،فصل6) تذکری به مسئوولین،فصل7) هدف ازدواج فصل8) در انتخاب همسر دقت کنید،فصل9) صفات یک همسر خوب، فصل10) ازدواجهای ممنوع فصل11) ازدواج با خویشان نزدیک ،فصل12) نقش خانواده در انتخاب همسر،فصل13) نقش مشورت در انتخاب همسر،فصل14) نقش استخاره در انتخاب همسر،فصل15) خواستگاری فصل16) نامزدی، فصل17) ازدواج پسر و اجازه والدین،فصل18) ازدواج ولی در ازدواج دختر فصل19) ازدواجهای اجباری ، فصل20) مهر، فصل21) اجراء صیغه عقد،فصل22) مراسم خطبه خوانی و عقد ، فصل23) فاصله بین عقد و عروسی فصل24) جهاز، فصل25) جهاز حضرت زهرا فصل26) عروسی فصل27) در حجله عروسی ،فصل28) آغاز زندگی زناشویی،فصل29) در کسب استقلال بکوشید ،فصل30) نقش پدر و مادر در تحکیم بنیاد زناشویی .
21- عنوان: انتخاب همسر (رهنمودهای بزرگان در انتخاب همسر)، نویسنده: سید مهدی شمس الدین، انتشارات شفق ، چاپ سوم 83، شابک: x -019-485-964، 150 صفحه، پیشگفتار+ بخش 1) مسائل کلی و کلیدی شامل : محرم و نامحرم، نگاهها و برخوردها، حجاب و پوشش، حیا و عفت، خودنمایی، غیرت و حمیّت ، بخش 2) شامل: نیاز به ازدواج، استقلال در انتخاب، دیدار قبل از ازدواج، معیارهای شایستگی، تحقیق و بررسی، خواستگاری، تدلیس بخش 3) شامل: تأکید بر ازدواج، اهداف و فواید ازدواج، کمک به امر ازدواج، موانع ازدواج، مهریه، جهیزیه، مراسم عقد و عروسی، ازدواج موقت، تعدد زوجات .
22- عنوان: اصول صحیح همسریابی، نویسنده: باربارادی آنجلیس، مترجم: میترا میرشکار، نشر علم، چاپ اول 84 ، 192 صفحه، شابک : 6-4050415-964 ، مقدمه مترجم + پیشگفتار + 6 بخش شامل 25 اصل + سخن پایانی ،بخش اول) لازمه شناخت اصول صحیح ،بخش2) به کارگیری اصول صحیح در یافتن رابطه مناسب، بخش3)بکارگیری اصول صحیح در ایجاد ارتباط ، بخش4)به کارگیری اصول صحیح در روابط جنسی ، بخش5) به کارگیری اصول صحیح در ایجاد تعهدات،بخش6) به کارگیری اصول صحیح در زندگی
23- عنوان: آداب ازدواج و همسرداری، نویسنده: احمد اسماعیل تبار، نشر فرهنگ سبز، چاپ سوم زمستان 84، 147 صفحه ، شابک: 9-2-93142-964 ،مقدمه+ 5 فصل .فصل1)فضیلت ازدواج ،فصل2)معیارهای انتخاب همسر ،فصل3)آداب عقد نکاح، فصل4) آداب مباشرت، فصل5) اخلاق زوجین .
24- عنوان: آداب نامزدی و معاشرت، نویسنده: داوینا مک کال، مترجم: میترا معتضد، انتشارات البرز، چاپ پنجم 1383، شابک: 6-254-442-964، 368 صفحه،1)گمگشته درصحرای عشق یا برسر دو راهی،2)چگونه زوج مناسب خود راانتخاب کنیم ،3)گذراندن ایام فراقت یا آداب روزهای نخست نامزدی ، 4)عشق ابدی من یادوران تاهل،5)داغ واحساساتی،6)مرابه این حال تنها مگذار یا جداشدن پیوست)چگونه بامردم معاشرت می کنیم؟
25- عنوان: آشتی و مصالحه میان زن و مرد، نویسنده: جان گری، مترجم: قدیر گلکاریان، انتشارات طلایه، چاپ اول 84، 208 صفحه، شابک 2:-53-7751-964 مقدمه نویسنده + دیباچه مترجم +1) موجود مخالف جنس خود را دوست بداریم، 2) زمینه سازی برای ایجاد معاشرت و مصالحه 3)تفاوتهای اساسی میان زنان و مردان، 4) تفاوت دیدگاههای دو جنس نسبت به دنیا،5) مردان و زنان در مقابل استرس، 6) نشانه های استرس در زنان و مردان .
26- عنوان: آنچه باید هر مرد زن دار بداند (در بهداشت و اخلاق)، نویسنده: دکتر آندره آرتوس، مترجم: دکتر نصرت الله کاسمی، انتشارات: کوشمن، چاپ چهارم 75، شابک: 9-0-91198-964، 156صفحه، مقدمه مترجمان + فصل1) زناشویی ،فصل2) دانستنیها در باب وظایف اعضای تناسلی یا جنسی ، فصل3) وظیفه و نقش مرد در کانون خانواده ،فصل4) مسئله فرزندان،فصل5) ترس و بیم،فصل6) فرزندان شما چه کسانند و چگونه اند؟،فصل7) دشواریهای زندگی زناشویی، فصل8) مسئولیت پدر بودن، فصل9) مرد در اجتماع، فصل10) سن بحرانی .
27- عنوان: آنچه زنان و مردان نمی دانند (حقایقی درباره برقراری ارتباط با جنس مخالف)، نویسنده: آلن و باربارا پیز، مترجم: زهرا افتخاری،انتشارات: نسل نو اندیش، تهران، چاپ اول بهار 84، 392 صفحه، شابک : 5-020-412-964، فصل1) گونه های مشابه،دنیای متفاوت فصل2) پرورش احساس،فصل3) همه چیز از مغز نشأت می گیرد ، فصل4) گفتن و شنیدن ،فصل5) ادراک سه بعدی، فصل6) افکار ، عقاید و نظریات ، احساسات و سایر موارد دردسرساز ، فصل7) ترکیب شیمیایی بدن ما ، فصل8) مردان ، زنان ، روابط جنسی ، فصل9) عشق ، رمانس ، ازدواج،فصل10) به سوی آینده ای متفاوت .
28- عنوان: آیا تو گمشده ام هستی؟1 (درک انتخابهای عشقی زنان) نویسنده: باربارادی انجلیس، مترجم: هادی ابراهیمی، انتشارات :کلید طلایی ،چاپ دوم 82 ،شابک:8-7-92238-964، 217 صفحه، فصل1 ) عشق کافی نیست ،فصل2) چرا و چگونه عاشق می شویم ؟ فصل3) عاشق شدن به دلایل نادرست، فصل4) شش اشتباه بزرگ که در ابتدای یک رابطه مرتکب می شویم .
29- عنوان: آیا تو گمشده ام هستی؟ 2 (دوری از فرد نامناسب) نویسنده: باربارادی انجلیس، مترجم: هادی ابراهیمی، انتشارات : کلید طلایی، چاپ دوم 82 ، شابک: 6-8-92238-964 ، 236 صفحه، فصل 1) ده نوع رابطه که سرانجامی نخواهد داشت، فصل2) نقطه ضعفهای مهلک (9 ضعف) فصل 3) بمب های ساعتی تفاهم (7 بمب) .
30- عنوان: آیا تو گمشده ام هستی؟(شناسایی فرد مناسب) نویسنده: باربارادی انجلیس، مترجم: هادی ابراهیمی، انتشارات:کلید طلایی، چاپ دوم82 ، شابک:4-25-7459-964، 161صفحه فصل1) شش ویژگی که می بایست در همسر آینده خود به دنبال آن باشید، فصل2) بیوشیمی جنسی :چه چیزی شما را تحریک می کند و چه چیزی نه ؟، فصل3) تفاهم : چه کسی برایتان مناسب است، فصل4) تعهد : قول دادن و پایبند ماندن ، هنگامی که با فرد مناسب هستید و رها کردن ،هنگامی که خوشبختی تان را در پی نخواهد داشت .
31- عنوان: آیین شوهرداری، نویسنده: دکتر لوراسی شلسینگر، مترجم: مهدی قراچه داغی، نشر البرز، تهران، پاییز 84، شابک: 4-451-442-964، 224 صفحه، یادداشت نگارنده + مقدمه + فصل 1) مواظبت اشتباه از شوهران، فصل2) سندرم خرگوش سفید فصل3) عیب جوی نق نقو فصل4) مردها احساس دارند؟ واقعاً؟ حتماً شوخی می کنید! ، فصل5) چی؟عزیزم چی گفتی؟معنایش چه بود ؟،فصل6) رابطه جنسی ، فصل7) مرد در خانه خودش باید احترام ببیند،فصل8) اوقات مردانه .
32- عنوان: آیینه ازدواج و روابط همسران، نویسنده: سید ضیاء الدین صدری، انتشارات: انجمن اولیاء و مربیان، زمستان 83 ، شابک : 5-089-451-964،373صفحه، پیشگفتار معاونت آموزشی و پژوهشی+ سخن چند با خواننده گرامی + بخش اول: ایمان و زناشویی ، فصل1) ایمان، فصل 2) مژده به همسران مؤمن، فصل3) همسران خوشبخت ، فصل4) خداوند مهربان به همسران هدیه می دهد ، بخش دوم: نوری درتاریکی فصل1 ) چراغی به نام تفکر، فصل2)چرا ازدواج می کنیم، فصل3) همسر نیز یک انسان است، فصل4) همسر آدمی همجنس او نیست فصل5) این شخص کیست ؟ (پیش از ازدواج)، فصل6) همسر دارای چه شخصیتی است؟،فصل7) در امر پیش آمده چه کار کنیم ؟
بخش سوم: زندگی زناشویی (روابط همسران) ، فصل1) حق همسر، وظیفه همسر، فصل2) مسئولیت و روحیه همکاری، فصل3)مسأله اختلاف بیان همسران، فصل4) اختلاف میان همسران چگونه حل می شود ؟،فصل5) توجه به اخلاق (در روابط همسران)،فصل6) محبت در زندگی زناشویی .
33- عنوان: آیین همسرداری، نویسنده: دوروتی کارنگی با همکاری ویل گارنگی، مترجم: مهستی شهلایی، انتشارات نقش و نگار، چاپ هفتم 1381، شابک: x-00-6235-964، 286 صفحه،مقدمه + 34 نکته پیرامون همسرداری .
34- عنوان: آیین همسرداری و تدبیر خانواده، نویسنده: محسن سعیدیان، انتشارات: مرکز فرهنگی انتشاراتی منیر، چاپ دوم 86، 192 صفحه، شابک : 8- 64-7965-964 ،در این کتاب مطالب زناشویی اسلامی به ترتیب و بدون تفصیل بیان شده است .
35- عنوان: با هم بودن (مجموعه کامل مشاوره ی خصوصی با باربارادی آنجلیس) نویسنده: باربارادی آنجلیس، مترجم:هادی ابراهیمی، انتشارات:نسل نواندیش، چاپ اول85، شابک:0-031-412-964، 448 صفحه،پیامی از باربارادی آنجلیس + شیوه استفاده از مجموعه+ بخش 1) نکته هایی درباره این مجموعه ، (چرا این مجموعه بسیار نیرومند و تأثیر گذار است؟)،بخش 2) شیوه استفاده از کتابچه راهنما (کتابچه تمرین ها در آزمونها)،بخش3) کارگاه عملی، (مهارت های ارتباطی برای برقراری ارتباط مؤثر با جنس مخالف)،بخش4) مردها ، زن ها و عشق (آنچه پدر و مادرتان هرگز درباره جنس مخالف به شما آموزش نداده اند)،بخش5) چنانچه متأهل یا مجرد هستید،بخش6)توصیه های پایانی برای بهره وری هر چه بیشتر از این مجموعه ، فصل1) عشق را در اولویت قرار دهیم،فصل2) دلائل پنهان و ناشناخته مشکلات و اختلافات زناشویی،فصل3) فروریختن دیوارها و موانع روحی، احساسی (راز خلق عشقی پایدار و ماندگار)،فصل4) چرا عشق و ازدواج می تواند بسیار مشکل باشد؟، فصل5) چگونه اعجاز عشق را زنده نگه داریم ؟
36- عنوان: بازگشت به عشق، نویسنده: هارویل هندریکس، مترجم: هادی ابراهیمی، انتشارات: نسل نواندیش، چاپ اول پائیز 84، 344 صفحه، شابک : 7-047-412-964 ،درباره نویسنده + تشکر و قدردانی از جورابینسون + تقدیر + مقدمه + تاریخچه شخصی + درباره کتاب بخش 1: ازدواج ناخودآگاه،فصل1) معمای جذب شدن،فصل2) زخم ها و جراحتهای دوران کودکی، فصل3) تصویر ذهنی، فصل4) عشق رمانتیک فصل5) نبرد قدرت .
بخش 2 : ازدواج خودآگاه،فصل 6) تولد خودآگاهی،فصل7) بستن خروجی، فصل8) خلق منطقه ای امن، فصل9) دانسته هایتان را از خود و همسرتان افزایش دهید، فصل10) برنامه ریزی، فصل11) کنترل خشم، فصل12) تصویر دو ازدواج بخش 3: تمرینات فصل13) ده قدم به سوی ازدواجی خودآگاه + مشاوره و کمک حرفه ای+ یادداشت ها .
37- عنوان:(چگونه) با همسر خود سازش کنید، نویسنده: اریک بلوفنتال، مترجم: نفیسه سلطانی، انتشارات پل، چاپ اول 1384، 192صفحه،شابک:2-67-6935-964،درباره نویسنده+ مقدمه +بخش اول : زندگی امروز، فصل1) شرایط موجود،فصل2) علل ناسازگار،فصل3) وظایف زن و شوهر، بخش دوم : آنچه باید انجام دهیم،فصل4) قدرت تصمیم گیری را به کار گیرید فصل5) از قدرت باورتان استفاده کنید ، فصل6) اهدافتان را بشناسید،فصل7) مثبت بنگرید،فصل8) احساساتتان را کنترل کنید،فصل9) دوستی و اتحاد را برقرار کنید، فصل10) شناخت مسائل جنسی بخش سوم : مسائل مهم، فصل11) انتخاب همسر ،فصل12) فرزندان و تربیت آنان، فصل13) طلاق و جدایی + ضمیمه: کدام هدف .
38- عنوان: بعد از ماه عسل، (با شریک زندگی خود چگونه رفتار کنیم)، نویسنده: دانیل ب . وایل مترجم: فریبا ارشد، انتشارات ققنوس، چاپ سوم اسفند 1382، شابک 7-090-311-964، 366 صفحه، مقدمه مترجم + مقدمه نویسنده + بخش1)حل وفصل مشکلات با استفاده از روابط صمیمانه، بخش2) کاهش مخاطرات گفتگو،بخش3) شیوه اندیشه مان اشتباه است،بخش4) کشمکش و نزاع،بخش5) دو الگوی مرتبط به هم که سبب پریشانی می شود، بخش6) سازش و خیال پردازی،بخش7) نتیجه گیری .
39- عنوان: بهداشت ازدواج از نظر اسلام، نویسنده: دکتر صفدر صانعی، انتشارات گلی، 297 صفحه، قطع جیبی، 83 مطلب بهداشتی و دینی در این کتاب بدون فصل بندی ذکر شده است .
40- عنوان: بهداشت روانی ازدواج و همسرداری، نویسنده: احمد حسینیا، انتشارات مفید، تهران 1380، شابک: 3-50-5950-964، 336 صفحه
مقدمه+فصل1) ازدواج یا سنت فطری و اجتماعی و الهی ، فصل2)‌اهداف ازدواج،فصل3)‌آثار و فواید ازدواج ، فصل4)ازدواج با گرفتاری و پشیمانی، فصل5)معیارهای انتخاب همسر فصل6)‌خواستگاری،فصل7)‌نامزدی و ازدواج،فصل8) عروس و داماد و بستگان جدید،فصل9) وظایف وحقوق متقابل فصل10)وظایف مرد ، فصل11)وظایف زن، فصل12)الگوی زن مسلمان .
41- عنوان: بهشت خانواده، (هفتاد درس در روابط زناشویی)،نویسنده: دکتر سید جواد مصطفوی،2 ج، انتشارات هاتف مشهد 1378، چاپ چهاردهم، شابک ج 1: x-064-484-964 ، 316 صفحه ،هفتاد نکته در هفتاد درس در این جلد مطرح شده است.
42- عنوان: 21 روش عالی برای اینکه با زن دلخواه تان آشنا شوید و ازدواج کنید، نویسنده: برایان تریسی، مترجم: افشین ابراهیمی، انتشارات: نسل نواندیش، چاپ اول86، شابک: 4-574-412-964،978، 76 صفحه، مقدمه + پیشگفتار + 21 روش در 21 قسمت + خلاصه .
43- عنوان: 21 روش عالی برای این که با مرد دلخواهتان آشنا شوید و ازدواج کنید، نویسنده: برایان تریسی، مترجم: افشین ابراهیمی انتشارات : نسل نواندیش، شابک : 1-575-412-964-978 ،80 صفحه،مقدمه + پیشگفتار + 21 روش در 21 قسمت + خلاصه .
44- عنوان:پاسخ به صد سؤال مهم درباره ی عشق وروابط زناشویی، نویسنده: دکتر باربارادی آنجلیس، مترجم:فاطمه کرمعلی وفرهاد براتی زاده، انتشارات فراروان،1382،شابک: 3-80-6135-964، 264 صفحه ،مقدمه مترجمان+ مقدمه نویسنده +بخش1)عشق وصمیمیت ، بخش2)تفاهم، بخش 3)تعهد، بخش4)ارتباط وبرخورد،بخش5)روابط جنسی و نوازش جنسی، بخش6)خیانت وبی وفایی بخش7)جدایی،شروعی دوباره، بخش 8) زندگی و عشق .
45- عنوان:پرسش و پاسخ درحقوق خانواده، نویسنده: اصغر کیهان نیا، مترجم: مریم رضایی، انتشارات مادر، بهار 84 ،184 صفحه، شابک: 2-26-5677-964 ، مقدمه نویسنده + حقوق و قوانین ازدواج + نیاز به جفت + ازدواج امری ضروری + شرایط مناسب ازدواج + موانع ازدواج+ شرایط صحت نکاح + خواستگاری + نامزدی + جهیزیه + مهریه + شرایط ضمن عقد + حقوق و تکالیف زوجین + ثبت احوال + ولادت طفل + نفقه + طلاق + شرایط وقوع طلاق + علل و مسائل طلاق + حضانت + ارث + سالهای اول ازدواج + کار کردن زن در خارج از خانه + رابطه جنسی + رابطه با والدین همسر + توصیه های مهم برای یک زندگی بهتر + نکته های باریکتر از مو + رنجش از همسر + بخشش + راههای جلوگیری از بارداری + مؤخره
46- عنوان: پرورش صحیح فرزند از منظر علم و دین (راز خوشبختی و اعجاز ازدواج)،نویسنده: سید محمدشفیعی مازندرانی، انتشارات: عطرآگین ،چاپ اول بهار 1384، شابک:5-9-94455-964، 312 صفحه ،پیشگفتار + 8 فصل + کلام آخر + منابع و مآخذ ،فصل1)چند تذکر اساسی (تفاوت اساسی میان تربیت بشری و تربیت الهی ، طبیعت انسان ، مدار وظایف والدین،اهمیت تربیت،مراحل رشد کودک در لغت،اهمیت وجود فرزند)، فصل 2)وظایف غیر زمانمند فصل3)وظایف زمانمند، فصل4)مرحله ی دوم(پس از ازدواج)،فصل5)مرحله سوم بعد از تکون (دوران حاملگی)،فصل6)مرحله ی چهارم پس از تولد (ویژگی های هفت سال اول)،فصل7) ویژگی های هفت سال دوم ، فصل8) ویژگیهای 7 سال سوم .
47- عنوان: 5زبان عشق، راه حلهای عاشقانه(چگونه بر موانع زندگی زناشویی تان غلبه کنید) نویسنده: گری چاپمن، مترجم: سیمین موحد، انتشارات ویدا، تهران1385، شابک 3-76-6807-964، 272 صفحه، قدردانی + مقدمه + 1)فریاد نیاز به راه حل،2) نگاهی صادقانه به طلاق،3) زیستن با واقعیت 4) قدرت عشق،5) درک خویشتن پنهان،6) همسر غیر مسئول،7) همسر معتاد به کار، 8) همسر کنترل کننده،9) همسر خاموش،10) همسر بدزبان ،11) همسر خشن و بدرفتار، 12) همسری که مورد آزار جنسی قرار گرفته و به آزار جنسی دست می زند،13) همسر بی وفا،14) همسر معتاد به الکل یا مواد مخدر ، 15) همسر افسرده + گفتار پایانی .
48- عنوان:پیوندزخم خورده(روانشناسی روابط خارج ازحیطه زناشویی،شفای رنجهای روحی، برقراری اعتماد مجددپس ازعهدشکنی همسر)، نویسنده:اسپرینگ جینس آبراهامز،مترجم: مرجان فرجی، انتشارات فردوس، 1380،شابک: 6-123-320-964، 484 صفحه، سخنی با خواننده + قدردانی + مقدمه : آیا زوجها قادرند از خیانت چشم بپوشند؟مرحله 1)واکنش نسبت به رابطه نامشروع:(آیا احساسی که دارم طبیعی است؟) مرحله2) مرورانتخابها: (باید بمانم یا او را ترک کنم) مرحله3) بهبود یافتن از تأثیرات رابطه نامشروع (چگونه زندگی زناشویی خود را از نو سازمان دهیم ؟) + مؤخره : سرپوش برداشتن از پنهان داشته ها(حقیقت و پی آمدها) .
49- عنوان:تخریب کنندگان عشق، نویسنده:ویلارد اف هارلی،مترجم: مهدی قراچه داغی،چاپ اول 88، انتشارات:قطره، 232 صفحه، شابک : 2-805-341-964-978 مقدمه + بخش اول ) زمینه چینی، بخش دوم ) شش تخریب کننده عشق بخش، بخش سوم) حل اختلافات زندگی زناشویی+ فصل های اهدایی .
50- عنوان: تعادل واستحکام خانواده، نویسنده: مجید رشیدپور، انتشارات اطلاعات، چاپ چهارم تهران1381،220 صفحه ، شابک: 0-272-423-964، طی یک مقدمه + 32 بخش در مورد ازدواج و استحکام خانواده بررسی شده است.
51- عنوان: تکنولوژی عشق(راهنمای بهبود روابط زناشویی)، نویسنده: دکتر مهدی فتحی، انتشارات: امامت، مشهد زمستان 1381، شابک : 3-31-6321-964 ، 80 صفحه،مقدمه + 24 نکته در24 قسمت .
52- عنوان: جامعه شناسی روابط جنسی، نویسنده: آندره مورالی، مترجم: حسن پویان، انتشارات توس، چاپ دوم پائیز 84، 174 صفحه، شابک : 6-374-315-964 ،مقدمه + بخش اول: انواع روابط جنسی فصل1)نحوه های جنسیت،فصل2)جنسیت به هنجار و جای آن در اعمال روانی–اجتماعی،فصل3)جنسیت بیمارانه بخش دوم : جنسیت و جامعه فصل4) مسائل مربوط به زن و شوهر، فصل5) مسائل اجتماعی که با خانواده ارتباط دارند + نتیجه گیری .
53- عنوان:جوانان وازدواج(اهداف، ملاکها، روشها، موانع و راهکارها)، نویسنده: دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ اول 1381، 194صفحه، شابک : 6-296-430-964 فصل1)کلیات،فصل2) جمعیت نوجوان و جوان کشور، فصل3) اهداف و انگیزه های ازدواج فصل4)ملاکها و معیارهای ازدواج،فصل5)محدوده تصمیم گیری برای ازدواج،فصل6) عشق و ازدواج، فصل7)موانع ازدواج،فصل8)جهیزیه و ازدواج فصل9)روشها و روابط زناشویی زوجهای موفق،فصل10)چالشهای موجود درباره مدل سنتی ازدواج،فصل11)تأثیر رسانه های جمعی بر خانواده فصل12)پژوهشهای انجام گرفته در مورد ازدواج .
54- عنوان: چرا ازدواج موفق – چرا ازدواج ناموفق، نویسنده: جان گاتمن، مترجم: مهرداد فیروز بخت، انتشارات ابجد، چاپ اول بهار 77، شابک : 0-00-6417-964، قطع وزیری،200صفحه،فصل1)عامل موفقیت ازدواج ها چیست؟،فصل2) سبک های زناشویی:خوب،بد،پرآشوب فصل3)چهار سوار سرنوشت علائم هشدار دهنده، فصل4)افکار قالبی شما،فصل5)دو زندگی زناشویی:زندگی زناشویی مرد:زندگی زناشویی زن فصل6)ازدواج شما:تشخیص،فصل7)چهار توصیه مهم برای بهبود زندگی زناشویی تان ،این کتاب باترجمه مصطفی علیزاده توسط انتشارات قطره درسال 87 و با عنوان موفقیت یا شکست درازدواج باترجمه ارمغان جزایری توسط انتشارات خجسته درسال87 منتشرگردیده است.
55- عنوان: چراغ دل شوهرت راروشن کن(راز دلبسته کردن شوهر)، نویسنده: الن کریدمن، مترجمان: عباس چینی و شیرین نوروی، نشر البرز، چاپ ششم پائیز 83 ،280 صفحه، شابک: 7-259-442-964 پیشگفتار+ فصل1) دانش حاصل از تجربه ، فصل2) آیا واجد شرایط هستم فصل3) هرازگاه آماج جنسی،فصل4) ارتباط، فصل5)داشتن روابط عاشقانه اراده می خواهد،فصل6) خوشی و سعادت را هرگز به تأخیر نیندازید، فصل7) احساسات فقط وجود دارند+نتیجه گیری .
56- عنوان: چگونه بگویم (راهنمای زوج ها در برقراری ارتباط)، نویسنده: دکتر پل کلمن، مترجم: مهدی قراچه داغی، نشر قطره، چاپ اول 1387، 224صفحه، شابک : 3-783-341-964-978 طرح یک آزمون + بخش1) قواعد قدرتمند شش گانه برای گفتگوهای عالی،بخش2) تلاش برای داشتن گفتگوی مؤثر، بخش3)موضوعات درارتباط باافراد خانواده ،فرزندان ودوستان،بخش4)زن و شوهر سازگار از میان برداشتن تفاوت در شخصیت ها یا ارزشها،بخش5)صحبت معنی دار در وقت بروز ناراحتی، بخش6)تحقق بخشیدن به رؤیاها و زندگی معنوی،بخش7) برخورد با سوء تفاهمات در زندگی روزانه .
57- عنوان: چگونه مردی ایده آل باشیم؟(آنچه مردان باید بدانند) نویسنده: آندریا ارینگ، مترجمان: علی اصغرشجاعی ونغمه معصوم آبادی ، انتشارات پیک فرهنگ،چاپ81،شابک:1-59-6188-964، 200صفحه، بخش اول: آنچه زنان در مردان می پسندند؟ فصل 1) امروزه چگونه مردی را می خواهند؟،فصل2) آیا به عنوان یک مرد دارای «چیزی» سحر کننده هستید ؟ ، فصل3) گونه شخصی خود را بیابید (شخصیت بر اساس ماه تولد)، بخش 2: تیپ هایی که مردان را زیباتر و جذاب تر می سازد، فصل1) لباس پوشیدن مردان، فصل2) مراقبت از پوست بدن، فصل 3 ) خود را از عوارض آزار دهنده برهانید ، بخش 3: تندرستی باعث زیبایی است ،فصل1) جذاب تر و بانشاط تر ، با پاک سازی و سم زدایی ،فصل 2)تندرستی خود را بیازمایید، فصل3)برنامه پاکسازی و سم زدایی (روزه درمانی) فصل4)روش های دیگر برای سم زدایی و پاکسازی ،فصل5) راهنمایی ها برای آمادگی جسمانی افراد عجول ، فصل6)پاکسازی روانی و آموزش احساس سلامت جسمی، فصل7) جذاب و با نشاط به کمک تغذیه صحیح .
58- عنوان:خانواده ازدیدگاه امیرالمؤمنین ، نویسنده: دکتر علی قائمی امیری، انتشارات سازمان انجمن اولیا و مربیان، تهران، چاپ سوم پائیز 86، 379 صفحه، شابک 5-058-451-964، سخن ناشر + پیش گفتار+ 14 بخش ، 1) آفرینش، انسان خانه، 2) خانواده،3) تشکیل خانواده، 4) قواعد و مراسم ازدواج، 5) روابط خانواده و زاد ولد،6) حقوق خانواده، 7) گذران امور خانواده،8) اخلاق در خانواده ،9) تربیت در خانواده،10) خانواده و عفاف ، 11) اقتصاد خانواده، 12) خانواده و ارحام،13) عوامل فروپاشی خانواده ،14) مرگ مطلق .
59- عنوان: خانواده در اسلام، نویسنده: آیت الله العظمی مظاهری، انتشارات: نسیم رحمت ، اصفهان چاپ اول 1388، 203 صفحه، شابک 91088-600-978 مقدمه + 18 فصل ،1)همه ذرات عالم مسئولیت دارند ،2)تعادل اخلاقی، 3)نقش مهربانی در زندگی زناشویی ،4)صفات زن شایسته ،5)حقوق و وظایف زن و مرد ، 6)تأثیر سوء بد زبانی در تربیت فرزندان، 7)ایثار و محبت ، 8)اهمیت ازدواج در اسلام، 9)نعمت خانواده وآثار آن،10) کانون خانواده،محل ساخته شدن وسازندگی، 11)خوشرفتاری 12) وفاداری،13)عدم سختگیری، 14)تربیت کودکان،15)تأثیر عامل تغذیه در شخصیت کودک، 16)فطرت، 17)نقش نیت در تکوین شخصیت فرزندان، 18)قوانین تربیتی اسلام .
60- عنوان: خانواده در قرآن، نویسنده: دکتر احمد بهشتی، انتشارات طریق القدس، 429 صفحه ،طی یک پیشگفتار و 35 قسمت تمام زوایای خانواده بر اساس قرآن کریم بررسی شده است.
61- عنوان: خانواده در نگرش اسلام و روان شناسی، نویسنده: محمدرضا سالاری فر،انتشارات: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، قم پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، چاپ چهارم بهار 1387، 232 صفحه ، شابک: 44-4-7788-964. 6 فصل + منابع + نمایه ی اشخاص و اماکن،فصل اول)نگاه اسلام به ازدواج (مقدمه ، سیر تاریخی مباحث خانواده از دیدگاه اسلامی ، تعریف خانواده ، مراحل تحول خانواده)،فصل2) آثار روان شناختی ازدواج،فصل3) ارکان خانواده (مسئولیتهای متقابل زن و شوهر،مسئولیتهای والدین ، مسئولیتهای فرزندان ، سلسله مراتب در خانواده ، مرزها در خانواده)فصل4)راهکارهای اسلام برای کارایی و رشد مطلوب خانواده فصل5)تعالیم اسلامی و مشکلات خانوادگی(1-عوامل مؤثر بر تعارضها و اختلافات خانوادگی، 2-راههای پیشگیری از اختلافهای خانوادگی در آموزه های اسلامی 3- راهکارهای حل اختلافات خانوادگی بر اساس تعالیم اسلامی قرآن وحل اختلافات خانوادگی)،6)نظام خانواده در اسلام (1- انواع خانواده از دیدگاه اسلام،2- آثار روان شناختی قوانین اقتصادی اسلام در خانواده، 3- خانواده های الگو در اسلام 4- طرحی کلی از نظام خانواده در اسلام) .
62- عنوان: خانواده و تربیت دینی، نویسنده: حسن ملکی،انتشارات:انجمن اولیا و مربیان، چاپ اول، پاییز 1382،130 صفحه، شابک: 2-135-451-964،مقدمه+فصل1) خانواده متعادل و توسعه ی پایدار،فصل2) خانواده در تفکر اسلامی، فصل 3) خانواده و تربیت از دیدگاه امام راحل (ره) فصل4) سیمای خانواده در زیارت عاشورا فصل5) نقش تربیت در حفظ ارزش های انقلاب اسلامی،فصل6)انتظار مقدس ، نهاد مقدس .
63- عنوان: خانواده های خوب خود به خود به وجود نمی آیند، نویسندگان: کاترین ماسکوگارسیا و دکترجوزف گارسیا، مترجم: منیژه شیخ جوادی (بهزاد) ، نشر پیکان، تهران 1383،330 صفحه، شابک : 1-444-328-964 ،مقدمه + پیش گفتار + 12 نکته + کلام آخر .
64- عنوان: در جستجوی عشق و زندگی (همسر شایسته خود را انتخاب کنید - 10 اصل برای انتخاب شریک زندگی مناسب)، نویسنده: دکتر نیل کلارک وارن، مترجم: مهدی قراچه داغی، چاپ پنجم بهار84، نشر اوحدی، شابک : 7-34-6376-964، 197 صفحه مقدمه + 10 فصل، فصل1)هفت سبب مهم در انتخاب همسر نامناسب، فصل 2)تصویر ذهنی روشنی از همسر ایده آل خود بسازید، فصل3) کسی را به همسری انتخاب کنید که به شما شبیه باشد، فصل4) قبل از ازدواج سالم شوید ، فصل5) عشقی در اعماق وجود خود بیابید و آنرا به دقت ابراز کنید، فصل 6) قبل از ازدواج به همه جوانب توجه کنید، فصل7) مهارت در صمیمیت،فصل8) اختلافات را از پیش پای عشق بردارید، فصل9) تعهد برای زندگی مشترک مادام العمر ،10) ازدواج خود را با حمایت کامل خانواده و دوستان جشن بگیرید .
65- عنوان: ده قرار مهم برای زندگی مشترک، نویسندگان: دیوید و کلودیا آرپ و کارت و ناتل براون، مترجم : اکرم قیطاسی، مؤسسه انتشارات صابرین،چاپ سوم 88،شابک : 8-87-6181-964-978، صفحه 243 سخن ناشر + مقدمه مترجم + قدردانی + به ده قرار برای زندگی مشترک خوش آمدید +2 بخش .بخش اول) شامل ده قرار :1) مطرح کردن امیدها ، آرزوها و انتظارات ،2) پذیرش تفاهمها،3)ارتباط و اتصال4) حل مشکلات به صورت یک زوج،5) مدیریت مالی 6) ترک کردن و پیوستن،7) گرامیداشت صمیمیت و عشق، 8) شناخت نقش دو طرف و برنامه ریزی برای خانواده، 9) ایجاد صمیمیت معنوی10) انتخاب ازدواجی هدفمند ، بخش دوم) راهنمای ده قرار مهم .
66- عنوان:دینداری و رضامندی خانوادگی، نویسنده: مجتبی حیدری، انتشارات: مؤسسه ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی ، قم، چاپ سوم، بهار 1387، 216 صفحه، شابک: 1-226-411-964،پیشگفتار + 4 فصل + نتیجه گیری + تبیین نتایج حاصل از پژوهش + منابع ،فصل1)باورها و رفتارهای دینی در خانواده،فصل2)وظایف و صفات اخلاقی در خانواده ، فصل3) نقش ها و وظایف همسران ، فصل4) گزارش از پژوهش میدانی .
67- عنوان: راز بقاء خانواده (شیوه ای برای انتخاب همسری دوست داشتنی و پایدار)، نویسنده: محمود نصیری، انتشارات: نشر و تبلیغ بشری، چاپ اول1380، شابک9-51-7203-964،102 صفحه، فصل1)خانواده ، فصل2)مقدمات ازدواج، فصل3)ازدواج ، فصل4)سیمای خانواده پس از ازدواج ، فصل5) دانستنیهای جنسی خانواده .
68- عنوان: راز خوشبختی همسران، نویسنده: ابراهیم خرمی مشکانی، انتشارات مرسل، چاپ نهم 1388، کاشان ،190 صفحه، شابک : 8-32-6446-964-978بخش اول) راز خوشبختی زنان،شامل: شوهرداری،حقوق شوهر، 1) اطاعت و فرمانبرداری ،2)امانت داری، 3) تمکین،4) تشریک5) مهر و محبت ،بخش2)راز خوشبختی مردان،شامل:حقوق متقاب، 1)مشارکت ، 2)معاشرت ،3)احترام، 4)مسالمت، 5)ملاعبه و مجامعت6) آراستگی و نظافت ، 7 )ملاطفت،عفو وگذشت،8) پرهیز از بهانه گیری،9) نفقه .
69- عنوان:راز زندگی زوجهای خوشبخت،نویسنده: مریم مهران فر،انتشارات ارمگان،1389،144صفحه، شابک : 8-33-7480-964-978 مقدمه ناشر + مقدمه مولف + پیشگفتار + بخش1)کسب مهارتهای زندگی بخش2)چگونه همسر دلخواه خود را بیابیم؟ بخش3)نکات کلیدی در زندگی زوج های خوشبختبخش4)راهبردهای تداوم زندگی مشترک .
70- عنوان: رازها و کرشمه ها (دنیای همسران جوان)، نویسنده: احمد پورنجاتی، انتشارات: اطلاعات، تهران،چاپ اول1380، شابک 7-467-423-964، 127 صفحه،این کتاب ابتدا با پیش گفتار و سپس در بیست قسمت در قالب بیست نکته گرد آمده است ،نکته1)معجزه عشق نکته،2)دوران خاکستری نکته، 3)غیرت و حسادت نکته، 4)مسئولیت تمام عیار، نکته5) محدودیتهای غیرمنطقی چرا؟ نکته6)عزت مرد وغرور زن، نکته7) قهر، نکته8) حریم اسرار نکته ،9)نیازهای عاطفی و جنسی، نکته10)حرمت محبوبها ،نکته11)بگویید که دوستش دارید نکته12)مقایسه بادیگران ،نه ! نکته13)الگوبرداری ازوالدین، نکته14)آراستگی وجذابیت نکته15)بدگمانی ووسوسه انگیزی ممنوع! نکته16)هماهنگی دررفتاربافرزندان ، نکته 17) برای همسرتان وقت بگذارید، نکته18) وفاداری و خوش عهدی، نکته19) خانه ،خانه است! نکته20)کیمیای صفا .
71- عنوان: رازهایی درباره زنان که هر مردی باید آنها را بداند، نویسنده: باربارادی آنجلیس، مترجم: هادی ابراهیمی،انتشارات: نسل نواندیش، چاپ سوم تابستان 83، شابک 2-89-5885-964، 717 صفحه ،مقدمه + پیامی به زن ها + پیامی به مردها، بخش اول : زن ها دوست دارند مردها از آن ها چه بدانند؟فصل1) برای زنها عشق بر هر چیز مقدم است ، فصل2) زن ها توان آفرینش دارند،فصل3) ارتباط زنها با زمان ارتباطی مقدس است،فصل4) زنها به احساس امنیت نیاز دارند، فصل5) زن ها دوست دارند ارتباط و پیوند را احساس کنند، فصل6) زن ها نیاز دارند ارزشمند بودن را احساس کنند فصل7) هفت باور نادرست مردها درباره زنها. بخش دوم: آنچه زن ها دوست دارند ، مردها درباره عشق صمیمیت و ارتباط بدانند.
فصل8)کاری نکنیدکه زن عاقل سربه راه ،خود را به یک دیوانه ی زنجیری بدل کنید؟، فصل9)چگونه در بیرون از بستر نیز معشوق مطلوبی باشیم، فصل10)رازهایی درباره روش هاو سبکهای ارتباطی زن ها، فصل11) ده عادت ارتباطی مردها که زن ها را عصبی می کند ،فصل 12) آنچه زن ها از شنیدن آن بیزارند و آنچه دوست دارند. بخش سوم:آنچه زن هادوست دارند مردها درباره روابط جنسی بدانند. فصل13)رازهایی درباره خواسته های جنسی زن ها، فصل14) هجده عامل سردمزاجی جنسی زن ها، فصل15) 20 عامل تحریک کننده ی جنسی زن ها + سخن آخر .
72- عنوان: راه زندگی(الفبای سعادت خانواده)،نویسنده: جواد محدثی، انتشارات: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران، چاپ دوم 1384، 134 صفحه ، شابک: 4-034-476-964،پیشگفتار + 18 بخش1)سلامت خانواده ،2)الفت خانوادگی،3)خوشرویی وخوشخویی، 4)موازنه ی دخل وخرج 5) وظایف دوجانبه ،6)شورای خانوادگی،7)داورخانوادگی، 8)حرمت و حریم بزرگ ترها ، 9)ما و دیگران، 10)ما و همسایگان، 11)ما و فرزندان 12)رابطه ی دو نسل، 13)خانواده و حقوق خانوادگی ، 14)سازگاری ، 15)نقد پذیری ، 16)صله ی رحم،17)دید و بازدید ،18)مهمانی و ضیافت .
73- عنوان:راهنمای ازدواج(آنچه یک پسر و دختر درباره انتخاب همسر باید بدانند)، نویسنده: امیر ملک محمودی، انتشارات: موسسه مشهود، چاپ چهارم1381، 263 صفحه، شابک: 0-59-6863-964، مقدمه + 1)اهمیت و ضرورت ازدواج،2)بهترین فصل ازدواج،3)مشکلات و موانع ازدواج جوانان،4)تاثیر پذیری فرزندان از فرهنگ خانواده، 5) معیارها و ملاکهای گزینش همسر، 6)ازدواجهای ممنوع از دیدگاه اسلام،7)راههای انتخاب همسر ،8)خواستگاری،9)مهریه 10)عقد ازدواج ،11) جهیزیه12) مراسم عروسی، 13)احکام آمیزش ،14)آسیب شناسی ازدواج .
74- عنوان: راهنمای ازدواج موفق، نویسنده: دکتر محمدرضا شرفی، 2 ج، انتشارات تزکیه، چاپ اول، بهار 77 ، 166 صفحه، شابک ج 1: 2-8-91587-964 ، شابک دوره دو جلدی:0-9-91587-964 ،عوامل ازدواج موفق + ارتباطات انسانی در خانواده + آرامش زندگی .
75- عنوان:راهنمای کامل ازدواج وزناشوی(به صورت سؤال وجواب)،نویسندگان:دکتر هانااستون و ابراهام استون، مترجم: بهزاد رحمتی،انتشارات اروند، چاپ چهاردهم1381، شابک 3-0-90058-964 ، 416 صفحه .مقدمه + فصل1)آمادگی برای ازدواج،فصل2)‌بیولوژی زناشویی(اعضای تناسلی مرد)،فصل3)بیولوژی زناشویی(اعضای تناسلی زن) فصل4)تولیدمثل(آبستنی و زایمان)، فصل5)تنظیم خانواده(پیشگیری ازآبستنی)، فصل6)‌باروری ونازایی،فصل7)‌هنرازدواج ،فصل8)‌سازگاریها و ناسازگاریهای جنسی، فصل9)بهداشت و سعادت ازدواج ، فصل10)سعادت پایدار ازدواج .
76- عنوان: راهنمای همسران جوان، نویسنده: محمد علی سادات، انتشارات: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ هشتم 1382، شابک : x-263-430-964، 125 صفحه، پیشگفتار + در آستانه ازدواج + تفاوتهای زن و مرد + روابط همسری .
77- عنوان:روابط زناشویی موفق نویسنده: دکتر جان گری، مترجم: دکتر قدیر گلکاریان، انتشارات تلاش، چاپ چهارم83، 387 صفحه، شابک: 4-50-5750-964،دیباچه مؤلف+ بخش1)آنچه مادران نمی گویند و پدران نمی دانند،بخش2)زنان به چه چیزی اهمیت می دهند ، مردان به واقع چه می خواهند ،بخش3)شناخت وظایف جدید در روابط میان زن و مرد، بخش4) تفاوتهای بینشی میان زن و مرد،بخش5)به جای خشم گرفتن چگونه می توان مردان را شنونده ساخت ، بخش 6) مهار تهای تضمین کننده کلامی زنانه جهت شنونده ساختن مردان، بخش7)مردها مردگونه زنها نیز زن گونه سخن می گویند، بخش8) مرد ها هنوز مریخی و زنها هنوز ونوسی هستند، بخش9) یک عمر عشق و محبت،بخش10)گامهای رقاصانه برای صمیمیت جاودانه در زندگی ،این کتاب در سال77 تحت عنوان سودای عشق با ترجمه مهدی قراچه راغی توسط نشر البرز،همچنین در سال 78باعنوان روشهای پیشرفته زناشویی باترجمه فرشته صالحی توسط انتشارات آبتین منتشر شده است.
78-عنوان:روان شناسی ارتباطی دختران و پسران ، نویسنده : سعید کاوه ، انتشارات سخن ، چاپ اول 86، شابک: 3- 135-372-964 ، 272 صفحه 1) پیش گفتار، 2) پیشگیری از آسیب ها 3) هماهنگی با فرهنگ خانواده 4) اطلاع و نظارت خانواده ، 5)دختران و پسران خارج شده از کنترل خانواده،6)انگیزه های آشنایی و دوستی، 7)ویژگیهای دختران و پسران مشکل دار از نظر رفتاری ،8)چنان چه دختر یا پسر مورد آشنایی روان رنجور و بیمار باشد،9) بازی های روان رنجورانه دختران و پسران 10) چنانچه دختر چند سالی از پسر بزرگتر باشد، 11)چنان چه پسر بیش از 10 سال از دختر بزرگ تر باشد، 12)مدیریت آشنایی و دوستی، 13)عوامل تأثیرگذار بر رفتار جنسی،14)رفتار جنسی بدون عواطف رفتاری بیمارگونه،15)تناقض در تربیت دختروپسر، 16)اخلاق و رفتار جنسی، 17)رفتار جنسی توام با خویشتن داری ،18)متلک گویی،19)نکاتی که دختر در ارتباط با پسر بایستی در نظر بگیرد ، 20)اشتباههایی که پسرها در مورد دخترها دارند.
79- روان شناسی مردان، (پیش از ازدواج)،نویسنده:راسل وایلد، مترجم:تکتم سعیدنیا، انتشارات: کتاب درمانی ، چاپ سوم 88، شابک : 7-44-7108-964-978، 136 صفحه، توجه + تقدیر و تشکر + مقدمه : راز ازدواج ، بخش 1: مردان در شرف ازدواج ، فصل1)افشاها و اعتراف ها:(آن چه 150 مرد و(یک نویسنده متأهل)باید عنوان کنند، فصل2)جنبه های نیمه خودآگاه ازدواج(دیدگاههای کارشناسان)، فصل3)آنچه هر زن مجردی باید بداند: (12 نکته برای جویندگان دامادی مطلوب) . بخش2: شوهرها می گویند، فصل4)پی گیری و تداوم خوشی:(مردانی که برای تفریح و سرگرمی ازدواج کرده اند)،فصل5)تمرین واقع بینی و مصلحت جویی : (آن ها ازدواج را طرحی معقول می دانستند)، فصل 6) نیاز به تولید نسل:(مردانی که خواهان نقش پدری هستند)، فصل7) در جست و جوی هدف : (مردان به دنبال هدف)، نتیجه گیری : (بنابراین ،چرا مردان ازدواج می کنند؟) .
80- عنوان: رهایی ازخیانتهای زناشویی(روشهای عملی برای پیشگیری از بی وفایی، درمان آن و بازسازی مجدد زندگی مشترک)، نویسندگان: دکتر ویلارد .اف. هارلی و دکتر جنیفر هارلی چالمرز، مترجمان: شمس الدین حسینی و الهام آرام نیا، انتشارات: نسل نواندیش، چاپ اول86، شابک: 1-229-412-964، 373صفحه، درباره نویسندگان +فصل1) شما قادرید زندگی زناشویی تان را نجات دهید، فصل2)هرگز برای من رخ نخواهد داد فصل3)چگونگی شروع بی وفایی ، فصل4) بی وفایی ها اغلب چگونه تمام می شود، فصل5)بی وفایی ها چگونه باید تمام شود ، فصل6) آمادگی برای بهبود زندگی مشترک فصل7)راهنمای بهبود زندگی مشترک بر اساس قانون حمایت ، فصل8)راهنمای بهبود زندگی مشترک بر اساس قانون توجه ،فصل9)راهنمایی بهبود زندگی مشترک بر اساس قانون زمان،فصل10)راهنمایی بهبود زندگی مشترک بر اساس قانون صداقت فصل11)آزردگی را کنترل و اعتماد را بازسازی کنید،فصل12) تجدید تعهد زناشویی+ پیوستها) الف: مهم ترین نیاز عاطفی،ب: پرسش نامه نیازهای روحی و عاطفی،ج: پرسش نامه تاریخچه شخصی ،د: توافق نامه .
81- عنوان: زناشویی(دانستنیهای جنسی،آداب آمیزش،همسرداری)،نویسنده:رسول ملکیان اصفهانی، انتشارات:شهیدحسین فهمیده، اصفهان،چاپ ششم 85،شابک: 6-62-7400-964-978،224 صفحه، مقدمه +بخش اول: آیات قرآن ، بخش دوم: احادیث،بخش سوم: رساله ذهبیه امام رضا بخش چهارم : شرح و توضیح آیات و احادیث، دینی و علمی، ازدواج و آمیزش .
82-عنوان:زنان باهوش،انتخاب های احمقانه(چگونه مردان درست کار را بیابید و ازمردان فریبکار دوری کنید.)، نویسندگان :کانل کوآن وملوین کیندر، مترجم: ندا شادنظر،انتشارات:قطره، چاپ اول87 ،180صفحه، شابک : 0-812-341-964-978 ، بخش اول : احمق بودن ، فصل 1)در انتظار شاهزاده رویاها،فصل2)دختر کوچولوی بابا، فصل3)واکنش مردها درمقابل دختر کوچولوی بابا، فصل4)واکنش مردها در مقابل زنان قدرتمند، فصل5)چگونه مردان سرزنده و هیجان انگیز زنان را بدبخت می کنند ، فصل 6) مردانی که زن ها را عصبانی می کنند ، بخش دوم :فصل7)آیا زنان استثنایی زیادند و مردان خوب کم؟، فصل8)رهایی از سوگ بی پایان، فصل9)رهایی از عشق شیدایی و وسوسه انگیز فصل10)رهایی از انتظارات، فصل11)یافتن الماس نهفته در پس چهره عبوس، فصل12) نگاه جدید به زنانگی، فصل13)آنچه زنان باهوش باید بدانند ، 14)قوانینی برای یافتن مردان درستکار و خوب + ضمیمه : آزمون
83- عنوان: زنانی که مردان آنها را دوست دارند و زنانی که مردان آنها را ترک می کنند،نویسندگان: کوئل کووان و ملوین کنیدر،مترجم : مهدی قراچه داغی، نشر مهر،چاپ اول مهر84 ،269 صفحه ، شابک: 7-42-6142-964 ، بخش اول : زنانی که مردان آنها را ترک می کنند ، فصل1)چرا عشق گریز پابه نظر می رسد، فصل2)زنانی که ندانسته از صمیمیت می ترسند ، فصل3)چگونه انتظارات سالم خطرناک می شوند فصل4)زنانی که در خفا از مردان متنفرند ،فصل5)چگونه نیاز به کنترل نتیجه معکوس می دهد، فصل 6)زنانی که بیش از حد از خود مایه می گذارند ، بخش دوم: فصل7)راه به سوی تعهد، فصل8)دست کشیدن از شاهزاده و پیدا کردن مرد، فصل9)اعتماد کردن به یک مرد تا توانمندیهای شما را بستاید فصل10)بر شور و اشتیاق مرد زندگیتان بیفزایید، فصل11)عمق بخشیدن به عشق از طریق دوستی، فصل12)قواعدی برای باقی ماندن در عشق+ ضمیمه : پرسشنامه ها ( سبکهای مهرورزی) .
84- عنوان: زندگی با شوهر کج مدار، نویسنده: نانسی گود، مترجم : فروزنده داورپناه، انتشارات: رشد، تهران، چاپ اول 1381، 296 صفحه، شابک: 1-07-7475-964 ،سپاسگزاری + مقدمه ی مترجم + پیش گفتار + 9 فصل، فصل1) سؤال اساسی: آیا اصولاً مردها می توانند توقعاتی را که زنانشان از آن ها دارند ، برآورده سازند ،فصل2) مردی که از پای بند ساختن خود ، گریزان است، فصل3)احساسات شما ارزشمندند:مردی که با خشونت خود،شما را می رنجاند، فصل4)آن حرفهای کوچک شیرین ، فصل5)حوزه ی مسایل جنسی، فصل6)موضوعات بحث انگیز، فصل7)دیگر،نوبت ارزیابی خود رسیده است ، فصل8)مردی که به گرد خود دیوار می کشد ، فصل9) هر مردی می تواند مرد کج مدار باشد .
85- عنوان: زندگی شیرین(رهنمودها و داستان های آموزنده برای زوج های جوان)،نویسنده: محمود اکبری، انتشارات:گلستان ادب، ،چاپ پنجم زمستان 1383، شابک: 5-7-93049-964، 128 صفحه، مقدمه + فصل1) کلیات (ازدواج چیست ،فلسفه ی ازدواج ،معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه اسلام ،شیوه ی گزینش همسر)،فصل2) رمز نشاط در زندگی، فصل3) سازگاری و ناسازگاری .
86- عنوان: زن ، مرد ، زندگی(راهنمایی های مفید و ضروری برای احیای عشق و صمیمیت)، نویسندگان: دکتر ملوین کیندر و دکتر کانال کوآن، مترجم: احمد ناهیدی، انتشارات: زریاب، تهران 1381،280 صفحه شابک : 3-26-7097-964 ،فصل1)تقابل خواسته ها ، فصل2)کنار گذاشتن باورهای موهوم در زندگی زناشویی،فصل3)تغییر: تحت تأثیر قراردادن،فصل4)روابط ناسالم : گرفتاری در دام فریب و وسوسه،فصل5)وقتی عشاق با هم می ستیزند،فصل6)کار و پول: راه حلهای تازه، فصل7)مسائل جنسی پنهان ترین بخش هر ازدواجی است،فصل8)چه وقت زن و شوهر دوست یکدیگر می شوند، فصل9)کشف دوباره خانواده + سخن آخر : راه جدید با هم بودن + آزمونهای کوتاه : معیارهای سنجش .
87- عنوان:سفرعشق، نویسنده: دکتر باربارا دی آنجلس،مترجم: هادی ابراهیمی، انتشارات: نسل نواندیش، چاپ دوم بهار83 ، شابک : 7-81-5885-964، 110 صفحه ،این کتاب سخنرانی دکتر باربارادی آنجلس است.
88- عنوان: شور جوانی و ازدواج، نویسنده: سید بهاء الدین نجفی، انتشارات: دفتر نشر مصطفی ، قم، چاپ دوم 1384، شابک: 0-056-466-964، 88 صفحه،1)پیش سخن،2)شور جوانی،3) فضیلت ازدواج،4)انتخاب همسر ،5)دوران نامزدی ،6)سفارش به ازدواج ،7)شب عروسی ، 8)ابراز محبت نسبت به همسر،9)نظافت در زناشویی،10)اهمیت مسائل جنسی،11)عوامل و نواحی تحریک پذیر، 12)سردمزاجی زنان ،13)راهنمایی های لازم برای نزدیکی ، 14)بهبود روابط زناشویی ، 15)چند توصیه به خانم ها ،16)منابع و مآخذ .
89-عنوان: 101 راز برای ازدواج موفق (درس هایی ساده برای پایداری در عشق)، نویسندگان: لیندا و چارلی بلوم،مترجم:ویدا اسلامیه،نشرعلم،چاپ اول تهران 1386، شابک : 3-571-405-964 ،381 صفحه، 101 نکته در قالب 101 بخش بیان شده است.
90- عنوان: 101 روش برای رمانتیک بودن، نویسنده: دکتر باربارا دی آنجلس، مترجم : هادی ابراهیمی انتشارات : نسل نواندیش، چاپ اول بهار 83، صفحه 107 ،شابک: 5-96-5885-964، این کتاب در قطع جیبی می باشد که101 نکته را به صورت جداگانه در هرصفحه توضیح داده است.
91- عنوان: طلوع آشنایی، نویسنده: مهدی رفیعی موحد، انتشارات: دفتر تبلیغات اسلامی، بوستان کتاب، قم، چاپ دوم1380، 120 صفحه، شابک: 6-038-371-964، پیش گفتار + مقدمه+ 2 فصل + 7 پیوست + کتاب شناسی ، فصل1) ضرورت شناخت و بررسی پیش از ازدواج فصل2) مراحل آشنایی پیش از ازدواج ،پیوست ها:1) مجموعه قوانین فقهی، حقوقی (ازدواج با عقد دائم)،2) مجموعه قوانین فقهی، حقوقی (شرط های ضمن عقد)،3)مجموعه قوانین فقهی، حقوقی (مهر) ،4)مجموعه قوانین فقهی،حقوقی (اسباب تحریم)، 5)مجموعه قوانین فقهی، حقوقی متعه 6) سند ازدواج، 7) نمونه ی آمار ازدواج و طلاق .
92- عنوان:عشق را بجویید تا بیابید، نویسنده: دکتر باربارادی آنجلس،مترجم: هادی ابراهیمی،انتشارات: نسل واندیش، چاپ اول بهار84، شابک 8-038-412-964 ، 62 صفحه ،بخش اول :پیرامون همسریابی و شتاب بخشیدن به یافتن همسر آینده ، بخش دوم : پرسش و پاسخ
93- عنوان:عشق مورد نظر شما (راهنمای زوجها، حل مشکلات زناشویی به کمک ایماگو درمانی)، نویسنده: دکتر هارویل هندریکس، مترجم: مهدی قراچه داغی، انتشارات آسیم، چاپ اول 1383، 369 صفحه ، شابک : 7-026-418-964 ،مقدمه ای بر چاپ جدید + مقدمه + بخش اول ) ازدواج ناهشیار ، بخش دوم ) ازدواج هشیارانه، بخش سوم )تمرینات ،این کتاب باعنوان چگونه عشقی راکه می خواهیم بیابیم با ترجمه توراندخت تمدن توسط نشر البرز در سال 1382 منتشر گردیده است.
94- عنوان:عشق ونفرت در زندگی زناشویی،نویسنده: مصطفی علیزاده،انتشارات: هیرمند،تهران 1383، 152 صفحه، شابک : 1-018-408-964 پیش گفتار +فصل1)چرا ازدواج می کنیم،فصل2)معیارها و اصول گزینش، فصل3)رفتارهای دوسویه،فصل4)از صدای سخن عشق ندیدم خوشتر فصل5)ناتوانی جنسی در روابط زناشویی فصل6)آیا مردان مریخی و زنان ونوسی هستند ، فصل7)نکته های آموزنده، فصل8)یک پرسش نامه مقدماتی، فصل9)کتابنامه
95- عنوان: عشق هرگز کافی نیست(شیوه های نو برای حل مشکلات زناشویی و خانوادگی بر اساس شناخت درمانی)،نویسنده: پروفسور آرون تی بک، مترجم :مهدی قراچه داغی، انتشارات: آسیم، چاپ شانزدهم 1383، شابک : 9-55-8277-964 ، 393 صفحه، پیشگفتار (دکتر عیسی جلالی) + مقدمه +فصل1)قدرت تفکر منفی،فصل2)روشنایی و تاریکی فصل3)دیدگاههای مختلف،فصل4)شکستن قاعده ها فصل5)ایستایی در مناسبات زناشویی ، فصل6 )فروپاشی زندگی زناشویی،فصل7)افکار خاموش:چشم طوفان،فصل8)ترفندهای ذهن فصل9)نبرد سهمگین،فصل10)زندگی زناشویی سعادتمندانه ، فصل11)تقویت بنیادها،فصل12) سازگار کردن روابط زناشویی،فصل13) خطاهای شناختی خود را اصلاح کنید فصل14)هنر گفتگو،فصل15)هنر سازگاری ،فصل16)جلسات حل اختلاف، فصل17)تخفیف خشم، فصل18) مسائل ویژه .
96- عنوان: قوانین ازدواج(رموز زندگی زناشویی موفق)، نویسنده: اِلِن فاین و شری اشنایدر، مترجم: مژگان جهانگیر، انتشارات: قطره، چاپ اول 1385، شابک: 8-620-341-964، 174صفحه، مقدمه نویسنده + مقدمه مترجم + 41 قانون در 41 قسمت + قوانینی که خانم های خوشبخت به این مجموعه افزوده اند + چند کلمه از زبان یک روان شناس + چند توصیه نهایی ،این کتاب تحت عنوان زنان ، عشق و ازدواج (43 اصل برای موفقیت در زندگی زناشویی) توسط انتشارات ساوالان در سال 84 منتشر شده است .
97- عنوان :قوانین زندگی، نویسنده: ریچارد تمپلار، مترجم:مهدی قراچه داغی، انتشارات قطره،تهران، چاپ اول پاییز 1386 ، 228 صفحه، شابک: 1-03-2980-964-978،مقدمه +فصل1) قوانینی برای شما، فصل2) قوانین زندگی مشترک،فصل3) قوانین خانواده و دوستان ، فصل4) قوانین اجتماعی، فصل5) قوانین جهان
98- عنوان: گلبرگ زندگی(مجموعه گفتگوی تلویزیونی ازدواج درشبکه 3سیما)،نویسنده:حسین دهنوی، انتشارات:خادم الرضا،چاپ هجدهم پاییز88، 237صفحه، شابک:4-67-2590-364-978، سخن ناشر + دیباچه + ضرورت ازدواج + فواید ازدواج + انگیزه ازدواج + سن ازدواج + روابط پیش از ازدواج + شیوه های نادرست ازدواج + آسیب های ازدواج + موانع ازدواج + اضطراب ازدواج + دعا برای ازدواج + اقدام به ازدواج + همتایی در ازدواج + ازدواج های ویژه + شناخت ویژه گی ها + شناخت معایب + آزمایش برای ازدواج + تحقیق در ازدواج + بله برون + مهریه + شروط ضمن عقد + منتفی شدن ازدواج + دوران عقد + عروسی مطلوب + عدم امکان ازدواج + کتاب نامه .
99- عنوان: گلشن مهر، (داستان ازدواج علماء و بزرگان)، نویسنده: رسول قلیچ، انتشارات:مؤسسه فرهنگی سماء، چاپ دوم1381، شابک: 1-11-7521-964، 96 صفحه، مقدمه + بخش اول) داستانهای پند آمیز از ازدواج علما ، بخش2) داستانهای جالب از ازدواج .
100- عنوان: مجموعه مقالات همایش ازدواج دانشجویی(راهکارها و چالش ها)، کانون مشاوره خانواده دانشگاه صنعتی اصفهان، انتشارات مرسل 1383، شابک :1-29-8288-964 ،352 صفحه، ازدواج دانشجویی از منظر : بهداشت روانی، ارزشهای اسلامی، فرهنگ ایرانی، اقتصاد خانواده( شامل سخنرانیها، پوستر و مقالات ) .
101- عنوان : مراحل ازدواج در اسلام، نویسنده: مجید رشید پور ،انتشارات: انجمن اولیا و مربیان، تهران، چاپ هشتم زمستان 1385، 153 صفحه، شابک: 8-101-964-451، سخن ناشر+مقدمه + فصل 1) هدف و زمان ازدواج، فصل2) گزینش همسر،فصل3)شرایط ازدواج، فصل4) ویژگی های همسران، فصل5) غریزه ی جنسی و کرامت انسانی، این کتاب در سال 65 تحت عنوان روانشناسی ازدواج دراسلام چاپ شده است.
102- عنوان: مریخیها و ونوسیها شروع دوباره، نویسنده: دکتر جان گری، مترجم: مهدی قراچه داغی، انتشارات: پیکان، تهران، چاپ دوم1380، 297 صفحه، شابک : 6-156-328-964 ،مقدمه +بخش اول)مریخیها و ونوسیها شروع دوباره،بخش دوم )شروع دوباره در ونوس بخش سوم ) شروع دوباره در مریخ .
103- عنوان: مریخیها و ونوسیهای واقعی، نویسنده: جان گری، مترجم: مهدی قراچه داغی، انتشارات: پیکان، چاپ اول 82 ، 139 صفحه، شابک : 2-371-328-964 ،مقدمه + 1) مردها مریخی و زنها ونوسی هستند، 2) آزمون مهم مریخی و ونوس، 3) مردها به درون غارهایشان می روند و زن ها صحبت می کنند،4) دوازده نیاز عشقی،5) مردها مثل نوارکِشی هستند،6) زنها به موج شباهت دارند،7) بیست و پنج روش برای امتیاز گرفتن در ونوس،8)25 راه برای امتیاز گرفتن در مریخ،9) مشاجره می تواند تولید رنجش کند،10) چگونه از اصلاح کردن مردها دست بکشیم، 11) چگونه حمایت بطلبیم و آن را دریافت کنیم، 12) نامه احساسی ، 13)فصلهای عشق .
104- عنوان: مطلع مهر (راهکارهای جامع و کاربردی برای انتخاب همسر)، نویسنده: امیر حسین بانکی پورفرد، انتشارات: حدیث راه عشق، اصفهان 1386، 264 صفحه، شابک :8775-964-978، مقدمه+ گفتار1: بهترین انتخاب،گفتار2: فوریت ازدواج،گفتار3: احراز شرایط اولیه برای ازدواج گفتار4 : معیارهای انتخاب همسر، گفتار5: آداب خواستگاری،گفتار6: ضرورت تحقیق در ازدواج،گفتار7: تصمیم گیری،گفتار8: نقش مهریه در ازدواج.
105-عنوان: معجزه عشق، نویسنده: دکتر الن کریدمن، مترجم: منصوره آرام فرد، انتشارات:فرهنگ مردم، چاپ اول 83،اصفهان، شابک : 2-91-7471-964،8+224 صفحه، مقدمه + فصل1)بوسه ده ثانیه ای، فصل2)تعریف کردن 5 ثانیه ای،فصل3)صحبت 30 دقیقه ای، فصل4) آغوش 20 ثانیه ای،فصل5) تحریک 60 دقیقه ای،فصل6) رویای 2 ساعته، فصل7) قهقهه ی دو دقیقه ای، فصل8) روز 24 ساعته، فصل9) نتیجه گیری .
106- عنوان: معیارهای زندگی،نویسنده: محمود اکبری،انتشارات موج علم،قم، چاپ دوم 1383، 156 صفحه، شابک: 3-9-95842-964پیشگفتار + فصل1)معیارهای اعتقادی، فصل2)معیارهای اخلاقی، فصل3)اجتماعی- سیاسی فصل4)معیارهایی از احکام .
107- عنوان: موفقیت جوانان در انتخاب همسر، نویسنده:داوودعرفانی فر،انتشارات:نبوغ،چاپ اول1380، 240 صفحه، شابک: 7-97-6167-964مقدمه ، فصل1)اهمیت ازدواج، فصل2)چه موقع به فکر انتخاب همسر بیفتیم، فصل3)10 اصل اساسی در انتخاب همسر،فصل4)مراحل انتخاب همسر، فصل5)بررسی دوستی های قبل از ازدواج ، نامزدی ، مهریه، فصل6) یک زندگی موفق برای زوج های جوان ، ضمیمه: 1) الگوهای برتر زندگی ،2) ازدواج موقت، 3) ایدز و راههای انتقال و پیشگیری .
108- عنوان: موهبت عشق- واقعیت ازدواج، نویسنده: کدی ساتیش کامت، مترجم: مینا اعظامی، انتشارات: البرز، تهران1387 ،320 صفحه، شابک : 5-574-442-964-978 ، 1) در وادی روحی ساده و بی تکلف، 2)در وادی تضادهای جزئی، 3) در وادی خلق و خویی لطیف تر 4) در وادی عقل و منطق
109- عنوان :نظام خانواده در اسلام(بررسی تطبیقی)، نویسنده: استاد باقر شریف قرشی، مترجم: لطیف راشدی،انتشارات: امیرکبیر، تهران، چاپ اول پائیز 1382 ، 140 صفحه، شابک: 2-135-304-964، مقدمه ی ناشر + پیشگفتار مترجم + زندگی نامه مؤلف+مقدمه ی نویسنده+ 6 فصل فصل1)خانواده و مسائل جنسی،فصل2)عناصر تشکیل دهنده ی خانواده، فصل3) پیرامون بارداری و زایمان، فصل4) عوامل تحکیم خانواده فصل5)عوامل فروپاشی خانواده، فصل6)شیوه های تربیتی در نظام خانواده .
110- عنوان: نقش بهداشت روان درازدواج زندگی زناشویی وطلاق، نویسنده: دکترحسین عسکری، انتشارات: گفتگو، چاپ اول بهار 80 ، 358 صفحه ، شابک : 0-1-91209-964، پیش گفتار + بخش 1) عشق و انواع آن،بخش 2 ) انگیزه های ازدواج،بخش 3) انواع ازدواج، بخش4)عوامل بازدارنده فرد از ازدواج، الف) در پسران یا مردان ، ب) در دختران و زنان، بخش5)رعایت موارد ضروری در ازدواج، بخش6)تنظیم قرارداد ازدواج بخش7)پایه های اساسی در زندگی زناشویی ، بخش8)عوامل مؤثر در تضادهاو کشمکش ها،بخش9)جدایی وانواع آن، بخش10)زندگی بعد از جدایی ، بخش 11)گفتاری در زمینه بهداشت روان .
111- عنوان: نیازها و روابط دختران و پسران، نویسنده: محسن ماجراجو،انتشارات: پارسیان،چاپ چهاردهم 1388،404 صفحه مقدمه + فصل 1) ازدواج و همسرداری،2) بارداری و زایمان، 3) طب سنتی و بیماریهای زنان ، مردان و کودکان، 4) مسائل و احکام جوانان 5) متفرقات .
112- عنوان: نیازها و روابط زن و مرد، نویسنده: محسن ماجراجو، انتشارات لاهوت، چاپ دوم 1383 ، 264 صفحه، شابک: 3-59-7762-964، مقدمه + 6 فصل + کتابنامه ،فصل1) احکام نگاه کردن زن و مرد،فصل2) احکام آرایش زن و مرد، فصل3) احکام پوشش زن و مرد ،فصل4)تماس های بدنی و زبانی زن و مرد، فصل5)احکام موسیقی و رقص ،فصل6) جادوگری بین زن و مرد .
113- عنوان: نیازها و روابط عروس و داماد، نویسنده: محسن ماجراجو،انتشارات: لاهوت، تهران،چاپ پنجم1383، 166 صفحه، شابک: - 898-964
مقدمه + 5 فصل + کتابنامه ،فصل1) نیاز و کمال، فصل2) در کار خیر(مسئولیت و شناخت)، فصل3)جگر شیر نداری (خواستگاری، مهریه، عقد) ،فصل4) فطرت عشق (ازدواج های حرام، فامیلی .) فصل5)ازدواج در قلمروی بی فطرت .
114- عنوان: وصال مهرورزان (مسائل اساسی قبل و بعد از ازدواج)، نویسندگان: محمد احسان تقی زاده و اکرم حسین زاده،انتشارات: حدیث راه عشق، چاپ دوم بهار84،176 صفحه، شابک: 6-2-95633-964 ،مقدمه+ فصل1)اهداف وفواید ازدواج دراسلام،فصل2)مسائل اساسی قبل ازازدواج فصل3)شناخت همسر،فصل4)مسائل اساسی بعد ازازدواج ، فصل5)اخلاق ارتباطی(معاشرتی) .
115- عنوان: ویتامین های عشق وصمیمیت(رازهای شاد زیستن و نفوذ بر همسران)، نویسندگان:احمد حلت و منصوره آرام فرد، انتشارات: فرهنگ مردم، چاپ سوم بهار82، شابک : 0-30-7471-964 ،152 صفحه، فصل1)‌ویتامین های A آقایان محترم مصرف کنند،فصل2)‌ویتامین های B خانم های عزیز مصرف کنند،فصل3) ویتامین های AB خانم ها و آقایان با هم مصرف کنند.
116- عنوان: هرگز ازدواج نکنید مگر با نیمه گمشده الهی تان، نویسنده: محمد اثنی عشری، انتشارات: موسسه نگین ، چاپ هشتم بهار 88 ، 278 صفحه، شابک: 8-00-2616-964-978، مقدمه + فصل1) دلایلی جهت ازدواجی ، فصل2) شناختی از مسیر ازدواج ،فصل3) نمونه ای از ازدواجهای موفق، فصل4) خود را بهتر بشناسیم ، فصل5) بانک سوالات: شناختی از خود و همسرتان .
117- عنوان:1001پرسش که می بایست قبل از ازدواج ازهمسرآینده بپرسید ،نویسنده :مونیکا مندزلیهی، مترجم:هادی ابراهیمی،انتشارات:نسل نواندیش،چاپ اول86، شابک : 6-221-412-964 ، 439صفحه ،مقدمه + سیزده بخش شامل 63 فصل + سخن آخر، بخش 1) گذشته تان (4 فصل) بخش 2)پدر و مادر و خویشاوندان سببی (5 فصل) بخش3)سایر موارد (خویشاوندان ودوستان)(5فصل) بخش 4)بچه ها(6 فصل) بخش 5) چشم انداز شما نسبت به آینده(دین و عقاید و شغل و حرفه)(6فصل) بخش 6) زندگی روزمره ، سبک زندگی(4فصل) بخش 7)سرگرمی ، تفریح و وقت گذرانی(4 فصل) بخش8) مسائل مالی و اقتصادی (7 فصل) بخش 9)صمیمیت فیزیکی و جسمانی(1 فصل) بخش10)صمیمیت احساسی و عاطفی(5فصل) بخش 11)موقعیتهای خاص و ویژه (مثلاً ازدواج با ارتشی ، با مشاهیر )(5 فصل) بخش12)عروسی(6 فصل) بخش 13)چه مواردی پایه و اساس زندگی شما را مستحکم می کند و چه مواردی آنرا سست و متزلزل می سازد ؟(5 فصل) + سخن آخر .
118- عنوان: هفت درصد استثنایی (با 9 راز زندگی سعادتمندترین زن و شوهرهای جهان آشنا شویم) ، نویسنده: گرگوری کی. پاپکک، مترجم : منیژه شیخ جوادی (بهزاد)، نشر پیکان چاپ اول 1382،تهران،306 صفحه، شابک: 2-354-328-964 ،پیشگفتار: هفت درصد استثنایی چه کسانی هستند ؟+ مسیر رابطه + طراحی دستور زناشویی+ وفاداری استثنایی+ عشق استثنایی + خدمت استثنایی+ تفاهم استثنایی + مذاکره استثنایی + قدردانی استثنایی + لذت استثنایی + رابطه جنسی استثنایی + پس گفتار: ازدواج استثنایی خود را بنا نهید.
119- عنوان: همسران خوشبخت (قو مهربان است و آرام)، نویسنده: مهدی لک علی آبادی، انتشارات: دیوان، چاپ اول 1388، 96 صفحه، شابک: 6-16-5178-600-978، مقدمه + فصل1)متعلق به یکدیگر باشید ، فصل2)نمونه یک تغییر،فصل3)همین حالا شروع کنید فصل4)توقع تشکر و قدردانی نداشته باشید ،فصل5)اشتباهات خود را مؤدبانه بپذیرید، فصل6) جمعه ها روانشناس رفتار خویشتن باشید، فصل7)توصیه های در تداوم زندگی زناشویی،فصل8)لطفاً ما را درک کنید، فصل9) سخن اندیشمندان .
120- عنوان:همسران، زندگی، الگوی بالندگی، نویسنده: احمد لقمانی،انتشارات: بهشت بینش، قم، چاپ هفتم مهر 1383، 120 صفحه، شابک: 1-02-7877-964،مقدمه + فصل1) صفات همسران در خانواده ی فاطمه زهرا و امیر مؤمنان ،فصل2) آموزه های زندگی در آخرین سخنان آسمانی .
121- عنوان: همسرداری، نویسنده: ابراهیم امینی (ویرایش 2) ،بوستان کتاب(انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، چاپ نوزدهم 1383، 303 صفحه، شابک: 2-637-371-964، این کتاب در قالب 80 نکته توصیه هایی را در مورد ازدواج دربردارد.
122- عنوان: همسر یابی و همسرداری ،نویسنده: سید محمد صمصامی(صمصام شریعت)،انتشارات: صغیر، اصفهان ، چاپ سوم 1381 ، قطع جیبی، شابک : -30-5862-964،246صفحه،1)همسریابی و همسرداری، 2)همسرداری عبادت است،3)ازدواج یک نهاد الهی است،4)همسر دلخواه، 5)شخصیت خانواد، 6)زن می سازد و زن خراب می کند،7)مرد دلخواه، 8)مرد جهانگیر و زن مردگیر است،9)زن خوب مقدس است،10)زیبایی و کمال انسانی ،11)دردسر زیبایی 12)زن کالای تجاری نیست، 13)کارکردن زن در خارج از خانه ، 14)چرا تنها به قاضی می روید 15)ازدواج ایده آل، 16)عشق لطیف ترین گل جهان هستی است ، 17)سه عامل مهم و اساسی در ایجاد اختلاف، 18)چند دستورالعمل،19)مادر شوهر و مادر زن،20) زفاف، 21) طلاق .
123- عنوان: هنر زن بودن، نویسنده: مارابل مورگان،مترجم: صادق آسوده، انتشارات: نشر امید فرزانگان، چاپ چهارم 1383،232 صفحه، شابک : 1-3-91652-964 ، مقدمه مترجم+دیباچه، بخش اول ) منظم و هوشمند باشید ،فصل 1) آماده باش، فصل2) فرصت را غنیمت شمارید، فصل3) دگرگون شوید، بخش 2) مشوق و حیات بخش باشید، فصل4)شوهرتان را بپذیرید، فصل5)او را تحسین کنید، فصل6)خود را با او وفق دهید، فصل7)از او قدردانی کنید ، بخش 3) رامشگر و دلربا باشید، فصل 8) خانه را بیارایید ، فصل9) با او بیارامید ، فصل10) عاشق هم باشید، بخش4) وفادار و پارسا باشید فصل11) یار و همدل باشید ، فصل12) با خیر و برکت باشید،فصل13) به نیروی بیکران وصل شوید ، فصل14) آماده باش ،این کتاب با عنوان زن کامل باترجمه پریسا علی نیا توسط انتشارات خجسته در سال 80 منتشر شده است.
124- عنوان: هنر همسرداری،(اخلاق در دانشگاه منزل) نویسنده:حسن صدری مازندرانی، انتشارات: میراث ماندگار، چاپ چهارم86،384 صفحه، شابک : 5-79-8350-964 ، مسئولیت خطیر مردان+ مسئولیت خطیر زنان+اوصاف زنان شایسته و ناپسند + صفات ناپسند زنان + وظایف مشترک زن و شوهر + روابط فامیلی و اجتماعی+ مقاربت از دیدگاه اسلام+ تغذیه جنسی+ چند داستان آموزنده .
شنبه 16/7/1390 - 9:52
شخصیت ها و بزرگان
سید نورالدین نعمت الله كهستانی (یا كوه بنانی یا كرمانی) مشهور به شاه نعمت ا... ولی، در سال 731 و قصبه كهسان یا كوهستان در نزدیكی هرات متولد شد. و با توجه به احترام و رفاهی كه پدرش ، كه از مردم با نفوذ روزگار بود، داشت، بهعلم روی آورده و در محضر شیخ ركن (شیرازی، شمسی الدین حكی، سید جلال الدین خوارزمی و قاضی عضد الدین ایجی) ادبیات و كلام و حكمت و فقه آموخت سپس: به صوفیان قائدی پیوست. و سپس از آن سفرهای بسیاری به مصر، مغرب، مدینه، مكه، بلخ ماورالنهر كرد و به كوه بستان در كرمان رفت و در آنجا مسكن گزید و در ماهان خانقاهی ساخت. سپس در سفری به شیراز با اسكندرین عمر شیخ نواده امیر تیمور گوركانی دیدار كرد. و سرانجام در 834 یا 827 درگذشت. وی بعنوان موسس سلسله نعمت اللهیه یكی از مشهورترین عارفان جهان اسلام به شمار می رفت كه مریدانی در ایران و هند از جمله شاهزادگان هندی و تیموری داشت. كتابها و رسالات بسیار زیادی را تالیف كرد كه مشهورترین آنها دیوان اشعار وی می باشد.گروه : علوم انسانیرشته : الهیات و معارف اسلامیگرایش : عرفان اسلامیوالدین و انساب : سلسله نسبت سید نورالدین نعمت الله كهستانی به ترتیب زیر به امام محمد باقر می رسید: نورالدین نعمت الله بن عبدالله بن محمد بن عبدالله بن موسی بن یحیی بن هاشم بن موسی بن جعفر بن صالح بن محمد الباقر بن علی بن حسین بن علی (ع). اجداد وی از شهر حلب به گیج و مكران آمده بودند. پدر شاه نعمت الله با ملوك شبانكاره فارسی نیز از طریق سببی خویشاوند گردیده بود.اوضاع اجتماعی و شرایط زندگی : پدر سید نورالدین نعمت الله كهستانی ولی از سادات حلب بود كه در كوه بنان كرمان متوطن شده و نیز با ملوك شبانكاره روابط خویشاوندی سببی برقرار نموده بود. از این رو او و خانواده اش از رفاه و احترام خاصی در آن منطقه برخوردار بوده اند.تحصیلات رسمی و حرفه ای : سید نورالدین نعمت الله كهستانی در سال 731 آموختن علوم ظاهری را از ركن الدین شیرازی، شمس الدین مكی، سید جلال الدین خوارزمی و قاضی عضدالدین فرا گرفت و بدر بیست وچهارسالگی در مكه به خدمت شیخ عبدا... یافعی (صاحب كتاب روضه الریاحین و قطب الدین رازی) درآمد. و خرقه خود را از شیخ عبدا.. یافعی گرفت. گفته اند كه وی مقدمات علوم، علم بلاغت، كلام، حكمت اللهی، اصول، فقه و اصول عرفان را در جوانی فرا گرفت و در همان هنگام فصوص الحكم ابن عربی را از برداشت. نعمت ا... چنان در عرفان به مقامات عالی دست یافت كه در بسیاری منابع با عنوان «شاه» (كه از القاب عالی رتبه تصوف است، یاد شده است. شاه نعمت ا... ولی پیش از این مدتی را در طریقت قادری به آموختن مشغول بود.خاطرات و وقایع تحصیل : سید نورالدین نعمت الله كهستانی هدایا و اموالی كه مردم نزدش می آوردند را همگی می پذیرفت و در ظاهر چندان به حلال و حرام بودن آن توجهی نداشت. روزی سلطان شاهخ تیموری برای امتحان وی گوسفندی را كه از كسی غصب گرفته شده بود را بریان نموده و نعمت ا.. را دعوت نمود. هنگامی كه نعمت ا... به تناول گوشت گوسفند مشغول بود، سلطان شاهرخ به وی خبر داد كه گوسفند غصبی بوده است. اما نعمت ا... گفت كه وی هرگز نان حرام نمی خورد. شاهرخ برای اثبات سخن خود صاحب گوسفند را آورد تا به غصبی بودن آن شهادت دهد. اما صاحب گوسفند گفت كه وی این گوسفند را برای شیخ نعمت ا... به عنوان نذری آورده است كه مامورین سلطان شاهرخ آن را به زور از وی گرفتند. [سمرقندی، تذكره الشعرا، صص 3-252]فعالیتهای ضمن تحصیل : سید نورالدین نعمت الله كهستانی بیشتر اوقات زندگانی خود را در سفر می گذراند.سفرهای وی بیشتر جنبه عارفانه و تحصیلی داشته است.استادان و مربیان : سید نورالدین نعمت الله كهستانی، ركن الدین شیرازی، شمس الدین مكی، سید جلال الدین خوارزمی و قاضی عضدالدین و مهمترین آنها شیخ عبدا... یافعی بودند.سلسله استادان شاه نعمت ا... ولی به احمد غزالی، جنید بغدادی و شیخ حسن بصری می رسد.همسر و فرزندان : سید برهان الدین اولین فرزند سید نورالدین نعمت الله كهستانی بود كه در طی سفر وی به كوهستان كرمان به دنیا آمد. امیر خلیل ا.. از دیگر فرزندان او بوده است. فرزندان ونوادگان وی در زمان امیر دولتشاه سمرقندی (عصر شاهرخ) در كرمان و هند و فارس از بزرگان به شمار می رفتند شاه نعیم الدین نعمه ا... ثانی نواده شاه نعمت ا... ولی و داماد شاه طهماسب بوده است. سید قطب الدین میرحاج گنابدی متخلص به انسی (معاصر سلطان حسین بایقرا) نیز از نوادگان شاه نعمت ا... بود.وقایع میانسالی : اكثر عمر سید نورالدین نعمت الله كهستانی به عبادت و سفر گذشت وی در مكه سالها به تحصیل نزد بزرگان صوفیه، بویژه شیخ عبدا... یافعی پرداخت. و با سلطان حسین افلاطی بصری،‌ دیدار كرد. و مدتی در هرات و خراسان و سپس در كوهستان كرمان، تفت یزد، به دعوت اسكندربن عمر شیخ شیراز، سمرقند،‌كوه صاف (در نواحی بلخ) مقیم بوده است. شرح احوال و مقامات شاه نعمت ا... را عبدالرزاق بن عبدالكریم كرمانی در كتابی در سال 911 هـ.ق تالیف نموده است. و نیز كتابهایی توسط عبدالعزیز بن شیرملك بن محمد واعظی كه برای علاءالدین احمد شاه دوم بهمنی (838-862 هـ.ق) در هند نوشته شده است. و نیز كتاب سویدالدین نصرا... بن برهان الدین خلیل ا... طاوسی ابرقوهی تالیف 906 به دستور نعمت الله ثانی نواده شاه نعمت ا... ولی و كتاب سوانح الایام فی مشاهدات العوام (سلسله العارفین) اثر صنع ا... نعمت اللهی ( تالیف 1066) و نیز شرح مفصلی دركتاب جامع مفیدی در تاریخ یزد اثر محمد مفیدی مستوفی یزدی.زمان و علت فوت : سید نورالدین نعمت الله كهستانی در سال 827 هـ.ق در هفتاد و پنج سالگی یا در سال 834 در سن 103 سالگی در زمان حكومت سلطان شاهرخ تیموری وفات یافت و در قریه ماهان در نزدیكی كرمان مدفون گشت و لنگرو خانقاه وی تا كنون زیارتگاه اهل دل است.مدتی پساز وفات وی به امر سلطان احمد بهمنی پادشاه ركن بقعه ای بر مزار وی بنا گردید (840 هـ.ق) و در زمان شاه عباس دوم ابنیه ای بر آن افزوده شد.مشاغل و سمتهای مورد تصدی : سید نورالدین نعمت ا... بن عبدا... كهستانی ولی با درجه صوفیانه‌ی «شاه» ریاست سلسله صوفیانه نعمت اللهیه را كه خود بنیان گذاشته بود، بعهده داشته است.فعالیتهای آموزشی : سید قاسم انوار در سراب تبریز، مولانا شرف الدین علی یزدی و خواجه صائن الدین علی تركه در اصفهانی در قفت یزد به خدمت شیخ نعمت ا.. درآمدند. و از سوی وی به مصر و شام اعزام شدند. در شیراز سیدابوالوفا سید محمود (شاه داعی الی الله)،‌حافظ شیرازی، پدر علامه جلال الدین دوانی، شیخ ابواسحاق بهرامی، علامیر شریف جرجانی شرف خدمت وی را یافتند اما بیش از هر كس شاه قاسم انوار شاه داعی الله شیرازی، شیخ آذری طوسی (كه در خرقه وی را از دست نعمت ا... گرفت) و مولانا فضل ا... سید نظام الدین احمد شیرازی شاگردان بلافصل و رسمی شیخ نعمت ا... به شمار می روند.مراکزی که فرد از بانیان آن به شمار می آید : سید نورالدین نعمت ا... بن عبدا... كهستانی ولی، بنیانگذار سلسله صوفیانه نعمت اللهیه است. طرایق الحقایق حاج معصومعلی شاه- حبیب السیر، مراه الخیال، امیر علینسیر خان لودی، نتایج الافكار محمد قدات الله گوپا مدی، بهارستان سخن، ریحانه الاوب درباره نعمت ا... ولی مطلب دارند.سایر فعالیتها و برنامه های روزمره : سید نورالدین نعمت ا... بن عبدا... كهستانی ولی اشعاری می سرود كه در آنها به «سید» یا نعمت ا... تخلص می نمود.شاگردان : شاه قاسم انوار، شاه داعی الی الله شیرازی، شیخ آذری طوسی كه خرقه خود را از دست سید نورالدین نعمت الله كهستانی گرفت و مولانا فضل الله سید نظام الدین احمد شیرازی از شاگردان مهم شیخ نعمت الله كوهستانی بشمار می روند. شاگردان وی بنام استاد خود شاه نعمت ا... به نام فرقه نعمت اللهیه مشهورند. پس از وفات شاه نعمت الله ولی، پسرش سید خلیل الله ارشاد مریدان را بعهده گرفت آوازه كرامات و مقامات شاه نعمت الله در ایران و هند چنان منتشر بود كه در این دو سرزمین ارادتمندان و شاگردان بسیاری یافت كه برخی از آنان امر او شاهزادگان و شاهان بودند. هر چه به دوران صفوی نزدیك تر شویم، نفوذ و قدرت این سسله افزایش می یابد.همفکران فرد : سید نورالدین نعمت الله كهستانی ولی همانند سید محمود نوربخش و نیز مانند صوفیان بزرگ صفوی شیعه مذهب و بنیان گذار فرقه صوفیانه‌ی شیعی می باشد.آرا و گرایشهای خاص : سید نورالدین نعمت الله كهستانی شیعه مذهب بوده است و در شرح و توضیح اصول و مبانی تصوف و عرفان بویژه با گرایش شیعی از مردان پركار زمانه خود به شمار می رفت.چگونگی عرضه آثار : سید نورالدین نعمت الله كهستانی ولی برخی رسالات خود را به اسكندربن عمر شیخ نواده تیمور و حاكم فارس، احمد شاه بهمنی و دیگر شاهان بهمنی در اكن عرضه نموده است. شایان ذكر است كه اینان از مریدان وی به شمار می رفتند.
________________________________________
آثار : ویژگی اثر : این رساله های نظم و نثر و درباره طریقه تصوف، سیرو سلوك، اخلاق، معارف و حكیم می باشد.[نفیسی، تاریخ نظم و نثر در ایران و در زبان فارسی، ج1، ص 188]2 آ ا... خلوت ، آفاق و انفس ، اسما كونی ، اصطلاحات صوفیه ، الرساله الشریفه النوریه ، الله هو الاول و الاخر بعربی ، الهامات ، برزخ حروب مقطعات قرآنی ، بیان خوش ، تحقیق الایمان ، تحقیق المرابت الهیه ، تحقیقات موسوم با لطایف النصوف ، تصیحت نامه دیگر ، تفسیر سوره‌ی اخلاص ، خلوت ، خلیفه ، ذوقیات، رساله موزات ، رساله احدیه ، رساله اشرف الاسماء ، رساله اصطلاحات ، رساله البیان ، رساله الحقایق ، رساله انظام ، رساله برازخ ، رساله بشارت نامه ، رساله بلوغات ، رساله بیان اقطاب ، رساله بیان حروف ، رساله بیان كلمه طیبه ، رساله بیان مذاهب در خلق افعال ، رساله تجلیات ، رساله تحقیقات ، رساله تفسیر الله و السموات ، رساله تفصیل اوایل سور ، رساله توكل ، رساله جامع اللطایف ، رساله جنانیه ، رساله جواب سوال از اسم اعظم و غیره ، رساله حببیه ، رساله حروف اصلیه ، رساله حروف و روح ، رساله حورائیه ابو سعید ابوالخیر ، رساله در آن عدد حروف ، رساله در بودن حقیقت انسان مظهر اللهی ، رساله در بیان اسرار كلمه و صلوه و حج غیره ، رساله در بیان تجلی به عربی ، رساله در بیان حقیقت ، رساله در بیان حقیقت مثال و خیال مقیده و كیفیت در اعتبار و یا درجات خلق در ادراك علوم و معانی ، رساله در بیان قلوب انسان[نفیسی، تاریخ نظم و نثر در ایران و در زبان فارسی، ج1، صص 9-188، تا 341 و نیز ج2، ص 742] ، رساله در بیان نفس ، رساله در توكل و بعضی تحقیقات ، رساله در كلمه سبحان ا... در نكات عشر ، رساله در معنی هستی و نیستی ، رساله دیگر از ذوق ، رساله ذوق ، رساله سند خرقه و سوال و جواب سلطان اسكندر، رساله سوال جوال ، رساله سوال و جواب اما علی حكیم ترمزی ، رساله عیون ، رساله فی كدام الحق للخلق و الفرق بین الوحی و الالهام و الحدیث القدسی ، رساله قل هو الله احد ، رساله كشف الاسرار، رساله كمیلیه ، رساله مراتب ، رساله مراتب رندیه ، رساله مراتب فقر ، رساله معرفت ، رساله معرفت روح ، رساله معنی الفقر فخری و كاد الفقر ان یكون كفرا ، رساله مكاشفه ، رساله منابت به عربی ، رساله منشآت ، رساله نسبت خرقه خود معنی اعیان ، رساله نصیحت خلیفه و پادشاه عصر، رساله نصیحت سید نور ا... (پسر سید خلیل ا...) ، رساله نفخ روح آدم ، رساله نكات ، رساله نكات ، رساله نور و مراتب آن ، رساله ها ، رساله واردات ، رساله‌ی اسلامیه ، رساله‌ی اشارات عجیب الحروف ، رساله‌ی بیان علم توحید ، رساله‌ی حورائیه ، رساله‌ی حورائیه دیگر ، رساله‌ی روح ، رساله‌ی مراتب دیگر ، رساله‌ی نصیحت سید برهان الدین خلیل ا... (پسرخود) ، رساله‌ی نفس و نكات ، رساله‌ی نفیسه ، سراسماء غیر متناهی و حروف متناهی ، سلب اوصاف ، سلوك ، شرح اسما الله الحسنی به عربی ، شرح اصطلاحات محیط كمال المله و الدین بطریق ابجاد ، شرح سوال كمیل از حقیقت ، شرح قصوص ، شرح گلشن راز ویژگی اثر : رساله ای خطاب به حكیمی ترمندی (از اصحاب شاه نعمت ا...)(تالیف 836) غیر از دیوان اشعار وی كه حاوی یازده هزار بیت است.102 شرح لمعات ، عینیه رساله وجود فیوضات ، مجمع الاسرار ، مجمع اللطایف ، مجموع اللطایف ، محبت نامه ، مراتب ، مراتب وجود ، مفتاح الابواب ، مكاشفات تعریفات ، نسبت خرقه‌ی احمد شاه بهمنی، نصیحت نامه

شنبه 16/7/1390 - 9:51
شخصیت ها و بزرگان
آقای حاج شیخ جعفر مجتهدی در بیست و هفتم جمادی الثانی سال 1343 ه.ق مطابق با اول بهمن ماه 1303 ه.ش در خانواده ای بسیار متدین و مرفه در شهر تبریز دیده به جهان گشودند.گروه : علوم انسانی رشته : الهیات و معارف اسلامی والدین و انساب : پدر شیخ جعفر مجتهدی جناب حاج میرزا یوسف از دلباختگان آستان ولایتمدار قبله العشاق و امام السعداء، حضرت سیدالشهداء ابا عبدا... الحسین (ع) بودند، تا جائی كه مكرر قافله سالاری زائرین كربلای معلی را از تبریز به عهده می گرفته و خروج زوار تهی دست دل شكسته را خود عهده دار می شدند و در طول مسیر حراست این قافله با دو شیر تربیت شده بود كه در ابتدا و انتهای آن حركت می كردند و زوار امام حسین (ع) را سلامت به مقصد می رساندند. ایشان بعد از فقدان پدرشان جناب حاج میرزا یوسف، تحت كفالت و سرپرستی مادر بزرگوارشان، آن بانوی علویه قرار گرفتند. خاطرات کودکی : شیخ جعفر مجتهدی در اوائل سن پنج سالگی، در عالم رویا مشاهده می كند از جانب آسمان منبری از نور تا كنارش بر پا شده و وجود مقدس بی بی دو عالم حضرت صدیقه طاهره (ع) تشریف می آورند و او را مورد نوازش و تفقد و مهربانی قرار داده و با دست مباركشان به سر و صورت او می كشند. از همان دوران نوجوانی روح بلند و ناآرام این مرد الهی به دنبال كشف حقایق و اسرار بر می خیزد، ایشان نقل می فرمودند؛من در همان آغاز نوجوانی شروع به تهذیب نفس و خودسازی و تقویت اراده نمودم چون بسیار دوست داشتم به بینوایان و مستمندان كمك كرده و زندگی آنها را از فقر و تنگدستی نجات بخشم، سعی وتلاش بسیاری می نمودم تا معمای لاینحل كیمیا به دست من حل گردد، لذا قسمتی از سرمایه پدری را در این راه صرف نمودم ولی به نتیجه ای نرسیدم، اما چون این كوشش من همراه با توسلات شدید بود، یك روز هنگامی كه مشغول انجام تركیبات شیمیایی بودم ناگهان سروشی آسمانی به من ندا در داد:جعفر؛ كیمیا، محبت ما اهل بیت است، اگر به دنبال آن هستی قدم بگذار و ثابت باش،آری؛ اراده ای آهنین و زهدی متین و توسلات پی در پی باعث می شود تا با آن ندای ملكوتی تلاشهای این مرد بزرگ جهت گیرد و مسیر سلوكی او برای همیشه روشن شود و قطره ای لایق در صدفی پر ارزش به مرواریدی درخشان تبدیل گردد. تحصیلات رسمی و حرفه ای : بعد از گذشت حدود یك سال اقامت حاج شیخ جعفر مجتهدی در نجف روزی نامه ای از طرف برادرم كه در تبریز بود توسط شخصی به دستم رسید كه در آن نوشته شده بود از زمانی كه شما به نجف رفته اید اموال شما ( كه عبارت بود از چندین باب مغازه در بهترین نقطه شهر تبریز و مستغلات دیگری كه از پدرم به ارث رسیده بود) در دست مستأجران می باشد و آنها از پرداخت حق الاجاره خودداری می نمایند و می گویند: باید از طرف شخص مالك وكالت داشته باشید تا حق الاجاره را به شما تحویل دهیم. با توجه به اینكه شما دور از وطن می باشید و نیاز به پول دارید وكالتی برای من بفرستید تا مال الاجاره ها را جمع نموده و برایتان بفرستم. در این هنگام متوجه شدم كه مورد امتحان بزرگی قرار گرفته ام؛ متحیر ماندم كه چه كنم؟ آیا با این اندك نانی كه از پینه دوزی به دست می آورم ارتزاق كنم یا مجدداً به زندگی مرفه خود كه از ارث مرحوم پدرم بود و از نظر شرعی هم بلامانع و حلال بود برگردم. با خود در جنگ و ستیز بودم و شیطان مرا وسوسه می كرد، تا اینكه تصمیم خود را گرفته و در پشت همان نامه برای برادرم نوشتم: عنایات حضرت امیرالمومنین (ع) در نجف شامل حالم بوده و از سفره پرفیض ایشان بهره مند می باشم و ایشان هزینه زندگیم را كفایت كرده اند. كسانی كه در تبریز مستاجر من می باشند، اگر توان مالی داشتند در محل استیجاری به سر نمی بردند. لذا به موجب همین دست خط وكالت دارید تمام املاك متعلق به من را به نام مستاجران و در تملك ایشان درآوردید و خدای من هم بزرگ است. و بدین ترتیب در یك لحظه تمام ثروت و دارائی خود را بخشیدم. ایشان می گویند در زمان اقامت در نجف راهی مسجد سهله شده و مدت هشت سال به طور مداوم، در آنجا معتكف گردیدم و به جز تجدید وضو و تطهیر از مسجد خارج نمی شدم.و در این مدت از طرف حضرت امیر (ع) و آقا امام زمان (عج) عنایات زیادی به من شد. زمان و علت فوت : شیخ جعفر مجتهدی پس از حدود چهار سال اقامت در جوار حضرت ثامت الحج (ع) در تاریخ ششم ماه مبارك رمضان 1416 هـ ق مطابق با 6/11/74 هنگام ظهر روز جمعه دار فانی را وداع و روح ملكوتیشان عروج می كند.
شنبه 16/7/1390 - 9:50
شخصیت ها و بزرگان
(ع. برطرف‏كننده‏ى پرده) لقب (شیخ) جعفر بن (شیخ) خضر بن (شیخ) یحیى حلى جناحى‏الاصل و نجفى‏المسكن والمدفن معروف به شیخ اكبر و شیخ نجفى، از بزرگان علماى امامیه و فقیه و مجتهد (ف. نجف 1227 یا 1228 ه.ق) وى شاگرد آقاى بهبهانى و سید مهدى بحرالعلوم و سید صادق فخام و جز ایشان بود؛ و صاحب جواهر و حجةالاسلام رشتى و شیخ محمدتقى صاحب هدایة المسترشدین و سید صدرالدین موسوى عاملى و سید جواد صاحب مفتاح‏الكرامة و شیخ عبدالحسین اعسم و حاجى كلباسى و گروهى دیگر از شاگردان اویند و از او روایت دارند. او راست: اثبات الفرقة الناجیة من بین الفرق الاسلامیة، احكام الاموات، بغیةالطالب فى معرفة المفروض والواجب (رساله‏اى است عملیه و مطلب اول آن در اصول عقاید و مطلب دوم در احكام طهارت و نماز است)، الحق المبین فیتصویب المجتهدین و تخطئة جهال الاخباریین (كه در آن حقیقت مذهب طرفین را نگاشته و گوید كه هر دو در اصول دین متحد و در فروع نیز مرجع هر دو فرقه، روایات ایمه 4 است و در حقیقت مجتهد اخبارى و اخبارى نیز مجتهد و فضلاى طرفین ناجى و طعن‏كنندگان در هلاكتند)، شرح قواعد علامه (كه در آن بعضى از ابواب مكاسب را تا مبحث خیارات شرح كرده)، العقائد الجعفریة، كشف‏الغطاء عن مبهمات الشریعة الغراء (این كتاب حاكى از كثرت اطلاع و فهم و جودت فكر و حسن سلیقه‏ى او و حاوى اصول و فروع دینى است. شهرت شیخ جعفر به كاشف‏الغطاء به مناسبت نام همین كتاب است). وى نزد بزرگان عصر محترم بود و ریاست علمى داشت و بسیار حلیم و متواضع بود. مدفن او در نجف در محله‏ى عماره در مقبره‏ى مخصوص خانواده‏ى اوست. خاندان او را به نام آل كاشف‏الغطاء مى‏نامند و هر یك از آنان را نیز به لقب كاشف‏الغطاء مى‏خوانند، از آن جمله كسان ذیل از آن نامبردارند:
شنبه 16/7/1390 - 9:48
شخصیت ها و بزرگان
شیخ رجبعلی نكوگویان خیاط (شیخ رجبعلی خیاط ) در1362 ه.ق درخانواده ای فقیر تهران متولدشد . پدرش كه كارگری ساده بود ،‌در12 سالگی درگذشت و رجبعلی ازهمان زمان تا زمان وفات به خیاطی پرداخت تا امرار معاش نماید . شیخ رجبعلی خیاط به جز سواد خواندن ونوشتنكه برای مطالعة دواوین شعرای عارفی چون حافظ شیرازی و ملا احمد نراقی ،‌ تحصیلاتی رسمی نداشته است . یا حداقل از آن اطلاعی دردست نیست . بلكه عرفان را به طورعملی و تجربی آموخته است . چنانكه درسن 22 سالگی درماجرایی ‌،‌ با مقاومت دربرابر گناه و هوای نفس ،‌به مقامات و كراماتی نائل گردید كه بعدها شاگردان بسیاری چون دكتر علی مدرسی ،‌دكتر حمید فرزام و علی رافعی رابه گردوی جمع كرد . وی در سال 1340 ه.ق درگذشت و در جوار مزار ابن بابویه درری مدفون گردید .گروه : علوم انسانیرشته : الهیات و معارف اسلامیگرایش : عرفان عملیوالدین و انساب : پدر رجبعلی نكوگویان خیاط ، كارگر ساده ای بود كه به هنگام دوازده سالگی دار فانی را وداع گفت .اوضاع اجتماعی و شرایط زندگی : پدر شیخ رجبعلی نكوگویان خیاط كارگر ساده ای بودكه دوازده سالگی رجبعلی را تنها گذاشت .تحصیلات رسمی و حرفه ای : رجبعلی نكوگویان خیاط هیچ گونه ،‌ تحصیلات رسمی برخوردار نبود بلكه تنها به كمك سواد خواندن ونوشتن خود به مطالعه آثار شعرای عارف بو یژه حافظ شیرازی و نیزكتاب طاقدیس ملااحمد نراقی می پرداخت .خاطرات و وقایع تحصیل : رجبعلی نكوگویان خیاط درسن 12 سالگی پدرخودرا از دست داد وبرای گذراندن شغل خیاطی را پیشه خود كرد و تا آخر عمر به این كار اشتغال داشت .استادان و مربیان : رجبعلی نكوگویان خیاط مربی خاصی درمسیر عرفان نداشت بلكه به تعبیر شاگردانش به اطاعت محض از رهنمود های اهل بیت لغایت می نمود و نیز درمسائل شرعی ازآیت الله حجت تقلید می كرد .هم دوره ای ها و همکاران : عبد الكریم روشن از شاگردان و همقدمان رجبعلی نكوگویان خیاط بوده است .همسر و فرزندان : حاج محمود آقا ،‌فرزند رجبعلی نكوگویان خیاط است كه نقل می كند : شیخ گاهی به من می گفت : می روی مثلا 3ریال پلوی حزی و 2 ریال دیگرش را از جگركی آب جگر می گیری و این غذای شیخ بود . شیخ بد لقمه حلال و بی شبهه بسیار اهمیت می داد .وقایع میانسالی : رجبعلی نكوگویان خیاط در حدود 23 سالگی درماجرایی یوسف گونه ، با مقاومت دربرابر گناه و هوای نفس ، از سوی خداوند بصیرت وبینایی یافت و دیده برزخی اش روشن شد وبرخی اسرار برای او كشف شد .زمان و علت فوت : رجبعلی نكوگویان خیاط پس از عمری 78ساله ، دربیست ودوم شهریور سال 1340 شمسی كالبد خالی را واگذاشت و به دیدار معشوق شتافت . مزار اودرابن بابویه است .فعالیتهای آموزشی : رجبعلی نكوگویان خیاط بیشتر دعاهای صحیفه را می خواند ند و تكرا ر می كردند . درطول هفته به مناسبت هایی دعا را تغییر می دادند . دعا ها را با یك حال می خواندند كه همه از منقلب می كرد. بیشتردعای خمسه عشر را می خواندند . گاهی روی بعضی از فرازهاتكیه می كردند و آن جمهل ها را به تكرار می گفتند . جمله هایی مثل : الهی و ربی ، یامن اسمه دواو ذكره شفا . و از این قبیل بیشتر وقت ها این دعا را می خواندند : پروردگارا : مارابرای لقای خودت آماده كن و تعلیم بده . می فرمودند :‌رفقا: اگرمن این دعاها را تكرار می كنم برای این است كه قدر خودتان را بدانید تا هوای نفس شمارا از راه نبرد .سایر فعالیتها و برنامه های روزمره : رجبعلی نكوگویان خیاط در زمانی كه جوانتر بود صدای عجیب وگیرایی داشت كه همه را منقلب می كرد . دعا ها ولحن شیخ كشش خاصی داشت . او به سوز و حالی دعا می كرد كه حتی درودیوار نیز به لرزه در آمد . شیخ كه حالات عرفانی خاصی داشت به اطرافیان سفارش می كرد كه نماز را به عشق بهشت و از ترس جهنم نخوانند وبه كه نماز را به عشق خود خدا بخوانید . او می گفت : گراز دوست ، چشمت بر احسان اوست ، تو دربند خویش نه دربند دوست ،شاگردان : یكی از معروفترین شاگرد رجبعلی نكوگویان خیاط ، دكترمرحوم فرزام ، استاد زبان و ادبیات فارسی دردانشگاه اصفهان و دانشگاه تهران است . دكتر ابوالحسن شیخ ، مدیر گروه شیمی دانشگاه تهران وپدر شیمی ایرن نیزاز جمهل شاگردان نكوگویان وبودند . صنوبری نیزاز شاگردان مهم شیخ هستند .شاگردان شیخ ،‌دكتر گویا . دكتر مدرسی، دكتر میرمطهری ، مهندس فروغی زاده و دكتر خوانساری هستند .همفکران فرد : جناب رنجی یكی از همفكران و دوستان نكوگویان بود . رنجی شاعر خوش صدایی بود و غزلیات عرفانی بسیار خوبی می گفت . وقتی رنجی مرثیه می خواند ، نكوگویان بغض كرد و گریه می كرد . یكی دیگراز همفكران خیاط .‌استاد عبد الكریم روشن بود . این دو نسبت به هم ارادت داشته و در جلسه درس یكدیگر حاضرمی شد ند . به طوری كه شیخ رجبعلی از استاد روشن خواسته است كه بعد از فوتشان ، جلساتی برای شاگردانشان داشته باشد كه مقبول روشن نیز قرار گرفت .آرا و گرایشهای خاص : رجبعلی نكوگویان خیاط به حافظ ارادت فراوانی داشت و درمیان همه گویندگان و همه عرفانی زمان ، حافظ را سرآمد می دانست و به هر مناسبتی شعر زیبایی ازاو می خواندند و به تعبیرات عرفانی خودشان متوسل می شدند . شیخ احضار ارواح می دانست وطی الارض داشتند و شیخ با اینكه خود اهل كشف و شهود و كرامات متعدد می بود ، سیرو سلوكش ، تعبد محض از رهنمودهای اهل بیت بود و درمسائل شرعی از آیت الله حجت تقلید می كرد . وی بسیار مهربان ، متین ، بی اعتنا به دنیا و دارای كمالات معنوی بود .
شنبه 16/7/1390 - 9:47
شخصیت ها و بزرگان
مرحوم دكتر حسن ملكشاهی در سال 1307 در شهرستان بابل به دنیا آمد. وی در حدود سال 1339 موفق به اخذ مدرك دكترا در رشته فلسفه و الهیات شد. و نیز عضو هیئت علمی دانشكده الهیات دانشگاه تهران نیز بوده است او در 29 اسفند ماه سال 1386 در كرج به رحمت خدا رفتند روحش شاد.گروه : علوم انسانیرشته : الهیاتگرایش : فلسفه الهیاتتحصیلات رسمی و حرفه ای : دكتر ملكشاهی تحصیلاتش را در مدرسه خیرات خان مشهد آغاز كرد و سپس در مدرسه سپهسالار تهران ادامه داد.به نجف اشرف رفت و در آنجا درس خارج را نزد اساتید بزرگی خواند. تصدیق اجتهاد را از محضر آیات عظام خویی و شاهرودی دریافت كرد. ملكشاهی پس از دریافت تصدیق مدرسی به پیشنهاد مرحوم بدیع‌الزمان فروزانفر مشغول به تدریس در دانشكده الهیات دانشگاه تهران شد و درهمان دوره یعنی حدود سال 1339 موفق به اخذ مدرك دكترا در رشته فلسفه و الهیات شد. استادان و مربیان : از اساتید دكتر ملكشاهی میتوان به آیت الله عظام خویی و آیت الله شاهرودی اشاره كرد. یحیی یثربی كه از شاگردان دكتر ملكشاهی است بر معلمی او تاكید می‌كندو می گوید:«او خود معلمی بود كه محضر اساتیدی چون ادیب نیشابوری، بدیع الزمان فروزانفر، فاضل تونی و میرزا مهدی الهی قمشه‌ای را درك كرده و نزد آنها تلمذ كرد.مشاغل و سمتهای مورد تصدی : وی از سال 1352 به مدت سال 15 سال مدیریت گروه فلسفه دانشكده الهیات تهران را بر عهده داشتند.فعالیتهای آموزشی : مرحوم ملكشاهی از سال 1352 به مدت 15 سال مدیریت گروه فلسفه دانشكده الهیات تهران را به عهده داشت و شاگردان زیادی تربیت كرد كه اكنون بسیاری از آنها از اساتید برجسته فلسفه و فلسفه اسلامی در دانشگاه‌ها هستند. او كسی بود كه همواره آموزگاری و خدماتش در راستای آموزش و تدریس فلسفه اسلامی زبانزد بوده است. با هر كس از بزرگان، دوستان و شاگردان ایشان سخن گفته شود، او را به معلمی می‌ستاید.شاگردان : دكتر یحیی یثربی یكی از درس‌آموختگان كلاس‌های ملكشاهی است كه اكنون در دانشگاه علامه‌طباطبایی به تدریس فلسفه اسلامی مشغول است.دكتر یثربی درباره محضر تدریس دكتر ملكشاهی می‌گوید:« زمانی كه دانشجو بودم و قرار بود در كلاس درس ایشان شركت كنم، در قم فلسفه را نزد مرحوم علامه‌طباطبایی خوانده بودم. استاد ملكشاهی هم برای من و 2 تن دیگر از دوستانم احترام خاصی قائل بودند. ایشان و دكتر مفتح ما را از حضور در كلاس درس معاف كردند. دكتر مفتح در ازای این معافیت از كلاس، پژوهشی از ما نمی‌خواستند ولی قرار شد با دكتر ملكشاهی در كاری شركت كنیم؛ از جمله ترجمه شرح اشارات و تنبیهات ابن‌سینا بود كه من و حاج حسین نبی‌لو و دكتر فتحعلی اكبری كه اكنون استاد فلسفه دانشگاه اصفهان هستند همكاری كردیم. حاج حسین نبی‌لو بعد از فارغ‌التحصیل شدن در مقطع لیسانس، تحصیلات دانشگاهی را ادامه ندادند و در كرج سردفتر شدند. چگونگی عرضه آثار : ملكشاهی در طول عمرش به غیر از كار معلمی به ترجمه و تالیف آثار مختلفی همت گماشت؛ از جمله «حركت و استیفای اقسام آن» (تالیف)، «تهذیب المنطق»تفتازانی ،ترجمه‌های «شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا»،«اثولوجیا»، «السیاسه المدنیه» از ابونصر فارابی، «الالفاظ المستعمله فی المنطق» از ابونصر فارابی، «الهیات شفا»، «تاریخ تمدن اسلامی»، «مقدمه‌ای بر رباعیات خیام» و «فصول منتزعه» ابونصر فارابی . وی مقالات زیادی با موضوعات مختلف نگاشته است و اكثر كتاب‌هایش را انتشارات سروش چاپ كرده است.
________________________________________
آثار : اثولوجیا ویژگی اثر : ترجمه2 الالفاظ المستعمله فی المنطق ویژگی اثر : از ابونصر فارابی- ترجمه3 السیاسه المدنیه ویژگی اثر : از ابونصر فارابی- ترجمه4 الهیات شفا ویژگی اثر : ترجمه5 تاریخ تمدن اسلامی ویژگی اثر : ترجمه6 تهذیب المنطق حركت و استیفای اقسام آن ویژگی اثر : تالیف8 شرح اشارات و تنبیهات ابن سینا ویژگی اثر : ترجمه- این كتاب آقای ملكشاهی ترجمه‌ای‌است از متن اشارات و ترجمه‌ای است از شرح خواجه‌نصیرطوسی، منتها ترجمه وابسته به متن اصلی‌است ولی وقتی به شرح می‌رسیم ترجمه آزاد است.9 فصول منتزعه ویژگی اثر : از ابونصر فارابی- ترجمه، شادروان دكتر ملكشاهی كتاب فصول «منتزعه» ابونصر فارابی را با همان سبك اشارات كار كرده است. این كتاب شرح معروفی ندارد كه از آن استفاده شده باشد. 10 مقدمه‌ای بر رباعیات خیام ویژگی اثر : ترجمه
________________________________________

شنبه 16/7/1390 - 9:46
شخصیت ها و بزرگان
1389- 1312
علامه محمد حسین فضل الله در سال 1312ش در نجف اشرف دیده به جهان گشود. وی دروس ابتدایی حوزوی را

نزد پدر خود، که از علمای بزرگ آن دوران بود، فرا گرفت و سپس برای ادامه تحصیلات وارد حوزه نجف گردید. وی

پس از سه دهه زندگی در عراق راهی دیار پدری اش شد و در حاشیه بیروت رحل اقامت گزید. علامه سید محمد حسین

فضل الله در جامعه لبنان فعالیت های فرهنگی و اجتماعی گسترده ای انجام داد، از جمله جلسه های تفسیر و وعظ دینی،

اخلاق و پاسخ به پرسش های جوانان که سبب تحول بزرگی در چند نسل شد. ایشان به تأسیس حوزه علوم دینی به نام

«المعهد الشرعی الاسلامی» با هدف پرورش طلاب علوم دینی اقدام کرد. شیخ راغب حرب از نخستین طلاب این

حوزه به شمار می آید. از جمله فعالیت های دیگر فضل الله تأسیس مدارس و مراکز بهداشتی برای شیعیان بود. علامه

فضل الله را پدر معنوی حزب الله لبنان نامیده اند؛ زیرا بسیاری از بزرگان این حزب نزد ایشان علوم دینی را فرا

گرفتند. افزون بر این، وی حوزه علمیه ویژه زنان را نیز در بیروت و حوزه ای نیز در صور و حوزه المرتضی در

دمشق (سیده زینب) را تأسیس کرد.

علامه فضل الله در سال 1389 ش در 77 سالگی به علت خون ریزی شدید داخلی درگذشت. از سید محمد حسین

فضل الله تاکنون بیش از هفتاد عنوان کتاب - که در مجموع به بیش از یکصد جلد می رسد - منتشر شده است.

اساتید
1. سید عبدالرؤوف فضل الله (پدر سید محمد حسین فضل الله)
وی در سال 1325 در جبل عامل زاده شد. برای تحصیل علوم دینی به نجف هجرت کرد و مراتب علم و کمال را نزد

میرزا فتاح شهیدی، سید ابوالحسن اصفهانی و سید عبدالهادی شیرازی گذراند. سپس حلقه تدریس دایر کرد و پس از

سال‌ها تدریس در حوزه علمیه نجف به لبنان بازگشت. او مرجع مذهبی بسیاری از شیعیان و به ویژه شیعیان جبل عامل

در جنوب لبنان بود.
2. سید ابوالقاسم خویی
3. سید محسن حکیم
4. سید محمود شاهرودی
5. شیخ حسین حلّی
6. شیخ صدرا بادکوبه ا‌ی معروف به ملاصدرا قفقازی
7. سید محمد سعید فضل الله (عموی سید محمد حسین فضل الله)
در سال 1316ق چشم بر جهان گشود. در سال 1337 به نجف عزیمت کرد و در دروس میرزا محمد حسین

نایینی و میرزا فتاح شهیدی تبریزی و سید ابوالحسن اصفهانی و سید عبدالهادی حضور یافت. با آن که اسباب مرجعیت

برایش فراهم بود، اما وی به سبب روحیه زاهدانه‌اش از قبول آن امتناع ورزید. وی تاثیر فراوانی در شکل‌گیری

شخصیت علمی و اخلاقی سید محمد حسین داشت.

پویش فرهنگی و علمی
سید محمد حسین فضل الله از سال‌های نخست نوجوانی، در کنار پیگیری تحصیلات حوزوی مطالعات و فعالیت‌هایی را

پی گرفت که در محیط بسته حوزه علمیه نجف چندان پذیرفته نبود. وی با تعمیق و تداوم مطالعات ادبی و قرائت مجلاتی

چون مجله «الکاتب» طه حسین اندک اندک به وجود قریحه شعر در نهاد خویش پی برد و شروع به سرودن شعر

کرد. بعدها این قریحه چندان در او شکفت که حاصل آن در قالب سه دیوان شعر منتشر شد.
در سال (1380ق) «جماعة العلماء» نجف مجله ‌ای فرهنگی ـ اسلامی را راه‌اندازی کردند که سید محمد حسین

فضل الله در کنار سید محمد باقر صدر و شیخ محمد مهدی شمس‌الدین از مدیران آن بود و سرمقاله‌های دوم این مجله را

با عنوان «کلمتنا» (سخن ما) می نوشت. سرمقاله نخست اولین سال انتشار این مجله را سید محمد باقر با عنوان «

رسالتنا» (رسالت ما) نگاشته است.
سید فضل الله به مدت 6 سال به نگارش مقاله و تالیف کتاب ادامه داد و در کنار سید محمد باقر صدر در تشکیل جنبشی

شیعی در عراق نقش ایفا کرد. حاصل رایزنی‌ها و هم‌فکری‌های فضل الله و صدر، پیدایش نخستین جنبش اسلامی شیعی

در عراق با نام حزب‌ الدعوة الاسلامیة بود. تا آن زمان جامعه سنی عراق چند حزب و جنبش ـ مانند اخوان المسلمین و

حزب التحریر الاسلامی ـ داشت. سید فضل الله کتاب‌های «قضایانا علی ضوء الاسلام» و «اسلوب الدعوة ‏فی

القرآن» را در چنین مرحله ا‌ی نگاشته است.
وی پس از بازگشت به لبنان در سال 1966م فعالیت‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی گسترده‌ای را در لبنان به راه

انداخت که امروزه پس از 45 سال از آغاز این فعالیت‌ها کارنامه پرباری از این فعالیت‌ها در ابعاد مختلف مشهود

است.
او با برگزاری جلسات تفسیر و وعظ دینی و اخلاقی و برنامه‌های پاسخ به پرسش‌ها‌ ـ که هنوز هم به صورت منظم

تداوم دارد ـ توانست تحول عظیمی در چندین نسل پدید آورد و چنان که خود می‌گوید: افتخار تربیت غالب نیروهای مبارز

و فعالان مذهبی شیعه را از آن خود نماید.
تأسیس حوزه علوم دینی با نام «المعهد الشرعی الاسلامی» با هدف پرورش طلاب علوم دینی بخش دیگری از

فعالیت‌های فرهنگی و علمی سید محمد حسین فضل‌الله است. وی در این مدرسه تدریس درس خارج اصول و فقه را

برعهده دارد. بسیاری از شخصیت‌های جنبش مقاومت اسلامی لبنان تربیت شده این مدرسه هستند. شیخ راغب حرب از

نخستین طلاب این مدرسه بود.
وی علاوه بر «المعهد الشرعی» که در شهر بیروت واقع است، حوزه علمیه ویژه زنان را نیز در بیروت و حوزه‌

ای نیز در صور و حوزه المرتضی در دمشق (سیده زینب) را تا‌سیس کرده است.
از سید محمد حسین فضل الله تا کنون بیش از هفتاد عنوان کتاب ‌ـ که درمجموع به بیش از یکصد جلد می رسد‌ ـ منتشر

شده است. برخی از کتاب‌های ایشان مجموعه سخنرانی‌ها و برخی دیگر تقریرات درس‌های خارج اصول و فقه ایشان

است که به وسیله شاگردانشان تنظیم شده است.

تالیفات

الف) پژوهش‌های قرآنی
• من وحی القرآن (تفسیر قرآن در 24 جلد)
• الحوار فی القرآن؛ این کتاب با نام گفتگو و تفاهم در قرآن به فارسی ترجمه و از سوی مرکز بین المللی گفتگوی

تمدنها منتشر گردیده است.
• اسلوب الدعوة فی القرآن؛ با نام شیوه دعوت در قرآن به فارسی ترجمه شده است.
• من عرفان القرآن؛
• حرکة النبوة فی مواجهة الانحراف؛
• دراسات و بحوث قرآنیة؛

ب) کتاب‌های فقهی
• المسائل الفقیة (1و 2)؛
• الفتاوی الواضحة؛
• فقه الحیا‌ة؛ این کتاب با نام فقه زندگی به فارسی و آذری ترجمه و منتشر گردیده است.
• کتاب الجهاد؛
• کتاب النکاح(1و2)؛
• کتاب الصوم؛
• القرعة و الاستخارة؛
• الیمین و العهد و النذر؛
• فقه الاجارة؛
• رسالة فی الرضاع؛
• فقه الشریعة؛ این کتاب رساله عملیه ایشان است که در سه جلد چاپ و منتشر شده است.
• احکام الشریعة؛ این کتاب خلاصه کتا ب فقه الشریعة (رساله عملیه معظم له) می باشد که تحت عنوان احکام

شریعت به فارسى ترجمه و منتشر شده است.
• الصید و الذباحة؛
• مناسک الحج؛
• فقه الشرکة؛
• الوصیة؛
• فقه المواریث و الفرائض(1و2)؛
• قاعدة لا ضرر و لا ضرار؛
• فقه القضاء؛

ج) اندیشه اسلامی
• خطوات علی طریق الاسلام؛ این کتاب با نام «گام هایی در راه تبلیغ» به فارسی ترجمه و توسط سازمان

تبلیغات اسلامی چاپ و منتشر شده است.
• قضایانا علی ضوء الاسلام؛
• الاسلام و منطق القوة؛
• الحرکة الاسلامیة، هموم و قضایا؛ با نام کیمیای نظر به فارسی ترجمه و توسط خانه اندیشه جوان منتشر شده است.
• من اجل الاسلام؛
• مفاهیم اسلامیة عامة (10 جلد)؛
• فی آفاق الحوار الاسلامی المسیحی؛
• دنیا الطفل؛
• دنیا الشباب؛ با نامهای دریچه ای به دنیای جوانان و دنیای جوانان به فارسی ترجمه است. دریچه ای به دنیای

جوانان توسط نشر دادگستر و دنیای جوانان توسط بوستان کتاب قم چاپ و منتشر شده است.
• دنیا المراة؛ با نام دنیای زنان به فارسی ترجمه و توسط نشر سهروردی چاپ و منتشر شده است.
• تاملات اسلامیة حول المراة؛ تحت عنوان اسلام، زن و جستاری تازه، ترجمه و از سوی بوستان کتاب قم (دفتر

تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم) در سال 1383 چاپ و منتشر شده است.
• قرائة جدیدة لفقه المرأة الحقوقی؛
• الوحدة الاسلامیة بین الواقع و المثال؛
• قضایا اسلامیة معاصرة؛
• اسئلة و ردود من القلب؛
• المرجعیة و حرکة الواقع؛
• الاسلام و المسیحیة؛
• الاسلام و فلسطین؛
• الاسلامیون و التحدیات المعاصرة؛
• الاسلام و المشروع الحضاری؛
• خطاب الاسلامیین و المستقبل؛
• مع الحکمة فی خط الاسلام؛
• الندوة ( 14جلد)؛
• الجمعة منبر و محراب؛
• صلاة الجمعة، الکلمة و الموقف؛
• علی میزان الحق؛
• شهر رمضان، رحلة الانسان ال الله؛
• تقوی الصوم؛
• من وحی عاشورا؛ این کتاب با نام پیام عاشورا توسط انتشارات آستان قدس رضوی به فارسی ترجمه و چاپ شده

است.
• حدیث عاشورا؛ با نام حدیث عاشورا به فارسی ترجمه و توسط شرکت چاپ و نشر بین الملل منتشر شده است.
• تاملات فی آفاق الامام موسی الکاظم(ع)؛
• فی رحاب اهل البیت علیهم السلام(1و2)؛ با نام سیره اهل بیت(ع) به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
• احادیث فی القضایا الاختلاف و الوحدة؛
• آفاق الاسلامیة؛
• فی رحاب الدعاء؛
• للانسان و الحیاة؛
• حوارات فی الفکر و الاجتماع و السیاسة؛
• روئ و مواقف (3 جلد)؛
• المعالم الجدیدة للمرجعیة الشیعیة؛
• تاملات فی الفکر السیاسی الاسلام؛
• صراع الارادات؛
• المقاومة الاسلامیة؛
• شرح خطبة الزهراء (سلام الله علیها)؛
• الفقیه و الامة؛ تحت عنوان فقیه و امت به فارسی ترجمه و در شرف انتشار است.
• اراد‌ه القوة؛
• بینات(1)؛
• الهجرة و الاغتراب؛
• الزهراء القدوه؛ با نام حضرت فاطمه زهرا(س) به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
• مطارحات فی قضایا قرآنیه؛
• تحدیات المهجر؛
• آفاق الروح (شرح صحیفه سجادیه در 3 جلد)؛

د) مجموعه های شعری
• یا ظلال الاسلام (رباعیات)؛
• قصائد من اجل الاسلام و الحیاة؛
• علی شاطی الوجدان؛

فعالیت های اجتماعی
گذشته از فعالیت‌های علمی و فرهنگی و سیاسی ا‌ی که سید فضل‌الله در لبنان و سوریه داشته است، فعالیت‌های اجتماعی

ایشان چندان گسترده بوده که کمتر منطقه‌ای از لبنان را می توان یافت که اثر فعالیت اجتماعی ایشان در آن مشهود

نباشد. شعله‌ور شدن آتش جنگ‌‌های داخلی و تجاوزات صهیونیست‌ها، گذشته از خسارت‌های جانی و مالی، مشکلات

اجتماعی فراوانی را در پی داشت که مهم‌ترین آن سرنوشت مبهم یتیمان و فرزندان شهدا و فقرا و معلولان بود. انجمن

نیکوکاری «جمعیة المبرات الخیریة» که تحت اشراف سید محمد حسین فضل الله قرار دارد با کمک نیکوکارانی از

کشورهای عربی و لبنان اقدام به تاسیس مراکز و موسسات عظیم و پیشرفته برای کاستی تربیت یتیمان و به ویژه

فرزندان شهدا و فرزندان فقرا و تاسیس بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها و مساجد نمود. در این مراکز خیریه، یاد شدگان به

طور شـبانه‌روزی اسکان دارند و مراتب تحصیلی شان را در بخش آموزشی همین مراکز می گذرانند. جزئیات بیشتر در

این زمینه را می توانید به تفصیل در بخش مربوط به انجمن نیکوکاری بیابید.

شنبه 16/7/1390 - 9:45
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته