• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6580
تعداد نظرات : 457
زمان آخرین مطلب : 3485روز قبل
خواص خوراکی ها
سماق و دانستنی های مورد نیاز

 





 
این مقاله در مورد سماق(درخت سماق ،تاریخچه و فواید )میباشد که هرکدام از آنها را به صورت مفید، مختصر و زبان ساده مورد بررسی قرار داده است.

از سماق استفاده کنیم!
 

از گذشته های دور در ایران همراه چلوکباب و برخی از غذاها، سماق استفاده می شده است. امروزه مقالات متعددی حاكی از آن است كه این ماده خاصیتی چندکاره دارد و مواد موجود در آن خواص ضدمیکروبی بسیار قوی دارند. به عنوان نمونه، از آنجا كه گوشت مورد استفاده برای طبخ كباب چرب است، سماق موحب كاهش كلسترول و جذب چربی موجود در آن می شود. همچنین سماق آلودگی موجود در گوشت را از بین می برد و از طرفی خاصیتی قابض دارد؛ یعنی اگر التهابات یا زخم هایی در مسیر لوله گوارش باشد تا حدودی موجب بهبود آنها شده و محافظ خوبی برای كبد است.
این گیاه اغلب در مناطق جنوب ایتالیا، مدیترانه آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده می ‌شود. انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه ‌ی تزیینی‌ داشته و اگر می ‌تواند موجب مسمومیت و خارش گردد.در برخی از کشورها از سماق نوشیدنی تهیه می‌ کنند که جهت تسکین درد معده و اختلالات هضمی موثر است.
خاصیت سماق در ممانعت از ترکیب گلوکز با مولکول‌های پروتئین‌های حیاتی بدن باعث شده تا این‌ گیاه برای بیماران مبتلا به دیابت، مفید تشخیص داده شود.

خواص دارویی ای که سماق دارد :
 

خاصیت سماق در ممانعت از ترکیب گلوکز با مولکول‌های پروتئین‌های حیاتی بدن تا میزان ۸۰/۸% باعث شده تا این‌ گیاه برای بیماران مبتلا به دیابت، مفید تشخیص داده شود. درمان رماتیسم، نقرس و خاصیت ضد میکروبی این گیاه نیز به اثبات رسیده است. سماق برای دندان‌ درد مفید است و اشتها را تحریک می‌کند.
لثه را تقویت و از خونریزی معده جلوگیری می‌کند. به‌دلیل داشتن تانن فراوان قابض و پاک کننده معده می‌باشد. خوردن سماق تازه ایجاد مسمومیت می‌کند. سماق از نظر طبیعت سرد و خشك است، قابض و مقوی معده است، از اسهال صفراوی و مزمن و اسهال خونی و آمدن خلط خونی از سینه جلوگیری میكند و خونریزی را بند می آورد. مالیدن سماق به دندان برای تقویت و استحكام لثه ها مفید است و مضمضه خیس كرده سماق در آب نیز برای زخم دهان و تقویت لثه ها مفید است.
میوه سماق نباید تازه مصرف شود زیرا ایجاد مسمومیت میكند و همیشه باید خشك آن سائیده و مصرف شود.
سماق یکی از منابع مهم ویتامین ث است و سموم را از بدن بیرون می راند دفع خونریزی معده و اسهالها را قطع می کند ، چه در مورد اسهال مزمن و مسمومیت غذایی و چه در مورد گرمازدگی- خوردن آن باعث افزایش ترشح غدد بزاقی شده و در نتیجه عمل هضم غذا را آسانتر می کند.- آب جوشانده برگهای سماق ، آرامبخش کولون (گرفتگی روده) ، برطرف کننده خارش بدن و درمان بی اختیاری ادرار است.- خوردن مرتب سماق برای مبتلایان به دیابت مفید است زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض و بیماریهای مختلف درافراد دیابتی ترکیب شدن گلوکز با مولکولهای پروتئین های حیاتی بدن ات که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین ها می انجامد. مطالعات انجام شده بر روی گیاه سماق نشان می دهد که سماق در حدود 81 درصد از بروز این فرایند جلوگیری می کند.- ضماد برگهای آن بر روی شکم کودکان ، اسهال و شکم پیچه را برطرف می سازد- از آنجایی که سماق خاصیت آنتی بیوتیکی و ضد عفونی کننده دارد در اسهالهای ناشی از مسمومیت بسیار مفید است.- خوردن سماق با زیره اشتها را زیاد می کند- مسواک زدن با گرد سماق بارای تقویت لثه و معالجه زخمهای دهان مفید است.- جهت سیاه کردن موی سر هم به کار می رود در این صورت باید برگ درخت سماق را در آب پخته ، مدتی بر روی مجازات قرار دهید

اطلاعاتی در مورد درخت سماق
 

سماق درختچه ای است کوهستانی که میوه‌های خوشه‌ای دارد. رنگ میوه ی آن قرمز و قهوه‏ای است و طعم آن گس است، ولی پس از رسیدن ترش می‏شود. میوه‌ ی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی مانند کباب استفاده می‌شود.
نام علمی سماق Rhus coriaria است. "سماق" در قدیم "سماک" نیز تلفظ می‌شده است، در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.
این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه‌، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده می ‌شود. انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه ‌ی تزیینی‌ داشته و اگر حواسمان نباشد، می ‌تواند موجب مسمومیت و خارش گردد.
در یونان باستان از چوب سماق برای رنگ آمیزی پارچه‌های پشمی استفاده می‌شده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ دادن به چرم استفاده می کردند.
در برخی از کشورها از سماق نوشیدنی تهیه می‌ کنند که برای تسکین درد معده و اختلالات گوارشی موثر است.
سماق از نظر طب قدیم، سماق سرد و خشک است.
-حال خواص دیگر سماق عبارتند از :
- خاصیت ضد میکروبی دارد.
- خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از عمل رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری می کنند. رادیکال های آزاد با تخریب سلول های بدن نقش مهمی در بروز انواع سرطان دارند. بنابراین آنتی اکسیدان ها از بروز سرطان ها جلوگیری می کنند.
- برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی ها، ترکیب شدن گلوکز (قند خون) با پروتئین های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین ها می انجامد. مطالعات نشان می دهد که سماق تا 81 درصد از بروز این فرایند جلوگیری می کند.
- برای دندان درد مفید است.
- اشتها را تحریک می‌کند.
- به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده می‌باشد.
- خاصیت ادرارآور یا دیورتیک دارد.
- تب را پایین می آورد.
- در درمان بیماری‌های روماتیسمی و نقرس موثر است.
- خون را تصفیه می کند و مواد زائد خون (مانند اوره) را دفع می ‌کند.
- لثه‌ها را تقویت کرده و آنها را محکم می ‌سازد.
- برای برطرف شدن تهوع و بی اشتهایی مفید است.
- تقویت کننده ی دستگاه گوارش است.
- از خونریزی معده جلوگیری می‏کند.
- علت افزودن سماق به کباب این است که خوردن گوشت کباب شده باعت تولید آنزیم‌هایی در بدن می‌شود که مضر هستند. سماق می‌تواند اثر این آنزیم ها را خنثی کند.
- در رفع غلظت خون موثر است.
- خوردن گرد سماق با آب سرد از خونریزی داخلی جلوگیری می کند.
- غرغره ی جوشانده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است.
- مالیدن آب جوشانده ی سماق روی محل ضربه دیده، از ورم آن جلوگیری می کند.
- گردی که روی میوه سماق می‏نشیند و به آن خاک سماق می‏گویند، بسیار قابض و کمی تلخ است و به علت داشتن املاح، از ترشحات بی رنگ زنانه جلوگیری می‏کند.
- منوراژی (خونریزی رحم) و خونریزی در فواصل قاعدگی را کاهش می دهد.
- خونریزی سینه (هموپتزی) را کم می کند.
- اسهال معمولی و اسهال خونی را برطرف می کند.
- کمپرس با سماق در التیام زخم، سوختگی، اگزما، ترک نوک سینه و عضو ضرب دیده موثر می باشد.
- برای رفع تهوع و استفراغ ، سماق را با زیره و آب سرد مخلوط کرده و مصرف نمایید.
- چای سماق برای کاهش تعریق به کار می رود.
- کسانی که هموروئید (بواسیر) دارند و زنانی که ترشحات بی رنگ زنانه دارند، سماق را جوشانده و داخل لگنی بریزند و در آن بنشینند.
- در قدیم برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می کردند.
- در قدیم سماق برای درمان سوزاک و سل به کار می رفته است.
- در قدیم شیره خارج شده از درخت سماق را برای درمان بیماری های دستگاه ادراری به کار می بردند.

هشدارها :
 

* خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می شود. بنابراین فقط باید خشک آن را مصرف نمود.
* به دلیل اینکه طبیعت سماق سرد است، برای افراد سردمزاج مناسب نیست و باید با گیاهان گرم مصرف شود.
* مصرف بیش از حد سماق می ‌تواند مسمومیت زا باشد.
* سماق را باید به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری نمایید.

منابع:
سایت دانشگاه علوم پزشکی تبریز
کتاب از هر چمن گلی تالیف آقای حمیم اسکوئی1382
شنبه 23/7/1390 - 19:0
بیماری ها
عوارض قرص های پیشگیری از بارداری

 





 
احتمالا از عوارض جانبی قرص‌های‌ پیشگیری‌تان چیزهایی شنیده‌اید اما می‌دانید كه در مورد هر كدام از این عوارض چه واكنش‌هایی باید نشان دهید؟
جلوگیری از بارداری بر پایه روش‌های هورمونی، اغلب با عوارضی جسمی و حتی روحی همراه است، از ناراحتی‌‌های اندك گرفته تا بدترین حالاتی كه برای هر فردی متفاوت است. ممكن است شما از میزان تحمل خود نسبت به این قرص‌ها تا وقتی كه از آنها استفاده نكنید، خبر نداشته باشید اما این مطلب به چند راه حل برای بسیاری از این مشكلات رایج كه پس از استفاده از اینگونه قرص‌ها پیش می‌آید اشاره كرده است.
با سردرد و سرگیجه چه ‌كنید؟
اگر این موارد رخ داد صبور باشید. دكتر «هیلدا هاتچرسون»، پزشك متخصص زنان و استاد دانشگاه كلمبیا در نیویورك، اظهار می‌كند: «به‌نظر می‌رسد این عوارض جانبی در اكثر موارد پس از مدتی استفاده از این قرص‌ها از بین می‌روند. اما اگر از بین نرفتند، شاید تغییر مارك قرص‌ها یا حتی نوع موارد پیشگیری بتواند مفید واقع شود.»
در بعضی خانم‌ها اگر قرص جلوگیری از بارداری كه مصرف می‌كنند با قرصی كه آندروژنیك یا هورمون مردانه بیشتری دارد، عوض كنیم، میزان تمایل جنسی به حالت اولیه باز می‌گردد
حالت تهوع دارید؟
در اكثریت قریب به اتفاق موارد این واكنش پس از چند ماه مصرف این دارو، خودبه‌خود از بین خواهد رفت. اگر این حالت از بین نرفت و از قرص ضد‌بارداری خوراكی استفاده می‌كنید، آن را همراه با غذا میل كنید. درصورتی كه از روش‌هایی مانند حلقه یا چسب‌های حاوی هورمون استفاده می‌كنید و حالت تهوع دارید، باید روش جلوگیری خود را تغییر دهید.
اگر قاعدگی شما با اختلال همراه است
دكتر «هاتچرسون» می‌گوید: «من فكر می‌كنم این عارضه نسبت به دیگر عوارض جانبی مصرف قرص‌های ضد‌بارداری، بیشتر خانم‌ها را مشوش می‌سازد. زیرا بسیار غیرقابل پیش‌بینی است و زمان سیكل قاعدگی را بر هم می‌ریزد. برای حل این مشكل خوردن قرص درست در یك ساعت معین از روز، ممكن است مفید باشد. روش‌های ضد‌بارداری كه پیش از بارداری انجام می‌شود مانند تزریق، مینی پیل و كاشت زیر پوست، بیشتر با این حالت همراه هستند. روش‌های فوق احتمال كمتر شدن دوره زنانه را بالا برده و گاهی سبب قطع كامل آن می‌شود.»
این پزشك متخصص می‌گوید: «درصورتی كه لكه بینی دارید، حتما پزشك خود را از این موضوع مطلع‌سازید.» دكتر آن فاستر روسالز، سرپرست پزشكی برنامه‌ریزی وظایف والدین گلدن گیت، بیان می‌كند: «در اینگونه موارد گاهی می‌توان از دارو‌های ضد‌التهابی مانند ایبوپروفن یا گهگاه از كمی استروژن استفاده كرد اما حتما با نظر پزشك.»
وقتی تمایل جنسی شما كم می‌شود
درصورت مشاهده این عارضه، از نوع دیگر دارو‌های ضد‌بارداری استفاده كنید. دكتر «هاتچرسون» در این مورد معتقد است: «در برخی خانم‌ها اگر قرص جلوگیری از بارداری كه مصرف می‌كنند با قرصی كه آندروژنیك یا هورمون مردانه بیشتری دارد، عوض كنیم، میزان تمایل جنسی به حالت اولیه باز می‌گردد. اگر این روش هم مفید واقع نشد باید از روش دیگری استفاده كرد.»
خلق و خوی شما عوض شده؟
اگر تنها مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری و نه هیچ عامل دیگری، به راستی سبب نگرانی و اضطراب و حتی افسردگی شما می‌شود، باید از روش‌های غیرهورمونی دیگر استفاده كنید. دكتر هاتچرسون می‌گوید: «با تجربه‌ای كه من به دست آورده‌ام، اگر خانمی به دلیل استفاده از قرص‌های ضد‌بارداری دچار افسردگی شود، معمولا تعویض دارو هم در مورد او كارساز نخواهد بود. این پزشك متخصص می‌گوید كه براساس تجربیات او تقریبا تمامی راه‌های هورمونی باعث ایجاد چنین مشكلات مشابهی می‌‌شوند.» برای برخی از بیماران كه واقعا ‌باید از قرص جلوگیری از بارداری استفاده كنند، دكتر هاتچرسون در برخی موارد داروی ضد‌افسردگی تجویز می‌كند كه نتیجه موفقیت آمیز و خوبی هم داشته است.
منبع:سلامت نیوز
شنبه 23/7/1390 - 18:59
آشپزی و شیرینی پزی

کته ی بلغور و قارچ

 






 

مواد لازم برای
 

پیاز/ 2 عدد متوسط
روغن مایع/ 2 قاشق سوپخوری
فلفل دلمه ای رنگی/ 1 عدد
بلغور گندم/ 1 پیمانه
گشنیز تازه/ 100 گرم
قارچ/ 200 گرم
پودر کاری/ یک دوم قاشق چایخوری
نمک و فلفل قرمز/ به میزان لازم
رب گوجه فرنگی در صورت تمایل/ 1 قاشق سوپخوری
آب گوجه فرنگی/ نیم لیتر
رشته ی پلوئی/ 100 گرم
کره ی گیاهی/ 25 گرم

روش تهیه
 

پیاز را مکعبی خرد کنید و در روغن تفت دهید. فلفل دلمه ای را نیز خرد کنید. بلغور را هم به مدت نیم ساعت بخیسانید و با آب کمی بپزید تا نیم پز شود. سپس گشنیز و قارچ را خرد کنید و با پیاز و فلفل دلمه ای کمی تفت دهید. حالا ادویه ی کاری، نمک و فلفل و کمی رب بیفزائید. بلغور نیم پز آب گرفته را با آب گوجه و مخلوط بالا ترکیب سازید. بعد رشته ی پلوئی را اضافه نمائید و صبر کنید کمی دم بکشد. در پایان، در صورت دلخواه کمی کره ی آب کرده به آن بیفزائید و از خود پذیرائی نمائید.

نکته ی خواندنی
 

از مهمترین اثرات گندم می توان به کاهش دهنده چربی خون، ضد سرطان، محافظ عصب و ضد کم خونی اشاره نمود.

منبع: آشپزباشی شماره 51
شنبه 23/7/1390 - 18:58
آشپزی و شیرینی پزی

رشته پلوی قیسی (ویژه ی آذربایجان)

 






 

مواد لازم برای 4 نفر
 

برنج/ 2 پیمانه
رشته پلوئی خرد کرده/ 100 گرم
کره/ 100 گرم
قیسی/ 100 گرم
برگه ی زردآلو/ 100 گرم
پیاز داغ/ 3 قاشق سوپخوری
شکر/ 1 قاشق سوپخوری
نمک، روغن و زردچوبه/ به میزان لازم
زعفران حل کرده/ 1 قاشق سوپخوری
روغن/ به میزان لازم
دارچین/ 1 قاشق چایخوری
خلال پسته/ به میزان لازم
فیله ی مرغ در صورت دلخواه/ 8 عدد

روش تهیه
 

برنج را بخیسانید. قابلمه ی مناسبی روی اجاق بگذارید و تا نیمه آب بریزید. پس از جوش آمدن، برنج را بیفزائید و صبر کنید تا مغز برنج کمی نرم شود. در این هنگام رشته را اضافه نمائید و پس از چند جوش، آن را آبکش کنید. برگه ی زردآلو و قیسی را حدود نیم ساعت در آب گرم بخیسانید. سپس در تابه ی مناسبی، کره را داغ کنید و قیسی و برگه را در آن تفت دهید. پیاز داغ، شکر، زردچوبه، فلفل و زعفران را بریزید و دوباره کمی تفت دهید. حالا در کف قابلمه قدری روغن بریزید. اکنون نیمی از برنج آبکش شده را در قابلمه بریزید. آن گاه نصف مخلوط قیسی را روی برنج بدهید. سپس نیم دیگر برنج را روی مخلوط بریزید. اکنون باقیمانده مخلوط را روی برنج بدهید و آن را دم بگذارید. حالا پلو را در ظرف مناسبی بکشید و روی آن را با برگه های قیسی، کمی دارچین، خلال پسته و در صورت دلخواه، فیله ی مرغ سرخکرده تزئین نمائید.

منبع: آشپزباشی شماره 51
شنبه 23/7/1390 - 18:58
عکاسی

5دلیل برای خرید دوربین DSLR

Digital Single Lens Reflex) DSLR)، به دوربین‌هایی گفته می‌شود كه نور تابیده شده از داخل لنز مستقیماً روی حسگر نمی‌تابد و بر خلاف دوربین‌های عادی، نور پس از وارد شدن از داخل لنز روی یك آیینه می‌تابد و آن آیینه نور را به آیینه بالایی می‌تاباند تا به چشم برسد؛ دقیقاً مثل یك پریسكوپ. در لحظه گرفتن عكس، این آیینه به بالا می‌جهد و نور به حسگر می‌تابد. خیلی پیچیده شد؟ خوب یك نشانه اصلی دوربین‌های DSLR (جز قیمت بالای آن‌ها) این است كه لنزآن‌ها به طور كامل از بدنه دوربین جدا می‌شود، ولی در دوربین‌های معمولی نمی‌توان لنز را جدا كرد.
حالا سؤال دوم پیش می‌آید: آیا جدا شدن لنز تنها دلیل كاربران حرفه‌ای برای خریدن یك دوربین گران‌قیمت است؟ خیر! كاربران حرفه‌ای دلایل محكمی برای خرید یك دوربین DSLR دارند. از جمله:
اندازه حسگر: یكی از بزرگ‌ترین تفاوت‌های DSLRها و دوربین‌های كامپكت خانگی، اندازه حسگر دوربین‌های‌آن‌ها است. احتمالاً نمی‌توانید این بخش از دوربینتان را ببینید. حداقل در مورد دوربین‌های خانگی مجبورید برای دیدن آن، دوربینتان را بشكنید! اندازه تقریبی آن در دوربین‌های خانگی حدوداً اندازه یك بند انگشت كوچك ‌شما است. در حالی كه در دوربین‌های DSLR خیلی بزرگ‌تر است.

نكته انحرافی: برو با هم قد خودت دعوا كن!


تنظیمات دستی: بر خلاف دوربین‌های خانگی، دوربین‌های DSLR یك سری كنترل كننده‌ دارند كه در اولین نگاه با خودتان می‌گویید: (این یعنی یك دوربین حرفه‌ای)! كنترل كننده‌های استاندارد در یك دوربین DSLR عبارتند از:
مد دیافراگم - سرعت ثابت و مد تمام دستی، كه به شما امكان می‌دهد به منظور عكاسی در شرایط نوری پیچیده،‌ خودتان به صورت دستی مقدار دیافراگم یا سرعت دوربین را به صورت مجزا یا همزمان تنظیم كنید.
از دیگر تنظیمات موجود در این دوربین‌ها می‌توان به تنظیمات منحنی‌های رنگی، وضوح، كنتراست، اشباع رنگ، تنظیمات دستی تراز سفیدی، ویرایش عكس در داخل دوربین و امكان همزمان‌سازی فلاش‌های خارجی.

نكته انحرافی: DSLRها فتوشاپ هم دارند؟


نویز: یكی از اصلی‌ترین تفاوت‌های دوربین‌های DSLR با دوربین‌های خانگی نویز است. فرض كنید دوربینتان را با خودتان به مهمانی شبانه می‌برید. نور محیط كم است و شما با افتخار حساسیت دوربینتان را روی 400 یا 800 قرار می‌دهید و عكس می‌گیرید. عكس‌ها را همان لحظه روی نمایشگر كوچك دوربین نگاه می‌كنید و با خود می گویید: عجب كیفیتی! فردای آن روز از شما می‌پرسند <می‌شود عكس‌ها را برای ما هم چاپ كنی؟> و شما با خجالت می‌گویید: دیشب به طور كاملاً اتفاقی عكس‌ها را فرمت كردم! در حقیقت شما خجالت می‌كشید كه بگویید سطح تمام عكس‌ها با پوششی دانه دانه و شن‌ مانند پوشیده شده است؛ چیزی كه در مورد دوربین‌های DSLR به علت بزرگی حسگرشان كمتر دیده می‌شود.
به همین دلیل كیفیت عكس‌هایی كه با دوربین‌های DSLR با حساسیت 400 گرفته می‌شود، حتی بالاتر از حساسیت 800 یا 1600 در دوربین‌های معمولی است و بالعكس نویز تصویر در حساسیت 1600 در یك دوربین DSLR تقریباً برابر همان مقدار نویز در حساسیت 400 یا 800 یك دوربین عادی است.

نكته انحرافی: چرا دوربین من برفك می‌زند؟


كارآیی: سرعت شروع به كار دوربین از لحظه روشن شدن تا لحظه آماده به كار شدن، در اغلب دوربین‌های خانگی بین یك تا گاهی دو ثانیه طول می‌كشد. حالا این مسئله چه اهمیتی دارد؟ همین زمان شروع به كار گاهی ممكن است موجب از دست رفتن یك موقعیت خوب عكسبرداری می‌شود. این زمان در دوربین‌های DSLR گاهی به یك چشم بر هم زدن می‌رسد. دكمه ON را می‌زنید و بلافاصله عكس می‌گیرید؛ به همین سادگی!
البته مسئله كند بودن دوربین در مورد وقفه عكسبرداری یا همان Shutter Lag نیز بسیار مهم است. وقفه عكسبرداری به مقدار زمانی گفته می‌شود كه از لحظه فشردن دكمه شاتر تا لحظه ثبت عكس طول می‌كشد. در دوربین‌های DSLR این زمان تقریباً صفر است.

نكته انحرافی: زود باش دیگه!


وسایل جانبی: نهایتاًً این‌كه، خرید یك DSLR با خرید یك مجموعه وسایل هنر عكاسی یكی است. این مجموعه می‌تواند از بدنه‌های باتری‌‌دار كه زیر دوربین وصل می‌شوند (و عمر آن‌ها چندین برابر باتری استاندارد دوربین است)، تا لنز‌های دوربُرد و 180‌‌درجه، فیلتر‌های مختلف كه روی لنز‌ها وصل می‌شوند، و بسیاری تجهیزات دیگر را در بر گیرد.
البته اگر از كاربرانی هستید كه تمام مدت دوربین خود را روی حالت خودكار قرار می‌دهید، از خرید این تجهیزات صرف‌نظر كنید؛ زیرا فقط پول‌ خرج كردنِ بی‌دلیل است. اما لنز‌ها مهم‌ترین تجهیزات جانبی DSLRها هستند. شاید به جرات بتوان گفت كه برای هر موقعیت عكاسی یك لنز خاص طراحی و عرضه شده است. اما آیا ما واقعاً از همه موقعیت‌های عكاسی استفاده می‌كنیم؟

نكته انحرافی: یعنی این لنز گران‌تر از خود دوربین من است! چرا؟


فهرست دلایل ما می‌توانند خیلی بیشتر از این‌ها هم ادامه پیدا كند. اما قبل از این‌كه به سراغ یك دوربین DSLR بروید، باید به یك نكته خیلی مهم فكر كنید: این‌كه می‌خواهید از آن چه استفاده‌ای كنید؟ نكته دیگر این‌كه، ببینید آیا اصولاً می‌توانید از آن استفاده كنید یا خیر؟ برخی از دوربین‌های DSLR هستند كه شاید یك ماه طول بكشد تا تنها با كار‌آیی‌های استاندارد آن آشنا شوید و همین هم در صورتی است كه هر روز با آن سر و كله بزنید و عكس بگیرید.
از سویی دیگر، دوربین‌های DSLR بزرگ و سنگین هستند. نمی‌توانید آن‌ها را در جیبتان قرار دهید و به مهمانی یا كوه بروید. حمل این دوربین‌ها گاهی بسیار سخت می‌شود (مثلاً در یك استادیوم ورزشی) و حتی ممكن است برای حمل آن‌ها از شما مجوز بخواهند (مثل اماكن نظامی). بنابراین اگر عاشق عكاسی نیستید و اگر به این رشته هنری به عنوان اولین علاقمندی خود نگاه نمی‌كنید، بهتر است یك دوربین كامپكت با كیفیت را به جای آن انتخاب كنید. DSLRها برای حرفه‌ای‌ها ساخته می‌شوند.
منبع:http://www.shabakeh-mag.com
شنبه 23/7/1390 - 18:57
ورزش و تحرک
تفریح در کوه اصول دارد

 

نویسنده: مسعود سروش نیا




 

توصیه های تغذیه ای برای کوهنوردان
 

کوهنوردی، ورزشی بسیار شادی بخش و در عین حال فنی و سرشار از فنون متفاوت با دیگر رشته های ورزشی می باشد. امروزه همواره شمار افرادی که صعود به ارتفاعات را به منظور ورزش و تفریح انتخاب می کنند، رو به افزایش می باشد. تغذیه در کوهنوردی، موضوع بسیار جالبی است که باید مورد توجه افراد حرفه ای و غیرحرفه ای قرار گیرد. چون نه تنها بحث تغذیه مورد بحث است، بلکه مسائل مربوط به مشکل حرارت بدن، ارتفاع و سوخت و ساز بدن باید مورد عنایت باشند. بحث نوع تغذیه و تغذیه ی مناسب، از مهم ترین مقولات دانش پزشکی ارتفاع و علم تغذیه است. حفظ بالانس انرژی در شروع کوهنوردی، حین کوهنوردی و بعد از کوهنوردی می باید مورد توجه خاص قرار گیرد. موضوعی که مورد توجه کوهنوردان تجربی در خصوص تغذیه در کوهستان است، بسیار جالب می باشد این دسته، اعتقاد دارند که هیچ سفارش استانداردی مبنی بر نوع تغذیه برای کوهنوردان وجود ندارد و مهم ترین اصل، ذائقه ی فرد در ارتفاع است. چه بسا غذاهائی بسیار لذیذ که فرد در منزل استفاده می کند ولی در کوهستان رغبتی به آن ها نشان نمی دهد. بر طبق این نظریه، هر فرد باید خود رژیم مناسب تغذیه ای برای خود با توجه به فیزیک بدن، میزان ارتفاع و نوع فعالیتش سفارش دهد. معمولاً توجه به سلیقه ی غذائی کوهنوردی، مغایر با بحث روانشناسی در در کوهنوردی نیست؛ ولی تأمین میزان کالری و رفتن به سوی بالانس مثبت انرژی از طریق جذب مواد غذائی مورد تأکید می باشد. درست است که توجه به ذائقه و سلیقه ی غذائی هر فرد، باعث رژیم یگانه ای برای کل اشخاص نمی شود، ولی توجه به استانداردهای بین المللی و تأکید بر علم روز تغذیه، مورد توجه متخصصان تغذیه می باشد که در نتیجه باعث افزایش کارائی جسم و شادابی در حین کوهنوردی و پس از کوهنوردی می شود. لذا در این مقاله، سعی می گردد به زبان ساده و تجربی در مورد تغذیه بحث شود.

چربی ها
 

چربی ها، به دو دسته ی حیوانی و گیاهی تقسیم می شوند. بدن، بعد از قندها به سراغ چربی ها می رود. این ماده، در بدن انرژی زیادی آزاد می کند. هر 100 گرم چربی، معادل 900 کیلو کالری انرژی تولید می کند. با توجه به اهمیت آب و اکسیژن در بدن، دسترسی به انرژی موجود در چربی ها، علاوه بر آب فراوان، به اکسیژن بیش تری هم نیاز دارد. بنابراین در صعود به قلعه های بالای 3500 متر- که میزان اکسیژن در آن کم تر می شود- مصرف آن توصیه نمی شود. از طرفی، آزاد شدن چربی در بدن نیاز به 6-8 ساعت زمان دارد. با این حال می باید 25 درصد از رژیم غذائی هر کوهنورد را شامل شود.

پروتئین ها
 

اهمیت این دسته، بیش تر در برنامه های چند روزه است. زیرا بدن بعد از قند و چربی به سراغ پروتئین می رود که تولید انرژی از طریق عضله ها می باشد. هر صد گرم پروتئین حدود 400 کیلو کالری انرژی آزاد می کند. از این گروه غذائی- که شامل لوبیا، ماهی، پنیر، عدس می باشد می باید 20 درصد از رژیم غذائی هر کوهنورد را شامل گردد. ضمناً توصیه می شود، ذخایر غذائی طوری تنظیم شود تا بدن پس از مصرف کربوهیدرات ها و چربی ها، وارد مرحله ی آخر یعنی سوخت و ساز عضله سوزی شود. ضمناً در هر مرحله، با توجه به کاسته شدن آب بدن و فعالیت سنگین ورزشی از جمله حمل کوله پشتی، وزن بدن کاهش در خور توجهی پیدا خواهد کرد. پس از ورزش بلند مدت و سنگین، فوری ترین غذا برای جایگزین کردن آب از دست رفته است و بی درنگ ذخایر کربوهیدرات را بازسازی می کند.

کربوهیدرات ها
 

کربوهیدرات ها اولین و مهم ترین منبع تأمین انرژی هستند که سریع هضم می باشد و بر اساس اندازه ی مولکول به سه دسته مونوساکارید، دی ساکارید و پلی ساکارید تقسیم می شوند. اهمیت اکسیژن و نفس گیری ناشی از تنفس سریع و عمیق مورد توجه خاص در رشته کوهنوردی می باشد. لذا هرچه مولکول کربوهیدرات کوچک تر باشد، به آب و اکسیژن کم تری برای هضم و تبدیل شدن به انرژی نیاز دارد. عسل از نوع مونوساکارید است و جذب آن از ورود به مری شروع می شود. خرما، نشاسته و غلات، از نوع پلی ساکارید هستند و برای جذب میزان بیش تری آب و اکسیژن نیاز دارند. غذاهای کربوهیدرات دار را می توان همیشه استفاده کرد و بهترین آن ها شامل برنج، ماکارونی، سیب زمینی و نان است که مصرف زیاد از حد آن ها عوارضی چون افزایش قند خون، ترشح انسولین و در نهایت، خستگی عضلات را در پی خواهد داشت. لذا حفظ تعادل مصرف مورد تأکید است. در این دسته، بهتر است در حین اجرای برنامه ی کوهنوردی، از ترکیب غذاهای مایع و نرم و سوپ غلات استفاده شود که علاوه بر تأمین نیازهای تغذیه ای فرد، مایعات کافی نیز به بدن می رساند. هر 100 گرم کربوهیدرات حدود 400 کیلو کالری انرژی تولید می کند و مصرف آن، نباید بیش تر از 55 درصد رژیم غذائی باشد.

آب و برف
 

آب در حدود 65 تا 70 درصد وزن بدن را تشکیل می دهد. در ورزش کوهنوردی، آب و مایعات از اهمیت خاصی برخوردارند. از آن جا که بدن کوهنوردان آب واملاح معدنی از دست می دهد، بهتر است آب مصرفی در پایان صعود با مقداری نمک، قند و عصاره ی میوه همراه می باشد. در ارتفاعات بالا، آب غلظت خون را کم می کند و باعث دیر خسته شدن بدن می شود. در کوهنوردی، منتظر احساس خستگی نشوید و در فاصله های زمانی کم، چند جرعه آب بنوشید. معمولاً مصرف برف در کوهستان، به علت نداشتن املاح معدنی و پرکاری کلیه ها و بروز اسهال، توصیه نمی شود. در صورت نیاز ضروری، پس از جوشاندن برف، افزودن قند یا نمک ضروری است. مشکل الکترولیت ها در کوهنوردی، مهم تر از دیگر ورزش هاست. در کوهستان، دهیدراتاسیون (از دست دادن آب بدن) به علت خشکی هوا زیاد است. گاهی چندین لیتر آب، برای جبران آب از دست رفته، می باید مصرف گردد.

توصیه ها
 

1. رعایت ترکیب مواد غذائی با توجه به استانداردهای موجود و تأمین مواد مغذی بدن، ضروری است. غذا، باید مقوی، مغذی، زود هضم، سبک و پرکالری باشد. 2. مراقبت چشم خود در مقابل نور خورشید و پرتو فرابنفش باشید. 3. در فصل بهار، رعد و برق و صاعقه در کوهستان خطرناک است. 4. تأمین 2/5 تا 4 لیتر آب در شبانه روز، با در نظر گرفتن حرارت محیط و فعالیت مهم می باشد. 5. بدن، در حین کوهنوردی مقداری آب، نمک، پتاسیم و فسفر از دست می دهد. پس هنگام مصرف آب و غذا، کمی نمک بیفزائید تا از گرفتگی عضلات و بر هم خوردن تعادل بدن جلوگیری شود. 6. پس از هر فعالیت کوهنوردی، نوشیدن آب سرد به کلیه ها و ریه ها و دستگاه گوارش آسیب می رساند. سپس آب را پس از کمی استراحت و خنک کردن بدن استفاده کنید. 7. قبل از شروع برنامه و در خلال آن، هیچگاه با شکم پر اقدام به صعود نکنید. زیرا احتیاج به اکسیژن برای هضم غذا در ارتفاع و هنگام صعود، بدن را با مشکل رو به رو می کند. 8. هرچه ارتفاع بیش تر می شود، از غذاهای زود هضم استفاده کنید. زیرا مواد غذائی دیر هضم، باعث تهوع می شود. 9. در استراحت های بین راه، از میوه های خشک و پرتقال استفاده کنید. 10. مصرف سیر در کوه، باعث مقاومت بدن در سرما و گرما می شود. با توجه به این که در ارتفاعات بالا سیر باعث تند شدن نبض می شود، مصرف آن در ارتفاع بالا توصیه نمی شود. 11. در صورت نداشتن آشنائی با گیاهان کوه، از مصرف آن ها خودداری نمائید. 12. برای هر کوهنورد، 1600 تا 2000 کیلو کالری مورد نیاز است. مصرف کربوهیدرات ها- که نیاز کمتری به اکسیژن دارند- توصیه می شود. 13. الکل مصرف نکنید. زیرا الکل، رگ های خونی را گشاد می کند و اتلاف حرارت را افزایش می دهد. مصرف قهوه را نیز کاهش دهید. 14. با توجه به این که در فصل بهار گرمای آفتاب بیش تر می شود و در کوه خطر ریزش بهمن به شدت احساس می گردد، توصیه می شود در این فصل از جاهای بهمن خیز برای صعود بپرهیزید. 15. با توجه به شکوفائی طبیعت در این فصل، امکان خروج خزندگان بسیار زیاد است. بنابراین در هنگام کمپ و شب مانی مراقب خود باشید. 16. در هنگام بروز گرد و غبار و آلودگی هوا، هرگز به کوه نروید. 17. آخرین و مهم ترین توصیه، این است که کوهستان را تمیز نگه دارید تا همیشه بتوانید از نعمت های آن بهره مند شوید.

منبع: آشپزباشی شماره 51
شنبه 23/7/1390 - 18:56
دعا و زیارت
سریع الاجابه ترین دعاها

 





 
استجابت دعا، مانند هر پدیده‌ی دیگری، قوانین آداب و شروطی دارد که با وجود آن آداب و شرایط است که دعا به اجابت می‌رسد و اگر آن شرایط موجود نباشد، یا مانعی در استجابت آن باشد که ما به آن علم نداریم، اگر چه سریع الاجابة ترین دعا هم باشد، باز ممکن است مورد اجابت واقع نشود. به هر حال چون ذکر متن دعاها در این خلاصه مقدور نیست، فقط به ذکر اسامی چند مورد که دارای اهمیت خاص هستند اشاره می‌شود:

1, دعای توسل:
 

محمد ابن‌بابویه دعای توسل را از ائمه (علیه السلام) نقل کرده و گفته است که این دعا را در هیچ امری نخواندم، مگر آن که اثر اجابت آن را به زودی یافتم دعای توسل از دعاهای مشهور است که در شب‌های چهارشنبه خوانده می‌شود. در این دعا با توسل به چهارده معصوم (علیه السلام) و واسطه قرار دادن آن‌ها به درگاه الاهی پس از اتمام دعا، حاجت خود را از خدا در خواست می‌کنیم. جملات صدر و ذیل آن چنین است: ”اللهم انی اسئلک و اتوجه الیک بنبیک نبی الرحمة…”‌؛ خدایا من از تو می‌خواهم و روی می‌آورم به سوی تو، به پیامبرت، پیامبر رحمت… ”یا وجیها عندالله اشفع لنا عندالله”‌؛ ای آبرومند نزد خدا، شفاعت کن برای ما نزد خدا.[2]
اسم اعظم خدای تعالی آن است که افتتاح او ”‌الله”‌‌ و اختتام او ”‌هو”‌‌ است، هر که اسم اعظم خدای تعالی را روزی یازده بار ورد خود قرار دهد، هرآینه هر امر مهمّ جزئی و کلّی برای او آسان شود و آن اسم اعظم پنج آیه از پنج سوره مبارکه بقره، آل عمران، نساء، طه و تغابن است، با این ویژگی که حروف آن نقطه ندارد و تغییری در اعراب آن‌ها صورت نمی‌گیرد

2, دعای فرج:
 

کفعمی در کتاب بلد الامین دعایی از حضرت علی (علیه السلام) نقل کرده که اگر شخص گرفتار، ترسیده، نگران و غم دیده، آن را بخواند، حق تعالی گشایش در کار او ایجاد می‌نماید، که ابتدا و انتهای این دعا چنین است:
”یا عماد من لا عماد له…”‌؛ ای پشتیبان کسی که پشتیبان ندارد… ”و افعل بی ما انت اهله”‌؛ با من چنان کن که تو اهل آنی[3]. و آن گاه پس از دعاء حاجت خود را بطلبد.

3, دعای اسم اعظم:
 

سید علیخان شیرازی در کتاب کلم طیب می‌نویسد: اسم اعظم خدای تعالی آن است که افتتاح او ”الله”‌ و اختتام او ”هو”‌ است، هر که اسم اعظم خدای تعالی را روزی یازده بار ورد خود قرار دهد، هرآینه هر امر مهمّ جزئی و کلّی برای او آسان شود و آن اسم اعظم پنج آیه از پنج سوره مبارکه بقره، آل عمران، نساء، طه و تغابن است، با این ویژگی که حروف آن نقطه ندارد و تغییری در اعراب آن‌ها صورت نمی‌گیرد:
الف. ”الله لا إله إلا هو الحی القیوم … ”‌ تا آخر آیة‌الکرسی.
ب.”الله لا اله الا هو …نزل علیک الکتاب …”‌.
ج. ”الله لا إله ان هو لیجمعنکم …”‌.
د.”الله لا إله ان هو له الاسماء …”‌.
ه.”الله لا إله الا هو و علی إلله…”‌. [4]
دعایی دیگر از امام جعفر صادق (علیه السلام) که هر کس یا رب یا الله بگوید به گونه‌ای که تا نفس او قطع شود، گفته می‌شود لبیک حاجت تو چیست؟

4, دعای مقاتل بن سلیمان از امام سجاد (علیه السلام):
 

امام سجاد (علیه السلام) به مقاتل بن سلیمان، دعایی را تعلیم داده، که مقاتل می‌گوید: هر کس این دعا را صد بار بخواند، دعایش مستجاب خواهد شد. ابتدا و انتهای این دعا چنین است:”الهی کیف ادعوک و انا…”‌؛ خدایا چطور بخوانم تو را و حال من منم… . ”‌تفرج عنی فرجا عاجلا غیر اجل نفسک و رحمتک یا ارحم الراحمین”‌ گشایش فوری بدون مدت دار، به من عطا کن به فضل و رحمت خودت، ای مهربان‌ترین مهربانان.[5]

5, دعای سریع الاجابة:
 

کفعمی در بلدالامین دعایی از امام موسی کاظم (علیه السلام) نقل کرده و فرموده: عظیم‌الشأن و سریع الاجابة است که جملات صدر و ذیل آن چنین است: ”اللهم انی اطعتک فی احبّ الاشیاء الیک و هو التوحید”‌؛ خدایا من تو را اطاعت کردم در آن چه بیشتر دوست داری و آن یگانه دانستن تو است. ”و ارزقنی من حیث احتسب و من حیث لا احتسبه، انک ترزق من تشاء بغیر حساب”‌؛ روزی‌ام ده، از آن جا که گمان می‌برم و از آن جا که گمان نمی‌برم؛ زیرا تو هر که را بخواهی بی حساب روزی می‌دهی؛ پس از اتمام دعا حاجت خود را بطلب.[6]
6, دعایی از امام صادق (علیه السلام) وارد شده که فرمود: هر کسی ده بار یا الله بگوید، به او گفته می‌شود، لبیک، حاجت تو چیست؟.[7]
7, دعایی دیگر از امام جعفر صادق (علیه السلام) که هر کس یا رب یا الله بگوید به گونه‌ای که تا نفس او قطع شود، گفته می‌شود لبیک حاجت تو چیست؟.[8]
همه این دعاها را مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح‌الجنان، فصل پنجم آورده است.
لازم به تذکر است که برای حاجت‌های خاص، دعاهای خاصی وارد شده است که برای کسب اطلاع از آن‌ها می‌توانید به کتاب مفاتیح‌الجنان مراجعه کنید.

پی‌نوشت‌ها:
 

[1] برای آگاهی بیشتر در باره ی دعا آداب و شرایط آن رجوع کنید به نمایه‌های:
الف. شرایط حتمی استجابت دعا، سؤال شماره 197 سایت اسلام کوئست.
ب. نحوه و چگونگی تشخیص مصلحت در دعا، سؤال شماره 721 سایت اسلام کوئست.
[2] مفاتیح‌الجنان، دعای توسل، ص 225,
[3] همان؛ دعای فرج.
[4] همان، آیات اسم اعظم، ص 224,
[5] همان، دعای مقاتل بن سلیمان، ص 236,
[6] مفاتیح‌الجنان، دعای سریع الاجابة، ص 237 و 754,
[7] اصول کافی، کتاب الدعاء، باب: هر کس ده بار یا الله بگوید.
[8] همان، باب هر کس یا الله یا رب بگوید تا نفس بند آید.
شنبه 23/7/1390 - 18:55
عقاید و احکام
بررسی اوصاف و فلسفه قیامت در قرآن کریم

 





 
رستاخیز و قیامت از اصول دین شرایع وحیانی و الهی است. بی گمان محوری ترین اصول آموزه های وحیانی، سه اصل توحید، نبوت و معاد است. قیامت یکی از مسائل مرتبط با معاد است، چنان که اصول دیگر چون عدل مرتبط با توحید و امامت مرتبط با نبوت می باشد. بنابراین، شناخت مهمترین اصول دینی، از طریق آموزه های وحیانی بهترین نوع شناخت است که انسان می تواند کسب کند.
نویسنده در این مطلب بر آن است تا تحلیل قرآن را از مسأله قیامت و اوصاف آن ارایه دهد و خوانندگان را با مهمترین و تأثیرگذارترین مسائل در زندگی انسان، آشنا سازد.
قیامت که در زبان عربی در اصل به معنای برپایی و قیام دفعی انسان است، در فرهنگ قرآنی به معنای زمان و روز برپایی مردم در پیشگاه خداوند به کار رفته است. (مفردات الفاظ القرآن الکریم، ص 691، ذیل واژه قوم)
قرآن به قیامت از ابعاد و جهات مختلف توجه داده است و در ذیل واژگانی چون القیامة، الساعة، یوم، امر الله، واقعة، حاقة و مانند آن، موضوعات و مسائل و مطالب چندی را مطرح و تبیین و تحلیل نموده است. از جمله مطالبی که درباره قیامت می توان در آموزه های قرآنی یافت، موضوعاتی چون آخرت، حسابرسی، حشر، میزان، معاد، بهشت، دوزخ، عذاب ها و پاداش های اخروی و مانند آن است.
خداوند در آیه 9 سوره آل عمران و 43 سوره روم و نیز 47 سوره شوری و 1 و 2 سوره واقعه، به صراحت بر حتمی بودن وقوع آن اشاره و تأکید می کند و آن را امری برگشت ناپذیر برمی شمارد. در تحلیل قرآنی، گردآوردن انسان ها در قیامت وعده حتمی خداوند است و هرگز نمی توان آن را منکر کرد و به تکذیب وقوع آن پرداخت. (نساء آیه 87، هود، آیه 103 و دخان، آیه 40 و تغابن، آیه 9 و مرسلات، آیات 13 و 16 و 17 و 38)

حتمیت قیامت
 

از نظر آموزه های قرآنی، وقوع رستاخیز و قیامت به امر تکوینی، خدا، مسأله ای غیر قابل انکار و تکذیب است (انعام، آیه 73 و نحل، آیه 77 و غافر، آیه 78) چنان که برپایی قیامت، برای خداوند آسانتر از چشم بر هم نهادنی است. (نحل، آیه 77)
هرچند که علم درباره زمان وقوع آن، امری در انحصار خداوند است (لقمان، آیه 34 و احزاب، آیه 63 و فصلت، آیه 47 و آیات دیگر) ولی این امر محتوم و قطعی در زمان خود اتفاق می افتد و از نظر زمانی بر اساس آموزه های قرآنی، در زمانی نزدیک است و به زودی رستاخیز برپا خواهد شد، هرچند که برای بسیاری از مردم امری بعید به نظر می رسد که می تواند بعید از نظر اتفاق تحققی آن باشد، چنان که کافران و تکذیب کنندگان قیامت بر این باورند، یا می تواند بعید از نظر زمانی باشد که باور بسیاری از توده های مردم است. (طه، آیه 15 و احزاب، آیه 63 و شوری، آیه 17 و قمر، آیه 1 و نیز معارج، آیه 6)
قیامت و معاد دغدغه همگانی بشریت است؛ زیرا از زمانی که با مرگ آشنا شد، از ماهیت آن پرسش هایی مطرح کرد و تلاش نمود تا با شناخت ماهیت مرگ از ادامه زندگی آگاهی یابد. لذا با مسأله معاد و بازگشت ارواح و جان ها و حتی انسان ها همراه با کالبد جسمانی، آشنا می شود.
مهمترین سوالی که انسان ها از پیامبران داشتند مسأله معاد و چگونگی تحقق و وقوع آن بود. همین مسأله حتی برای پیامبران اولوالعزمی چون حضرت ابراهیم (ع) مطرح بوده و وی با آن که از وقوع آن علم حصولی داشت، خواهان آگاهی شهودی نسبت به این واقعه می شود که در داستان پرندگان قرآن به آن اشاره شده است. آن حضرت (ع) پس از امکان تحققی قیامت با شهود عینی و ملموس، به این اطمینان رسید که رستاخیز امری محتوم و قطعی است و اتفاق خواهد افتاد و کیفیت و چگونگی آن را نیز به چشم عیان دید. (بقره، آیه 260)
خداوند در آیاتی چند از جمله 187 سوره اعراف و 63 سوره احزاب و 12 سوره ذاریات و 1 و 2 سوره نبأ و نیز 42 سوره نازعات، گزارش می کند که یکی از پرسش های مکرر مردم از پیامبر گرامی (ص) درباره زمان وقوع قیامت بوده است. به این معنا که توده های مردم به واسطه آموزه های وحیانی با اصل قیامت آشنا شدند، ولی همواره مسائل و مطالب پیرامونی آن، دغدغه ذهنی و فکری آنان بوده است.

اهداف و فلسفه قیامت
 

شاید آگاهی از فلسفه قیامت و هدف از برپایی آن بتواند معنا و مفهوم درستی از زندگی و مرگ نیز ارائه دهد و شیوه های درست زندگی را در پیش روی ما بگشاید و ما را از غفلت رهایی بخشد. از این رو در اینجا نگاهی به فلسفه و اهداف قیامت در تحلیل قرآنی خواهیم داشت.
خداوند در قرآن برای برپایی قیامت، اهدافی چند برشمرده است که عبارتند از: رحمت، حساب و کتاب، پاداش به صالحان، کیفر طالحان، جداسازی میان صفوف حق و باطل، جزاء و کیفر بندگان و برپایی عدالت کامل و اجرای آن در حق بندگان.
خداوند در آیه 12 سوره انعام، برخورداری مردم از رحمت خداوندی را از فلسفه های برپایی و تحقق قیامت برمی شمارد. در حقیقت، قیامت، نوعی تکریم و اکمال و اتمام رحمت الهی برمردم است، زیرا در قیامت است که انسان ها، می توانند از زندگی جاودانه بهره مند شوند و از آرامش و آسایش ابدی سود برند؛ هرچند که شماری از انسان ها، با انتخاب نادرست و غلط خویش، خود را در شقاوت ابدی و جاودانه گرفتار می کنند. ولی اصل قیامت و فلسفه وجودی آن، رحمت الهی به بندگان و آفریده های خود است.
بی گمان، شرایط دنیا نمی تواند زمینه های احقاق حق و اجرای عدالت کامل و تمام خداوند نسبت به بندگان مکلف و عاقلی باشد که با انتخاب آزاد و اراده مختار خویش، رفتارهای دوگانه و متضادی را در پیش گرفته اند. از این رو خداوند از اهداف برپایی قیامت را قیام و اجرای عدالت و برخورداری هر فرد از نتایج اعمال مختار خویش برمی شمارد. (احقاف، آیه 19)
در حقیقت با حسابرسی اعمال بندگان بر مبنای قسط و عدل در قیامت است که هر کسی به حق عادلانه خویش می رسد. از این رو حسابرسی نیز به عنوان فلسفه برپایی قیامت در آیه 47 سوره انبیاء و 26 سوره معارج مطرح می شود.
خداوند در آیات 3 و 4 سوره سبا پاداش دادن به مؤمنان دارای عمل صالح را از علل برپایی رستاخیر برمی شمارد و در آیه 5 همان سوره نیز کیفر نمودن تلاشگران علیه آیات خدا و آموزه های وحیانی را از جمله این علل معرفی می کند. در حقیقت جزا و کیفر و پاداش بندگان، از اصلی ترین و اساسی ترین علل و فلسفه وجودی قیامت و هدف از برپایی آن است که در آیات 26 و 28 سوره ص و 26 سوره معارج بیان و بر آن تأکید شده است.
قرآن در آیه 26 سوره سبا و 17 سوره نبأ، جداشدن و شفاف گردیدن صفوف حق مداران از باطل گرایان را فلسفه تحقق رستاخیز معرفی می کند.
بنابراین می توان گفت که از آن جایی که دنیا قابلیت و شأنیت این امور را ندارد و شرایط برای تحقق آن کافی نیست، قیامت به عنوان مکمل دنیا برپا می شود و رستاخیز تحقق می یابد تا به این امور به طور کامل رسیدگی شده و حق مطلب چنان که شایسته و بایسته است ادا شد.

اوصاف و ویژگی های قیامت
 

خداوند در قرآن برای قیامت اوصاف و ویژگی هائی را بیان می کند که از جمله آنها، بزرگی و عظمت قیامت است. به این معنا که قیامت روزی بزرگ و با عظمت است که انسان ها با آن مواجه خواهند شد و در برابر خداوند یکتا و یگانه می ایستند. (انعام، آیه 15 و اعراف، آیه 59 و یونس، آیه 15 و آیات دیگر)
این روز از جهات دیگر نیز بزرگ و عظیم است، زیرا روزی طولانی است که گویی برای آن پایانی نیست، چرا که هر روز قیامتی به اندازه پنجاه هزار سال دنیوی است. (معارج، آیه 4) البته در آیه 5 سوره سجده، از نظر زمانی، طول هر روز آن به اندازه هزار سال گفته شده است که به نظر می رسد روزهای آن همانند روزهای کوتاه و بلند تابستان متفاوت باشد.
اما آنچه به نظر درست تر می آید، ارتباط کوتاهی و بلندی روز قیامت با موضوعات و متعلقات آن باشد؛ زیرا در آیه 4 سوره معارج از مسأله عروج فرشتگان و روح سخن به میان آمده که این عروج در مدت زمانی اتفاق می افتد که پنجاه هزار سال دنیوی است ولی عروج امر الهی، در مدت زمان کوتاه تری اتفاق می افتد. این تفاوت همانند تفاوت سرعت حرکتی نور با سرعت صوت می باشد. چنان که سرعت نور بیشتر است و در زمانی کمتر به مقصد می رسد و زمانی را که صوت می پیماید تا به مقصد برسد بلندتر و طولانی تر است، همچنین، عروج امر از نظر زمانی برای بازگشت، کوتاه تر از زمان بازگشت روح و فرشتگان است. براین اساس، مراد آن نیست که روزهای قیامت از نظر کوتاهی و بلندی متفاوت است، بلکه به معنای آن است که سرعت عروج امر الهی بیشتر از سرعت عروج فرشتگان و روح است؛ زیرا سرعت بازگشت یک روزه امر الهی، به اندازه ای است که معادل هزار سال دنیوی است ولی سرعت بازگشت یک روزه فرشتگان و روح به اندازه پنجاه هزار سال دنیوی می باشد.
با این همه، نباید فراموش کرد که روزهای قیامت بلند و طولانی است، زیرا مفهوم عظیم (انعام، آیه 15) و کبیر (هود، آیه 3) می تواند افزون بر بزرگی و عظمت وجودی آن رخداد، اشاره ای نیز به بلندی و طولانی بودن روز بزرگ داشته باشد.
خداوند در آیه 46 سوره قمر، از قیامت به عنوان روزی هولناک و وحشت زا یاد می کند که خود بر عظمت و بزرگی آن می افزاید. همچنین توصیف قیامت به روزی سخت و مشقت بار (هود، آیه 26 و حج، آیات 1 و 2 و انسان، آیه 10 و 27 و آیات دیگر) خود بیانگر بزرگی و عظمت آن روز از جهات دیگر است.
خداوند در آیه 7 سوره انسان، قیامت را روزی فراگیر و گسترده از شر و عذاب بر می شمارد و به انسان ها نسبت به آن روز هشدار شدید می دهد.
همچنین در سوره مطففین، از قیامت به عنوان «یوم عظیم» یاد می کند و ضمن هشدار به کم فروشان می فرماید: «آیا آنان گمان نمی کنند که برانگیخته می شوند در روزی بزرگ؟! روزی که مردم در پیشگاه پروردگار جهانیان می ایستند!» (مطففین/6)

مستان غیر مست
 

خداوند در سوره حج آیه 1 برای ترسیم عظمت قیامت از آن به زلزله قیامت یاد می کند و می فرماید: «ای مردم! از (عذاب) پروردگارتان بترسید که زلزله رستاخیز امر عظیمی است» و در آیه بعد برای به تصویر کشیدن سختی آن روز می فرماید: «روزی که آن را می بینید (آن چنان وحشت، سراپای همه را فرامی گیرد که) هر مادر شیردهی، کودک شیرخوارش را فراموش می کند هر زن بارداری، جنین خود را سقط می کند و مردم را مست می بینی، در حالی که مست نیستند بلکه عذاب خدا شدید است»!
آیه فوق یکی از صریحترین آیات در بیان احوالات قیامت است که تصویرسازی دقیق و زیبائی از آن روز ارائه می دهد به طوری که برای هیچ انسان عاقل غیر غافلی کوچکترین تردیدی باقی نمی ماند که برپایی قیامت همراه با وحشت و سختی و هول و هراس برای مردم خواهد بود و لذا حواس خود را جمع کرده و از هم اکنون که فرصت چند روزه عمر را در اختیار دارد برای مواجه شدن با آن روز وحشت زا خود را آماده می کند و در اندیشه تدارک و جبران مافات برمی آید و سعی می کند توشه کافی را برای آن روز - که به تعبیر قرآن هیچ مال و فرزندی برای او سودمند نخواهد بود- فراهم نماید.
از ویژگی های این روز آن است که روزی تلخ برای کافران و مجرمان (قمر، آیات 43 و 46 و 47) و روزی امن، نور، آرامش و آسایش برای مؤمنان (تحریم، آیه 8) و محسنان (یونس، آیه 26) است و چهره های مؤمنان و محسنان در آن زمان شادان به خداوند می نگرد و لذت معنوی می برد.
از دیگر اوصاف و ویژگی های قیامت آن است که امری ناگهانی و غیر قابل پیش بینی برای انسان هاست و ناگهان واقع می شود بی آن که انسان متوجه آن شود. (انعام، آیه 31 و یوسف، آیه 107 و حج، آیه 55 و زخزف، آیه 66 و آیات دیگر)
خداوند در آیاتی از جمله آیه 103 سوره هود و 3 سوره هود، این روز را روزی آشکار و قابل مشاهده برای همگان معرفی می کند؛ زیرا در این روز آنچه برای توده های مردم غیب بوده است به امر مشهود تبدیل می شود و همگان شاهد آن روز خواهند بود و خود جزئی از آن درمی آیند و شاهد و مشهود یکی می شود؛ چنان که انسان های اهل بصیر که کشف الغطا برای آنان تحقق یافته و قیامت آنان بروز و ظهور کرده است، هم اکنون قیامت برای آنان مشهود می باشد.
در حقیقت این آیه می گوید همان گونه که اهل شهود در دنیا قیامتشان قیام کرده و مشهود آنان است، در قیامت همگان از این قدرت و توان بهره مند خواهند شد و پرده های حجاب از جلوی چشمشان برداشته می شود و حقیقت قیامت برای آنان مشهود می شود. بنابراین، قیامت در حال حاضر برای مؤمنان خاص مشهود است و دیگران به سبب پرده نمی توانند آن را ببینند ولی پس از قیامت و فرو افکنده شدن پرده ها آنان نیز با این واقعیت مواجه خواهند شد.
خداوند در آیه 75 سوره قصص، از بصیرت و آگاهی کامل انسان ها به احوال و اعمال خود در قیامت سخن به میان می آورد که چگونه ایشان در آن زمان خود را مشهود می بینند و شاهد و مشهود یکی می شود. بنابراین هر انسانی در قیامت، خود را چنان که در دنیا ساخته و پرداخته می بیند و همه پرده های غفلت دنیوی از میان برداشته می شود و حجاب تن از جان کنار می رود و حقیقت و شاکله وجودی خود ساخته انسان برایش آشکار می گردد. (سجده، آیه 12 و نیز سوره ق، آیه 22 و قیامت، آیات 13 و 14)
از دیگر ویژگی های قیامت، داشتن مواقف معین و ایستگاه ها و به اصطلاح امروزی پست های ایست بازرسی است که در آیاتی از جمله آیه 27 و 30 سوره انعام و آیه 31 سوره سبا و 24 سوره صافات به آن اشاره شده است. این بدان معناست که در آن روز، انسان ها در هر ایستگاهی می بایست پاسخگوی موضوعی باشند. گفته شده توقف در هر ایستگاهی برای پاسخگوئی، 50 هزار سال طول خواهد کشید.

نام های قیامت
 

برخی از صفات قیامت را می توان از روی نام هایی که خداوند در قرآن برای قیامت بیان کرده به دست آورد. از جمله این نام ها می توان به حاقة (حاقة، آیات 1 تا 3) به معنای حقیقت و روز واقع شدنی، ساعة (انعام، آیات 31 و 40 و آیات دیگر) به معنای زمان معین شده، صاخة (عبس، آیه 33) به معنای روز فریاد و صیحه، طامة (نازعات، آیه 34) به معنای روز حادثه بزرگ، غاشیة (غاشیة، آیه 1) به معنای روز فراگیر و همگانی، قارعة (قارعة، آیه 1 تا 3) به معنای روز عذاب کوبنده، نبأ عظیم (نبآ، آیه 2) به معنای خبری مهم و رخدادی بزرگ، واقعة (واقعة، آیات 1 و 2) به معنای روز تحقق یافتنی، یوم الأزفة (غافر، آیه 18) به معنای روز نزدیک و حتمی، یوم البعث (روم، آیه 56) به معنای روز رستاخیز و برانگیخته شدن از خاک، یوم التغابن (تغابن، آیه 9) به معنای روز احساس خسارت و زیان، یوم التلاق (غافر، آیه 15) به معنای روز دیدار و ملاقات، یوم التناد (غافر، آیه 32) به معنای روز فریاد برای کمک خواهی، یوم الجمع (تغابن، آیه 9) به معنای روز اجتماع و گرد آمدن، یوم الحساب (ابراهیم، آیه 41) به معنای روز حسابرسی، یوم الحسرة (مریم، آیه 39) به معنای روز افسوس و ندامت، یوم الحق (نبآ، آیه 39) به معنای روز استواری و حق، یوم الخروج (ق، آیه 42) به معنای روز بیرون آمدن از قبر، یوم الخلود (ق، آیه 34) به معنای روز جاوید، یوم الدین (حمد، آیه 4) به معنای روز جزا و پاداش و کیفر، یوم الفتح (سجده، آیه 29) به معنای روز پیروزی، یوم الفصل (صافات، آیه 21) روز جدایی اهل حق از باطل، یوم القیامة (بقرة، آیه 85) روز برپایی مردم نزد خداوند، یوم الموعود (بروج، آیه 2) به معنای روز وعده داده شده، یوم الوعید (زخرف، آیه 83) به معنای روز وعده هولناک، یوم الوقت المعلوم (حجر، آیه 38) به معنای روز معین و یوم عظیم به معنی روز بزرگ اشاره کرد. البته برخی روز الوقت المعلوم را به معنای آخرالزمان و مسایل پیش از قیامت دانسته اند که زمین و زمان زیر و رو می شود.
از این نام ها می توان به برخی از ویژگی ها و صفات قیامت و رستاخیز پی برد و آن را روزی بزرگ و عظیم دانست که سرنوشت جاودانگی بشر در آن روز رقم خواهد خورد.
البته آنچه در این مقاله کوتاه بیان شد گوشه ای از اوصاف قیامت در قرآن است که صرفا برای یادآوری بیان شد، حال آن که سخن گفتن درباره این واقعه بزرگ، حد و اندازه یک کتاب و چند کتاب را می طلبد نه یک مقاله.
منبع:http://www.kayhannews.ir
شنبه 23/7/1390 - 18:54
قرآن

شناسایی قرآن از نظر آیات

 





 
شناسایی قرآن از نظر آیات
1- قَدْ جاءَکُمْ مِنَ اللهِ نُورٌ وَ کِتابٌ مُبِینٌ 1 : از سوی پروردگار، برای شما نور و کتابی بیان کننده و جدا کننده ی حق از باطل آمده است.
2- شهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْءَانُ هُدًی لِّلنَّاسِ2: ماه رمضان است که در آن، قرآن برای هدایت مردم فروفرستاده شده است.
3- هَذَا بَیَانٌ لِّلنَّاسِ وَ هُدًى وَ مَوْعِظهٌ لِّلْمُتَّقِینَ‏3 : این برای مردمان بیانی (روشنگر) و برای پرهیزگاران هدایت و پندی است.
4- یَأَیهَا النَّاس قَدْ جَاءَكُم بُرْهَنٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَ أَنزَلْنَا إِلَیْكُمْ نُوراً مُّبِیناً4 : ای مردم! شما را برهان و حجتی از جانب پروردگار آمده و به سوی شما نوری آشکارا فرستاده ایم.
5- مَّا فَرَّطنَا فی الْكِتَبِ مِن شی‏ءٍ5 : ما در کتاب چیزی را فروگذار نکرده ایم.
6- یَأَیهَا النَّاس قَدْ جَاءَتْكُم مَّوْعِظهٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَ شِفَاءٌ لِّمَا فی الصدُورِ وَ هُدًی وَ رَحْمَهٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ‏6 : ای مردم! شما را موعظه ی پروردگار، شفای مرض ها و هدایت و رحمتی برای مومنان آمده است.
7- هوَ نَزَّلْنَا عَلَیْك الْكِتَب تِبْیَناً لِّكلّ‏ِ شی‏ءٍ وَ هُدًی وَ رَحْمَهً وَ بُشرَی لِلْمُسلِمِینَ7‏ : کتاب را برای تو بیانی کامل برای هر چیز و هدایت، رحمت و بشارتی برای مسلمانان نازل کرده ایم.
8- ذَلِك هُدَی اللَّهِ یهْدِی بِهِ مَن یَشاءُ8 : این است هدایت و راهنمایی حق که خداوند به آن هر که را خواهد هدایت فرماید.
9- هذا هُدیً9 این است هدایت.
10- فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَای فَلا یَضِلُّ وَ لا یَشقَی‏10 : هر کس از هدایت من تبعیت کند گمراه و بدبخت نخواهد شد.
11- إِنَّهُ لَقُرْءَانٌ كَرِیمٌ * فی كِتَبٍ مَّكْنُونٍ‏ * لا یَمَسُّهُ إِلا الْمُطهَّرُونَ‏11: قرآن کریم در کتاب مکنون است که آن را مگر پاکیزگان مس نمی کنند12.
همچنین درباره شناسایی قرآن، در بحار (ج92/1) کتاب قرآن، بابا اول، ایات بسیاری نقل گردیده است.
بالجمله، خداوند متعال قرآن را نور، حکمت، موعظه، شفا، رحمت، ذکر، هدایت، برهان، تذکره، میزان، فرقان بین حق و باطل و قول فصل بین بشر معرفی فرموده است.

پی‌نوشت‌ها:
 

1- مائده : 15
2- بقره : 185
3- آل عمران : 138
4- نساء : 174
5- انعام : 38
6- یونس : 57
7- نحل : 89
8- زمر : 23
9- جاثیه : 11
10- طه : 123
11- واقعه : 77- 79
12- کلمه ی « لا یَمَسٌّهُ ممکن است نهی باشد. یعنی : نباید احدی آن را مس کند مگر پاکان؛ و ممکن است نفی باشد، یعنی : مس نمی کند و در نمی یابد علوم قرآن را مگر گروه پاکان.
 

منبع:کتاب مقام قرآن و عترت
شنبه 23/7/1390 - 18:52
اخبار

ائمه جماعات فنلاند آموزش می‌بینند

ورود درس اسلام به مدارس فنلاند


راسخون : درحالی که در فنلاند فراخوانهایی برای آموزش ائمه جماعات درجریان است، این کشور با هدف آموزش نسل جوانتر درباره اسلام کتابهای درسی را درباره دین اسلام و سنتهای مسلمانان وارد مدارس دولتی کرده است.

به گزارش راسخون به نقل از آن اسلام، سعود اونیسلکا نویسنده این کتاب درسی گفت: فضای داستانهای ارائه شده در این کتاب مطابق کشور فنلاند در نظر گرفته شده تا کودکان با این داستانها احساس نزدیکی کنند.



این کتاب جدید با عنوان " سلام- راه اسلام " به کودکان درباره تقویم اسلام و سنتهای مسلمانان مطالبی می آموزد. این کتاب همچنین به جوانان فنلاندی درباره ادیان دیگر و اهمیت تساهل نسبت به دیگران مطالبی را ارائه می کند.

کتاب " سلام- راه اسلام" داستان دو کودک مسلمان فنلاندی را به نام فاطمه و آدم روایت می کند که به خانه مادربزرگ خود در یک مزرعه می روند و از آرد گندم کلوچه می پزند.

این کتاب در برای مقطع اول و دوم ابتدایی طراحی شده است و کتابهایی برای مقاطع بالاتر نیز در حال نگارش است .



این اقدام در جریان فراخوان دولت فنلاند برای راه اندازی یک برنامه آموزشی برای ائمه مسلمان اجرایی شده است.

اسقف اعظم کاری ماکینن رهبر کلیسای لوتری فنلاند که مذهب غالب مسیحی این کشور است چندی پیش اظهار داشت که برای جامعه اسلامی چون سایر جوامع دینی مهم است که پیوندهای قوی با جامعه از نظر زبان و فرهنگ برقرار کنند.


وی هفته گذشته در همایشی که درباره بیسوادی دینی و همکاری بین دینی برگزار شده بود گفت که ائمه جماعاتی که در داخل کشور آموزش ببینند به مسلمانان این احساس را می دهند که در وطن خود زندگی می کنند.

درحال حاضر فنلاند هیچ آمادگی برای ارائه برنامه آموزش ائمه جماعات ندارد، اما هلند همسایه فنلاند این برنامه را از سال 2006 آغاز کرده تا به مسلمانان برای ادغام در جامعه کمک کند.

مسلمانان فنلاند بین 40 تا 45 هزار نفر از جمعیت 2/5 میلیونی این کشور را تشکیل داده‌اند. اسلام در پایان قرن نوزدهم از سوی تاتارهای منطقه بالتیک وارد این کشور شد.

شنبه 23/7/1390 - 18:48
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته