• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 544
تعداد نظرات : 323
زمان آخرین مطلب : 3902روز قبل
اخبار
اسامى نامزدهاى تایید صلاحیت شده مجلس خبرگان
ستاد انتخابات کشور با صدور اطلاعیه ای اسامی نامزدهای تایید صلاحیت شده انتخابات دومین میاندوره ای چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری را اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری ها در اطلاعیه صادره از سوی ستاد انتخابات کشور آمده است: در اجرای ماده 17 آئین نامه اجرایی قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری اسامی نامزدهای انتخابات دومین میاندوره ای چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری که صلاحیت آنان مورد تایید شورای محترم نگهبان قرار گرفته است به ترتیب حروف الفبا به شرح زیر اعلام می شود.
استان تهران: 1- آقای سید محمدعلی امین فرزند علینقی، 2- آقای سیدهاشم بطحائی فرزند سیدعباس، 3- آقای محمدعلی تسخیری فرزند علی اکبر، 4- آقای سیدمحمود علوی فرزند سیدرضا، 5- آقای میر فخرالدین موسوی ننه کران فرزند میرمحمد، 6- آقای مهدی هادوی مقدم فرزند رضا
استان گلستان: 1- آقای سیدمجتبی حسینی فرزند جلیل، 2- آقای عبدالهادی مرتضوی شاهرودی فرزند سیدمحمد، 3- آقای الله وردی مقدسی فرد فرزند حمزه
اضافه می نماید تبلیغات نامزدها از تاریخ 7/3/88  رسماً آغاز و 24 ساعت قبل از شروع اخذ رای یعنی در ساعت 8 صبح روز پنجشنبه 21/3/88 خاتمه می پذیرد.
گفتنی است جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور اطلاعیه ای از آیت الله تسخیری حمایت کرده است.
شنبه 9/3/1388 - 12:28
اخبار
صدها هزار دلار به حساب نامزدهاى مخالف حزب الله واریز شده است
شبکه تلویزیونی «المنار» با افشای رسوایی انتخاباتی گروه مخالفان حزب الله از واریز صدها هزار دلار به حساب نامزدهای این گروه پرده برداشت.
به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا)، شبکه المنار لبنان با اشاره به یک برگ چک به دست آمده در وجه یکی از نامزدهای گروه مخالفان حزب الله (14مارس) اعلام کرد، این اسناد نشان می دهد که نامزدهای این گروه در حوزه انتخاباتی «زغرتا» در شمال لبنان به ریاست «میشل معوض» مبالغ کلانی را از جریان های داخلی و خارجی دریافت کرده اند تا در برابر نامزدهای حزب الله کارشکنی کنند. بر اساس این گزارش، این «چک» نشان می دهد «یوسف الدویهی»، از نامزدهای مخالف حزب الله در ماه های گذشته مبلغ 125 هزار دلار از یک موسسه خیریه دریافت کرده است که ریاست آن را نیز همکار وی که او هم عضو گروه 14 مارس است بر عهده دارد. در عین حال، «سعدالدین حریری»، رئیس حزب «المستقبل» پارلمان لبنان و از مخالفان حزب الله نیز در گفت وگو با «الجزیره» تاکید کرد: اگر گروه 8 مارس (طرفداران حزب الله) در انتخابات آینده پیروز شود، هرگز در دولت آینده مشارکت نخواهد کرد.
حریری در ادامه، داشتن هرگونه نقش در انتشار مکالمه اشپیگل یا دخالت در امور دادگاه را رد کرد و گفت: تنها چیزی که برایش اهمیت دارد این است که بداند چه کسی پدرش را کشته است.
در همین رابطه روزنامه کویتی«الانباء» در شماره دیروز خود به نقل از یک مقام دیپلماتیک فرانسه نوشت، یکی از سفیران سابق لبنان و از کاندیداهای کنونی انتخابات پارلمانی در بیروت، در پس ماجرای هفته نامه «اشپیگل» قرار دارد که طی آن حزب الله به دست داشتن در ترور رفیق حریری متهم شده بود.
این روزنامه بدون اشاره به نام این مقام لبنانی نوشت، وی با دادن یک سری اطلاعات از اشپیگل خواست حزب الله را عامل ترور نخست  وزیر پیشین لبنان معرفی کند. پایگاه خبری «الانتقادنت» لبنان نیز با اشاره به افزایش روند دستگیری جاسوسان صهیونیست در لبنان از دستگیری هفت جاسوس دیگر این رژیم خبر داد و افزود: برخی سرویس های جاسوسی صهیونیستی با احساس خطر اقدام به تعطیلی فعالیت های خود کرده و سیستم ها و تکنولوژی های خود را رها کرده و گریخته اند.
روزنامه کیهان:منبع
شنبه 9/3/1388 - 12:25
سياست

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، با رکسانا صابری جاسوس آمریکایی در واشنگتن دیدار کرد.

 

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، با رکسانا صابری خبرنگار ایرانی - آمریکایی در واشنگتن دیدار کرد

 

شنبه 9/3/1388 - 12:21
سياست
احمدی نژاد رویکرد انقلابی، ارزشی و شجاعانه را در پیش گرفت و قرار شد امتیازات داده شده به بیگانگان در دوره های گذشته یکی یکی باز پس گرفته شود. راهبرد این شد که از این به بعد در برابر هر پروژه ای که غربی...


کارشناس مسایل سیاست خارجی گفت: دولت های گذشته غربی ها را به عنوان الگو و معیار پذیرفته بودند و تغییر این جایگاه کاری ضروری و مشکلی بود که دولت نهم با ابتکار خود در زیر سوال بردن هولوکاست که ناشی از نبوغ احمدی نژاد بود توانست این تغییر را انجام دهد.   

به گزارش راسخون به نقل از برنا، محمدعلی رامین در همایش دوم خرداد با اصولگرایان که از سوی گروه 72 (ستاد دانشگاهیان حامی دکتر احمدی نژاد) در تالار شیخ انصاری دانشکده حقوق دانشگاه تهران برگزارشد ،در بررسی سیاست خارجی دولت نهم، بابیان اینکه اسلام در مرزهای جغرافیایی محصور نمی شود، گفت: نکته مهمی است که از منظر رسانه ها و برخی مسئولان مورد تغافل قرار گرفته این است که اسلام یک دین جامع است.
وی افزود: تولی و تبری دو اصل اساسی در فروع دین است که معنی آن استکبار ستیزی و استکبار گریزی، پرهیز از ظلم کردن و پذیرفتن ظلم است.
رامین در ادامه با اشاره به اینکه شیوه پیامبران و انقلاب اسلامی هم انفعال در برابر دشمنان نبوده است اظهار داشت: ما نباید در خانه خود منتظر دشمن بمانیم و بعد به دفاع بپردازیم، هیچ یک از امامان و پیامبران ما چنین شیوه ای را در پیش نگرفته اند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: سرآغاز انقلاب و نگاه توحیدی امام این بود که دشمن را در ورای مرزهای جغرافیایی درگیر کند.انقلاب اسلامی از ابتدا استراتژی تهاجم به جبهه ظالمان را مطرح کرد و به هر میزان که در توانش بود در این مسیر پیش رفت. منتهی در آغاز انقلاب با توجه به ترورها، افرادی ما را از مواجهه با دشمن پرهیز دادند. در دفاع مقدس از حرکت تهاجمی باز ماندیم و در داخل کشور محاصره شدیم و جز مواردی که شخص امام تهاجمی برخورد می کردند، دولت وقت، دولتی تدافعی بود.
رامین تصریح کرد: دولت بعد از آن، آمد و سیاست بین المللی خود را با شعار تنش زدایی پیش برد. گویا دولت میر حسین تنش آفرین بوده که آقای هاشمی می خواست آن تنش ها را برطرف کند. 8 سال سیاست تدافعی ادامه پیدا کرد که در همان زمان گفت و گو های انتقادی با اروپایی ها از جانب ایران پذیرفته شد.
این مدرس دانشگاه در ادامه با بیان اینکه در آن سال ها اروپایی ها مدام ما را محاکمه می کردند و ما در مقام متهم مجبور به پاسخگویی بودیم، افزود: در همان زمان بود که مقام معظم رهبری گفتند سیاست خارجی ما باید مبتنی بر عزت، حکمت و مصلحت باشد.
رامین یاد آور شد : بلافاصله پس از آن تاریخ ما با دادگاه میکونوس مواجه شدیم که سران سیاسی کشور بر طبق حکم آن دادگاه مورد تعقیب قرار گرفتند و اگر برخورد قاطع رهبری نبود، معلوم نبود چه پیش می آمد.
وی همچنین اظهار داشت: سیاست سازش و مماشات با غربی ها در دولت هشتم ،پا را فراتر گذاشت و بحث گفت و گوی تمدن ها را مطرح کرد. آن ها می گفتند شعار مرگ بر آمریکا باید از ادبیات مردم حذف شود و اعتماد سازی جای آن را بگیرد. ما برای جلب رضایت و اعتماد غربی ها هر کاری را که مقدور باشد انجام می دهیم.
رامین افزود: در آن دوره تنش و کشمکش در مسائل داخلی اوج گرفته بود. اسرار کشور به دست دشمن افتاده بود، مراکز هسته ای تعطیل شده بود و غربی ها با قاطعیت به ما امر و نهی می کردند. همه امتیازات ما به دشمن داده شد و کشورهای همسایه شرق و غرب ایران به اشغال استکبار در آمد.
وی ادامه داد: در حالی که ما در آن زمان عنصری بی طرف و خنثی بودیم در چنین وضعیتی رهبر انقلاب وقتی با گستاخی برخی افراد مبنی بر درخواست نوشیدن جام زهر از ایشان مواجه شدند، فرمودند آقایان برای ما مشخص کنند حد یقف آن ها در عقب نشینی در برابر دشمن کجاست؟ و این وضعیت ادامه داشت تا زمانی که احمدی نژاد روی کار آمد.
این استاد دانشگاه در ادامه به تبیین استراتژی احمدی نژاد که هماهنگ با گفتمان انقلاب بود، پرداخت و گفت: احمدی نژاد رویکرد انقلابی، ارزشی و شجاعانه را در پیش گرفت و قرار شد امتیازات داده شده به بیگانگان در دوره های گذشته یکی یکی باز پس گرفته شود. راهبرد این شد که از این به بعد در برابر هر پروژه ای که غربی ها برای ما می سازند ،ما یکی از پرونده های جنایی آن ها را بازخوانی کنیم.
رامین اضافه کرد: وقتی دولت احمدی نژاد شروع به کار کرد ما تعهد داده بودیم از فناوری هسته ای دست بکشیم و حتی بدون مصوبه مجلس الحاقیه "ان پی تی" را اجرا کنیم احمدی نژاد در این وضعیت دو راه کار داشت، یکی این که آن وضعیت خفت بار را ادامه دهد و دیگر این که خلف وعده کند و تمام تعهدات دولت قبلی به غربی ها را نادیده بگیرد. اما او راه سومی را عنوان کرد و آن بازخوانی پرونده هولوکاست و معطوف کردن افکار عمومی جهان به این پرونده بود.
رامین در موضع سیاست خارجی کشور گفت: ما می دانستیم طرح چنین موضوعی غربی ها را عصبانی می کند، زیرا آن ها عادت کرده بودند در مسائل ریز و درشت جامعه ما دخالت کنند و ما هم از آن ها تبعیت کنیم بنابر این دربرابر تهدید هایشان حیرت زده و منفعل نشدیم. آن ها تهدید را عملی کردند و پرونده هسته ای را به شورای امنیت بردند احمدی نژاد هم در برابر پیمان شکنی آن ها نیروگاه نطنز را باز کرد.
رامین تصریح کرد: به همین ترتیب هر بار که آن ها تهدید یا تحریمی را عملی کردند ما هم یکی از نیروگاه ها و بخش های هسته ای را فعال کردیم تا اینکه در فاصله کمتر از 45 روز ایران به کشورهای دارای چرخه سوخت هسته ای پیوست در حالی که افکار عمومی جهان با موضوع دیگری درگیر بود.
وی تاکید کرد: در حقیقت طرح موضوع هولوکاست یک ابتکار عالی و ناشی از نبوغ بی نظیر رییس جمهور ایران بود.
وی در ادامه به بیان برخی از فواید و محاسن نقد هولوکاست پرداخت و گفت: طرح این موضوع و حاشیه کنفرانسی که توسط خاندان آل سعود برای به رسمیت شناختن اسراییل برگزار شده بود، به اذعان ملک عبدالله فلسفه وجودی کنفرانس را از بین برد. همچنین در کنفرانس ژنو که با هدف تغییر مصوبه دوربان(1) مبنی بر نژاد پرست بودن اسراییل تشکیل شده بود، احمدی نژاد با سخنرانی خود درباره اسراییل مانع از تصویب مصوبه مورد نظر برگزار کنندگان شد.
وی در پایان تغییر جایگاه کشور از موضع الگو گیری از غرب را دستاورد دیگری برای طرح هولوکاست از جانب احمدی نژاد دانست و افزود: تغییر این جایگاه کار ضروری و مشکلی بود که احمدی نژاد با ابتکار خود در طرح موضوع هولوکاست توانست این تغییر را انجام دهد

/1001/
 
 
شنبه 9/3/1388 - 12:14
دانستنی های علمی

این، واقعیتی است که سیاست خارجی همه کشورهای جهان، کم و بیش و به تناسب تحت تاثیر عواملی قرار می گیرند. پاره ای از این تاثیرات، محتوم و انکار ناپذیرند، چرا که در واقع از عوامل مولفه های بین المللی محسوب و ضرورت به حساب می آیند؛ به عنوان مثال تاثیر اقتصاد و تاثیر اطلاعات و تاثیر مطبوعات بر سیاست خارجی جهان، از جمله تاثیراتی هستند که نمی توان آنها را انکار کرد و یا جلو آنها را گرفت، چرا که جهان کنونی در واقع، همان دهکده ای است که متفکر کانادایی سرنوشت ساکنان آن را به هم بافته توصیف نمود.
در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز، علاوه بر منابع و ماخذ رسمی و مراجع تصمیم گیری، عواملی نیز وجود دارند که بر این تصمیمات و ماخذ تاثیر می گذارند. در واقع شکل و وضعیت جهان به نحوی است که نمی توان به راه دلخواه رفت، وحتی اگر بتوان راه دلخواه را شروع کرد، اینکه به مقصد خواهیم رسید نیز خود مقوله ای است مبهم. با این مقدمه، اهرمهای تاثیر و نفوذ بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را می توان به دو بخش تقسیم کرد:
اول – منابع داخلی؛
دوم – منابع خارجی؛
عوامل نفوذ و تاثیر بر سیاست خارجی که از داخل کشور، سرچشمه می گیرند، متعددند، چرا که:
اولا: این از ویژگی های یک حکومت انقلابی است که در ابتدای تشکیل، تقسیم کاری وجود نداشته باشد و هر کس در هر زمینه ای اظهار نظر و اعمال نفوذ کند.
ثانیا: اساس حکومت اسلامی بر دین اسلام و مذهب تشیع استوار است و می دانیم که جوهره ی تشیع، همان استنباط احکام و اجتهاد است.از این رو، این جوهره به بسیاری از افراد که به درجه ی علمی و صلاحیتی استنباط حکم و اجتهاد و رای رسیده اند، این حق را می دهد که راجع به سیاست خارجی که بخشی از اسلام است، اظهار نظر کنند، که به موجب موازین تشیع نیز نمی توان به آنها امر کرد که استنباط نکنید و اجتهاد ننمایید.
ثالثا: اظهار نظر در سیاست خارجی امری ساده است، زیرا از یک طرف حاصل آن و صحت و سقم نظریه به زودی معلوم نمی شود. یک پروژه یا طرح یا نظر سیاسی راجع به بیرون مرزها و خارج از کشور، سالها زمان می طلبد تا به نتیجه برسد و معلوم گردد که طرح اجرا شده، صحیح است یا غلط.
رابعا: سیاست خارجی مبحثی است شهرت ساز و جنجال انگیز که اظهارنظر راجع به آن می تواند نظریه های مردم را جلب و گوینده را مرکز و محور حرکات سیاسی نماید. تحریک افکار عمومی از طریق به کارگیری مفاهیم سیاست خارجی امکان پذیر و سهلتر است تا سایر وسایل.
خامسا: ظاهرا سیاست خارجی، این تصور خطا را القا می کند که همچون اقتصاد، مقوله ای فنی و تخصصی نیست؛ از این رو، توهم و سوء تفاهم باعث می گردد که هر کسی با هر بضاعت علمی به خود حق دهد تا در خصوص آن اظهارنظر نماید و خود را صاحب رای و نظر معرفی کند.
با این توضیحات، می توان فهرست مجملی از اهرمهای تاثیر بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را به شرح ذیل ارائه نمود:
الف) عوامل نفوذ و تاثیر داخلی؛
ب) عوامل نفوذ و اهرمهای تاثیر خارجی.

نخست: عوامل نفوذ و تاثیر داخلی

الف) مطبوعات داخلی

مطبوعات داخلی کشور را می توان بر حسب عوامل و مولفه های گوناگون دسته بندی نمود:
اول – مطبوعات فارسی زبان؛
دوم – مطبوعات خارجی زبان؛
و یا برحسب موضعی که نسبت به دولت دارند، منقسم نمود:
اول – مطبوعات طرفدار دولت؛
دوم – مطبوعات مخالف دولت.
در این بخش، لازم است به مطبوعات فارسی که توسط مخالفان حکومت، در کشور منتشر می گردند نیز اشاره ای نمود، چرا که موضع گیری این مطبوعات، می تواند اثری هر چند ناچیز بر سیاست خارجی کشور بگذارد.
مطبوعات فارسی زبان – این گروه از مطبوعات کشور در جهت دادن به موضع گیری های دولت، موثرند. سردبیر و صاحب امتیاز پاره ای از این روزنامه ها و مجله ها از صاحبنظران و بلند پایه های حکومت و نظام جمهوری اسلامی ایران هستند، از این رو با اظهارنظرهایی که در سرمقاله و سایر مقالات تحلیلی نشریه می کنند می توانند به بسیاری از عوامل موثر در سیاست خارجی کشور، قدرت بخشیده و یا به عکس، آن را تضعیف کنند. بین این نشریات، عده ای تندرو، پاره ای معتدل و گروهی کندرو ترند.
مطبوعات خارجی زبان – در حال حاضر دو روزنامه مهم به زبان انگلیسی در داخل کشور منتشر می گردد که از منابع مهم خارجیان و نمایندگان سیاسی بیگانه ی مقیم تهران به اطلاعات و تحلیلهای خارجی است. این دو نشریه عبارتند از: تهران تایمز و کیهان اینترناشنال.
تهران تایمز به مثابه ارگان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تلقی شده است و دیپلماتهای مقیم تهران معتقدند که هرچه را این نشریه پیش بینی کند به تحقیق خواهد پیوست، چرا که روزنامه منعکس کننده ی نظریه و منویات مسئولان وزارت امور خارجه است.
البته نشریه های داخلی جمهوری اسلامی ایران، با دولت هماهنگ هستند و در واقع، همکار سیستم سیاست خارجی کشورند؛ مثلا گاهی اتفاق می افتد که سیستم دیپلماسی کشور برای جاافتادن مفهومی یا القای مسئله ای به ملت به خارج از کشور، از سرمقالات و مقالات سیاسی مطبوعات داخلی بهره می گیرد. تقسیم بندی دیگری که قابل ارائه است، تقسیم مطبوعات کشور به مخالف و موافق دولت است. البته این تقسیم بندی در ایران وسیع و قطبی نیست، بلکه تقریبا جدای از مشربهای نامحسوس، تقریبا همه ی نشریه ها موافق دولتند و فقط بعضی نشریات مواضعی علیه دولت اتخاذ می کنند.

ب)تریبون نماز جمعه تهران و شهرستانها

مطالبی که معمولا در نماز جمعه ی شهرستانها و تهران عنوان می شود، هماهنگ با برنامه ریزی های دولت است، لیکن بعضا از طرفی، مشرب سخنرانان بر نظریه های دولت اثر می گذارد و از جانب دیگر، گاهی مواقع نظر سخنرانان و ائمه موقت جمعه از طرف دولتهای خارجی و محافل سیاسی بین المللی به مثابه نظر دولت تلقی می گردد. ائمه جمعه، بعضا در خطبه های نماز جمعه ی تهران و شهرستانها مطالبی را عنوان می کنند که هماهنگ با نظر دولت در زمینه ی سیاست خارجی به نظر نمی رسد.

ج) بیوت علمای بزرگ و آیات عظام

نظر علما در مذهب تشیع منشا اثر است؛ چرا که تشیع مذهب تقلید است و اساس تقلید بر آزادی مجتهد به اعلام رای و استنباط فردی و مستقل از حکم مستقر است. بعضی از علمای بزرگ و بیوت آیات عظام در زمینه هایی از خود حساسیت نشان می دهند، که ناگزیر از جانب دولت، ملحوظ نظر قرار می گیرد.

د) جامعه روحانیان مبارز

جامعه روحانیان مبارز و حوزه علمیه قم و سازمان تبلیغات اسلامی و دفتر تبلیغات اسلامی و سایر سازمانهایی که هویتی شبیه به اینها دارند نیز، هر کدام در محدوده ی اقتدار و امکانات خود بر مسائل خارجی اثر می گذارند؛ این اثرگذاری بر سیاست خارجی بعضی اوقات از طریق اعلام رای مستقل این سازمانها راجع به مسائل سیاست خارجی است و گاهی مواقع نیز از طریق برانگیختن واکنش کشورهای خارجی در مقابل اقدامات تبلیغاتی این ارگانهاست.

دوم: عوامل نفوذ و اهرمهای تاثیر خارجی

این عوامل نیز از طریق فشارهایی که بر حکومت جمهوری اسلامی ایران وارد می آوردند، بر روند سیاست خارجی کشور اثر می گذارند. فهرست اجمالی این عوامل عبارت است از:

الف) سازمانهای بین المللی

این سازمانها که تعدادشان نیز فراوان است، سازمانهایی هستند که در زمینه های مختلف، راجع به مسائل کشور، اظهار نظر می کنند و مبادرت به اعمال فشار می نمایند. سازمان ملل متحد با سازمانهای تخصصی متعددی که داراست و عفو بین الملل و صندوق بین المللی پول وصلیب سرخ جهانی و یونسکو ویونیسف و نهضت محیط زیست و همچنین جامعه اروپا، در خصوص حرکات گوناگون جمهوری اسلامی ایران اظهار نظر و اقدام به اعمال فشار می نمایند. ضرورتهای بین المللی، جمهوری اسلامی ایران را وارد نموده است تا به بعضی از این دیدگاه ها یا نظریه ها توجه نمایند.

ب) مطبوعات خارجی

یکی از اهرمهای پرقدرت در جهان سیاست، مطبوعات بین المللی است. امپراتوری جهانی خبر، به حق نامی مناسب برای تشکیلات خبرپراکنی و مطبوعاتی جهان است. مطبوعات بین المللی و فعالیت آنها در به انزوا کشاندن یا به عکس به فعالیت سیاسی واداشتن یک کشور تاثیرفراوان دارند؛ مثلا در طی جنگ عراق علیه ایران، به دلیل دید منفی و عناد این امپراتوری با جمهوری اسلامی ایران، لطمه ها و ضربه های زیادی به روند سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران وارد آمد.
یکی از شاخه های مهم فعالیت مطبوعاتی، خبرگزاری های جهان است. خبرگزاری ها از مقتدرترین اهرمهای سیاست جاری جهان محسوب می گردند. هر کشوری این اهرم را نادیده انگارد، بی تردید شدیدترین ضربه ها را علیه خویش سازمان داده است و خطرهای فراوانی را به جان خریده است.
اسوشیتدپرس، یونایتد پرس، تاس، آنسا... هر کدام به تنهایی به مثابه ارتشی است، که می تواند به ضرب واژه های ارسالی بر خطوط تلکس و تلگراف و تلفن، بر سرنوشت کشورها اثر بگذارد.جنجال و هیاهوی امپراتوری جهانی خبر می تواند مسیر سیاست خارجی بسیاری از کشورها را تغییر دهد. جمهوری اسلامی ایران از این قاعده مستثنی نیست؛ به همین دلیل، در مواردی هیاهوی مطبوعات جهان باعث گردیده اند، تغییر مشی های مختصری در امر سیاست خارجی کشور به وجود آید، یا جمهوری اسلامی ایران ناگزیر گردد تا از دست زدن به اقدامهای جنجال برانگیز خودداری کند.

ج) رادیوهای بیگانه

پاره ای از رادیوهای بیگانه، دارای برد و منطقه پوششی هستند که سرزمین ایران را نیز در برمی گیرد. تحلیلهای القایی و اخبار انتشار یافته این رسانه ها ونیز پخش اخباری که به تناسب موقعیت می طلبد که محرمانه باقی بمانند، باعث می گردد که سیاست خارجی کشور، دست سیاستگذاران و مجریان سیاست خارجی را تا اندازه ی موثری ببندد. مهمترین این رسانه ها عبارتند از: بی بی سی، صدای آمریکا و رادیو اسرائیل.

د) گروه ها و دسته های سیاسی مخالف دولت و حکومت جمهوری اسلامی ایران

ممکن است تاثیر این دسته ها در سیاست خارجی، موثر و مهم نباشد، لیکن می توان به دلیل اثری که تبلیغات آنها بعضا بر افکار عمومی جهان می گذارد و ناگزیر واکنش خاص جمهوری اسلامی ایران را می طلبد، نام آنها را نیز جزو عوامل تاثیر بر سیاست خارجی قلمداد کرد؛ به عنوان مثال در پاره ای از مواقع و موارد، هیاهو و جنجال این دسته ها، راجع به اینکه ایران در حال برقراری روابط با ایالات متحده آمریکاست، باعث می گردد تا دولت جمهوری اسلامی ایران، به منظور خنثی کردن این شایعه ها بر تبلیغات ضد آمریکایی خود بیفزاید.
منبع: کتاب درآمدی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران

شنبه 9/3/1388 - 12:11
دعا و زیارت

مقاله قرآن و کامپیوتر نوشته «دکتر رشاد خلیفه» دانشمند مسلمان مصری دارای درجه پی اچ دی در رشته مهندسی سیستم ها و استاد دانشگاه آریزونای آمریکاست که مدتی معاون سازمان توسعه صنعتی ملل متحد بوده است . وی با کمک عده ای از مسلمین متخصص و صرف وقت بسیار تحقیقات گسترده ای را در نظم ریاضی کاربرد حروف و کلمات در قرآن شروع نموده و با الهام از آیات 11 تا 31 سوره مدثر که عدد 19 را کلید رمز اعجاز آمیز قرآن و آسمانی بودن آن معرفی می کنند به کمک عدد 19 توانست رمز نظم ریاضی حیرت انگیز و اعجاز آمیز حاکم بر حروف قرآنی را کشف نماید . دکتر رشاد خلیفه ، نخستین بار ترجمه قرآن مجید از عربی به انگلیسی را در 12 جلد نگاشت . این ترجمه ها توسط موسسه «روح حق» واقع در شهرستان توسان ایالت آریزونای آمریکا به چاپ رسید. مقاله قرآن و کامپیوتر در پایان جلد اول کتاب ترجمه قرآن درج شده است .
اینک متن مقاله:
در چهارده قرن اخیر نوشته های بی شمار ادبی شامل کتاب، مقاله ، گزارشات پژوهشی درباره کیفیت معجزه آسای قرآن برشته تحریر در آمده است . در این نوشته ها فصاحت بیان ، فضیلت ادبی ، معجزات علمی ، سبک و حتی جاذبه آهنگ تلاوت قرآن تشریح شده است . با وجود این ، تحقیق در اعجاز قرآن به علت احساسات بشری ، بی طرفانه صورت نگرفته و بسته به عقیده نویسنده برعلیه آن قلم فرسایی شده است . چون مطالعات و پژوهش های قبلی به وسیله بشر انجام شده خواهی نخواهی تمایلات و نظرات و ضد و نقیض نویسندگان در آنها به چشم می خورد . این نوشته ها توانسته اند افراد غیر مسلمان را قانع کنند که قرآن کتاب آسمانی است و دلایل نویسندگان درایشان موثر نبوده است . معجزه ای که دراین رساله پژوهشی ارائه می شود بر مبنای اصولی بی چون و چرا خالی از شک و شبه و غیر قابل تغییر استوار است بدین ترتیب که فن کامپیوتر با کشف سیستم اعدادی اعجاز آمیز قرآن مدلل می دارد که قرآن مجید بدون شک ساخته فکر بشر نمی تواند باشد . خواست خدای توانا بوده است که این نظم پیچ در پیچ عددی قرآن مخفی نماند تا تایپ شود که سرچشمه غیبی قرآن از جانب خداوند متعال است و نیز در عرض گذشت قرون به وسیله ذات او محافظت می شده و از گزند تغییر ، افزایش یا کاهش در امان مانده است .
رمزهای اعجاز آمیز قرآن منحصراً از این قرارند :
1. اولین ایه قرآن «بسم الله الرحمن الرحیم» دارای 19 حرف عربی است .
2. قرآن مجید از 114 سوره تشکیل شده است و این عدد به 19 قسمت است .( 6×19)
3. اولین سوره که نازل شده است سوره علق (شماره 96) نوزدهمین سوره از آخر قرآن است .
4. سوره علق 19 آیه دارد .
5. سوره علق 285 حرف (15× 19) دارد .
6. اولین بار که جبرئیل امین با قرآن فرود آمد 5 آیه اولی سوره علق آورد که شامل 19 کلمه است .
7. این 19 کلمه ، 76 حرف (4×19) دارد که به تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم است .
8. دومین باری که جبرئیل امین فرود آمد 9 آیه اولی سوره قلم (شماره 68) را آورد که شامل 38 کلمه است .(2×19)
9. سومین باری که جبرئیل امین فرود آمد 10 آیه اولی سوره مزمل (شماره 73) را آورد که شامل 57 کلمه است .(3×19)
10. چهارمین بار که جبرئیل امین فرود آمد 30 آیه سوره مدثر (شماره 74) را آورد که آخرین آیه آن «بر آن دوزخ 19 فرشته موکلند» می باشد . (آیه 30)
11. پنجمین بار که جبرئیل فرود آمد اولین سوره کامل شد «فاتحه الکتاب» را آورد که با اولین بیانیه قرآن بسم الله الرحمن الرحیم (19 حرف ) آغاز می شود . این بیانیه 19 حرفی بالفاصله بعد از نزول آیه «برآن دوزخ 19 فرشته موکلند» نازل شد . این مراتب گواهی ارتباط آری از شبهه آیه 30 سوره مدثر (عدد 19) و اولین بیانیه قرآن «بسم الله الرحمن الرحیم» (عدد 19) با سیستم اعدای اعجاز آمیز است که بر عدد 19 بنا نهاده شده است .
12. آفریننده ذوالجلال و عظیم الشان با آیه 31 سوره مدثر به ما یاد می دهد که چرا عدد 19 را انتخاب کرده است . پنج دلیل زیر را بیان می فرماید :
الف) بی ایمانان را آشفته سازد .
ب) به خوبان یهود و نصارا اطمینان دهد که قرآن آسمانی است .
ج) ایمان مومنان تقویت نماید .
د) تا هر گونه اثر شک و تردید را از دل مسلمانان و خوبان یهودیت و مسحیت بزداید .
ه) تا منافقین و کفار را که سیستم اعدادی قرآن را قبول ندارند رسوا سازد .
13. آفریننده بما می آموزد که این نظم اعدادی قرآن تذکری به تمام جهانیان است (آیه 31 سوره مدثر) و یکی از معجزات عظیم قرآن است .(آیه 35)
14. هر کلمه از جمله آغازیه قرآن بسم الله الرحمن الرحیم در تمام قرآن به نحوی تکرار شده که به عدد 19 قابل تقسیم است . بدین ترتیب که کلمه اسم 19 بارکلمه الله 2698 بار ( 42×19) کلمه الرحمن 57 بار (3×19) و کلمه الرحیم 114 بار ( 6× 19) دیده می شود.
15. قرآن 114 سوره دارد که هر کدام از سوره ها به آیه افتتاحیه بسم الله الرحمن الرحیم آغاز می شود به جز سوره توبه (شماره 9) که بدون آیه معموله افتتاحیه است . لذا آیه بسم الله الرحمن الرحیم در ابتدای سوره ها 113 بار تکرار شده است .
چون این رقم به 19 قابل قسمت نیست و سیستم اعدادی قرآن آسمانی ساخته پروردگار باید کامل باشد یکصد و چهارمین آیه بسم الله را در سوره نمل که دو بسم الله دارد (آیه 27) (ایه افتتاحیه و آیه 30) بنابراین قرآن مجید 114 بسم الله دارد .
16. همانطور که در بالا اشاره شد سوره توبه فاقد آیه افتتاحیه بسم الله است . هرگاه از سوره توبه شروع کرده آن را سوره شماره یک و سوره یونس را سوره شماره دو فرض نموده و به همین ترتیب جلو برویم ملاحظه می شود که سوره النمل نوزدهمین سوره است (سوره 27) که بسم الله تکمیلی رادارد . از این نظم نتیجه می گیریم که قرآنی که اکنون در دست ماست با قرآن زمان پیامبر از لحاظ ترتیب سوره ها یکی است .
17. تعداد کلمات موجود بین دو آیه بسم الله سوره النمل 342 ( 18×19) می باشد .
18. قرآن مجید شامل اعداد بی شماری است . مثلاً ما موسی را برای چهل شب احضار کردیم ، ما هفت آسمان را آفریدیم . شمار این اعداد در تمام قرآن 385 ( 15× 19) می باشد .
19. اگر اعداد 285 فوق را با هم جمع کنیم حاصل جمع 174591 ( 9189×19) خواهد بود .
20. حتی اگر اعداد تکراری را از عدد فوق حذف نماییم حاصل جمع 162146 ( 8534× 19) خواهد بود .
21. یک کیفیت مخصوص به قرآن مجید این است که 29 سوره با حروف رمزی شروع می شود که معنی ظاهری ندارد . این علامات در هیچ کتاب دیگری ودر هیچ جایی دیده نمی شود . این حروف در ابتدای سوره های قرآن بخش مهمی از طرح اعدادی اعجاز آمیز می باشد که بر عدد 19 بنا شده است . اولین نشانه این ارتباط این است که 29 سوره از قرآن با این علامات شروع می شود . تعداد حروف الفبا در این رموز 14 و تعداد خود رمزها نیز 14 می باشد . هرگاه تعداد سوره ها (29) و حرف الفبا (14) را با تعداد رمزها (14) جمع کنیم ، حاصل جمع 57 ( 3× 19) خواهد بود .
22. خداوند توانا به ما یاد می دهد که در هشت سوره و سوره های شماره ( 10، 12، 13، 15، 26، 27، 28، 31) دو آیه که با این رموز آغاز می شوند حاوی و حامل معجزه قرآن هستند، باید توجه داشت که قرآن کلمه «آیه» را به معنی معجزه بکار برده است . باید کلمه آیه دارای معانی متعددی باشد که یکی از آنها معجزه است و نیز باید دانست که خود کلمه معجزه در هیچ جای قرآن بکار برده نشده است .
بدین ترتیب قرآن مناسب تفسیر نسلهای گوناگون بشریت است . مثلاً نسلهای قبلی (پیشین از کشف اهمیت حروف رمزی قرآن) کلمه آیه را در این هست سوره ، آیه نیم بیتی می پنداشتند . ولی نسلهای بعدی که از اهمیت این رموز با خبر شدند آیه را به معنی معجزه تفسیر کرده اند . بکار بردن کلمات چند معنایی و مناسب برای همه نسلهای بشر در زمانهای گوناگون خود یکی از معجزات قرآن است .
23. سوره قاف که با حرف ق شروع می شود (شماره 50) شامل 57(3×19) حروف ق است .
24. سوره دیگری در قرآن حروف ق را با علام رمزی خود دارد (سوره شورا شماره 42) که اگر حروف ق را در این سوره شمارش نمائید ملاحظه خواهید کرد که حرف ق 57( 3×19) بار تکرار شده است .
25. بدین ترتیب در می یابید که دو سوره قرآنی فوق الذکر (شماره 50 و 42) به اندازه همدیگر (57، 57) شامل حرف ق هستند که مجموع آن دو با تعداد سوره های قرآن (114) برابر است . چون سوره ق بدین نحو آغاز می شود ق و القران المجید تصور حرف ق به معنی قرآن مجید می نماید و 114 ق مذکور گواه 114 سوره های قرآن است . این احتساب اعداد آشکار و گویا ، مدلل می دارد که 114 سوره قرآن تمام قرآن را تشکیل می دهند و چیزی جز قرآن نیستند .
26. آمار کامیپوتر نشان می دهد که فقط این دو سوره که با حرف ق آغاز می شود دارای تعداد معینی ق (57 مورد) هستند گوئی خداوند توانا می خواهد با اشاره و کنایه بفرماید که خودش تنها از تعداد حروف الفبا در سوره های قرآن با خبر است .
27. یک نمونه در آیه 13 از سوره ق مدلل می دارد که هر کلمه در حقیقت هر حروف در قرآن مجید به دستور الهی و طبق سیستم اعدادی بخصوصی که بیرون از قدرت بشر است گنجانده شده است این آیه می فرماید «عاد ، فرعون و اخوان لوط» در تمام قرآن مردمی که لوط را نپذیرفتند ، قوم نامیده می شوند . خواننده بلافاصله متوجه می شود که اگر بجای «اخوان» در سوره ق کلمه «قوم» بکار برده می شد چه اتفاقی می افتاد . در این صورت ذکر کلمه قوم به جای اخوان ، حرف «ق» در این سوره 58 بار تکرار می شد و عدد 58 به 19 قابل قسمت نیست و لذا با تعداد 57 «ق» که در سوره شورا مطابقت نمی کرد و جمع آن دو با تعداد سوره های قرآن برابر نمی شد . بدین معنی که با جایگزین کردن یک کلمه به جای دیگر نظم قرآن از بین می رود.
28. تنها سوره ای که با حرف «ن» آغاز می شود سوره قلم است (شماره 6) این سوره 133 «ن» دارد که به 19 قابل قسمت است .( 7×19)
29. سه سوره اعراف (شماره 7) مریم ( شماره 19) و ص (شماره 38) که با حروف (ص) شروع می شوند جمعاً 152 حرف «ص» دارند . (8×19)
30. در سوره طه (شماره 20) جمع تعداد حروف «ط» و «هـ» 344 می باشد ( 18×19)
31. در سوره «یس» تعداد حروف «ی» و» «س» 285 می باشد ( 15× 19)
32. در هفت سوره 40 تا 46 که با رمز«حم» شروع می شوند تکرار حروف 2166 می باشد (14×19) بنابراین تمام حروف اختصاری که در ابتدای سوره های قرآن دارند بدون استثناء در روش اعدادی اعجاز آمیز قرآن شرکت دارند . باید توجه داشت که این روش اعدادی قرآن ، در مواردی ساده و در خور فهم اشخاص معمولی است . اما در موارد دیگر بسیار مشکل و پیچیده بوده و برای درک آنها اشخاص تحصیل کرده باید از ماشین های الکترونیکی کمک بگیرند .
33. در سوره های تشماره 2 و 3 و 7 و 13 و 19 و 30 و 31 و 32 که با رمز «الم» شروع می شوند تعداد حروف الف ، لام ، میم جمعاً 26676 مورد و قابل قسمت به 19 می باشد ( 1404× 19) .
34. در سوره های 20 و 26 و 27 و 28 و 36 و 42 که با رمز «طس» یا یکی از دو حرف مزبور (ط ، س ) آغاز می شوند تعداد دو حرف «ط» و «س» 494 مورد می باشد .( 26× 19)
35. در سوره های 10 و 11 و 12 و 14 و 15 که با رمز «الر» آغاز می شوند تعداد الف ، لام ، راء به اضافه تعداد (راء) تنها در سوره سیزدهم ، 9، 97 مورد است که این عدد قابل قسمت بر عدد 19 می باشد .( 511×19) .
36. در سوره هایی که با رمز یکی از حروف «ط ، س ، و ، م» آغاز می شوند تعداد حروف طاء وسین و میم 9177 مورد می باشد ( 438× 19)
37. در سوره رعد( شماره 13) که با حرف رمزی «المرا» اغاز می شود ، تعداد حروف ( الف، لام ، میم ، راء ) 1501 مورد می باشد ( 79×19)
38. در سوره اعراف (شماره 7) که با حروف رمزی المص شروع می گردد تعداد وقوع «الف 2572 مورد ، حرف لام 1523 مورد ، حرف میم 165 مورد ، و حرف ص 98 مورد که جمعاً عدد 5358 بدست می آید ( 282× 19)
39. در سوره مریم (شماره 19) که با حروف کهیعص شروع می شود ، تعداد حروف (کاف ، ها ، یا ، عین ، صاد ) 798 مورد می باشد ( 42× 19)
40. در سوره شورا (شماره 42) ک با حروف حم عسق شروع می شود تعداد حروف ( حا، میم ، عین ، سین ، قاف ) 570 مورد می باشد (120× 19)
41. در سیزده سوره ای که حرف الف در لغت رمزی آنهاست (سوره های شماره 2 . 3 .7 .10. 11. 12. 13. 14. 29. 30. 31. 32. 15) جمع الف های موجود 17499 مورد می باشد ( 921× 19)
42. در سیزده سوره فوق الذکر جمع لام 1870 مورد می باشد (620× 19)
43. در هفده سوره ای که حروف میم در لغت رمزی آنهاست (سوره های شماره 2. 3. 7 . 13. 32. 26. 28. 29. 31. 30. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46) جمع حروف میم 8683 مورد می باشد ( 457×19)
در تاریخ کتابی سراغ نداریم که مانند قرآن طبق یک سیستم عددی تنظیم شده باشد بر این حقیقت علاوه بر 43 بند پیشین ، موارد زیر نیز گواه صادقی است :
الف کلمه الله 2698 مرتبه در قرآن تکرار شده که مضربی از عدد 19 است (142×19) و تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم نیز 19 مورد می باشد . مسئله جالب اینکه در سوره اخلاص بعد از قل هو الله احد جمله الله الصمد آمده در صورتی که اگر هو الصمد می آمد جمله صحیح بود از نظر دستورزبانی باید هو می آمد اما با این حال الله آمده است اگر به جای الله هو می آمد سیستم ریاضی قرآن بهم می ریخت و این مسئله شباهت زیادی دارد به همان اخوان و قوم در سوره ق .
ب : مورد جالب دیگر در سوره مریم حروف مقطعه کهیعص می باشد که به صورت حروف آغازین آمده است، این حروف در سوره مریم ، بصورت جداگانه ، با این تعداد بکار رفته اند : حرف ک 137 مرتبه ، حرف ه 168 مرتبه، حرف ی 345 مرتبه ، حرف ع 122 مرتبه ، حرف ص 26 مرتبه . جمع این ارقام به این صورت است :
345+ 168+137+122+26 = 897 که مضروب عدد 19 می باشد ( 42×19) یعنی مجموع تکرار حروف پنجگانه (ک ، ه ، ی ، ع ، ص) سوره مریم (سوره شماره 19) علاوه بر اینکه بر عدد 19 (تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم ) قابل تقسیم است بر عدد 14 (که تعداد حروف مقطعه است) نیز قابل تقسیم می باشد ( 798= 57× 14)
پ: در قرآن بعضی از کلمات با کلمه های دیگر که از نظر معنی با همدیگر تناسب دارند یکسان به کاررفته اند مثلاً :
1- کلمه حیوه 145 بار با مشتقات آن در قرآن بکار رفته است و به همان تعداد (145 بار) کلمه موت یا مرگ با مشتقاتش بکار رفته است .
2- کلمه دنیا 115 بار و کلمه آخرت هم 115 بار بکار رفته است .
3- کلمه ملائکه 88 بار در قرآن آمده است و کلمه شیاطین نیز به همان تعداد 88 بار بکار برده شده اند .
4- حر یعنی گرما 40 بار و کلمه برد یعنی سرما نیز 40 بار بکاربرده شده اند .
5- کلمه مصائب 75 بار و کلمه شکر نیز 75 بار
6- کلمه زکات 32 بار و کلمه برکات نیز 32 بار
7- کلمه عقل و مشتقات آن 49 بار و کلمه نور نیز با مشتقاتش 49 بار
8- کلمه یوم به معنی روز و شهر به معنی ماه در قرآن به ترتیب 365 بار و 12 بار بکار رفته اند .
9- کلمه رجل به معنی مرد 24 بار و کلمه امرأه به معنی زن نیز 24 بار در قرآ ن بکار رفته اند .
10. کلمه امام بصورت مفرد و جمع 12 بار در قران آمده است .
آیا اینها تصادفی است ؟
ت : تفاوتهایی در حدود یک ده هزارم ضمن بررسی سوره مری و زمر دیدم که نسبت درصد مجموع حروف ( ک ، ه ، ی ، ع ، ص ) در هر دو سوره مساوی است با اینکه باید در سوره مریم بیش از هر سوره دیگر باشد زیرا این حروف مقطعه فقط در آغاز سوره مریم قرار دارد . اما هنگامی که محاسبات مربوط به نسبت گیری حروف دو سوره را از رقم سوم اعشار بالاتر بردم روشن شد که نسبت مجموع این حروف در سوره مریم یک ده هزارم ( 0/0001) بیش از سوره زمر است . این تفاوتها جزئی راستی عجیب و حیرت آور است . /س

شنبه 9/3/1388 - 12:9
سياست
حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان در حاشیه همایش بزرگ حامیان دکتر احمدی نژاد در مسجد سید اصفهان در گفتگویی با اشاره به تخریبهای شدیدی که این روزها بر علیه دکتر احمدی نژاد از طرف مخالفین صورت می...

حسین شریعتمداری در مصاحبه اختصاصی»:تخریبهای مخالفین احمدی نژاد حاکی از عصبانیت شدید آنهاست.
حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان در حاشیه همایش بزرگ حامیان دکتر احمدی نژاد در مسجد سید اصفهان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار «روایت اصفهان» با اشاره به تخریبهای شدیدی که این روزها بر علیه دکتر احمدی نژاد از طرف مخالفین صورت می گیرد اظهار داشت : این اهانتها صریح و بی سابقه است و این در حالی است که اهانت به رئیس جمهور طبق قانون جرم است. ولی متاسفانه عده ای دست از دهان کشیده و هرچه می خواهند بر زبان می رانند و به  نظر من این از دو عامل ریشه می گیرد: در درجه اول نشان می دهد که مخالفین دکتر احمدی نژاد برای نقد او فوق العاده دستشان خالی است چون کسی که حرفی برای گفتن داشته باشد دست به اهانت و فحاشی نمی زند.
حسین شریعتمداری در بیان دومین عامل گفت: از طرف دیگر این موضوع نشان دهنده عصبانیت شدید آنها از دکتر احمدی نژاد است. و آنچه جای تعجب دارد این است که هم اینها عصبانی اند، هم آمریکا عصبانی است، هم اسرائیل عصبانی است و هم شیوخ وابسته منطقه و ضد انقلابهای سلطنت طلب و مارکسیستها. همه عصبانی اند. وقتی که شما به عصبانی ها نگاه کنید و نگاهی هم به موضوع عصبانیت بیندازید به راحتی می توان علت این عصبانیت را فهمید. مثلا دکتر ساده زیست است، خوب طبیعی است که تجمل گراها از دست او عصبانی باشند. دکتر مخالف رانت خواری است خوب رانت خوارها با او دشمنند. از دید دشمنان خارجی هم باید گفت که این دولت گفتمان امام(ره) و انقلاب را دنبال می کند و این گفتمان به ضرر آنهاست. دولت نهم وارد حیاط خلوتهای آنها شده و طبیعی است که آنها با او دشمن باشند. به هر صورت اینها بی نزاکتی است و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد چرا که مردم ما آگاهند و معنی رفتارها را خوب می فهمند.
مدیر مسئول روزنامه کیهان همچنین با اشاره به لزوم حفظ وحدت و همدلی در بین اصولگرایان خاطر نشان کرد: چه با آنها که تازه به حمایت از احمدی نژاد روی آورده اند و چه با آنها که در این روزهای حساس به مخالفت او برخاسته اند نباید مقابله کرد تا راه برای بازگشتشان باز بماند چرا که قطعا بعد پشیمان می شوند.
حسین شریعتمداری همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار «روایت اصفهان» مبنی بر وظایف ستادهای مردمی دکتر احمدی نژاد در این ایام گفت: شما باید پیشتاز باشید تحرکی صورت بدهید تا مردمی که علاقمند به دکتر و منش و برنامه های او هستند نیز این علاقه و حمایت فردی را به موجی عظیم تبدیل کنند.

/1001/
شنبه 9/3/1388 - 12:2
سياست
اولین رییس سازمان انرژی اتمی ایران در دوران پهلوی اعلام کرد: یکی از موفقیت‌های دولت آقای احمدی‌نژاد این بود که مساله هسته‌ای را به یک مساله ملی تبدیل کرد.
 

اولین رییس سازمان انرژی اتمی ایران در دوران پهلوی اعلام کرد: یکی از موفقیت‌های دولت آقای احمدی‌نژاد این بود که مساله هسته‌ای را به یک مساله ملی تبدیل کرد.
دکتر اکبر اعتماد اولین رییس سازمان انرژی اتمی ایران که عصر دیروز، شنبه در محل انجمن اسلامی دانشجویان در لندن (کانون توحید) سخنرانی می‌کرد، اظهار داشت:یکی از موفقیت‌های دولت آقای احمدی‌نژاد این بود که مساله هسته‌ای را به یک مساله ملی تبدیل کرد به طوری که همه مردم و گروه‌ها هم اکنون از برنامه هسته‌ای حمایت می‌کنند.
احمدی‌نژاد برنامه هسته‌ای را به نقطه‎ای غیرقابل بازگشت رساند
اعتماد در این مراسم با بیان این که اگر هر فرد دیگری هم رییس‌جمهور ایران شود دیگر راه برگشت از این مسیر را ندارد، اظهار داشت: در مساله هسته‌ای، اینکه غربی‌ها پیش شرط می‌گذارند که شما غنی‌سازی را متوقف کنید تا ما با شما صحبت کنیم کاملاً غیر قابل قبول و غیرمنطقی است؛ مگر صحبت کردن آنها برای ما چه اهمیتی دارد؟
اعتماد گفت: پیشرفت‌های ایران در علوم هسته‌ای باعث رویارویی قدرت‌های غربی با کشور ما شده و به همین دلیل ما هم اکنون وظیفه داریم در برابر این فشارها مقاومت کنیم زیرا این موضوع، به یک مساله ملی تبدیل شده است.
وی با بیان این که ما به عنوان شهروندان ایرانی چه در داخل و چه در خارج از کشور باید هر روز از مواضع ایران دفاع کنیم، تصریح کرد: ما اگر حتی یک قدم در برابر فشار قدرت‌های خارجی عقب‌نشینی کنیم در آینده و در موارد مشابه نیز دچار همین مشکلات خواهیم شد زیرا قدرت‌های بزرگ که نمی‌خواهند ما در علم پیشرفت داشته باشیم فردا به ما خواهند گفت حتی جدول ضرب را نیز در مدارس خود تدریس نکنید.
رییس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران گفت: ما همچنین هم اکنون شاهد هستیم انگلیس و برخی کشورهای دیگر به دانشجویان ایرانی اجازه نمی‌دهند در برخی رشته‌ها مانند علوم هسته‌ای تحصیل کنند چراکه نمی‌خواهند این دانشجویان در رشته‌هایی که به درد کشورشان می‌خورد، علم بیاموزند و این عمل بسیار زننده‌ای است.
موضوع هسته‌ای باعث همبستگی ایرانیان داخل و خارج علیه غرب شد
این کارشناس مسائل هسته‌ای گفت: مشکل این کشورها دستیابی ایران به تکنولوژی‌های پیشرفته هسته‌ای است چراکه می‌گویند شما در صورت دسترسی به این تکنولوژی، می‌توانید با آن تسلیحات هسته‌ای تولید کنید اما مقامات ایرانی بارها اعلام کرده‌اند در پی دستیابی به تسلیحات هسته‌ای نیستند و تازه اگر این تسلیحات تا این حد مضر هستند پس چرا این کشورها خود تسلیحاتشان را نابود نمی‌کنند؟
اعتماد افزود: مشمئزکننده ترین مساله در این میان این است کشوری مانند اسراییل که غرب برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای به آن کمک کرده و با عدم امضای پیمان منع گسترش هسته‌ای خود را خارج از نظارت بین‌المللی نگاه داشته است در خاورمیانه وجود دارد اما غرب برخوردی با آن نمی‌کند. پس چطور می‌توانند به ما بگویند حق دستیابی به تکنولوژی هسته‌ای ندارید چون ممکن است در آینده به تولید سلاح منجر شود.
وی در ادامه این سوال را مطرح کرد که حتی اگر تسلیحات هسته‌ای تا این حد بد هستند پس چرا غربی‌ها با اسراییل برخوردی نمی‌کنند وآن را خلع سلاح نمی‌کنند؟ غرب چطور به خود اجازه می‌دهد به کشوری مانند اسراییل تسلیحات هسته‌ای بدهد اما از دستیابی ما به تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای نیز جلوگیری کند؟
اعتماد ادامه داد: باید توجه داشت که موضوع هسته‌ای منافع بسیاری برای ما داشته است چرا که این موضوع باعث انسجام و همبستگی ایرانیان در داخل و خارج و گروه‌های مختلف در برابر قدرت‌های خارجی شد.
این پرونده ملت ما را بزرگ کرد زیرا زمانی که ملت ایران در پرونده هسته‌ای در برابر قدرت‌های خارجی ایستاد مردم دریافتند که در مسائل دیگر هم می‌توانند در برابر این قدرت‌ها بایستند.
/2759/
شنبه 9/3/1388 - 11:58
اخبار
فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان گفت: 3 بمب‌گذار حادثه تروریستی زاهدان صبح امروز در ملا عام اعدام شدند.
 

فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان گفت: 3 بمب‌گذار حادثه تروریستی زاهدان صبح امروز در ملا عام اعدام شدند.
سردار غلامعلی نكویی افزود: فضای امنیتی شهر زاهدان در حال حاضر‌ عادی است و مشكل خاصی وجود ندارد.
سردار نكویی گفت: هم‌اكنون مراسم تشییع پیكر شهدای تروریستی مسجد علی‌‌ابن ابیطالب با حضور گسترده مردم در حال برگزاری است.
‌پنج‌شنبه، در یك بمب‌گذاری انتحاری در مسجد علی‌‌ابن ابیطالب شهر زاهدان و در مراسم سوگواری حضرت فاطمه(سلام الله علیها ) 25 نفر از عزاداران به شهادت رسیده و ده‌ها نفر مجروح شدند.
شنبه 9/3/1388 - 11:55
دانستنی های علمی
نویسنده:فائزه اسكندری



توقفی كوتاه روبروی آیینه 3000 ساله علم و فرهنگ ایران

مقدمه

یكی از قدیمی‌ترین تمدن‌ها، تمدن ایرانی است. ایرانیان به لحاظ علوم تاریخ و موسیقی، ستاره‌شناسی و ادبیات و پند و اندرز و شرح حال بزرگان، مهم‌ترین بودند، اما آنچه سبب تحولی شگرف در این تمدن كهن شد، اسلام بود. صحنه‌ی علم و فرهنگ، وسیع‌ترین و پر شورترین میدان خدمات ایرانیان به اسلام است. اكثر آثار اسلامی در علوم دینی و در رشته‌های دیگر به اندیشه و اراده دانشمندان مسلمان ایرانی خلق شد. ادب فقه، حدیث، تفسیر، كلام، فلسفه و تصوف در قرون نخستین اسلامی پایه‌ریزی شد. هزاران فقیه، مجتهد، مفسر، محدث و سیاست‌مدار و... مبانی و قواعد اسلامی را پایه ریزی كردند. ادوارد براون در كتاب تاریخ ادبیات می‌نویسد: «اگر از علومی كه عموماً به اسم عرب معروف است اعم از تفسیر و حدیث و الهیات و فلسفه و طب و لغت و ترجمه احوال و حتی صرف و نحو زبان عربی، [اگر] آنچه ایرانیان در این مباحث نوشته‌اند را مجزا كنید، بهترین قسمت آن علوم از میان می‌رود.»(1)
سعی ما بر این است نگاهی هر چند كوتاه به تاریخ علم و فرهنگ ایران پیش از اسلام تا دوران كنونی داشته باشیم.

ایران عهد باستان

بیش از سه هزار سال پیش گستره‌ی فلات ایران از ساحل فرات تا رود جیحون و از كناره‌های سند تا كرانه‌ی دریاچه‌ی خوارزم امتداد داشت كه تا قبل از مهاجرت آریایی‌ها به فلات ایران، ایلامی‌ها در آنجا سكونت داشته‌اند. در هزاره‌ی دوم پیش از میلاد، فلات ایران میزبان آریایی‌های مهاجری شد كه دولت ماد را در این سرزمین به قدرت رساندند. از این پس هخامنشیان، سلوكیان، اشكانیان و ساسانیان سالیان سال در فلات پهناور ایران حكمرانی می‌كردند. عقاید طوائف آریا در ادوار قدیم بر نوعی طبیعت پرستی ثَنَوی مبتنی بود، اما این اقوام تمدن ساز كهن با ورود به فلات ایران از سه هزار سال پیش وارد مرحله‌ی جدیدی از تمدن، شهرنشینی و حكومت شدند كه حكومت «پارس» نمونه‌ی بارز آن است. به تدریج سرزمین ایران زیر پوشش دین زرتشت قرار گرفت. در این مقطع به قول هرودوت، هخامنشیان پارس را قلب دنیا می‌دانستند و «رفتار نیك، گفتار نیك و پندار نیك» را در راستای عبادات و اعمال خود قرار دادند. در زمان امپراطوری ساسانی، دو قدرت درجه اول ایران و روم بر جهان حكومت می‌كردند كه سایر كشورها یا تحت الحمایه آنها بودند یا باج گذار آنها. رقابت میان این دو تمدن كهن نه فقط در مسائل سیاسی و نظامی بود كه این دو ملت در مسائل اعتقادی و علمی نیز رقیب هم بودند؛ طوری كه پیش از طلوع اسلام، شاهان ایرانی بر اساس دشمنی و اختلاف با امپراطوری روم شرقی، مخالفان دشمنان خود را تقویت می‌كردند و در راستای همین امر فرقه‌هایی از مسیحیت مانند نسطوریان در مخالفت با كلیساهای اسكندریه و بیزانتیوم (روم شرقی) توانستند در داخل متصرفات شاهنشاهی ایران بسیار پیش روند و كلیساهایی تأسیس كنند كه همراه با آن، فلسفه یونانی و علم الهی مخصوص به مسیحیت و نیز سنت خواندن و تفسیر متن‌های یونانی، شامل علم و فلسفه نفوذ می‌كرد. همچنین شاهان ایرانی برای مقابله با مراكز تعلیم روم شرقی، مدرسه‌ای در جندی شاپور تأسیس كرده بودند كه فیلسوفان و دانشمندان مسیحی و یهودی و هندی در آن مدرسه به تدریس و تحقیق اشتغال داشتند. شهر جندی شاپور مهد علمی دولت ساسانی بود كه با وجود بیمارستان بزرگ و مدرسه طب، دانشمندان ملل مختلف را به خود جذب كرده بود. كتابخانه دانشگاه جندی ‌شاپور به دستور انوشیروان تأسیس شد و به جمع آوری كتاب از دورترین نقاط دنیا پرداختند. در كنار علوم، صنایع و فنون دیگری چون صنعت نساجی، سفالسازی، معماری مترقی دوره‌ی ساسانی كه تیسفون (مدائن) و قصر شیرین از بقایای آن است، نشان دارد.
واقع شدن ایران در چهار راه عالم قدیم، امكان حضور ادیان، علوم و صنایع مختلف را بیشتر فراهم می‌كرد. بدین ترتیب در شهر‌هایی چون جندی شاپور، حرّان و اُدِسا مقدار فراوانی از علم یونانی، بابلی، هندی و ایرانی همچون میراث زنده‌ای ازمعرفت محفوظ ماند و اندیشه‌ی ورود این علوم به جهان اسلام، خود جرقه‌ای بود تا مسلمانان بتوانند با ترجمه كردن متون خارجی به عربی از ره‌آوردهان علمی پیش از اسلام بهره ببرند. اما با وجود بالندگی علمی ایران و تمدن ایرانی در عهد باستان، گرفتاری ایرانیان در زنجیر رژیم موبدی و نظام اجتماعی طبقاتی و خشك ساسانی كه تحصیل را منحصر به موبدزادگان و نجیب‌زادگان می‌دانست، آنها را از پیشرفت همه جانبه در عرصه‌های علمی باز داشت كه در دوره اسلامی نبوغ علمی ایرانی به اعلی درجه‌اش رسید.

زمینه ظهور اسلام در ایران

از ابتدای دوره هخامنشی كه تمام ایران كنونی به اضافه‌ی قسمت‌هایی از كشورهای همسایه تحت یك فرمان در آمد 2500 سال می‌گذرد و از این 25 قرن نزدیك به 14 قرن آن را ما با اسلام به سر برده‌ایم.
مبلغان مسیحی جنگ‌های صدر اسلام را درستاویز قرار داده، عامل نشر و توسعه اسلام را زور و جبر معرفی می‌كنند، اما در اینجا سؤالی پیش می‌آید: چرا با وجود جنگ‌های بسیار زیاد و طولانی كه میان ایرانیان و رومیان صورت می‌گرفت، آیین مسیحیت نتوانست از چنین فرصتی برای نفوذ در ملت ایران برخوردار شود؟ چطور ممكن بود سپاه جوان و نوپای مسلمان، بتواند ارتش بسیار عظیم و قدرتمند ایران آن روز را شكست دهد؟ پاسخ به این سؤال‌ها چیزی جز پذیرش اسلام توسط ایرانیان نیست. زیرا ما ایرانیان حقایق و حقانیت اسلام را تشخیص دادیم و آن را دین آسمانی یافتیم. اسلام به ما امكان رشد و كسب آگاهی و تحصیل علم و معرفت داد ونه تنها زنجیر طبقاتی جباران سیاسی و دینی را از پای ما گشود، بلكه این امور را بر همه امت واجب كرد. ما ایرانیان در حالی اسلام را پذیرفتیم كه در روزگاری به سر می‌بردیم كه عقاید در هم و بر هم یهودی، مسیحی، زرتشتی، مانوی، مزدكی و... چون بیماری لاعلاج در روح و مغزمان نفوذ كرده بود و امكان حركت و بالندگی را از ما سلب كرده بود.
ایرانیان در لوح آغازین دفتر خدمت به اسلام، سه اصل صمیمیت، اخلاص و ایمان را دست‌مایه قرار دادند تا قدردان دین مبین اسلام باشند. زیرا پیشوایی دینی مردم نقاط مختلف در هیچ عصر و زمانی چنین افتخاری را برای ایرانیان به وجود نیاورده بود؛ آن گونه كه از گمنام‌ترین خانواده‌ها، نام آورترین دانشمندان، متفكران، ادیبان، فیلسوفان، ریاضی‌دانان، محدثان، مفسران، متكلمان، شاعران، فیزیك‌دانان و پزشكان بیرون آمدند.

تحولات علمی و فرهنگی ایران در 14 قرن اخیر

پس از فتح ایران در قرون اول و دوم اسلامی، خلفای اموی و عباسی در ایران حكومت می‌كردند كه بخش اعظم این دوران مربوط به خلافت عباسی‌هاست. قرن اول و دوم هجری، دوره رنسانس و شكفتن استعدادهای علمی و معنوی ایرانیان پس از یك ركود طولانی است. جامعه ایران در دو قرن نخست با پذیرفتن فرهنگ و آیین اسلام و حفظ هویت ملی خود، به ویژه زبان فارسی سعی كرد پایه‌های فرهنگی و اجتماعی جدید را تحكیم بخشد. جرجی زیدان معقد است: «خلفای عباسی در دوره نهضت تخم علم و ادب را در بغداد افشاندند و میوه و محصول آن به تدریج در خراسان و ری و آذربایجان و مصر و شام و... به دست آمد.»(2) در این زمان تلاش‌های فراوانی جهت ترجمه منابع به عربی و كتاب و كتابت و ایجاد مراكز علمی و فرهنگی صورت گرفت. از دیگر ویژگی‌های عصر عباسی در قرن دوم هجری باز شدن فضای فكری جامعه به دلیل سست شدن تسلط دولت بر نهادهای فكری و عالمان، آغاز عصر تدوین علوم و باز شدن درهای دنیای اسلام به روی تمدن‌های قوی و كهن بوده است. حضور امام رضا علیه السلام در خراسان سبب نورافشانی این عصر در جامعه ایران می‌شود؛ طوری كه یكی از اندیشمندان بزرگ دنیای كنونی معتقدند: «اگر ما امروز تمدن ارزشمندی به نام تمدن ایرانی داریم به بركت حضور امام رضا علیه السلام در خراسان بود.»(3)
امام علیه السلام در طوس بیشتر به بحث‌های علمی و خصوصاً تبیین مسأله امامت می‌پرداخت. مأمون نیز جلسات مناظره با علمای مذهب اسلامی و صاحبان نحله‌های دیگر ترتیب می‌داد و امام از این فرصت استفاده می كرد و با بیان اسلام ناب و مبانی شیعی، برتری شخصیت علمی خود را نیز به اثبات می‌رساند. مرحوم صدوق در عیون اخبار الرضا، مجموعه خطبه‌ها، مناظرات و روایات امام رضا علیه السلام را جمع آوری كرده است كه حجم آن نشانه جهاد علمی حضرت در طول تاریخ علمی ایشان است. پاسخ بسیاری از مسائل مختلف كلامی و مسائل اختلافی میان شیعه و سنی، جزء آموزه‌هایی بود كه به یمن بركت حضور امام رضا علیه السلام در خراسان در اختیار مسلمانان قرار گرفت. با تلاش‌های آن حضرت شیعه نشاط و جنبشی كسب كرد و علناً حب و ولای خاندان پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله وسلم را اظهار كرد.
فاصله ی بین قرن هفتم میلادی (فتح عرب بر ایران) و تشكیل نخستین سلسله مستقل یا نیمه مستقل ایرانی (طاهریان و صفاریان) در قرن نهم میلادی، یعنی قرون اول و دوم هجری، دوره‌ای است بسیار جالب توجه و مهم كه شخصیت‌های مسلمان ایرانی علاوه بر شكفتگی استعداد علمی و فرهنگی، از جنبه مذهبی و دینی نیز رشد یافتند.
قرن سوم هجری شاهد ظهور و به قدرت رسیدن حكومت‌های طاهریان و صفاریان است. ابن ندیم در الفهرست نوشته است امرای طاهری همه شاعر بودند و طبعاً این اشعار عربی بود. در این زمان نشانی از توجه به زبان فارسی كه از پایه‌های غنی فرهنگ و هویت ایرانی است، وجود ندارد؛ حال آن كه زبان ملی كشورمان در دوران صفاریان حفظ شد. با به قدرت رسیدن سامانیان، كتابخانه‌های معتبر و بزرگی چون كتابخانه نوح بن منصور سامانی در ایران تأسیس شد. خاندان سامانی از حامیان، دوستداران، دانشمندان و مروجان ادب و فرهنگ فارسی بوده‌اند. علما در روزگار سامانیان منزلت اجتماعی و سیاسی بالایی داشتند و زمانی كه صحبت از روی كار آمدن امیر جدیدی بود «سپهسالاران، امراء، قائدان و اشراف» به اتفاق علما تصمیم می‌گرفتند. خطه‌ی نیشابور، بخارا، ری و اصفهان طی قرون سوم وچهارم مهد گسترش دانش اسلامی بود واین مسئله از اینجا روشن می‌شود كه دانشمندان و عالمان فراوانی در این شهرها سكونت داشته‌اند كه گاه مذهب آنها تا قرن‌ها نفوذ خود را میان مردم حفظ می‌كرد. همزمان با سامانیان در طبرستان (نام قدیم مازندان) علویان، آل زیاد و آل بویه حكومت می‌كردند. در این حكومت‌ها نیز از علما و دانشمندان حمایت می‌شد تا راه را برای توسعه بیشتر علم هموار نماید. از همین رو كتابخانه‌های بزرگی كه در قرن چهام هجری از اعتبار بالایی بر خوردار بود شكل گرفت. اگر دوران آل بویه را دوران كتابخانه بنامیم، چندان بیراهه نرفته‌ایم. زیرا كتابخانه سازی در قرن چهارم رایج شد. امكانات مالی گسترده‌ای كه در اختیار وزیران فرهنگ دولت بود، آنها را در كنار جذب عالمان به دربار به سمت توسعه كتابخانه كشاند. نمونه‌ی آن، كتابخانه‌ی بی‌نظیر صاحب بن عباد از وزرای با تدبیر ایران در ری بود كه تنها فهرست این كتاب‌ها به ده مجلد می‌رسد. گفته می‌شود دركتابخانه‌ی وی بیش از 117 هزار جلد كتاب بوده است.
فرآهم آمدن بستر و شرایط مناسب بالندگی علمی در قرم چهارم، این قرن را قرن برجسته و بزرگی چون محمد بن اسحاق معروف به ابن ندیم صاحب كتاب الفهرست، محمدبن یعقوب كلینی صاحب كتاب كافی، شیخ صدوق، بزرگ‌ترین محدث شیعه و دارنده‌ی كتاب من لا یحضره الفقیه، شیخ طوسی و دو اثر عظیم وی الاستبصار و التهذیب قرار داد. علم حدیث، دانش نجوم، پزشكی، علم و فلسفه و كلام فقه و علوم قرآنی انواع دانش‌هایی است كه در قرن چهارم رشد و گسترش یافت. از میان علوم نامبرده علم فلسفه و كلام كه محصول راهیابی عقل و معارف عقلی اسلامی در میان دانشمندان مسلمان است، بزرگ‌ترین فیلسوف قرون نخست هجری، صاحب كتاب شفا، ابن سینا (073-824) را به ظهور رساند. به این ترتیب قرن چهارم هجری، را می‌توان یكی از تأثیر گدارترین قرون در تمدن اسلامی به حساب آورد. سالهای پایانی دوره‌ی سامانی و دوره‌ی نخست عصر غزنوی شاهد حضور شاعری برجسته به نام ابوالقاسم فردوسی است كه شاهنامه‌اش را به محمود غزنوی تقدیم كرد. اگر چه تعصبات مذهبی سلطان محمود مانع از برخورداری مادی فردوسی از كار خویش شد، اما به طور شگفت انگیزی میان توده‌های مردم باقی ماند و امروز موقعیت خود را حفظ كرد.
آتش زدن كتاب‌ها در ری، فرار ابن سینا، سخت گرفتن بر ابو ریحان بیرونی (صاحب كتاب ما للهند) و بی توجهی به فردوسی را نشانه‌های سخت گیری محمود غزنوی بر فیلسوفان و عالمان و عدم توجه وی به فرهنگ و ادب می‌توان دانست. با وجود همه موانع در روزگار غزنوی و سلجوقی، شعر فارسی به رشد بسیار بالایی رسید. شاعران این عهد در سرودن هر نوع شعری توانا بوده‌اند. خواجه نظام الملك، خواجه عبد الله انصاری (از چهره‌های برجسته تصوف خراسانی) با نوای دلنشین مناجات‌هایش و محمد غزالی (از بزرگ‌ترین عالمان دوره سلجوقی كه ابداع‌گر شیوه جدیدی در مسائل مذهبی بوده است) هر یگ چون نگین انگشتری بر دایره‌ی تمدن اسلامی در عصر سلجوقیان می‌درخشیدند.
دوران حكومت خوارزم شاهیان، درگیری میان ایرانیان و مغول به اوج خود رسید، طوری كه منجر به تسلط مغول بر ایران وتشگیل حكومت‌های ایلخانان، سربداران و تركمانان شد. ایرانیان در مقاطع تاریخی مختلف، از گذشته تا امروز، پیرامون را بسیار از دست دادند، ولی كمتر گذاشته‌اند به «هسته و مغز» آسیب جدی وارد شود. دوران بی‌ثباتی و بحران در جریان حمله مغول، هم به شاخ و برگ و میوه و هم به تنه‌ی تنومند درخت تمدن ایران آسیب وارد كرد، اما خوشبختانه ریشه ای محكم در خاك انتظار می‌كشید تا هر آنچه را از دست داده بازسازی و ترمیم كند. در توفان قدرت مغولی، ایرانیان سیاست و حكومت را ناگزیر به مغولان تقدیم كردند، اما به خوبی می‌دانستند كه این قدرت سیاسی خونریز درنوعی بی‌هویّتی به سر می‌برد و لااقل از قدرت فرهنگ سازی و دانش پروری تهی است. در نتیجه، این اسلام بود كه مغول را در خود هضم ساخت و از آدمكشانی آدم خوار انسان‌هایی دانش دوست و دانش پرور ساخت؛ از دودمان چنگیز، محمد خدابنده را تحویل داد و از نسل تیمور، بایسنقر و امیر حسین بایقرا به وجود آمد. در میان حكومت‌های مغول، تیوموریان علاقه وافری به كتاب و كتابت و آراستن آن داشتند. این مسئله سبب شد تا مكتب ادبی و هنری در هرات شكل یابد. صاحبان و نوابغ علم و حكمت، تاریخ و نقاشی، خطاطی و شاعری در این دوره به ظهور رسیدند و بزرگانی چون خواجه نصیر الدین طوسی (وزیر هلاكوخان) رشید الدین فضل الله همدانی، عطاء الملك جوینی، حمد الله مستوفی، قطب الدین رازی، حافظ و سعدی و كمال الدین حسین بهزاد (سرآمد نقاشان عهد تیموریان كه افتخار هنر این عصر شناخته می‌شود) به عنوان شیرین‌ترین محصول فرهنگ و تمدن ایرانی، در آسمان علم و ادب، مستقل خلافت، كه تا اواسط قرن 7 هجری همچنان پا بر جا بود، درخشیدند. اما این 9 قرن گرچه شاید به لحاظ حاكمیت سیاسی و اجتماعی، كمرنگ بوده باشد، اما در برخی زمینه‌ها پر رنگ‌تر جلوه‌گر شد. نقش شاعران و دانشمندان بزرگی كه تاكنون نام برده شدند و فرهنگ سازی آنها در جنبه‌های مختلف ملی، حاكی از تأثیر این 9 قرن در زندگی ایرانیان است. احیای تشیع در عهد صفوی، تجدید حیات علوم عقلی را ممكن ساخت و در فضای شیعه جدید ایران، سلسله‌ای از فیلسوفان و متألهان برجسته چون میرداماد، میر فندرسكی، شیخ بهایی و ملا صدرا ظاهر شدند. پیدایش شخصیت فكری چند بعدی صدر الدین شیرازی در دوره‌ی صفویه نشان از حضور سنت فكری قوی و پویا دارد.
دوره ركود فَترت در امور فرهنگی از جمله كتابخانه‌ها را دوران افشاریه و زندیه می‌دانند كه بازتاب این عقب ماندگی علمی و فرهنگی در دوران قاجاریه و پهلوی نیز همچنان منعكس بود. اگر چه در این ادوار تاریخی مراكز فرهنگی و علمی - آموزشی جدیدی پی‌ریزی شدند.
یك سؤال این است كه: چگونه شد جامعه‌ای كه در عصر اوج تمدن اسلام، پرچمدار علم و معرفت بشری بود، در مقطع دیگر در ورطه‌ی روی‌گردانی از علوم رفت و مبدل به یك برهوت شد كه كمتر كسی در آن، اطلاع از فیزیك و شیمی، ریاضیات، پزشكی و فلسفه داشت؟ در پاسخ به این سؤال، نه می‌توان دست روی یك مقطع مشخص گذاشت و سال معینی را تعیین كرد و نه می‌توان گفت كه از این نقطه یا از این منطقه انحطاط علمی مسلمین آغاز شد. مسلماً مجموعه‌ای از عوامل به تدریج دست به یكدیگر دادند و پیشكسوتی علمی و فرهنگی مسلمانان در جهان را از بین بردند. این تحولات، نه یك شب به وجود آمد و نه صرفاً معمول یك عامل، مثل حمله‌ی مغول به ایران بود. زیرا عصر طلایی رونق علمی در اسلام از اواسط قرن 8 میلادی (قرن 2 هجری) به تدریج پیدا شد و تا اواخر قرن نهم و اوایل قرن دهم به اوج خود رسید. پس از این، تحول و پویایی‌اش رو به كندی نهاد و از قرن یازدهم به تدریج در حالت سكون قرار گرفت. در قرن دوازدهم میلادی سایه برهوت علمی و انحطاط به طور كامل پدیدار می‌شود. بنابر این در قرن سیزدهم كه هجوم مغولان صورت گرفت، جریان افول علمی مسلمین، یكی دو قرن می‌شد كه در حال تكوین بود. دور شدن مسلمانان از اسلام اصیل اگر چه پاسخی در مورد علت سقوط ایرانیان از اوج به حضیض است، لاجرم آنها را از مسیر منحرف كرد و اسباب تباهی‌شان را فراهم نمود، اما به واقع چه عواملی در افول و اضمحلال ایرانیان مؤثر بود؟ با ادامه‌ی شرایط نابسامان و اوضاع نا آرام ایران، شكست‌های پی در پی در عرصه‌ی جنگ با امپراطوری روس، فرمانده‌ی كل قوای ایران (عباس میرزا) را بر آن داشت چاره‌سازی كند و پس از چندین قرن كه علوم طبیعی از ایران رخت بسته بود، نخستین بار در قرن نوزدهم میلادی ضرورت یادگیری این علوم آشكار شد و به همت او نخستین بار گروهی از ایرانیان برای كسب علوم و دانش راهی اروپا شدند كه بعدها امیر كبیر با تأسیس دار الفنون، كار او را ادامه داد.
تاریخ با همه‌ی حوادث تلخ و ناگوارش بر تن زخم دیده‌ی ملت ایران سپری شد تا مهم‌ترین و ریشه‌دارترین حادثه‌ی تاریخ اسلام پس از صدر اسلام اتفاق افتاد. اما پیش از بازگویی این حادثه، مناسب است قدری اندیشه، علم و فلسفه را در ایران با دیدی وسیع‌تر بازگو كنیم. اهتمام ایرانیان به تفسیر، فقه و حدیث كه مستقیماً با متن اسلام مربوط بود از میام تفاسیر به جا مانده از آنان كاملاً هویداست. تفسیر علی بن ابراهیم قمی، تفسیر عیاشی، تفسیر تبیان، اثر شیخ طوسی (اهل خراسان) ستاره درخشان اسلام و مؤسس حوزه علمیه هزار ساله نجف، مجمع البیان، اثر طبرسی (اهل تفرش)، روضه الجنان، اثر ابو الفتوح رازی (اهل نیشابور) معروف‌ترین و غنی‌ترین تفسیر شیعه به زبان فارسی، تفسیر صافی، اثر ملا محسن فیض كاشانی، تفسیر ملا صدرا و صدها تفسیر ارزشمند دیگر كه یا مربوط به ایرانیان ایرانی‌نژاد است و یا از عرب نژادانی كه ایرانی شده بودند و همچنین مؤلفان كتب اربعه شیعه و مؤلفان «صحاح سته» اهل تسنن كه از معتبرترین كتب حدیث شیعه و سنی است نیز ایرانی هستند، اعم از ایرانی، ایرانی نژاد یا ایرانی عرب نژاد كه حكایت از دست قوی و ذهن پرتوان فرزندان ایران در عرصه تفسیر و فقه وحدیث دارد. خدمت ایرانیان به زبان عربی بر اساس یك انگیزه دینی و بدون تعصب ملی، بیش از خود اعراب به این زبان بود؛ حتی خیلی بیشتر از خدمت این مردم به زبان فارسی. در عرصه‌ی فلسفه نیز باید اذعان كرد كه از زمان الكندی به بعد، ابتكار فلسفه به دست ایرانیان افتاد و به حق، این مسلمانان با هوش و ذكاوت در هیچ یك از علوم و فنون به اندازه‌ی فلسفه، اكثریت قاطع نیافته‌اند. فلاسفه‌ی به نام اسلام كه ایرانی‌اند و از شاگردان فیلسوف عرب كندی آغاز می‌شوند، عبارتند از: ابو زید بلخی، ابو سلیمان سجستانی، شیخ الرئیس ابو علی سینا، شیخ شهاب الدین سهروردی، خواجه طوسی، قطب الدین رازی، قطب الدین شیرازی، صدر المتالهین شیرازی و... آزادی فكری مسلمانان، علوم فلسفی و به ویژه علم منطق را رفته رفته به اوج ارتقا رساند كه فارابی، بزرگ‌ترین مفاخر شرق و اسلام در رأس آنها واقع است و ابوریحان بیرونی و ابن سینا و نظایر ایشان نتیجه آن می‌باشند. فارابی استاد منطق و فلسفه و موسیقی بود. او زندگی صوفیانه داشت و در زمان خلافت عباسیان می‌زیست. معلم ثانی در مسائل علم النفس از پیروان بسیار نزدیك معلم اول (ارسطو) بود و سخت به طرز استدلال ارسطویی وفادار بود.
جانشین شایسته فارابی در علم فلسفه، ابو علی سینا، ملقب به امیر پزشكان است؛ حكیمی كه در سن 18 سالگی به تمام علوم زمان اشراف پیدا كرد و از آن پس، تنها فهم خود را از لحاظ عمق افزایش داد. غالباً به عنوان پزشك به فرمانروایان خدمت می‌كرد و زندگی اجتماعی پر فعالیتی داشت؛ ولی در عین این اوضاع و احوال، زندگی عقلانی پر فعالیتی نیز داشت كه تعداد و نوع آثار تألیف شده و خصوصیات شاگردانش گواه بر این مدعا است. بو علی در حالی كه سوار بر اسب در ركاب پادشاه عازم جنگ بود، بعضی از آثار خود را اهدا می‌كرد كه این نشان از نیروی تمركز فكری عالی او داشت. چنین شخصی شایستگی این را داشت كه اساس فلسفه‌ی مكتب قرون وسطی را بریزد ومیراث بقراطی وجالینوسی را در پزشكی تركیب كند و در علم و ادب اسلامی چنان تأثیر گذارد كه هیچ كس پیش یا پس از وی نتوانسته باشد آن گونه مؤثر باشد. قانون، بزرگ‌ترین اثر پزشكی ابن سینا و شفا، بزرگ‌ترین اثر فلسفی‌اش جنبه‌های دیگر نبوغ ابن سینا را آشكار می‌سازد، اما جدای از آثار علمی و فلسفی وی، چندین منظومه آثار دینی نیز از او بر جا مانده است؛ در این میان تفاسیری از چند سوره قرآن دیده می‌شود كه در آن می‌كوشد تا ایجاد سازگاری میان عقل و ایمان را كه پیش از وی به دست كندی و فارابی و اخوان الصفا آغاز شده بود، كامل كند و همین كار بود كه توسط خلف وی سهروردی ادامه یافت و عاقبت درخت این كوشش‌ها به دست میرداماد و ملاصدرا به بار نشست.
سهروردی مرد سفر بود و در جریان سفرهای داخلی و خارجی ذهن، هویت و شخصیت این مرد جوان افسانه‌ای فلسفه‌ی ایران، ساخته و پرداخته شد. وی با وجود كمی عمر، حدود پنجاه كتاب به فارسی و عربی با سبك جذابی نوشته است. تصور سهروردی از تاریخ فلسفه جالب توجه است؛ به نظر شیخ اشراق، حكمت یا حكمت الهی از جانب خداوند از طریق وحی به ادریس پیغمبر رسیده است. ادریس را در سراسر قرون وسطی در شرق و در بعضی از مكتب‌های غرب مؤسس فلسفه و علوم می‌شمرند. پس از آن، حكمت دو شاخه شد كه یكی از آنها به ایران آمد و دیگری به مصر رفت واز آنجا به یونان و سپس وارد تمدن اسلامی شد. وجود اصطلاحات فلسفی در زبان فارسی (از قبیل كیان، مینوی، خرداد، مرداد، اردیبهشت و...) باستانی بودن فلسفه و بالملازمه منطق را در ایران تأیید و تقویت می‌كنند. سهروردی تمثیلات و رمزهای زردشتی را برای نظریات خویش فراوان به كار برده است؛ از این رو برخی وی را به داشتن تمایلات ضد اسلامی متهم كرده‌اند.
در طول دوره‌ای كه از زمان حمله مغول تا تأسیس دولت صفوی انجامید، از سویی شاهد پیشرفت در مكاتب فكری اسلامی كلاسیك هستیم و از سویی دیگر ناظر تلاش‌هایی برای تلفیق این مكاتب. بدین سان برخی همچون قطب الدین شیرازی و ابن تركه در هر سه مكتب مشایی، اشراقی و عرفانی تبحر دارند. اما امروزه آخرین و كامل‌ترین نظام فلسفه در عالم اسلام، نظام فلسفه‌ی صدر المتألهین است كه نه تنها جامع فلسفه‌های گذشته، بلكه به یك معنا، جامع فلسفه عرفان و كلام پیش از خود بوده و حتی مكتب او را محل التقای قرآن و عرفان و برهان دانسته‌اند. امروزه در محافل سنتی و حوزه‌های علمیه، حكمت متعالیه مهم‌ترین جریان فلسفی است كه تدریس می‌شود. حكمت متعالیه بر سه اصل اساسی متكی است: اشراقی یا شهود عرفانی، دلیل یا برهان عقلی و دین یا وحی.
این حكمت، چشم انداز جدی در حیات عقلی اسلامی است كه بر تلفیق و یك‌پارچه سازی (تقریباً) همه مكاتب متقدم اندیشه اسلامی مبتنی می‌باشد. آنچه نباید از یاد ببریم این است كه علم و دانش مثل بذری است كه نیازمند زمین مساعد برای رویش است و زمینی كه آمادگی پرورش علم و دانش و فرهنگ و فضیلت را داشته باشد و درخت شعور و آگاهی و خرد در آن به بار نشیند، اخلاق است. از این روست كه قرآن در سوره بقره، (آیه 282) می‌فرماید: «و اتقوا الله و یُعلّمكم الله؛ تقوای الهی پیشه سازید [و پاك شوید] تا خدا به شما تعلیم دهد.»
نمی‌توان از علم و فرهنگ ایران و ایرانی نام برد و بزرگانی دیگر چون شیخ مرتضی انصاری، حاج ملا هادی سبزواری، سید جمال الدین اسد آبادی، میرزا محمد تقی شیرازی، شیخ محمد خیابانی، آیت الله بروجردی، علامه محمد قزوینی، علامه دهخدا، شهید مطهری، شیخ آقا بزرگ تهرانی (صاحب بزرگ‌ترین كتاب‌شناسی جهان اسلام «الذریعه الی تصانیف الشیعه») و چهره‌های فكور و اندیشمند دیگر را نادیده گرفت. بی‌شك، تاریخ ایران و جهان هنوز از صداقت، صراحت، شجاعت، از جان گذشتگی، صلابت، شخصیت والای علمی و فقاهتی، مقام عرفانی، وارستگی و سادگی معنادار زندگی مردی برخاسته از سرزمین بلند آوازه ایران در شگفت است كه این مادر چگونه می‌تواند فرزندی از دامان خود پرورش دهد كه یك تنه در مقابل دنیا بایستد و مهم‌ترین حادثه‌ی قرن اخیر و جهان اسلام، یعنی انقلاب اسلامی را رقم بزند؛ به بیان شهید مطهری «ندای امام از قلب فرهنگ و از اعماق تاریخ و از ژرفای روح این ملت برخاست و مردم او را آیینه‌ی تمام نمای فرهمگ و هویت اسلامی خود كه تحقیر شده بود، دیدند و امام در برابر این لبیك بزرگ تاریخ چه كرد؟...»(4)
فهرست منابع و مآخذ
1. بنیاد حكمت اسلامی صدرا، ملاصدرا و فلسفه‌ی معاصر جهان: مجموعه مقالات همایش منطقه‌ای صدر المتالهین (اولین، 1379، كیش)، تهران: بنیاد حكمت اسلامی صدرا، 1382.
2. پیرنیا، حسن؛ اقبال آشتیانی، عباس؛ عاقلی، باقر، تاریخ ایران، تهران: نشر نامك، 1384.
3. جعفریان، رسول، تاریخ تشیع در ایران، قم: انتشارات انصاریان، 1376.
4.جعفریان، رسول، تاریخ ایران اسلامی، از پیدایش اسلام تا ایران اسلامی. تهران: مؤسسه فرهنگی اندیشه معاصر، 1377.
5. جعفریان، رسول، تاریخ ایران اسلامی، از طلوع طاهریان تا غروب خوارزمشاهیان، تهران: مؤسسه فرهنگی اندیشه معاصر، 1377.
6. جعفریان، رسول، تاریخ ایران اسلامی، از یورش مغولان تا زوال تركمانان، تهران: مؤسسه فرهنگی اندیشهی معاصر، 1377.
7. حسینیان، روح ا...، 14قرن تلاش شیعه برای توسعه و ماندن، تهران: مركز اسناد انقلاب اسلامی، 1382.
8. حكیمی، محمد رضا، دانش مسلمین، قم: دلیل ما، 1384.
9. زیبا كلام، صادق، ما چگونه ما شدیم؟ ریشه‌یابی علل عقب ماندگی در ایران به انضمام نقدها و نظرها، تهران: روزنه، 1377.
10. شهابی، محمود، رهبر جنود، كتابفروشی خیام، 1361.
11. صدری افشار، غلامحسین، حكمی، نسرین، فرهنگ معاصر فارسی امروز، تهران: فرهنگ معاصر، 1382.
12. عمید زنجانی، عباسعلی، انقلاب اسلامی ایران (علل، مسائل و نظام سیاسی)، قم، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، 1381.
13. مزنیانی، علی، كتابخانه و كتابداری، تهران: انتشارات سمت، 1382.
14. مطهری، مرتضی، خدمات متقابل اسلام و ایران، تهران: نشیریه انجمن اسلامی مهندسین و شركت سهامی انتشار.
15. نجفی، موسی، ساحت معنوی هویت ملی ایرانیان، قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، 1384.
16. نصر، سید حسین، سه حكیم مسلمان، مترجم: احمد آرام،تهران: شركت انتشارات علمی و فرهنگی، 1382.
17. نصر، سید حسین، صدر المتالهین شیرازی وحكمت متعالیه، ترجمه: حسین سوزنچی، تهران: دفتر پژوهش و نشر سهروردی، 1382.
18. زرین‌كوب، عبد الحسین، تاریخ در ترازو، تهران: امیر كبیر، 1354.

پی نوشت ها:

1. كتاب تاریخ ادبیات، ج اول، ص 303.
2.خدمت متقابل ایران و اسلام، شهید مطهری، ص 603.
3. یكی از سخنرانی‌های آیت الله جوادی آملی.
4. انقلاب اسلامی ایران (علل، مسائل و نظام سیاسی)، عباسعلی عمید زنجانی.

شنبه 9/3/1388 - 11:52
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته