تبیان، دستیار زندگی
لاروهای کرم ابریشم از جمله جانوران منحصر به فردی هستند که دارای نرخ رشد بسیار زیادی بوده و قادرند با مصرف بسیار زیاد غذا، توده ی زنده زیادی را در کمترین مدت تولید کنند...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کرم ابریشم - جلسه ششم

کرم ابریشم جلسه ششم

اهداف حلسه

آشنایی مقدماتی با پرورش کرم ابریشم

بررسی ویژگی های دوران لاروی

مقدمه

لاروهای کرم ابریشم از جمله جانوران منحصر به فردی هستند که دارای نرخ رشد بسیار زیادی بوده و قادرند با مصرف بسیار زیاد غذا، توده ی زنده زیادی را در کمترین مدت تولید کنند.


بیوماس شامل وزن بدن لارو، مواد ابریشمی، کوتیکول پوست اندازی شد، بدن پروانه و تخم پروانه است.
به منظور تامین انرژی و مواد غذایی مورد نیاز، کرم ابریشم در مرحله ی لاروی فعالانه از منابع غذایی تغذیه می نماید. چون میزان مصرف و هضم و جذب بر متابولیسم، سنتز آنزیم ها و ذخیره ی غذایی و سایر فعالیت ها تأثیر می گذارد درنتیجه میزان رشد، زمان بلوغ، وزن نهایی لارو، مقدار مواد ابریشمی، ماندگاری و تولید مثل به فرآیند تغذیه کرم ابریشم وابسته است.
تغذیه، خواب، پوست اندازی و تنیدن تار رویداد های مهم دوران لاروی هستند. به علاوه شرایط محیطی زندگی کرم ابریشم نظیر دما، رطوبت، نور و هوا نقش مهمی در رشد کرم ابریشم و کمیت و کیفیت پیله ی استحصالی دارد.


کرم ابریشم درخت توت در طول دوران لاروی چهار بار پوست اندازی می نماید و قبل از پوست اندازی به دلیل توقف تغذیه و حرکات، به اصطلاح به خواب می رود. طول دوره ی هر سن لاروی بستگی به تغذیه و شرایط محیطی محل پرورش دارد. اگر لارو از مقدار مورد نیاز برگ توت تغذیه نماید و از شر ایط محیطی توصیه شده برخوردار باشد، در زمان هایی که از قبل قابل تعیین است وارد مرحله ی خواب شده و در زمان معلوم دوران لاروی را به پایان می رساند و شروع به پیله تنی می نماید. هیبرید های مختلف ممکن است طول دوره ی لاروی متفاوتی داشته و به عبارتی تفاوت های ژنتیکی وجود داشته باشند. اما هیبرید های تجارتی به طورکلی طول دوره ی لاروی یکسانی دارند.
به سه سن اول، کرم جوان و به دو سن بعدی کرم بالغ گفته می شود. مدت زمان تغذیه و خواب تحت تأثیر عوامل محیطی است و تغییر پذیر است، لیکن این تغییرات سبب عدم موفقیت در پرورش نمی شود. همچنین طول دوره ی لاروی یک هیبرید معین با تغییر فصل و در نتیجه تغییر شرایط محیطی کم و یا زیاد می شود.

شروع تغذیه لارو پس از خروج از تخم و یا پس از پوست اندازی بر حسب نژاد و شرایط محیطی متفاوت است. به طور معمول لارو های تازه تفریخ شده حدود 40 دقیقه پس از تفریخ می توانند تغذیه نمایند. با افزایش سن، تغذیه دیرتر شروع می شود و به 100 تا 170 دقیقه بعد از پوست اندازی می رسد. تغذیه ی کرم ابریشم باید با توجه به اشتهای لارو در هر سن انجام شود.
اشتهای کرم ابریشم پنج مرحله دارد: عدم اشتها، کم اشتهایی، اشتهای خواب، پرخوری و مرحله ی قبل از خواب که اشتها کم می شود. در سن پنجم که طولانی ترین سن است، بیشترین مقدار تغذیه انجام می شود. در انتهای سن پنجم کرم ابریشم شروه به تنیدن پیله می نماید که طول این دوره 3 تا 4 روز است.
علاوه بر دما، رطوبت و تغذیه، هوای تازه و عاری از گاز های سمی و هم چنین بوی مواد سوختنی و شیمیایی نیز در سلامت لارو ها موثر است. نور نیز در رشد کرم ابریشم تأثیر دارد. کرم ابریشم نور گرا است و محیط خیلی تاریک و بسیار روشن را دوست ندارد. در زمان پرورش باید از نور طبیعی و مات در طول روز و تاریکی هر شب استفاده نمود. نور مناسب برای کرم ابریشم 15 تا 30 لوکس است.


پرورش کرم جوان
موفقیت در تولید پیله بستگی زیادی به مهارت در پرورش کرم جوان دارد. تأمین حرارت و رطوبت مورد نیاز، فراهم کردن برگ توت با کیفیت خوب، چا به جایی آرام لارو ها ورعایت مسایل بهداشتی و فضای مناسب پرورشی از جمله ی این عوامل است.
اقداماتی که روز اول پرورش انجام می گیرد
هنگامی که در صبح زود در روز تفریخ، تخم نوغان ها را نور دادیم، حداکثر تا ساعت 8 صبح تمام تخم نوغان ها تفریخ خواهند شد. اقداماتی که پس از تفریخ تخم ها باید انجام داد به شرح زیر است:
اگر تفریخ در دخل جعبه تفریخ انجام می شود، باید کاغذ مومی روی جعبه را برداشت و برگ دهی کرد. اگر تفریخ در داخل جعبه ی تخم نوغان باشد، باید پارچه رویی را برداشت و سپس روی تمام لارو های تازه تفریخ شده برگ خرد شده ریخت.
بدن لاروهای نوزاد قبل از اولین تغذیه با استفاده از پودر ضدعفونی کننده ی پافسول (مخلوط 5 درصد و پودر فرمالدئید و 95 درصد آهک مرده) ضد عفونی شود. در صورت نبود پافسول تنها از آهک مرده استفاده می شود. به این منظور آهک را درون پارچه ی توری نازک ریخته و روی بدن لاروها می پاشیم
برگ ها را به اندازه ی 5/0 سانتی متر خرد شده و یک ساعت بعد از تفریخ به طور یکنواختی روی لارو ها ریخته می شوند. باید سعی شود در قسمت هایی که تعداد کرم ها زیاد است، مقدار برگ بیشتری ریخته شود.


حدود 2 ساعت پس از اولین برگ دهی، برگ های روی جعبه ی تخم نوغان یا جعبه ی تفریخ که لارو ها به آن چسبیده اند به سینی پرورش کرم جوان منتقل شده و به طور یکنواخت با استفاده از پر مرغ پخش می شوند. البته لازم است از قبل پر های مورد استفاده ضدعفونی شود. ابعاد بستر در این مرحله حدود 30 در 30 سانتی متر است. سپس روی بستر با کاغذ مومی پوشانده می شود. البته بهتر است کف سینی پرورش نیز دارای کاغذ مومی باشد.
اگر کاغذ مومی جهت پوشاندن بستر موجود نباشد لازماست رطوبت مورد نیاز اتاق پرورش کرم جوان تأمین و با استفاده از نایلون منافذ مسدود شده تا برگ های توت تازه بماند.
انتقال کرم های مورچه مانند به سینی های پرورش را براشینگ می گویند. این عمل به چند روش انجام می شود. روشی که در بالا ذکر شد انتقال با پر نام دارد. همچنین می توان از توری چشمه ریزی استفاده نمود. در این روش یک توری با سوراخ های بسیار ریز بر روی لارو ها پهن نموده، سپس روی آن برگ توت ریخته می شود تا لارو ها به سطح توری بیایند. سپس با پر، برگ ها از روی توری به بستر منتقل می شوند.
اگر از جعبه ی مخصوص تفریخ استفاده شود قبل از دوره ی تاریکی (انتهای دوران تفریخ) باید این توری ها روی تخم ها قرار داده می شود.
اگر تخم ها به طور یکنواخت تفریخ نشوند، با روشی که بیان شد لارو ها را تار روز بعد نگهداری و یا این که آنها را با مقدار کمتر برگ تغذیه می نمایند، به طوری که در پایان سن اول با بقیه لارو ها که دیرتر تفریخ شده اند همزمان وارد مرحله ی خواب شوند.
سلامت کرم ابریشم مستلزم دقت و مراقبت در هنگام انتقال و هم چنین برخورد آرام با کرم ابریشم است لذا در حین پرورش کرم جوان باید با آرامش و خونسردی رفتار کرد.

تکلیف:

محل بازدید/ اردو/ خرید: