تبیان، دستیار زندگی
نود و ششمین دوره رقابت‏های 21 مرحله‏ای دوچرخه سواری توردوفرانس چندی پیش در حالی با قهرمانی آلبرتو كونتادور آلبرتو كونتادور به پایان رسید ...........
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آنچه باید از توردوفرانس بدانید

مسابقات توردوفرانس

نود و ششمین دوره رقابت‏های 21 مرحله‏ای دوچرخه سواری توردوفرانس چندی پیش در حالی با قهرمانی آلبرتو كونتادور آلبرتو كونتادور به پایان رسید که همچنان رسانه‏های اروپایی به ابعاد این رویداد می‏پردازند که بسیاری از مردم ایران و حتی اهالی ورزش همچون چهار گرانداسلم مطرح تنیس و سایر رویدادهای رشته‏های ورزشی که جایگاه وسیعی در ایران پیدا نکرده، نسبت به آن حتی فاقد شناخت حداقلی هستند و بر این اساس به درخواست برخی مخاطبان، اطلاعات و ناشنیده‏هایی در این خصوص برای حصول شناختی نسبی از این رویداد پرمخاطب و همچنین افزایش امکان مقایسه دوچرخه‏سواری ایران با جهان ارائه می‏شود.

مسابقات توردوفرانس

هر ساله رقابت‏های متعدد دوچرخه‏سواری در سراسر دنیا برگزار می‏شود که توردوفرانس به معنای تور فرانسه معتبرترین آنها محسوب شده و برترین دوچرخه‏سواران جهان برای شرکت در آن و تلاش جهت قهرمانی در این رویداد تلاشی دیدنی و جذاب را در جاده‏ها و خیابان‏های فرانسه از خود به نمایش می‏گذارند که این تلاش باعث می‏شود در بسیاری از اوقات، پیش از طی مسیر فالویونه - شانزه لیزه به عنوان بیست و یکمین و آخرین مرحله این رقابت سنگین، لباس طلایی بر تن قهرمان پوشیده و تاج قهرمانی برای وی کنار گذاشته شود، کما اینکه آلبرتو كونتادور اسپانیایی در نود و ششمین دوره این رقابت‏ها که به تازگی پایان یافت، در مرحله بیستم با ناکام گذاشتن لانس آرمسترانگ اسطوره دوچرخه‏سواری جهان و دارنده هفت عنوان قهرمانی توردوفرانس، قهرمانی‏اش را مسجل ساخت.

ایده برگزاری چنین مسابقه‌ای در سالهای 1902 و 1903 توسط یك خبرنگار ورزشی دوچرخه‌سوار برگزار شد كه در نهایت باعث افزایش چشمگیر تیراژ روزنامه او به ویژه در مواقع برگزاری این مسابقه شد و این آغازی برای شکل‏گیری رویدادی بود که به رونق دوچرخه‏سواری علی‏الخصوص در سطح حرفه‏ای کمک شایانی کرد و رویدادی را رقم زد که سایر تورهای بزرگ اروپایی هیچ‏‏گاه توان رسیدن به کیفیت، هیجان و فراگیری آن را در سطح جهان نداشته باشند.

مسابقات توردوفرانس

این رقابت‏ها که معمولا 23 روز به طول می انجامد، به مراحل روزانه مختلفی تقسیم می شود كه زمان شخصی هر دوچرخه سوار در هر مرحله محاسبه شده و جمع زده می شود تا برنده نهایی در پایان مسابقه به عنوان كسی كه كمترین زمان را در مجموع داشته است شناخته شده و پیراهن طلایی را به خود اختصاص دهد و بر این اساس حتی ممكن است ورزشكاری در این تور بدون اینكه در هیچ مرحله ای به مقام قهرمانی برسد، در نهایت به عنوان قهرمان تور انتخاب شود همانگونه كه گرگ لوموند در سال 1990 موفق به انجام این كار شد و نام خود را میان قهرمانان این رویداد تاریخی ثبت کرد.

رقابت‌های دوچرخه سواری توردوفرانس (Tour de France) به صورت سالانه در مسافتی برابر 3500 كیلومتر در جاده های كشور فرانسه و برخی كشورهای هم مرز آن برگزار می شود که مسیر آن هر ساله تغییر می كند اما همیشه پایان آن در پاریس و در سالهای اخیر خیابان شانزلیزه بوده است و قبل از آن مسابقات در استادیوم پارك دوفرانس در غرب پاریس خاتمه می یافت.

اگرچه تعداد مراحل این تور دوچرخه‏سواری متفاوت بوده است اما در تورهای سال‏های اخیر عرف 21 مرحله با طول كلی برابر 3 تا 4 هزار كیلومتر رعایت شده است و مسافت طی شده نیز با کاهش و افزایش شدید در قیاس ادوار اخیر روبرو بنوده است. كوتاه‏ترین توردوفرانس در سال 1904 به مسافت 2420 كیلومتر برگزار شد و بلندترین آنها در سال 1926 به مسافت 5745 كیلومتر بوده است.

معمولا دو روز در طول این مسابقات سه هفته ای مخصوص استراحت شركت كنندگان است كه برخی اوقات صرف انتقال ورزشكاران به نقطه شروع مرحله بعدی می شود. نیوروك تایمز در سال 2006 توردوفرانس را مهم‏ترین رقابت ورزشی دنیا دانست كه به شدت نیازمند توانایی‏های جسمی است و انرژی صرف شده در آن با شركت در چند مسابقه دو ماراتون در هفته به مدت سه هفته متوالی و یا سه بار صعود به قله اورست برابر است.

مسابقات توردوفرانس

تعداد شركت كنندگان در این مسابقات متفاوت بوده و معمولا 20 تا 22 تیم با 9 دوچرخه سوار در این مسابقات شركت می‏كنند كه هر تیم تداركات و اسپانسر و تعمیركار و مدیر خاص خود را دارد و تمامی این گروه بزرگ برای تصاحب جایز ویژه این رویداد هفته‏ها به مبارزه‏ای تمام عیار دست می‏زنند. جوایز نقدی این مسابقات در اولین سال برگزاری 20 هزار فرانك فرانسه بود كه این میزان هر ساله افزایش یافت و در سال 2006، به بیش از 3 میلیون یورو رسید كه سهم نفر برنده 450 هزار یورو بود.

بحث‏های مربوط به دوپینگ ورزشكاران در این مسابقات تقریبا به همان اولین سال برگزاری مسابقه باز می گردد كه تا به امروز نیز ادامه داشته است. شناسایی چند مورد دوپینگ در دهه 1960 و در نهایت مرگ یك دوچرخه سوار با نام تام سیمپسون در سال 1967 باعث شد تا اتحادیه بین‌المللی دوچرخه سواری تعداد مراحل و مسافت مسابقه را كاهش داده و چند روز را نیز به استراحت اختصاص دهد.

در حال حاضر هم ركورددار قهرمانی در این مسابقات یعنی لانس آرمسترانگ آمریكایی هم از این اتهامات در امان نبوده است اما هیچگاه آزمایش دوپینگ وی مثبت نشده و تنها در سال 2005 در ادرار وی هورمون گلوككورتیكوزتروئید كشف شد كه البته كمتر از میزان مثبت شدن آزمایش دوپینگ بود كه وی اعلام كرد ناشی از مصرف یك پماد پوستی با مجوز اتحادیه بین المللی دوچرخه سواری بوده است.

مسابقات توردوفرانس

در همین ارتباط در سال 2008 چندین مورد دوپینگ در مراحل مختلف این رقابت كشف شد اما پس از آن دیگر کسی به شدت گذشته سراغ آرمسترانگ و چند چهره کلیدی این مسابقات را نگرفته است و این مسئله به زعم بسیاری از کارشناسان به واسطه افزیش چشم‏گیر مخاطبان و به تبع آن افزایش درآمدزایی این رویداد بوده و حتی برخی رسانه‏های اسپانیایی‏زبان همزمان با برگزاری این مسابقات در سال 2009 مدعی شدند مسئولان توردوفرانس چشم خود را بر روی دوپینگ بزرگان حاضر در جاده‏های فرانسه برای همین مباحث مالی بسته‏اند.

در تاریخ برگزاری مسابقات توردوفرانس چندین دوچرخه سوار نیز جان خود را از دست داده اند كه اولین مورد آن غرق شدن آدولف هلیر در رودخانه ریویرا فرانسه در روز استراحت در سال 1910 بود. بعد از آن در سال 1935 فرانسیسكو كپدا دوچرخه سوار اسپانیایی با سقوط به دره كول دو گالیبیه جان باخت. در 13 جولای 1967 تام سیمسون در جریان مسیر صعود به كوهستان مونت ونتو دچار ایست قبلی شده و جان باخت كه در خون وی نیز وجود آمفتامین‏ها شناسایی شد. در 1995 فابیو كازارتلی در حالی كه با سرعت 88 كیلومتر در ساعت در حال فرود از مسیر كول د پورته بود دچار حادثه شده و جان سپرد.

مسابقات دوچرخه سواری توردوفرانس

توردو فرانس اگرچه در سال‏های اخیر سهم اندکی در قهرمان‏پروری دارد و با اتهاماتی که هر روز در خصوص دوپینگ به این رویداد و شرکت‏کنندگان در آن نسبت داده می‏شود، روبرو است اما هر چه باشد زیر نظر گرفتن آن توسط مردم ایران  به عنوان بزرگ‏ترین میدان زورآزمایی رکابزنان جهان در کنار جذابیت‏هایی که با خود به همراه دارد، می‏تواند فرصت خوبی باشد تا به فاصله کهکشانی دوچرخه‏سواری ایران با جهان که گاهی چند پله از چند صد پله موجود کاهش یافته و مجدداً افزایش می‏یابد، پی برد.

پیگیری این رویداد فرصتی است تا به عمق حقایق تلخی که توسط قهرمانان این رشته بیان می‏شود و رسیدن به خط پایان مسابقات بزرگ، خود یک موفقیت تلقی می‏گردد بیشتر نزدیک شد. شاید روزی سلاطین رده‏بندی دوچرخه‏سواری آسیا که از ایران هستند نیز بتوانند در این رویداد رکاب بزنند، اما حتی تصور سهم داشتن ایران در توردوفرانس طی سال‏های نزدیک نیز بی‏شک فاقد واقع‏بینی خواهد بود، مگر آنکه در رکابزنی ایران تغییر نگرش مدیریتی جدی به وقوع بپیوندد و تزریق پول به این رشته تنها روش پیشرفت این رشته تلقی نگردد و برگزاری پرسابقه‏ترین رویدادهای این رشته در کشورمان یک شبه به هر علتی از دستور کار فدراسیون دوچرخه‏سواری ایران خارج نشود.

تنظیم برای تبیان: رضا سیگاری