تبیان، دستیار زندگی
از احترام فوق العاده امام به خانوم تا عصبانیت برای یک چراغ !
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

احترام فوق العاده امام به "خانوم"

ساده زیستی امام واقعا مثال زدنی بود. در این سال هایی که خرج دفتر و منزل امام دستم بوده، می دیدم که امام یک حدی را برای خرج منزل تعیین کرده بودند و از آن حد هم نباید بیشتر خرج می کردیم. اگر کمتر خرج می کردیم، اشکال نداشت اما اگر بیشتر می شد، امام ما را بازخواست می کردند.

بخش سیاسی تبیان

امام

به گزارش تبیان به نقل از  باشگاه خبرنگاران جوان، بهانه برای تجدید بیعت و میثاق با مردی که انقلابش بزرگترین قیام قرن بیستم لقب گرفت، کم نیست؛ کسی که عزم و اراده اش عمق جان تاریخ را مسحور خود ساخت. دهه فجر که از راه می رسد، کبوتر دلمان به هوای پیر جماران پَر می کشد. چه بهانه ای بهتر از این؟ همین شد تا کوله دلدادگی مان را به مقصد جماران و بیت امام مهربانی ها به پشت گرفتیم و راهی جاده عشق شدیم.

ساعت 9 صبح بود که به جماران رسیدم. هوا سرد بود، آذین بندی های دهه فجر در کوچه منتهی به حسینیه جماران و بیت حضرت امام، اولین چیزی بود که نظرم را به خود جلب کرد.

به انتهای کوچه که رسیدم بیت امام را در مقابل خود دیدم؛ خانه ای محقر و ساده. کسی نداند فکر می کند که این خانه کوچک، متعلق به یک انسان معمولی بوده. اما نه، اینجا محل سکونت امام خمینی(ره) رهبر بزرگترین رستاخیز سیاسی سده گذشته است. پای به حیاط که نهادم، احساس کردم خانه جان دارد. باغچه کوچکی در گوشه حیاط نشسته بود و سرود زندگی سَر می داد.

چشمم به پیرمردی خورد که در حیاط ایستاده بود. جلو رفتم و سلام کردم. با لهجه شیرین اصفهانی خودش را معرفی کر و گفت: "من رحیم میریان هستم؛ خادم امام". همین که فهمیدم هم نفس سال های دور امام در مقابلم ایستاده ، کلی سوال و سوژه به ذهنم رسید و با او به گفت وگو نشستم.

باشگاه خبرنگاران جوان: لطفا خودتان را معرفی کنید؟

سیدرحیم میریان هستم. متولد 7 اسفندماه 1324 در حسین آباد اصفهان. زمانی که اصفهان زندگی می کردم، کارگر کارخانه یا کاسب بودم.


باشگاه خبرنگاران جوان: چه طور با امام آشنا شدید؟ چه کسی شما را به امام معرفی کرد؟

من مقلد امام و مرید ایشان بودم. توسط آقای طاهری امام جمعه اصفهان با امام آشنا شدم و ایشان من را به امام معرفی کرد. در سال 60 به همراه چند نفر محافظ(به دلایلی) خدمت حاج احمدآقا رسیدیم و ایشان گفت که همین جا باشید و تا الان هم دارم خدمت می کنم!


باشگاه خبرنگاران جوان: قبل از اینکه خدمت حضرت امام برسید، چه تصوری نسبت به ایشان داشتید؟

ساده زیستی و انقلابی بودن ایشان را شنیده بودم. من قبل از انقلاب در اصفهان، پیگیر سخنرانی های امام در نجف و پاریس بودم.


باشگاه خبرنگاران جوان: وقتی خدمت امام رسیدید، مهم ترین ویژگی اخلاقی حضرت امام را در چه دیدید؟

نظم و اخلاص.


باشگاه خبرنگاران جوان: حاج آقا این منزل چگونه در اختیار امام قرار گرفت؟

اینجا خانه "سیدحسن حسین زاده" شوهر خواهر امام جمارانی بود که با ورود امام به تهران، خانه در اختیارشان قرار گرفت.


باشگاه خبرنگاران جوان: آیا می توانیم داخل اتاق ها هم بشویم؟

خیر؛ هیچ کسی نمی تواند وارد شود. آخرین بار، مقام معظم رهبری به مناسبت صدمین سالگرد ولادت حضرت امام وارد اتاق شدند.


در میانه گفت وگو، ناگهان چشمم به خانه کنار منزل امام خورد. به خادم امام پیشنهاد دادم تا ادامه گفت وگو را آنجا دنبال کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان: شما الان به چه کاری مشغولید؟

حساب و کتاب های حسن آقا(خمینی) را انجام می دهم.


باشگاه خبرنگاران جوان: اینجا قبلا خانه چه کسی بوده است؟

اینجا منزل "سیدحسین جمارانی" برادر امام جمارانی بود. وی خودش روحانی بود و در سال 63 هم به رحمت خدا رفت. اینجا را بنیاد خرید و پس از فوت امام، در اختیار نشر آثار حضرت امام قرار گرفت. زمان حیات امام، طبقه دوم اینجا دفتر حاج احمد آقا بود و شخصیت ها در آنجا پذیرایی می شدند و بعد به نوبت خدمت امام می رسیدند.

میریان


از خانه بیرون آمدیم و سری هم به حسینیه جماران زدیم.


میریان


به سمت نگارستان جماران حرکت کردیم. مجموعه عکس های حضرت امام روی دیوار نصب شده بود. به همراه رحیم میریان به داخل اتاقی رفتیم و ادامه گفت وگومان را پیگیر شدیم.

از دخل و خرج سیدحسن خمینی تا قصه لامپ و عصبانیت امام!


باشگاه خبرنگاران جوان: به ویژگی های اخلاقی امام که ساده زیستی بود رسیدید...

بله ساده زیستی امام واقعا مثال زدنی بود. در این سال هایی که خرج دفتر و منزل امام دستم بوده، می دیدم که امام یک حدی را برای خرج منزل تعیین کرده بودند و از آن حد هم نباید بیشتر خرج می کردیم. اگر کمتر خرج می کردیم، اشکال نداشت اما اگر بیشتر می شد، امام ما را بازخواست می کردند.


باشگاه خبرنگاران جوان: به نظم حضرت امام هم اشاره کردید، اگر خاطره ای در این خصوص دارید برایمان بگویید.

امام حساب و کتابشان دقیق بود. یک سید مرتضی داشتیم که مسئول خرید خانه امام بود. یک روز یک کیلو سبزی خوردن برای خانه امام خریده بود. وقتی سبزی را آورد، امام داشت در خانه قدم میزد. سیدمرتضی رفت سبزی را ببرد آشپزخانه. امام همانجا به سید مرتضی گفتند: "چه قدر سبزی گرفتی؟" سیدمرتضی گفت: یک کیلو. امام گفتند که "مگر نمیدانی ما دو سه نفر بیشتر نیستیم؛ نیم کیلو هم برای ما کافیست. برو نصف کن. نصفش را بده به دفتر، نصف دیگرش را هم بده به آشپزخانه تا پاک کنند."


باشگاه خبرنگاران جوان: رفتار حضرت امام در قبال خانواده چگونه بود؟

امام خیلی مقید به احترام به خانواده بودند. امام در عین حال که خیلی با اعضای خانواده خودمانی بودند اما خیلی هم احترام می گذاشتند.


باشگاه خبرنگاران جوان: حضرت امام همسرشان را با چه لفظی صدا می کردند؟

با لفظ "خانوم" وقتی که قرار شد امام جمارانی، خانه اش را در اختیار امام قرار دهد، احمدآقا رفت و به امام گفت که قرار است شما در جماران باشید. امام فرمودند که "احمد اول مادرت منزل را ببیند اگر پسندید من می روم." اگر خانوم(همسر امام) سر سفره غذا نمی نشست، امام نمی رفتند، بنشینند صبحانه یا ناهار بخورند.

باشگاه خبرنگاران جوان: تا حالا شده بود حضرت امام عصبانی هم بشود؟

بله؛ عصبانیت ایشان را هم دیده بودم.


باشگاه خبرنگاران جوان: حضرت امام در هنگام عصبانیت چه واکنشی از خود نشان می دادند؟

اخم می کردند و به تندی صدا می زدند؛ اما اصولا برای هر چیزی عصبانی نمی شدند.


باشگاه خبرنگاران: چه چیزی حضرت امام را عصبانی می کرد؟

امام از چیزی که زیاد تذکر می دادند، عصبانی می شدند. یک بار شب، چراغ بین خانه امام و احمدآقا روشن بود و صبح فراموش کرده بودیم که خاموش کنیم. امام برای همین، من را صدا زدند و به من گفتند که این چراغ نباید روز که می شود، روشن بماند. رفتم دفتر به بچه ها گفتم هر کسی اذان صبح بیدار شد، چراغ را هم خاموش کند. یک مدتی این کار را انجام دادند.

یک مدت گذشت، دیدم دوباره امام من را صدا زدند. خدمت ایشان رسیدم؛ امام به من فرمودند که برای من مشکلی نیست اگر سوئیچ لامپ رو بگذارید تو اتاقم، من قول می دهم که شب ها روشن و روزها خاموش کنم. من گفتم نه؛ ان شاالله خاموش می کنیم. دوباره رفتم به بچه ها سفارش این قضیه را کردم. یک روز بعد از اینکه ملاقات ها در حیاط بیت به اتمام رسید، امام با ناراحتی به من فرمودند که "بیا جلو کارت دارم، خانه من و فعل حرام؟ خانه من و اسراف؟ چه قدر بگویم که نباید از چراغ در روز استفاده شود؟"


باشگاه خبرنگاران جوان: روزی که حضرت امام وارد ایران شدند، شما کجا بودید و چه می کردید؟

روز 5 بهمن بنا بود که امام به ایران بیایند اما چون بختیار فرودگاه ها را بسته بود، این اتفاق نیفتاد. من قبل پنجم برای استقبال به تهران آمده بودم. در روز 12 بهمن هم در حلقه اول بهشت زهرا(س) قرار گرفتیم. آن دو روزی که امام در مدرسه رفاه بودند ما تهران ماندیم؛ بعد که ایشان به قم رفتند ما به اصفهان برگشتیم. پس از بازگشت امام به تهران، به ملاقات ایشان آمدیم.


باشگاه خبرنگاران جوان: کدام رخداد سیاسی، حضرت امام را خیلی ناراحت کرد؟
من در سال 66 به زیارت خانه خدا مشرف شدم. قبل از رفتن، برای خداحافظی نزد امام رفتم. ایشان دعای سفر در گوش من خواندند. بعد از آنکه آن جریانات و کشتار زائران پیش آمد، وقتی برگشتم خدمت امام رسیدم. امام فرمودند: "در جریان ماجرا بودی؟" من گفتم: بله؛ امام فرمودند: "جریان را برایم تعریف کن". من هم از شب و روز حادثه برای ایشان تعریف کردم. در جایی گفتم که ماموران سعودی با باتوم روی سر و صورت زائران می زدند، همانجا امام گفتند: "دیگر بس است؛ دیگر تعریف نکن." بعد همانجا فرمودند که "اگر ما از سر عراق بگذریم، سر عربستان نخواهیم گذشت."


باشگاه خبرنگاران جوان: تا حالا شده بود که احمدآقا چون آقازاده حضرت امام بودند، برای خودشان سهمی ویژه نسبت به انسان های معمولی بخواهند؟

خیر اصلا؛ شما نمی توانید حتی یک مورد هم پیدا کنید که احمدآقا برای خودش یک حق ویژه طلب کند.


باشگاه خبرنگاران جوان: این روزها می شنویم که عده ای میگویند چون فردی منتسب به بیت حضرت امام است باید از برخی فیلترها رد شود.

این صحبت ها یک حساب دیگری است. این حرف ها را نمی شود به حساب امام بگذاریم. این حرف ها دید و نظر دیگران است. باید ببینیم که دید و نظر حسن آقا(خمینی) چیست؟ الان هم حسن آقا حقی نخواسته است. حسن آقا وظیفه اش این بوده که بیاید و داوطلب شود و شورای نگهبان هم صلاحیت ایشان را قبول نکرده است. حسن آقا بارها به خود من گفته که اگر انتخاب بشوم، شدم و اگر نشدم هم نشدم و این موضوع هیچ ضرر و نفعی برای من ندارد.


باشگاه خبرنگاران جوان: چه قدر جریانات سیاسی در کشور را دنبال می کنید؟

خیلی دنبال نمی کنم چون سیاست پدر و مادر ندارد!(خنده)


باشگاه خبرنگاران جوان: بالاخره الان در آستانه انتخابات هستیم؟

هر کسی برحسب وظیفه اش باید برود و رأی بدهد و اگر رأی ندهد، مسئول است و دیگر نمی تواند نقد و توقعی داشته باشد.

حاج رحیم عجله داشت و باید می رفت. من ماندم و کلی سوال جور و واجور که در ذهنم غلیان می کرد اما صد افسوس که مجال پرسش دیگر تمام شده بود....

منبع : باشگاه خبرنگاران جوان

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .