تبیان، دستیار زندگی
27 شوال، سالروز رحلت فقیه فرزانه و عارف سالک مرحوم آیت‏اللّه‏ سید احمد کربلایی است؛ انسان وارسته‏ای که با مجاهدت‏های نفسانی و ریاضت‏های شرعی، تا کرانه بی‏پایان حکمت و عرفان پیش رفته، روح مصفّای خود را از زلال چشمه ایمان لبریز ساخت و در کنار حضرت دوست منزل
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راه نجات

راه

درگذشت عارف وارسته، سیداحمد کربلایی

27 شوال، سالروز رحلت فقیه فرزانه و عارف سالک مرحوم آیت‏اللّه‏ سید احمد کربلایی است؛ انسان وارسته‏ای که با مجاهدت‏های نفسانی و ریاضت‏های شرعی، تا کرانه بی‏پایان حکمت و عرفان پیش رفته، روح مصفّای خود را از زلال چشمه ایمان لبریز ساخت و در کنار حضرت دوست منزل گرفت. روحش شاد و یادش هماره جاودان و نامیرا باد.

ولادت

پدر ایشان، سید ابراهیم، پیش از تولد سیداحمد، شهر تهران را به مقصد کربلا ترک کرد. بعد از ورود به کربلا، فرزندی از ایشان متولد شد. سیدابراهیم، نام کودک خود را سیداحمد نهاد.

تحصیلات

سیداحمد کربلایی، پس از فراگیری ادبیات و پاره‏ای از علوم دینی، برای تکمیل مدارج علمی راهی شهر مقدس نجف اشرف شد. در حوزه درسی استادان مشهور زمان، از جمله مرحوم آخوند ملاکاظم خراسانی،شرکت و از محضر ایشان بهره‏مند شد. ایشان افزون بر فراگیری علوم رایج حوزه‏های علمیه، از تربیت روح و روان خود غفلت نکرده، در درس‏های اخلاق استادان بزرگ شرکت می‏کرد.

هجرت به سامراء

سیداحمد کربلایی بعد از سال 1300ق به این شهر عزیمت نمود و در درس‏های فقه و اصول مرحوم میرزای شیرازی حاضر شد. پس از مدتی اقامت در سامرا، به نجف اشرف بازگشت و در حوزه درسی علامه بزرگ میرزا حبیب‏اللّه‏ رشتی و میرزا حسین تهرانی حاضر شد.

آغاز راه

با فراگیر شدن مکتب تربیتی استاد بزرگ اخلاق، مرحوم آیت‏اللّه‏ العظمی آخوند ملّا حسینقلی همدانی در نجف اشرف، شیفتگان حقیقت و تشنگان معارف جذب محافل تربیتی ایشان شدند. سیداحمد کربلایی که از دوران نوجوانی، به تزکیه و تهذیب نفس خود می‏پرداخت، در حلقه عرفان ملّا حسینقلی همدانی وارد شد . ایشان از اصحاب نزدیک آخوند همدانی بود و سالیان سال، همراه ایشان گردید و در صف اول شاگردان ایشان قرار گرفت.

بخشی از دستور العمل سید

تنها آثار به جا مانده از سید احمد کربلایی، دستورالعمل‏هایی است که در کتاب شریف تذکرة المتقین نوشته عارف نامی، آیت‏اللّه‏ شیخ محمد بهاری همدانی گردآوری شده است که به بخشی از آن‏ها اشاره می‏شود:

توصیه و هشدار به نفس در اول صبح (مشارطه)، مواظبت دائم در تمام روز (مراقبه)، حساب رسی از نفس به هنگام خواب(محاسبه)، مجازات نفس در صورت تخلف(مؤاخذه)، توجه و توسل به حضرت ولی‏عصر امام زمان(عج) که واسطه فیض الهی است، دوام طهارت و وضو، ذکر تسبیح حضرت زهرا علیهاالسلام بعد از هر نماز و هنگام خواب، و تلاوت آیة الکرسی.

زنده باد حضرت دوست، و مرده باد هر چه غیر اوست. دست از خود و خودرأیی بردارید. راه نجات و خلاص، در استغراق ذکر الهی و تفکر در معرفت نفس و خودشناسی است.

بر کرسی تدریس

آیت‏اللّه‏ سیداحمد کربلایی سال‏های متمادی، در محضر آخوند همدانی حاضر شد و از فیض معنوی ایشان بهره‏مند گردید و مراحل سیر و سلوک را به بالاترین مرتبه رسانْد. ایشان پس از وفات استادش در سال 1311ق، به تدریس فقه و اصول پرداخت. سید احمد، افزون بر تدریس علوم رایج حوزه‏های علمیه، درس اخلاق را سرلوحه کاری خود قرار داده و راه ناتمام استادش را ادامه داد.

شاگردان

آیت‏اللّه‏ سیداحمد کربلایی، از هدایت دیگران غفلت نکرد و همچون نردبانی، راه بالا رفتن جان‏های شیفته و عاشق را به آسمان حکمت و هدایت مهیا نمود. از برکت وجودی ایشان، جمع زیادی از بزرگان و وارستگان، در دایره کمال گام نهادند. از شمار شاگردان فراوان سیداحمد کربلایی، می‏توان به آیت اللّه‏ شیخ‏محمدتقی بافقی، سیدمحمد کاظم عصّار، سیدمحسن امین عاملی نویسنده کتاب اعیان الشیعه و عارف بزرگ مرحوم میرزا علی آقا قاضی طباطبایی، استاد مرحوم علامه طباطبایی اشاره کرد.

وفات

سیداحمد کربلایی، پس از سال‏ها تلاش و کوشش خستگی‏ناپذیر برای تهذیب نفس و تربیت انسان‏های وارسته، سرانجام در 27 شوال سال 1322ق، در آخرین تشهد نماز عصر از دنیا رفت و روح بلند و ملکوتی‏اش در حریم قرب الهی مسکن گرفت. پیکر پاک ایشان  در صحن حرم منور امیرمؤمنان دفن شد.


منبع: قاسم جلیلی، نشریه گلبرگ، شماره 57، بااندکی تصرف

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.