تبیان، دستیار زندگی
اسب و سواركاری تاریخچه طولانی در ایران دارند و اسب جایگاه بخصوصی در بین ایرانیان داشته و دارد. رشته ورزشی سواركاری با مسابقات محلی در بین اقوام و روستا ها در زمانهای خیلی دور شروع شد و با برگزاری مسابقات كورس و چوگان بصورت ر...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

الهام و سواركاری در تهران


اسب و سواركاری تاریخچه طولانی در ایران دارند و اسب جایگاه بخصوصی در بین ایرانیان داشته و دارد.

رشته ورزشی سواركاری با مسابقات محلی در بین اقوام و روستا ها در زمانهای خیلی دور شروع شد و با برگزاری مسابقات كورس و چوگان بصورت رسمی تردر آمد.

امروزه در كشورهای مختلف این مسابقات هم بصورت محلی و هم به صورت رسمی برگزار می شود و در ایران هم مسابقات مختلفی در رشته پرش، كورس و درساژ كه همان رقص اسب هست هر سال برگزار می شود و شركت كنندگان در این مسابقات از سنین مختلف از نوجوانان گرفته تا مسن تر ها شركت می كنند. ورزش سواركاری سن و سال نمی شناسد و هركسی در صورت داشتن آمادگی لازم جسمی می تواند در این رشته فعالیت كند.

از سال ۱۳۷۲ هم انجمن سواركاری زنان در ایران تشكیل شد و از همان سال زنان هم در مسابقات رسمی شركت كردند و پیشرفت نسبتا خوبی داشته اند به طوری كه مدتی هست كه با مردان در مسابقات به رقابت می پردازند.

به همین منظور باالهام شكوری ازقهرمانان سواركاری بانوان ایران كه عضو تیم ملی ایران هم هست و مادرش اقدم احمدزاده كه نایب رئیس انجمن سواركاری بانوان ایران و از داوران این رشته است گفتگویی كردیم تا بیشتر با رشته سواركاری خانمها در ایران آشنا بشویم.

***

لطفا خودتان را معرفی كنید .

من الهام شكوری ۱۸ سالمه و یازده ساله كه سواركاری می كنم.

چطور شد كه به سواركاری علاقمند شدی؟

پدر و مادر من از داوران قدیمی این رشته هستند وبه همین خاطر یك بار یك باشگاه سواركاری در روسیه از ما دعوت كرد تا به مسكو بریم. وقتی اونجا برای اولین بار سوار اسب شدم خیلی خوشم آمد و تصمیم گرفتم وقتی به ایران برگشتم سواركاری رو شروع كنم و همین كارو هم كردم.

الهام و مادرش خانم احمد زاده

الهام بهترین مقامی كه در طی این چند سال سواركاری بدست آوردی چی بوده؟

بهترین مقام با اینكه مقام سومی بود در مسابقات بزرگسالان بود كه من نفر سوم شدم.

اخرین مدالی كه گرفتی كی و كجا بود؟

در مسابقات جام یگانگی بود كه نفر دوم شدم.

به نظر تو این مدال بیشتر نتیجه تلاشهای سواركاره یا اسب؟

البته می گن پنجاه پنجاهه، ولی من می گم ۸۰ درصد به اسب بستگی داره و ۲۰ درصدد به سواركار، چون حتی اگه سواركار خیلی خوبی باشی ولی اسب خوبی نداشته باشی نمی تونی نتیجه خوبی بگیری .

خودت اسب داری؟

بله، یازده - دوازده تا اسب دارم .

كدومشون رو از همه بیشتر دوست داری و بیشتر با كدامشان می پری؟

"امید" رو از همه بیشتر دوست دارم بیشتر مقامهام رو با امید بدست آوردم.

الهام به نظر تو یه دختر سواركار چه فرقی با دخترای دیگه داره؟

به نظر من دخترای سواركار جسور و نترس ترند، حتی تو جامعه.

اگه چند روز اسبت رو نبینی چه حسی داری؟

فكر می كنم یه چیزی گم كرده ام.

یه دختر سواركار باید چیكار كنه برای اینكه در این رشته موفق تر بشه؟

باید تمرین زیاد بكنه و اسب های مختلف با اخلاقهای مختلف سوار بشه.

لباسهای دختران سواركار در ایران چطوریه؟

چكمه، كلاه، شلوار مخصوص سواركاری و مانتوهای گشاد.

استقبال دخترها در ایران از این رشته چطوری بوده؟

خیلی خوب استقبال می كنند و الان خیلی بهتر هم شده ودوست دارند كارهای مثبتی انجام بدهند

و روز به روز سعی می كنند بهتر بشوند .

تو عضو تیم ملی هم هستی؟

بله البته تا الان چون در رشته خانمها مسابقات برون مرزی نداشتیم به آن صورت اعضای تیم ملی مشخص نبود اما مدتی است كه مشخص شده، حتی چند وقت پیش هم یه اردوی تداركاتی در قطر برگزار شده بود.

چه فرقی بین یه سواركار كه اسب شخصی داره و یه سواركار كه اسب نداره هست؟

برای كسی كه اسب داره، احساس وابستگی بیشتری بین خودش و اسبش هست و بنابراین بهتر می تونه تمرین كنه چون هر دو (اسب و سواركار) با توانائیهای هم بیشتر آشنا هستن.

اما برای كسی كه اسب نداره و با اسب های مختلف تمرین می كنه اون حس وابستگی بین اسب و سواركار كمتره و سواركار باید خیلی بیشتر با اون اسب تمرین كنه تا اخلاقش و توانائیهاش رو بشناسه.

الهام روزی چند ساعت تمرین می كنی؟

در روزهای عادی روزی یكی دو تا اسب سوار می شم ولی در روزهای مسابقه اسبهای بیشتری سوار می شم وتمریناتم بیشتره، چهار پنج ساعت می شه.

در ادامه گفتگو با الهام با مادرش خانم اقدم احمدزاده كه نایب رئیس انجمن سواركاری بانوان ایرانه و خودش هم از داوران قدیمی این رشته است در مورد فعالیت خانمها در این رشته سوال كردیم :

خانم احمدزاده می شه كمی از تاریخچه مسابقات رشته سواركاری بانوان در ایران توضیح بدید؟

انجمن سواركاری بانوان ایران در سال ۱۳۷۲ تشكیل شد و از همان سال خانمها در مسابقات رسمی سواركاری كشور شركت كردند و الآن هم تیم ملی خانمها تشكیل شده تا در مسابقات برون مرزی شركت كنند .

قوانین داوری در یك مسابقه پرش با اسب چطوریه؟

به طور خیلی خلاصه، در مسابقات پرش با اسب اگر اسب یك بار از پریدن روی مانع امتناع كنه یا مانع رو بندازه، سواركار چهار نمره منفی می گیره و اگر دوبار از پریدن امتناع كنه، هم سواركار و هم اسب ازمیدان مسابقه اخراج می شن. اگر زمان دور زدن و پریدن از مانع هم طولانی باشه، خطای زمانی بحساب می یاد و اخراج خواهند شد .

با توجه به اینكه خودتان هم باشگاه سواركاری در ایران دارید، الان هزینه سواركاری در ایران چقدر است و اگر كسی بخواد این رشته رو در ایران یاد بگیره باید چیكار كنه؟

ایران ارزانترین كشور برای یادگرفتن این رشته است و چندین باشگاه دولتی و خصوصی با اسب های مخصوص در حال آموزش علاقمندان هستند و اگر كسی بخواد یاد بگیره احتیاجی به داشتن اسب نداره و می تونه از این اسبهای خود باشگاهها استفاده كنه، البته برای كسانی كه اسب دارند هزینه بخاطر نگهداشتن اسبها، خوراك، دارو و دكتر بیشترمی شه .

چه فرقی بین اسب كورس و اسب پرش هست؟

اسب پرش فقط برای پرش آموزش می بینه و نمی شه از اسب پرش برای مسابقات كورس استفاده كرد اما از اسب كورس می شه برای پرش استفاده كرد اما بعد از یادگیری پرش نمی شه دوباره از اون اسب برای مسابقات كورس استفاده كرد.

خانم احمدزاده چرا بعضی وقتها اسبها رو می كشند؟

ببینید اسب هم مثل تمام موجودات دیگه دچار بیماری میشه اما یه نوع بیماری هستش بنام مش مشه، كه خیلی خطرناكه و از اسب به انسان منتقل می شه و آدم رو می كشه وباید در صورت دیدن این بیماری در اسب اون رو كشت و دفن كرد.

اما گاهی اوقات اگه دست و پای اسب بشكنه، چون خود اسب خیلی زجرو درد می كشه، برای اینكه زیاد اذیت نشه می كشنش تا راحت بشه.

از چه سنی می شه اسبها رو وارد مسابقه كرد؟

برای رشته كورس از ۱۸ ماهگی یا دو سالگی و برای پرش از سن چهار سالگی.

اسب تا چند سالگی می تونه در مسابقات شركت كنه؟

اغلب تابیست سالگی .

عمریك اسب چقدره؟

بین 28 تا 30 سال .

و اما خانم احمدزاده سوال آخر اینكه ، آیا برای یادگیری و فعالیت در این رشته سن هم مهم هست؟

نه اصلا سن مهم نیست و از هفت سال به بالا می شه در این رشته فعالیت كرد. البته اگرشخص ازلحاظ جسمی مشكل خاصی نداشته باشه و بتونه با اسب تمرین كنه .