تبیان، دستیار زندگی
شعار دادن و شعار ساختن برای انتخابات کار چندان سختی نیست؛ مخصوصا با وجود افراد و شرکت های تبلیغاتی که شعارهای دهان پُر کن را با قیمت چندصدهزار تا چندمیلیون تومان به شما می فروشند تا بتوانید دهان رقیبانتان را ببندید!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی جابری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درو کردن رأی با وعده های سر خرمن!

شعار دادن و شعار ساختن برای انتخابات کار چندان سختی نیست؛ مخصوصا با وجود افراد و شرکت های تبلیغاتی که شعارهای دهان پُر کن را با قیمت چندصدهزار تا چندمیلیون تومان به شما می فروشند تا بتوانید دهان رقیبانتان را ببندید!

مهدی جابری-بخش سیاست تبیان
وعده های سر خرمن انتخاباتی

بسیاری از نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی افرادی دلسوز و دانا و محترم هستند و از مرحله ثبت نام در انتخابات تا اعلام نتایج و سپس تا آخرین روز حضور در مجلس به رعایت اخلاق و صداقت پایبند هستند اما در مقابل، انتخابات و رأی گیری برای برخی نامزدها و داوطلبان نمایندگی مجلس، دو مرحله بیشتر ندارد: یکی تبلیغات گسترده و عجیب و دیگری پا گذاشتن به صحن مجلس؛ این افراد وقتی پایشان به مجلس برسد تقریبا چهار سال را با خیال راحت پشت سر می گذارند.
این روزها و در مدت زمانی که تا برگزاری انتخابات مجلس باقی مانده است، تعدادی از داوطلبان نمایندگی مجلس به دنبال شیوه های تبلیغاتی عجیب و غریب برای تاثیرگذاری بر آرا و نظرات مردم هستند و البته این موضوع شهر به شهر و منطقه به منطقه تفاوت دارد؛ بویژه شیوه هایی که در شهرستان ها به کار گرفته می شود به کلی با شیوه های داوطلبان تهرانی متفاوت است.

هر برگ آمار، دو میلیون تومان!

از دیگر روش های جمع آوری رأی در برخی شهرستان ها این است که نامزدهای انتخابات در تمام مراسم ختم و شادی مردم حضور می یابند تا خود را شریک غم و شادی آن جامعه شهری یا روستایی نشان دهند و وانمود کنند که افراد دلسوزی هستند

یک نامزد انتخابات در یکی از شهرستان های مرکزی کشور به "تبیان" می گوید: "افرادی در حوزه انتخابیه ما با ایجاد دفاتر و شرکت های تبلیغاتی و مشاوره ای، اطلاعات و آمار حساس را به نامزدهای انتخابات می فروشند. یعنی به شما کمک می کنند که به آمار اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی شهرها دسترسی داشته باشید و بتوانید از آن آمار برای سخنرانی و تبلیغات استفاده کنید."
وی می افزاید: "همچنین اطلاعات مهم و دست اول از سوی این شرکت ها درباره وضعیت و مشکلات هر یک از اقشار حوزه انتخابیه به داوطلبان فروخته می شود. برای مثال اطلاعات دقیقی از اوضاع دانشجویان، معلولان و جانبازان، خانواده های شهدا، فرهنگیان، پزشکان و کارگران در اختیار نامزدهای انتخابات قرار می گیرد تا بتوانند هنگام حضور در جمع این اقشار اینگونه وانمود کنند که به مسائل و مشکلات آنها اشراف کامل دارند!"
درباره قیمت این اطلاعات از این نامزد انتخابات مجلس سوال می کنم و او پاسخ می دهد: "هر برگ آمار درباره هر یک از اقشار با قیمت یک تا دو میلیون تومان به تمام نامزدها فروخته می شود و اگر یک نامزد انتخابات بخواهد که فقط خودش آن آمار را در اختیار داشته باشد باید دو تا سه برابر پول بدهد تا آن بخش از اطلاعات در انحصار خودش باشد!"

مذاکره با ریش سفیدها

برخی داوطلبان در شهرستان ها برای جمع کردن رأی به شیوه های خیلی قدیمی و منسوخ متوسل می شوند و سراغ کدخدا را می گیرند! این افراد با برگزاری جلسات متعدد تلاش می کنند که نظر مثبت ریش سفیدهای یک محله یا منطقه را جلب کنند و آن ریش سفید هم در ازای امتیازی که می گیرد، آرای مردم محله یا منطقه را به سوی فرد مورد نظر سرازیر می کند!
از دیگر روش های جمع آوری رأی در برخی شهرستان ها این است که نامزدهای انتخابات در تمام مراسم ختم و شادی مردم حضور می یابند تا خود را شریک غم و شادی آن جامعه شهری یا روستایی نشان دهند و وانمود کنند که افراد دلسوزی هستند.
یک خبرنگار تهرانی که زادگاهش یکی از شهرهای غربی کشور است می گوید: "در منطقه ما سال های سال است که یک نفر توانسته با جلب نظر مثبت ریش سفیدها حضور خود را در مجلس حفظ کند و هیچ کس در هیچ انتخاباتی حریف او نیست! البته او کار خاصی برای آبادانی و توسعه شهر انجام نمی دهد و حتی نام حوزه انتخابیه خود را در صحن مجلس برای پیگیری مشکلات بر زبان نمی آورد اما با وعده ها و امتیازاتی که به ریش سفیدها و بزرگترهای هر محله می دهد، همیشه پیروز انتخابات است! این در حالی است که جوانان تحصیل کرده و با استعداد و خلاقی در شهر ما برای نمایندگی مجلس حضور دارند اما آنها قدرت مذاکره با حلقه های قدیمی را ندارند!"

هر رأی 10 هزار تومان!

برخی نامزدهای انتخابات مجلس در تهران از فرصت حضور رسانه های فراگیر و کثیرالانتشار بهره می گیرند و سعی می کنند که تعداد رأی مورد نیاز خود را از طریق خبرسازی، سوژه سازی و جنجال آفرینی کسب کنند. این افراد بر خلاف شهرستانی ها، به جای امتیاز دادن به ریش سفیدها به سراغ سیاه نمایی می روند

تعداد اندکی از نامردهای انتخابات مجلس هم راهکار غیراخلاقی و توهین آمیزی را برای جلب آرای مردم در پیش می گیرند و هرچند معمولا آرای این حوزه با اطلاع یافتن شورای نگهبان باطل می شود اما باید در نظر داشت که هزینه های زیادی از بیت المال صرف برگزاری این انتخابات شده است.
یک خبرنگار دیگر که از اوضاع زادگاه خود اطلاع دقیق دارد، به تبیان می گوید: "در برخی محلات شهر ما، از چند روز مانده به انتخابات، تحرکاتی برای خریدن آرای مردم آغاز می شود. به این صورت که قیمت هر رأی تعیین می شود و افراد زیادی از طرف یک نامزد انتخاباتی مامور می شوند تا با حضور در حوالی صندوق های اخذ رأی، تا جایی که می توانند آرای مردم را خریداری کنند! قیمت هر رأی در انتخابات مجلس نهم 10 تا 15 هزار تومان بود!"
وی می افزاید: "با این حال بسیاری از مردم به خاطر 10 یا 20 هزار تومان، رأی ارزشمند خود را نمی فروشند اما هستند برخی افراد و خانواده ها که آرای خود را یکجا می فروشند! البته شورای نگهبان از برخی از این تخلفات آگاه می شود و آرای آن صندوق ها را باطل اعلام می کند."

جنجال آفرینی در تهران!

در تهران اما شرایط تفاوت دارد. برخی نامزدهای انتخابات مجلس در تهران از فرصت حضور رسانه های فراگیر و کثیرالانتشار بهره می گیرند و سعی می کنند که تعداد رأی مورد نیاز خود را از طریق خبرسازی، سوژه سازی و جنجال آفرینی کسب کنند. این افراد بر خلاف شهرستانی ها، به جای امتیاز دادن به ریش سفیدها به سراغ سیاه نمایی می روند تا بتوانند صندلی های سبز مجلس را تصاحب کنند. شعارهای این افراد نیز بسیار شیک و در کلاس پایتخت است و هزینه خرید این شعارها اصلا قابل مقایسه با شهرستان ها نیست!
بیایید با نگاه واقع بینانه به شرایط کشور و جامعه، افرادی را راهی خانه ملت کنیم که برای شعور سیاسی و اجتماعی ما احترام قائل هستند و به آرای ما نگاه کاسبی و ریالی ندارند!