تبیان، دستیار زندگی
دو قسمت اخیر سریال محمد رضا آهنج با موضوع گروگان گیری در فرانسه روی آنتن رفت و این شائبه را بوجود آورد كه مسولان تلویزیون قصد پیوند داستان سریال و اتفاقات چند روز اخیر این كشور را داشته اند. گفته های كارگردان نشان می دهد یك «اتفاق نادر» رخ داده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جنجال فرانسه در آسمان من

دو قسمت اخیر سریال محمد رضا آهنج با موضوع گروگان گیری در فرانسه روی آنتن رفت و این شائبه را بوجود آورد كه مسئولان تلویزیون قصد پیوند داستان سریال و اتفاقات چند روز اخیر این كشور را داشته اند. گفته های كارگردان نشان می دهد یك «اتفاق نادر» رخ داده

بخش سینما و تلویزیون تبیان
اسمان من

شنبه و یك شنبه یكی از اتفاقات نادر در تلویزیون رخ داد كه در نگاه اول مهندسی شده به نظر می رسید. این اتفاق مربوط است به سریال «آسمان من». این دو اپیزود ماجرای گروگان گیری و قتل یكی از اعضای گروهك منافقین در فرانسه را روایت می كند. صحنه های سریال طوری كارگردانی شده اند كه در نگاه نخست بیننده را یاد اتفاقات اخیر این كشور می اندازد. همزمان سوالی پیش می آید كه آیا مسئولان تلویزیون با پخش این دو اپیزود دنبال القای حرف خاصی بوده اند؟

داستان سریال چیست؟

اگر از داستان «آسمان من» اطلاع ندارید اجازه دهید كمی بیشتر توضیح دهیم. این سریال درباره امنیت پرواز ساخته شده؛ داستانش در روزگاری می گذرد كه گارد امنیت پرواز به خاطر شرایط پس از انقلاب ، امكانات كافی نداشت و برغم همه تلاش ها باز هم كشور شاهد هواپیماربایی های متعددی بود. هر داستان در چند قسمت روایت می شود و سپس سریال به ماجرایی دیگر می پردازد. در اپیزودی دیگر ، نشانه هایی از داستان قبل وارد سریال می شود و این گونه پازل تكمیل می شود. پایه اتفاقات هم واقعی هستند كه نویسنده با دراماتیزه كردن آن ها سعی كرده بر جذابیت شان بیفزاید. داستانی كه شنبه و یك شنبه پخش شد ، درباره حركت تروریستی یكی از اعضای گروهك منافقین (طوفان با بازی امین حیایی) بود. او سی سال پیش به همراه چند نفر دیگر از اعضای گروه اقدام به ربایش پرواز شیراز ٓ تهران می كنند آن را به فرانسه می برند. در نهایت هم اقامت این كشور را می گیرند ... .

مهندسی شده بود؟

برگردیم به شائبه مطرح شده در ابتدای گزارش. آیا مسولان تلویزیون تعمدا این اپیزود از «آسمان من» را همزمان به اتفاق تروریستی فرانسه پخش كرده اند؟ آیا قصدشان این بوده كه به مردم توضیح دهند كشوری كه روزگاری گروهك منافقین را پناه دادند، حالا خود اسیر بلایی بزرگ تر می شوند؟ این بار به جای تماس با مسئولان تلویزیون یك راست سراغ كارگردان رفتیم. دیگر نیاز به تكرار نیست كه مسئولان در برابر پرسش ها پاسخی نمی دهند و انگار پی گیری ها كاری عبث است! محمد رضا آهنج می گوید همزمانی پخش سریال با اتفاقات اخیر فرانسه مهندسی شده نبوده. قسمت 12 سریال به شكل طبیعی روی آنتن رفت.

واقعا مهندسی شده نبود

گفته های آهنج برای ما سند است اما برای اطمینان بیشتر سراغ آرشیو تلویزیون رفتیم و صحنه های پایانی قسمت یازدهم سریال «آسمان من» را بازبینی كردیم. در بخش «آن چه خواهید دید» داستان اپیزود فرانسه گنجانده شده بود و این دلیل دیگری است كه بدانیم آن چه رخ داد، اتفاقی بوده. می دانید قسمت یازدهم روز پنج شنبه روی آنتن رفت و خب آن موقع فرانسه آرام بود.

چیزی شبیه معجزه

محمد رضا آهنج بعد از بیان این مقدمه می گوید: « همزمانی پخش این اپیزود با اتفاق اخیر فرانسه به نظرم چیزی شبیه معجزه است ، 30 سال پیش منافقان را به كشورشان راه دادند و حالا چوب شان را می خوردند. اخیراهم داعش را پرورش دادند و ... » بعد از مكثی كوتاه ادامه می دهد:« نمی خواهم شعار بدهم ولی واقعیت همین است تاوانش را خودشان پس می دهند. پخش این قسمت با اتفاق دردناك و تلخ فرانسه، معجزه است. معجزه برای دل های آگاه ؛ واقعا نمی خواهم شعار بدهم . ریشه اتفاقی كه در فرانسه افتاد و خون هایی به ناحق ریخته شد در تروریست است.

محمد رضا آهنج می گوید: همزمانی پخش این اپیزود با اتفاق اخیر فرانسه به نظرم چیزی شبیه معجزه است 30 سال پیش منافقان را به كشورشان راه دادند و حالا چوب شان را می خوردند. اخیرا هم داعش را پرورش دادند و ...

این همزمانی معنای دیگری هم دارد ، یعنی ما هم قربانی ترور بوده ایم و  از قضا یكی از بانیانش همین فرانسه است.» آهنج بعد از آن صحبت هایش را به داستان سریال كات می زند:«در قسمت اول سریال ، افسر فرانسوی می گوید این جا مملكتی آزاد است و نمی خواهیم پایگاه تروریستی شود؛ ولی در واقع پایگاه تروریست های دنیا شد. اتاق فكرهای داعش در فرانسه  و انگلیس و امریكا است. نمی خواهم خیلی سیاسی حرف بزنم ، وظیفه من درام سازی است ولی این واقعیتی است كه هنرمند هم باید وجوه سیاسی داشته باشد.»

عین واقعیت بود

از محمد رضا آهنج درباره داستان اپیزودی كه در فرانسه ساخته شده  می پرسیم و می گوییم چه قدر با اصل واقعیت وفادار بوده اید: «مقدمه و موخره اش درام است كه هومان فاضل در قالب فیلمنامه نوشته ولی اصل اتفاق واقعی است.  منافقان با همان تیم و اسم های مستعار هواپیماربایی كردند.»

آن چه در سریال گذشت

بعد هم توضیحی مبسوط می دهد كه می تواند برای كسانی كه این اپیزود را ندیده اند ، راهنمای خوبی باشد تا بهتر پی به درام ببرند:« امین حیایی بازیگر شخصیت طوفان است كه سال 63 هواپیما را به همراه چند تن دیگر از اعضای گروهك منافقان می دزدد و به فرانسه می رود. آن جا دادگاهی فرمایشی راه می اندازند و به او پناهندگی می دهند . سریال به گذشته نقب می زند ، جایی كه گارد امنیت تشكیل شد  و حالا طوفان مقابل استاد سابق خودش ( دانیال حكیمی یكی از اعضای كادر تامین امنیت پرواز ) قرار می گیرد. یعنی به قدری دنیا كوتاه است كه هواپیماربا را در مقابل استادش قرار می دهد.  شاگرد و معلم را روبروی هم قرار می گیرند ؛ این بار دست دوستی به او می دهد و می خواهد برایش كاری كند ولی او مسیری رفته كه برگشت ندارد. طوفان در آن اجتماع به بن بست رسیده و دست به طغیان می زند. جالب آن كه دولت  فرانسه كه سی سال پیش با آبروی نظام ما بازی كرد و دادگاه فرمایشی برای هواپیمارباها راه انداخت ، حالا با قاطعیت با همان هواپیما ربا كه قصد گروگان گیری دارد برخورد می كند. طوفان از 9 صبح گروگانگیری را در یك رستوران شروع می كند و 9:30 صبح با خوردن تیری در پیشانی اش  قضیه به پایان می رسد. خودشان طوفان و امثالهم را بر نمی تابند ولی برای ما نقشه ریختند و آبروی ما را بردند.»

آن چه در واقعیت گذشت

ماجرای ربایش هواپیمای شیراز تهران و انتقال آن به پاریس بخوبی در سریال «آسمان من» دراماتیزه شده. خارج از درام جست و جوی اینترنتی ما را به مطلبی از باشگاه خبرنگاران جوان رساند كه به نقل از سایت گرداب نوشته : « تیر ۱۳۶۲ (۷ ژوئیه) هواپیما جمبوجت- بوئینگ ۷۴۷- مسیر شیراز تهران به وسیله یک تیم مسلح از گروه تروریستی منافقین ربوده شد و پس از خروج از آسمان ایران در فرودگاه اورلی پاریس به زمین نشست. فیلیپ افسر ژاندارمری ناسیونال می گوید:« ساعت ۶ خبردار شدیم که هواپیما ساعت ۸:۱۵ به فرودگاه اورلی می رسد. فوری اقدام کردیم وبه تمام افراد گفتیم که ۵ تروریست هستند و ۱۸۰ گروگان دارند. با این وجود سایر پروازها در اورلی قطع نشد ولی ۲۰۰ متر اطراف هواپیما خالی بود. ساعت ۱۰ صبح خلبان برای مداوای ۴ نفر از مسافرین یک آمبولانس خواست، حوالی ظهر از ما خواستند که وارد هواپیما شویم. تروریست ها با چند اسلحه اتوماتیک مثل کلاشینکف در را باز کردند .»افراد تیم تروریستی که کنترل هواپیما و مسافرین را بر عهده داشتند عبارت بودند از : احمد صالحی که دوستانش با نام احسان او را صدا می کردند و فرماندهی سایرین را برعهده داشت. داریوش دهقان(مهران) رضا محرمی(طوفان) محمد حسین حامد (نسیم) مظفر مرادی (بیژن) . به نوشته این سایت، هواپیماها تقاضای دیدار با مسعود رجوی می كنند و در نهایت این ملاقات شكل می گیرد. این سایت در پایان به نتیجه دادگاه اشاره می كند كه از قضا انطباقی كامل با گفته های كارگردان سریال «آسمان من» دارد:« دادگاه روزهای ۲۰،۲۱،۲۲ تیر به مدت سه روز جریان داشت. مطابق قوانین فرانسه (دادگاه) می توانست متهمین را به ۵ تا ۱۰ سال زندان محکوم سازد. اما رای هیئت منصفه را مبنی بر شرایط مخففه پذیرفت. افراد تیم رباینده هر کدام به سه سال حبس محکوم شدند اما تنها نصف آن (۵/۱سال) قطعی شد. چهارماه نیز بر اساس آئین نامه زندان بخشیده شد! به آنان پناهندگی کشور فرانسه اعطاء گردید و نهایتا به پایگاه تروریست ها در عراق منتقل شدند.»


منبع: هفت صبح