تبیان، دستیار زندگی
برخی از آقایان، نخستین کاری که پس از دریافت کارت پایان خدمت یا معافیت انجام می دهند رفتن به دنبال گرفتن گذرنامه است، بدون آنکه نیازی به آن داشته باشند! گرفتن گذرنامه بر خلاف آنچه تصور می شود کار چندان پیچیده ای نیست...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قدم به قدم برای گرفتن یا تمدید گذرنامه

برخی از آقایان، نخستین کاری که پس از دریافت کارت پایان خدمت یا معافیت انجام می دهند رفتن به دنبال گرفتن گذرنامه است، بدون آنکه نیازی به آن داشته باشند! گرفتن گذرنامه بر خلاف آنچه تصور می شود کار چندان پیچیده ای نیست...

بخش اجتماعی تبیان
گذرنامه

برخی از آقایان، نخستین کاری که پس از دریافت کارت پایان خدمت یا معافیت انجام می دهند رفتن به دنبال گرفتن گذرنامه است، بدون آنکه نیازی به آن داشته باشند! خب به هر حال ممکن است یک دفعه یک سفر زیارتی یا تفریحی و یا کاری به خارج از کشور پیش بیاید. مسلماً نخستین چیزی هم که برای عبور از مرزهای قانونی کشور لازم است همین گذرنامه محسوب می شود. تا همین چند سال قبل، گذرنامه های خانوادگی و چند نفره هم صادر می شد اما حالا اداره های گذرنامه برای نوزادان هم گذرنامه جدا صادر می کنند و دیگر چیزی به نام گذرنامه های چند نفره وجود ندارد. گرفتن گذرنامه بر خلاف آنچه تصور می شود کار چندان پیچیده ای نیست. اگر مدارک تان جور باشد و کمی اطلاعات داشته باشید شاید کمتر از یک ساعت وقت تان را بگیرد. ما اینجا قرار است مراحل انجام این کار را به شما بگوییم تا بدون دردسر و در کمترین زمان ممکن این کار را انجام دهید. یادتان باشد که مراحل صدور یا تعویض گذرنامه چندان تفاوتی با هم ندارد.

مراجعه به دفاتر پلیس + 10

محل صدور و تعویض گذرنامه، دفاتر پلیس +10 است. در این دفاتر، یک پوشه در اختیار شما قرار می گیرد که باید فرم داخل آن را پر کنید و مدارک تان را داخل آن قرار دهید. البته قرار است در دفاتر شهر تهران، این پوشه حذف و یک فرم با شناسه الکترونیکی صادر شود.

خانم ها برای گرفتن گذرنامه نیاز به اجازه نامه رسمی همسر دارند. آنها باید به دفتر خانه های اسناد رسمی بروند و یک اجازه محضری از همسرشان بگیرند، بانوان مقیم خارج احتیاجی به اجازه محضری همسر ندارند

گفته شده که تا چند وقت دیگر، این پوشه به طور کلی از فرآیند صدور با تعویض گذرنامه در سراسر کشور حذف خواهد شد. فعلاً برای تهیه پوشه می توانید به مراکز پستی مراجعه کنید و بعد از تهیه مدارک، راهی دفاتر پلیس +10 شوید. برای پیدا کردن نشانی نزدیک ترین دفتر به شما می توانید به سایت اینترنتی epolice.ir بروید. در بخش تماس با ما، امکان جست وجوی نزدیک ترین دفتر به شما وجود دارد.

مدارک لازم را جور کنید

اساساً بخش اصلی کار صدور یا تعویض گذرنامه، همین جمع وجور کردن مدارک لازم است. اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی با تأیید به ثبت احوال برای تمامی متقاضیان، جزو نخستین مدارک به حساب می آید. اگر قصد تعویض یا تمدید گذرنامه تان را دارید باید اصل آخرین گذرنامه تان را هم تحویل دهید یک قطعه عکس 6 در 4 رنگی با زمینه سفید هم باید به مدارکتان ضمیمه کنید یادتان باشد نباید بیش از 6 ماه از تاریخ انداختن این عکس گذشته باشد. در ضمن آقایان بدون کلاه، عینک، کراوات و زیورآلات و آرایش خاص مو و محاسن باید عکس بگیرند به طوری که پیشانی و گوش ها مشخص باشد همچنین رنگ لباس و زمینه عکس یکسان نباشد. خانم ها هم با حجاب کامل، بدون آرایش و زیور آلات عکس بگیرند.

خانم ها به محضر خانه بروند

برای صدور گذرنامه، یکسری مدارک اختصاصی هم لازم است. خانم ها برای گرفتن گذرنامه نیاز به اجازه نامه رسمی همسر دارند. آنها باید به دفتر خانه های اسناد رسمی بروند و یک اجازه محضری از همسرشان بگیرند، بانوان مقیم خارج احتیاجی به اجازه محضری همسر ندارند همچنین اقامت با گذرنامه ایرانی قابل قبول است. بانوانی که همسرشان فوت کرده، باید اصل گواهی فوت همسر یا اصل شناسنامه باطل شده همسر و بانوان مطلقه باید اصل طلاق نامه را ارائه کنند. در ضمن این اجازه نامه فقط برای خانم ها نیست بلکه فرزندان زیر 18سال هم نیاز به اجازه محضری از سوی پدر یا قیم قانونی دارند. مدرک اختصاصی آقایان هم که معلوم است؛ ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت البته فقط نوع هوشمند قابل قبول است.

هزینه ها را پرداخت کنید


حالا که مدارک تان را به طور کامل فراهم کرده و در پوشه مربوطه گذاشته اید باید هزینه ها را هم پرداخت کنید. بخشی از هزینه ها مربوط به عوارض نیروی انتظامی و شهرداری و بخشی هم مربوط به خود هزینه دفاتر پلیس +10 و هزینه های پستی و ... است. نکته اساسی در این زمینه این است که بخش واریزی به حساب شهرداری و نیروی انتظامی را به هیچ وجه نباید از طریق اینترنت یا عابر بانک پرداخت کنید یا باید مستقیم به بانک ملی بروید و فیش بگیرید و با اینکه از طریق دستگاه های کارتخوان موجود در دفاتر پلیس +10 اقدام کنید.

منتظر آقای پستچی باشید


کار شما به پایان رسیده و حالا باید منتظر پست شدن گذرنامه به نشانی ای که اعلام کرده اید باشید. حدود 6 تا 8 روز زمان می برد تا گذرنامه به شما تحویل داده شود. البته ممکن است این زمان به دلیل مراجعه پستچی و نبودن شما در نشانی ارائه شده بیشتر هم بشود. در ضمن ممکن است که استعلام هایی که اداره گذرنامه برای شما می گیرد هم با مشکل مواجه شود که این مشکلات به شما اطلاع داده خواهد شد. این نکته را هم یادتان باشد که همه افراد بالای 6 سال برای گرفتن گذرنامه باید به دفاتر پلیس +10 بروند و در پایان کار، رسیدی دریافت کنند. این رسید را باید در زمان آمدن پستچی، به او تحویل دهید تا گذرنامه را تحویل بگیرید.

چند نکته در خصوص مدارک

عکس دختران بالای 5 سال باید با حجاب کامل باشد.
افراد بالای 15 سال باید شناسنامه عکسدار ارائه کنند.
افراد زیر 15 سال باید گواهی اشتغال به تحصیل، دفتر چه بیمه یا گذرنامه عکسدار ارائه کنند.

اگر گذرنامه تان دارای اعتبار است و با همین اعتبار، مخدوش یا گم شده، نباید ابتدا به دفاتر پلیس+10 بروید. ابتدا باید به اداره گذرنامه واحد غرب تهران واقع در یافت آباد، بلوار معلم، نرسیده به چهارراه قهوه خانه مراجعه کنید

برای کودکان زیر 6 سال، والدین کودک با حضور در دفاتر باید یک قطعه عکس از کودک خود در مدارک قرار دهند.
در مورد بازنشستگان نظامی که 5 سال تمام از بازنشستگی آنها نگذشته است ارائه نامه از حفاظت یگان مربوطه الزامی است.
بازنشستگان نظامی که 5 سال از بازنشستگی آنها می گذرد باید اصل و کپی کارت کانون بازنشستگان را ارائه دهند.
نظامیان شاغل باید نامه موافقت حفاظت یگان مربوطه را ابتدا به دبیرخانه اداره گذرنامه ارائه و پس از ثبت، به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی ارائه کنند.

گذرنامه های گمشده

اگر گذرنامه تان دارای اعتبار است و با همین اعتبار، مخدوش یا گم شده، نباید ابتدا به دفاتر پلیس+10 بروید. ابتدا باید به اداره گذرنامه واحد غرب تهران واقع در یافت آباد، بلوار معلم، نرسیده به چهارراه قهوه خانه مراجعه کنید. آنجا به شما نامه ای خواهند داد و با آن نامه باید به دفاتر پلیس +10 بروید.
اگر به هر دلیلی ممنوع الخروج شده اید برای دانستن علت این ماجرا و بررسی این ممنوعیت هم باید به همان اداره گذرنامه واحد غرب تهران مراجعه کنید.
اگر گذرنامه تان اعتبارش پایان یافته و بعد مخدوش یا گم شده است، دیگر نیازی به مراجعه به اداره گذرنامه نیست و مستقیم به دفاتر پلیس +10 بروید.
اگر قصد باطل کردن گذرنامه ای با اعتبار بالای یک سال را دارید باید ابتدا به اداره های گذرنامه بروید. به غیر از واحد غرب که نشانی اش در بالا بیان شد، 2اداره گذرنامه دیگر هم در تهران وجود دارد؛
اداره گذرنامه تهرانپارس: فلکه اول تهرانپارس- بلوار پروین- اداره گذرنامه تهرانپارس- طبقه دوم
اداره گذرنامه شهر ری: بزرگراه فدائیان اسلام- بلوار بسیج- جنب اداره گاز.

آقایان بالای 50 سال احتیاج به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.

اگر در زمان انتظار برای گرفتن گذرنامه هستید و می خواهید که از انجام مراحل کار مطمئن شوید لازم نیست شال و کلاه کنید و به دفاتر پلیس +10 بروید. شما می توانید با سامانه پیامکی 1100 این مراحل را پیگیری کنید. برای اینکه مطلع شوید که چطور با این سامانه کار کنید، یک علامت سوال (؟) به همین شماره پیامک کنید. با فرستادن عدد1 به این سامانه، عضو این سامانه می شوید.
کسانی که اقدام به تعویض کارت پایان خدمت یا معافیت قدیمی به هوشمند کرده اند، بعد از 24 ساعت می توانند با ارائه برگه ثبت درخواست تعویض کارت برای درخواست صدور یا تعویض گذرنامه اقدام کنند.
دانشجویان یا دانش آموزان پسر برای خروج از کشور باید نامه از محل تحصیل خود دریافت و به سازمان نظام وظیفه عمومی بدهند و بعد از آن با گذاشتن وثیقه، مراحل دریافت گذرنامه موقت دانشجویی یا دانش آموزی را طی کنند.

نوع هزینه
مبلغ
حساب یا دریافت کننده
واریزی نیروی انتظامی
750000 ریال
2171151301007 (بانک ملی)
واریزی شهرداری
37500 ریال
3111000048006در تهران و در سایر شهرها به شماره حساب شهرداری استان که می توان از دفاتر گرفت
هزینه دفاتر پلیس +10
192000 ریال
پرداخت به خود دفاتر پلیس +10
هزینه پستی
43600 ریال
اداره پست
هزینه فرم گذرنامه جدید با شناسه الکترونیکی
10000 ریال
پرداخت به خود دفاتر پلیس +10
هزینه اجازه محضری
250000 ریال
دفتر خانه اسناد رسمی

منبع: روزنامه همشهری