تبیان، دستیار زندگی
پشت پرده مستند من روحانی هستم چیست و چرا برخی سیاستمداران وهواداران روحانی محتوای آنرا کذب و توهین آمیز می دانند؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مستند جنجالی «من روحانی هستم»


«من روحانی هستم» نام مستندی از گروه فرهنگی رسانه‌ای شفق است، مستندی که در چند روز اخیر حاشیه‌های زیادی در رسانه‌ها داشته است.فیلمی که چندی پیش به شکل محرمانه و محدود بین خواص و برخی فعالین سیاسی دست به دست می شد، نهایتا به شکل گسترده منتشر شد و این سوال را مطرح کرد چه کسانی این فیلم را ساخته اند و اهداف آنان از تولید این فیلم چه بوده است؟


«من روحانی هستم» نام مستندی از گروه فرهنگی رسانه‌ای شفق است، مستندی که در چند روز اخیر حاشیه‌های زیادی در رسانه‌ها داشته است.

«من روحانی هستم» روایتی تاریخی از 50 سال زندگی سیاسی حجت‌الاسلام حسن روحانی است؛ این مستند بهمن ماه سال گذشته در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران رونمایی و اکران آن در دانشگاه های مختلف آغاز شد. پس از این اکران، این فیلم در دو دانشگاه امیرکبیر و علامه طباطبایی نمایش داده نشده و روابط عمومی سفیرفیلم، از ممانعت مسئولان این دو دانشگاه برای اکران مستند «من روحانی هستم» خبر داده بود؛ خبری که البته مسئولان این دو دانشگاه در گفتگو با «ایسنا» آن را رد کرده بودند.

روحانی

با این حال، «من روحانی هستم» بخش‌هایی دارد که خبرساز و جنجال برانگیز شده‌اند و احتمالا همین بخش‌هاست که یک مقام آگاه در دفتر رئیس‌جمهور، در گفت‌وگویی اطلاعات آن‌ها را «ناصحیح » دانسته است؛ البته وی توضیحی درباره این بخش‌های غیرصحیح نداده است.

این فیلم كه در ابتدا به صورت محرمانه دست به دست در محافل سیاسی می‌چرخید اكنون حتی به فروش اینترتی هم رسیده است.

این فیلم كه عنوان «من روحانی هستم» را روی خود دارد فعالیت‌های مبارزاتی، سیاسی و اجتماعی حسن روحانی در 5 دهه گذشته را روایت می‌كند.

تا اواسط فیلم، حسن روحانی دارای یك چهره انقلابی و مخالف جریان اصلاح‌طلب است. در همین نیمه اول با وجود اینكه او در بسیاری از مواقع یك چهره حزب‌اللهی نشان داده شده به یك‌باره و به صورت واضح حضور او در ماجرای «99 نفر» به مخاطب یادآوری می‌شود.

لازم به ذکر است ماجرای این 99 نفر به انتخاب و معرفی میرحسین موسوی برای بار دوم به مجلس برای تصدی پست نخست وزیری باز می گردد.

«من روحانی هستم»که فیلم روایی با ژانر مستند است تلاش کرده تا تصویری خاص از حسن روحانی به نمایش بگذارد . اگر چه این فیلم روی رییس جمهور زوم کرده اما کاملا مشخص است افراد دیگری همچون محمد جواد ظریف هم در کانون توجه سازندگان این اثر بوده است

در ادامه این فیلم یکبار دیگر چنین روایتی از حسن روحانی به مخاطب عرضه می شود. سکانس هایی از فیلم به ماجرای برکناری محمد هاشمی از ریاست صداو سیما اختصاص یافته ، ماجرایی که با مخالفت حضرت امام مواجه شده و توصیه برکناری رییس شورای نظارت را مطرح می کنند.

این فیلم در ادامه ماجراهای مک فارلین و مسایل تاریخی دیگری را هم روایت می کند. از جمله اینکه اختلافات محسن رضایی و حسن روحانی در مورد ادامه جنگ را توضیح می دهد .

این فیلم با بازخوانی موافقتنامه سعدآباد به مخاطب می‌گوید كه حسن روحانی در توافق با سه كشور اروپایی اشتباه كرده و آنها روحانی را فریب داده‌اند.

این فیلم با سکانس هایی از سخنان یوشکا فیشر علیه مقامات ایرانی هم همراه است.

روحانی

بنابر آنچه در عنوان بندی پایان این فیلم آمده گروه چند رسانه‌ای شفق مسئول ساخت این مستند است.معصومه نبوی، کارگردان مستند «من روحانی هستم»  درباره این فیلم می گوید : مستند من روحانی هستم روایتی منصفانه از زندگی آقای رییس جمهور از بدو تولد تا سال 92 است. این فیلم به بازگویی مبارزات آقای روحانی قبل از انقلاب و فعالیت های ایشان پس از انقلاب در ارتش، مجلس، شورای عالی امنیت ملی و نقش ایشان در پرونده های مهم و حساس نظام پرداخته است.

چندی پیش مجموعه سفیرفیلم؛ مجموعه‌ای که مسئولیت پخش این مستند را به‌عهده دارد؛ با انتشار خبری مبنی بر لغو برنامه‌های اکران مستند «من روحانی هستم» در دانشگاه‌های امیرکبیر و علامه طباطبایی تهران به‌علت مخالف ریاست این دو دانشگاه، از فضای بسته نقد در کشور انتقاد کرد.

بعد از انتشار این خبر سیدی، مدیرکل فرهنگی دانشگاه امیرکبیر و الماسی، مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها صحت خبر سفیر فیلم را با آوردن جملاتی از جمله "هیچ درخواستی برای مجوز اکران به دانشگاه علامه طباطبایی داده نشده است" و "مستند «من روحانی هستم» در دانشگاه امیرکبیر اکران شده است" زیر سۆال بردند.

اما ظاهراً واقعیت‌های دیگری هم در این میان وجود دارد.

با پیگیری موضوع از دست‌اندرکاران اکران این فیلم در دانشگاه امیرکبیر این نتیجه به دست آمد که مسئولان دانشگاه امیرکبیر اجازه اکران این مستند را در سالن عمومی نداده‌اند و مسئول اکران این فیلم را مجبور کرده‌اند تا مستند را در دفتر بسیج که گنجایش حضور بیش از 30 نفر نداشت اکران کنند. این نمایش محدود 30نفره همان چیزی است که مدیرکل فرهنگی دانشگاه امیرکبیر، آن را اکران فیلم در دانشگاه دانسته است.

این فیلم كه در ابتدا به صورت محرمانه دست به دست در محافل سیاسی می‌چرخید اما حالا گفته می شود قرار است در برخی دانشگاهها اکران شود

از طرف دیگر در دانشگاه علامه طباطبائی نیز دوبار درخواست نمایش این فیلم به معاونت فرهنگی دانشگاه داده شده است. در مرتبه اول که قرار بود اکران فیلم بعد از سخنرانی نبویان در دانشکده حقوق انجام شود به‌دلیل مخالفت با حضور نبویان در دانشگاه برنامه کنسل شد. مرتبه دوم نیز مسئولان بسیج تقاضای اکران این مستند را در دانشکده روانشناسی داشتند که با تقاضای آنها مخالفت شده بود.

اما ماجرا به همین جا هم ختم نمی‌شود، همین خبرگزاری در خبر دیگری به‌نقل از یک منبع آگاه صحت منابع «من روحانی هستم» را زیر سۆال برده است. این منبع ‌آگاه که واقعاً مشخص نیست چرا به‌صورت «منبع آگاه» معرفی شده است گفته است اطلاعات بخش‌هایی از مستند «من روحانی نیستم» ناصحیح است، علاوه بر این در این مستند به منابع نادرست استناد شده است.

لاریجانی:مسببان وعوامل توزیع سی دی «من روحانی هستم» حتی به‌ تاریخ دروغ می‌گویند

رئیس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از دعواهای سیاسی و عملکرد برخی سیاسیون گفت: چند روز پیش سر و صداهایی در رابطه با پخش و توزیع سی دی با عنوان "من روحانی هستم" به وجود آمد که این موضوعات خلاف واقع است زیرا در این سی دی آقای روحانی را متهم کرده اند که در جریان مک فارلین حضور داشته اما ایشان نقشی در این امور نداشتند و عاملان این جریان هم اکنون مشخص هستند. لاریجانی با تأکید بر اینکه دعوای داخلی برای مردم نان و آب نیست، تصریح کرد: مسببان و عوامل توزیع این سی دی حتی به تاریخ هم دروغ می گویند بنابراین اگر می خواهیم اصلاحات اقتصادی در کشور صورت گیرد همه باید یک صدا و متحد باشیم در غیر این صورت دود این تحرکات واقدامات تنها به چشم طبقات ضعیف می‌رود همچنین نمی توان با کلید آزادی بیان خلاف گفت.

نتیجه گیری:

اگرچه آزادی بیان بسیار مهم و از اصول اساسی است که باید هر چه بیشتر در جامعه ما توسط همه جریانها و بازیگران سیاسی تمرین  و تحمل شود ، اما  توجه به قانون و رعایت حقوق دیگران نیز در آزادی بیان نیز می بایست مد توجه قرار گیرد.

"فیلم من روحانی هستم" اگرچه با مدعای نگاه بی طرفانه و علمی و بهره مندی از منابعی چون خاطرات روحانی و هاشمی ساخته شده است، اما با تحلیل محتوای آن می توان به خطوط اصلی که سازندگان آشکار و پنهان آن رسید که مهمترین آن عبارتند از:

الف:سازشکار نشان دادن روحانی

تمام تلاش سازندگان فیلم آن است که با پر رنگ سازی و هم چنین تفسیر خود از تاریخ انقلاب روحانی را در سه مقطع مذاکرات مک فارلین، ایجاد گروه عقلای مجلس و تلاش آنها برای پایان جنگ و مذاکرات هسته ای فردی سازشکار و غربگرا نشان دهد که هم اکنون نیز به دنبال سازش با غرب است.

ب: تلقین به مخاطب در مورد تلون سیاسی و یا حداقل استحاله وی

فیلم بسیار می کوشد به برخی حامیان اصلاح طلب روحانی نشان دهد روحانی واقعا اصولگرا و بنیاد گرا بوده است و از اول انقلاب با اجباری کردن حجاب در ارتش و بعد از در جایگاههای مختلف این امر را ثابت کرده است. تلاش برای نشان دادن همراهی با 99 نفر نماینده ای که میرحسین موسوی در دهه 60 رای اعتماد نخست وزیری ندادند از دیگر تمهیدات آنان است که به پررنگ کردن گرایش روحانی به راست کمک می کند. اما در عین حال تلاش می کند با  تقطیع مواضع وی به مخاطب اصولگرا تلقین شود وی فردی متلون است که از ابتدا دارای مواضع و عملکرد نامطلوبی بوده است .

ج: پررنگ سازی برخی نقاط و سکوت درباره نقاط دیگر

اگرچه فیلم می کوشد فقط روحانی را فردی سازشکار و به دنبال پایان جنگ به هر قیمتی نشان دهد،اما درباره این که روحانی در دهه 60 در فرماندهی جنگ چه نقش اساسی داشته است سکوت کرده است. روحانی در شورای عالی دفاع (از سال 1361 تا 1367) عضو بوده و  عضویت در شورای عالی پشتیبانی جنگ و رئیس کمیسیون اجرائی آن (از سال 1365 تا 1367)، معاونت فرماندهی جنگ (از سال 1362 تا 1364)، ریاست ستاد قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء (از سال 1364 تا 1366) و فرماندهی پدافند هوایی کل کشور (از سال 1364 تا 1370) را برعهده داشت.

جالب اینجاست که این مستند درباره اینکه روحانی به خاطر سوابق درخشانش در فرماندهی و پشتیبانی جنگ  نشان درجه یک نصر را از رهبرمعظم  انقلاب اسلامی دریافت کرده ، سکوت نموده است!

یوسف قاضی زاده

بخش سیاست تبیان