تبیان، دستیار زندگی
كلید شخصیت مالك، علی مداری اوست. آنچنانكه در كوچكترین و بزرگترین تحولات،‌مالك را در كنار امام علی (علیه السلام) می یابیم، هماهنگی و همكاری و ارتباط و فرمانبرداری او را در جنگ و صلح، هجرت و جهاد، سیاست و قضاوت، عبادت و بلاغت و در مردم دوستی و خداپرستی همان
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا مالک اشتر مهدی فاطمه هستیم؟!

یار

خیلی از ما انسان های این دوره دوست داریم از یاران باوفای امام زمان خودمان باشیم. از یارانی که تا پای جان در راه آقا بدویم و در آخر جان دهیم. شاید بهتر باشد در این مسیر الگویی برای خود مشخص کرده و همگام با او جلو رویم. تاریخ یاری را نشان همگان داده است که همتایی ندارد در وفاداری! لذا بر آن آمدیم در این بخش به بیان برخی ویژگیهای روحی و رفتاری مالك اشتر این برجسته ترین یار و یاور علی (علیه السلام) بپردازیم.

هم او كه امام علی (علیه السلام) در بیانی كوتاه پرده از شخصیت والا و با عظمت او برداشت و همه توانمندیها و كمالات بی نهایت او را در یك جمله چنین بیان فرمود: « كان الاشتر لی كما كنت لرسولِ الله» «مالك اشتر برای من همانگونه بود كه من برای رسول خدا بودم»

اما خصلتها و ویژگیهای مالك:

1- ولایت پذیری و علی مداری مالك اشتر

كلید شخصیت مالك، علی مداری اوست. آنچنانكه در كوچكترین و بزرگترین تحولات،‌مالك را در كنار امام علی (علیه السلام) می یابیم، هماهنگی و همكاری و ارتباط و فرمانبرداری او را در جنگ و صلح، هجرت و جهاد، سیاست و قضاوت، عبادت و بلاغت و در مردم دوستی و خداپرستی همانگونه می بینیم كه امام علی (علیه السلام) برای رسول خدا بود.

2-سیاستمدار و كاردان در امور مدیریت سیاسی

توان سیاسی و كاری مالك در مدیریتهای كلان اجتماعی به اندازه ای است كه او را حلال مشكلات حكومتی امیر قرار می‌دهد و بسیاری از فتنه های سیاسی با هوشمندی و تدبیر او حل می گردد. منشور حكومتی علی (علیه السلام) خطاب به او است كه در نوع خود بی نظیر است.

3-فصاحت و بلاغت

بخشی از شخصیت مالك مرهون نفوذ كلام و توان بالای او در ایراد خطبه های حماسی و حركت آفرین است كه امتیازی برای اغلب انسانهای كامل و پیشواست تا بتوانند در زمان لازم روشنگر حقایق و ارزشها باشند و توده مردم را به حركت واداشته، ‌بسیج و هدایت نمایند.

داستان اهانت آن بازاری به مالك كه مقداری ته مانده سبزی به او پرتاب می كند و به او می خندد ولی او بی آنكه سخنی بگوید به مسجد رفته برای آن مرد طلب آمرزش نموده و از خداوند اصلاح او را طلب می نماید. نمونه ای از حلم و بردباری شیعیان راستین علی (علیه السلام) است

4-اهل جهاد و هجرت

جهاد و هجرت در راه خدا، از ملاكهای ارزشیابی شخصیتها در قرآن است. اگر بگوییم همه زندگی مالك، جهاد و هجرت در راه خدا بر اساس نیاز و ضرورت جامعه اسلامی است سخنی گزاف نگفته ایم. او عقابی سبكبال برای هجرت و تیزچنگ برای جهاد تحت فرمان علی (علیه السلام) بود.

5-دشمن شناس، شجاع و با بصیرت

و در دشمن شناسی او همین بس كه علی (علیه السلام) پس از شهاددت او فرمود:

«ای كاش در بین شما دو نفر مانند او بودند بلكه ای كاش تنها یك نفر مثل او بود و فكر و رأیش در مورد دشمنانم همچون نظر او بود.»

در میان یاران علی(علیه السلام)، مالك از معدود افرادی بود كه دشمنان و توطئه های آنان را به خوبی می شناخت و تحت هیچ شرایطی حاضر به عقب نشینی نبود و با تیزبینی، درایت و شجاعتی كه داشت دشمن را به زانو در می آورد.

امام علی

6-انقلابی، قاطع، سازش ناپذیر در دفاع از ارزشهای اسلامی

حكومت امیرالمۆمنین (علیه السلام) یك حكومت انقلابی سازش ناپذیر است كه می آید تا خط بطلانی بر «مصلحت اندیشی» و «اجتهاد به رأی»های خلافتهای گذشته بكشد. حكومتی است كه پای احكام اسلامی و بیت المال مسلمین كه به میان می آید قاطع و سازش ناپذیر، «كتاب الله وسنه نبیه» را حجت می داند.

چنین حكومتی نیاز به فرماندهی اینچنین دارد. مالك مردی است سرشناس و با نفوذ در مردم، كه بسیاری از حركتهای سیاسی علیه خلیفه سوم و فرماندارانش را او طراحی نمود. تا آنجا كه افشاگریهای او در اعتراض به پایمال نمودن احكام اسلامی در كوفه به درگیری با حاكم كوفه و در شام به كتك زدن معاویه می انجامد و موجب تبعیدهای مكرر وی می گردد.

7-بردبار، خویشتن دار، خیرخواه مردم

مالك اشتر قهرمان است اما متواضع، پهلوان است اما مردمی، رادمرد است اما بردبار و صبور، قاطع و استوار است اما در پاسداری از احكام دین. آری! این صفت علی و یاران راستین علی بوده و هست كه دوحالت متضاد قهر و حلم، قاطعیت و رافت، را در نهایت كمال آن منصفند. مالك نیز همچون مولا و مقتدایش علی (علیه السلام) در برخورد با مردم و محرومین، قلبی رئوف و مهربان و دستی نوازشگر دارد و همه تلاش او جهت سعادت و هدایت مردم به سوی نیكیها است و در این راه هیچگونه چشمداشتی ندارد.

كلید شخصیت مالك، علی مداری اوست. آنچنانكه در كوچكترین و بزرگترین تحولات،‌مالك را در كنار امام علی (علیه السلام) می یابیم، هماهنگی و همكاری و ارتباط و فرمانبرداری او را در جنگ و صلح، هجرت و جهاد، سیاست و قضاوت، عبادت و بلاغت و در مردم دوستی و خداپرستی همانگونه می بینیم كه امام علی (علیه السلام) برای رسول خدا بود

داستان اهانت آن بازاری به مالك كه مقداری ته مانده سبزی به او پرتاب می كند و به او می خندد ولی او بی آنكه سخنی بگوید به مسجد رفته برای آن مرد طلب آمرزش نموده و از خداوند اصلاح او را طلب می نماید. نمونه ای از حلم و بردباری شیعیان راستین علی (علیه السلام) است.

امام علی (علیه السلام) و شهادت مالك: علی (علیه السلام) در شهادت مالك می گریست و می فرمود:

آیا شخص دیگری همچون مالك بوجود خوهد آمد؟

خدای مالك را رحمت كند او بر عهدش وفا كرده براهی كه بایست رفت و پروردگارش را ملاقات نمود. ما با اینكه خود را آماده ساخته بودیم كه پس از مصیبت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) صبر پیشه كنیم با این حال مرگ مالك از بزرگترین مصیبتهاست.

ختم این مختصر از زندگانی مالك با این جمله جالب به نظر می رسد كه بر اساس آنچه از بزرگان مذهب رسیده است:

اشتر كسی است كه به هنگام ظهور حضرت ولی عصر (عج) زنده می شود و در ركاب حضرتش جنگ خواهد كرد.

و اما ما چگونه ایم برای مهدی فاطمه......

بخش مهدویت تبیان


منبع: پایگاه امام علی علیه السلام

مطالب مرتبط:

كاركردهای تربیتی اعتقاد به مهدویت در عصر حاضر

چگونه از یاوران خدا باشیم؟

بهترین سبک زندگی یک منتظر

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.