تبیان، دستیار زندگی
الان قیمت نرخ دلار کف خود در بازار رسیده است و اگر از این رقم پایین‌تر بیاید منطقی نیست و بیشتر از این پایین نخواهد آمد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بالاخره نرخ دلار چند؟


"الان قیمت نرخ دلار کف خود در بازار رسیده است و اگر از این رقم پایین‌تر بیاید منطقی نیست و بیشتر از این پایین نخواهد آمد." این سخنان سیف، رئیس بانک مرکزی، آب پاکی را روی دست همه ریخت.
دلار-ارز

ارز در حال ارزان شدن بود و حتی زیر 2900 تومان هم رسید اما سخنان این مقام مسوول، دلار را به همان قیمت 3000 تومان برگرداند.البته سیف یک ماه بعد حرف خود را پس گرفت اما این پس گرفتن یک صدم خبر قبلی رسانه‌ای نشد. در همین حال وزیر اقتصاد که اعتقاد دارد در عرصه اقتصاد نباید زیاد حرف زد در مجلس نرخ واقعی دلار را بسیار کمتر از نرخ بازار آزاد دانست و گفت که نرخ دلار حدود 2700 تومان است. از طرفی هر مسوولی یک نرخ خاص را برای ارز تعریف می‌کند. مثلا وزیر اقتصاد دلار را 2700 تومان می‌داند اما محمدرضا پورابراهیمی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نرخ دلار را بین 2000 تا 2500 تومان می‌داند. واقعا نرخ واقعی دلار چقدر است؟ آیا واقعا باید ارزش پول ملی آمریکا 30 هزار برابر ارزش پول ملی ما باشد؟ اصلا نرخ لرز را چگونه تعیین می‌کنند؟ برای پاسخ به این سوال باید ابعاد گوناگونی را مدنظر قرار دهیم اما معمول‌ترین روش‌های محاسبه نرخ دلار را بررسی می‌کنیم.

1- دلار همبرگری

روش همبرگری یکی از ساده‌ترین روش‌های محاسبه نرخ ارز مقایسه قیمت یک یا چند کالا در کشورهای مختلف است. از مقایسه‌های رایج این روش، مقایسه قیمت یک ساندویچ همبرگر است و برای اینکه این روش علمی محاسبه شود باید نرخ ساندویچ همبرگر با یک نوع کیفیت محاسبه شود. در آمریکا معمولی‌ترین ساندویچ همبرگر مک‌دونالد 5 دلار است و بهترین ساندویچ همبرگر در ایران 8هزار تومان؛ یعنی اینکه نرخ برابری هر دلار با این روش باید 1600 تومان باشد. البته برای محاسبه باید همان ساندویچ و همان برند مک دونالد در ایران ملاک قرار گیرد اما چون چنین امکانی وجود نداشت دست بالا گرفته و گران‌ترین ساندویچ همبرگر را محاسبه می‌کنیم. اگر گران‌ترین ساندویچ در تهران 10 هزار تومان هم باشد با روش همبرگری باز هم نرخ دلار در ایران بیشتر از 2000 تومان باشد. با همین روش نرخ دلار در امارات حدود 2.6 درهم است. یعنی هر همبرگر 5 دلاری مک دونالد در امارات حدود 12 درهم فروخته می‌شود و همین طور هم هست.

در آمریکا معمولی‌ترین ساندویچ همبرگر مک‌دونالد 5 دلار است و بهترین ساندویچ همبرگر در ایران 8هزار تومان؛ یعنی اینکه نرخ برابری هر دلار با این روش باید 1600 تومان باشد. البته برای محاسبه باید همان ساندویچ و همان برند مک دونالد در ایران ملاک قرار گیرد اما چون چنین امکانی وجود نداشت دست بالا گرفته و گران‌ترین ساندویچ همبرگر را محاسبه می‌کنیم. اگر گران‌ترین ساندویچ در تهران 10 هزار تومان هم باشد با روش همبرگری باز هم نرخ دلار در ایران بیشتر از 2000 تومان باشد. با همین روش نرخ دلار در امارات حدود 2.6 درهم است. یعنی هر همبرگر 5 دلاری مک دونالد در امارات حدود 12 درهم فروخته می‌شود و همین طور هم هست

2- دلار تورمی

یکی از روش‌های محاسبه نرخ ارز حقیقی، تعدیل نرخ ارز اسمی بر اساس مابه‌التفاوت تورم داخلی و خارجی است. در این استدلال انتخاب سال مبنا از اهمیت راهبردی برخوردار است.

بهترین زمان برای تعیین سال مبنا، سالی است که عرضه و تقاضای ارز بدون دخالت دلارهای نفتی تعیین شده باشد. بنابراین با انتخاب سال 1340 و با فرض محاسبه مابه‌التفاوت تورم داخل ایران با آمریکا طی 50 سال گذشته، نرخ حقیقی دلار در سال جاری حدود 900 تومان برآورد می‌شود.

سونامی کاغذی-دلار

به عنوان مثال سطح عمومی قیمت‌ها در ایران از سال 1340 تا ابتدای سال 1390 در یک دوره 50 ساله، 780 برابر شده و سطح قیمت‌ها در کشور آمریکا با ارز خارجی دلار، 7/42 برابر شده است. بنابراین نسبت قیمت‌های آمریکا به ایران طی دوره مورد نظر 105 برابر کاهش داشته است. چنانچه سال 40 را که در آن نرخ ارز اسمی معادل76 ریال بوده، به عنوان سال مبنا انتخاب کنیم، یک محاسبه ساده نشان می‌دهد میزان نرخ ارز اسمی در سال 90 که نرخ ارز حقیقی در این سال را معادل سال مبنا قرار می‌دهد، معادل 8190 ریال خواهد بود.

به عبارت دیگر با لحاظ سال 40 به عنوان سال مبنا، قیمت 8190 ریالی ارز در سال 90، اثرات تورم در 2 کشور را زدوده و نرخ ارز حقیقی را ثابت نگاه می‌دارد. از طرف دیگر اگر سال 1380 به عنوان سال پایه مبنا قرار گیرد، تا ابتدای سال 1390 سطح عمومی قیمت‌ها در ایران 3/61 و در آمریكا تنها 1/24 برابر شده است. با توجه به اینكه نرخ دلار در سال 1380 برابر با 7925 ریال بوده است، نرخ دلار در سال 1390، معادل 2 هزار و 300 تومان تعیین می‌شود.

البته در محاسبه این سال نیز برخی كارشناسان معتقدند بانك مركزی در سال 80 كه یكسان‌سازی ارز اتفاق افتاد نرخی از بازار چند نرخی را انتخاب كرد كه بالاتر از میزان واقعی بود. به گفته كارشناسان در آن زمان محاسبات نشان می‌داد نرخ برابری واقعی دلار و ریال در محدوده 500 تومان بود اما پرش بانك مركزی برای یكسان‌سازی نرخ بیش از رقم واقعی بود.

روش‌های معمول و طبیعی محاسبه نرخ دلار در سطور بالا گفته شد اما در ایران یک عامل بسیار تاثیرگذار در تعیین نرخ ارز وجود دارد؛ دولت. با توجه به حجم در اختیار داشتن ارز، دولت تنها منبع عرضه ارز به شمار می‌رود و این یعنی دولت نقش بسیار مهمی در تعیین نرخ ارز دارد. یعنی با توجه به سهم بالای دولت از اقتصاد در عمل ظرف عرضه و تقاضا در انحصار دولت است

این ارقام در حالی محاسبه می‌شود که آنچه واقعا در بازار قابل دسترسی است ارقام دیگری است؛ در 6 ماه نخست سال جاری قیمت هر دلار به طور متوسط به رقمی معادل 2500 تومان رسیده و نرخ رسمی بین بانکی معادل 1226 تومان است. برای روشن شدن موضوع مثالی دیگر می‌آوریم. به طور مشخص در بین سال‌های 1356 تا 1363، نرخ دلار بیش از 8 برابر افزایش داشته و از 71 ریال در سال 1356 به 580 ریال در سال 1363 رسیده است که نشان از شیب تند تغییرات نرخ دلار طی این سال‌ها دارد.

اگر سال مبنا سال 1356 باشد، نرخ دلار در ابتدای سال 1392، معادل 800 تومان می‌شود. برخی اشاره کرده‌اند که بهترین زمان برای تعیین سال مبنا، سالی است که در آن، درآمدهای نفتی و سرریز شدن دلارهای نفتی به اقتصاد وجود نداشته باشد و عرضه و تقاضای ارز بدون دخالت دلارهای نفتی تعیین شده باشد. این دسته از کارشناسان معتقدند هرقدر دوره محاسبه طولانی‌تر باشد، بهتر است زیرا تحولات بیشتری را در خود جای می‌دهد. با توجه به متغیر بودن نرخ‌هایی که با محاسبات متعدد فوق به دست می‌آید به نظر می‌رسد نرخ دلار در هر صورت نباید از 2000 تومان فراتر رود.

دلالی دلار

3- دلار دولتی

روش‌های معمول و طبیعی محاسبه نرخ دلار در سطور بالا گفته شد اما در ایران یک عامل بسیار تاثیرگذار در تعیین نرخ ارز وجود دارد؛ دولت. با توجه به حجم در اختیار داشتن ارز، دولت تنها منبع عرضه ارز به شمار می‌رود و این یعنی دولت نقش بسیار مهمی در تعیین نرخ ارز دارد. یعنی با توجه به سهم بالای دولت از اقتصاد در عمل ظرف عرضه و تقاضا در انحصار دولت است.

از طرفی در قانون هیچ نامی از ارز مرجع برده نشده و هر نرخی که بانک مرکزی به عنوان ارز مرجع استفاده کند در اصل ابزار، رانت و یارانه‌ای است برای کنترل صادرات و واردات.

البته دولت این توانایی را دارد که با استفاده از این رانت، درآمدزایی غیرقانونی را نیز انجام دهد که در صورت انجام آن شرایط اقتصادی آینده به سود دولت نخواهد بود و فقط می‌تواند بهره‌برداری مقطعی کند. با این شرایط دولت این توانایی را دارد که با عرضه گسترده ارز، نرخ آن را تعدیل کرده و حتی قیمت دلار را به کمتر از 2700 تومان برساند.

محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان