تبیان، دستیار زندگی
موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان طی دوره های گذشته انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی نظرسنجی های متعددی را برگزار نموده و همواره نتیجه نظرسنجی ها نزدیک ترین نتایج به نتیجه واقعی انتخابات های گذشته را دارا بوده است. در نتیجه تبیان به
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پیش بینی درست نظرسنجی تبیان

نظرسنجی نهایی تبیان در یازدهمین دوره ریاست جمهوری


موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان طی دوره های گذشته انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی نظرسنجی های متعددی را برگزار نموده و همواره نتیجه نظرسنجی ها نزدیک ترین نتایج به نتیجه واقعی انتخابات های گذشته را دارا بوده است. در نتیجه تبیان به عنوان یکی از معتبرترین موسسات برگزاری نظرسنجی های انتخابات شناخته شده است.


نظرسنجی تبیان

یکی از مهم ترین نظرسنجی های سایت تبیان، نظرسنجی های انتخاباتی است. بر خلاف برخی سایت های خبری سیاسی، سایت تبیان همواره کوشیده با انتخاب روش های درست نمونه گیری و تحلیل، تصویری واقعی تر از افکار عمومی ایرانیان در زمینه انتخابات ارائه نماید. یکی از آسیب های جدی در زمینه انجام نظرسنجی های مهم و حساسی چون نظرسنجی های انتخاباتی در سایت های خبری و با روش های اینترنتی، محدود بودن نمونه آماری نظرسنجی، امکان رای دهی مکرر و تمرکز بر مخاطبان وب سایت و بازتاب دادن صرف علایق آنان است.

اما سایت تبیان در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم با توجه به روش های علمی و آماری نظرسنجی مانند نظرسنجی های  انتخاباتهای گذشته تصویری واقعی تر از خواست و اراده ایرانیان در پای صندوق های رای به دست آورد.

از این نمونه ها می توان به

نظرسنجی شورای شهر تهران در سال ٨٥

و

نظرسنجی دور دهم ریاست جمهوری در سال ٨٨

(گزارش های آماری نظرسنجی دور دهم ریاست جمهوری در سال ٨٨)

اشاره کرد.

تبیان به نمونه آماری ابتدایی اکتفا نکرده و برای توصیف بهتر گرایش های جامعه آماری، به شکل مداوم از طریق روش علمی رایج و پذیرفته شده "نمونه گیری تصادفی" به پیمایش افکار عمومی مشغول بود. نمونه آماری دوم ما با پیامک به شماره های تصادفی در سراسر کشور به دست آمد

در نظرسنجی نهایی یازدهمین دوره ریاست جمهوری،‌تبیان نظر سنجی انتخاباتی خود را بر دو نمونه آماری مختلف استوار کرد.  نمونه اول آماری ما اعضای سایت تبیان بودند.  یکی از افتخارات و نقاط قوت  تبیان داشتن طیف گسترده و وسیعی از مخاطبان و کاربران در سراسر کشور است. سایت موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان به عنوان یکی از پربازدیدترین و پرمخاطب ترین پایگاه های اطلاع رسانی کشور، دارای شبکه گسترده ای از مخاطبان در اقصی نقاط میهن اسلامی است. کاربران  سایت تبیان در شهرهای بزرگ، کوچک، روستاها و تمام استان های کشور پراکنده اند و دارای تنوع بسیار در گرایش های سیاسی می باشند. تبیان با  چند صدهزار کاربر تایید شده که دارای فرم های عضویت در موسسه می باشند، با یکی از بزرگترین گروه های مخاطب دائم و شناخته شده را در فضای مجازی کشور  در ارتباط است.  بر اساس تحلیل ها و آنالیزهای دقیق انجام  شده ، کاربران تبیان اگرچه اکثریت جوان هستند، اما زمینه های طبقاتی آنها متفاوت بوده  و دارای تنوع  و تکثر بسیار جالب توجه جغرافیایی و اجتماعی می باشند. در واقع در نمونه اول تبیان هر عضو می توانست یک رای دهد و تعدد آرا ممکن نبود. به علاوه اگر عضوی در میانه نظر سنجی نظر خود را تغییر می داد با شرکت در نظرسنجی تبیان همان رای سابق خود را تغییر می داد.

نمونه دوم آماری تبیان به شکل تصادفی از شبکه تلفن همراه کشور انتخاب شده بودند. در واقع تبیان به نمونه آماری ابتدایی اکتفا نکرده و برای توصیف بهتر گرایش های جامعه آماری، به شکل مداوم از طریق روش علمی رایج و پذیرفته شده "نمونه گیری تصادفی" به پیمایش افکار عمومی مشغول بود. نمونه آماری دوم ما با پیامک ها به شماره های تصادفی در سراسر کشور به دست آمد. در واقع ما کوشیدیم با دریافت نظر نمونه قابل اتکایی از همه هم وطنان، به ویژه افرادی که احتمالا به اینترنت دسترسی ندارند، پیمایش خود را دارای پشتوانه علمی و عملی بیشتری کنیم.  گرچه نتایج نمونه اول و دوم درصدی با هم تفاوت داشت اما عموما با هم همبسته بوده و در رتبه بندی های آرای نامزدها بسیار شبیه هم بود. در واقع معدل آرای دو نمونه محاسبه و اعمال می شد. در این نمونه هم تعدد آرا از طریق یک شماره تلفن همراه امکان پذیر نبود و همچنان اگر شرکت کننده ای در میانه نظرسنجی نظر خود را تغییر می داد با ارسال مجدد پیامک همان رای سابق خود را تغییر می داد.

این آمار نشان می دهد که اگرچه در ابتدای تبلیغات، آرای آقای قالیباف بیشتر بوده و این روند تا میانه راه حفظ می شود، اما از روز 18 خرداد (یک روز پس از مناظره سوم) آرای اقای روحانی به نسبت رشد کرده و پس از دو تا سه روز (احتمالا به علت انصراف آقای عارف و حمایت های متعاقب اعتدال گرایان و اصلاح طلبان) روندی رو به تصاعد می گیرد
نظسنجی تبیان

همانگونه که شما در تصویر نمودار نتایج  ملاحظه می نمایید، تبیان توانسته است روند رو به رشد و تصاعدی آرای  آقای دکتر حسن روحانی در اواخر ایام تبلیغات انتخابات را به تصویر بکشد.  این آمار نشان می دهد که اگرچه در ابتدای تبلیغات، آرای آقای قالیباف بیشتر بوده و این روند تا میانه راه حفظ می شود، اما از روز 18 خرداد (یک روز پس از مناظره سوم) آرای اقای روحانی به نسبت رشد کرده و پس از دو تا سه روز(احتمالا به علت انصراف آقای عارف و حمایت های متعاقب اعتدال گرایان و اصلاح طلبان) روندی رو به تصاعد می گیرد. به نحوی که در روز انتهایی نظر سنجی، از افراد پیمایش شده در آن روز،  نزدیک 44 درصد به آقای روحانی رای می داده اند. در واقع شیب شدید افزایشی نمودار حامیان آقای روحانی در روزهای آخر نشان می دهد که حرکت آرای وی در حال رسیدن به مرز 50 درصد می باشد.  البته نکته مهم و اساسی در این زمینه این است که تحولات و تغییرات در روزهای آخر انتخابات بسیار زیاد بود و سرعت تغییرات از نظرسنجی ها دیگر جلوتر بود.

در نهایت مجموعه تبیان ضمن سپاس از تمام کاربران، مخاطبان و پاسخ گویان به این نظرسنجی، برای جناب آقای روحانی رییس جمهور منتخب آرزوی موفقیت داشته و امیدوار است که در نیل به اهداف دولت تدبیر و امید موفق و موید باشند.

یوسف قاضی زاده
بخش سیاست تبیان