تبیان، دستیار زندگی
بررسیها نشان می‌دهد که مواد آرایشی تقلبی به دلیل رونق بازار مصرف در ایران سود زیادی برای واردکنندگان این محصولات قاچاق و تقلبی به همراه دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لوازم آرایشی تقلبی در تابستان


بررسیها نشان می‌دهد که مواد آرایشی تقلبی به دلیل رونق بازار مصرف در ایران سود زیادی برای واردکنندگان این محصولات قاچاق و تقلبی به همراه دارد.

لوازم ارایش

مصرف نابجا و بی رویه لوازم آرایشی و بهداشتی در میان برخی از افراد جامعه به ویژه نسل جوان و حتی نوجوان، باعث شده که برخی به دنبال واردات محصولات و فرآورده های قاچاق و بی کیفیت به کشور باشند. به طوریکه هم اکنون سهم فرآورده های آرایشی و بهداشتی قاچاق در بازار مصرفی کشور به مراتب بیشتر از فرآورده هایی است که به صورت رسمی وارد می شود و یا اینکه در داخل تولید می شود.

گزارشها از سطح بازار عرضه این قبیل محصولات نشان می دهد که بیش از 90 درصد لوازم آرایشی و بهداشتی به صورت قاچاق از مرزهای جنوبی و غرب وارد کشور می‌شود. از آنجا که تعداد انگشت ‌شماری به دنبال جنس اصل یا همان اورجینال هستند، و یا توان خرید آن را دارند، جنسهای تقلبی بازار داغ و پررونقی دارند.

آمار ارائه شده توسط معاون پیشگیری و هماهنگی سازمانها و استانهای ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان می‌دهد که میزان مصرف فرآورده‌های آرایشی در ایران به یک‌ میلیارد و 200 میلیون دلار می‌رسد. آماری که نشان می‌دهد 10 برابر واردات قانونی - 150 میلیون دلار در سال -  لوازم آرایشی و بهداشتی به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود.

بررسیها نشان می‌دهد که مواد آرایشی تقلبی مارکهای معروف به دلیل رونق بازار مصرف در ایران سود زیادی برای واردکنندگان آن به همراه دارد. بسیاری از این مواد از جمله ادکلن های تقلبی به اسم اصل فروخته می‌شود.

ارزانی، دلیل اصلی مصرف گسترده لوازم آرایشی تقلبی مارکهای معروف است. اکثر آنها نامرغوب هستند و بدون توجه به کیفیت مواد ترکیبی آنها، بیشتر مردم به استفاده این مواد روی آورده‌اند. بسیاری از این محصولات تقلبی در کشورهای همسایه به صورت تجاری تولید می‌شوند و فاقد استانداردهای بهداشتی هستند. این محصولات تقلبی به صورت فله‌ای از عراق، افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس وارد ایران می‌شود.

گزارشها از سطح بازار عرضه این قبیل محصولات نشان می دهد که بیش از 90 درصد لوازم آرایشی و بهداشتی به صورت قاچاق از مرزهای جنوبی و غرب وارد کشور می‌شود. از آنجا که تعداد انگشت ‌شماری به دنبال جنس اصل یا همان اورجینال هستند، و یا توان خرید آن را دارند، جنسهای تقلبی بازار داغ و پررونقی دارند

ایران سومین مصرف‌کننده لوازم آرایشی و بهداشتی در خاورمیانه است. بیش از 50 درصد لوازم آرایشی نظیر کرم پودر، رژلب و ریمل های آرایشی موجود در بازار، تقلبی هستند.

بیشتر مواد آرایشی از جمله کرم‌پودر، رژلب و ریمل‌های آرایشی موجود در بازار تولیدی و مارک کشورهای اروپایی هستند که تقلبی آنها توسط کشورهای امارات متحده عربی و چین وارد بازار شده و تشخیص آنها از مارک‌ اصلی کار هر کسی نیست.

ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم به این نکته اذعان کرده که وزارت بهداشت باید اقداماتی برای واردات کالاها در نظر بگیرد تا یک کالا به مدت زیاد برای اخذ مجوز در گمرک باقی نماند، چرا که طولانی‌شدن زمان ترخیص کالا باعث می‌شود فرد به قاچاق ترغیب شود.

عوارض خطرناك

لوازم آرایش تقلبی انواع و اقسام بیماری‌های پوستی شامل اگزما، حساسیت و حتی عفونت‌های پوستی را به همراه دارد كه به گفته پزشكان حتی می‌تواند مسمومیت‌های داخلی به همراه داشته باشد.

لوازم آرایش استاندارد و معتبر هم ممكن است عوارضی داشته باشد كه مهم‌ترین و شایع‌ترین‌شان، انواع و اقسام‌ حساسیت‌های پوستی است.

کیف لوازم آرایشی

استفاده از مواد آرایشی نامرغوب و غیراستاندارد به دلیل وجود سرب و جیوه در تركیبات آنها، باعث ایجاد عوارضی مانند بیماری‌های گوارشی و اسهال می‌شود.

مواد آرایشی مانند رژلب كه در حین غذا خوردن وارد بدن می‌شوند، در صورت داشتن فلزات سنگین و مواد نامرغوب گیاهی، عوارض ناشناخته‌ای در بدن ایجاد خواهند كرد.

وضعیت بازار

یكی از مسائلی كه در زمینه موارد آرایشی مطرح است مساله قیمت آن است اما بطور طبیعی لوازم تقلبی ارزان‌تر از محصولات اصلی در بازار عرضه می شود.

یكی از معضلات بازار لوازم آرایشی، نبود نمایندگان مارك‌های معتبر این مواد است. در نتیجه نرخ‌های تعیین شده برای این مواد بسیار متفاوت است. علاوه بر آن از سوی مسوولان بر بازار ورود و فروش لوازم آرایشی در كشور نظارت مستمر نمی‌شود. مشكل اصلی از آنجاست كه سعی می‌شود در زمینه مشكلات بازار لوازم آرایشی، صورت مساله پاك شود.

از سویی نمی‌خواهیم تجارتی با نام لوازم آرایشی در ایران داشته باشیم و از سوی دیگر بر نحوه ورود و مصرف این مواد نظارت سیستماتیك نمی‌شود. در نتیجه نمی‌توانیم عوارض پیش آمده در مصرف‌كنندگان مواد آرایشی نامرغوب را بررسی كنیم.

به هنگام مصرف مواد آرایشی حتما باید دقت شود این مواد حداقل یكی از استانداردهای اروپا یا آمریكا را داشته باشند.

دلیل اصلی مصرف گسترده لوازم آرایشی تقلبی مارکهای معروف است. اکثر آنها نامرغوب هستند و بدون توجه به کیفیت مواد ترکیبی آنها، بیشتر مردم به استفاده این مواد روی آورده‌اند. بسیاری از این محصولات تقلبی در کشورهای همسایه به صورت تجاری تولید می‌شوند و فاقد استانداردهای بهداشتی هستند. این محصولات تقلبی به صورت فله‌ای از عراق، افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس وارد ایران می‌شود

بساط لوازم آرایشی در خیابان‌ها

اگرچه حاشیه خیابان‌های شهرهای مختلف كشور این روزها پر از فروشندگان انواع محصولات آرایشی است اما باید تلاش كرد لوازم بهداشتی را از مكان‌های معتبر تهیه كنیم.

مكان‌های معتبر لوازم آرایشی در واقع مكان‌هایی هستند كه نمایندگی فروش برند‌های معتبر لوازم آرایشی را دارند، بر این اساس پیدا كردن این مكان‌ها و درخواست تاییدیه مجوز نمایندگی كار دشواری نیست، اما ماجرا این است كه قیمت لوازم آرایشی استاندارد خیلی بالاتر از لوازم آرایشی غیراستاندارد و تقلبی است. تفاوت قیمت یك رژ غیرتقلبی با تقلبی‌اش دست‌كم حدود 6 هزار تومان است، اما باید عوارض استفاده از نوع تقلبیش را در نظر گرفت.

با این حال، میزان مصرف بالای لوازم آرایشی در كشور و كیفیت نامطلوب قسمت اعظم لوازم آرایشی موجود در بازار در كشور ما بحث پیچیده‌ای محسوب می‌شود.

مردم بهترین بازرسان در تمامی سیستم‌ها هستند و خرید این اقلام از دستفروشان مترو و خیابانی قطعا عوارض جبرای ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

مواد آرایشی فاسد

شهریاری، نایب رئیس كمیسیون بهداشت مجلس راه بهبود چنین وضعیتی را تشكیل سازمان غذا و دارو می داند و می گوید: تشكیل چنین سازمانی البته نیازمند كارشناسی دقیق است و تا مطمئن نشویم كه چنین تصمیمی به بهبود كیفی و كمی خدمات در این عرصه و افزایش بهره‌وری منجر می‌شود، تصمیمی در این زمینه نمی‌گیریم؛ زیرا بعد از تصویب مجلس و تشكیل سازمان غذا و دارو دیگر براحتی نمی‌توان قانون را عوض كرد.مطرح كردن تاسیس سازمانی با نام غذا و دارو كه بر تولید و ورود مواد آرایشی و بهداشتی نیز نظارت خواهد داشت؛ در حالی مطرح می‌شود كه وزارت بهداشت یا در آینده همین سازمان، تنها قسمتی از ماجرا هستند.

وزارت بهداشت قدرت قهری ندارد، استفاده از قدرت قهری برای جلوگیری از ورود یا قاچاق لوازم آرایشی غیربهداشتی به وزارت بازرگانی، نیروی انتظامی، كنترل مرزها، گمرك و سایر نهاد‌ها نیز مربوط می‌شود اما به نظر می‌رسد هماهنگی لازم میان این نهادها وجود ندارد.

به همین دلیل است كه در حال حاضر دستفروشی این لوازم در همه خیابان‌های شهر و كشور رایج است. اتفاقا حضور تجارت هرمی در این حوزه حتی بازار سودآور بزرگی را به وجود آورده و فروش لوازم آرایشی كه بهداشتی بودن آن مورد تایید یا تكذیب نیست، خانه به خانه توزیع می‌شود.

فرآوری : طاهره رشیدی
بخش اجتماعی تبیان

منابع : 1-تابنک / 2- خبرگزاری مهر