تبیان، دستیار زندگی
امروز «دوشنبه» برابر با پنجم فروردین 1392 و سیزدهم جمادی الاولی 1434 هجری قمری و بیست و پنجم مارس سال 2013 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران به شرح زیر است:
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پنجم فروردین در آینه تاریخ معاصر

رخداد تاریخی

امروز «دوشنبه» برابر با پنجم فروردین 1392 و سیزدهم جمادی الاولی 1434 هجری قمری و بیست و پنجم مارس سال 2013 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران به شرح زیر است:

5 فروردین 1369

وزارت خارجه ایران پیروزی جنبش «سوآپو» بر رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی و ایجاد کشور «نامیبیا» را یک پیروزی برای ملت این کشور و گامی بزرگ برای محو آپارتاید خواند. به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، ایران با قطع رابطه با آفریقای جنوبی و حمایت از جنبش های آزادی بخش، از سازمان مردمی سواپو به رهبری سام نجوما حمایت سیاسی کرده بود و درمجامع بین المللی بر استقلال این کشور تاکید داشت.

5 فروردین 1358

«امام خمینی(ره)» در پیامی فرمودند : «اینجانب بیش از 15 سال است که خطر اسرائیل را گوشزد کرده ام و به دول و ملت عرب این حقیقت را اعلام نموده ام. اکنون با طرح استعماری صلح مصر و اسرائیل، این خطر بیشتر، نزدیک تر و جدی تر شده است.»

5 فروردین 1351

سقوط عظیم ترین بهمن جهان با 30 متر ارتفاع و 500 متر طول، صدها اتومبیل را در جاده هراز واقع در شمال ایران، مدفون کرد.

5 فروردین 1349

«نیکلای پادگورنی» رییس جمهوری شوروی برای دیدار رسمی شش روزه از ایران، وارد تهران شد.

5 فروردین 1342

در پی حمله مأموران رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه و کشتار طلاب و روحانیون، جامعه روحانیت تهران مردم را به اعتصاب عمومی فرا خواند.

5 فروردین 1333

زلزله شدیدی در قریه جزنیان طالقان به وقوع پیوست. این زلزله، باعث رانش و شکاف برداشتن زمین در این منطقه و در نتیجه فرو رفتن خانه ها و تلفات بسیار در این روستا شد.

5 فروردین 1330

همزمان با تصویب طرح ملی شدن صنعت نفت ایران، از سوی دو مجلس شورا و سنا، به منظور جلوگیری از اخلال گری دولت انگلیس، در خوزستان حکومت نظامی اعلام شد. شرکت نفت ایران و انگلیس به منظور ایجاد جو تشنج در مناطق نفت خیز، از پرداخت 30 درصد فوق العاده دستمزد کارگران نفت بندر معشور، آغاجاری، لالی و نفت سفید امتناع ورزیده و این امر موجب اعتصاب کارگران شده بود.

5 فروردین 1325

دولت اتحاد جماهیر شوروی اعلام کرد مسکو عملیات خروج نیروهایش را از خاک ایران آغاز کرده است. این اعلام چهار روز پس از اولتیماتوم «ترومن» به «استالین» راجع به ضرورت خروج نظامیان روس از ایران منتشر شد.

5 فروردین 1301

نمایندگی سیاسی ایران در مصر به سطح سفارت ارتقا یافت و میرزا فتح الله خان امیر ارفع که قبلا سرکنسول بود، به عنوان نخستین وزیر مختار ایران در مصر تعیین شد.

5 فروردین 1298

سردار «معظم خراسانی»(تیمور تاش) باهدف مبارزه علیه نیروهای «میرزا کوچک خان جنگلی» به حکمرانی گیلان منصوب شد.

5 فروردین 1289

«میرزا علی قلی خان کاشی»(نبیل الدوله) جانشین «ممتاز الملک» وزیر مختار ایران در امریکا شد. «ممتاز الملک» که در سال 1285، این پست را در اختیار داشت، پس از بازگشت به ایران در کابینه ولیخان سپهدار اعظم به وزارت علوم و معارف منصوب شد.

تنظیم: هومن بهلولی