تبیان، دستیار زندگی
انجام واجبات و ترك محرمات اولین قدم برای حركت و به عبارتی اولین و اخرین قدم سالك است. و بعد از آن اگر تشخیص می دادند كه طرف واقعاً این ها را رعایت می كند، كم كم ابواب معرفتی را برایش باز می كردند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چگونه آدم شوم؟!!


انجام واجبات و ترک محرمات اولین قدم برای حركت و به عبارتی اولین و اخرین قدم سالك است. و بعد از آن اگر تشخیص می دادند كه طرف واقعاً این ها را رعایت می كند، كم كم ابواب معرفتی را برایش باز می كردند.


نفس

با کدام نفس باید مبارزه کرد؟

در آیات و روایات تاکید فراوان به مبارزه و جهاد با نفس شده است. در این جا سوالی مطرح می شود که با توجه به مراتب چند گانه نفس، مقصود کدام نفس است که مجاهده با آن ضروری و اجتناب ناپذیر خواهد بود.

پاسخ این است که معلوم است که با نفس ملهمه، لوّامه و یا مطمئنه مبارزه نمی کنند، چون آن ها وسیله کمال انسانند با نفسی باید مبارزه کرد که باعث فساد و تباهی انسان می شود و آن نفس اماره است که از درون به بدی فرمان می دهد؛ چنان که قرآن می فرماید: «و ما ابرّی نفسی انّ النفس لاماره بالسوء الا ما رحم ربّی؛ هرگز نفس خود را تبرئه نمی کنم که نفس (سرکش) بسیار به بدی ها فرمان می دهد» (یوسف / 53)

رسول گرامی اسلام مبارزه با نفس را «جهاد اکبر» نامیده و نفس را سخت ترین دشمنان خوانده است و در آیات و روایات و توصیه های اخلاقی و عرفانی و ادبیات ما، از آن نکوهشی بسیار شده و پیروی هوای نفس سرچشمه همه خطاها و گمراهی ها به شمار آمده است و سبب هلاکت و نابودی انسان می گردد.

بنابراین هدف از مبارزه با نفس، نفس اماره است که البته باید نخست راه های مبارزه با آن را فرا گرفت و سپس در مقام عمل با استعانت از خدای سبحان با آن مبارزه کرد. شاید از این طریق خدمتی به راهیان ره سیر و سلوک انجام گیرد.

نصیحتی از عارف بی بدیل، آیةالله انصاری همدانی (قدس سره)

توصیه ایشان برای سالك و هر كه می خواهد دستورالعملی بگیرد رعایت حریم شرع و واجبات است. انجام واجبات و ترك محرمات اولین قدم برای حركت و به عبارتی اولین و اخرین قدم سالك است. و بعد از آن اگر تشخیص می دادند كه طرف واقعاً این ها را رعایت می كند، كم كم ابواب معرفتی را برایش باز می كردند.

در تمام امور به نفع آخرتی بیندیش ،اگر به کسی کمک می کنی اگر قراردادی را می خواهی ببندی.در هر کاری ببین آیا برای آخرتت نفعی دارد یا نه ،اگر نفعی برای آخرت نداشت آن کار را رها کن

استاد كریم محمود حقیقی در مورد اهتمام آقای انصاری همدانی در حریم شرع می گوید:

«اولین روزی كه بنده خدمت آقای انصاری رسیدم به دست و پاشون افتادم و التماس و گریه زیادی كردم كه آقا چه كار كنم آدم بشم؟ ایشون با یك لبخندی فرمودند: كاری نداره! هر چی خدا گفته بكن، بكن، هر چی خدا گفته نكن، نكن»

«یك بار هم آقای نجابت برای ایشان نامه می نویسد و می گوید: گاهی جوان هایی دور و بر ما می آیند و می روند، بعضی پنج شش ماه و بعضی یك سال می مانند، سپس می روند، به این ها چه دستورالعمل هایی داده شود؟ چگونه سلوك كنند؟

آقای انصاری پاسخ می دهد كه احكام شرع را به اینان بیاموز. اگر رفتند به دردشان می خورد و اگر هم ماندند، كمك راهشان است.»

کلید سعادت را پیدا کنید

اول از همه  :

همت و توبه را  در پیش بگیر  یعنی  قدم اول  همت  هست و توبه از گذشته و اعمال و کرده هایی که از آن ناراضی هستیم.

دوم اینکه :

هر صبح  قصد جدی کن که هر کاری در طول روز برایت پیش آمد ، رضایت خدا  را در نظر بگیری.

هدف از مبارزه با نفس، نفس اماره است که البته باید نخست راه های مبارزه با آن را فرا گرفت و سپس در مقام عمل با استعانت از خدای سبحان با آن مبارزه کرد. شاید از این طریق خدمتی به راهیان ره سیر و سلوک انجام گیرد

سوم اینکه :

در تمام امور به نفع آخرتی بیندیش ،اگر به کسی کمک می کنی اگر  قراردادی را می خواهی ببندی.در هر کاری ببین آیا برای آخرتت نفعی دارد یا نه ،اگر نفعی برای آخرت نداشت آن کار را رها کن .

این  حال را تا شب ، در تک تک ثانیه ها داشته باش. شب قبل از خواب هم 5 دقیقه وقت بزار و فکر کن به کرده های خودت

هر جا  کاره خوبی انجام شد ،خدا رو شکر کن و هر جا کاره اشتباهی انجام شد استغفار کن .

این  همون کلید سعادت است

بیایم تصمیم جدی بگیریم که :

بر خوردن و نوشیدنمون کنترل داشته باشم

به حرف زدنهامون بیشتر توجه کنیم

در معاشرت و خواب هم افراط و تفریط  نکنیم

فرصت های عمرمون رو غنیمت بشمریم

هر ثانیه یه فرصت تازه برای پرواز هست

                                                                                                                                        فرآوری : زهرا اجلال

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع :

بیانات حجت الاسلام قرائتی در در س هایی از قران

سیر سالک عارف انصاری همدانی

حرّانی، حسن بن علی، تحف العقول

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.