تبیان، دستیار زندگی
امام خمینی در رابطه با شیخ فضل الله محلاتی می فرمایند: شهید عزیز عمر خود را در راه انقلاب صرف کرد و باید گفت یکی از چهره های درخشان انقلاب بود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ستاره اخلاق

امام و شهید محلاتی

امام خمینی در رابطه با شیخ فضل الله محلاتی می فرمایند: شهید عزیز عمر خود را در راه انقلاب صرف کرد و باید گفت یکی از چهره های درخشان انقلاب بود.

اشاره

امام خمینی در رابطه با شیخ فضل الله محلاتی می فرمایند:

« حجت الاسلام حاج شیخ فضل اللّه محلاتى، شهید عزیزى را كه من و شما او را مى‏شناسیم، عمر خود را در راه انقلاب صرف كرد و باید گفت یكى از چهره‏هاى درخشان انقلاب بود و در این راه كه راه خداوند است تحمل سختى‏ها نمود و رنج‏ها كشید و با قامت استوار ایستادگى كرد.»

تولد

فضل اللّه  محلاتى فرزند حاج غلامحسین در 18تیرماه سال 1309ه.ش در خانواده‏اى كشاورز و مذهبى، دوستدار اهل بیت عصمت و طهارت علیهما لسلام در شهرستان محلات به دنیا آمد.

پدر و مادر با ایمان و پرهیزگارشهید محلاتی در حالى كه از نعمت حتی یک ذره سواد بى‏بهره بودند، هرگز حدس نمى‏زدند كه روزى فرزند برمند و شجاع آنها در سرنوشت انقلاب اسلامی ایران  نقشی بزرگ ایفا كند، و در ساختن جامعه بزرگ اسلامی سهیم باشد و تا آنجا پیش برود كه اولین حج ابراهیمى و محمدى (ص)ایران اسلامى در سال 1358 هجری شمسی با مسؤولیت وى و همرزم بزرگوارش؛ حجت الاسلام انوارى برگزار شود و توفیق هدایت و نظارت مستقیم بر « سپاه پاسداران انقلاب اسلامى» نصیبش گردد.

اما تاریخ نشان داد كه « فضل خدا» و استعداد و سخت كوشى انسان مى‏تواند چنین معجزه‏اى را بوجود آورد.

ویژگی های اخلاقی

مرد عمل

شهید محلاتی تنها اهل سخن و سخنورى نبود، بلكه اهل عمل بود. گویا این كلام خداوند متعال را همیشه در خاطر داشت كه: « یا ایّها الّذین آمنوا لم تقولون ما لا تفعلون كبر مقتا عنداللّه ان تقولوا ما لا تفعلون»؛ اى كسانى كه ایمان آورده‏اید، چرا آنچه را عمل نمى‏كنید به زبان مى‏گویید، اینكه سخنى بگویید و در عمل خلاف آن را عمل كنید، خدا را به خشم و غضب در مى‏آورد.

بدین سبب او سعى مى‏كرد اول عمل كند بعد سخن بگوید و با چنین باوری بود كه در همه صحنه‏هاى سخت مبارزات در زمان طاغوت و هنگام پیروزى و بعد از آن حاضر بود.

شب زنده داری

با این حال، آنگونه نبود كه زندگى مبارزاتیش او را از عبادات و شب زنده دارى و ارتباط با معبود و راز و نیاز با او باز دارد، بلكه مى‏توان گفت، استقامت و پایداریش در راه انقلاب و تحمل سختى‏ها و مشكلات نیز در سایه همان راز و نیازها و شب‏زنده‏داریها بود.

حجت الاسلام رسولى محلاتى مى‏گوید:

« در سفرهایى كه با هم مى‏رفتیم، حالات عجیبى در ایشان دیده بودم، گاهى در نماز شب چنان گریه مى‏كرد كه نمى‏شد جلویش را بگیرى، وقتى در قم بودیم، از برنامه‏هاى طلبه‏ها یكى حضور در نماز جماعت بود، شهید محلاتى از طلبه‏هایى بود كه نماز جماعتش ترك نمى‏شد.»

خوشرفتارى

همسر شهید محلاتی مى‏گوید: « متواضع بود و خوش برخورد، گاهى اوقات مى‏گفتم فلان شخص مجاهد است ؛ یا منافق است، مى‏گفت: پس من باید احترام بیشترى به او بگذارم تا جذب اسلام شود.»

حاج احمد فرزند شهید مى‏گوید: « با اتوبوس مى‏رفتیم مشهد، راننده نوار موسیقى گذاشته بود. پدرم از جایش بلند شد، رفت پیش راننده، خیلى آرام و محترمانه خواست كه خاموش كند، راننده توجهى نكرد، بى‏ادبى هم كرد.

هنگام ظهر، اتوبوس براى ناهار در جایى نگه داشت، همراهمان ناهار داشتیم پدرم رفت و با اصرار راننده را آورد و با هم غدا خوردیم، ادب و متانت پدرم، احترامى كه به راننده گذاشته بود، چنان او را تحت تأثیر قرار داد كه از بابت كارش پشت سر هم عذرخواهى مى‏كرد. بعدها هم ارتباطش با پدرم برقرار ماند، و پدر كمكهاى زیادى به او كرد. »

آیت اللّه مهدوى كنى مى‏گوید: « شهید محلاتى هیچ وقت قهر نمى‏كرد، چون احساس وظیفه مى‏كرد. و مى‏دانست كه باید كار كند، بعد از انقلاب حوادث زیادى اتفاق افتاد و در این حوادث، به شهید محلاتى هم بى‏مهرى زیادى شد. اگر او آدمى معمولى بود، خیلى زود كنار مى‏نشست و به اصطلاح قهر مى‏كرد».

ساده زیستى

حجت الاسلام رازینى مى‏گوید:

« ساده زندگى مى‏كرد، در وضع زندگى‏اش تغییرى ندیدیم، قل از انقلاب یك خانه از خودش داشت كه این اواخر بعد از شهادتش، تعمیر شد، منزلشان تا آخر همان بود. وسیله نقلیه‏شان همان بود كه از طرف سپاه یا نهادهاى دیگر در اختیارشان مى‏گذاشتند. سرمایه‏اى یا اندوخته شخصى در جایى نداشت.»


منابع :

1- معراج شهادت.

2- کتاب پرواز در پرواز.

3- کتاب ستارگان حرم.

4- صحیفه نور.

تهیه وفرآوری: علی فریادرس -گروه حوزه علمیه