تبیان، دستیار زندگی
این هفته در رقابت‌های لیگ برتر انگلیس،‌هفته داربی‌ها بود .......
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پر تنش ترین داربی های دنیا

پر تنش ترین داربی ها

این هفته در رقابت‌های لیگ برتر انگلیس،‌هفته داربی‌ها بود.

نیوكاسل- ساندرلند، استون‌ویلا- بیرمنگام و آرسنال-وستهام دیدارهایی بود كه در آن تیم‌های همشهری در مقابل هم قرار گرفتند! همشهری‌هایی كه در خاطراتشان، لحظه‌های تلخی نیز به یادگار مانده است.

حمله هواداران ساندرلند به جویی بارتون هنگام گرم كردن كنار زمین در سال 2008، درگیری هفت سال قبل دیان دابلین با رایی سوج و كف‌ گرگی پاتریك‌ویرا به صورت نیل راداك در سال 1999 از جمله این خاطراتند. با این وجود تنش‌ و درگیری‌های میان این تیم‌ها هیچگاه به اندازه‌ای نبوده كه بتوان این داربی‌ها را در بین خصمانه‌ترین داربی‌های دنیا جای داد. نشریه میرور به مناسبت برگزاری سه داربی در رقابت‌های این هفته لیگ‌برتر، نگاهی داشته به 10 داربی پرتنش جهان. نكته جالب این فهرست، حضور داربی پرسپولیس-استقلال در این بین است.

استقلال- پرسپولیس (ایران)

رویارویی دو رقیب سرسخت پایتخت ایران را «نبرد تهران» نامیده‌اند. در این داربی معمولا ورزشگاه آزادی با 100هزار تماشاگر پر می‌شود و همین مساله موجب شده تا بسیاری از دیدارهای دو تیم با دردسرهایی همراه باشد. شكستن صندلی و ریختن آشغال به داخل زمین اتفاق‌هایی معمول هستند اما وقتی خشونت اوج می‌گیرد، می‌توان انتظار درگیری و زدوخورد بین هواداران دو تیم را نیز داشت. فدراسیون فوتبال ایران برای اینكه به جانبداری از هیچ تیمی متهم نشود، سال‌ها از داوران خارجی برای این دیدار استفاده می‌كرد و پس از برگزاری بازی نیز تیم داوری را بلافاصله به كشورشان باز می‌گرداند.

گلن توران- لین فیلد (ایرلند شمالی)

موفق‌ترین باشگاه‌های فوتبال در تاریخ ایرلندشمالی و دو تیم بزرگ شهر بلفاست. دیدار دو تیم غالبا با درگیری هولیگان‌های دو تیم همراه است. در سال 2008 پرتاب مواد آتش‌زا به داخل زمین موجب شد تا بازی برای دقایقی متوقف شود. در سال 1985 در فینال جام‌حذفی، هواداران گلن‌ توران با بردن یك خوك به ورزشگاه كه با طرح پیراهن لین‌فیلد رنگ شده بود، خشم هواداران رقیب را برانگیختند.

بنفیكا- پورتو (پرتغال)

به طور سنتی بنفیكا نماینده جنوب و پورتو نماینده شمال پرتغال است. به همین دلیل داربی‌های آنها همواره سرشار از درگیری بوده است و همین مساله موجب شده تا در بازی دست كم 800 نیروی پلیس در ورزشگاه حضور پیدا كند. تنش‌های بین دو تیم در سال‌های اخیر با متهم كردن تیم رقیب به تبانی و همچنین انتقال بحث‌برانگیز كریستین رودریگز به پورتو در سال 2008 فزونی یافته است. این سومین انتقال مستقیم بازیكن بین این دو رقیب قدیمی بود. طولانی‌ترین و معروف‌ترین رقابت‌ و درگیری بین دو بازیكن از دو تیم نیز در دهه 1990 میان ژائو پینتو از بنفیكا و پائولینیو سانتوس از پورتو در جریان بود. پینتو زمانی در این مورد گفت:«پائولینیو خیلی خشن است. او تنها با یك هدف وارد زمین می‌شد: مهار كردن من. اما باید این مساله را پذیرفت زیرا داربی‌ها مانند جنگ هستند.»

آژاكس -فاینورد (هلند)

بزرگ‌ترین رقابت فوتبال هلند در یك داربی واقعی نیست. آژاكس تیم شهر آمستردام است و فاینورد متعلق به روتردام در 40 مایلی پایتخت. اما مانند دیدار رئال و بارسا، این بازی در هلند به «كلاسیك» شهرت دارد. معروف‌ترین درگیری هواداران دو تیم در سال 1997 رخ داد. زد و خورد آنها در داخل زمین كه به «نبرد بورویك» مشهور شد با مرگ یك نفر و مجروح شدن بسیاری خاتمه یافت. این مساله موجب شد تا یك كمپین بر ضد هولیگانیسم در هلند شكل بگیرد اما تنها هفت سال بعد و در دیدار برگشت سال 2004، اولتراهای آژاكس خورخه آكونیا، بازیكن فاینورد را مصدوم و روانه بیمارستان كردند و چیزی نمانده بود كه رابین فن‌پرسی نیز سرنوشت مشابهی پیدا كند.

پر تنش ترین داربی ها

رئال - بارسلونا (اسپانیا)

تنها هواداران اندكی هستند كه جسارت رفتن به ورزشگاه رقیب در ال‌كلاسیكو را دارند. سابقه دشمنی بین دو باشگاه رئال و بارسا به دوران ژنرال فرانكو و تلاش او برای محو كردن فرهنگ و هویت كاتالانی باز می‌گردد. زمانی كه در سال 1943 و در بازی رفت دیدار فینال جام‌حذفی (كه آن زمان جام ژنرال‌ها نامیده می‌شد) رئالی‌ها سه بر صفر شكست خوردند، فرانكو بسیار خشمگین شد. به همین دلیل پیش از بازی برگشت رییس مركز امنیت دولت وقت اسپانیا به رختكن بارسلونا رفت و به بازیكنان این تیم گفت:«شما تنها به دلیل سخاوتمندی رژیم‌ كه عدم وطن‌پرستی‌تان را بخشیده است، فرصت بازی در این مسابقه را پیدا كرده‌اید.» و بارسا بازی برگشت را 11-1 واگذار كرد.

آلفردو دی‌استفانو، بزرگترین بازیكن تاریخ رئال، نیز یكی از دلایل اختلاف میان دو باشگاه بود. او كه برای باشگاه كلمبیایی یوگوتا بازی می‌كرد، در سال 1953 در دیداری دوستانه مقابل رئال قرار گرفت و درخشش‌اش در این بازی، توجه مسوولان باشگاه بارسلونا را جلب كرد، اما مشكلاتی كه بر سر عقد قرارداد او با باشگاه كاتالانی به وجود آمد موجب شد تا فیفا در سال 1953 دستور دهد كه او برای چهار فصل به طور یك فصل در میان برای بارسا و رئال بازی كند. اما دخالت‌های رژیم فرانكو موجب شد تا باشگاه بارسلونا تنها با دریافت چهار میلیون پزوتا از ادعایش در مورد مالكیت دی‌استفانو دست بردارد. دو هفته پس از آن او در ال‌كلاسیكویی كه رئال پنج بر یك به سود خود خاتمه داد، دو بار دروازه تیمی را كه قرار بود به آن بپیوندد، باز كرد. در سال 2002 رئالی‌ها صدمین سالگرد تاسیس باشگاه‌شان را جشن گرفتند. در ماه مارس آن سال در دیداری كه ژاوی و زیدان برای اولین‌بار در ال‌كلاسیكو گلزنی كردند، هواداران بارسا در نوكمپ پلاكاردی بزرگ نصب كردند كه روی آن نوشته شده بود:«100 سال قدمت، 100 سال عقب‌ماندگی». جابه‌جایی یك بازیكن بین دو تیم نیز هیچگاه فرجام خوبی برای آن بازیكن نداشته است. وقتی فیگو كه كاپیتان و ستاره بارسا بود، با پیشنهاد اغواگرانه رئالی‌ها به سانتیاگو برنابئو پیوست، در بازگشت به نوكمپ با پذیرایی عجیبی مواجه شد. او در اولین بازی‌اش برابر بارسا با هواداران خشمگین مواجه شد كه هر چه در دسترس‌شان بود، از بطری‌های آب و فندك تا چاقو و سكه به سویش پرتاب كردند. و البته به یادماندنی‌ترین آنها كله یك خوك بود كه به تیتر اول روزنامه‌های مادریدی تبدیل شد.

پارتیزان- ستاره سرخ بلگرد (صربستان)

این داربی كه بین دو رقیب سرسخت بلگرادی برگزار می‌شود،به «داربی جاودانی» شهرت دارد. تقریبا 50درصد صرب‌ها طرفدار ستاره سرخ هستند و 30 درصد نیز از پارتیزان حمایت می‌كنند؛ تیمی كه به هوادارانش لقب «قبركن‌ها» داده‌اند. آخرین نمونه از درگیری‌های دو باشگاه این فصل با پیوستن ولادیمیر استویكوویچ، دروازه‌بان سابق ستاره سرخ به پارتیزان رقم خورد. او كه برای یك فصل به ویگان رفته بود، در بازگشت به فوتبال صربستان پیراهن تیم رقیب را بر تن كرد و این مساله جنجال‌های زیادی را موجب شد.هواداران ستاره سرخ او را تهدید به مرگ كردند و مدیران باشگاه پارتیزان نیز مجبور شدند برای حفاظت از او و خانواده‌اش بادیگارد استخدام كنند. گفته می‌شود در قرارداد او و باشگاه پارتیزان‌ بندی گنجانده شده كه براساس آن او نمی‌تواند بار دیگر به ستاره سرخ بازگردد.

پر تنش ترین داربی ها

رم- لاتزیو (ایتالیا)

داربی دلاكاپیتاله بین لاتزیو (كه در سال 1927 توسط فاشیست‌ها پایه‌گذاری شد) و آ‌ اس رم، پر تنش‌ترین داربی ایتالیا و حتی جهان است. 30 سال قبل وینچنزو پاپارلی، یكی از هواداران لاتزیو، با نارنجكی كه هواداران رم مستقیما به سمت صورتش پرتاب كردند كشته شد و این اولین مرگ در فوتبال ایتالیا بود. پنج فصل قبل نیز اولتراهای رم با انتشار شایعه قتل یك پسر بچه توسط پلیس پیش از شروع بازی، موجب به تعویق افتادن این دیدار شدند. چهار دقیقه پیش از پایان نیمه اول نیز بار دیگر درگیری‌های هواداران موجب توقف بازی شد و فرانچسكو توتی، كاپیتان جالوروسی،‌از هولیگان‌های رمی خواست تا دست از خشونت بردارند. درگیری‌ها موجب شد تا نیروهای پلیس مجبور به دخالت شوند و در نهایت با دستگیری 13 نفر و مجروح شدن 170 نیروی پلیس این درگیری‌ها خاتمه یافت.

بوكاجونیورز- ریورپلات (آرژانتین)

این دو باشگاه رقیب بوئنوس آیرسی تنها در هفت كیلومتری هم قرار دارند اما اختلاف طبقاتی هواداران‌شان فاصله زیادی میان آنها ایجاد كرده است. تقریبا 70درصد هواداران فوتبال در آرژانتین طرفدار یكی از دو تیم بوكاجونیورز یا ریورپلات هستند. هواداران بوكا را طبقه كارگر و ساكنان محلات فقیرنشین تشكیل می‌دهند (و به همین دلیل ریورپلاتی‌ها به آنها لقب «خوك‌ها»داده‌اند.) و در مقابل هواداران ریورپلات كه به میلیونرها معروفند را افراد مرفه جامعه تشكیل می‌دهند (طرفداران بوكا به آنها لقب «جوجه‌ها» داده‌اند زیرا معتقدند آنها از هر چیزی می‌ترسند.) به این داربی - كه نشریه گاردین آن را در صدر فهرست 50 رویداد ورزشی كه پیش از مرگ باید دید، قرار داده- لقب سوپر كلاسیكو داده‌اند و پرتاب مواد آتش‌زا، درگیری هواداران و شعارهای تند علیه تیم رقیب از اتفاقات كاملا معمولی آن محسوب می‌شود.

گالاتاسرای- فنرباغچه (تركیه)

اگر چه هر دو تیم متعلق به شهر استانبول هستند اما به دو قاره متفاوت تعلق دارند. گالا در بخش اروپایی شهر و فنر در بخش آسیایی و كارگرنشین شهر قرار دارد. در 190 بازی گذشته دو تیم بارها پلیس مجبور به مداخله شده تا به درگیری هواداران پایان دهد. فینال‌های جام‌حذفی بین این دو تیم نیز همواره از جذابیت‌های بالایی برخوردار بوده، اما در سال 1996 گرام سونس، سرمربی وقت گالا بود كه جرقه درگیری‌های بازی را زد. گالا در دیدار رفت یك بر صفر به پیروزی رسید. اما در دیدار برگشت تیم حریف خیلی زود نتیجه را جبران كرد اما در وقت‌های اضافه، دین ساندرز گل پیروزی‌بخش گالا را وارد دروازه حریف كرد و پس از آن بود كه سونس وارد زمین شد و حركات تحریك‌آمیزش، موجب آغاز درگیری‌ها شد.

رنجرز - سلتیك (اسكاتلند)

دشمنی و رقابت هواداران این دو تیم علتی متفاوت با همه دیدارهای قبلی دارد. رنجرزها كاتولیك و سلتیكی‌ها پروتستان هستند و این اختلاف مذهبی، دلیل اصلی درگیری هواداران دو تیم در داربی گلاسكو است. در دهه 1970 كه در درگیری‌های آزادیخواهان ایرلند شمالی با حكومت مركزی بریتانیا به اوج رسیده بود، هواداران سلتیك در بازی‌های‌شان در حمایت از آنها شعارهایی سر می‌دادند و در مقابل هواداران رنجرز تمایل‌شان به حكومت پادشاهی را با ترانه‌هایی كه می‌خواندند ابراز می‌كردند. در سال 1995 گروهی از هواداران رنجرز با حمله به مارك اسكات، یكی از هواداران سلتیك، او را با ضربات چاقو به قتل رساندند. در سال 2002 نیز پس از اینكه گروهی از هواداران سلتیك پلاكاردهایی در حمایت از مردم فلسطین به ورزشگاه آوردند، رنجرزی‌ها این حركت را با آوردن پرچم‌های اسرائیل پاسخ دادند.

منبع: گل

تنظیم برای تبیان: حسین محمدی