تبیان، دستیار زندگی
این دعوت نامه را یكى از شركت هاى برگزارکننده کنسرت فرستاده است و نیز تهیه نیازهای ضروری مانند محل اقامت در هتل را نیز به عهده گرفته است ، افزون بر آن
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چک سفید اسرائیل برای خوانندگان مشهور

نگاهی اجمالی به همراهی خوانندگان با مردم مظلوم لبنان و فلسطین

گروه پایداری تبیان: هنرمندان عرب سال ها است که در کنار مردم مظلوم فلسطین و لبنان قرار گرفته و حامی و پشتیبان آن‌ها هستند. مخصوصاً خوانندگان در کشورهای عربی جایگاه ویژه‌ و مؤثری بین مردم دارند که تاکنون نیز توانسته اند به‌ زیبایی از جایگاه خود جهت حمایت‌ از مقاومت استفاده کنند. حالا پس از سال‌ها سفر یک خواننده عراقی به تل آویو، رژیم اشغالگر قدس را ذوق‌ زده کرده است.

در این گزارش پس از نگاه به این موضوع که حتی بنابر اذعان رسانه‌های حامی رژیم صهیونیستی تنها یک استثناء توصیف شده‌است، به حمایت های  خوانندگان از آرمان مردم فلسطین اشاره خواهیم کرد.

خواننده عشق صدام مهمان تنهای تل آویو !

چک سفید اسرائیل برای خوانندگان مشهور

چندی پیش پایگاه خبری لبنانی‌ ها در اسرائیل خبر داد: در یک اقدام بی‌سابقه در نوع خود اسماعیل فاضل خواننده عراقی به اسرائیل سفر کرد تا در تل آویو و در برابر صدها تن از یهودیان اسرائیلی اجرای موسیقی داشته باشد. در این مراسم که سه ساعت به طول کشید، اسماعیل فاضل ترانه‌هایی سنتی با سبک موسیقی بغدادی و بصر‌ه‌ای خواند. فاضل در این مراسم، از سفر خود به اسرائیل و استقبال گرمی که از سوی مردم آن برای وی صورت گرفته است ابراز خوشنودی کرد. وی در پاسخ سئوالی که در ابتدای این مراسم از وی پرسیده شده بود گفت: من به عنوان یک هنرمند عرب عراقی هیچ ترسی از وارد شدن به اسرائیل نداشتم و حتی الان نسبت به حضور خود در این کشور افتخار می‌کنم.

پایگاه خبری لبنانی‌ها در اسرائیل با ذوق و شوق بسیار در پایان این خبر افزود: گام اخیری که این هنرمند برداشته است چیزی جز ترجمه این واقعیت نیست که برخی مردم عرب خواستار پایان یافتن حس دشمنی با دولت اسرائیل و برقراری صلح با مردم آن‌ هستند.

پیش از آن روزنامه اسرائیلی بدیعوت آحورث نیز ضمن گزارشی با عنوان "از بغداد تا تل آویو "به ‌مناسبت سفر فاضل به اسرائیل اقدام به معرفی این خواننده عرب زبان 45 ساله ساکن استرالیا و مصاحبه با وی کرد. او در این مصاحبه شرایط دوران حکومت صدام را برای فعالیت‌های هنری خود بهتر از زمان فعلی توصیف کرده و گفت: در آن زمان ما در کمال آزادی بودیم و همه چیز رایگان بود... همه چیز. آن‌ زمان شاهد رشد خوبی بودیم. من الان که می‌بینم که آمریکایی ها در کشور ما چه‌کرده‌اند بسیار حسرت آن‌ دوران را می‌خورم. در زمان صدام هنر آزاد بود و باب مطالعه و تحقیق نزد همگان باز بود. وضعیت کنونی بسیار خراب شده است و حکومت دو رو است.

وی همچنین در خصوص فراهم شدن سفر وی به اسرائیل گفت مدت بسیاری طول کشید تا وزارت خارجه بتواند هماهنگی‌های لازم را برای سفر و اجرای مراسم موسقیی‌ام انجام دهد.

پس ‌دادن چک سفید اسرائیلی‌ ها برای اجرای یک کنسرت !

دو سال پیش لیلى غفران خواننده عرب مراکشی اعلام کرد كه  پس از دریافت دعوتنامه از طریق ایمیل برای اجرای کنسرتی در اسراییل در ازای یک چک سفید به این درخواست پاسخ منفی داده است .به گفته لیلی در این دعوتنامه به او پیشنهاد شده است در صورت اجرای کنسرت در تل آویو می تواند مبلغ مورد در خواستش را مطالبه کند .

لیلى غفران در مصاحبه با العربیه از دعوت غیر منتظره اسرائیل برای اجرای کنسرت در اسراییل پرده برداشت : این دعوت نامه را یكى از شركت هاى برگزارکننده کنسرت فرستاده است و نیز تهیه نیازهای ضروری مانند محل اقامت در هتل را نیز به عهده گرفته است ، افزون بر آن شركت یاد شده چك سفید به دلار را براى وى در برابر شركتش در این کنسرت وعده داده است .

خواننده مذكور اشاره كرد كه پس از رد این مشوق ها، شركت اسرائیلى همچنان به تلاش های خود براى قانع کردن او ادامه داده است و به او گفته است که مهر ورود به اسرائیل را در گذرنامه اش نخواهند زد .لیلی غفران می گوید وجود مهر ورود به اسرائیل در گذرنامه براى عرب ها شرم و ننگ به شمار می آید .

شایعه عادی ‌سازی روابط جشنواره ملی را متزلزل می‌کند

چک سفید اسرائیل برای خوانندگان مشهور

تحریم‌های خوانندگان عرب برای اجرای موسیقی و کنسرت تنها منحصر به اقدامات فردی نبوده است. به ‌طور مثال جشنواره فرهنگی اردن در سال 2008 با تحریم ها و مقاومت بسیاری از هنرمندان کشورهای عرب و اسلامی مواجه شد. سبب این تحریم‌ها و اعتراضات شایعاتی بود که درآن گفته می‌شد ساماندهی و برگزار کننده این جشنواره شرکتی فرانسوی است که از حامیان رژیم صهیونیستی است و مراسم شصتمین سالگرد اشغال فلسطین را نیز این شرکت برگزار کرده است. با این تفاصیل جشنواره اردن نیز عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس را در پی خواهد داشت. با ورود رسمی پادشاه اردن به این مسئله و اینکه عنوان شد شرکت دیگری قرار است برگزاری مراسم را به‌ عهده بگیرد بسیاری از التهاب‌ها کم شده و جشنواره با موفقیت اجرا شد. سندیکای هنرمندان در کشورهای اردن، مصر سوریه و لبنان پیش از این شرکت هنرمندان کشورهای خود را به‌ خاطر شایعات مطرح شده از شرکت در این جشنواره منع کرده بودند.

100هنرمند خواستار شکست حصر غزه

از سوی دیگر پس از حمله رژیم اسرائیل به کاروان آزادی غزه و کشتار 9 فعال صلح این کشور، 100 نفر از هنرمندان 14کشور عربی برای راه‌اندازی کاروانی دیگر و شکست حصر غزه اعلام آمادگی کردند. این گروه هدف از اقدام خود را تکریم شأن‌ هنرمندان فلسطینی و حمایت از هنرمندان غزه اعلام کرده بودند.

هنرمندان عرب پس از جنگ 33 روزه لبنان

البته روابط هنرمندان عربی با مسئله فلسطین تنها جنبه سلبی نداشته و آن‌ها با خواندن ترانه‌ها و اجرای کلیپ‌های موسیقی نیز حمایت خود را از مقاومت مردم لبنان و فلسطین نیز اعلام کرده اند. در طول جنگ 33روزه لبنان و پس از آن بسیاری از خوانندگان مشهور عرب به نوعی نسبت به مردم لبنان و جبهه مقاومت اعلام همبستگی کردند

جولیا پطرس

  1. جولیا پطرس خواننده مسیحی لبنان، فعالیت هنری خود را از 12 سالگی و با اجرای ترانه برای مادرم آغاز کرد و در سال 1985 در واکنش به کشتار زنان و کودکان و پیران لبنان توسط نظامیان رژیم صهیونیستی ، ترانه خورشید حق را سرود و 5سال بعد هم ، بزرگترین مدال ملی لبنان را به پاس فعالیتهای هنری انقلابی و حماسی و پشتیبانی از مقاومت ، از دست رئیس جمهور لبنان دریافت کرد.

جولیا پس از جنگ 33 روزه لبنان بسیار مشهورتر از قبل شد و آوازه هنری او از مرزهای لبنان فراتر رفته و کشورهای عربی و اسلامی و هر جایی که به آرمانهای آزادی خواهانه دلبستگی داشته اند را  در بر گرفت. این شهرت تنها به دلیل ترانه ای بود که برای رزمندگان حزب الله و به ویژه شخص سید حسن نصرالله خوانده است .

وی البته در کارنامه  هنری خود سابقه اجرای چند آهنگ دیگر علیه رژیم صهیونیستی و سران کشورهای عربی را نیز دارد ، اما این بار با شنیدن پاسخ زیبای سید حسن به نامه مجاهدان مقاومت ، به قول خودش دلش تکان خورد و فوراً به سراغ غسان مطر رئیس اتحادیه نویسندگان لبنان که خود یکی از شاعران بزرگ محسوب می شود – می رود و سوژه ساختن ترانه ای بر اساس این پاسخ سید را  با وی در میان می گذارد که با موافقت و تشویق او مواجه می شود.

خودش در این باره می گوید: من هم مانند همه مردم که پیام ها و سخنان سید حسن نصرالله را پیگیری می کردند ، این پیام را شنیدم ؛ پیامی که ایشان برای مجاهدان قهرمان در جنوب فرستادند مرا تحت تأثیر قرار داد و به اعماق وجودم راه یافت و احساساتم را دگرگون کرد . شاید این پیام ، تنها مرا به گریه وا نداشت ؛ بلکه میلیون ها انسان را منقلب کرد . این پیام ، اوج عظمت نصرالله را و افزون بر آن ، تواضع و فروتنی واقعی او را نشان داد. این پیام که آقای نصرالله با لحن خاصی آن را بیان کردند ، تکان دهنده بود.

ایشان هنگامی که به رزمندگان مقاومت گفتند که دست و پای شما را می بوسم و آنان را رهبر و سرور امت معرفی کردند ، مردم را متاثر کرد و به همگان نوید عزت و سربلندی و سرافرازی داد. این پیام بسیار تأثیرگذار بود و من آن را ضبط و بی درنگ از نوار پیاده کردم . به ذهنم رسید که از حزب الله اجازه بگیرم و از آن سرودی بسازم ، لذا از تعابیر و اصطلاحاتی که ایشان در پیام خود به کار بردند استفاده کردیم و از آن شعری ساختیم ...

ایشان هنگامی که به رزمندگان مقاومت گفتند که دست و پای شما را می بوسم و آنان را رهبر و سرور امت معرفی کردند ، از نظر عاطفی و انسانی مردم را تکان و به همگان نوید عزت و سربلندی و سرافرازی داد

جولیا پطرس ، اصالتاً اهل جنوب لبنان است و  در جریان جنگ ،  شبکه تلویزیونی و ماهواره ای حزب الله لبنان المنار که معمولاً هیچ زن بی حجابی را نشان نمی دهد ، زنی بی حجاب اما متین و پوشیده را نشان می داد که در میدان ریاض الصلح بیروت ، با شور و حرارت عجیبی از پایداری حرف می زند و از مقاومت ، حمایت می کند . این زن ، همان جولیا - خواننده مسیحی لبنان - بود!

در هر صورت ، پس از تصنیف شعر ترانه توسط آقای غسان مطر ، برادر جولیا یعنی زیاد پطرس آن را آهنگسازی کرد و  فیلمبرداری و کارگردانی کلیپ را نیز خواهرش صوفیا پطرس در ویرانه های بنت جبیل به عهده گرفت . وی در بیان دلیل انتخاب این مکان برای فیلمبرداری می گوید :حزب الله و مقاومت در این شهر ، معجزه هایی خلق کرده که آن را به عنوان رمز پایداری ، ماندگار کرده است .

دست اندرکاران این اثر هنری ، پیش از انتشار آن ، با اختصاص یک شماره حساب و تشکیل یک کمیته ناظر که در آن کسانی چون طلال سلمان سردبیر روزنامه السفیر و سلیم الحص نخست وزیر پیشین لبنان هم شرکت داشتند ، اعلام کردند که تمام عواید مالی آن را به خانواده های شهدا و بازماندگان جنگ اخیر  اختصاص خواهند داد. آنان در آغاز این کار، پیش بینی کردند که درآمد حاصل از فروش لوح فشرده این اثر ، از یک میلیون دلار فراتر رود . البته  امروز این ترانه ،  با استقبال گسترده مردم جهان مواجه شده و نام جولیا پطرس را بسیار مشهورتر از زمان قبل از جنگ ژوئیه کرده است .

گذشته از روحیه ملی و انقلابی ، نگاه سیاسی وی به مسائل نیز بسیار جالب است . او در پاسخ به خبرنگاران مجلات لها و طرابلس پست تأکید می کند که فرزندانم را با دیدگاه های سیاسی پرورش می دهم و معنی ندارد که آنها خنثی و بی‌ موضع باشند. در مصاحبه با شبکه ماهواره ای الجزیره نیز ، تنها هنر متعهد و اصیل را پایدار می داند و می افزاید :انسانها ی آرمان خواه هم با باورهای درونی و صحنه های مقاومت و پایداری زنده می مانند.

جولیا از هنرمندانی که به فراز و نشیب های مهم جامعه شان بی اعتنا هستند انتقاد می کند و بخصوص با ابراز انزجار از رواج بی بند و باری و برهنگی در میان هنرمندان عرب ، می گوید :  اکنون  آنها زن را به صورت یک کالا در آورده اند و تلویزیون های ماهواره ای ، نقش زیادی در انحطاط و ابتذال بازی می کنند ، تا جایی که الان از هر ده کار هنری ، هفت اثر زیر حد مطلوب هستند.

جولیا از هنرمندانی که به فراز و نشیب های مهم جامعه شان بی اعتنا هستند انتقاد می کند و بخصوص با ابراز انزجار از رواج بی بند و باری و برهنگی در میان هنرمندان عرب ، می گوید :  اکنون  آنها زن را به صورت یک کالا در آورده اند و تلویزیون های ماهواره ای ، نقش زیادی در انحطاط و ابتذال بازی می کنند ، تا جایی که الان از هر ده کار هنری ، هفت اثر زیر حد مطلوب هستند

جولیا پترس در ترانه ای می خواند:

دوستانم ! دوستانم !

پیامتان را شنیدم

که نشان دهنده سرافرازی و ایمان است

و شما همان گونه که گفته اید

مردان خدا در میدان جنگید

و شما وعده صادق

و پیروزی قریب الوقوع مایید

و شما چون قله های سربلند خورشید

در برابر یاغیان ، سرکش و نافرمانید

دوستانم ! دوستانم !

اسیران با همت شما آزاد می شوند

و سرزمین های اشغالی را شما باز پس می گیرید

با مشت های گره کرده تان

و با خشم مقدستان

خانه هامان

و آبرومان محفوظ می ماند

شما سازندگان تمدن

و خیزش ارزش هایید

و مانند کاج – نماد جاودانگی لبنان

تا همیشه خواهید ماند

شما رمز مجد و عظمت امت ما

...

تامر حسنی

  1. تامر حسنی (تامر حسنی شریف عباس) 33ساله یک بازیگر و خوانند مصری‌ است. او در شهر قاهره در مصر زندگی می‌کند و از پدری مصری و مادری سوری زاده شده است. او نیز در حمایت از مردم فلسطین و لبنان ترانه ای با نام - در هر رنج مصیبت؛ خوانده است.
  2. تامر درباره علت خواندن این ترانه گفته است: دیدن صحنه‌های کشته و مجروح شدن کودکان فلسطینی و لبنانی مرا ناراحت می‌کرد. در همین حال دست به قلم بردم و متن این ترانه را نگاشتم .

کاظم الساهر

  1. کاظم جبار ابراهیم السامرائی مشهور به کاظم الساهر، یکی از بزرگ ‌ترین هنرمندان عراق و همچنین جهان عرب در عرصه موسیقی است. کاظم در 9 دسامبر 1961 در شهر باستانی موصل در شمال عراق زاده شد. وی نیز در حمایت از مردم لبنان در برابر رژیم صهیونیستی سه کنسرت برگزار کرد
  2. الساهر در سال 2006 نیز مبلغی در حدود 18هزار دلار به وسیله یک مؤسسه خیریه برای حمایت از مردم لبنان از طریق سفارت این کشور در بغداد فرستاد. جمع‌آوری این میزان کمک از طریق مؤسسه خیریه ای بود که الساهر خود برای حمایت از مردم عراق و دیگر فعالیت‌های خیریه پیش از آن تأسیس کرده بود.

لطیفه العرفاوی

  1. لطیفه العرفاوی هنرمند دیگری از کشور تونس است. او نیز در حمله اسرائیل به لبنان کاروانی از کمک‌های انسان‌دوستانه برای فرستادن به این کشور همراه با تعدادی از دیگر هنرمندان عرب ترتیب داد
  2. نوال الکویتی
  3. نوال الکویتی ادامه اجرای کنسرت‌های خود را پس از آنکه صحنه‌های جنگ و خون‌ریزی در جنوب لبنان دیده بود متوقف نمود.

حسین الجاسمی

  1. حسین الجاسمی نیز اجرای کنسرت‌های خود را پس از قتل عام روستاییان قانا توسط رژیم صهیونیستی متوقف نمود.
  2. كلودیا حنا
  3. كلودیا حنا خواننده عراقی و ملكه زیبایی كشورهای عربی در آن سال 2008 تمام جوایزی که به این مناسبت گرفته بود را تقدیم خانواده‌های لبنانی نیازمند و کودکان آن‌ها کرد.

فریاد ریم بنا؛ از داخل اراضی اشغالی

  1. حمایت خوانندگان عربی منحصر به زمانی خاص نمی‌شود. به‌ عنوان مثال یکی از کسانی که زندگی هنری خود را وقف مردم فلسطین کرده است ریم بنا است. او از خواننده‌‌ای است که سبک پوشش و رفتار وی همراه با وقار و سنگینی خاصی است و این نکته موجب شده تا توجه بسیاری از مردم به ‌خود جلب شود. بنا دنبال شهرت نبوده و تنها به موسیقی و مردم مظلوم فلسطین می‌اندیشد. زمان شهرت او به دهه نود میلادی برمی‌گردد. آن زمان بنا کار خود را با خواندن ترانه‌هایی برای کودکان فلسطینی آغاز کرده بود.
  2. بنا در پاسخ به پرسش یکی از پایگاه‌های خبری عربی در خصوص وقار خاصی که کمتر در دیگر خوانندگان زن دیده‌ می‌شود می‌گوید: من به فکر شهرت رسیدن خود نیستم و در حقیقت هر آنچه به‌ عنوان یک هنرمند به‌وسیله ترانه‌هایم انجام می‌دهم تنها برای خدمت به ملت فلسطین و برای نشان دادن فاجعه انسانی است که مردم این کشور از آن رنج می‌برند. من امروز چهره زشت دشمن اشغالگر را با صدای خود و موسیقی به مردم دنیا منتقل می‌کنم.

در فضای بیداری اسلامی و فعالیت های ضد صهیونیستی هنرمندان عرب به نظر می رسد  اسماعیل فاضل عراقی که از قضا علاقه‌ خاصی نیز به صدام دارد تک ‌خوانی است که اگر صدایش در بین خروش هنرمندان دیگر  به گوش برسد موجب وهن و سقوط  خود  در بین مردم مسلمان و عرب خواهد شد.

--------------------------------------------------------------------------------

رضا مهدوی - گروه فرهنگ پایداری تبیان