تبیان، دستیار زندگی
زن اگر به فن خوب شوهرداری آشنا باشد، می‏تواند با انجام وظایفی که خداوند بر عهده او مقرر فرموده، خانه را به صورت «بهشت برین» در آورد و از شوهر و فرزندان خود، افرادی لایق، پویا، خلّاق و آبرومند بسازد و خانه را محل آسایش و فضیلت و خوشبختی قرار دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فرشته ی رحمت،برای همسرت باش

وظایف زن در مقابل شوهر(1)

همسر

در مقالات شوهرانی که قابل ستایش اند و مردانی که در محشر رسوا می شوند در باره ی وظایف شوهر نسبت به زن صحبت کردیم که البته بحث ناتمام مانده و بخشی از وظایف عنوان نشد .اما این بار برای اینکه آقایان گمان نکنند ما یک طرفه به قاضی می رویم ، بخشی از وظایف زنان نسبت به شوهرانشان را بیان کرده ایم.

1- اطاعت از شوهر:

اطاعت از شوهر و خودداری از نافرمانی او، از وظایف اولیه زن است. شک نیست که غرض از اطاعت زن، فرمانبرداری او از شوهر است در اموری که مخالف احکام الهی نباشد و هر آنگاه که چنین فرمان و دستوری رسد، وظیفه، تخلّف و یا به صورت فرار از آن است. زیرا در همه حال حکم خداوند متعال بر حکم بشر مقدم است.

پیامبر اکرم صلی‏الله علیه‏واله وسلم می‏فرمایند:

«اگر سجده کردن برای غیرخدا جایز بود، دستور می‏دادم تا زن در برابر شوهرش سجده کند.»

و در جای دیگر می‏فرمایند:

«زن نمی‏تواند حق خدا را ادا کند مگر اینکه حق شوهرش را ادا کند.»

2- خوب شوهرداری:

خوب شوهرداری یک هنر است و نیاز به ذوق و سلیقه و مهارت‏های خاص دارد. سعادت یا شقاوت «خانواده» در دست «زن» است.

زن اگر به فن خوب شوهرداری آشنا باشد، می‏تواند با انجام وظایفی که خداوند بر عهده او مقرر فرموده، خانه را به صورت «بهشت برین» در آورد و از شوهر و فرزندان خود، افرادی لایق، پویا، خلّاق و آبرومند بسازد و خانه را محل آسایش و فضیلت و خوشبختی قرار دهد.

شوهر داری در اسلام اهمیت بسیار زیادی دارد و در همین رابطه امام علی علیه‏السلام می‏فرمایند:

«جهاد زن خوب شوهرداری است.»

ناپلئون درباره جایگاه زنان و نقش آنان در فرهنگ و تمدن اجتماع می‏گوید:

«اگر می‏‏خواهید تمدن و پیشرفت ملتی را بدانید، به زنان آن ملت بنگرید.»

3- خوش اخلاقی:

زن فهیم و نیک اندیش می‏داند که تمامی انسان‏ها شیفته محبّت و دلباخته جذابیت‏های روانی و کشش‏های نفسانی‏اند. از این رو هنر او در این است که با درکی درست از ویژگی‏های اخلاقی، خصیصه‏های شخصیتی و نیازهای نفسانی شوهر، مهرطلبی‏ها، محبت‏ جویی‏ها، تشویق پذیری‏ها، زیبانگری‏ها و عاقبت اندیشی‏ها را با به کارگیری مطلوب‏ترین روش‏ها در مناسب‏ترین موقعیت‏ها به شوهر پاسخ گوید و او را دور از دغدغه‏ها و وسوسه‏های درون، در برابر همه کشش‏ها و محرک‏های بیرونی مصون نماید.

زن خوش اخلاق، در زندگی مشترک با همسر خود، زیبایی کلام و جذابیت بیان، زبان تشویق و ترغیب و تایید و تکریم را سرمایه ارزشمند زندگی خویش می‏داند و هیچ فرصتی را برای «ابلاغ پیام» و «ابراز محبت» به شوهر از دست نمی‏دهد و لذا در تاریکی هم با همسر خویش با زبانی لین و آرام، شیرین و پرمعنا، گیرا و آرام بخش و به دور از اضطراب و تنش سخن می‏گوید.

زن فهیم و لایق با اخلاق درست و رفتار شایسته خود، در برخورد با شوهر و فرزندان، در کانون گرم خانواده همیشه شاد و خندان است و مانند «فرشته رحمت» محیط خانه را سرشار از مهر، عشق، عطوفت، دوستی و آرامش می‏نماید.

پیامبر اسلام صلی‏الله علیه و اله وسلم می‏فرمایند:

«هر زنی که شوهرش را با زبانش بیازارد، خداوند هیچ کار واجب و مستحبی را از او نمی‏پذیرد و هیچ کار نیکش را قبول نمی‏کند تا وقتی که شوهرش را راضی کند. اگر چه روزها روزه بگیرد و شب‏ها به عبادت مشغول شود.»

او هرگز در برخورد با شوهر و فرزندان، صدا و کلام گیرای خود را با نقّادی و تهدید و تحقیر و سرزنش و استهزا نمی‏آمیزد، بلکه زبان حق شناسی و قدرشناسی، شکر و سپاسگزاری از صفات برجسته او در حریم خانواده است.

همسر

4- احترام به شوهر:

زن آگاه و مهربان به خوبی می‏داند که همه انسان‏ها ذاتاً محبت‏پذیر و قهر ستیزند، همه انسان‏ها تکریم‏پذیر و تنبیه ‏گریزند. هر کس به شخصیت خویش علاقه‏مند است و دوست دارد دیگران به او احترام  بگذارند و هر کس که شخصیت او را محترم بشمارد محبوبش واقع می‏شود.

زن فهمیده می‏داند که شوهرش آرامش خواه و امنیت طلب می‏باشد و دوست دارد در محیطی سرشار از صمیمیت و صفا زندگی کند.

امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند:

«... خوشا به سعادت و خوشا به سعادت آن همسری باد که به شوهرش احترام گذارد و او را آزار نرساند و در تمام مواقع از شوهرش اطاعت کند.»

زن شایسته و برتر همه سعی و تلاش خود را در جهت جلب رضایت خاطر و فراهم ساختن آسایش و آرامش روان و نشاط درونی شوهر مبذول می‏دارد و از این رو جز با زبان محبت و تکریم با همسرش سخن نمی‏گوید و همواره از خزانه دلش، کلام زرّین و خوشایند و گفتار شفابخش و درمانگر روح و روان و آرامش‏گر جان را برگزیده، در فضای سرشار از عشق و شور و شعف و نشاط تقدیم همسر خود می‏نماید. و رابطه او با شوهرش هر چه هست زبان محبت است و بس.

5- اظهار عشق و علاقه نسبت به شوهر:

زن خردمند و شایسته می‏داند که شوهرش تشنه محبت و دوستی اوست و دل او به محبت همسرش زنده می‏باشد. اگر شوهر بداند که محبوب واقعی زنش نیست، احساس بی‏کسی، تنهایی و غربت می‏کند و همیشه پژمرده‏، غمگین و ناراحت و مضطرب است. لیکن زن نیک اندیش و مهربان، محبت و دوستی خود را نسبت به شوهرش به زبان آورده و عشق و علاقه خود را در قالب واژه‏های طیب و زیبا و پرمفهوم عینیت می‏بخشد.

و مهم‏تر از کلمات و واژه‏ها، در ایجاد محبت نسبت به شوهرش، هنگام سخن گفتن با شوهر، مواظب آهنگ نرم و ملایم صدا، حرکات بدنی خود می‏باشد. و هرگز با آهنگ صدای خشن و حرکات ناموزون دست و صورت و ترشرویی و اخم، معشوق عزیز خود را در کانون گرم و با صفای خانواده دلسرد و افسرده نمی‏کند.

امام باقر علیه‏السلام می‏فرمایند:

«برای زن هیچ شفاعتی در پیشگاه پروردگارش به اندازه رضایت شوهرش ثمربخش و مفید‏تر نیست.»

زن برتر با ابراز عشق و علاقه نسبت به شوهرش، دل او را همیشه شاداب و خرم نگه می‏دارد و به کسب و کار و زندگی علاقه‏مند و دلگرم و امیدوارش می‏نماید و شوهرش را به عالی‏ترین مقامات علمی، معنوی، اقتصادی و اجتماعی ارتقاء می‏دهد، و زمینه رشد و شکوفائی او را در همه کارها فراهم می‏نماید.

و شوهر نیز با این رفتار نیکو و شایسته همسر، حاضر است برای تامین سعادت و رفاه خانواده، تا سر حد فداکاری کوشش کند و مطمئنا چنین مردی کمتر اتفاق می‏افتد که به امراض روحی و روانی مبتلا گردد.

بنابراین زن هنرمند و فهیم، نیک می‏داند که شوهرش شیدای شنیدن صدای آرام و زیبا، جالب و جاذب، گیرا و پرمحبت اوست. و از همین رو، با همه وجود به نقش جاذبه‏های صوتی و گیرایی کلام در ابراز عشق و محبت و ایجاد شور و نشاط و شادابی در شوهر واقف است و در طول حیات مشترک و در همه موقعیت‏ها و شرایط ، لحظه‏ای از زبان دوستی و عشق به شوهر غافل نمی‏شود، و از جذابیت‏های بیانی، آنچنان همسر خود را سیراب می‏نماید که در برابر محرک‏های صوتی و کلامی نامحرمان مغرض، کاملاً او را مصون می‏نماید؛ چرا که بعضی وسوسه گران مغرض و ناآگاه و شیطان صفتان‏گیرا، با بهره‏گیری از خلاء عاطفی بعضی مردان و محرومیت ایشان از محبت‏های عاشقانه و صادقانه همسرشان، با محرک‏های کلامی گیرا و پر جاذبه زمینه انحراف او را هموار می‏کنند.

بحث وظایف در خانواده ادامه دارد..

منبع : کتاب راز شاد زیستن در کانون خانواده

تنظیم برای تبیان : داوودی

مقالات مرتبط :

حد و مرز گذشت تا کجاست؟

راه به دست آوردن دل خانم ها!

مواد اولیه برای القاء عشق

همدل و همراه ،تا ته دنیا

رابطه زناشویی تان را حفظ کنید

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.