تبیان، دستیار زندگی
محمدعلی خواجه‌پیری درباره طرح «منشور توسعه فرهنگ قرآنی كشور» گفت: این طرح پاسخگوی تمام نیازهای قرآنی است و جامع‌ترین و كامل‌ترین طرح در حوزه قرآن در 30 سال گذشته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طرح المپیاد حفظ قرآن

خواجه پیری

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، تازه‌ترین برنامه‌ها و فعالیت‌های مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور را تشریح كرد.

محمدعلی خواجه‌پیری درباره طرح «منشور توسعه فرهنگ قرآنی كشور» گفت: این طرح پاسخگوی تمام نیازهای قرآنی است و جامع‌ترین و كامل‌ترین طرح در حوزه قرآن در 30 سال گذشته است.

در ادامه این گفت‌وگو، مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به ارائه دیگر برنامه‌های مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور پرداخت و برنامه‌های قرآنی این مركز را تشریح كرد.

مقام معظم رهبری بر حفظ موضوعی قرآن تأكید داشتند كه این طرح نیز در دست اقدام است و تا اوایل سال تحصیلی ابلاغ می‌شود.

طراحی طرح « المپیاد حفظ» برای رفع مشكلات حفظ قرآن در كشور

محمدعلی خواجه‌پیری با اشاره به مشكلات و محدودیت‌های موجود برای حفظ قرآن در كشور تصریح كرد: مشكلات و محدودیت‌هایی برای حفظ قرآن در كشور از جمله سازگار نبودن زمان كلاس‌های حفظ با وقت قرآن‌آموزان و پرداخت هزینه‌ برای كلاس‌های حفظ وجود دارد كه «المپیاد حفظ» برای رفع این مشكلات طراحی شده تا ظرفیت حفظ قرآن افزایش یابد.

رئیس مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور افزود: المپیاد حفظ به گونه‌‌ای طراحی شده است كه برای قرآن‌آموزان و علاقه‌مندان به حفظ قرآن زمانی تعیین می‌شود تا به روش‌ مورد علاقه به حفظ قرآن بپردازند و در مقاطع زمانی مشخص شده در آزمون‌های كشوری حفظ شركت كنند؛ به این ترتیب كه قرآن‌آموزان برای حفظ قرآن به مؤسسات مراجعه و ثبت نام كرده و سپس در آزمون‌ها شركت كرده و مدرك دریافت می‌كنند. به این ترتیب افزایش ظرفیت در حوزه حفظ قرآن در كشور ایجاد شده و كمكی برای تثبیت حفظ قرآن حفاظ است.

وی با اشاره به توانایی‌ها و استعدادهای متفاوت انسان برای حفظ قرآن اظهار داشت: طرح "حفظ سُور " یعنی حفظ سوره‌ها به صورت مجزا نیز طراحی شده كه اجرا خواهد شد.

خواجه‌پیری با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری در مورد قرآن گفت: مقام معظم رهبری بر حفظ موضوعی قرآن تأكید داشتند كه این طرح نیز در دست اقدام است و تا اوایل سال تحصیلی ابلاغ می‌شود.

وی ادامه داد: قرارداد ایجاد بانك حفّاظ با اتحادیه تشكل‌های قرآنی بسته شده كه در دست بررسی است و امسال، بانك حفّاظ برای ارائه آمار حافظان در كشور راه‌اندازی خواهد شد كه بعد از انجام آن، بانك قاریان هم ایجاد می‌شود.

رئیس مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور همچنین با اشاره به بحث تدبر در قرآن گفت: شناسه تربیت مربی و شناسه دوره آموزشی تدبر آماده شده و به صورت گسترده در كشور آغاز خواهد شد.

وی افزود: مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت قرآنی كشور تاكنون برای 2 هزار روحانی در 15 استان كشور دوره مهارت بیان تفسیر قرآن كریم به مدت 5 ساله به صورت دوره‌های حضوری و عملی اجرا كرده است.

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح‌های دیگر این مركز را برشمرد و تصریح كرد: طرح ایجاد 4 هزار پایگاه بیان تفسیر در كشور از دیگر برنامه‌هاست كه تا به حال برای 2 هزار نفر در كشور اجرا شده است.

از پروژه‌های كاربردی در حوزه قرآن حمایت می‌‌شود

خواجه‌پیری گفت: برای ارتقای سطح قرائت و حفظ كشور، 6 دوره آموزشی در دو بخش ارتقای علمی نخبگان حفظ و ارتقای علمی نخبگان قرائت برگزار خواهد شد كه این دو طرح در سه سطح استانی، منطقه‌ای و كشوری و دو مقطع شكوفه‌ها و بزرگسال است. شناسه‌های آموزشی دوره‌ها آماده شده و ارسال آن به استان‌ها به زودی آغاز خواهد شد.

خواجه‌پیری ادامه داد: افرادی كه در مسابقات سازمان اوقاف یا آموزش و پرورش، رتبه‌های یك تا 5 سطح شهرستان را كسب كرده‌اند، پس از قبولی در آزمون ورودی در این دوره‌ها وارد می‌شوند كه دوره اول یك ساله بوده و منتخبین به دوره منطقه‌ای و بعد به سطح كشوری راه می‌یابند. امیدواریم با این برنامه، ایران در سطح جهانی جایگاه بهتری به دست آورد.

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به تشریح برنامه‌های واحد پژوهش مركز هماهنگی، توسعه و شروع فعالیت‌های قرآنی پرداخت و اظهار داشت: با توجه به اینكه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و حوزه‌های علمیه مسئولیت پژوهش در حوزه قرآن را به عهده دارند، این مركز تنها به پژوهش‌های كاربردی در حد شرح وظایف خود می‌پردازد و از آنها حمایت می‌كند.

طرح ایجاد 4 هزار پایگاه بیان تفسیر در كشور از دیگر برنامه‌هاست كه تا به حال برای 2 هزار نفر در كشور اجرا شده است.

وی ادامه داد: اگر پژوهش‌هایی به تولید محصولی كه امروز جامعه قرآن به آن نیاز دارد، منجر شود و یا اینكه منجر به ارائه راهكاری برای رفع مشكلی از جامعه قرآنی شود، این مركز از این طرح‌ها حمایت می‌كند.

خواجه‌پیری خاطرنشان كرد: "تفسیر موضوعی جوان " در 10 جلد، راهكارهای توانمندسازی مؤسسات قرآنی و پروژه‌های دیگر جزو طرح‌های حمایتی این مركز است.

وی حوزه تبلیغ و ترویج این مركز را این‌گونه شرح داد: در حوزه تبلیغ و ترویج از برنامه‌های كلان همانند 1441، 1442، 1443، آیه‌های زندگی و ... حمایت می‌كنیم.

رئیس مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص قرآن افزود: ایجاد كرسی قرائت در هر استان از دیگر برنامه‌های این حوزه است كه در مساجد جامع و فعال در استان‌ها به صورت هفتگی با مشاركت مركز اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها، نهاد‌ها و ارگان‌های محلی برگزار می‌شود كه این طرح از استان كردستان آغاز شده است.

نحوه حمایت‌های مالی، عمرانی و تجهیزاتی از موسسات قرآنی

خواجه‌پیری در خصوص نحوه تقویت مؤسسات قرآنی گفت: محل فعالیت، تجهیزات و امكانات كتابخانه و بانك نرم‌افزاری از جمله پروژه‌های حمایتی این مركز با شرایط خاص است. شرایط این است كه مؤسسات باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز مجوز داشته باشند.

وی اضافه كرد: برای خرید و احداث ساختمان مؤسسات قرآنی كه دارای مجوز هستند، امسال این مركز تا سقف 50 میلیون تومان در مراكز استان‌ها، 40 میلیون تومان در شهرستان‌ها و 30 میلیون در بخش‌ها و روستاها مؤسسات را حمایت خواهد كرد كه نسبت به سال گذشته این حمایت‌ها افزایش یافته است.

رئیس مركز هماهگنی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور عنوان كرد: در حوزه تجهیزات مرحله اول آغاز شده كه هر مؤسسه‌ای كه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارای مجوز است تا سقف 10 میلیون تومان می‌تواند از لیست تعیین شده مركز، ضرورت‌های مؤسسه خود را تأمین كند كه این حمایت‌ها براساس ارزیابی عملكرد موسسات صورت می‌گیرد.

وی ضمن بیان این مطلب گفت: در بخش ساختمان، آیین‌نامه‌ای برای كمك به اجاره ساختمان مؤسسات قرآنی در دست تهیه است كه به زودی اعلام می‌شود و به طور موقت به اجاره ساختمان‌ها كمك خواهد كرد.

خواجه‌پیری با اشاره به نحوه تجهیز اقلام فرهنگی مؤسسات قرآنی اذعان داشت: در برنامه 3 ساله قصد داشتیم كه 500 مؤسسه و مركز قرآنی كتابخانه و بانك نرم‌افزاری خوب داشته‌ باشیم كه الان از برنامه جلو هستیم و به تجهیز 800 مؤسسه رسیده‌ایم و این برنامه همچنان ادامه دارد.

تا پایان سال 4 هزار نفر از فعالان قرآنی بیمه می‌شوند

خواجه‌پیری در خصوص بخش خادمان قرآن اظهار داشت: خادمان قرآن با داشتن شرایطی می‌توانند عضو صندوق اصحاب فرهنگ و هنر شوند و از كمك‌ها‌ی بلاعوض، وام‌ها و ... استفاده كنند.

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان كرد: آیین‌نامه جامعی برای بیمه تمام فعالان قرآنی نوشته شده و تاكنون 1000 پرونده پذیرفته شده و 500 پرونده در دست اقدام است و تا پایان سال 88 انتظار داریم این تعداد به 4 هزار نفر برسد.

وی افزود: كسانی كه در نمایشگاه بین‌المللی قرآن به عنوان خادم قرآن معرفی شده‌اند، فعالان قرآنی، قاریان بزرگ و افرادی كه شرایط آیین‌نامه را داشته باشند، می‌توانند بیمه شوند.

این مركز تنها مرجعی است كه می‌تواند درباره ترجمه قرآن كریم در كشور اظهار نظر كند

خواجه‌پیری بخش دیگر فعالیت این مركز را نظارت بر نشر ترجمه قرآن كریم و سایر كتاب‌ها همانند نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه، مفاتیح و ... دانست و گفت: این كتاب‌ها به این مركز ارسال و در كارگروه‌های 7گانه بررسی و اصلاح شده و سپس برای اجازه نشر و چاپ به معاونت فرهنگی وزارتخانه ارسال می‌شود. این مركز تنها مرجع برای اظهار نظر در مورد ترجمه قرآن كریم در كشور است.

صدور مجوز چاپ و نشر قرآن‌های دیجیتال بر عهده وزارت ارشاد است

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص چاپ و نشر قرآن‌های دیجیتال و وجود اشكال در آنها بعد از نشر اظهار داشت: ناشران برای مجوز چاپ و نشر قرآن‌های دیجیتال باید به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه كنند،اما صدور مجوز این قرآن‌ها برعهده ما نیست و به بخش IT وزارتخانه ارجاع شده كه آنها از جهت فنی و ما هم از لحاظ محتوایی این قرآنی‌ها را ارزیابی می‌كنیم.

خواجه‌پیری در خصوص ارتباط این مركز با دانشگاه‌ها و حوزه گفت: مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور در سه حوزه آموزش، پژوهش و كانون‌های قرآن با دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه همكاری می‌كند.

وی افزود: هم‌اكنون ثقل كار این مركز در نقاط محروم است و درصد مشاركت ما در حوزه آموزش به محرومیت منطقه بستگی دارد و این مركز، زمینه را برای وجود امكانات در مناطق محروم ایجاد كرده تا نقاط دور و محروم زیر پوشش و حمایت این قرار گیرند.

خواجه‌پیری برنامه‌های بخش بین‌الملل این مركز را عنوان كرد و گفت: با همكاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در راستای تأمین قرآن و متون دینی برای مسلمانان نیازمند سایر كشورها و برپایی نمایشگاه در كشورهای گوناگون هستیم.

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نحوه ارتباط با سایر سازمان‌ها را این‌گونه بیان كرد: در حوزه نهضت قرآن‌آموزی و صدور مدارك برای حفّاظ با سازمان تبلیغات اسلامی و با سازمان دیگر كارهای مشتركی داریم.

وی ادامه داد: با سازمان بهزیستی بحث قرآن محور كردن مهد كودك‌ها را در دست طراحی داریم و در قرارداد‌های آموزشی و پروژه‌های تحقیقاتی همكاری می‌كنیم. با سازمان فرهنگ و ارتباطات برای ارسال مروجان قرآنی و با سازمان اوقاف در حوزه مسابقات، با مركز طبع و نشر قرآن كریم در حوزه چاپ قرآن كریم و با سایر نهاد‌ها در زمان خاص خود ارتباطات خوبی داریم.

از دولت انتظار وضع قوانین در حوزه قرآن داریم

رئیس مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی كشور در پاسخ به این پرسش كه جامعه قرآنی از دولت چه انتظاراتی دارد، گفت: فعالیت‌های گروه قرآن در دولت نهم آغاز شده و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئولیت‌های خود را در این حوزه بیشتر كرده و زیر بار این مسئولیت‌ سنگین رفته است.

وی تصریح كرد: كار قرآنی دولت‌های قبل تنها منحصر به برگزاری نمایشگاه بود و گسترش فعالیت‌های قرآنی از دولت نهم آغاز شده است.

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این به دلیل شعار قرآن‌محوری و مسجدمحوری این دولت بوده و قطعاً در دولت دهم بیشتر به آن پرداخته خواهد شد.

مشاور قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به داشتن دو انتظار مهم از دولت دهم گفت: دو انتظار از دولت دهم داریم كه اول اینكه اعتبارات با رشد جهشی كه تاكنون داشته، ادامه یابد و دوم اینكه قوانین متعددی در حوزه قرآن كریم باید تصویب شود تا كارها را در این حوزه تسهیل كند. اگر در دولت دهم به این دو موضوع بها داده شود، مسائل قرآنی به خصوص در حوزه فعالیت‌های قرآنی تضمین خواهد شد.

خواجه‌پیری در ادامه در پاسخ به این پرسش كه فراكسیون قرآن و عترت در فعالیت‌های قرآنی كشور چه نقشی دارد، اظهار داشت: فراكسیون قرآن و عترت در حد وظایف خود می‌تواند با وضع قوانین و حمایت از اعتبارات قرآنی تاثیر بسزایی داشته باشد كه البته تاكنون نیز نقش كلیدی داشته است.

وی تصریح كرد: اگر فراكسیون قرآن و عترت با تعامل جامع قرآنی بتواند خلا وجود قانون در حوزه قرآن را پر كند، بزرگ‌ترین خدمت را به حوزه قرآن كریم كرده است.

وی ادامه داد: اعضای فراكسیون قرآن و عترت، نمایندگان سراسر كشور هستند و می‌توانند در به‌كارگیری توان، استعداد و امكانات محلی برای قرآن و حمایت از فعالیت‌های محلی نقش مؤثری را ایفا كنند.

نمایشگاه قرآن امسال در سطح محدود‌تری در نمایشگاه‌های استانی اجرا می‌شود

خواجه‌پیری در خصوص نحوه برگزاری نمایشگاه قرآن امسال گفت: نمایشگاه قرآن همه ساله در ماه مبارك رمضان و در طول سال در مراكز استان‌ها و شهرستان‌ها برگزار می‌شود كه سال گذشته در 26 استان و 251 شهرستان نمایشگاه قرآن داشتیم.

وی افزود: برنامه‌های نمایشگاه قرآن امسال در سطح محدود‌تری در نمایشگاه‌های استان‌ها و شهرستان‌ها اجرا خواهد شد.

مشاور قرآنی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از شروع دولت نهم رویكرد نمایشگاه توسعه مفاهیم قرآن بوده است و از قالب‌های نمایشگاهی به قالب‌های محتوایی روی‌آورده است كه ایجاد بخش پژوهش، آموزش و حوزه خانوادگی اهتمام این مركز به توسعه فرهنگ قرآنی را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: در این نمایشگاه همانند سال‌های گذشته بخش‌های متنوعی از جمله ناشران الكترونیك، ناشران مكتوب، كودك و نوجوان، ترجمه قرآن، آموزش، پژوهش، دانشگاهی، هنر، حوزوی، خانواده برنامه‌های جنبی و نشست‌ها بوده كه سال گذشته مجموع این نشست‌ها به 107 رسید.

منبع خبر: خبرگزاری فارس


تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه_شکوری