• Nombre de visites :
  • 2210
  • 15/6/2009
  • Date :

İslam"ın izzetli önderi  (3)

imam humeyni

  Şahlık rejimi zamanında İran, ABD’nin orta doğudaki en önemli jandarmasıydı. İran’ın tüm zenginlikleri ABD tarafından sömürülüyordu; öyle ki devrimin olduğu sene ABD ekonomisi ciddi bir kriz geçirmiş, enflasyon % 19’lara fırlamıştı.

  Büyük şeytanın gayri meşru çocuğu İsrail ise ciddi bir düşmanla karşı karşıya kalmanın telaşını yaşıyordu. İmam Humeyni, Filistin konusunu ümmetin ve dünyanın gündeminde tutma konusunda ciddi çabalara girişiyordu. İsrail’i korkutan şey, İmam’ın çabalarının siyasi prim yapmak ya da milliyetçi kaygılar taşımamasıydı. İsrail için orta doğudaki kukla diktatörlüklerle uğraşmak hiç de zor değildi oysa. Yaşından beklenmeyen bir mücadeleci ruha sahipti. Şöyle diyordu:

“Küfür ve şirk varoldukça mücadelemiz devam edecek. Mücadele varoldukça biz de varolacağız. ”

  İmam Humeyni, tebliğ, hicret, fetih ve devrimle görevini ifa etti. Sovyet lideri Gorbaçov’a gönderdiği mektup, siyasi kişiliğini ve ilmi derinliğini göstermesi; Komünizmin bittiğini görmesi, ferasetini göstermesi açısından önemlidir. Antiemperyalist duruşu, tavizsiz kişiliği ile ümmete devrimci bir miras bırakmıştır. Siyasi bir konuşmasında söylediği şu sözler zihin dünyasını açıklaması açısından önemlidir:

“İslam peygamberinin komprador camilerine ve süslü minarelere ihtiyacı yoktur. O, bağlılarının şeref ve azametini istemektedir ki o şeref ve azamet istikbarın uşağı rejimlerce ayaklar altına alınmıştır.”

  İmam Humeyni’yi mezheplerin dar kalıpları içinde değerlendirmek büyük bir haksızlık olacaktır. Evet, o, yetiştiği kültür itibariyle bir Şia âlimidir; ama doğu ve batı blokları arasında İslam’ın sesini yükseltmiş, inkılabi ruhun dirilişine büyük katkısı olmuştur. Yaşamında ise son derece mütevazi bir insandır İmam Humeyni. Basit bir evde oturur, sade yaşardı. Eserleri genellikle ahlaki hastalıklar ve manevi gelişimle ilgiliydi.

imam humeyni

  İmam Humeyni, gençlerle ilgilenir, onların inkılâpçı ruh kadar manevi gelişmeye de ihtiyaçları olduğunu söylerdi. Gençlere bazı nasihatlerini tekrarlayarak onu rahmetle yâd ediyoruz.

1- Beş vakit namazı vaktinde kılın, gece namazı da kılmaya çalışın

2- Vacipleri yerine getirip, haramlardan uzak durun.

3- Pazartesi ve Perşembe günleri mümkün oldukça oruç tutmaya çalışın.

4- Çok fazla uyumayın ve Kur 'an-ı Kerim'i çokça okuyun.

5- Sözünüzde durun ve anlaşmalarınıza önem verin.

6- Sade ve gösterişten uzak giyinin.

7- Yoksullara yardım edip, her gün sadaka vermeye çalışın.

8- Çok masraf edilmiş lüks toplantılara katılmayın, kendinizde böyle toplantılar düzenlemeyin.

9- Çok konuşmayın, çok dua edin.

10- Kendinizi bilgi yönünden geliştirin, dini konuşmalara katılın.

11- Yaptığınız iyilikleri unutun ve geçmişte işlemiş olduğunuz günahları hatırlayın...

  İmam Humeyni devrimin zaferinden on yıl sonra, 4 Haziran 1989’da Tahran’da vefat etti. Allah rahmet etsin.

Hasan Sabaz (inzar Dergisi 45. Sayı)


İslamın izzetli önderi (2)

İslamın izzetli önderi (1)

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)