• Nombre de visites :
  • 2707
  • 2/6/2009
  • Date :

İslam"ın izzetli önderi  (1)

humeyni

“Dünyanın her tarafında İslam’ın izzet ve şerefi için mücadele eden aziz gençlerin el ve pazılarından öperim”

(Ruhullah Musevi el Humeyni)

  Yirminci yüzyılın son çeyreğinde dünya görkemli bir devrim ve o devrimin önderiyle tanışıyordu: İmam Humeyni…1979’da, “Devrimler çağı bitti” denilen bir zamanda iki bin beş yüz yıllık şehinşahlık rejimi, emperyalistleri büyük bir kaygıya sevk ederek yerle bir oldu.

  İran İslâm Cumhuriyeti kurucusu, İmam Humeyni, 24 Eylül 1902’de Humeyn şehrinde doğdu.

  Asıl ismi Ruhullah Mustafavî olan, ancak Musevî-yi Humeyni olarak tanınan İmam Humeyni’nin babası, zamanın ulemasından sayılan Seyyid Mustafa idi. Beş aylık iken babası dönemin hükümetine yakın yerel güçler tarafından öldürülen imam, on beş yaşlarında iken annesini de kaybetmiştir.

  Küçük yaşlardan itibaren dinî medreselerde temel dersleri (Arap dili ve edebiyatı, mantık, fıkıh ve usul) almaya başladı ve Mirza Mahmut İftiharu’l-Ulema, Hac Mirza Necefî-yi Humeynî, Ayetullah Şeyh Ali Muhammed Burucerdî, Ayetullah Muhammed Gulpayganî ve Ayetullah Abbas Erakî gibi bölgenin büyük ulema ve hocalarından dersler alarak 1919 yılında Erak İlmiye Medresesine girdi. Burada birçok dersleri okuduktan sonra Kum İlmiye medresesine geçerek felsefe ve ahlak derslerini, Ayetullah Şahabadî ve Seyyid Ebu’l-Hasan Hakîm Kazvinî ve Hac Mirza Cevad’ın yanında okudu. Fıkıh ve usul derslerini ise Ayetullah Abdulkerim Hairî ve Ağa Mir Seyyid Ali Kaşanî’den aldı. Bu derslerde çok başarılı olarak kısa zamanda ictihad derecesine ulaştı.

humeyni

  İmam Humeyni, Hicri 1339 yılında Abdulkerim Hairî’nin vefatından sonra artık kendisi felsefe ve ahlak derslerinde Kum’un ünlü ulemasından biri olmuş; daha sonraları ise fıkıh ve usul derslerinin de ünlü hocaları arasında yer almıştır. O dönemde hükümet karşıtı olan şahsiyetlerle irtibat halinde olan İmam Humeyni, genç yaşına rağmen Şah Rıza Pehlevî ve İslam dışı uygulamalarına karşı çıkıyordu. Hairî’den sonra Kum’un önde gelen âlimlerinden Ayetullah Burucerdi’ye bir süre güncel meseleler hususunda yardımcı olan İmam Humeyni, o zatın da vefat etmesinin ardından, Kum Medresesi ve ilmî çevrelerde "Ayetullahi’l-Uzma" olarak tanındı.

1958’de Eyalet ve Vilayet Cemiyetlerinin kurulması ve Şah’ın "Altı maddelik tasarıları"nın ortaya konulmasıyla, Şah rejimi aleyhine şiddetli mücadelesini başlattı.

 5 Haziran 1961’de meydana gelen kanlı olaylardan sonra rejim aleyhine yaptığı bir konuşma sonucu tutuklanarak Tahran’daki İşretâbâd askeri ceza evine konuldu.


Gönüllerin yaralandığı gün

İmam Humeyni, Bağımsızlık, Hürriyet ve İslam Cumhuriyeti

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)