تبیان، دستیار زندگی
در این تكلیف با استفاده از نمودار ون، اعداد را سازماندهی می كنیم. در نمودار ون، با استفاده از دایره ها، مجموعه ی اعداد و یا اشیاء با ویژگی های یكسان نشان داده می شوند. احتمالاً دانش آموزان شما در دوره ی ابتدایی با استفاده از دایره های نخی، مجموعه هایی برا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دسته بندی اعداد

اعداد

وسایل لازم:

تكلیف 3

طرح درس

برای اجرای این قسمت از طرح درس، تكلیف شماره ی 3 را به صورت طلق شفاف تهیه نمایید.

در این تكلیف با استفاده از نمودار ون، اعداد را سازماندهی می كنیم. در نمودار ون، با استفاده از دایره ها، مجموعه ی اعداد و یا اشیاء با ویژگی های یكسان نشان داده می شوند. احتمالاً دانش آموزان شما در دوره ی ابتدایی با استفاده از دایره های نخی، مجموعه هایی برای نمایش ویژگی های یكسان یا رابطه های مشابه تشكیل داده اند. در این قسمت، نكته ی مهم برای دانش آموزان، توجه به روابط و ویژگی های اعداد و تعیین تعلق هر عدد به یك دایره یا چند دایره می باشد.

برای شروع درس می توانید دو دایره ی متقاطع با عناوین عامل های 30 و عامل های 36 روی تخته سیاه رسم کنید و از دانش آموزان بخواهید تا برای هر یك از دایره ها چند مثال بزنند. قبل از نوشتن مثال ها بر روی تخته، از آن ها بخواهید محل قرار گرفتن آن عدد را در نمودار مشخص کنند. همچنین از آن ها بپرسید: "آیا می توان اعدادی یافت كه متعلق به هر دو دایره باشند؟ چرا؟"

در این جا می توان انتظار داشت كه دانش آموزان به وجود اعدادی كه هم عامل 30 و هم عامل 36 هستند، پی ببرند.

"ما این اعداد را در ناحیه ی اشتراك دو دایره (متعلق به دو دایره) قرار می دهیم." پس از بیان این مطلب، اعدادی مانند 2 و 6 را در این ناحیه بنویسید.

در این جا از دانش آموزان بخواهید درباره ی اعدادی كه به هیچ کدام از دو دایره متعلق نیستند، فکر کنند. مثلاً 7 و 8 و 11 عامل 30 و 36 نیستند. بنابراین به هیچ کدام از دایره ها تعلق ندارند. دور تا دور دایره ها، مستطیلی رسم كنید. برای بچه ها توضیح دهید كه برای نمایش این اعداد، باید آن ها را در ناحیه ی خارج از دو دایره قرار داد.

اعداد را داخل مستطیل و خارج از دو دایره بنویسید. در پایان، نمودار شما به این صورت خواهد شد:

نمودار ون

فعالیت

اكنون دانش آموزان باید تكلیف شماره ی 3 را به صورت گروهی انجام دهند.

جمع بندی

یكی از راه های جمع بندی مطالب این جلسه، این است كه از دانش آموزان بخواهیم تا هر گروه، یك نمودار ون بر روی طلق شفاف رسم نماید. سپس گروه ها، كارهای خود را به وسیله ی اورهد نمایش داده و نحوه ی تفكر خود را توضیح دهند.

روش دیگر جمع بندی این است كه سه گروه از دانش آموزان را انتخاب کنیم. گروه اول، نمودار ونی را كه در تكلیف شماره ی 3 تهیه كرده اند، روی تخته رسم كنند و دو گروه دیگر به سوالات تكلیف شماره ی 3 پاسخ دهند.

از بقیه ی كلاس بخواهید تا نظرات اصلاحی خود را راجع به كار دوستانشان، با رنگ دیگر، روی تخته بنویسند.

در این بحث كلاسی، دانش آموزان راهكار های خود را برای حل مسائل در اختیار سایرین قرار خواهند داد. حتماً از دانش آموزان درباره ی ویژگی های اعداد نوشته شده در ناحیه ی اشتراك دو دایره سوال کنید. دانش آموزان باید بفهمند كه این اعداد هم بر 2 و هم بر 3 بخش پذیرند و به عبارت دیگر بر 6 نیز بخش پذیرند. یعنی همگی مضرب 6 هستند.

مترجم: منصوره فروزان