تبیان، دستیار زندگی

رتبه ایران در مبارزه با فساد

برای پنجمین سال متوالی امتیاز ایران برای مبارزه با فساد بهبود یافته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مبارزه با فساد
به گزارش تبیان به نقل از روزنامه ایران، سازمان شفافیت بین‌المللی هر سال گزارشی در خصوص وضعیت فساد در جهان منتشر می‌کند و به رتبه‌بندی کشورها می‌پردازد و در آخرین بررسی ایران را با بهبود یک پله‌ای، در جایگاه 130 جهان نشانده است. این سازمان در ابتدای گزارش امسال خود می‌نویسد:«امسال اکثر کشورها برای پایان دادن به فساد، یا هیچ پیشرفتی نداشته یا خیلی کم رو به جلو حرکت کرده‌اند. این در حالی است که تحلیل‌ها نشان می‌دهد روزنامه نگاران و فعالان اجتماعی در کشورهای فاسد هر روز زندگی‌شان را برای افشای این فسادها به خطر می‌اندازند. این شاخص ۱۸۰ کشور را بر اساس سطوح ادراک عمومی فساد و افراد تجاری آنها رتبه‌بندی می‌کند که در آن امتیاز صفر بیانگر بیشترین سطح فساد و ۱۰۰ کمترین سطح است. امسال امتیاز بیش از دو سوم کشورها زیر ۵۰ بوده و میانگین امتیاز کشورهای جهان به ۴۳ رسیده است. متأسفانه در مقایسه با سال‌های اخیر، هیچ چیز جدیدی در این عملکرد جدید وجود ندارد.»

بر اساس اعداد این گزارش، می‌توان تصویری واضح از روند فساد در ایران به دست آورد. در سال ۸۴ و در انتهای کار دولت اصلاحات، ایران در جایگاه ۸۸ جهان قرار داشته اما 5 سال بعد، در دولت احمدی‌نژاد، رتبه ایران به 168 رسید. او در انتهای کار خود کشور را با رتبه‌ای در جایگاه 144 جهان به دولت روحانی تحویل داد. در سال 2015، رتبه ایران در میان 174 کشور جهان، به 130 رسید. در سال 2016 نیز ایران در جایگاه ‌صدوسی‌ویکم قرار گرفت. در جدیدترین گزارش از شاخص ادراک فساد نیز براساس سال 2017، ایران در بین ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۳۰ جهان قرار گرفت. بهترین منطقه جهان منطقه اروپای غربی با امتیاز ۶۶ و بدترین منطقه هم صحرای آفریقا با میانگین امتیاز ۳۲ است. اروپای شرقی و آسیای مرکزی با میانگین ۳۴ در رده بعدی قرار دارد. در این رده بندی، نیوزیلند با امتیاز ۸۹ در صدر قرار دارد و پس از این کشور دانمارک با امتیاز ۸۸، فنلاند و نروژ و سوئیس با امتیاز ۸۵، در رده‌های دوم و سوم قرار دارند.

سنگاپور با امتیاز ۸۴ در رده ششم قرار دارد و بهترین عملکرد را در بین کشورهای آسیایی داشته است. امارات نیز بهترین عملکرد را در منطقه داشته و با ۷۱ امتیاز در رده ۲۱ قرار دارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که کشورهایی با کمترین امنیت برای رسانه‌ها و ضعیف بودن سازمان‌های غیردولتی در آنها، بدترین نرخ و رتبه فساد را داشته‌اند.



سازمان شفافیت بین‌المللی در تفسیر خود از منطقه خاورمیانه با تأکید بر کشورهای عربی می‌نویسد: «در منطقه‌ای که دچار خشونت و دیکتاتوری است، فساد در کشورهای عربی با حمله به آزادی بیان و تحرکات اجتماعی ماندگار شده است. تعجب برانگیز نیست که از 21 کشور عربی، 19 مورد آن نمره‌هایی زیر 50 داشته‌اند که بالا بودن سطح فساد در بخش عمومی را نشان می‌دهد.»

ایران با ۳۰ امتیاز در کنار کشورهای گامبیا، میانمار، سریلانکا و اوکراین، در رده ۱۳۰ و بالاتر از کشورهایی چون مکزیک و روسیه قرار دارد. امتیاز ایران از سال ۲۰۱۳ همواره افزایش داشته و از ۲۵ امتیاز به ۳۰ امتیاز رسیده است. سومالی با ۹ امتیاز در انتهای این رده‌بندی قرار دارد و پس از آن سودان جنوبی با ۱۲ و سوریه با ۱۴ امتیاز قرار دارند.

سازمان شفافیت بین‌المللی در بخشی از گزارش خود می‌نویسد: «بررسی‌ها نشان می‌دهد که کشورهایی با کمترین امنیت برای رسانه‌ها و ضعیف بودن سازمان‌های غیردولتی در آنها، بدترین نرخ و رتبه فساد را داشته‌اند. حداقل هر هفته در کشورهایی که سطح فساد آنها بالاست، یک روزنامه نگار کشته می‌شود. در 6 سال اخیر، در کشورهایی که نمره آنها 45 یا کمتر است، حداقل از هر 10 روزنامه نگار 9 نفر(به خاطر خطرات افشای فساد) کشته شده‌اند.»
منبع: روزنامه ایران