تبیان، دستیار زندگی
اها امیدوار به رکوردشکنی مهدی طاهباز چند سالی می شود که با توجه به فروش خوب فیلم های اکران شده در نوروز، از اوایل اسفندماه رقابت پخش کنندگان برای به دست آوردن سینما برای نمایش فیلم های خود آغاز می شود. اکران نورو...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اکران نوروزی سینماها

امیدوار به رکوردشکنی


مهدی طاهباز

چند سالی می شود که با توجه به فروش خوب فیلم های اکران شده در نوروز، از اوایل اسفندماه رقابت پخش کنندگان برای به دست آوردن سینما برای نمایش فیلم های خود آغاز می شود.

اکران نوروزی به چند دلیل طرفداران زیادی دارد؛ یکی اینکه بعد از اکران نسبتاً مرده بهمن و اسفند، مردم تمایل و پتانسیل بالایی برای سینما رفتن دارند و اگر فیلم مخاطب پسندی که از حداقل فاکتورهای جذب مخاطب برخوردار باشد، اکران شود، گیشه اش تضمین است. یکی دیگر از دلایل رونق اکران نوروزی، فرصت نسبتاً بالایی است که فیلم های به نمایش درآمده برای ماندن روی پرده در اختیار دارند. کمتر تهیه کننده یی حاضر می شود فیلمش را اواخر اردیبهشت و یا خرداد اکران کند (به علت امتحانات مدارس و دانشگاه ها) و به همین علت اکران برخی فیلم ها حتی تا اواخر خرداد هم به طول می انجامد. از طرفی دیگر برخی فیلم های نوروزی اکرانشان را از اواسط اسفند آغاز می کنند. نمایش فیلم هایی که پیش بینی فروش خوبی برای آنها می شود در روزهای میانی اسفند باعث جا افتادن این آثار و نیز داشتن فرصت کافی برای تبلیغات است.

اولین فیلمی که طی سال های گذشته اکرانش را از وسط اسفند آغاز کرد، پارتی (سامان مقدم) بود و پس از آن پخش کنندگان متعددی اسفند را مبنای آغاز اکران نوروزی قرار دادند.

معمولاً اکران های مهم سال نصیب پخش کنندگان قدرتمند می شود و سر فیلم های بدون پشتوانه بی کلاه می ماند. اکران نوروز، اکران تابستان یا عید فطر قسمت فیلم هایی است که یک پخش کننده قوی و با نفوذ میان سینمادارها دارد. امسال هم اوضاع به همین منوال بوده است. قرار است در نوروز امسال 5 فیلم روی پرده برود که تاکنون 4 فیلم از این میان مشخص شده و حتی اکران 3 فیلم آغاز شده است.

مهمان (سعید اسدی) اولین فیلمی بود که اکرانش از مدت ها پیش قطعی شده بود و قراردادش را برای اکران در اسفند و نوروز 86 ثبت کرده بود. شب به خیر فرمانده (انسیه شاه حسینی) هم قرار بود از نیمه اسفند تا نیمه فروردین روی پرده برود و بعد از آن جایش را به قلقلک (مسعود نوابی) بدهد. دو فیلم اخراجی ها (مسعود ده نمکی) و خون بازی (رخشان بنی اعتماد) نیز بعد از جشنواره فجر، با سینماها قرارداد بستند تا تکلیف اکران نوروزی را مشخص کنند. ضمناً قرار است در سال 86 یک گروه نمایش دهنده دیگر به سرگروهی سینمافرهنگ نیز تشکیل شود تا تعداد بیشتری فیلم فرصت اکران نصیب شان شود. تا لحظه نگارش این مطلب هنوز فیلم نوروزی این گروه قطعی نشده ولی به نظر می رسد یکی از دو فیلم پارک وی (فریدون جیرانی) یا رئیس (مسعود کیمیایی) نیز به جمع فیلم های نوروزی اضافه شوند.

هم اکنون فیلم های مهمان، اخراجی ها و شب به خیر فرمانده اکرانشان را شروع کرده اند و فیلم خون بازی نیز قرار است از اول فروردین روی پرده برود. تکلیف فیلم پنجم نیز به زودی مشخص خواهد شد. ضمناً صحبت هایی مبنی بر نمایش فیلم یک شب (نیکی کریمی) در چند سینمای خاص مطرح است که هنوز هیچ چیز قطعی نشده است.


اکران نوروز 86؛ امید به رکوردشکنی

اگرچه در زمان اکران فیلم آتش بس (تهمینه میلانی) هیچ کس تصور رسیدن یا حتی گذشتن از مرز یک میلیارد تومان فروش را نمی کرد، اما هم اکنون خیلی ها منتظر شکستن این رکورد توسط فیلم اخراجی ها (مسعود ده نمکی) هستند.

همه چیز برای این رکوردشکنی آماده است. از سر و صدای جشنواره یی گرفته تا تیزرهای فراوان تلویزیونی. فیلم ده نمکی به اضافه خود او در جشنواره آنقدر سر و صدا به پا کردند که نام اخراجی ها به گوش خیلی ها برسد. جو به راه افتاده پیرامون این فیلم به حدی شد که حتی کسانی که سالی یک بار آن هم به زور راهی سینما می شوند هم اسم این فیلم را شنیده و برای دیدنش مشتاق شوند. تهیه کننده و پخش کننده این فیلم از مدت ها قبل در فکر اکران نوروزی بودند. وقتی فیلم در جشنواره با استقبال فوق العاده تماشاگران روبه رو شد، سینمادارها نیز دست به کار شدند تا فیلم ده نمکی را به عنوان اکران نوروزی به سینما بیاورند. شاید در گذشته حتی به فکر کسی هم نمی رسید روزی فرا می رسد که جماعت سینمادار و سینماچی تمام تلاش شان را بکنند که فیلم مسعود ده نمکی را روی پرده بفرستند،

تیزرهای طولانی اخراجی ها چند روزی است که از شبکه های مختلف در حال پخش است. فروش فیلم هم طی روزهای آغازین اکران بد نبوده و پنجشنبه و جمعه چند صف نسبتاً طولانی جلوی برخی سینماها تشکیل شده. همه چیز برای رکوردشکنی مهیاست. رکوردی که اگر توسط اخراجی ها شکسته شود، به احتمال قریب به یقین حاصلش تولید اخراجی های 2 خواهد بود؛ فیلمی که بخش عمده اش گرفته شده و فقط با 2 ، 3 هفته کار تبدیل به یک فیلم سینمایی کامل می شود.

اما دیگر فیلم اکران نوروزی «مهمان» ساخته سعید اسدی و محصولی از حسین فرح بخش است؛ فیلمی که طبق روال محصولات دفتر پویافیلم مدت زمان کمی را از تولید تا نمایش سپری کرده و به سرعت راهی اکران شده است.

یکی از بهترین تولیدات پویافیلم و حسین فرح بخش حاصل همکاری مشترک با سعید اسدی است. «آواز قو» که با فروش بسیار خوبی هم مواجه شد، به اعتقاد خیلی ها فیلمی خوش ساخت و سرگرم کننده است که اکثر استانداردهای یک فیلم تجاری و تماشاگرپسند را داراست. سعید اسدی قبل از «آواز قو» چند فیلم مانند «عشق گمشده» و «سیب سرخ حوا» را در ایران کارگردانی کرده بود که فیلم های متوسطی بودند و فروش متوسطی نیز داشتند. بعد از ساخت آواز قو و حضور موفق این فیلم در جشن خانه سینما و نیز فروش بسیار خوب این فیلم، سعید اسدی حدود دو سال خود را درگیر تولید فیلم «آشوب» به تهیه کنندگی سعید حاجی میری کرد که دست آخر این فیلم با هزینه های نسبتاً بالایی که صرف پیش تولیدش شد، هیچ گاه جلوی دوربین نرفت. بعد از حدود دو سه سال بدبیاری برای سعید اسدی، سال 85 برای او بسیار خوش یمن بود. او در این سال دو فیلم «مهمان» و «فرود در غربت» را جلوی دوربین برد که اولی در اسفند همین سال روی پرده رفت.

«مهمان» همانند فیلم های اخیر پویافیلم، یک کمدی است که با نگاهی به یکی از فیلم های فارسی سال های پیش ساخته شده است. «مهمان» نسخه جدیدی از فیلم عروس فرنگی (نصرت الله وحدت) است که امروزی شده و توسط سعید اسدی با معیارهای فیلمسازی پویافیلم جلوی دوربین رفته است. این فیلم در مقایسه با چند فیلم اخیر فرح بخش مانند «شارلاتان»، «عروس فراری» و «سوغات فرنگ» سر و شکل بهتری دارد و فیلمی روان تر با ساختاری بهتر است. «مهمان» صرفاً برای جذب مخاطب ساخته شده و به نظر می رسد در این راه موفق نیز عمل کند. عمده بار کمیک این فیلم بر دوش شیرین کاری های امین حیایی است و او پیش برنده اصلی فیلم است. کسی که غیبتش در فیلم «سوغات فرنگ» محسوس بود.

مهمان اکرانش را از 9 اسفند آغاز کرده و تاکنون حدود 50 میلیون تومان فروش داشته است. این فیلم تا اردیبهشت روی پرده خواهد ماند و رد کردن مرز 500 میلیون تومان فروش محتمل به نظر می رسد.

اما یکی دیگر از فیلم های اکران نوروزی که نمایشش هم از هفته پیش آغاز شده، «شب به خیر فرمانده» به کارگردانی انسیه شاه حسینی است؛ فیلمی که نه به لحاظ هنری اثر برجسته یی است و نه ارزش تجاری دارد ولی به علت داشتن تهیه کننده و پخش کننده یی مانند حوزه هنری می تواند در کمال تعجب خیلی ها به عنوان برنامه عید گروه استقلال برگزیده شود.

انسیه شاه حسینی فیلم اولش را با نام «غروب شد بیا» در سال 83 کارگردانی کرد. این فیلم بی سر و صدا در جشنواره به نمایش درآمد و بدون اینکه کسی در مخالفت یا موافقتش حرفی بزند و نقدی بنویسد، در روزهای دو هفته پایانی اسفند سال گذشته روی پرده رفت و سپس بایگانی شد.

«شب به خیر فرمانده» نیز همانند فیلم اول شاه حسینی، اثری خنثی است که همان روال فیلم اول او را طی کرده است. این فیلم در جشنواره 24 به نمایش درآمد و سپس در اسفند 85 راهی اکران عمومی شد. منتها این بار پخش کننده اش یعنی حوزه هنری تصمیم گرفت به خاطر جبران دلخوری های فیلم اول، فرصت بیشتری برای اکران در اختیار فیلم «شب به خیر فرمانده» بگذارد تا این فیلم در دو هفته اول فروردین و روزهای نوروز روی پرده بماند.

قرار است از نیمه فروردین به بعد فیلم «قلقلک» ساخته مسعود نوابی به جای «شب به خیر فرمانده» روی پرده برود. «قلقلک» یک کمدی سبک است که قرار بود امسال حول وحوش برگزاری جام جهانی فوتبال روی پرده برود. داستان فیلم نوابی در رابطه با فوتبال است و بیژن امکانیان (تهیه کننده و بازیگر فیلم) تلاش بسیاری کرد تا فیلمش را در زمانی که تب فوتبال جامعه را فراگرفته بود، اکران کند اما موفق به انجام این کار نشد. سرانجام «قلقلک» به عنوان فیلم اکران دوم فروردین انتخاب شد تا در گروه استقلال به نمایش درآید. «قلقلک» یک فیلم کمدی با تمام مولفه های طنزهای شبانه تلویزیون است که مقدار فروشش به میزان بامزه بودنش بستگی دارد.

اما چهارمین فیلم اکران نوروزی که نمایشش از اول فروردین آغاز می شود، «خون بازی» ساخته رخشان بنی اعتماد است. فیلم بنی اعتماد در نگاه اول به شدت ضدگیشه و ضدمخاطب به نظر می رسد، اما جایگاه این فیلم در جدول آرای مردمی جشنواره فیلم فجر و استقبال مردم و مخاطبان چیز دیگری را نشان داد. با اینکه در مورد برخی فیلم ها، روی نظر تماشاگران جشنواره یی برای سنجیدن میزان استقبال در زمان اکران عمومی نمی توان چندان حساب کرد، اما بالاخره این مساله حداقل هایی را مشخص می کند.

«خون بازی» فیلم خوش ساختی است که البته بسیار تلخ و صریح است. شاید سر و شکل فیلم و به خصوص سیاه و سفید بودنش کمی باعث اذیت مخاطب عام خواهد شد، اما ساختار درست و روان «خون بازی» جای این فیلم را میان مخاطبان جدی سینما باز خواهد کرد. ضمناً تبلیغات درست در مورد این فیلم، کمک فراوانی به فروشش خواهد کرد و عمده بار فروش فیلم بنی اعتماد روی دوش تبلیغات خواهد بود.

اما با سرگروه شدن سینما فرهنگ و افزایش تعداد گروه های نمایش دهنده فیلم های ایرانی، یک فیلم دیگر نیز در ایام نوروز به نمایش درخواهد آمد. برای نمایش در این گروه، اکران یکی از دو فیلم رئیس (مسعود کیمیایی) و پارک وی (فریدون جیرانی) جدی تر از سایر فیلم هاست و به نظر می رسد طی روزهای آینده با مشخص شدن تکلیف این گروه، یکی از این دو فیلم روی پرده برود.

هر کدام از فیلم های «پارک وی» یا «رئیس» در صورت اکران عمومی حرف های زیادی برای گفتن خواهند داشت. هم جیرانی و هم کیمیایی پس از نمایش فیلمشان در جشنواره و با شنیدن نظرات موافق و مخالف دست به تغییراتی در فیلم شان زده اند و صحنه هایی را کوتاه یا پلان هایی را اضافه کرده اند. این حذف و اضافات قطعاً در اکران عمومی روی تماشاگران تاثیر خواهد گذاشت و وضعیت گیشه فیلم را بهتر خواهد کرد.

منبع : اعتماد