تبیان، دستیار زندگی
مقالات خواندنی گروه دین در هفته ای که گذشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مهمان نوازی بهشتی در دید و بازدید نوروزی

مقالات خواندنی گروه دین در هفته ای که گذشت.

گروه دین تبیان
تجمیعی جمعه11فروردین

فرصت های نوروزی را غنیمت بدانیم 

بهار، موعود زنده شدن است. نه فقط طبیعت، بلکه می توان با استفاده از کتاب زندگی، یعنی قرآن کریم، همه زندگی را همچون بهار، سرزنده و سرسبز ساخت. آری قرآن کریم می فرماید:أَ لَمْ یَأْنِ لِلَّذینَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللَّهِ وَ ما نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَ لا یَكُونُوا كَالَّذینَ أُوتُوا الْكِتابَ مِنْ قَبْلُ فَطالَ عَلَیْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَ كَثیرٌ مِنْهُمْ فاسِقُون‏؛ آیا براى كسانى كه ایمان آورده‏اند هنگام آن نرسیده كه دلهایشان به یاد خدا و آن حقیقتى كه نازل شده نرم [و فروتن‏] گردد و مانند كسانى نباشند كه از پیش، بدانها كتاب داده شد و [عمر و] انتظار بر آنان به درازا كشید، و دلهایشان سخت گردید و بسیارى از آنها فاسق بودند؟ (حدید؛ 16)

دور کننده فقر و بیچارگی چیست؟!! 

امام علی علیه السلام در یكى از سخنان حكیمانه خویش مى‏فرماید: «آگاه باشید! هیچ كس پس از داشتن قرآن، فقر و بیچارگى ندارد و هیچ كس پیش از آن، غنا و بى نیازى نخواهد داشت.»

بازخوانی یک کار خیر در ایام نوروز

با فرارسیدن عید نوروز و تعطیلات آن، دید و بازدیدها و مسافرت ها، فرصت های ویژه ای هستند که با استفاده از آنها می توان بسیاری از کارهای خیری که قبلاً امکان انجام آن نبود را انجام داد و ضمن حل بسیاری از مشکلات اقوام و نزدیکان، دلهای زیادی را شاد و به یکدیگر نزدیک کرد. همه اینها از جمله بهترین عیدی هایی هستند که با اشاره به برخی از آنها نکاتی را متذکّر می شویم.

نوروزمان را حرام نکنیم  

یکی از ابعاد زندگی ما انسان ها، بعد اقتصادیست. دین اسلام بر داشتن اقتصاد سالم در جامعه اسلامی تأکید دارد؛ زیرا که اقتصاد ناسالم، همانگونه که موجب عدم شفافیت اقتصادی خواهد شد؛ موجب ازبین بردن نشاط مطلوب جامعه اسلامی خواهد شد و آسیبهایی را به همراه خواهد داشت.

زینتی که در نوروز به آن توجه خاص می شود 

درباره نحوه پوشش و لباس انسان در آیات مختلفی از قرآن مطالبی ذکر شده است. برخی از این آیات را بیان نموده و درباره آنها توضیحاتی ارائه می کنیم: "قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللَّهِ الَّتی‏ أَخْرَجَ لِعِبادِه‏..."  (بگو چه کسی زینت های خدا را که برای مردم خارج کرد، حرام کرد؟...)

کجاست چشم بینا و گوش شنوا؟! 

گاه مردم فاسد می شوند و کیفر دنیوى آنها چنین حکومتهایى است؛ همان گونه که على(علیه السلام) در وصیّت نامه خود درباره کسانى که نهى از منکر را ترک مى کنند فرمود: «اگر چنین کنید بَدان بر شما مسلّط مى شوند، سپس هر قدر دعا مى کنید، مستجاب نمى شود».

بحث های داغ در دید و بازدیدهای نوروزی 

آداب میهمانی از جمله مباحث اخلاقی و اجتماعی است که در دین اسلام با جزئیّات خاصّی مورد توجّه قرار گرفته است. یکی از آنها، شیوه سخن گفتن و شنیدن است. با توجّه به اینکه طبیعتاً در جمع های خودمانی افراد با سلیقه ها و اعتقادات گوناگون حضور دارند، شایسته است که انسان، بهترین شیوه برخورد با نظرات مخالف را بداند تا شیرینی دیدار را با تلخی عصبانیّت مبادله نکند. به همین منظور در این نوشتار، شیوه برخورد با نظرات مخالف دیگران را از دیدگاه قرآن و دین اسلام مورد بررسی قرار می دهیم.

فاکتورهایی برای موفقیت در کارها  

یک سایت معروف آمریکایی زندگی و اخلاقیات انسان‌های موفق را جمع‌آوری کرده و چند روانشناس ویژگی ‌های اخلاقی آنها را بررسی کردند و به نتایج جالبی رسیدند. در این فرصت تعدادی از ویژگی ها و عادات انسان های موفق را با تطبیق با آموزه های دینی با هم مرور می کنیم.

مهمان نواز، بهشتی می شود   

عید نوروز جشنی به بهانه تغییر و تحوّل طبیعت است. جشنی که با دعای زیبای "حَوِّلْ حالَنا اِلی اَحْسَنِ الْحال" آمیخته شده و باید نقطه عطفی برای یک زندگی زیباتر و حالی خوش تر باشد. شاید چند وقتی باشد که مهمانی های ما تعطیل شده، شاید از هم خبر نمی گیریم؛ شاید چند وقتی هست دنبال بهانه ای برای سخاوت، بخشش و دور ریختن کینه ها هستیم؛ عید نوروز با آمدن خود بهترین و زیباترین راهکارها را در اختیار ما قرار داده، نوروز را دریابیم که می تواند خیلی از کارهای نیک را برای ما به ارمغان آورد و آن را در زندگی ما همیشگی سازد.

مراقب «مظنون همیشگی» باشید!!  

غفلت از خویش، آفت اساسى شكوفایى حقیقت آدمى است و محاسبه نفس، راه جلوگیرى از فرو رفتن در غفلت و بازگشت از ظلمت؛ چنانكه از مولای متقیان، روایت شده است: «ثمره و نتیجه [مراقبه و] محاسبه نفس به صلاح و سامان آوردن خویش است.»

برکات ماه رجب را غنیمت بدانیم  

برخی از ماه ها به جهت اتفاقات و حوادث پربرکتی که در آن رخ داده از ارزش و اهمیت بسیار و چه بسا فوق العاده ای برخوردار می باشد که از جمله این ماه ها می توان به ماه رجب اشاره کرد که در آیات قرآن و احادیث ائمه معصومین علیهم السلام به عظمت این ماه اشاره شده است.

سه فضیلت اخلاقی در بیان امام باقر علیه السلام 

زندگی همه ائمّه معصومین(علیهم السلام)، آکنده از اخلاق و سیره متعالی پیامبر خاتم(صلّی الله علیه و آله) بود. پیامبری که خداوند در وصف اخلاق او فرمود: وَ إِنَّكَ لَعَلى‏ خُلُقٍ عَظیم‏؛ و راستى كه تو را خویى والاست! (قلم؛ 4) امام باقر(علیه السلام) که به نام "شکافنده علوم" ملقّب شده اند نیز، جلوه ای مجسّم از اخلاق نبوی بودند. در این نوشتار، تعدادی از فضائل اخلاقی ایشان را در دو بخش اخلاق فردی و اخلاق اجتماعی با تطبیق بر زندگی امروزی بررسی می نماییم.


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.