تبیان، دستیار زندگی
روز پانزدهم سال ١٣٧٣ سرلشكر منصور ستاری فرمانده نیروی هوائی جمهوری اسلامی ایران به هنگام بازگشت از مأموریتی به جنوب كشور در حوالی اصفهان و بر اثر سانحه سقوط هواپیما به شهادت رسید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مردان بی ادعا

روز پانزدهم سال ١٣٧٣ سرلشكر منصور ستاری  فرمانده نیروی هوائی جمهوری اسلامی ایران به هنگام بازگشت از مأموریتی به جنوب كشور در حوالی اصفهان و بر اثر سانحه سقوط هواپیما به شهادت رسید.

فرآوری:فهیمه السادات آقامیری-بخش تاریخ ایران و جهان تبیان

مردان بی ادعا

سرلشکر ستاری مبارزی خستگی ناپذیر که با تمام توان تا آخرین لحظه از عمرش، برای دفاع از وطن بدون هیچ ادعایی جنگید...

ماتمكده عشاق

سرلشكر شهید ، منصور ستاری در سال 1327 در روستای ولی آباد ورامین دیده به جهان گشود . پدرش ، مرحوم « حاج حسن » شاعری فاضل بود كه دیوانی از او به نام «ماتمكده عشاق » به یادگار مانده است .

منصور ستاری دوران ابتدایی را در مدرسه ولی آباد ورامین و دوران متوسطه را در قریه « پوینك » باقر آباد به پایان رسانید . وی در طول دوران تحصیل همواره یكی از شاگردان ممتاز كلاس به شمار می‌رفت .

شهید بزرگوار پس از اخذ دیپلم متوسطه ، در سال 1346 وارد دانشكدة ‌افسری شد و پس از پایان دورة‌دانشكده به درجة ستوان دومی نایل آمد . در سال 1350 جهت طی دورة‌علمی كنترل رادار به كشور آمریكا اعزام شد و پس از گذراندن دورة‌یكساله ، در سال 1351 به ایران بازگشت و به عنوان افسر كنترل شكاری نیروی هوایی مشغول به كار شد .

شهید ستاری در سال 1354 در كنكور سراسری شركت كرد و در رشته برق و الكترونیك پذیرفته شد . واحدهای دانشگاهی را گذرانده بود و تنها تعداد کمی از آنها مانده بود كه با پیروزی انقلاب اسلامی و شروع جنگ تحمیلی تحصیل را كنار گذاشت و همدوش دیگر آحاد مردم به پاسداری از دستاوردهای انقلاب پرداخت.

وی افسری مؤمن ، متعهد ، شجاع ، آگاه ، تیزهوش و كاردان بود . طرح‌ها و ابتكارهای زیادی در تجهیز سیستم‌های راداری ، پدافندی به اجرا گذاشت كه در طول جنگ تحمیلی توان نیروی هوایی را در سرنگونی هواپیماهای متجاوز دشمن دو چندان نمود .

‌فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران

وی طرح‌ها و ابتکارات زیادی در تجهیز سیستم‌های راداری و پدافندی به اجرا درآورد که موجب ارتقای کارایی سیستم راداری ایران در طول جنگ گشت. در سال ۱۳۶۲ به‌دلیل کارایی و لیاقتی که از خود نشان داده بود به‌سمت معاونت عملیات پدافند نیروی هوایی منصوب گشت. سال ۱۳۶۴ زمان ارتقاء او به‌سمت معاونت طرح و برنامه نیروی هوایی بود. سرانجام در بهمن ۱۳۶۵ به‌فرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب گردید و تا پایان عمر خود عهده‌دار این مسئولیت بود.

یكی از مهمترین فعالیتهای سرلشگر شهید منصور ستاری طی سالهای ۶۶ الی پایان جنگ تحمیلی اسكورت ناوگان تجاری كشتی های نفتكش ایران در خلیج فارس و دریای عمان تا خروج آنها بود. انجام عملیات اسكورت باتوجه به حجم عملیات جنگی و مضافاً حجم عملیات عادی و روزانه نهاجا كاری بس عظیم بود.

در عملیات خیبر وقتی در محاصره بمباران شیمیایی او ماسك خود را تقدیم به پیرمردی كه راننده لودر بود كرد را همه به یاد دارند. براثر این اقدام وی تا زمان شهادت از شامه بویایی بی بهره شده بود و تا پایان عمر این موضوع را مخفی می كرد.

نگهداری مجتمع پتروشیمی بندرامام، حفاظت از میدان گازی كنگان و مواردی نظیر اینها یادآور اقدامات و جانفشانی های عقابان تیزپرواز و پرسنل پدافندی نیروی هوایی تحت فرماندهی و مدیریت این بزرگوار همیشه به یادماندنی است.

شهیدستاری با كمك فرماندهان و پرسنل عزیز نیروی هوایی پروژه های بلندمدت را طراحی نمود كه یكی پس از دیگری جامه عمل می پوشد. یكی از این پروژه ها بعد از شهادت ایشان هواپیمای جنگی آذرخش بود كه با حضور رهبر انقلاب در سال ۱۳۷۶ به پرواز درآمد.

به هر تقدیر سرلشگر شهیدمنصور ستاری با حمایت پرسنل از جان گذشته نیروی هوایی آنچه درتوان داشت در طبق اخلاص نهاده و به پیشگاه ملت ایران تقدیم نمود و امروز به خیل شهیدانی پیوسته است كه همواره در فراق آنها می سوخت. روح حماسی او از همان پهنه آسمان نیلگونی كه مأوای همیشگی او و یارانش بود به ملكوت اعلی عروج كرد تا دركنار امام و فرمانده خود آرام گیرد.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، سایت شهید آوینی،ایسنا