تبیان، دستیار زندگی
صدایتان مدتی است گرفته. علاوه بر آن احساس می کنید تنفس و بلعیدن غذا نیز برایتان مشکل شده است. در چنین شرایطی توصیه می شود به سرعت تحت معاینه پزشکی قرار...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سرطانی که در  حنجره لانه می کند

صدایتان مدتی است گرفته. علاوه بر آن احساس می کنید تنفس و بلعیدن غذا نیز برایتان مشکل شده است. در چنین شرایطی توصیه می شود به سرعت تحت معاینه پزشکی قرار بگیرید، چرا که چنین علائمی می تواند نشانه وجود سرطان حنجره باشد.

بخش سلامت تبیان
سرطان حنجره

خوشبختانه همیشه تومورهای حنجره بدخیم نیستند. بعلاوه کشور ما در زمینه جراحی های مربوط به این ناحیه از بدن پیشرفت های خوبی داشته است، تا جایی که می توان به درمان قطعی بیماری، در صورت تشخیص زودهنگام دست یافت.

دکتر علی کوهی، متخصص گوش، گلو و بینی با تاکید بر این که بیشترین عاملی که خطر ابتلا به سرطان حنجره را زیاد می کند مربوط به کسانی است که از سیگار، قلیان و اصولا دخانیات استفاده می کنند، می گوید:

اگرچه ژنتیک نیز در ابتلا به این بیماری موثر است، ولی بیشتر عوامل محیطی بویژه استعمال دخانیات و نیز مصرف تریاک به صورت استنشاقی در ابتلا به این بیماری بسیار موثرند.

در واقع رمز پیشگیری از این بیماری صرفا به عدم مواجهه با عوامل خطر یعنی دخانیات یا تحریکات شیمیایی ای معطوف می شود که می توانند روی حنجره تاثیر بگذارند.

خواننده ها بیشتر در معرض خطر نیستند

خیلی ها تصور می کنند خواننده ها به دلیل اینکه تارهای صوتی شان بیشتر در معرض فشار است مستعد ابتلا به سرطان حنجره هستند، اما این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران معتقد است:

بی شک کسانی که به تارهای صوتی شان استرس بیشتری وارد می شود، بیش از دیگران در معرض برخی بیماری های خوش خیم حنجره قرار دارند، بیماری ها و مشکلاتی چون ندول ها (گره) و پولیپ های طناب های صوتی که به خشونت صدای فرد منجر می شود.

ریفلاکس اسید معده منجر به ایجاد ضایعات خوش خیم در حنجره می شود که از علائم آن احساس گرفتگی در حنجره، خشونت صدا و گرفتگی مخاط حنجره است

ابتلا به این نوع بیماری ها به معنای مستعد بودن برای ابتلا به سرطان حنجره نیست، بلکه صرفا توجه و مراقبت بیشتر خوانندگان را می طلبد.

کمااین که بی توجهی و عدم درمان این مشکلات ممکن است خطر ایجاد بیماری های جدی تر را به دنبال داشته باشد.

وقتی اسید معده وارد گلو می شود

خوب است بدانید در انتهای مری، دریچه ماهیچه ای وجود دارد که یکی از وظایفش جلوگیری از بازگشت محتوای معده به درون مری است. اما ریفلاکس حلق و حنجره زمانی که این ماهیچه بدرستی کار نمی کند، ایجاد می شود. یعنی وقتی اسید و محتویات معده به پشت گلو و یا حتی پشت بینی می رسند. این اتفاق می تواند باعث التهاب در این مناطق شود که در برابر اسید معده محافظی ندارند.

به همین علت، دکتر کوهی با تاکید بر این که عوامل تغذیه ای، زیاد در ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان حنجره نقش ندارد، می گوید: ولی ریفلاکس اسید معده منجر به ایجاد ضایعات خوش خیم در حنجره می شود که از علائم آن احساس گرفتگی در حنجره، خشونت صدا و گرفتگی مخاط حنجره است. البته بازگشت اسید معده به گلو می تواند باعث آزارهای طولانی مدت و آسیب شود و باید تحت درمان قرار بگیرد.

تشخیص اولیه با معاینه حنجره

متاسفانه تست غربالگری برای سرطان حنجره وجود ندارد و فقط باید نسبت به علائم اولیه این بیماری آگاهی کافی داشته باشیم تا با پیگیری سریع و تشخیص زودهنگام، موفق به درمان موثر این بیماری شویم.

به گفته دکتر کوهی، تشخیص زودهنگام این بیماری با توجه کردن به نشانه های اولیه آن بویژه اگر شخص به استعمال دخانیات عادت داشته باشد، امکانپذیر است. باید توجه داشت خشونت صدا به خاطر ضایعاتی که روی تار صوتی ایجاد می شود و حتی گرفتگی تنفس و نیز سختی بلع از علائمی است که باید جدی گرفته شود.

این جراح حلق و گلو تاکید می کند: خوشبختانه معاینه مستقیم حنجره توسط پزشک متخصص با آینه یا آندوسکوپ برای تشخیص اولیه بیماری کفایت می کند و در موارد خاص از سی تی اسکن و ام آر آی بهره گرفته می شود.

سرطان حنجره درمان می شود

دکتر کوهی با تاکید بر این که این بیماری با تشخیص در مراحل اولیه کاملا قابل درمان است، می گوید: برای این بیماری بسته به نوع آن، خصوصیت ضایعه و وسعت درگیری می توان روش های درمانی مختلفی از جمله جراحی باز یا بسته از طریق لیزر و رادیوتراپی را پیشنهاد کرد. کما این که رادیوتراپی در مراحل اولیه، درمان قطعی سرطان حنجره محسوب می شود.

برای حفظ سلامت حنجره از فریاد زدن، جیغ کشیدن و بلند صحبت کردن خودداری کنید

اغلب بیماران بعد از درمان، کیفیت صدایشان تغییر می کند، ولی صدایشان را از دست نمی دهند.

البته کسانی که با لیزر جراحی یا رادیوتراپی می شوند نیز کیفیت صدایشان خوب خواهد بود.

نشانه های ریفلاکس حنجره و حلق

معمول ترین نشانه های رفلاکس حنجره و حلق بزرگسالان شامل موارد زیر است:

- پاکسازی بیش از حد گلو
- سرفه های مداوم
- گرفتگی صدا
- یک توده در گردن
- حس آبریزش از پشت بینی یا مخاط بیش از حد بینی
- مشکل در بلع
- مشکل در تنفس
- گلو درد

توصیه هایی برای مراقبت از حنجره

- منطقه حنجره را گرم نگه دارید.

- از ماسک و دستمال گردن استفاده کنید.

- هنگام صحبت کردن از فرم بدنی مناسب استفاده کنید.

- از دستگاه بخور سرد برای افزایش میزان رطوبت محیط کار یا منزل استفاده کنید.

- مایعات گرم مثل چای کمرنگ و آب را با درجه حرارت مناسب هر یک ساعت چند جرعه بنوشید.

- از مصرف دخانیات دوری کنید.

- از عطریات برای کسانی که حساسیت و آسم دارند، استفاده نکنید.

- از مواد الکلی بپرهیزید.

- بیماری های معده را درمان کنید.

- از صاف کردن صدا و سرفه کردن مکرر بپرهیزید.

- از فریاد زدن، جیغ کشیدن و بلند صحبت کردن خودداری کنید.


منبع : جام جم - پونه شیرازی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.