تبیان، دستیار زندگی
امسال در حراج سانتبی لندن دو مجموعه نت دست نویس عرضه شد؛یکی از بتهوون و دیگری از گوستاو مالر رهبر ارکستر و موسیقیدان معروف اتریشی. جالب آنکه در کمال شگفتی نت مالر فروخته شد اما نت بتهوون بر اثر یک اشتباه خریداری نیافت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سرنوشت نت های دست نویس در حراجی ساتبی

امسال در حراج سانتبی لندن دو مجموعه نت دست نویس عرضه شد؛یکی از بتهوون و دیگری از گوستاو مالر رهبر ارکستر و موسیقیدان معروف اتریشی. جالب آنکه در کمال شگفتی نت مالر فروخته شد اما نت بتهوون  بر اثر یک اشتباه خریداری نیافت.

فراوری: یاسمن پیشوایی- بخش هنری تبیان

موسیقی کلاسیک

حراجی ساتبی یکی از شناخته شده ترین و معتبرترین حراج های بین المللی است. امسال در این حراجی دو مجموعه نت دست نویس در موسیقیدان های شناخته شده جهانی عرضه شد.

 نت های گوستاو مالر 4.5 میلیون پوند فروخته شد

نت دست نویس موسیقیدان معروف اتریشی در حراجی لندن به قیمت 4 و نیم میلیون پوند فروش رفت. نُت دست نویس 232 صفحه ای متعلق به «سمفونی دوم» گوستاو مالر رهبر ارکستر و موسیقیدان معروف اتریش در حراجی ساتبی لندن، پایتخت انگلستان به قیمت 4 میلیون و 546 هزار و 250 پوند به فروش رفت.

موسیقی کلاسیک

این دست نوشته ها که فاصله سال های 1888 تا 1894 نگاشته شده میان نُت های دست نویس فروخته شده بیشترین قیمت را داشت.

پس از شکست حراجی ساتبی در فروش این اثر، پروفسور «بری کوپر» موسیقی شناس و متخصص آثار «بتهوون» در یک برنامه رادیویی با دکتر «سیمونمگوایر» مدیر بخش کتاب و دست نوشته های حراجی ساتبی درباره اصالت این اثر به بحث پرداخت و درباره نشانه هایی مبنی بر کپی بودن آن توضیح داد.

گوستاو مالرپیش از این نُت های دست نویس ولفگانگ آمادئوس موتسارت آهنگساز و موسیقیدان کلاسیک اتریش سال 1987 در یک مزایده به قیمت 2.5 میلیون پوند و یک سمفونی روبرت شومان آهنگساز آلمانی هم سال 1994 به قیمت 1.5 میلیون پوند خریدار پیدا کرده بود.

موسیقی گوستاو مالر پلی میان سبک رومانتیک - کلاسیک و موسیقی مکتب جدید وینی است. وی 1911 در سن 50 سالگی درگذشت.

دست نوشته «بتهوون» روی دست ساتبی ماند

پس از این که یک استاد دانشگاه اصالت دست نوشته یکیی از از آهنگ های «بتهوون» را زیر سوال برد، این اثر در حراجی ساتبی لندن هیچ خریداری پیدا نکرد.

حراجی ساتبی که امیدوار بود یک تک صفحه شامل دست نویس آهنگی از «بتهوون» متعلق به سال 1817 را با قیمت تخمینی 200 هزار پوند به فروش برساند، به سبب بحث هایی که بر سر اصل یا کپی بودن این دست نوشته مطرح شد، نتوانست خریداری برای این اثر پیدا کند.

پس از ناتوانی حراجی ساتبی در فروش دست نوشته «بتهوون» در حراجی روز گذشته (29 نوامبر) لندن، این حراجی از اقدام غیرمسوولانه پروفسور «بری کوپر» درباره مورد تردید قرار دادن اصالت این اثر، بدون انجام تحقیقات به شدت انتقاد کرد؛ اما این استاد دانشگاه گفت که اظهار نظرش مورد حمایت دیگر محققان نیز هست.

ساتبی اعلام کرده که بتهوون این دست نوشته را از یک قطعه موسیقی کوتاه در سال 1817 برای یک فرد انگلیسی نوشته و زیر آن نام این موسیقی دان و همچنین تاریخ 20 نوامبر 1817 در شهر وین ثبت شده است.

پس از شکست حراجی ساتبی در فروش این اثر، پروفسور «بری کوپر» موسیقی شناس و متخصص آثار «بتهوون» در یک برنامه رادیویی با دکتر «سیمونمگوایر» مدیر بخش کتاب و دست نوشته های حراجی ساتبی درباره اصالت این اثر به بحث پرداخت و درباره نشانه هایی مبنی بر کپی بودن آن توضیح داد.

از سوی دیگر، مدیر بخش کتاب و دست نوشته های ساتبی گفت: دو متخصص در سطح جهانی این اثر را بررسی و تایید کرده اند و فکر می کنم موضوع، اشتباه پروفسور «کوپر» در خواندن این دست نوشته باشد.


منابع: ایسنا/ایلنا