تبیان، دستیار زندگی
تهران، خیابان پاستور، نهاد ریاست جمهوری .... منزل گاهی که تا به حال هفت مهمان یا بهتر بگوییم هفت میزبان به خود دیده ، هرکدام در زمانی خاص قفل این نهاد را باز کردند و بر صندلی این نهاد تکیه زدند ، هفت رییس جمهور یا هفت رییس قوه
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هفت نفر با هفت وعده ی تاریخی

تهران، خیابان پاستور، نهاد ریاست جمهوری .... منزل گاهی که تا به حال هفت مهمان یا بهتر بگوییم هفت میزبان به خود دیده ، هرکدام در زمانی خاص قفل این نهاد را باز کردند و بر صندلی این نهاد تکیه زدند ، هفت رییس جمهور یا هفت رییس قوه ی مجریه همان فردی که بعد از مقام رهبری بالاترین سمت کشوری را عهده دار است ، فردی که مردم به او رای می دهند که قانون را اجرا کند....

فهیمه السادات آقامیری-بخش تاریخ ایران و جهان
هفت نفر با هفت وعده ی تاریخی

مطلبی که به آن پرداخته شده است درباره ی هفت انتخاب است، انتخاب هفت نفری که مردم، از سال  ١٣٥٨  به این افراد بیشتر از رقبایشان رای داده اند . تغییرات این انتخابات زیاد بوده است . چون شرایط مردم در این چهار دهه و نگاه مردم به مسولین وقت تغییر کرده است.

نگاهی میکنیم گذرا و کوتاه به پیشینه ی افراد و فعالیت های آنها و این که با چه درصد از آرا وارد این معرکه ی ریاست جمهوری شده اند و با چه تبلیغاتی رای آورده اند و چه قدر به این قول هایی که داده اند عمل کرده اند.

انتخاب نفر اول توسط مردم : رییس ملتی که سریع بی کفایتی اش ثابت شد!

انقلاب اسلامی ایران پس از تصویب نوع حکومت جمهوری اسلامی، و رای آری که مردم در فرورین ١٣٥٨ به صندوق ها انداختند ، قرار به انتخاب فردی گذاشتند که رییس ملت باشد .  افراد زیادی کاندیدا شدند اما در این میان آقای ابوالحسن بنی صدر انتخاب شد و به تایید رهبری رسید .

"سیدابوالحسن بنی‌صدر فرزند مرحوم آیت‌الله سیدنصرالله بنی‌صدر در دوم فروردین 1312 در قریه‌ی باغچه واقع در 16 فرسنگی همدان متولد شد. او پس از گذراندن دوره‌های ابتدایی و متوسطه وارد دانشگاه الهیات تهران شد و در آنجا به مطالعه‌ی علوم معقول و منقول مشغول شد. پس از چهار سال تحقیق در موسسه‌ی تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و سپس در دانشگاه حقوق به تحصیل رشته اقتصاد پرداخت. وی در همین دوران بازداشت شدند. پس از قیام 15 خرداد 1342 به فرانسه رفت و در سال1357به ایران بازگشت. ایشان پس از استعفای دولت موقت در اولین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی شرکت و به‌عنوان اولین رئیس‌جمهور برگزیده شد و  در بیمارستان قلب تهران حکم ریاست جمهوری را از دست امام‌خمینی‌(ره) دریافت کرد. در اواخر بهمن ماه به سمت فرماندهی کل قوا برگزیده شد. در29 مرداد1359 محمد‌علی رجایی را به‌عنوان نخست‌وزیر خود به مجلس معرفی نمود.

اما در ادامه به‌خاطر وجود ویژگی‌هایی در شخصیت رفتاری ایشان همچون علاقه به‌کسب قدرت باعث شد. که به‌مخالفت با نیروهای انقلابی بپردازد و براین اساس، مسائلی را پیش بیاورد که موجب شددر 20 خرداد امام‌خمینی(ره) ایشان را از فرماندهی نیروهای مسلح برکنار کند. سرانجام در31 خرداد طرح عدم کفایت سیاسی وی به‌تصویب مجلس رسید و در اول تیر ماه1360 با فرمان امام‌(ره) به‌دلیل عدم کفایت سیاسی از مقام ریاست‌جمهوری اسلامی ایران عزل گردید و شورای ریاست جمهوری عهده‌دار وظایف ریاست جمهوری شد." (١)

انتخاب نفر دوم توسط مردم : رییس ملتی که در دفتر محل کارش به شهادت رسید.

با عزل بنی صدر، انتخابات دوره دوم برگزار شد تا مردم «محمدعلی رجایی» را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کنند. او به مدت ٢٨ روز رییس جمهور ایران بود .

شعار پوستر انتخاباتی شهید رجایی : رای ما رجایی حزب الله

شهید محمدعلی رجایی زاده 25 خرداد 1312 در قزوین، او دارای کارشناسی ارشد ریاضی از دانشسرای عالی بود و پیش از انقلاب به حرفه ی معلمی اشتغال داشت ، پس از انقلاب در کابینه مهدی بازرگان وزیر آموزش و پرورش بود و در زمان ریاست جمهوری بنی صدر به عنوان نخست وزیر معرفی شد . بعد از عزل ریاست جمهوری او ، با رای مردم به عنوان دومین رییس ملت برگزیده شد.

11 مرداد 1360 مراسم تنفیذش توسط آیت الله خمینی برگزار شد. ساعت 14:30 روز 8 شهریور از اتاق کارش خارج شد و به محل جلسه فوق العاده دولت رفت. ساعت 15:00 صدای انفجار مهیبی از ساختمان نخست وزیری برخاست. در این حمله تروریستی محمدعلی رجایی رئیس جمهور وقت و محمدجواد باهنر، نخست وزیر وقت جان به شهادت رسیدند.

انتخاب نفر سوم توسط مردم : رییس ملتی که رهبری انقلاب را به عهده گرفت.

در بحبوحه جنگ تحمیلی، انتخابات دوره سوم و چهارم ریاست جمهوری در حالی برگزار شد که کاندیداهای ریاست جمهوری، بیشتر شعارها و برنامه های خود را براساس شرایط جنگی و معیشتی مردم بنا کرده بودند. حضرت آیت الله خامنه ای، پیروز هر دو دوره این انتخابات بود.

هفدهم مهرماه سالروز تنفیذ حکم اولین دوره ریاست جمهوری آیت الله خامنه ای توسط امام خمینی

"زندگینامه رهبر عالیقدر آیت الله سید على خامنه اى:

فرزند مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج سید جواد حسینى خامنه اى، در 1318 شمسی برابر 1358 قمرى در مشهد مقدس چشم به دنیا گشود. ایشان دومین پسر خانواده هستند. زندگى سید جواد خامنه اى مانند بیشتر روحانیون و مدرسّان علوم دینى، بسیار ساده بود. همسر و فرزندانش نیز معناى عمیق قناعت و ساده زیستى را از او یاد گرفته بودند و با آن خو داشتند. آیت الله خامنه اى که از هیجده سالگى در مشهد درس خارج فقه و اصول را نزد مرجع بزرگ مرحوم آیت الله العظمى میلانى شروع کرده بودند. در سال 1336 به قصد زیارت عتبات عالیات، عازم نجف اشرف شدند و با مشاهده و شرکت در درسهاى خارج مجتهدان بزرگ حوزه نجف از جمله مرحوم سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودى، میرزا باقر زنجانى، سید یحیى یزدى، و میرزا حسن بجنوردى، اوضاع درس و تدریس و تحقیق آن حوزه علمیه را پسندیدند و ایشان را از قصد خود آگاه ساختند. ولى پدر موافقت نکرد. پس از مدّتى ایشان به مشهد باز گشتند. آیت الله خامنه اى از سال 1337 تا 1343 در حوزه علمیه قم به تحصیلات عالى در فقه و اصول و فلسفه، مشغول شدند و از محضر بزرگان چون مرحوم آیت الله العظمى بروجردى، امام خمینى، شیخ مرتضى حائرى یزدى وعلامه طباطبائى استفاده کردند. در سال 1343، از مکاتباتى که رهبر انقلاب با پدرشان داشتند، متوجّه شدند که یک چشم پدر به علت «آب مروارید» نابینا شده است، بسیار غمگین شدند و بین ماندن در قم و ادامه تحصیل در حوزه عظیم آن و رفتن به مشهد و مواظبت از پدر در تردید ماندند. آیت الله خامنه اى به گفته خویش «از شاگردان فقهى، اصولى، سیاسى و انقلابى امام خمینى (ره) هستند» اما نخستین جرقه هاى سیاسى و مبارزاتى و دشمنى با طاغوت را مجاهد بزرگ و شهید راه اسلام شهید «سید مجتبى نوّاب صفوى» در ذهن ایشان زده است، هنگامیکه نوّاب صفوى با عدّه اى از فدائیان اسلام در سال 31 به مشهد رفته در مدرسه سلیمان خان، سخنرانى پر هیجان و بیدار کننده اى در موضوع احیاى اسلام و حاکمیت احکام الهى، و فریب و نیرنگ شاه و انگلیسى و دروغگویى آنان به ملت ایران، ایراد کردند. آیت الله خامنه اى آن روز از طلاب جوان مدرسه سلیمان خان بودند، به شدّت تحت تأثیر سخنان آتشین نوّاب واقع شدند. ایشان مى گویند: «همان وقت جرقه هاى انگیزش انقلاب اسلامى به وسیله نوّاب صفوى در من به وجود آمده و هیچ شکى ندارم که اولین آتش را مرحوم نوّاب در دل ما روشن کرد». آیت الله خامنه اى پس از پیروزى انقلاب اسلامى نیز همچنان پرشور و پرتلاش به فعالیّت هاى ارزشمند اسلامى و در جهت نزدیکتر شدن به اهداف انقلاب اسلامى پرداختند که همه در نوع خود و در زمان خود بى نظیر و بسیار مهّم بودند. " (٢)

انتخاب نفر چهارم توسط مردم : رییس ملتی که رییس تشخیص مصلحت نظام شد

دوماه پس از رحلت امام خمینی(ره) در حالی که دوره چهارم ریاست جمهوری هم به پایان رسیده بود،  رقابت اصلی کاندیداها در این دو دوره بیشتر بر مبنای سیاست های اقتصادی می گشت ، کشور دچار مشکلات بزرگی بود ، پس لرزه های عظیم جنگ ، رحلت امام خمینی، خانواده هایی که جوان های خود را به عشق ملت و کشور و اعتقادات خودشان فدای این آب و خاک کرده بودند ، انتخابات دوره ی پنجم برگزار شد و آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی پیروز این رقابت شد.

اکبر هاشمی رفسنجانی در سوم شهریور 1313 در روستای بهرمان شهرستان رفسنجان و در خانواده ای نسبتاً ثروتمند به دنیا آمد. او یکی از 9 فرزند میرزاعلی هاشمی بهرمانی و ماه بی بی صفریان است. پدرش با اندکی تحصیلات حوزوی از باغ داران و تاجران پسته بهرمان از توابع بخش نوق رفسنجان بود. در 5 سالگی تحصیل را از مکتبخانه ای در نوق آغاز نمود. در سن 14 سالگی به قم رفت و به تحصیل علوم دینی پرداخت. اساتید وی در حوزه علمیه قم از محضر اساتیدی همچون آیت الله سید حسین طباطبایی بروجردی، امام خمینی، آیت الله سید محمد محقق داماد، آیت الله محمدرضا گلپایگانی، آیت الله سید محمدکاظم شریعتمداری، آیت الله عبدالکریم حائری یزدی، آیت الله شهاب الدین نجفی مرعشی، آیت الله محمدحسین طباطبائی و آیت الله حسین علی منتظری استفاده کرد. در آنجا تحت اثر تعلیمات امام خمینی به سیاست روی آورد و به مخالفت با حکومت محمدرضا شاه پهلوی و انقلاب سفید او پرداخت. با تبعید امام خمینی، نقش آیت الله هاشمی در مبارزه با شاه و نمایندگی امام خمینی در داخل کشور پررنگ تر شد. او از سال 1337 تا سال 1357 هفت بار به خاطر مبارزاتش زندانی شد . پس از پیروزی انقلاب او یکی از اعضای شورای انقلاب اسلامی شد. او از بدو تشکیل این شورا، یکی از قدرتمندترین چهره های آن بود. همچنین او مدتی معاونت و سپس سرپرستی وزارت کشور را بر عهده گرفت.

او یکی از 28 عضو اولیه و موسس جامعه روحانیت مبارز و همچنین یکی از اعضای موسس حزب جمهوری اسلامی در سال اول پس از انقلاب بوده است.

هاشمی در دوره جنگ، علاوه بر ریاست مجلس، یکی از ائمه جمعه موقت تهران (تا سی سال بعد)، نماینده امام در شورای عالی دفاع (بعد از شهادت دکتر چمران در سال 1360)، و جانشین فرمانده کل قوا در ماه های پایانی جنگ ایران و عراق بود.

انتخاب نفر پنجم توسط مردم : رییس ملتی که رییس اصلاحات شد.

رقابت اصلی در دوره های هفتم و هشتم بر محور توسعه سیاسی یا توسعه اقتصادی می چرخید.

انتخاب نفر ششم توسط مردم : رییس ملتی که خود را خادم مردم می دانست.

محمود احمدی نژاد در 6 آبان سال 1335 در بخش آرادان از توابع گرمسار در استان سمنان به دنیا آمد. به گفته وی پدرش آهنگر بود و هفت فرزند داشت. محمود احمدی نژاد، که چهارمین فرزند خانواده است، به همراه خانواده در سن یک سالگی از آن شهرستان به تهران آمده و ساکن تهران شدند.

سیاستمدار ایرانی است که ششمین رئیس جمهور ایران از سال 1384 تا 1392 بود. وی همچنین از سال 1372 تا 1376 اولین استاندار اردبیل و از سال 1382 تا 1384 شهردار تهران بود. او هم اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و دانش یار دانشگاه علم و صنعت ایران است.

وی در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، با شعار انتخاباتی «می شود و می توانیم» وارد عرصه رقابت شد.

حکم ریاست جمهوری او در روز 12 مرداد از سوی رهبر انقلاب امضاء شد و او 14 مرداد، در محل مجلس شورای اسلامی سوگند خورد.

انتخاب نفر هفتم توسط مردم : رییس ملتی که کلید قفل های ملت را در دست گرفت

حسن روحانی در سال 1327 در شهرستان سرخه در استان سمنان زاده شد. پدر وی حاج اسدالله فریدون در بازار سمنان مغازه داشت و نماینده آیت الله بروجردی بود و به سبب مبارزات علنی علیه رژیم پهلوی، نخستین بار در سال 1341 دستگیر و به زندان افتاد و به دلیل استمرار مبارزات تا پیروزی انقلاب اسلامی بیش از 20 بار دستگیر و زندانی شد.

وی دوره ابتدایی را در سرخه و فراگیری دروس دینی را از سال 1339، نخست در مدرسه علمیه صادقیه در سمنان آغاز و سپس در سال 1340 در حوزه علمیه قم ادامه داد. وی از دروس و مباحث اساتیدی چون آیت الله سید محمد محقق داماد، آیت الله شیخ مرتضی حائری،آیت الله سید محمدرضا گلپایگانی، آیت الله سلطانی، آیت الله محمد فاضل لنکرانی، آیت الله محمد بهشتی و آیت الله مرتضی مطهری و آیت الله شیخ محمد شاه آبادی بهره برده است.

او همزمان با تحصیلات حوزوی در سال 1348 به دانشگاه تهران راه یافت و در سال 1351 دانش نامه لیسانس خود را در مقطع کارشناسی در رشته حقوق قضایی اخذ کرد. حسن روحانی با ادامه تحصیل در بریتانیا، مدرک کارشناسی ارشد در رشته حقوق عمومی به تاریخ 1995 میلادی و دانشنامه دکتری در رشته حقوق اساسی را از دانشگاه کلدونین گلاسگو به تاریخ 1998 میلادی  دریافت کرد.

حسن روحانی دارای مرتبه علمی استاد پژوهشی مرکز تحقیقات استراتژیک می باشد.

روحانی در آبان 1356، در مراسم بزرگداشت مصطفی خمینی در مسجد ارک تهران، برای نخستین بار لقب «امام» را برای امام خمینی بکار برد.


پی نوشت: (١)سایت دانشگاه باقرالعلوم، (٢)مرکز دایره المعارف، روزنامه ی شرق، سایت تاریخ ایرانی، مجله ی مهرنامه