تبیان، دستیار زندگی
مرحوم مجلسى :چون اشک ریختن در مصائب پیشوایان دین، موجب جلاى دیده هاى ظاهر و باطن مؤمنین مى گردد، آن را جلاء العیون نامیدم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کتابی بنام جلادهنده چشم ها!

مرحوم مجلسى :چون اشک ریختن در مصائب پیشوایان دین، موجب جلاى دیده هاى ظاهر و باطن مؤمنین مى گردد، آن را جلاء العیون نامیدم.

فرآوری: محمد باعزم- بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان
ذ

مرحوم علامه مجلسى كتابى در زندگى چهارده معصوم علیهم السلام نوشته و آن را جلاء العیون نامیده است آنچه وى در این اثر مى آورد مصائب آن حضرات و ثواب گریه و تأكید بر بخش تاریخ شهادت آنان است از این رو مى گوید چون اشك ریختن در مصائب پیشوایان دین، موجب جلاى دیده هاى ظاهر و باطن مؤمنین مى گردد، آن را جلاء العیون نامیدم.

انگیزه تألیف

وى همچنین در مقدمه مى گوید در بحارالأنوار به تفصیل به زندگانى 14 معصوم پرداخته و در حیاة القلوب نیز به اختصار مطالبى آورده است اما چون كتاب اول براى عموم مفید نیست و كتاب دوم هم دسترس نبود با وجود اشتغالات فراوان به اثرى جدید در تاریخ چهارده معصوم دست زده كه به زبان فارسى و منحصر در بیان ولادت و شهادت پیامبر و ائمه( علیهم السلام) باشد. از این رو ابواب چهارده گانه این اثر جز باب امام حسین علیه السلام كه مشتمل بر 23 فصل است مشتمل بر دو تا چند فصل در ولادت، شهادت و بیان ستمهایى است كه بر هر امام رفته است.
 مجلسى منابع خود را با حذف سلسله اسناد آورده و محقق كتاب آنها را از استخراج كرده و در پاورقى ثبت نموده است. وى در مقدمه تأكید كرده كه تفاوت این اثر با دیگر آثارى كه در تاریخ ائمه نوشته شده آن است كه تنها از احادیث معتبر و كتب امامیه نقل مى كند.

ولادت علامه مجلسی

محمد باقر بن محمد تقى بن مقصود على مجلسى، معروف به علامه مجلسى و مجلسى ثانى در سال 1037 هجرى در شهر اصفهان دیده به جهان گشود.

خاندان

خاندان علامه مجلسى از جمله پر افتخارترین خاندانهاى شیعه در قرون اخیر است. در این خانواده نزدیك به یكصد عالم وارسته و بزرگوار دیده مى شود و از نزدیكان علامه پس از بررسى تنها علم و فضل مشاهده مى كنیم:
 1- جد بزرگ علامه، عالم بزرگوار حافظ، ابو نعیم اصفهانى صاحب كتابهایى چون«تاریخ اصفهان» و«حلیة الأولیاء» است.
 2- پدر علامه، مولى محمد تقى مجلسى، معروف به مجلسى اول( 1003- 1070 هجرى) صاحب كرامات و مقامات معنوى و روحى بلند است. او محدث و فقیهى بزرگ است و كتابهایى نیز تألیف نموده است.

در بحار الأنوار به تفصیل به زندگانى 14 معصوم پرداخته و در حیاة القلوب نیز به اختصار مطالبى آورده است اما چون كتاب اول براى عموم مفید نیست و كتاب دوم هم دسترس نبود با وجود اشتغالات فراوان به اثرى جدید در تاریخ چهارده معصوم دست زده كه به زبان فارسى و منحصر در بیان ولادت و شهادت پیامبر و ائمه( علیهم السلام) باشد. از این رو ابواب چهارده گانه این اثر جز باب امام حسین علیه السلام كه مشتمل بر 23 فصل است مشتمل بر دو تا چند فصل در ولادت، شهادت و بیان ستمهایى است كه بر هر امام رفته است.

محمد تقى مجلسى شاگرد شیخ بهایى و میر داماد است. او در علوم مختلف اسلامى تبحر داشته و در زمان خویش مرجعیت تقلید را به عهده داشته است. وى در كنار مرجعیت، از اقامه نماز جمعه و جماعت نیز غفلت نمى كرد و امام جمعه اصفهان بود.
 از جمله پرورش یافتگان مكتبش مى توان به: علامه مجلسى( كه بیشترین استفاده را از پدر خویش برده است)، آقا حسین خوانسارى و ملا صالح مازندرانى اشاره نمود.
 3- علامه دو برادر داشت كه آنها نیز مردانى متقى و زاهد بودند به نامهاى ملا عزیز اللّه و ملا عبد اللّه، كه براى تبلیغ و نشر علوم اهل بیت علیهم السلام به هندوستان رفت و ساكن آنجا گردید.
 4- خاندان علامه مجلسى نه تنها مردانى عالم و دانشمند به جامعه تحویل داده، بلكه زنان این خاندان نیز پا به پاى مردان خویش قدم برداشته اند.
 علامه مجلسى چهار خواهر داشت كه آنان نیز هر یك داراى تألیفات و تحقیقات ارزنده اى در علوم اسلامى مى باشند. از جمله تألیفات آنان مى توان به: شرح كافى، المشتركات فى الرجال، شرح شرایع الإسلام، شرح مطالع و شرح قصیده دعبل خزائى اشاره نمود.
 همسران این زنان عالم و بزرگوار نیز از علماى بزرگ بودند. كسانى همچون ملا صالح مازندرانى، ملا میرزاى شیروانى، ملا على استرآبادى و میرزا محمد فسایى.
 5- علامه مجلسى داراى 5 پسر بود كه همگى از محضر علم و معارف پدر بهره مند شدند و به مدارجى بالا دست یافتند.
 6- دامادهاى علامه هم كه 5 نفر بودند از طلاب و فضلاى آن زمان بودند و علامه با عنایتى خاص نسبت به دامادها، دختران خویش را به ازدواج آنان درمى آورد.
 علاوه بر اینها خاندانهاى بزرگى از علماى آن عصر مرتبط با علامه مجلسى بودند، مانند وحید بهبهانى، بحر العلوم، طباطبایى بروجردى، میرزا عبد الله افندى صاحب ریاض العلما، شهرستانى و...


منابع:
1- کتابخانه تخصصی امام رضا
2- سایت تخصصی علامه مجلسی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.