تبیان، دستیار زندگی
گروه فرهنگی هنری جان زمین سومین موضوع پروژه زیست محیطی خود را به گونه های جانوری بیابان های ایران اختصاص داده است. در این پروژه 3٢نفر از هنرمندان شناخته شده کشورمان این گروه را همراهی می کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

در سفر به کویر ایران چه گذشت

گروه فرهنگی هنری جان زمین سومین موضوع پروژه زیست محیطی خود را به گونه های جانوری بیابان های ایران اختصاص داده است. در این پروژه 3٢نفر از هنرمندان شناخته شده کشورمان این گروه را همراهی می کنند.

سمیه رمضان ماهی- بخش هنری تبیان

گروه جان زمین

بی آبی یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی امروز ایران است؛ معضلی که برای گذر از آن نه تنها همراهی تمامی ارگانهای دولتی و کشوری را می طلبد بلکه نیازمند فرهنگسازی صحیح برای عموم ملت ایران است.

با توجه به آن که عرصه هنر و رسانه یکی از مهمترین ابزارهای فرهنگسازی جامعه است، گروه فرهنگی هنری جان زمین در سه سال گذشته تلاش نموده تا با بهره گیری از هنرهای بصری مانند نقاشی، عکاسی و فیلم، با محوریت موضوع توجه و پاسداشت محیط زیست، توجه مردم و مسئولین را به معضل حمایت و حفاظت زیستگاه های طبیعی کشور اعم از دریا و خشکی جلب کند.

گروه جان زمین

گروه جان زمین


سومین پروژه این گروه با عنوان "جان کویر" محوریت موضوع خود را توجه هر چه بیشتر به زیستگاه های بیابانی و صحرایی ایران انتخاب کرده است. علاوه بر کمبود آب و از بین رفتن پوشش گیاهی مناطق مختلف کشور، "شکار غیرقانونی " حیوانات گوناگون در دشت ها و بیابان های ایران سبب شده بسیاری از گونه های ایرانی در خطر انقراض قرار گیرند. با توجه به حساسیت موضوع و برای آشنایی هرچه بیشتر هنرمندان با کیفیت آب و هوایی و گونه های حیوانی موجود در این مناطق ، گروه جان زمین، سفری سیاحتی را ترتیب داده و هنرمندان را به دیدن بیابان برده است.

پروژه جان زمین


این سفر که از تاریخ سه شنبه 9شهریور و به مدت چهار روز بود ، روز گذشته پایان یافت. خانم مینا محیطیان به عنوان مدیر اجرایی پروژه جان زمین گزارشی از آنچه در این سفر اتفاق افتاده در اختیار بخش هنری تبیان قرار داده است:

پروژه جان زمین

روستای دلبر

"سفر4 روزه هنرمندان شاخص حوزه تجسمی به منطقه حفاظت شده خارتوران در استان سمنان توسط گروه فرهنگی هنری جان زمین شروع شد .
سومین پروژه فرهنگی این گروه با محوریت حفاظت از محیط زیست با هدف تقویت جایگاه طبیعت در عرصه هنر ، پیوند هنرمند و طبیعت و شناخت گونه های جانوری شعار گروه "هنر برای حفاظت "با مدیریت مینا محیطیان و حمایت سازمان محیط زیست استان سمنان و محیطبانان منطقه توران
شروع سفر روز سه شنبه صبح با حركت به سوی پرور یكی دیگر از مناطق حیات وحش حفاظت شده در استان سمنان بود. در این منطقه با مشاهده كل ، قوچ و میش در ارتفاعات پرور و زیستگاهشان و مشاهده آثار تاریخی 400 ساله دوران صفوی در كنار حیات وحش این منطقه شروع جاذبه زیست محیطی این سفر تحقیقاتی و فرهنگی هنری بود.

پروژه جان زمین


بعداز پرور و صرف نهار در پاسگاه منطقه حركت به طرف توران قلب حیات وحش كشور در استان سمنان آغاز شد.
شب در دل بیابان ، مهمانسرای توران به انتظار هنرمندان شاخص كشور بود تا با استراحت و چشم برهم گذاشتن خستگی راهی طولانی را از چشم و بدن خود بیرون كنند تا درصبح و روشنایی روز بتوانند زیبای ها و آسیب های این منطقه خشك را با چشم دل ببینند.

گروه جان زمین

روستای قلعه بالا روستایی با خانه های كوچك كاهگلی و استفاده از پتانسیل های جذب توریست ، روستایی زیبا و تمیز با مردمانی بسیار مهمانواز تا حدی تصویری از طبیعتی. سبز و قابل رشد در این منطقه را به وجود آورده كه انسانها در مناطق خشك و وحشی نیز می توانند زندگی ساده و بی آلایش بدون مشكلات شهر نشینی داشته باشند و با حمایت ارگانهای دولتی هركدام می توانند در جذب توریست یكی از قطبهای گردشگری در این مناطق باشند.

صبح زود با ماشیهای گشت منطقه همراه با محیطبانان عاشق جانوران و بی ادعای طبیعت برای بازدید و گشت زنی به منطقه ای خشك و بیابانی و بی آب كه هویت ایرانی آن بر كسی پوشیده نیست قدم بر زمین خشك توران گذاشتند و با دیدن گور ایرانی ، كاراكال ، جبیر ، زاغ بور پرنده بومی ایرانی ، هوبره ، تیهو ، مار ، جغد ، كبك و ... یكی دیگر از اسرار حیات وحش منطقه توران برای هنرمندان شگفت زده و متحیر از این همه زیبایی و جان در این زمین خشك و بی آب و آسیب دیده و در خطر انقراض این گونه های زیبا ، گشوده شد.
روز بعد با برگزاری همایشی در خصوص حیات وحش توران با كارشناسان حیات وحش و مشاهده فیلم و عكس و شناخت گونه های جانوری و آسیبهای مختلفی كه به این منطقه از جمله بی آبی، از بین رفتن گونه های گیاهی مورد استفاده جانوران ، بیابان زدایی ، تغذیه دام در فصلهای مختلف و از همه مهمتر شكار غیر قانونی در این منطقه از اهم این آسیبها بود كه از طرف كارشناسان مطرح شد. آسیب هایی كه گور ایرانی و یوز پلنگ و حتی زاغ بور را در خطر جدی انقراض قرار داده است .

پروژه جان زمین


روز بعد با رفتن به روستاهای اطراف و مشاهده نوع زندگی آنان و امرار معاش از طریق پرورش دام و صنایع دستی و استفاده از سیاه چادرهایی برای سكونت یكی دیگر از زیبایهای این مناطق خشك به مشاهده هنرمندان رسید .

پروژه جان زمین


روستای دلبر با غنای تاریخی و داستان ها و افسانه های كهن با زندگی چند خانوار كوچك اولین نشانه های حضور انسان در این منطقه بود.
روستای قلعه بالا روستایی با خانه های كوچك كاهگلی و استفاده از پتانسیل های جذب توریست ، روستایی زیبا و تمیز با مردمانی بسیار مهمانواز تا حدی تصویری از طبیعتی. سبز و قابل رشد در این منطقه را به وجود آورده كه انسانها در مناطق خشك و وحشی نیز می توانند زندگی ساده و بی آلایش بدون مشكلات شهر نشینی داشته باشند و با حمایت ارگانهای دولتی هركدام می توانند در جذب توریست یكی از قطبهای گردشگری در این مناطق باشند.

پروژه جان زمین

آقای بهزاد شیشه گران

پروژه جان زمین

آقای خسرو سینایی

روستای رضا آباد در میان شنهای روان كویری و شتر های مقاوم و سیاه چادرهایی كوچك و بزرگ با قدمتی طولانی در كویر توران می درخشید.
كمبودها ، آسیبها ، بی توجهی و... از جمله مواردیست كه این مناطق و مناطق مشابه دیگر را در خطر نابودی قرار می دهد و در نهایت هنرمندانی كه با نگاه هنرمندانه و دستان پر توان خود می توانند نقش قلم زنند بر سپیدی هویت حیات وحش ایران .
مستندی نیز از این پروژه با عنوان "جان كویر " با حمایت رسانه ای پی مدیا ساخته خواهد شد."

پروژه جان زمین

پروژه جان زمین

گروه جان زمین


لازم به ذکر است که برخی از شناخته شده ترین هنرمندان امروز ایران، به عنوان حامیان و دوستداران محیط زیست، پروژه "جان کویر" را همراهی می کنند:
استادان خسرو سینایی ، بهزاد شیشه گران . مصطفی دشتی ، گیزلا سینایی ، حسین محجوبی ، جمشید حقیقت شناس، بهرام دبیری ، ناصر پلنگی ،رضا كیانیان ، تاها بهبهانی، قدرت الله عاقلی، فریده زریو ، علی ندایی ، بهنام كامرانی

گروه جان زمین


هنرمندان جوان و پرسابقه در عرصه های بین المللی چون طاهره صمدی طاری، بیتا وكیلی، مونا پاد، شهریار احمدی ، سعید احمدزاده  هم چنین جوانان با استعدادی چون فریدون امیدی ، بهناز جلالی ، محمد حمزه ایی ، زهرا قیاسی، سهیل عالمی ، امیر اصغرزاده ، شیما خشخاشی و امین بیگی نیز در این رویداد فرهنگی شرکت دارند.
تمامی هنرمندان شرکت کننده در این پروژه از امروز دست به خلق آثار هنری در قالب نقاشی، عکاسی، مجسمه و فیلم خواهند زد و در بهار 96 نمایشگاه آثار ایشان در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.