تبیان، دستیار زندگی
کتاب های به دست آمده از داعش در منبج سوریه شبیه همان کتاب هایی است که آمریکایی ها در افغانستان برای ترویج خشونت علیه شوروی سابق منتشر می کردند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

داعش در سوریه،نسخه آمریکا در افغانستان

کتاب های به دست آمده از داعش در منبج سوریه شبیه همان کتاب هایی است که آمریکایی ها در افغانستان برای ترویج خشونت علیه شوروی سابق منتشر می کردند.

قبس زعفرانی - بخش سیاست تبیان

داعش در سوریه نسخه آمریکا در افغانستان

کتاب هایی از گروه تروریستی داعش در شهر «منبج» سوریه بدست آمده، نشان می دهد، پیش از این آمریکایی ها شبیه همین کتاب ها در افغانستان برای ترویج «خشونت» علیه شوروی سابق منتشر می کردند.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست طی گزارشی درباره وضعیت شهر منبج در شمال سوریه نوشت: جنگ برای تصرف شهر مهم منبج وارد سومین ماه شده است، نیروهای دموکراتیک سوریه تحت حمایت آمریکا پس از فرار داعش، در این شهر به اسنادی دست یافتند که نشان می دهد، منبج به عنوان مرکزی برای انتقال جنگجویان خارجی اهمیت زیادی دارد.

داعش در سوریه نسخه آمریکا در افغانستان


نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) علاوه بر سلاح و تجهیزات نظامی، ارتباطی و اعلامیه های نظامی، شواهدی پیدا کرده اند که نشان می دهد، داعش کتاب های مدارس را برای تقویت ایدئولوژی خشونت بازنویسی کرده  است.
کتابهای درسی که نیروهای دموکراتیک سوریه بر آنها دست یافته بودند، نشان می داد، اگرچه داعش برای رفع مشکلات علمی و یادگیری، آنها را بازنویسی کرده، اما مضامین گنجانده شده در آنها، همان مضامین و مفاهیم و زبان و نحوه بیان مطلب همان زبان و شیوه تبیین و تشریح مورد نظر حامیان داعش است.
این خط مشی مذهبی - تحصیلی داعش شبیه خط مشی آمریکا در افغانستان طی دوره جنگ سرد است که جزوات، نشریات و کتابچه هایی را جهت اشاعه و ترویج خشونت در قالب مضامین و مفاهیم «اسلامی» در مراکز آموزشی افغانستان توزیع می کرد.

داعش در سوریه نسخه آمریکا در افغانستان


در این راستا، «اداره آمریکایی برای توسعه بین المللی» از سال 1984 تا 1994 میلادی با تخصیص بودجه 50 میلیون دلاری به دانشگاه «نبراسکا» در ایالت اوهاما، این دانشگاه را مکلف به تحقیق درباره فرهنگ و نظام آموزش افغانستان و نگارش کتب درسی و تدوین برنامه های آموزشی برای این طیف از جامعه افغانستان کرد.
یکی از این برنامه ها شامل تهیه کتاب هایی به زبان های دری و پشتو بود. این کتاب ها تصاویر و مضامینی در برداشتند که حس خشونت  در خواننده را تقویت و او را به استفاده و بکار بردن آن تشویق می کردند.

داعش در سوریه نسخه آمریکا در افغانستان


آمریکا این کتاب ها را با توسط سازمان سیا و دستگاه اطلاعات پاکستان (آی.اس.آی) در مراکز دینی و مدارس مذهبی افغانستان توزیع می کرد.
«دانا بورد»، استاد دانشگاه نیویورک آمریکا در کتاب خود تحت عنوان «مدارسی برای جنگ یا برای صلح در افغانستان» تاکید می کند، برخی از این کتاب  ها هنوز هم در مراکز و موسسات آموزشی و دینی افغانستان استفاده می شوند.
این استاد دانشگاه آمریکایی می افزاید: با اینکه تلاش هایی برای جمع آوری این کتاب ها صورت گرفته، اما انتشار و تدریس آنها با ویرایش جدید ادامه دارد.
بورد توضیح می دهد: این کتاب ها در ابتدا پایه یکم تا دوازدهم را شامل می شدند، در مرحله بعد «سوادآموزی جوانان» را نیز دربرگرفت که «الفبای جهاد» نام داشت.

داعش در سوریه نسخه آمریکا در افغانستان


کتاب پایه پنجم چاپ سال 2011 میلادی که «دانا بورد» در کتابش از آن یاد می کند، دارای 8 درس است که «خشونت به نام اسلام» را تمجید می کرد. به عنوان مثال در این کتاب مشاهده می شود، پس از آموزش حرف T برای فهم هرچه بهتر مطلب توسط دانش آموز واژه ها و جملات زیرا را بکار برده است:
حرف  T مثل شمشیر (Turra): احمد شمشیر دارد. او با شمشیر جهاد می کند. همچنین T مثل تفنگ (Topak): عمویم تفنگ دارد. او با تفنگ جهاد می کند.

داعش در سوریه نسخه آمریکا در افغانستان


به نوشته بورد، مناطق تحت اشغال طالبان در افغانستان تا سال 2013 میلادی از کتاب های قدیمی آمریکایی به عنوان دروس الزامی و اجباری استفاده می کردند که تماما خشونت را ترویج می کردند.
این خط مشی اکنون از سوی داعش دنبال می شود و مضامین و مفاهیم آن عینا و تماما در کتاب های درسی و آموزشی گروه تروریستی داعش مشاهده می شود و تلاش می کند، اهداف و خواسته های خود را در پوشش مضامین و مفاهیمی مانند جهاد به دانش آموز انتقال دهد.