تبیان، دستیار زندگی
با توجه به آنکه ایران یکی از سه قطب برتر صنایع دستی جهان است، معرفی انواع فرآورده های دستی خالی از لطف نیست.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انواع صنایع دستی

طبقه بندی و معرفی صنایع دستی ایران- بخش دوم

با توجه به آنکه ایران یکی از سه قطب برتر صنایع دستی جهان است، معرفی انواع فرآورده های دستی  می تواند ما را به طور جزئی تر با این هنر- صنعت آشنا کند.

سمیه رمضان ماهی- بخش هنری تبیان

انواع صنایع دستی

در مقاله گذشته، بخش اول از دسته بندی انواع صنایع دستی ایران را معرفی کردیم. اینک به معرفی 8نوع صنعت دستی دیگر خواهیم پرداخت.

9- تولید فرآورده های پوست و چرم

انواع صنایع دستی


محصولاتی که با استفاده از پوست و چرم دباغی شده به شیوه سنتی تولید می شود، نظیر پوستین، کلاه پوستی، چاروق و همچنین محصولاتی تکمیلی چرمی، نظیر تلفیق چرم با محصولات دست باف، جزء این گروه هستند.
در زمینه تولید فرآورده های پوستی، شهرهایی نظیر مشهد، شاندیز، بجنورد، قوچان و شیروان در استان خراسان و شهر اصفهان مشهور هستند و زیباترین چاروق ها در بجنورد، قوچان، ماسوله، زنجان، مهاباد و سردشت تولید می شود. ضمن آن که شهر تهران هم مهم ترین مرکز تولید محصولات تکمیلی چرمی است و هم آنکه کارگاه های متعددی در این شهر به تهیه و ارائه محصولات چرمی شامل نقاشی، خطاطی و حکاکی روی چرم با استفاده از چرم های سبک  - یعنی چرم های تهیه شده از پوست گوسفند و بز- می پردازند.

10- محصولات فلزی و آلیاژ

انواع صنایع دستی


فرآورده هایی که به شیوه سنتی ، با استفاده از ابزار دستی و انواع فلزات (مس، نقره، طلا و آهن) و انواع آلیاژها (برنج و ورشو) تولید می شود. نظیر انواع ظروف خانگی، چاقو، قندشکن، قلم تراش ، قفل و غیره

11- قلمزنی، مشبک کاری و حکاکی روی فلزات و آلیاژها

انواع صنایع دستی

این شاخه از صنایع دستی، "هنر-صنعتی" است که طی آن طرح ها و نقوش سنتی با استفاده از قلم، چکش و سایر ابزار دستی بر روی اشیاء ساخته شده از فلز یا آلیاژ شکل می گیرد.
نظر به اهمیت فلز و فلزکاری و به سبب تنوع بسیار محصولات فلزی، در مقاله ای جداگانه به شرح آن خواهیم پرداخت.

صنعتگران شهر مشهد به سبب آثار متنوع و باارزشی که از سنگ های گوناگون و از آن جمله فیروزه، تولید و ارائه می کنند شهرت دارند؛ ضمن آن که در شهرهای قم؛ کرمان، و تهران نیز فراورده های مصرفی و تزئینی جالبی از سنگ های مختلف تولید و عرضه می شود.


12- سنگ تراشی و حکاکی روی سنگ

انواع صنایع دستی

شامل مصنوعاتی است که مواد اولیه اصلی آن را انواع سنگ ها نظیر فیروزه، سنگ مرمر، سنگ یشم، سنگ سیاه، سنگ سفید (آلاباستر) و غیره تشکیل می دهد و با ابزار و وسایل مختلف تراشیده یا حکاکی می شود. نظیر انواع ظروف، پایه چراغ، هاون، ظرف میوه ، انواع نگین و آثار تزئینی و غیره.
در زمینه سنگ تراشی و حکاکی روی سنگ، صنعتگران شهر مشهد به سبب آثار متنوع و باارزشی که از سنگ های گوناگون و از آن جمله فیروزه، تولید و ارائه می کنند شهرت دارند؛ ضمن آن که در شهرهای قم؛ کرمان، و تهران نیز فراورده های مصرفی و تزئینی جالبی از سنگ های مختلف تولید و عرضه می شود.

13- خراطی چوب

انواع صنایع دستی


شیوه ای از تولید محصولات چوبی است که طی آن و با ابزار و وسایل مختلف و به طور کلی به وسیله دستگاه خراطی، اشیائی نظیر انواع قلیان، گهواره، پایه آباژور و ظروف مختلف ساخته و پرداخته       می شود. این حرفه که قدمت و پیشینه ای بس طولانی دارد، هم اکنون در شهرهای مختلفی از کشورمان پررونق است.

14- ریزه کاری و نازک کاری چوب

انواع صنایع دستی


روشی از ساخت فرآورده های چوبی است که طی آن با وسایل نجاری مانند اره، رنده، سوهان، مغار و غیره قطعه های کوچک آماده شده را به صورت روکش بر روی بدنه چوبی می چسبانند و تحت فشار قرار می دهند. از این طریق انواع قاب عکس، شکلات خوری، جعبه کارد و چنگال و غیره حتی میز و صندلی و مبلمان هم تولید و عرضه می شود.
در هنر نازک کاری چوب ، صنعتگران هنرمند سنندجی و ریزه کاران چوب ارومیه و نازک کاران چوب رشت به خاطر آثار زیبا و باارزش و متنوعی که تولید و عرضه کرده اند، نزد خاص و عام معروفند.

15- منبت کاری، کنده کاری و مشبک کاری چوب

انواع صنایع دستی


شیوه ای دیگر از تولید محصولات چوبی است که طی آن طرح ها و نقوش سنتی با استفاده از قلم، چکش ، مُغار و دیگر ابزار نجاری بر روی چوب های مرغوب و بادوام شکل می بابد.
در زمینه کنده کاری چوب، باید آثار زیبای صنعتگران "ورازده علیا" و "جوربند" در بخش چمستان شهرستان نور ، و در خصوص منبت کاری باید از آثار منبت کاران هنرمند آباده ای و گلپایگانی نام برد که برخی از تولیداتشان به راستی درخور تحسین است؛ ضمن آن که طی سال های اخیر آثار منبت زیبایی در تویسرکان ، جوکار ملایر، اراک، اصفهان و تهران (به صورت مبلمان) ساخته و عرضه شده است.

16- حصیربافی

انواع صنایع دستی


این زمینه هنری، خود شمال زمینه های دیگری است چون: بامبو بافی، مرواربافی، ترکه بافی، سبدبافی، و چیغ بافی (یعنی دیواره اطراف سیاه چادر  عشایر که از نی و یشم تهیه و غالبا نقش های زیبایی هم بر روی آن بافته می شود.) اما حصیربافی ، بافت رشته های حاصله از الیاف سلولزی (گیاهی ) با دست و ابزار ساده دستی است که طی آن محصولات گوناگونی چون حصیرزیرانداز، سفره حصیری، انواع سبد، انواع ظروف و غیره تولید و عرضه می شود.
گفتنی است که در هر منطقه ای از کشورمان، با توجه به مواد اولیه در دسترس و سنت تولید، انواع حصیر و سبد بافته می شود. چنانکه در سیستان و بلوچستان، از برگ های نخل وحشی (داز) برای تولید حصیر استفاده می کنند. در دزفول از برگ های درخت نخل به همراه کانوا یا مواد اکرلیک، برای تولید سبدهای کوچک زیبای حصیری معروف به "کپو" بهره می گیرند.
در برخی از روستاهای میناب از برگ نخل برای تولید انواع محصولات حصیری استفاده می شود و در استان های گیلان و مازندران از گیاهانی چون "لیغ"، "سوف" و "ساریز" برای حصیربافی استفاده می کنند. در طُرقبه از ترکه های گیاهی مرسوم به "ارغوان" سبد بافته می شود و در رشت از ترکه های "بید مرواری" محصولات و ظرف های گوناگون حصیری می بافند که به "مرواربافی" معروف است.1 


ادامه دارد...



پی نوشت:
1- کتاب سیمای فرهنگی ایران، حسین یاوری، ص223