تبیان، دستیار زندگی
نحوه رفتار و برخورد والدین می تواند تاثیر مهمی را بر روی نوجوانی که برای اولین بار روزه گرفتن بر او واجب می شود، بگذارد. والدینی که با روزه گرفتن صبر را در خود تقویت می کنند و سعی می کنند از آرامش بیشتری برخوردار باشند، نوجوانشان را خیلی بیشتر از والدینی
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نکاتی برای روزه اولی ها که باید بدانید

رفتار مناسب والدین در روزه داری یک آموزش غیر مستقیم برای کودکان

نحوه رفتار و برخورد والدین می تواند تاثیر مهمی را بر روی نوجوانی که برای اولین بار روزه گرفتن بر او واجب می شود، بگذارد. والدینی که با روزه گرفتن صبر را در خود تقویت می کنند و سعی می کنند از آرامش بیشتری برخوردار باشند، نوجوانشان را خیلی بیشتر از والدینی که با روزه گرفتن نمی توانند خشم خود را کنترل کنند، می توانند به روزه داری سوق دهند.

رومینا سادات تجاره، کارشناس ارشد مشاوره بخش خانواده ایرانی تبیان
کودک دبستانی

روزه اولی ها

به افرادی که برای اولین سال است که روزه گرفتن بر آنها واجب می شود، روزه اولی گفته می شود. دخترها معمولا از 9 سالگی و پسرها معمولا از 14 سالگی به سن تکلیف می رسند و باید روزه های خود را کامل بگیرند.
اگر تا این سن فرزند شما روزه کامل گرفتن را تجربه نکرده است بهتر است نکاتی را رعایت کنید تا بتوانید به فرزند خود کمک کنید تا این فریضه واجب را بتواند به راحتی انجام بدهد. زیرا قطعا فرزندتان همانند شما توان و صبر  لازم را برای گرسنه و تشنه ماندن به مدت زیاد و طولانی را ندارد.

نوجوانی سن حساس زندگی

سعی کنید هر چقدر هم که روزه به شما سخت می گذرد، ظاهرتان را حفظ کنید و سعی کنید از آرامش و صبوری بیشتری برخوردار باشید تا فرزندتان هم از این رفتار مناسب شما الگو برداری کرده و بتواند صبوری را تمرین کند

دوران نوجوانی که از حساس ترین سال های زندگی یک فرد به شمار می آید. در این زمان به دلیل اینکه نوجوان در حال رشد کردن می باشد نیاز اساسی و جدی به تغذیه دارند و اگر تغذیه آنها مناسب و سالم نباشد ممکن است که در روان آن ها نیز تاثیر بگذارد و آنها را به پرخاشگری، لجبازی کردن و بی حوصلگی هدایت کند.  افرادی که امسال روزه اولی  شده اند، شاید یکی از سخت ترین دوران های زندگی خود را طی می کنند. زیرا مدت زمانی که باید از خوردن و آشامیدن خودداری کنند بسیار طولانی می باشد و چیزی حدود 18 ساعت این امر طول می کشد.

سلامت کودک

بهتر است قبل از شروع روزه گرفتن فرزندتان را به ویژه کسانی که در سنین پایین تر به سن تکلیف رسیده اند، به پزشک برده و معاینه بشوند و از سلامت کامل فرزندتان مطمئن شوید زیرا کودکانی که توان و بنیه لازم را ندارند و یا کم خونی برخوردار هستند ممکن است نتوانند به مدت طولانی روزه بمانند و یا باید برای آنها رژیم غذای خاص و یا نکات خاصی را رعایت کرد.
 عدم رعایت نکات تغذیه ای در کودکان روزه دار، ممکن است وقفه هایی را در رشد جسمی کودک و همچنین در بی حوصلگی و نداشتن صبر در او ایجاد کند.

گرفتن هدیه

والدین باید در فرزند روزه اولی خود یک عامل انگیزشی ایجاد کند. بهتر است برای کسانی که سال اولی است که روزه می گیرند، هدیه ای تهیه شود و در افطار و یا سحر روز اول به آنها هدیه داده شود. این عامل می تواند انگیزه ای باشد برای اینکه نوجوان بتواند به روزه های خود ادامه دهد. والدین در زمان داده هدیه به فرزندشان، این نکته را خاطر نشان کنند که تو از امروز به بعد باید سعی کنید کارهای خوب را بیشتر انجام بدهی و اینکه قبل از انجام هر کاری، خوب به پیامدهای آن فکر کنی بعد به انجام آنها بپردازی. اینگونه در نزد خداوند هم سربلند هستی و به عنوان یک بنده خوب پیش خدا جایگاه داری.

الگوی مناسب

فرزندان همیشه الگو بردار والدینشان هستند. سعی کنید هر چقدر هم که روزه  به شما سخت می گذرد، ظاهرتان را حفظ کنید و سعی کنید از آرامش و صبوری بیشتری برخوردار باشید تا فرزندتان هم از این رفتار مناسب شما الگو برداری کرده و بتواند صبوری را تمرین کند. خودتان نیز در این زمان مدت کافی را به خواب و استراحت بپردازید و حتما از خوردن سحری غافل نشوید.

خواب کافی

به دلیل طولانی بودن ساعات ماه مبارک رمضان در حال حاضر، باید اجازه بدهید که فرزندتان به مدت کافی خواب و استراحت را داشته باشد. پیشنهاد می شود حداقل 8 ساعت خواب در برنامه روزانه فرزند روزه دار شما باشد. اینگونه کمتر انرژی مصرف می کند و دیرتر خسته می شود و طاقتش بالاتر می رود.

رژیم غذایی و سحری

والدین باید در فرزند روزه اولی خود یک عامل انگیزشی ایجاد کند. بهتر است برای کسانی که سال اولی است که روزه می گیرند، هدیه ای تهیه شود و در افطار و یا سحر روز اول به آنها هدیه داده شود

والدین حتما فرزند خود را به یک متخصص تغذیه نشان بدهند و رژیم غذایی مناسب با وزنشان را در ایام روزه داری از پزشک دریافت کنند. یکی از مهم ترین موارد در روزه داری خوردن سحری است. سحری علاوه بر اینکه در دین اسلام تاکید شده و مستحب است، می تواند به ذخیره انرژی، غذایی و آب بدن کمک موثری داشته باشد.
به دلیل اینکه از نیازهای بدن هر فردی در وهله اول، آب و غذا است و اگر به میزان لازم به بدن نرسد موجب آسیب رساندن به جسم و روح افراد می شود، توصیه می شود که خود والدین سحری خوردن را در برنامه اصلی خود قرار دهند تا فرزند روزه اولی آنها نیز از این کار استقبال کند. بهتر است که برای افطار از یک غذای سبک مثل سوپ استفاده شود تا فرزندتان برای خوردن سحری آمادگی لازم را داشته باشد.

کلسیم جا نماند

کلسیم یکی از مهمترین منابع غذایی نوجوانان است و می تواند به رشد استخوان ها، دندان ها و ناخن های نوجوان کمک کند. این منبع غذایی باید در سحر و افطار جبران شود تا نوجوان دچار مشکلات جسمانی و رشدی نشود. شیر، ماست و کشک از مهم ترین منابع کلسیم  هستند.



مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.