تبیان، دستیار زندگی
پانزده خرداد ۱۳۴۲ مجموعه وقایعی است که در پی بازداشت روح الله خمینی در انتقاد به لایحهٔ انجمن های ایالتی وولایتی و انقلاب سفید منجر به تظاهرات در تهران و قم علیه دولت اسدالله علم شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توطئه رژیم برای بی اعتبار کردن قیام 15 خرداد

پس از قیام عظیم 15 خرداد، رژیم شاه كوشید تا این قیام مردمی را به خارج از مرزهای ایران وصل كرده و بدین ترتیب از اهمیت آن بكاهد؛ لذا در ادعایی كه هیچ سندی درمورد آن ارائه نكرد مدعی شد كه مخالفان رژیم با دریافت پول از خارج(مشخصا از جمال عبدالناصر) واقعه 15 خرداد را رقم زده اند.

بخش تاریخ ایران و جهان تبیان
قیام پانزده خرداد

گزارش خنده دار رئیس ساواك؛ انقلابیون پول گرفته اند! (25 خرداد 1342)

اطلاعیه ای امروز پیرامون وقایع اخیر به وسیله تیمسار سرلشكر پاكروان معاون نخست وزیر و رئیس سازمان اطلاعات و امنیت كشور در اختیار جراید و خبرگزاری ها گذاشته شد.

پاكروان با اسم بردن از شخصی عرب با نام محمد توفیق القیسی كه مبالغی پول به ایران آورده بود تا بین آشوبگران پخش كند ولی دستگیر شده است اظهار داشت: «نكته قابل توجه در اظهارات متهم یعنی محمد توفیق القیسی این است كه در طی ماه های گذشته غیر از خود او عده دیگری در طی مسافرت های متعدد به ایران میلیون ها تومان پول به ایران آورده اند. آن چه كه محمد توفیق القیسی شخصا در ظرف یك سال اخیر به ایران آورده است بالغ بر 5 میلیون تومان می گردد و این مبلغ را به طرف های تماس خود در تهران تحویل داده است.» [روزنامه اطلاعات ، 25 خرداد 1342 ، صفحه 13]

روزنامه اطلاعات و جدایی دین از سیاست !

روزنامه اطلاعات در سرمقاله 25 خرداد 42 با اشاره به اظهارات اخیر اسدالله علم نوشت : در مقاله «مرتجع كیست» نوشته بودیم این عبارت به هیچ وجه به یك صنف و طبقه بخصوص اطلاق نمی شود زیرا در هر طبقه ای همه جور آدم هست .

در ادامه این مقاله آمده است « در جامعه روحانیت ما نیز همیشه افكار و عقاید مختلف دیده شده است بسیاری از روحانیون مطلقا معتقدند كه مرد دین به دنیا كاری ندارد و سرشان به عبادت و تسبیح خودشان گرم است .

بعضی روحانیون بعكس معتقدند كه امور دنیا از دین جدا نیست و باید روحانیت در مسائل روز دخالت كند .

تازه بین طرفداران این دو نظر كه هیچ وقت عقیده هیچ كدام در جامعه روحانیت بر كرسی ننشسته و طرفداران عقیده دیگر را جلب نكرده است تندرو هست ، كند رو هست ، معتدل هست و افراطی هست .

در ادامه این مقاله می خوانیم « البته یك نكته در عالم روحانیت مورد اتفاق است كه عالم روحانی باید اعمال و افعالش صرفا متوجه عالم معنا و منزه از اهواء و جاه طلبی ها و حب و بغض های عالم مادی باشد و آن وقار و طمانینه و جذبه و متانتی كه در حركات و سكنات و در ناصیه اغلب علمای روحانی دیده می شود بر این جنبه و این نكته است»

نویسنده می افزاید «احترام روحانی و روحانیت در جامعه نیز وابسته به همین اصل است یعنی هر چقدر جامعه روحانیت و مرد روحانی از عالم ماده دورتر و به عالم معنی نزدیك تر باشد خود به خود احترام بیشتری جلب می كند» [رك اطلاعات ، 25 خرداد 1342 ، صفحه 2].


منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .